2015-06-03 1777 views
朋友想打邊爐, 有人提議打邊爐一定要去火鍋店集中地九龍城! 跟手我地search 到呢間厚福館, 貪佢咁多年都仲係呢個火鍋店集中地迄立不倒, 一定有番咁上下門口好靚, 有好多海鮮, 令人未入去已好期待!入邊有好多攪鬼晝, 令人好開心指定動作, 溝番個汁先:整番d 前菜先刺身, 炸豆腐, 仲有庶水(打邊爐一定要飲)呢度不論係前菜定係打邊爐既item, 以至湯底都好多選擇, 真係要讚下我地叫左菜乾豬肺湯底潤一潤呢個湯底好鮮甜, 未開始食野, 我地已經一人隊左碗(仲有人係兩碗囉)hotpot一定要叫肥牛, 呢個係限量頂級牛:唔韌, 幾香牛味呢個好得意, 必試, 蠔仔牛肉餃, 入面真係有隻蠔仔:呢個係Rei 指定要點既魚頭幾鮮嫩仲有雜菇拼盤同菜手打丸真係好推介, 個墨魚丸好彈牙仲有甜品:就此, 多謝收看(鞠躬)
門口好靚, 有好多海鮮, 令人未入去已好期待!
入邊有好多攪鬼晝, 令人好開心
指定動作, 溝番個汁先:
整番d 前菜先
刺身, 炸豆腐, 仲有庶水(打邊爐一定要飲)
我地叫左菜乾豬肺湯底潤一潤
hotpot一定要叫肥牛, 呢個係限量頂級牛:
唔韌, 幾香牛味
呢個好得意, 必試, 蠔仔牛肉餃, 入面真係有隻蠔仔:
呢個係Rei 指定要點既魚頭
幾鮮嫩
仲有雜菇拼盤同菜
手打丸真係好推介, 個墨魚丸好彈牙
仲有甜品:
就此, 多謝收看(鞠躬)
2015-06-02
  • 手打丸
2015-05-25 1809 views
這家店在九龍城有很悠久的歷史,聽同行的朋友說,他在很久以前已經來這裡光顧,那時是赤鱲角機場未啟用的時間!如果這樣說這家店的歷史至少有二十多年歷史吧!老字號的店鋪,通常質素有一定的保證。不知為什麼,當你坐下來,看著餐館的環境,已給我一份十分安心的感覺,可能這就是老店帶給我的一種安全感吧!店內的座位不算多,只有約十多張長桌子, 座位與座位之間的空間還十分寬闊, 以主打火鍋店的店舖來說,這樣的座位安排真有點奢侈, 因為食客享用火鍋的時間應較一般餐館長, 很多火鍋店也因為這個原因而在店內設很多桌椅, 務求做到最多的生意。不過這裡似乎沒有按著這個原則而佈置桌椅, 讓食客可以在舒適的空間享用火鍋。火鍋配料的選擇極多,你可以見到在餐館的門外有很多游水的海鮮,各種各樣的魚蝦蟹彷彿在跟你招手一樣。而店內的餐牌和點餐紙的選擇也較一般的火鍋店多很多,由貴價的以至價格相宜的也有,任君選擇。以湯底為例,你可以選擇高檔的佛跳牆鍋,也可以選擇普通的清湯鍋, 豐儉由人。這一晚,我們就嘗試店家特別推介的酸菜河鮮鍋($198), 先品嚐一下湯底,酸菜的味道十分突出,有淡淡的魚鮮味和辣味,十分醒胃。這時候,侍應端上時令生蠔

酸菜河鮮鍋
時令生蠔
這時候,侍應端上時令生蠔($224),賣相十分豪華奪目。蠔是南非蠔,蠔味不算太濃,但非常鮮美,沒有半點腥味,在香港而言算很難得的貨色。
雪花牛
雪花牛($218),肉色豔紅,油脂分佈平均。灼熟後雖不至於入口即溶,但不用細嚼就可下嚥。牛味濃郁,質素不俗。
新鮮雞腸
新鮮雞腸($58),平時自己不吃雞腸鵝腸的,因怕韌和腥,不過朋友說這個雞腸與平時吃到的不同。這裡的雞腸灼熟後容易入口,口感腍滑之餘也不會腥,令人意外。
蠔仔牛肉餃
蠔仔牛肉餃($38),第一次吃這種餃,原來是店自家的出品,那就一定要試試了!這個餃的餡料飽滿,蠔味較牛肉味突出,兩種餡料互為配合,十分美味。
鮮嫩豆苗
鮮嫩豆苗($38),這種豆苗也不是火鍋店的常客。豆苗翠綠爽嫩,份量充足。平時火鍋多數只吃生菜或蓎蒿,能吃到豆苗還真想不到。
自製墨魚滑
自製墨魚滑($68),墨魚滑打得非常綿滑,味道鮮美,而墨魚滑上有一些蟹籽,令墨魚滑更加彈牙。
還有其他常見的火鍋配料,如魚皮餃、響鈴等,質量都很好,不再一一詳述了。

整體而言,這家火鍋店的歷史與質素成正比,環境舒適,如果自問是對火鍋有要求而又不介意花費的話,這裡應該可以滿足到你。
2015-05-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
酸菜河鮮鍋
時令生蠔
雪花牛
新鮮雞腸
蠔仔牛肉餃
自製墨魚滑
很早已經聽聞九龍城這間25年老字號火鍋店"厚福館"..以前小時候爸媽會經常帶我們到附近的單車場玩..現在長大了, 到我們襯著母親節一家來吃個滿足的!裝修後的厚福館更有時代感,很日式feel.這店食材非常新鮮, 牛肉每日由屠房新鮮直送..新鮮自家製作食材, 真的不得了!我們一家四口點了個"瑤柱冬瓜湯底"..甜味非常!湯底裡真的有很多瑤柱粒粒...店員說在這裡吃火鍋是先喝湯後火鍋,我們每人先舀了一碗仔湯渴了..然後火鍋配料就陸續上台..牛味濃郁, 好食到停不了口..非一般的雪花肥牛, 無錯!的確不是肥牛, 是"雪花靚牛"口感真的一流, 跟吃"靚牛"的感覺很不一樣, 這個比較"趙口",有點咬牛根的感覺,都係一試難忘!同一般炸魚蛋不同, 難怪人人都推薦要試, 外皮不脆不厚, 魚味夠, 還真的很像棉花糖般軟棉棉的!墨魚滑一直是我火鍋中的至愛, 墨魚攪得很蛋牙, 好味到不得了!鯇魚片很新鮮, 差點想當剌身食落肚呀!必食果真係必食, 手打蝦丸又係勁爽口彈牙, 啖啖蝦肉, 極力推介!只有媽媽才會要求吃火鍋一定要有菜,哈哈好好味的即炸響鈴卷, 湯底又正, 索晒d湯底, 正到爆!總括而言, 湯底用料足又夠
很早已經聽聞九龍城這間25年老字號火鍋店"厚福館"..
以前小時候爸媽會經常帶我們到附近的單車場玩..
現在長大了, 到我們襯著母親節一家來吃個滿足的!
裝修後的厚福館更有時代感,很日式feel.
這店食材非常新鮮, 牛肉每日由屠房新鮮直送..
新鮮自家製作食材, 真的不得了!

我們一家四口點了個"瑤柱冬瓜湯底"..
甜味非常!湯底裡真的有很多瑤柱粒粒...
店員說在這裡吃火鍋是先喝湯後火鍋,
我們每人先舀了一碗仔湯渴了..然後火鍋配料就陸續上台..
雪花靚牛
鮮脆肉鯇魚片
鯇魚片很新鮮, 差點想當剌身食落肚呀!
必食手打鮮蝦丸
鮮嫩豆苗
只有媽媽才會要求吃火鍋一定要有菜,哈哈
厚福響鈴卷
好好味的即炸響鈴卷, 湯底又正, 索晒d湯底, 正到爆!

總括而言, 湯底用料足又夠晒味, 食材樣樣都新鮮, 無得輸!

2015-05-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
雪花靚牛
鮮脆肉鯇魚片
必食手打鮮蝦丸
厚福響鈴卷
2015-05-16 1377 views
今晚約咗朋友在九龍城打邊爐,去到見到門面都好光猛,魚缸中有好多唔同的海鮮。我們選了一個足料佛跳牆湯底 $198起初以為它是一個純湯底。估唔到送來的時候,侍應介紹我們可以先飲湯,它竟然真係一個足料的湯有鮑魚,冬菇,花膠,螺片。湯飲起來鮮味十足,令人要一飲再飲。接住就來了一個厚褔刺身拼盤$188刺身好新鮮,有三文魚,帶子,象拔蚌…… 質量絕不輸日本食店。三文魚有魚油香味,帶子鮮甜,象拔蚌新鮮爽口。秘製香炸松露餃$68松露不是人人起歡它的味道,同行朋友正是如此,我就大飽口福了。松露餃入口香脆,當中的豬肉和松露味道配合得好好,入口帶有松露味又不會太濃列。跟住打邊爐時間正式開始,我們點了滿滿一桌食物。每日限量頂級牛肉$298牛肉新鮮,不要滾太耐,大約1分鐘後入口味道嫩口有牛味。伊比利亞黑毛豬柳粒 $88豬柳粒入口肉味道較小,一口咬落去才是真享受,爽口的感覺當中會有肉汁流出。爽脆桂花蚌$78,如其名,爽口夠鮮味。原隻火箭魷魚筒$40這個侍應叮囑,大約1分鐘就要上水,果然鮮味十足。巨型花竹蝦這隻蝦絕對新鮮,鮮味有口感。今次熟食,下次一定要刺身食。最後,要食返d菜幫助消化。生菜$28日本甜薯$28

我們選了一個足料佛跳牆湯底 $198

接住就來了一個厚褔刺身拼盤$188
厚褔刺身拼盤

秘製香炸松露餃$68
秘製香炸松露餃

跟住打邊爐時間正式開始,我們點了滿滿一桌食物。

每日限量頂級牛肉$298
每日限量頂級牛肉

牛肉新鮮,不要滾太耐,大約1分鐘後入口味道嫩口有牛味。

伊比利亞黑毛豬柳粒 $88
伊比利亞黑毛豬柳粒

爽脆桂花蚌$78,如其名,爽口夠鮮味。
原隻火箭魷魚筒$40

爽脆桂花蚌 + 原隻火箭魷魚筒

這個侍應叮囑,大約1分鐘就要上水,果然鮮味十足。

巨型花竹蝦

這隻蝦絕對新鮮,鮮味有口感。今次熟食,下次一定要刺身食。

最後,要食返d菜幫助消化。
生菜$28
日本甜薯$28

日本甜薯
爽脆桂花蚌 + 原隻火箭魷魚筒
2015-05-08 1441 views
呢期鐘意去九龍城, 貪佢食店多得黎, 又無限時, 可以慢慢嘆, 今次就揀左厚福館打邊爐, 原因係睇過食評都好多特別野,打邊爐+刺身 岩晒為食既我一見到餐單有太多選擇都唔知揀邊款好, 就問下店員有咩好推介啦, 佢就推介左好佛跳牆湯底,好足料, 未食已經有視覺享受, 店員仲話可以飲左湯先再落料十下十下,唔使講, 個湯真係好濃好鮮甜,個湯一D都唔油,鮑魚好香, 好新鮮餐前小食, 秘製香炸松露餃$68, 唔使講都知好香口, 皮脆,配上淡淡的黑松露伊比利亞黑毛豬柳粒(左)$88, 必食推介, 建議煮15分鐘以上, 口感好特別,好似食緊牛肉咁,豬肉好爽脆,只嫌份量較少, 一份得7-8粒度每日限量頂級牛肉(右), $298, 好想信一分錢一分貨既我, 呢個牛肉絕對唔會令人失望, 好香牛肉味, 肥瘦均勻,牛肉香可以留係口中一段時間都唔退巨型花竹蝦(唔記得價錢, 續隻計既), 好大隻,成隻碟咁大,蝦肉好彈牙自製墨魚滑$68(上), 食到粒粒墨魚, 爽口, 似乓兵波咁彈去形容真係一D都唔誇必食蠔仔牛肉餃$38 細(下), 食到蠔仔香, 有淡淡芫茜味, 相對牛肉較淡, 唔留心都唔知有牛肉係入面日本廣島蠔$7
日本廣島蠔$78, 好新鮮, 配上足料湯底後更鮮甜
日本廣島蠔
總括黎講,今餐可以用一個”鮮”去形容所有海鮮, 每樣野都好好食, 好值得推介比鐘意用海鮮打邊爐既人
Other Info. : 值得一提係D店員, 好細心咁不停幫我地加湯
2015-05-07
$350 (Dinner)
2015-05-08 1017 views
記得讀書既時候,我好中意同同學去打邊爐,而且更加要係任飲任食,因為坐得耐,可以吹水吹耐d,最重要係夠平又夠飽。不過人大左,食量細左,食野就更加係要睇質素,唔可以浪費quote。過左咁多年,又同幾個同學重聚,當然係繼續打邊爐吹水,但我地要食有質素既野,諗左好耐,最後揀左九龍城既厚福館。因為朋友話佢個到既湯底好特別,而且海鮮又夠新鮮。我地冇訂位,直接去,7點左右去到,唔駛等位,入到去,D擺位、餐具都好靚。因為我地未齊人,侍應都好細心提我地叫住野飲等,等左一齊全部人黎齊,我地今次一行4個人,叫左個足料佛跳牆湯底($198),湯底入面有,飽魚,螺片,翅,花菇,半隻雞,細心既侍應知道香港人習慣以相機食先,所以就自比我地睇一睇所有材料,再係我地面前加湯,仲提我地滾左之後要先飲返啖湯。等左10分鐘左右,個湯滾左,我地一試個湯,超甜,仲好濃既雞味。真係好正!!我地仲叫左個厚褔刺身拼盤($188),入面有三文魚,帶子,象拔蚌,北寄貝等,樣樣都好新鮮,粒帶子刺身好大好厚,食落入口即溶,又夠鮮甜。象拔蚌,就好爽口,好正呀。Menu入面除左火鍋配料、刺身,仲有餐前小食,我地就叫左個秘製香炸松露餃($68),炸
厚褔刺身拼盤
Menu入面除左火鍋配料、刺身,仲有餐前小食,我地就叫左個秘製香炸松露餃($68),炸得好熱好香脆,一咬開就有勁香既黑松露,好香。
打邊爐,點小得食牛嫁,我地叫左個每日限量頂級牛肉($298),一碟都幾多下,牛肉好靚,仲有雪花,食落好嫩滑,而且咬落仲好稔。牛味十足,食完一塊接一塊,完全唔想停口。
每日限量頂級牛肉
平時打邊爐,多數會叫桶蠔,但今次見佢呢到有日本廣島蠔,當然要試下啦$78一份。都幾大隻,煮完之後都冇咩縮過,蠔味好濃,我自己覺得比桶蠔仲好食。
日本廣島蠔
伊比利亞黑毛豬柳粒$88,呢個係老闆介紹既,佢話口感好特別叫我地試下,仲提我地要煮15分鐘先食得,製成品個野同煲完湯個豬肉一樣,心諗一定好硬唔通老闆厄我???點知一咬之下就發現大不同,肉好嫩,油脂分佈好平均,一咬落去就有肉汁流出黎,真係估佢唔到。
伊比利亞黑毛豬柳粒
爽脆桂花蚌($78),好爽口,原隻火箭魷魚筒($40),細細隻,以為冇肉,點知好爽又鮮甜,出奇地好食。
巨型花竹蝦,刺身就食過,拎黎打邊爐就真係第一次,D蝦肉好彈牙,又鮮味,我地一人食一隻!!!
巨型花竹蝦
聽老闆講佢地丸同餃,都係手制,自己打,自己調味,我就叫個細既既必食蠔仔牛肉餃($38)黎試試,口感都幾特別,牛肉包住左隻蠔仔,一咬落去牛肉好香,隻蠔仔既汁就爆出黎,好鮮呀。另外一個自製墨魚滑($68),入面有好多墨魚粒,好有咬口。
自製墨魚滑
最估唔到既係原來蕃薯都可以用黎打邊爐,我就係比佢吸引左,叫左一份黎試試,日本甜薯($28),蕃薯好甜,都幾得意。
日本甜薯
今餐我地大約400蚊一位,食物好新鮮,超讚呀!
$400 (Dinner)
2015-05-07 417 views
晚同朋友去了有25年老字號的九龍城厚褔館食火鍋,佢地專經營自家製食材去做火鍋料。食火鍋一定係三五成群,我地一到已經七嘴八舌去點想食的食材。佢地款式多,睇到眼花繚亂,心大心細。先叫了幾款小食南非生蠔~~鮮甜又大隻秘製香炸松露餃~~好香黑松露味配上小小肉,炸到香脆涼伴鼠耳 ~~木耳肉厚又爽口,因為細細隻好似鼠耳朵,所以叫菜名叫涼拌鼠耳香炸棉花魚蛋 ~~魚蛋炸到香口,魚肉又彈牙又有魚味瑤柱冬瓜湯底~~比較清,我比較鍾意清的鍋,因為之後加其他食材去打邊爐,個燙就會好好味,而不會太濃。草菇同冬瓜熟透後吸收了牛肉精華,非常好食。瑤柱乾也非常多,把燙加了少少味道先。牛肉每日由屠房新鮮直送,保證每日的牛肉食品都比外面餐廳靚。雪花靚牛~~ 花紋又靚,肉與脂肪比例剛好,滾兩下已經可以食了。口感牛立方~~我個人比較唔食肥的,佢的脂肪紋比較多,而食落比有牛味。必食蠔仔牛肉餃~~用牛肉包蠔仔,食年肉鮮味,而仲有蠔甜味,皮簿,好特別呀。新鮮竹笙~~好淋,鮮嫩,吸收了打邊爐燙的精華,好好食。自製鯪魚滑~~我好怕食鯪魚滑有泥味,佢地是自製的,無泥味,又滑又彈牙,食唔到有魚骨碎。手打鮮蝦丸~~佢地買新鮮蝦,用人手打做出
先叫了幾款小食
南非生蠔~~鮮甜又大隻
秘製香炸松露餃~~好香黑松露味配上小小肉,炸到香脆
香炸棉花魚蛋 ~~魚蛋炸到香口,魚肉又彈牙又有魚味
牛肉每日由屠房新鮮直送,保證每日的牛肉食品都比外面餐廳靚。
新鮮竹笙~~好淋,鮮嫩,吸收了打邊爐燙的精華,好好食。
手打鮮蝦丸~~佢地買新鮮蝦,用人手打做出蝦丸,當滾完上黎食時見到仲有蝦肉,食落爽口彈牙,仲有蝦甜味。
原隻火箭魷魚筒~~魷魚筒細細條好新鮮,滾完食落口煙煙韌韌又爽口,有魷魚味,因為細細隻,所以可以一口一隻。
玉子豆腐同山水豆腐~~打邊爐點可以少了豆腐,我鍾意食佢吸收了精華後,又滑又鮮甜,又可以降下火。

我覺得必食的是佢地的牛肉材料食物, 蠔仔牛肉餃,手打鮮蝦丸,自製鯪魚滑。非常好食。

2015-05-02 591 views
第三次去九龍城打邊爐,之前兩次嘅餐廳食物質素OK但係冇乜特別,今次揀厚福館,貪佢湯底特別,兼有生蠔,所以試下。打邊爐有卡位坐,坐得好舒服,仲有電視可以睇下劇。湯底揀左「秘製醒胃酸菜河鮮鍋」,酸酸地,好開胃,飲左碗湯先開始打邊爐。法國生蠔食得多,好少食南非生蠔,好滑,有海水味又唔太咸。小食好有驚喜,最正係「香炸棉花魚蛋 」,係貴,$68得8粒,不過一入口真係好彈牙,比一般魚蛋好食好多,如果平d就好喇!「秘製香炸松露餃」都係$68,一入口即刻食到黑松露嘅香味!脆卜卜但係一d都唔油,鍾意黑松露嘅人必試!叫左條斑打邊爐,灼一陣就食得,入口超滑溜!無骨,好正!唔少得嘅仲有雪花肥牛同牛肉粒,見到佢地嘅油花就知有幾好味!夠新鮮!「必食蠔仔牛肉餃」好特別,有隻蠔仔喺入面,隻餃好滑好香口。「手打墨魚丸」入面有芝士,唔同平時嘅芝士丸芝士,好軟滑,似cream cheese,好好味!「厚褔響鈴卷 」係即炸,同街市一盒裝嘅響鈴唔同,多好多層,熱熱地,熱氣但係好食!全晚飲左一罐可樂,忍住無再叫多罐,驚太肥,改叫普洱。估唔到個茶壺咁靚咁精美!依餐唔平,但好多特色創意食品,味道都好好,環境又舒適,食得過!

打邊爐有卡位坐,坐得好舒服,仲有電視可以睇下劇。

法國生蠔食得多,好少食南非生蠔,好滑,有海水味又唔太咸。
南非生蠔

香炸棉花魚蛋

「秘製香炸松露餃」

叫左條斑打邊爐,灼一陣就食得,入口超滑溜!無骨,好正!

雪花肥牛

「必食蠔仔牛肉餃」好特別,有隻蠔仔喺入面,隻餃好滑好香口。

即炸響鈴

普洱

2015-05-01
$380 (Dinner)
南非生蠔
香炸棉花魚蛋
「秘製香炸松露餃」
雪花肥牛
即炸響鈴
普洱
  • 秘製香炸松露餃
  • 手打墨魚丸
2015-04-30 521 views
十幾年前曾經來過厚福館火鍋 (當時新機場剛啟用)因為當時覺得好好味, 所以衣家仲記得店名<<註:我來過1次嫁炸>>今次朋友話來今晚呢間火鍋, 就當係舊地重遊吧.印象中, 當時厚福館好似係用光管 (依稀記得炸)衣家唔同左, 店鋪裝修過, 潮左型左.亮黑的牆身餐枱配紅色座椅, 同十幾年前的陳舊FEEL好大分別不過唔知衣家食物質素如何, 都係由朋友發板啦涼拌鼠耳HKD48係咪雲耳? 酸酸辣辣好醒胃我估佢係自家制首先每粒形狀皆不同再者, 咬落非常軟棉棉, 一D都唔彈牙.(註: 傳聞有種化學物質可以增加魚蛋/牛丸的彈性)秘制醒胃酸菜河鮮鍋 HKD198將酸菜魚CONCEPT放係火鍋度始終係要配合香港人口味, 鍋底和傳統的酸菜魚係有分別雪花牛肉HKD218看到呢碟紅白分佈, 已經想像到牛肉的質感.口感牛立方, 牛味重,落鍋時, 要數清楚落左几多粒,搵唔返 = 煮耐左 = 牛肉硬曬 = 浪費新鮮雞腸HKD58雞腸味道較濃, 少少似雞潤但腸中間好多脂肪, 我MIT走左脂肪先至食.必食蠔仔牛肉餃 第一次食, 中間牛肉餡包住粒蠔仔, 係手工菜必食手打鮮蝦丸-8粒HKD78將
十幾年前曾經來過厚福館火鍋 (當時新機場剛啟用)
因為當時覺得好好味, 所以衣家仲記得店名
<<註:我來過1次嫁炸>>
今次朋友話來今晚呢間火鍋, 就當係舊地重遊吧.
印象中, 當時厚福館好似係用光管 (依稀記得炸)
衣家唔同左, 店鋪裝修過, 潮左型左.
不過唔知衣家食物質素如何, 都係由朋友發板啦

涼拌鼠耳HKD48
係咪雲耳? 酸酸辣辣好醒胃
香炸棉花魚蛋HKD68 – 真係軟棉棉
我估佢係自家制
首先每粒形狀皆不同
再者, 咬落非常軟棉棉, 一D都唔彈牙.
(註: 傳聞有種化學物質可以增加魚蛋/牛丸的彈性)
秘制醒胃酸菜河鮮鍋
秘制醒胃酸菜河鮮鍋 HKD198
將酸菜魚CONCEPT放係火鍋
始終係要配合香港人口味, 鍋底和傳統的酸菜魚係有分別
雪花牛肉HKD218
雪花牛肉HKD218
看到呢碟紅白分佈, 已經想像到牛肉的質感.
口感牛立方HKD118
口感牛立方, 牛味重,
落鍋時, 要數清楚落左几多粒,
搵唔返 = 煮耐左 = 牛肉硬曬 = 浪費

新鮮雞腸HKD58
雞腸味道較濃, 少少似雞潤
但腸中間好多脂肪, 我MIT走左脂肪先至食.
必食蠔仔牛肉餃HKD38
必食蠔仔牛肉餃
第一次食, 中間牛肉餡包住粒蠔仔, 係手工菜
必食手打鮮蝦丸-8粒HKD78
必食手打鮮蝦丸-8粒HKD78
將几隻蝦痴埋, 仲見到原隻蝦件,
仲食到蝦肉的爽口
手打墨魚丸-8粒HKD78
手打墨魚丸-8粒HKD78
中間包左芝士嫁, 又係人手制作喎

脆炸魚皮HKD45
火鍋當然叫炸魚皮啦,
加上呢度魚皮大大塊, 易夾
- 厚福响鈴巻HKD38 - 好似有6條
又係店鋪自家制, SIZE大, 外表特別
上枱仲係熱氣騰騰, 好硬好脆, 要浸好耐先變軟

- 炸芋頭HKD25 – 8件
個人好鐘意食芋頭, 芋頭入口粉粉的, 好正呀

仲點左火鍋基本的配料: 黑木耳, 金菇, 餃類, 魚片, 魚滑, 麵, 青菜等等
夾埋每人3百幾蚊, 价格合理

對這家店的記憶, 腦海中只有十幾年前的食物味道&店名,
但忘了當時的店鋪環境
加上當年香港仲未有網頁主打飲飲食食
真係要靠味覺喚起那些年的記憶
2015-04-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
2015-04-27 768 views
早幾天與老朋友聚舊,我們決定到九龍城這個火鍋集中地吃飯!最後我們選擇了這間二十多年火鍋專門店!這老字號火鍋店提供的海鮮種類繁多,一到門口已經可以看到!經店員的安排下,我們一行四中人安排到一間安靜舒適的房間!安頓後,因為款式太多,我們都想了很久!我們便點了火焰醉海皇湯底,這個鍋底材料非常充富,當中包括有大硯、蝦、亦有新鮮番茄粟米等等。開始時,完全品嚐湯底的海鮮味未算非常濃郁,但經過一段時間後,可嚐到蔬菜中的鮮甜。朋友點了厚福招牌蟹麵!嘩,這菜式賣相非常吸引!大蟹賣配上粗麵及薑汁,實在美味,而且這薑汁的味道非常較突出,完全帶出這隻大蟹的鮮甜!相比其他火鍋店,實在比較少見,因此我每人都不停添了一碗又一碗!另外,我們舊朋友聚會,興之所致!我們還點了一隻大約有兩斤多重的亞拉斯加長腳蟹,味道不俗!味道非常鮮甜可口,可見這火鍋店提供的食材非常新鮮!吃火鍋,火鍋料當然是重點!我們點了很多火鍋料,但當中我特別喜歡的是魷魚火箭桶! 這個火箭桶非常爽口彈牙,鮮味十足!相信食材新鮮才能做到這種效果!此外,我亦特別喜歡自製魚蓉麵!賣相雖然不算特出,但滾了數分鐘,驚喜就出來了!這個魚蓉麵鮮味突出,真的吃魚味,而不
經店員的安排下,我們一行四中人安排到一間安靜舒適的房間!
厚福招牌蟹麵
亞拉斯加長腳蟹
火鍋火鍋料當然是重點!我們點了很多火鍋料,但當中我特別喜歡的是魷魚火箭桶! 這個火箭桶非常爽口彈牙,鮮味十足!相信食材新鮮才能做到這種效果!
魷魚火箭桶
此外,我亦特別喜歡自製魚蓉麵!賣相雖然不算特出,但滾了數分鐘,驚喜就出來了!這個魚蓉麵鮮味突出,真的吃魚味,而不是一般的粉團,咬下去很有質感,不會太軟淋淋!
這個晚餐非常豐富,大家也談得很高興!最後結賬每人約付 $450!生猛海鮮火鍋、獨立房間,配上優質服務態度來說,價錢真的很合理!
2015-03-23
$450 (Dinner)
2015-04-17 622 views
前幾日,為慶祝生日,我地成班老友出嚟食飯!成班友都好鍾意'滾'!要'滾'當然去九龍城依個打邊爐聖地!兜咗一個圈,實在眼花撩亂!最後行到九龍城廣場附近,見到個精緻大魚缸咁吸引,大家都心唸就依間啦!一見到個大魚缸,都知道依間火鍋店專門做海鮮邊爐!我地大男人個個都鍾意食海鮮,所以就叫咗火焰醉海皇湯底鍋,上枱時好興奮,因為開始肚餓!依個湯底開頭已經好有鮮味,熬咗幾分鐘,食到最尾仲好鮮甜添,正!依個黑松露餃出邊其他火鍋店真係較少見!而且外皮好脆,黑松露味十足,好濃郁,值得一試再試!打邊爐又點少得肥牛呢?我地叫咗本地手切牛肉!依碟真係大有來頭,店員話依碟牛每日四點由本地屠房準時運出嚟,食落好有咬口,肉味香濃!另外,我哋仲叫咗五寶丸同汕頭牛丸!五寶丸賣相同普遍市面見到嘅都差唔多,汕頭牛丸就超多汁,亦好有𡁻口!自家製真係然寧舍唔同!經店員介紹之吓,我哋仲叫咗黑毛豬柳粒!店員話依個豬柳粒要滾足15分鐘先好食!Wow,肉味十足之餘,仲好彈牙添!正!(掛住食唔記得影低佢添 XD!)成班癲友一路吹水一路打邊邊!間私家房仲設有電視機!最後食咗兩三個鐘先肯走,最後埋單每人都係$400左右,都非常合理!而且仲有代客
黑松露餃
五寶丸
汕頭牛丸
成班癲友一路吹水一路打邊邊!間私家房仲設有電視機!最後食咗兩三個鐘先肯走,最後埋單每人都係$400左右,都非常合理!而且仲有代客泊車!下次要渣車再嚟!

2015-03-24
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
黑松露餃
汕頭牛丸
  • 黑毛豬柳粒
2015-03-30 872 views
天氣涼返,團長又號召大家一齊打邊邊!團長一向帶團員食好嘢,今次嚟到九龍城傳統老字號火鍋店,已經有 25年歷史,專做新鮮海鮮同高級食材!咁啱經大規模裝修後,走向年青人路線發展!一開始,因為團長臉子大!先送上一大盤《時令左口魚刺身》!嘩,我開頭以為成盤喺冰,因為完全睇唔到有魚肉!原來唔喺,喺師傅刀功一流,切到每片刺身都好薄,薄到半透明咁!真喺超正!一個字講哂:彈牙,有質感,魚味豐富!打邊爐,個鍋先喺最重要!團長拍板叫咗個《佛跳牆湯底》!嘩,依個湯底真喺好足料,有素翅、鮑魚、螺片同花膠等等!同一般火鍋唔同喺,先飲湯,後打邊爐!待應姐姐叫我哋先影相,再完倒入湯底,滾咗一陣!一碗熱辣辣嘅海鮮湯就完成!味道方面當喺超新鮮,超鮮甜啦!真喺識食嘅團長,仲做咗碟《每日限量頂級牛肉》!依碟牛肉最特別嘅地方,牛肉每日由屠房新鮮直送!待應姐姐話,只要滾幾分鐘可以!食落真喺超彈牙,好有牛味!喺出到真喺未食過咁好味嘅牛肉!團長仲叫咗碟《伊比利亞黑毛豬柳粒》,豬肉喺滾耐少少!但都喺入口即溶,食落質感好似牛柳粒!另外我自己拍板叫咗好多頂級火鍋料,有我最鍾意嘅《新鮮黑柏葉》、《手打墨魚丸》、《自製墨魚滑》、同《自製蝦滑
佛跳牆湯
新鮮黑柏葉
手打墨魚丸
自製墨魚滑 自製蝦滑
自製韮菜餃
日本廣島蠔
另外我自己拍板叫咗好多頂級火鍋料,有我最鍾意嘅《新鮮黑柏葉》、《手打墨魚丸》、《自製墨魚滑》、同《自製蝦滑》、《自製雲吞》、《自製韮菜餃》同《日本廣島蠔》!每碟火鍋食材都堅新鮮,而且味道非常濃郁,完全可以品嚐食材嘅原汁原味!
日本廣島蠔
當中,我最欣賞喺《日本廣島蠔》!點解?因為蠔本身要滾好耐先夠熟,但多數越滾越縮水!但依隻《日本廣島蠔》滾完咗,都唔會好縮水,仲好大隻添!
自製墨魚滑
第二最欣賞喺《手打墨魚丸》,非常彈牙!真喺堅食墨魚味,而唔似出便掛墨魚丸,只食添加劑嘅彈牙!

今餐食得幾豪吓,每人大約550左右!
Other Info. : 依間老字號火鍋店仲有個好趣緻、好有心思嘅地方,就喺會喺圥蘿蔔上燒焊上《厚褔館》三隻大字!俾食客影相時,做埋宣傳!都真喺幾有諗頭同創新!
新鮮黑柏葉
手打墨魚丸
自製墨魚滑 自製蝦滑
自製韮菜餃
日本廣島蠔
說好的打邊爐終於成行,可惜係同其中一個好同事FAREWELL.. 一行6人去到九龍城,食間老字號─厚福館。可能係星期一,唔洗等位,同埋我地6點半就到。開餐前,叫左個小食─炸黑松露餃。比想像中好食,個皮唔油但好脆,黑松露量多而且超香,點埋沙律醬,個味仲出,但一D都唔滯,推介!下次會ENCORE!湯底係打邊爐嘅靈魂,個個同事都係海鮮怪,叫左個火焰聚海皇湯底。個湯底好甜,有D酒味,好香,而且好足料,蝦、蜆、番茄、西芹同栗米。另外仲ORDER 左一隻差唔多2斤重嘅哈拉斯加長腳蟹,加蟹後個湯愈來愈鮮。打邊爐牛肉點少得,點左個手切本地肥牛,半肥瘦口感OK, 老闆話係4點後係屠場直接送到店,但個人認為口感雖然入口香滑,肥瘦適中但略嫌牛味不夠濃。今晚令我喜出望外仲有黑毛豬柳粒同芝士墨魚丸豬肉丸。先講個黑毛豬柳, 黑毛豬柳本身係比較肥,煮夠15分鐘先夠”林”同”出味”,唔會”韌”,切得細細粒,會令人追住食!芝士墨魚丸豬肉丸,開頭覺得度度都有食, 無咩特別,但食落好彈牙,而且粒芝士SIZE岩岩好,令墨魚丸豬肉丸嘅鮮味帶左出來,但一D 都唔覺膩。另外一讚係服務好,我地坐房,不時有待應冉我地換碗到加湯,LIK
可能係星期一,唔洗等位,同埋我地6點半就到。
炸黑松露餃
火焰聚海皇湯底
手切本地肥牛
今晚令我喜出望外仲有黑毛豬柳粒同芝士墨魚丸豬肉丸。
黑毛豬柳/ 芝士墨魚丸豬肉丸
另外一讚係服務好,我地坐房,不時有待應冉我地換碗到加湯,LIKE!
2015-03-23
$600 (Dinner)
炸黑松露餃
火焰聚海皇湯底
  • 黑毛豬柳,
  • 芝士墨魚丸豬肉丸
2015-03-28 700 views
這次跟朋友齊齊去厚福館吃喝一番聽說是屹立多年的老字號,也是一間名人飯堂就算是位於九龍城,平日晚上去原來都有滿滿座上客幸好朋友訂了枱,而且先來一步,點好了菜我就只需要坐定定等食,難得不用苦惱點菜一事,真好!醬料盤選擇不少,且有我喜歡的黑醋,當然就要肆意盡用了!食家牛肉刺身牛肉刺身以冰盤盛上,大堆頭得猶像特盛刨冰牛肉片片薄身鮮色,紅潤得沒有半點暗啞,感覺新鮮放心奉桌時同上日式芝麻醬及洋蔥絲,讓人不禁想起吃日式火鍋時的醬料牛肉薄鮮不腥,沒有霉感,稔香有致油花雪白均勻得教人賞心悅目,入口毫無膩感肉片薄切凍食時肉香比較清淡,味道頗弱蘸點甜香微酸的濃郁芝麻醬,搭著爽脆帶嗆的清新洋蔥絲同食,確是香順潤口足料佛跳牆湯底厚福館比較著夠名的大概就是這個湯底了吧?可謂有鮑參翅肚咁盛大,加上雞肉,豪華得很湯底入味香濃,不油不膩,更是鮮味濃郁素翅稔身彈爽,透透清清的又沒罪惡感,但鮑魚只有兩件,無緣一嚐了花膠柔韌軟身富嚼感,雞肉也是又香又清,脂肪位甚少不能忘了厚厚的鮮冬菇,吸收湯汁之餘又保留原有的水分,香甜清爽新鮮牛柏葉這裏混上黑柏葉及白柏葉兩款,大概不是常見的吧黑柏葉煮後比較爽口,薄身硬身,嚼勁較重而白柏葉其實
這次跟朋友齊齊去厚福館吃喝一番
聽說是屹立多年的老字號,也是一間名人飯堂
就算是位於九龍城,平日晚上去原來都有滿滿座上客
幸好朋友訂了枱,而且先來一步,點好了菜
我就只需要坐定定等食,難得不用苦惱點菜一事,真好!
醬料盤選擇不少,且有我喜歡的黑醋,當然就要肆意盡用了!
食家牛肉刺身

牛肉刺身以冰盤盛上,大堆頭得猶像特盛刨冰
牛肉片片薄身鮮色,紅潤得沒有半點暗啞,感覺新鮮放心

牛肉薄鮮不腥,沒有霉感,稔香有致
油花雪白均勻得教人賞心悅目,入口毫無膩感
肉片薄切凍食時肉香比較清淡,味道頗弱
足料佛跳牆湯底

厚福館比較著夠名的大概就是這個湯底了吧?
可謂有鮑參翅肚咁盛大,加上雞肉,豪華得很
湯底入味香濃,不油不膩,更是鮮味濃郁
花膠柔韌軟身富嚼感,雞肉也是又香又清,脂肪位甚少
新鮮牛柏葉

這裏混上黑柏葉及白柏葉兩款,大概不是常見的吧
黑柏葉煮後比較爽口,薄身硬身,嚼勁較重
白柏葉其實是漂過的,牛香較淡,稔軟帶韌
其實也是看個人口味而定的,若然喜歡吸湯一點的,白柏葉應該較對你胃口
自製墨魚滑

黑魚滑白晢透亮,表面點上粒粒晶瑩剔透的蟹籽,高貴典雅
份量不算多,一般的吃大概就有三份左右
煮後是彈牙爽口,味鮮清爽
調味不會過份得掩蓋墨魚香味,且帶點點嚼勁,算是不錯
自製鮮蝦滑

表面看上去是不平的,我想是沒有加入太多粉漿去填滑
看到的仍然是粒粒蝦肉,半透明的,足料大方
點上的蟹籽為未熟顯灰的蝦身添上點點色彩,頗為奪目
熟透時蝦肉粉潤帶橙紅,看上去十分誘人
爽彈清甜,沒有人工粉感,也嚐到粒粒蝦肉原本的肉質質感

$200 (Dinner)
  • 黑柏葉
2015-03-26 495 views
拍拖週年,緊係食豪d! 來得呢度,緊係叫d勁野啦!老闆知我地要慶祝下,就介紹左個menu無既菜俾我地!厚福招牌蟹面呢客菜係店主誠意推介,平時無得食ga!d蟹好新鮮,而且蟹味濃香,薑葱味重,加埋有黑椒吊味。。。麵好爽身,係傳統粗麵吸收晒蟹既香味同配料味,識食一定係食麵啦! 但蟹都好好味,肉夠實夠香,正!到打邊爐啦! 最鍾意叫o既海鮮,必選阿拉斯加長腳蟹!2斤幾 - 兩個人食,差d食唔晒ar!火焰醉海皇湯底 - 其實會有staff 係我面前點火,等d 海鮮更香,湯底更好味,可惜我部手機太低b影唔到。。酒味+海鮮甜味既湯底,而且海鮮有bbq香,裡面既海鮮夠晒足料,大蝦大蜆好食到暈!雖然都知太多野食,但例牌都要叫下肥牛同丸,睇落都好似叫得太多,唔緊要啦,最多打包(我個時係咁諗XD)本地手切牛肉話係每日4點係本地屠房拎,保證新鮮手打五寶丸、豬腳筋芝士豬肉丸、手打魚蓉麵最後真係要捧住個肚走,飽到傻左!XD
拍拖週年,緊係食豪d!
來得呢度,緊係叫d勁野啦!
老闆知我地要慶祝下,就介紹左個menu無既菜俾我地!
厚福招牌蟹面
厚福招牌蟹面
呢客菜係店主誠意推介,平時無得食ga!
阿拉斯加長腳蟹
到打邊爐啦! 最鍾意叫o既海鮮,必選阿拉斯加長腳蟹!
2斤幾 - 兩個人食,差d食唔晒ar!
話係每日4點係本地屠房拎,保證新鮮
手打四寶丸、豬腳筋
手打五寶丸、豬腳筋
芝士豬肉丸
手打魚蓉麵
芝士豬肉丸、手打魚蓉麵

最後真係要捧住個肚走,飽到傻左!XD
2015-03-26
  • 火焰醉海皇湯底