2015-02-26 659 views
俾朋友叫去打邊爐,諗住無咩特別,點知真係無介紹錯!原來係食烤魚,咁以為又無咩特別,之前我係大陸、香港都食過啦,但佢地係用新鮮海魚(沙巴龍躉,仲要我們叫才再魚缸捉出來,肯定新鮮!(師傅捉魚個下,我地仲鬼咁興奮)條魚我們係要少辣,我就覺得剛剛好,夠野味,又唔會只食到辣,條魚雖然一直烤住,但又唔會老。問一問佢地點解可以咁好,原來條魚在廚房走油只到七成熟,上到枱才繼續烤熟,除此之外,原來用那種盛器都研究過的,因為要一直可供烤用,保持溫度外,又不能太過傳熱,否則就好快把魚煮得過火。(我最喜歡那麼用心的食店!)我們唔止烤魚,仲叫咗一個花甲蟹鍋,這個鍋真係真材實料,絕不是幾隻花甲仔,感覺係食極都有,隻蟹啖啖肉,雖然烚完,但仍有鮮味,啖湯相當清甜,只是簡單的胡椒、酒的調味,我們當然唔會浪費個煱,仲叫了牛頸脊和西洋菜。真的無得彈!
俾朋友叫去打邊爐,諗住無咩特別,點知真係無介紹錯!
Type of Meal
Dinner
2015-02-21 411 views
~ 食魚的男人最強壯, 食魚的女人最美麗 ~呢句係我當年行走江湖, 印象深刻的句子.女仔食野要有儀態< - 我認同食魚要有儀態< -魚咁多骨, LUR骨都有儀態的話, 自然為美麗加分啦 ~~~~~~~不如話 ~ 識得食魚的女人最美麗但係我好難做到囉, 咁點先可以食魚有儀態又美麗1) 首先要搵少骨的魚 --- 啖啖肉, 唔洗LUR骨, 即刻有氣質2) 將魚煮得好好味的餐廳 --- 呢個好重要3) 食材夠特別 --- 香港美食之都咁多野食, 想食得DILL鑽D終於係今年土瓜灣舊同事聚會, 佢地介紹”打邊爐海鮮火鍋燒烤店”呢間開左几個月, 係佢地近果頭返工, 先會搵到嫁炸去到門口, 真係估唔到佢係間有烤魚的餐廳.見到裡面有魚缸, 我唔識分條魚係龍躉定係石班, 新鮮魚應該唔差.舊同事們發板, 點左香辣鮮活烤魚 & 花甲蟹鍋+本地手切肥牛+菜菜首先是香辣鮮活烤魚上來了, 魚身係拖過油!!盤上配支竹, 菇, 芽菜, 唐芹, 莞茜, 蔥&特別的辣椒配料,烤呀烤, 香味出曬來呀~~~~小辣ARM ARM好, 與魚的鮮味好夾, 肉質又滑,魚魚無咩骨, 呢個我好開心, 好怕Charm骨嫁各
~ 食魚的男人最強壯, 食魚的女人最美麗 ~

呢句係我當年行走江湖, 印象深刻的句子.

女仔食野要有儀態< - 我認同

不如話 ~ 識得食魚的女人最美麗

但係我好難做到囉, 咁點先可以食魚有儀態又美麗

2) 將魚煮得好好味的餐廳 --- 呢個好重要

呢間開左几個月, 係佢地近果頭返工, 先會搵到嫁炸
去到門口, 真係估唔到佢係間有烤魚的餐廳.
香辣鮮活烤魚
首先是香辣鮮活烤魚上來了, 魚身係拖過油!!
烤呀烤, 香味出曬來呀~~~~
小辣ARM ARM好, 與魚的鮮味好夾, 肉質又滑,
魚魚無咩骨, 呢個我好開心, 好怕Charm骨嫁
各款配料係一邊煮, 一邊出味, 所以食到最尾, 香辣的味道仲KEEP到
最重要的魚皮, 拖過油已經減少左肥膩感, 衣家索埋D湯汁, 好好味,
而龍躉/石班的魚皮比較厚身,
相對其他品種的魚皮, 龍躉/石班魚皮蘊含更豐富的營養, 食左皮膚靚靚呀
衣家我明白點解<<食魚的女人最美麗>>
由於實在太好味, 掛住食, 好快JAP曬,
所以我影得一張香辣鮮活烤魚相片炸.

之後輪到花甲蟹鍋+本地新鮮手切牛+菜菜上來了,
花甲蟹鍋
鍋底用胡椒清湯浸花甲&巨蟹, 加埋唐芹莞茜蔥,
食材鮮甜, 整體OK,
反而係本地新鮮手切牛的刀功值得一提.
新鮮牛頸脊排開上碟
牛肉排開上碟, 每塊係對半開, 看落唔似係普通肥牛, 有圖為証,
新鮮牛頸脊
入口豐富的牛味, 仲有肉本身的彈性,, 原來係叫新鮮牛頸脊
好在今天有同事介紹, 我先會食到美味烤魚和新鮮牛牛.
不枉我持登入土瓜灣
每人3百有找, OK呀
2015-02-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2015-02-17 230 views
平時食烤魚打邊爐多數都是用鯇魚或黃花魚,但今次不同了。我約了一大班朋友仔去九龍城食沙巴龍躉活魚烤魚打邊爐,因為人多所以叫多一個花甲蟹鍋打邊爐。一去到點完鍋後,廚師已在魚缸裡選魚及蟹。平時會有大邊及小邊選擇的魚鍋,但這個餐館就不可以的是全隻沙巴龍躉上的。我地選了少辣,有茜芹,芫茜,蔥,豆腐皮,辣椒,指天椒的配菜。龍躉是7成熟上枱,煮了一陣已經可以食了,魚香,肉滑,又不多魚骨,適合大人小朋友及怕食骨的人。我個人會叫一個白飯配魚汁食,因為所有的精華在那魚汁內。 另外一個是花甲蟹鍋,有胡椒,花甲,茜芹,芫茜,蔥。先飲些燙清甜,再食花甲。我們食了很多花甲,但食來食去還是有很多花多,我估有2至3斤的花甲。平時怕花甲有沙及韌,但個的鍋沒有這個問題出現。 蟹煮了一陣又熟了,鍾意食海鮮的我點會放過蟹鉗呢!!! 又大又多肉,殼好硬,好在廚師已把蟹鉗殼揼開了,方便客人食。我一向都不是詩文人,所有用手及口去食蟹。我的食相一定很不好,但有美食在前我唔理了,最後連我的手指也有蟹味。最後我們只叫了手切牛肉及茜洋菜打邊爐,因為之前的兩個鍋都好大已食到8成飽。牛肉在蟹燙內滖一滾已經可以食了,肉嫩不肥。其實一個鍋
平時食烤魚打邊爐多數都是用鯇魚或黃花魚,但今次不同了。
一去到點完鍋後,廚師已在魚缸裡選魚及蟹。
蟹煮了一陣又熟了,鍾意食海鮮的我點會放過蟹鉗呢!!!
最後我們只叫了手切牛肉及茜洋菜打邊爐,因為之前的兩個鍋都好大已食到8成飽。牛肉在蟹燙內滖一滾已經可以食了,肉嫩不肥。其實一個鍋可以3至4人食加一菜及一份肉已經足夠。
有興趣的人可以試下這間的烤魚鍋。
2014-11-15 561 views
尋晚同朋友食飯,book左枱去到就有位坐,我地叫左花鵰酒湯底黎打邊爐,配料方面叫左碟雞,兩碟唔同款嘅牛肉,鵝腸,四寶丸,芝士丸,雲吞,水餃,魚皮餃,響玲,山根,冬瓜,薯仔,午餐肉,仲有炸魚皮,之後我地仲叫多個酸菜烤魚添首先講下個酸菜烤魚先,條魚炸完之後放係d芽菜同秀珍菇上面,面頭再鋪多一層芹菜,連埋湯一齊加熱,滾嘅時候已經香到流哂口水,等我試左底果d芽菜同秀珍菇先,原來佢地已經索哂d精華,咬落好多汁好好味,條魚食落好滑,一d都唔會覺得煮得太老,連我哩個唔鍾意食魚嘅人都俾佢吸引到,食到停唔到口,所以酸菜烤魚好快就俾我地清哂lu其實我地一路食魚果陣,隔離果煲花鵰酒湯底已經同步進行中,d雞好大件又唔肥,食落又唔“鞋”口,兩款唔同嘅牛肉都好出色,特別係手切牛肉,厚度適中牛味濃郁,好啱d鍾意食牛肉嘅朋友, 學朋友仔話齋“哩碟牛肉無得輸呀”,手打 四寶丸好彈牙,可惜已經好飽如果唔係我會叫多碟,本人對炸魚皮同響玲好高要求,因為出面有d鋪頭賣嘅炸魚皮就算浸左湯都好,都總會有某d位係好似一舊野咁,硬到咬唔到同埋唔脆,但佢地嘅炸魚皮同響玲完全係符合我嘅要求,所以我一定會再約一大班朋友仔黎再食過p.s侍應們
尋晚同朋友食飯,book左枱去到就有位坐

p.s侍應們好好人,見我地個煲就快無湯,自動自覺幫我地加,又主動幫我地清理骨碟,值得加分
兩款唔同嘅牛肉
花鵰酒湯底
鵝腸
酸菜烤魚上枱啦
撥開芹菜見烤魚
  • 手切牛肉,酸菜烤魚
  • 四寶丸
2014-11-15 483 views
花雕醉雞煲湯底比較重藥材味,睇下自己接唔接受,另外雞件啖啖肉,但略欠藥材味酸菜烤魚大力推介,魚份量足,而且夠鮮,魚肉彈牙有口感,連唔食魚朋友都大讚好食一款係本地手切肥牛,另一款係安格斯,兩款牛肉味濃,朋友大讚好。炸魚皮唔錯,勝在夠膽多大兜 四寶丸平時打邊爐我好少叫四寶丸,因為一般質素都麻麻,但今次有驚喜,尤其墨魚丸爽口彈牙,而且好嫩。羊肉好穌,我勁鐘意,但唔係人人接受。水餃&雲吞水準唔錯,蝦肉彈牙有鮮味,唔似雪藏貨。
尖椒鳳爪

花雕醉雞鍋

花雕醉雞煲

招牌酸菜烤魚

酸菜烤魚

手切肥牛

手切牛肉

炸魚皮
唔錯,勝在夠膽多大兜

四寶丸

羊肉好穌,我勁鐘意,但唔係人人接受。

水餃、雲吞

水餃&雲吞

水準唔錯,蝦肉彈牙有鮮味,唔似雪藏貨。
醉雞鍋雞件
粟米、响鈴、金菇
飲品都係正常大路野
2014-11-14
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday