2019-04-06 1893 views
琴晚同男朋友係坑口食完晚餐 突然諗起附近開左間新既人氣麵包店 就即刻走去趁下熱鬧 晚上八點左右都有成十幾個人係度排緊隊Menu留意番係只有外賣 而無堂食架本身只係諗住買一個黎試下味道 點知男朋友一買就買左六個 (買五送一) 佢話要買黎送whisky飲喎焦糖布甸可頌 ($23)呢個係六個入面最好味既個款 聽講仲係東港城限定添架 每人只可以買一個 外層超酥脆 內裏層次分明 滑溜溜既布甸有淡淡既甜味 配埋吉士醬夾係中間令呢個組合非常夾 口感好豐富 超好食 另帶一提既係平時食牛角包都會覺得好油膩 但係八月堂既就唔會紅粉戀人 ($18)呢款其實就係原味既蜂巢可頌上面淋上士多啤梨味既朱古力醬 有朱古力既部分食落就無咁酥脆 而朱古力既味又好假 感覺好一般 皇家爵士都係差不多 反而香濃起司就好食少少

Menu

留意番係只有外賣 而無堂食架

焦糖布甸可頌 ($23)
另帶一提既係平時食牛角包都會覺得好油膩 但係八月堂既就唔會

焦糖布甸可頌

紅粉戀人 ($18)

紅粉戀人
2019-04-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
焦糖布甸可頌
2019-04-04 62 views
之前康怡開咗八月堂🥐🥐🥐嘅時候都食過一次,上次嚟到坑口嘅呢間八月堂嘅時候,佢已經賣晒,有啲失望今日收工時間再經過,見到仲有好多款味道有得賣喎,又唔太多人排隊,又走去排下啦🤗,排咗大概5分鐘就買到,都算快呀👍🏻繼續有買五送一嘅優惠,所以我就好貪心咁揀咗六款口味喇🤭當然唔少得有將軍澳店限定嘅焦糖布丁口味啦🍮,我覺得焦糖就好味嘅,不過個布丁嘅口感就好似唔係好襯牛角包咁,試一次就夠lu🤫最愛食嘅仍然係矅黑胡麻,個味道就好似食緊芝麻糊一樣,正🤤今次仲揀咗三款都係有朱古力嘅🍫,分別係朱古力可頌,皇家爵士,同埋粉紅戀人,我自己唔係好鍾意食白朱古力,所以就覺得粉紅戀人甜咗啲,反而皇家爵士係用咗黑朱古力,食落好正啊😋本身想食香濃起司㗎🧀,不過可惜賣晒😭,唯有下次啦😌
繼續有買五送一嘅優惠,所以我就好貪心咁揀咗六款口味喇🤭

最愛食嘅仍然係矅黑胡麻,個味道就好似食緊芝麻糊一樣,正🤤
本身想食香濃起司㗎🧀,不過可惜賣晒😭,唯有下次啦😌
2019-04-02
2019-03-30 52 views
其實之前在台北都食過一次,不同口味,的確好味想不到居然在港開分店,難得過坑口買東西,地點方便,人少,排了5分鐘就買到✌優惠買5送一,吃不了那麼多,只買了2個迷戀卡士達 - 裡面既鮮奶牛乳非常好味,配上外層既酥雪花檸檬 - 這個酸酸甜甜,吃2個也不會過飽 下次經過都會再買,推介
其實之前在台北都食過一次,不同口味,的確好味

優惠買5送一,吃不了那麼多,只買了2個

迷戀卡士達 - 裡面既鮮奶牛乳非常好味,配上外層既酥

雪花檸檬 - 這個酸酸甜甜,吃2個也不會過飽

下次經過都會再買,推介
2019-03-28 41 views
喺坑口新開咗一間專賣牛角酥嘅專門店,平日好多人慕名而來,每次經過都有一大班人排隊,我諗真系有咁好食值得排咁耐隊?今日經過聞到牛角酥香氣,忍唔住買黎食。而家做緊買五送一嘅優惠,所以我都買咗幾個試吓,外表已經好吸引,好想每個都試吓。結果我買咗幾個甜的。我試左雪花檸檬,佢的味道酸酸甜甜的,加上香脆嘅牛角酥,好開胃,若然加上一杯熱茶就好啦。值得一試!
今日經過聞到牛角酥香氣,忍唔住買黎食。
2019-03-28
TakeAway
八月堂自從係將軍澳開左分店之後,就成為東港城嘅排隊點,特別係當接近3pm 有每日限定牛角包出爐嘅時候,條隊特別長架😝上次試過2款味道之後,就心思思好想試其他味,當見到佢有買五送一果一刻,我又俾佢吸引左埋去喇🙈左上:紅粉戀人/ 雪花檸檬/ 朱古力可頌左下:皇家爵士/ 雪花檸檬/ 迷戀卡士達朱古力可頌同迷戀卡士達都有餡,分別係朱古力醬同吉士醬。而雪花檸檬面有啲酸酸甜甜嘅糖霜,同牛角包好夾,仲無咁膩。紅粉戀人同皇家爵士都有脆皮,咬嘅時候都唔會食到碎晒,唔會呢hea。其實八月堂整體水準真係高,雖然接近$20一粒牛角包唔平,如果有買五送一嘅情況下同屋企人開心分享都不失為樂事丫😋

左上:紅粉戀人/ 雪花檸檬/ 朱古力可頌
左下:皇家爵士/ 雪花檸檬/ 迷戀卡士達

朱古力可頌同迷戀卡士達都有餡,分別係朱古力醬同吉士醬。
而雪花檸檬面有啲酸酸甜甜嘅糖霜,同牛角包好夾,仲無咁膩。

2019-03-18 88 views
見到喺坑口,開咗一間八月堂!終於等到喇!正呀❤️❤️❤️👍🏼👍🏼不過每人限買一盒😋結果孖住朋友仔一人買一盒,試晒咁多種味😋😋❤️我比較鍾意食鹹嘅,啲蔥好香!可以再去食!❤️❤️👍🏼🥰🥰🥰🥰🥰朋友就鍾意食甜嘅,好新鮮,甜度也適中!食幾舊都得啊🥰😛💪🏼一拎返公司同同事分享,所有女同事都勁開心!🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰下次會再買!!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

2019-03-18 56 views
香港終於開第二間分店, 將軍澳的朋友有福了剛開新店,每次經過都大排長龍,十分誇張. 某天趁剛開店少人排隊,於是買了一盒六個試下.分別是迷戀卡士達,蜂巢可頌,雪花檸檬和皇家爵士迷戀卡士達內裡夾有滑滑的卡士達醬,很香滑皇家爵士面層鋪上杏仁和朱古力,賣相吸引若要排長龍, 我就不會花時間去買了牛角包竟然不是熱的,外層是脆不過內裡並不是太鬆軟.唯一可取是款式多,咸甜任君選擇
香港終於開第二間分店, 將軍澳的朋友有福了

六個試下.分別是
迷戀卡士達,蜂巢可頌,雪花檸檬和皇家爵士
迷戀卡士達內裡夾有滑滑的卡士達醬,很香滑
皇家爵士面層鋪上杏仁和朱古力,賣相吸引

若要排長龍, 我就不會花時間去買了
牛角包竟然不是熱的,外層是脆不過內裡並不是太鬆軟.唯一
可取是款式多,咸甜任君選擇
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
將軍澳新開「八月堂」!!! 突然間發覺東港城有一條長長嘅人龍,原來又有新野食,台灣過江龍「八月堂」主打賣牛角包,各款唔同口味,真係花多眼亂。店家表示自己用天然奶油,每日新鮮烘烤,保持食品質素香口鬆脆。買左2款口味試下,真係好香,雖然無坊間落豬油製嘅牛角包咁鬆咁脆,並無食到一地都係,不過依然有鬆軟牛角包嘅味道,都好值得推介曜黑胡麻好少見到牛角包配黑芝麻味道,又出奇地夾喎!!焦糖布丁無想像過牛角包夾布丁😂 但係你唔好理,好味就得!
將軍澳新開「八月堂」!!!

曜黑胡麻
好少見到牛角包配黑芝麻味道,又出奇地夾喎!!

焦糖布丁
無想像過牛角包夾布丁😂 但係你唔好理,好味就得!
2019-03-15
Waiting Time
40 Minutes (TakeAway)
2019-03-17 39 views
有留意開既朋友仔應該發現今日要介紹既呢間店舖之前已經寫過一次,今次再介紹既原因係因為佢開左新分店,而且個店舖限定口味勁吸引呀😍今次👦🏻👧🏻一次過買左一盒六種口味,做個小小既排行榜推介下心目中最好味既牛角包俾各位朋友仔啦🥐下列既排名分別由👦🏻👧🏻各自既排行榜積分而成,第一名6分、第二名5分、第三名4分,如此類推:1.焦糖布丁&迷戀卡士達 11分3.雪花檸檬 8分4.紅粉戀人 5分5.曜黑胡麻 4分6.榛果馬卡龍 3分而家就介紹下頭三名既優勝之處啦。焦糖布丁係新分店既限定口味,外觀黎講已經好吸引,扭紋狀既布丁條再加焦糖醬,加上入面軟滑既忌廉,估唔到會同酥脆既牛角包咁夾,而且值得一讚既係布丁條無另外加糖,所以成個包食落唔會過甜。迷戀卡士達就係牛角包中間加左吉士內餡,香甜既吉士作為任何甜點既配搭應該都無得輸,所以同焦糖布丁味一齊作為👦🏻👧🏻排行榜既雙冠軍絕對係實至名歸。雪花檸檬係一個無內餡既口味,只有檸檬口味既糖霜作調味,咬落去酸酸甜甜既味道非常清新,食多幾舊都唔會覺得滯呀。每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 4 / 5 環境 : 3.5 / 5 外觀 : 4.25 / 5價

1.焦糖布丁&迷戀卡士達 11分
3.雪花檸檬 8分
4.紅粉戀人 5分
5.曜黑胡麻 4分
6.榛果馬卡龍 3分

而家就介紹下頭三名既優勝之處啦。

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4 / 5
環境 : 3.5 / 5
外觀 : 4.25 / 5
價錢 : 3 / 5
服務 : 3.75 / 5
回頭率 : 4 / 5
總分 : 22.5 / 30

性價比
連埋上次係太古分店總共試過8個口味都覺得佢地既牛角包可以一試再試,最欣賞店家既牛角包好有創意,一共15種唔同既口味,而且部分口味都未係其他地方食過,👧🏻而家好期待下次經過可以試下鹹既口味呀。
2019-03-16 49 views
八月堂竟然開正喺屋企附近!平時晏啲去都排晒隊今日得閒朝早10點幾就到 唔駛點等🥰焦糖布丁味 $23一嚟梗係試限定嘅味先🤪🤪🤪果然唔錯!焦糖布丁唔會太甜 質地都幾好牛角包好重牛油味🤩又唔會好淋因為有布丁 所以佢係凍嘅其他味道熱嘅應該再濃牛油味啲🥳🥳
八月堂竟然開正喺屋企附近!
平時晏啲去都排晒隊

牛角包好重牛油味🤩又唔會好淋
因為有布丁 所以佢係凍嘅
其他味道熱嘅應該再濃牛油味啲🥳🥳
2019-03-16 163 views
每次去親台灣都會去八月堂買可頌回味一番~~而家係將軍澳開左新店,梗係要潮聖下~~~其實第一日(3/9)有去到,但因為去到個時未開門,要等到差唔多3點先有就放棄了⋯⋯第一日未開張既門面~~簡單易明既餐牌~~可惜冇台灣咁多款過左幾日等平日時間再去過,雖然冇咁多人,但都要排一陣呀⋯⋯而家新開張有買5送1優惠~~同友人各點左3件呢~~~但係呢,想食既咁啱俾前面既人買左,咁就冇機會試到了⋯⋯惟有下次再黎過啦⋯⋯平日唔算多人~~每人只限買一盒咋~~好多都就黎冇哂⋯⋯可恨最後買左2個蜂巢可頌、朱古力可頌、紅粉戀人、灸燒明太子同曜黑胡麻~~蜂巢可頌俾左小朋友食~~我家小爺仔最鍾意食脆卜卜,梗鍾意食啦~~~我就試左胡麻同明太子~~胡麻係黑漆漆個個,脆口而有內饀~~咬到中間內饀就爆左濃郁既芝麻味~~最佳享用時間係2小時以內呀,唔係就會影響口感架喇~~至於明太子,有少少咸鮮味,都唔錯架~~~

第一日未開張既門面~~

簡單易明既餐牌~~可惜冇台灣咁多款

惟有下次再黎過啦⋯⋯

平日唔算多人~~

每人只限買一盒咋~~

好多都就黎冇哂⋯⋯可恨

各款可頌

2019-03-13
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$40 (Other)
各款可頌
2019-03-14 2078 views
八月堂新店於將軍澳東港城開幕,一開張就多人到喊😆真心好想試八月堂嘅牛角包🥐好耐! 無奈之前得一間分店係太古,唔近草根,一直未試到😣,今次開係東港城,九龍人終於唔洗過海🌊都食到啦🤘🏻。今次仲試到新店推出嘅特色口味🥰同黃金塩羅頌。📍焦糖布丁($23)Caramel Pudding Croissant 估唔到布丁同牛角包🥐都扯得上關係,焦糖味突出,所以亦較甜🍮,布丁滑溜牛角包香脆。因為布丁濕度會容易令牛角包變軟,所以一定要即食啊。(東港城店限定)📍榛果馬卡龍($22)Hazelnut Macron Croissant而另一款爆谷味就冇呢個問題,榛果keep 到脆卜卜,甜度剛好,幾正嫁!😋📍黃金塩羅頌($38)超大的一個🌟,4人分享都可以🙈。質感係綿密嘅麵包🥯,飽肚感強,外面有好香嘅牛油味,但由於好大個,食到中間會覺得有d寡,吃多幾啖好影膩,草根都係中意輕盈嘅牛角包多d🥐😆。牛角包有鹹有甜,唔油膩夠酥脆,一個唔算好大個,口感輕盈👍🏻,食完唔會有罪惡感。草根較中意有餡料嘅口味,感覺上味道豐富d,。最中意香蔥、黑芝麻、檸檬🍋同紅莓🍓,價錢$15-23都幾抵食,拎去同一班fds分享一定好開心🥳,加上

今次仲試到新店推出嘅特色口味🥰同黃金塩羅頌。

📍焦糖布丁($23)
Caramel Pudding Croissant

📍榛果馬卡龍($22)
Hazelnut Macron Croissant

榛果馬卡龍, 焦糖布丁

📍黃金塩羅頌($38)

牛角包有鹹有甜,唔油膩夠酥脆,一個唔算好大個,口感輕盈👍🏻,食完唔會有罪惡感。草根較中意有餡料嘅口味,感覺上味道豐富d[爱心],。最中意香蔥、黑芝麻、檸檬🍋同紅莓🍓,價錢$15-23都幾抵食,拎去同一班fds分享一定好開心🥳,加上包裝幾靚,一盒用嚟送禮都幾得體

草根覺得最好食頭幾款(排名不分先後)
🏅香蔥味噌($19)-估唔到好惹味
🏅曜黑胡麻($20)-吉士香滑,超濃芝麻味
🏅雪花檸檬($18)-檸檬酸味糖霜面食落好清新🍋
🏅法式莓果($19)-酸甜紅莓淋面香而不膩🍓
香蔥味噌
曜黑胡麻
$20 (Last Night Supper)
香蔥味噌
  • 榛果馬卡龍
  • 雪花檸檬
  • 法式莓果
🥐花多眼亂八月堂牛角包 將軍澳店🤤之前呢間台灣過江龍係太古開咗第一間店時為食鬼我已經拉埋大少去排隊買嚟食🤤超多味又新鮮岀爐 咸味甜味都唔好放過🤫身為將軍澳之友 知道八月堂係坑口東港城開第2間分店 真係為之興奮🤪 唔洗專登過海排隊買啦😍 超就腳✨將軍澳東港城店限定新發售✨🍮焦糖布丁可頌$23牛角包外層有好香嘅焦糖醬再夾住好Q彈嘅布丁🍮 口感一脆一軟超驚喜阿呢個味 一向唔好甜嘅我都心心眼😍我絕對會encore呢個味😏個焦糖味好突岀👍🏻🌰榛果馬卡龍$22有原粒頂級榛果係表面 仲有馬卡龍糖衣入口好強榛子味 中意食果仁嘅朋友一定愛❤️🍞黃金塩羅頌$38超巨型有2隻手掌咁大🖐🏻🖐🏻😧每日限量50個食落口感好柔軟 同超級香濃嘅牛油味湧出咀嚼得越耐 包入面嘅咸香牛油香會越濃烈✨✨✨✨✨🥐法式莓果$19🍓好香覆盆子味 仲有檸檬汁🍋令到整體味道偏酸.🥐曜黑胡麻$20呢個味都超驚喜 入面有超濃郁嘅黑胡麻醬個感覺好似一口泊咗10粒芝麻湯圓咁😂.🥐迷戀卡士達$20牛角包有香草味 再加埋好滑順嘅卡士達醬.🥐香葱味噌$19葱花加上芝麻香味四溢 入口仲有淡淡味噌味.🥐香濃起司$19🧀一大塊芝士放係牛角包上😍🧀芝士控fo
🥐花多眼亂八月堂牛角包 將軍澳店🤤

實不相瞞 我真係好中意食明太子🥺
我中意明太子嘅鹹香
微辣可以令味蕾帶嚟啲衝擊❤️私心推介
🥐雪花檸檬$18🍋
新鮮檸檬汁再加上特製糖霜 表皮食落特別脆口 酸酸甜甜交替住 勁開胃又清新嘅選擇
🥐白色莊園$16/皇家爵士$18/紅粉戀人$18

榛果馬卡龍可頌
黃金塩羅頌
  • 炙燒明太子
2019-03-11 219 views
見到有新舖新開張人頭湧湧,望一望原來係八月堂開分店~見到大部分人都一大袋一大袋買走,心諗應該唔會差得去邊~決定排隊試一試,排左15分鐘途中,店長話限量嘅焦糖布丁已經賣哂之後塩羅頌都售罄不過當日新店開張做緊買五送一~所以我地最後就揀左香濃起司、炙燒明太子、雪花檸檬、皇家爵士、朱古力可頌同香葱味噌~入口全部都香脆美味~特別係香濃起司同雪花檸檬,芝士味濃郁,配上牛角嘅酥香,咬落有64層嘅口感雪花檸檬酸酸甜甜,朋友覺得怪,但我又好鐘意喎,係飯後甜點佳品但香葱味噌個人覺得有啲怪,葱味十足而且有啲生,但芝麻好香好好味~再有機會幫襯一定試埋其他口味
見到有新舖新開張人頭湧湧,
望一望原來係八月堂開分店~
見到大部分人都一大袋一大袋買走,
心諗應該唔會差得去邊~
決定排隊試一試,

排左15分鐘途中,
店長話限量嘅焦糖布丁已經賣哂

之後塩羅頌都售罄

不過當日新店開張做緊買五送一~

入口全部都香脆美味~
特別係香濃起司同雪花檸檬,
芝士味濃郁,配上牛角嘅酥香,
咬落有64層嘅口感

雪花檸檬酸酸甜甜,
朋友覺得怪,但我又好鐘意喎,
係飯後甜點佳品

但香葱味噌個人覺得有啲怪,
葱味十足而且有啲生,但芝麻好香好好味~
再有機會幫襯一定試埋其他口味
  • 雪花檸檬
台灣牛角包代表再開分店🎉老實說 本身冇期望牛角包會好食得去邊 但試完又真係幾正喎😍😍.有餡嘅款式💁布丁/卡士達/芝麻/朱古力/明太子/香蔥 其他都係靠表面toppings 每個口味都突出分明👍牛角包本身外層酥化微脆 內裏非常鬆軟不算甜膩 所以單吃原味都夠好食😎.Top 5(全部都係甜味囉😂)1. 💛卡士達 雲尼拿吉士 夠輕盈又香濃2. 🍮布丁 (將軍澳限定口味) 比卡士達甜少少 但布丁好好食3. ⚫黑芝麻 內有黑芝麻吉士 濃又綿滑4. 🍋檸檬 面頭嘅檸檬粉酸酸甜甜 咁多個中最清新5. 🍞黃金塩可頌 室溫食覺得有很微韌度 但翻熱後超級鬆軟 而且牛油香到不得了 面頭有少少海鹽 微微咸香 一定要翻熱食.其他的都很不錯👏價錢也合理 用黎送禮/散水餅/下午茶/TGIF都好正❤
每個口味都突出分明👍
牛角包本身外層酥化微脆 內裏非常鬆軟
不算甜膩 所以單吃原味都夠好食😎
Top 5(全部都係甜味囉😂)
1. 💛卡士達 雲尼拿吉士 夠輕盈又香濃
3. ⚫黑芝麻 內有黑芝麻吉士 濃又綿滑