2015-06-17 666 views
同事Victor說最近試過一間火鍋店非常好吃,約好了上星期帶我們去嘗嘗。火鍋店在土瓜灣銀漢街,就在恒生銀行旁邊的小街。小時候我住在隔鄰的鴻福街,這裡都沒怎麼變,麥當勞跟恒生銀行都還在,開了快三十年吧,真懷念。我跟Victor七點鐘到,其它人還沒有到齊,先叫了小吃泡椒雞腳,雞腳很爽脆,配上鮮香麻辣汁,好好味道。唔,一盤小吃都做得這麼好,對之後的菜式就更加期待。七點半,人齊了,先上老闆推介的鮮活烤魚 ($368)。店裹有個大魚缸,缸裹有幾條大魚生猛地游來游去,老闆說是沙巴龍躉。之前已見老闆在魚缸裏撈起一條大龍躉,原來就是我們吃的這條,龍躉肉厚味鮮,魚皮煙靱滑溜,再加上特製麻辣汁,配合得剛剛好。我特别喜歡裹頭的配菜,有枝竹,大豆芽,和一些菇菌,枝竹吸滿了麻辣湯汁,辣辣的又有魚鮮味,吃得很過癮呢!再來就是Victor說必定要再試的花甲蟹鍋($560),剛才又見老闆在魚缸裹撈起蟹和花甲,果然是我們點的蟹煲。原來花甲和蟹的配搭可以這樣鮮。趕快拿起一塊蟹試試,蟹肉雪白一梳梳,鮮甜彈牙,再喝一口湯,湯裹加了白胡椒,把海鮮的鮮味全帶出來。我們五人不用半小時就把鍋裹滿滿的海鮮全干掉(因為實在太好味)。之後

泡椒雞腳
七點半,人齊了,先上老闆推介的鮮活烤魚 ($368)。

花甲蟹鍋
我們五人不用半小時就把鍋裹滿滿的海鮮全干掉(因為實在太好味)。之後再叫了些菜,牛肉和四寶丸用湯底打邊爐。

不得不提這兒的牛肉,叫了一碟本地手切牛頸脊(小),$188一碟是有點貴,但入口便知龍與鳳,肉質嫩滑之餘仍有濃濃牛肉味,很想再點一盤,但無奈肚子實在裝不下了。
本地手切牛頸脊
我們幾個女生都很感謝Victor的好介紹,今晚吃得實在滿足。
其實我對那花甲蟹鍋真的念念不忘,過幾天一定要帶我男朋友來試試,他也是個蟹痴,我想他一定喜歡這家店。
2015-06-10
$280 (Dinner)
本地手切牛頸脊
表弟Eason終於在保險公司過了試用期,為了答謝妹妹和我幫他買保單,他帶我們到土瓜灣一間地道的打邊爐海鲜火鍋燒烤店吃海鮮火煱。真的很期待他常常掛在口邊的花甲蟹鍋和招牌臘味煲仔飯,所以不到七時半,我和妹妹己先到店中等候,我們先要了泡椒雞腳和涼泮青瓜,邊吃邊等。第一道是頭盤小吃泡椒雞腳,味道夠辣,雞腳夠爽,令我們胃口大增!第二道頭盤小吃涼泮青瓜,没想到這間小店的青瓜爽脆新鮮,加上地道的辣汁,停不住口了!表弟把車停好了,和爸爸媽媽進來後,立即點了他的致愛花甲蟹鍋,手打四宝丸,野生竹笙及不能缺少的招牌臘味煲仔飯第三道菜是我最欣賞也是最出色的花甲蟹鍋,真是物有所值,鮮甜的花甲加上新鮮的花蟹真是一絕,一鍋子都是香甜的花甲,花蟹真的肉質幼滑彈牙,令我們垂延三呎,不能停手的品嘗這一絕鍋,難怪成為表弟的摯愛最後當然是店裏皇牌煲招牌臘味仔飯,未到枱邊,己遠遠聞到臘味的香味,親切的待應很殷勤地幫我們把飯跟臘味分開,臘肉臘腸的甘香和甜味煲仔飯,真是鬆軟有口感,肉質甘香彈牙!没想到這一間小店竟有此水準!連爸爸也對這煲仔飯讚不絕口,他說Father's Day 也要請爺爺媽媽來品嘗道地的煲仔飯,加上服務待應的殷勤
涼泮青瓜
招牌臘味煲仔飯
没想到這一間小店竟有此水準!連爸爸也對這煲仔飯讚不絕口,他說Father's Day 也要請爺爺媽媽來品嘗道地的煲仔飯,加上服務待應的殷勤,我真欣嘗表弟今次的推介,和謝謝他的豪氣招待,我們一家今天真的樂透了
2015-06-15
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
涼泮青瓜
  • 招牌臘味仔飯
2015-06-14 455 views
某同事家住土瓜灣,對於很少來這裡的我,對這裡的餐館真的毫無研究。該同事閒時熱愛釣魚之餘,對吃魚也饒有心得,他說這裡的烤活魚水準極高,值得找一晚過來一試。自問對魚這種食材也十分喜歡,之前也在這個網站寫過某某魚湯米線的食評(當然所用的魚不可以與這裡用的相提並論),其實如果魚是處理得好,能有效中和它本身的腥味,又能突出其鮮味的話,多吃多試也是無妨。甫進餐館,已對四處張貼的食物相十分有興趣。細看餐牌,發現原來這裡提供的鍋底十分有份量,「花甲蟹鍋」、「麻辣雞煲」……單是看著餐牌已叫人口水直流。因為今晚大家一條心只是想吃魚,我們就先叫了一道烤活魚($368),搭配酸菜湯底。店家用的是沙巴龍躉,甫一端上來,畫面就非常壯觀,只見一塊比A3紙還要大的托盤上盛著今晚的主角────沙巴龍躉,還有層層莞茜菜覆蓋著。我們邊等湯煮沸,邊扒開莞茜,直至魚身清晰可見為止。用匙一按,一分,發覺這尾魚的質感極厚實,整個過程像是切開一塊大花膠一樣。不愛吃魚者往往是怕魚肉內裡有細骨,吃時要不斷挑骨會比較麻煩,然而這尾魚的骨並不難處理,只消用一點氣力,已能做到骨肉完全分離,所以不必太怕魚肉裡頭有太多細骨。龍躉的魚腩部份極出色,
鮮活烤魚
龍躉的魚腩部份極出色,肉身厚重,儼如一塊大魚扒,魚皮下黏著適量的淡白色魚脂,加添了豐腴滑溜的口感,入口魚味非常濃郁。對於愛魚人士而言,這道是不可多得的好菜式。
至於盛載著魚的托盤下,浸著酸菜、腐竹、蔥蒜和泡椒。湯底越熱,泡椒味越是濃烈,滲入泡椒味後的酸菜更惹味。雖然店家提供了豉油和蔥碎這些打邊燼調味料,但我就沒有額外蘸任何醬料,因為本身的鹹、酸、辣味已很濃烈,已無須再外加任何的調味了。我們吃畢魚後意猶未盡,又見湯底如此出色,不忍浪費,就決定再多叫幾道配料打邊爐!
手打四寶
手打四寶丸(半碟/$50):四寶分別是墨魚、蝦、鯪魚和牛。丸粒打得綿滑,能做到應有的彈牙口感。值得讚賞的是鯪魚丸和牛丸,前者魚味濃厚,不太嚐到鯪魚的腥味;後者加入了非常爽口的馬蹄粒,減少了肉丸的膩滯感,頗見心思。
脆鮠魚腩
脆鮠魚腩(半碟/$36):魚腩以厚切上碟,視覺效果不俗。腩位略嫌細骨較多,魚味不算突出,口感一般,相對較為失色。
鮮蝦雲吞
鮮蝦雲吞(半碟/$26):餡料飽滿,皮薄而滑,內裡的蝦粒份量合理,水準在預期之內。
娃娃菜
娃娃菜(半碟/$18):份量尚算合理,菜嫩而爽甜。

整體而言,個人認為這家餐館的烤魚極之出色,對愛魚之人而言是一大福音。至於其他火鍋配料大致也可以做到應有水準,值得一試。
2015-06-08
$200 (Dinner)
手打四寶
鮮蝦雲吞
  • 鮮烤活魚
  • 手打四寶丸
2015-06-10 399 views
紅磡舊同事又約食飯, 佢地想食返之前果間.上次食過香辣底, 至今仍記憶猶新, 回味三分.今晚又食魚啦!很多年前(年代久遠矣), 與台灣同學晚膳時, 推介了酸菜魚就是我首次嚐到酸菜魚味道: 鮮~酸~香~辣!魚片泡了油, 浸在酸辣的湯裡,青黃的湯面浮現紅紅的花椒辣椒等調料.魚肉嫩滑, 湯底鮮味十分突出.以上就是我對酸菜魚的記憶了!今次鮮活烤魚HKD368, 試酸菜底+少辣, 希望有驚喜.平底鍋面頭有泡椒, 青辣椒, 酸菜, 豆芽, 枝竹, 腐竹, 芫茜,還有主角, 咪就係似龍躉定係石班的大魚.見到魚表面金黃色, 好明顯, 大魚係拖過油.拖過油, 即係裡面已經熟左啦, 咁煮一陣就食得掛!(#我好肚餓喎)但係要好大力用匙羹才能分開魚肉.看看我搶到的魚鮫~~~~!!原來拖油後的肉質更結實, 即使煮耐少少, 魚肉都唔會鬆散, 亦唔會UN(#唔怪得平時屋企蒸魚, 筷子篤下就散)面對咁正的邊爐, 大家都好快手咁~~~食.好快, 只剩下魚骨了.但大家意猶未盡, 點都要嘆埋個邊爐.再點其他配料吧!脆鯇魚腩上枱果陣,見到魚腩係扁平的, 很擔心魚腩唔新鮮魚腩煮熟後, 魚皮收縮,魚皮的魚鱗位飛曬出來, 好立體.
紅磡舊同事又約食飯, 佢地想食返之前果間.
上次食過香辣底, 至今仍記憶猶新, 回味三分.
今晚又食魚啦!
很多年前(年代久遠矣), 與台灣同學晚膳時, 推介了酸菜魚
就是我首次嚐到酸菜魚味道: 鮮~酸~香~辣!
魚片泡了油, 浸在酸辣的湯裡,
青黃的湯面浮現紅紅的花椒辣椒等調料.
魚肉嫩滑, 湯底鮮味十分突出.
以上就是我對酸菜魚的記憶了!
今次鮮活烤魚HKD368, 試酸菜底+少辣, 希望有驚喜.
還有主角, 咪就係似龍躉定係石班的大魚.
見到魚表面金黃色, 好明顯, 大魚係拖過油.
拖過油, 即係裡面已經熟左啦, 咁煮一陣就食得掛!
(#我好肚餓喎)
但係要好大力用匙羹才能分開魚肉.
看看我搶到的魚鮫~~~~!!
(#唔怪得平時屋企蒸魚, 筷子篤下就散)
面對咁正的邊爐, 大家都好快手咁~~~食.
好快, 只剩下魚骨了.
但大家意猶未盡, 點都要嘆埋個邊爐.
再點其他配料吧!
脆鯇魚腩
上枱果陣,見到魚腩係扁平的, 很擔心魚腩唔新鮮
魚腩煮熟後, 魚皮收縮,
魚皮的魚鱗位飛曬出來, 好立體.
魚肉的曲線凹凸有緻,
証明呢個魚腩好新鮮
魚肉咬落係脆的, 但都係有少少骨, 食果陣要小心!
竹笙吸曬酸酸的湯汁
花甲鮮甜
黑柏葉要快撈起, 好易UN
四寶丸<<<只係搶到1粒蝦丸
蝦滑內, 仲有蝦肉粒粒
雲吞 <<< 應該件自家制的,
豬肉餡內有完整的蝦,
打邊爐, 當然唔少得汽水同埋菜菜啦!

呢個仙爐,,, 夠令我回味!
同事何時再<<飯聚>>?
Type of Meal
Dinner
2015-06-09 427 views
本來夏天都無咩興趣想打邊爐架啦,但朋友話呢間用龍躉嚟做烤魚火鍋,心諗咩料呀,用龍躉做烤魚咁豪,應該有啲料到喎,咁就去試下啦。星期一收工坐巴士嚟到土瓜灣,一落車見到有間麥記,前少少有恆生銀行,再望過對面馬路就見到打邊爐啦,位置唔算難搵。舖頭唔算大,但枱與枱間都有足夠空位,冷氣充足,夏天打邊爐都夠晒涼。最搶眼係個魚缸,打理得好靚,水質乾淨,裡面有4-5條龍躉,全部都係好生猛游緊水,仲有龍蝦,花甲喺缸嘅上層都好生猛。呢度點菜有樣好,夠環保,就咁用立筆喺餐牌上圈寫就得,唔駛下下寫落火鍋紙到。仲有火鍋料有分一碟和半碟,岩晒兩個人嚟打又叫唔到咁多嘢,叫半碟可以食多幾款其他料,夠體貼。老闆同師傅都好好服務又熱情,時不時睇下我地仲有咩需要,又極力推介我地食臘味煲仔飯,但係我地都係冇叫到,想集中火力試下啲火鍋。超鍾意食魚嘅我當然要試下鮮活烤魚酸菜湯底。龍躉有2斤重,泡過油後伴以大量莞茜,酸菜,少量泡椒,燈籠椒,賣相非常吸引。龍躉真係好新鮮,斑有佢嘅質感,紋理緊密細緻,好容易就夾起啖啖肉,咬落魚肉有彈性,躉皮較厚又夠膠質,煮得耐啲肉都唔怕散晒,躉皮更有咬口。比起其他舖頭多數用嘅鉗魚或淡水魚,更多一分京貴,
鮮活烤魚
超鍾意食魚嘅我當然要試下鮮活烤魚酸菜湯底。龍躉有2斤重,泡過油後伴以大量莞茜,酸菜,少量泡椒,燈籠椒,賣相非常吸引。龍躉真係好新鮮,斑有佢嘅質感,紋理緊密細緻,好容易就夾起啖啖肉,咬落魚肉有彈性,躉皮較厚又夠膠質,煮得耐啲肉都唔怕散晒,躉皮更有咬口。比起其他舖頭多數用嘅鉗魚或淡水魚,更多一分京貴,原來龍躉可以咁食都係第一次。
美國安格斯肥牛粒
安格斯肥牛粒,紋理分佈均勻,色澤鮮紅,但個人覺得打邊爐用牛肉粒都係冇一片片牛肉咁好,因為牛肉粒好易韌
花甲、四寶丸

花甲、四寶丸
花甲
牛柏葉
牛栢葉
朋友都是愛吃之人,近日發現在土瓜灣有間好正既打邊爐。一聽覺得地點有點不方便,但朋友力推,唯有就範。去完,的確不後悔,也很想有下次!!!其實小店在土爪灣大街,比想像中易找好多,就在大街的恆生櫃員機旁。店面簡潔闊落,枱上面有2個電子爐。不過老闆見我地四個人,用了一個GAS爐放在中央,方便大家!如果圓枱就不用了!我們都是愛吃海鮮之人,所以點了「花甲蟹鍋」。待應一放上枱時,大家都不敢「嘩」左一聲,花甲之多,數之不盡。待應交待說鍋底已經可以食,而目測所有花甲也十分肥味。喜歡喝湯的我,當然是先喝幾口湯吧。湯頭很清,充滿花甲及鮮蟹的味道,胡椒味不太重,不會搶去海鮮的鮮味,而海鮮也夠鮮,不用胡椒來去味。我們數一數窩中的蟹,發現不只2隻蟹,一問之下,原來店主是用斤計,如不足會加入其他蟹件,實在十分足料。蟹毎天取活的再做,蟹肉有彈性,味道鮮美。這一口湯,已經是我們吃到尾聲是,湯底還是很清,沒有多餘的油脂。花甲一直吃,一直吃,也好像吃不完似的......這才是我一人份。當吃完後,我們發覺所有花甲也是開口的,細問之下,才發現店主在廚房時已經先作挑選,不開口的,不會拿來招呼客人。聽罷,真覺得店主超用心,花甲蟹鍋

我們都是愛吃海鮮之人,所以點了「花甲蟹鍋」。

待應交待說鍋底已經可以食,而目測所有花甲也十分肥味。

蟹毎天取活的再做,蟹肉有彈性,味道鮮美。

聽罷,真覺得店主超用心,花甲蟹鍋本身不太貴,這樣成本應該增加不少。

店主話花甲只能毎天進貨,不能留,因為一養就不肥,所以我們吃到的也是最新鮮的。
雖然「花甲蟹鍋」是主菜,但我們也點了一些火鍋料來配備。

由於湯底超正,冬瓜、竹笙、豆腐等吸了湯底的鮮味後,超好食。

這裡的火鍋料都可以點半份,實在啱晒想試多一點,但又吃不下的我們!
本地手切新鮮牛頸脊肥廋剛好,熟後入口柔軟,一點肥膩也不覺,而且充滿牛味。

朋友教,點陳醋味更好,的確有另一番味道,大家可以試試。
其實食晒個鍋已經好飽,但友人無飯不歡,就點左個沙鍋㷛仔飯。

沙鍋煮的,米飯粒粒分明,配上充滿咸香的臘味,好滿足!!

2015-05-06
四月真係特別多人生日!今日又到一位男友人的生日,佢喜歡大魚大肉又惹味的菜餚而這班朋友又有男有女......所以「打邊邊」真係不貳之選!大家都在九龍區工作,在網上找到這間什多好評的打邊爐海鮮火煱燒烤店,我冇打少字呀,間餐廳真係就咁叫做打邊爐海鮮火煱燒烤店!完全突出主題,不需再加名,只想客人記住呢度的食物!一行六人,老闆王生介紹了幾款招牌菜,聽個名很好吃價錢亦實惠,咁就點了老闆介紹的:鮮活烤魚 (香辣底)HK$368一般火煱店都係用鯇魚或桂花,好少咁落本用斑的,仲係超過兩斤的活沙巴龍躉配以惹味的香辣湯底!此餸極具份量,起碼有四個人才能吃得下!那麼大條的沙巴龍躉因為走了油,食起來魚皮煙靱,啖啖魚肉又厚又爽,極具質感!再配上香辣湯底,啖啖爽囗吸收了湯的味道,食起來非常惹味。絶對值回票價!花甲肉蟹煱(湯底),小辣 HK$568因為怕花甲煮得太耐會靱,所以我們先把花甲打搯出來食,怎知裏面有數之不盡的花甲,六個人也用了一些時間才把煱中花甲清得七七八八。花甲非常嫩和鮮甜,而且完全沒有沙,正!接下來係隻肉蟹,蟹鉗好大隻啖啖肉,肉質很甜嫩!味道不用說了,吸收咗用超過兩斤幾花甲再加上胡椒的清湯,簡單鮮甜無比
鮮活烤魚 (香辣底)HK$368

花甲肉蟹煱(湯底),小辣 HK$568

因為怕花甲煮得太耐會靱,所以我們先把花甲打搯出來食,怎知裏面有數之不盡的花甲,六個人也用了一些時間才把煱中花甲清得七七八八。花甲非常嫩和鮮甜,而且完全沒有沙,正!接下來係隻肉蟹,蟹鉗好大隻啖啖肉,肉質很甜嫩!味道不用說了,吸收咗用超過兩斤幾花甲再加上胡椒的清湯,簡單鮮甜無比!食完兩個菜/煱都飽飽地,但煱中還有大量我至愛的什菇,當然不會放過!吸收了兩斤花甲和蟹的鮮味,真的爽甜無比哩!
花甲肉蟹煱
本地手切鮮牛頸脊 HK$2xx
兩個餸後,我已經飽到投降了。班食肉獸還點了本地手切鮮牛頸脊 HK$2xx!我是牛魔王,我當然不會錯過啦!!牛肉好鮮味,肉汁豐富,這部位肥瘦恰當,肉質非常彈牙!正正!!
本地手切鮮牛頸脊
招牌臘味煲仔飯 (大)HK$188
本來已經飽到上心口,但老闆話一定要試佢地個招牌臘味煲仔飯,因為是廚師堅持由生米煮成熟的煲仔飯,很花功夫!原來不好米飯的我, 也很好奇試試。侍應在我隔離分飯,一打開煲蓋,臘味同飯焦混合的香味簡直令人垂涎三尺,再加上特製的煲仔飯豉油真的令我地不能再等嘞!!老闆果然冇誇大大,㕑師堅持專心用手不斷攪動而煮成煲仔飯令每粒飯又香又卜卜脆,每粒也唔燶的飯焦⋯⋯臘味採用上乘的材料,香但不肥膩!
Other Info. : 惠顧1000元以上可憑的士收據(只限去程)回贈最高50元的車資補貼)
2015-04-30
$270 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 花甲肉蟹煱
  • 本地手切鮮牛頸脊
  • 招牌臘味煲仔飯
晏晝係土瓜灣學完車,鬼c咁肚餓又突然好想食雞煲打邊爐。係open rice search下附近有乜好介紹,見到有間叫打邊爐海鲜火鍋燒烤店個名幾過癮,即係一次過可滿足曬我幾個願望! Call 埋老婆出黎撐枱腳先!7點鐘左右到!原本想食海鮮火鍋同埋小菜,但侍應話佢地啲菜好大份量,兩個人食唔到咁多,寧願我地下次黎再試。真係好難揀,樣樣都想食.....聽了侍應推介,我地點咗個鮮活烤魚(出面食過好多次,多數係用鯇魚或最多用桂花魚做;呢度用沙巴龍躉咁富費,都只係368,咁抵緊抵要試啦!)再加個招牌臘味煲仔飯。我再confirm夠唔夠食,連老闆都叫我放心,一定夠飽!等咗一陣先上條魚。嘩!好大條下,以我釣魚經驗應該有兩斤幾重。就老婆要少辣但個湯都好惹味,條魚吸收唒個辣辣地嘅湯,非常入味;仲要佢係肥嘟嘟,啖啖肉,肉質比脆魚和桂花爽口。食完烤活魚用沙巴龍躉上,真係好難食返轉頭!食下食下連魚頭都食埋!咪講笑,兩個人食一條魚真係好夠飽!跟住就食埋招牌臘味煲仔飯,侍應拎過來已經聞到陣陣飯焦味同埋臘味嗰陣油香味;真喺口水都流埋!侍應一打開煲蓋,就更加難忍;先試一碗,加上特製豉油,果然不同凡響!飯焦卜卜脆,啲臘味喺
鮮活烤魚 (沙巴龍躉)
烤活魚(沙巴龍躉)
跟住就食埋招牌臘味煲仔飯,侍應拎過來已經聞到陣陣飯焦味同埋臘味嗰陣油香味;真喺口水都流埋!侍應一打開煲蓋,就更加難忍;先試一碗,加上特製豉油,果然不同凡響!飯焦卜卜脆,啲臘味喺野:好香油香,口感鬆化又唔肥。此刻男人的浪漫,果然係臘味煲仔飯!
招牌臘味煲仔飯
好味!兩個人食到飽飽兼食埋富貴沙巴龍躉五舊水有找,真係自己煮都唔只!下次真係要揾埋其他朋友試下個花甲肉蟹鍋,見隔離枱食真係好正!仲有本地手切牛頸脊 、醉雞煲等等等等....
2015-04-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 鮮活烤魚(沙巴龍躉) HK$368
  • 招牌臘味煲仔飯
2015-04-28 740 views
想同朋友打邊爐,又唔想食到咁熱氣咁毒,我一定會介紹大家黎依間打邊爐海鮮火鍋燒烤店,名已經好直接咁講左比大家知主要係打邊爐,海鮮,燒烤中意打邊爐既朋友,值得一去!7點幾入坐竟然一個人影都冇呢!不過應該大家都比較夜收工所以再夜啲就愈黎愈多人好欣賞佢打邊爐既菜有得嗌半份,可以食多啲唔同食物,又唔會咁浪費,讚!勁抵食而且味道一流既花甲蟹鍋!份量好足,花甲食極都仲有,而且隻隻都係開口,愈食愈爽呀!湯底好鮮甜,帶點微微既胡椒味,打左好耐個湯底依然清而不澀,湯面唔會浮起渣滓隻隻都好新鮮,每鍋有兩隻蟹,蟹鉗大大隻,而且蟹肉食到湯底既鮮味花甲不停食都仲有~每鍋有2斤咁多@@想食濃濃既湯底點冬瓜同蘿白就最岩,每件都吸晒湯既味道,又淋又索味重點主菜當然係食牛喇xd本地手切新鮮牛頸脊,一啲肥位都冇,牛肉新鮮而且彈牙牛既味道夠濃,mix埋個湯底味道仲正!做得未算好脆,不過淋左都一樣,但一樣係打邊爐必嗌既菜黑柏葉,每條都切到好幼,賣相似梅菜,因為碌得太耐,口感好硬,而且難咬斷中意個湯底就一定嗌碟竹竺索味,又長又爽口,一咬滿口都係蟹湯湧出黎,口感一流最後大家都係想食啲飯,店員就建議㷛仔飯,所以就嗌左個沙鍋㷛仔飯,飽
想同朋友打邊爐,又唔想食到咁熱氣咁毒,
我一定會介紹大家黎依間打邊爐海鮮火鍋燒烤店,
名已經好直接咁講左比大家知主要係打邊爐,海鮮,燒烤
中意打邊爐既朋友,值得一去!
花甲不停食都仲有~每鍋有2斤咁多@@
重點主菜當然係食牛喇xd
本地手切新鮮牛頸脊,一啲肥位都冇,牛肉新鮮而且彈牙
牛既味道夠濃,mix埋個湯底味道仲正!
響鈴
做得未算好脆,不過淋左都一樣,但一樣係打邊爐必嗌既菜
黑柏葉
竹笙
沙鍋㷛仔飯
最後大家都係想食啲飯,店員就建議㷛仔飯,所以就嗌左個
沙鍋㷛仔飯,飽肚又暖胃,而且份量幾多,色香味俱全臘味飯,有臘腸、臘肉、臘鴨同潤腸
臘味完全同飯融入左,每一啖都有臘味既香,愛食臘味既朋友黎到要一試!
帶子
$250 (Dinner)
竹笙
帶子
  • 竹竺
發現香港人真係很愛打邊爐的, 我同朋友都是其中一份子!最近聽聞土瓜灣有間叫做打邊爐海鮮火鍋燒烤店, 有個湯底叫花甲蟹鍋, 我們便去了一試!我們未夠7時入坐, 全場只得我們一枱. 不過8略過後, 不停有人來, 很快便全場滿坐了! 略為數了一下, 全場總共有40人左右. 所以如果想去, 真的要訂位了!加分點 - 用左台灣的ORDER紙方法, 十分環保, 加上是有半份的. 我們可以ORDER多幾樣也不怕吃不下!先來看看主角 - 花甲蟹鍋這是相片這是實物是完全吻合的!食完發現入面應該有過百隻花甲, 一問店員, 有2斤, 仲要隻隻都開口, 沒有沙的! 蟹有2隻的, 份量很充足!食材很鮮味, 湯頭都好甜, 好清!係呢個情況之下, 我們ORDER了很多用來吸湯汁的食物 (冬瓜, 蘿白, 涷豆付等), 呢D食物, 一邊煮, 一邊吸湯汁, 最後我們是吃到一件不留的!另一重點是手切牛頸脊,牛味好濃同好彈牙! 加上有陳醋作醬料, 美味! (是的, 打邊爐我不用豉油, 我用陳醋的)再來有4款手打肉丸, 全部都很新鮮! 我個人較為欣賞個豬肉丸, 有馬蹄丸在內, 好好吃啦!還有這個水餃, 入面除了豬肉, 竟是紅蘿

發現香港人真係很愛打邊爐的, 我同朋友都是其中一份子!

先來看看主角 - 花甲蟹鍋

這是相片
這是實物
是完全吻合的!

食材很鮮味, 湯頭都好甜, 好清!
還有這個水餃, 入面除了豬肉, 竟是紅蘿白, 十分清新的配搭! 加上紅蘿白脆口, 口感一流! 這樣賣相都很好呀!
最後想推介的是這個沙鍋㷛仔飯! 一人一碗, 4人份量! 色香味美俱存!
今次沒有試佢另一招牌菜 – 鮮活烤魚! 下次再來, 一定要試!

每人$300左右, 以呢個質素, 實在好抵!

2015-04-21
$300 (Dinner)
2015-04-18 435 views
鮮活烤魚好美味原本和朋友相約到土瓜灣的炭火火鍋店打邊爐的,但當日我們訂不到桌便在openrice搵食啦,得知有間打邊爐近來都十分有名,所以便去試一下啦~我們大約6點左右到達,可能比較早,人流不太多,但我們一向都愛早食,比較健康而且也坐得比較舒服原本我們是為了打邊爐而來,但這裡竟然有我心愛的鮮活烤魚在我強烈要求下就點了鮮活烤魚,而另外再點一個花甲蟹煲打邊爐了嘩,鮮活烤魚來了~這鮮活烤魚不便宜$368,但那魚整整一尺長,很足料!我食過其他店比較便宜的,絕對不是這個樣子~味道就是我在大陸食過的口味,香辣,味濃但卻不會搶走魚鮮味!據店長說魚是沙巴龍蠆來,肉肥骨小,魚肉無論煮多少時間都不會散,也不會老我最高興是同行有二位朋友不食魚,我們其餘食的都食得超爽(好自私呀)我強烈建議食得辣的就食中辣,鮮活烤魚不食辣就不夠正宗了鮮活烤魚入面還有很多配菜,豆芽,支足,香菜等令口感更有層次朋友點的花甲蟹煲 (小辣)$560份量足足一個面盆那麼大,其實很抵食那花蟹足足有一只手那麼大湯底充滿花甲和蟹的鮮味,入面的薑和香菜有效把海鮮的腥味驅走我搶了一個蟹蓋來食,超多膏,大滿足呢~小插曲:我們在影相和聊天之時店長突然

鮮活烤魚好美味

而且也坐得比較舒服
原本我們是為了打邊爐而來,但這裡竟然有我心愛的鮮活烤魚

嘩,鮮活烤魚來了~

我強烈建議食得辣的就食中辣,鮮活烤魚不食辣就不夠正宗了

鮮活烤魚入面還有很多配菜,豆芽,支足,香菜等令口感更有層次
朋友點的花甲蟹煲 (小辣)$560

份量足足一個面盆那麼大,其實很抵食

那花蟹足足有一只手那麼大

湯底充滿花甲和蟹的鮮味,入面的薑和香菜有效把海鮮的腥味驅走
我搶了一個蟹蓋來食,超多膏,大滿足呢~
小插曲:我們在影相和聊天之時店長突然好認真的走過來

喂,別影啦,要先食花甲,都老了,浪費食材呀!因為它們不可以滾太久的
我們便乖乖地清花甲

嘩真的很多,食極還有~

花甲每隻都很鮮甜飽滿
愛牛的老公點了手切牛

有圖有真相,看到的新鮮,肥廋比例適中,不用說都知好味
朋友點了紅薯粉,其實紅薯粉伴著鮮味的湯底食是一絕的

可是因太幼了,我們放入去的紅薯粉都夾不起,最後有些沒有夾走的卻溶掉,

下次還是點米粉比較好
皇帝菜是火鍋必備,夠嫩夠新鮮,燙一下就可以食!我總不明白為何我在街市買不到如此嫩和新鮮的~!

Other Info. : 我強烈建議食得辣的就食中辣,鮮活烤魚不食辣就不夠正宗了 鮮活烤魚入面還有很多配菜,豆芽,支足,香菜等令口感更有層次
2015-02-10
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • 花甲蟹煲
  • 鮮活烤魚
前晚一行五人喺黃埔睇完戲諗緊食咩好,其中一個住土瓜灣嘅朋友話佢喺屋企附近食過有間幾好嘅火鍋燒烤食材用料都好新鮮,提議去試吓,就係咁我哋就一齊跳咗上的士向土瓜灣出發!好搞笑,落車時朋友問司機要番收條,佢話等陣食嘢埋单有得補貼番的士錢喎。。。原來呢間食店只要全單食滿$1000以上出示的士收據就可以扣回$50,呢點真心覺得未幫襯已有驚喜,值得一讚! 落咗車一望已經見到好大個招牌,店外燈火通明,店内乾淨整潔,抬櫈擺位唔壓迫唔會背貼背,牆上掛有兩部大電視,行入d仲有個三層大魚缸,裡面d魚都好生猛!坐低之後大家都提議先叫飲品(可能大家實在太口喝喇><),店内飲品種類唔多,只有普通嘅啤酒汽水唔算太吸引(因為個人唔太like有汽飲品) 點餸時老闆特别推介我哋試吓烤龍躉,我哋見魚缸d龍躉都幾精神所以就不防一試啦,反而火鍋真係難揀。。。^^因為有幾款都好吸引,有海鮮鍋又有花膠黄油雞鍋等都想試吓!最後點咗四樣嘢: 1)鮮烤活魚 2)花甲蟹鍋 3)手切本地牛頸脊(大) 4)沙鍋臘味煲仔飯上菜速度都幾快,首先黎個烤活魚,條魚係用烤盤上,一放低大家都“嘩”咗一聲,賣相非常吸引,用新鮮海魚果然係與衆不同(仲要
鮮烤活魚$560
店舖自家醃製辣椒乾
上菜速度都幾快,首先黎個烤活魚,條魚係用烤盤上,一放低大家都“嘩”咗一聲,賣相非常吸引,用新鮮海魚果然係與衆不同(仲要係成斤幾嘅龍躉!!!)職員好細心,提醒小心烤盤“辣”手,魚要再烤耐少少先食較入味!個人其實對烤魚爐魚都冇好感因為都好腥,但明知係龍躉唔會腥嘅就ok la。。。果然龍躉係唔同d,肉質鮮嫩幼滑真係一d都唔腥,重點係多配菜,有芽菜枝竹雜菇等全部都吸晒d汁好入味但又唔太鹹勁正,原來烤魚用嘅辣椒係鋪頭自家醃製用來取升食材嘅鮮味,$368食鮮烤龍躉絕對係物超所值!
之後係我力讚嘅花甲蟹鍋,份量十足,花甲食極都仲有,肉蟹被湯滾咁耐都仍然好鮮又多肉一d都唔“鞋” 唔亁,湯底吸晒海鮮鮮味一定鮮甜入口有少少胡椒味先係精髓
,正!!!
手切本地牛頸脊
食哂d海鮮就上手切本地牛頸脊,賣相加分,每片切得好平均,只須輕輕放湯十幾秒即可,牛味濃郁實在!
沙鍋臘味煲仔飯 $98
最後呢個沙碢臘味煲仔飯真係不得鳥XD。。。沙碢煲飯已經夠香,再有臘腸臘鴨一齊煲><真係一絕,勁香勁好味呀!粒粒飯都有豉油有飯蕉味但又唔會“痴牙”,係本人大愛^c^

最後埋單5位唔洗$1400,老實講呢個價錢出面一定食唔到呢度嘅食材,呢個係事實!總結,一定會再幫襯!因為我仲未試花膠燉雞鍋haha....,仲有比我發現原來呢度係有埋小菜食嫁!
Dining Offer
Tasting Event
鮮烤活魚$560
沙鍋臘味煲仔飯 $98
2015-04-16 443 views
呢幾日忽然轉涼,即時call朋友去打邊邊! 呢間起名真夠直接,就叫"打邊爐海鮮火煱"鮮活烤魚…平時都係食桂花,淡水魚,第一次食呢個竟然係沙巴龍躉。堅係新鮮嘅海魚,雖然係養魚,但個魚缸好乾淨,肉質結實,又唔好太老,兩斤幾嘅size 最好,夠嫩夠實肉,而且燒完之後再煮,啲味入晒又鮮,而且配菜都好入味,有大量我最愛嘅莞茜,自家制泡椒,大量菇同大豆芽,配菜都要清晒佢!! $400唔使食到咁大嘅海魚,真係自己整都無咁平呢!花甲蟹鍋 (肉蟹)上枱已經"嘩嘩"聲,成個煲有勁多蟹,同配菜,點人口裡面仲有好多好多花甲! 未滾前食左啲花甲先,好鮮甜juicy, 食下又有,食下又有,好似食唔完咁?! 我地已經好努力食,因為驚啲花甲太熟,會靭,我食下一碟,又一碟,前前後後食左有30隻! 問下老闆,佢話裡面有兩斤幾花甲,超誇張! 即係有百幾二百隻係入面!唔怪得個煲咁重啦! 而啲蟹都有斤幾,完整嘅有兩隻中蟹,仲搭左幾隻大蟹鉗! 啖啖肉! 仲有配菜,好多菇菜!不得不講係個湯底,食晒啲海鮮飲啖湯,啖啖清甜,而且仲有好重胡椒味,係呢個轉涼嘅天氣,一飲落去,個身即時暖晒! 好正,又唔太辣!本地手切新鮮牛頸脊食完海鮮,用埋
鮮活烤沙巴龍躉
花甲蟹鍋
花甲蟹鍋 (肉蟹)
上枱已經"嘩嘩"聲,成個煲有勁多蟹,同配菜,點人口
裡面仲有好多好多花甲!
超多花甲
極大蟹鉗
本地手切新鮮牛頸脊

食完海鮮,用埋湯底食埋牛,先係打邊爐ga ma! 呢個本地牛都好正,唔係平時嘅肥牛,而係好彈好Q嘅牛頸脊, 簡直係完美嘅句號^^
  • 花甲蟹鍋
2015-04-15 312 views
重遊舊居土瓜灣,見到四處都係地鐵的工程,將以前的寧靜和人情味帶走了,覺得可惜。今日約左個舊街坊兼朋友食飯,佢帶左我黎呢間位於銀漢街的打邊爐小店,從車來攘往的馬頭圍道走入內街,昔日的人情味又出返曬黎,突然之間有啲感慨。如果朋友唔介紹,都唔識得呢間小店,但見呢間舖都幾旺。土瓜灣大多數人識得去北帝街搵食,其實近紅磡一帶亦有啲隱世小店。這些小店,老闆多數親力親為,有會花時間了解客人的意見,有傾有講,又過一晚。朋友今日叫左個名貴野,今日食的係花甲蟹鍋。個鍋有大量花甲同肉蟹,好足料好好肉地,性價比好高。個湯亦有酒香及黑椒味,即係好惹味。份量以四個人黎講,係相當理想。跟手我地亦叫左個手切牛頸脊,牛味好濃同好彈牙。個湯底本身都好香,mix埋靚牛個湯更好飲。強烈建議個次序係要先食牛頸脊,之後個湯底會更醒神。臨尾叫左個沙鍋㷛仔飯包底,街坊野,真係好香,好過食一般打邊爐叫公仔麵。睇個menu其實有好多正野,如果下次再黎我會想試下個魚鍋,可惜我已經好飽。我一定會再黎的。

牛頸脊
鮮活烤魚...個menu相
2015-04-10
牛頸脊
2015-04-13 416 views
個人真的很少逛舊區尤其是一些還未有地鐵的地區就更是少之又少了~這天應朋友邀請來到土瓜灣她的居所造訪因為朋友剛生了BB, 碰好坐完月的她就說要與我去打邊爐大吃一餐來填補坐月的空虛~~XD土瓜灣遊走幾回, 我們發現橫街處正好有間店子名字叫"打邊爐海鮮火鍋燒烤店"店子環境不錯, 燈光明亮我這人就會直接看看地下有否污水紙巾來評估店子的衛生程度這間是合格有餘再加上這天人流不多所以大家一行數人高高興興的進店內~~~店子主打是吃火鍋燒烤特式火鍋有好幾款, 其實我們每樣湯底都想吃喔~~最后選了花膠豬肚湯底~~~yummy!等候湯底期間,我們先點了麻辣無骨鳳爪鳳爪雪白無骨, 入口完全沒有雪藏味肉質很滑很有彈性最好味是它的麻辣汁入口麻而不辣 , 只是有少許麻痺感覺而且鳳爪相當入味能做到麻而不辣的味道吃完胃口大開, 好味!我們一行5人,也點了這道鮮活烤魚這條魚是沙巴九蠆來的,由於我自少真的很怕吃魚很怕魚的腥味, 所以都是小心翼翼的吃幾口試試味~~沙巴九蠆是先烤過再放上這個鐵鍋來上桌店員為我們開動爐子, 高温去加熱很快地就聴到魚嗞滋在响了~~~魚身上面鋪上很多配料, 如葸,芫黃和紅辣椒呢~令到味道更加惹味香口
個人真的很少逛舊區
尤其是一些還未有地鐵的地區就更是少之又少了~
這天應朋友邀請來到土瓜灣她的居所造訪
因為朋友剛生了BB, 碰好坐完月的她
就說要與我去打邊爐大吃一餐
來填補坐月的空虛~~XD

店子環境不錯, 燈光明亮
我這人就會直接看看地下有否污水紙巾來評估店子的衛生程度
這間是合格有餘
再加上這天人流不多
所以大家一行數人高高興興的進店內~~~

店子主打是吃火鍋燒烤
特式火鍋有好幾款, 其實我們每樣湯底都想吃喔~~
最后選了花膠豬肚湯底~~~yummy!
等候湯底期間,我們先點了麻辣無骨鳳爪
鳳爪雪白無骨, 入口完全沒有雪藏味
肉質很滑很有彈性
最好味是它的麻辣汁
入口麻而不辣 , 只是有少許麻痺感覺
而且鳳爪相當入味
能做到麻而不辣的味道
吃完胃口大開, 好味!
我們一行5人,也點了這道鮮活烤魚
這條魚是沙巴九蠆來的,
由於我自少真的很怕吃魚
很怕魚的腥味, 所以都是小心翼翼的吃幾口試試味~~
沙巴九蠆是先烤過再放上這個鐵鍋來上桌
店員為我們開動爐子, 高温去加熱
很快地就聴到魚嗞滋在响了~~~
魚身上面鋪上很多配料, 如葸,芫黃和紅辣椒呢~
令到味道更加惹味香口
魚肉熟了變得更滑, 很容易就夾到
最驚喜的是魚是一點也不腥喔!!!
問問朋友, 原來沙巴九蠆本身就不會腥
再加上廚師用烤的方式來弄
又惹味又香口, 魚肉保持嫩滑狀態
我是破紀碌一口又一口地吃呢~
很快地我們點的花膠雞煲來了!!!
店員很窩心的為我們調到大火
看到滿窩的花膠,真的又緊張又開心
女生就是最愛吃花膠了!
整個鍋約有8-10片花膠
花膠很有彈性, 軟硬適中
再加上它己吸收了雞湯
所以是超好味呢~~~~~
至於雞件呢, 是原整雞入窩
所以份量十足, 有吃來吃去都還有的感覺!!!
先說湯頭吧, 用上鮮雞和花膠熬出來的湯又濃又鮮味
雖然湯面鋪滿了黃油 (是用黃油雞來弄嗎)
只要把它們掏走就有滋味又養顏的靚湯喝了!!!
雞件雖不是全雞脾肉, 但內裡肉塊亦很多
肉質一點都不會老, 又嫩滑又入味呢~~~
我們把它沾些加上蒜泥的豉油
更加美味!
也點了些皇帝菜來打邊邊
雖然皇帝菜很嫩綠很新鮮
但就不是我杯茶了~~
它的味道很像塘鎬菜
味道對我來說不是太享受
個人喜歡生菜多點~~
雞件差不多被我們掃光光了~~
見肚子還有空位
就點了手切肥牛和四寶丸來吃~~
手切肥牛雖是薄切, 但厚度得宜
約放在滾湯中滾15秒就剛好熟了~~
牛肉味道濃, 而且每片都是肉連少許筋
大大的增加肉質的美味豐膄感覺
一口一片, 非常鮮味!
4款不同種類的手打肉圓
全部都很新鮮, 入口彈牙呢~
我自特別喜歡墨魚滑
內裡有很多小小的墨魚粒粒
肉質又鮮味又彈牙, 非常好味!!
可惜每款只有4粒, 不夠喉喔!!!
最后我們還點了臘味飯來作結~~
腦味飯飯面鋪了些臘腸臘肉
很香口又美味~
朋友對着那些肥美的臘肉是直流口水呢~~
個人意見是臘味略嫌份量不夠多
如果是滿滿的鋪上臘味
香味一定更濃
而飯味一定更滿是油香味呢~~
大家下次來到土瓜灣
不妨來這裡打打邊爐, 試試明爐魚了~~~

2015-04-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary