𝐑𝐨𝐬𝐞𝐰𝐨𝐨𝐝酒店餐廳質素素來高質素👍🏻這次居然發現他們家有參加𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐰𝐞𝐞𝐤𝐝(咁大件事無人講?!)知慳識儉的小妹好多時候為了平價食好西一定要𝐑盡𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐭𝐢𝐨𝐧!經過一番精密計算,計出𝐇𝐞𝐧𝐫𝐲堪稱最抵,一個𝐬𝐞𝐭價錢包全部(絕無任何額外收費𝐞.𝐠.叫牛唔需要加錢),重點是!晚餐午餐同價!可惜絕大部分𝐭𝐢𝐦𝐞𝐬𝐥𝐨𝐭已𝐟𝐮𝐥𝐥,這次訂坐的是𝐰𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲 𝟗𝐩𝐦,還好可以早𝟏𝟓分鐘坐下🥩(𝐏.𝐒.𝐫𝐨𝐬𝐞𝐰𝐨𝐨𝐝旗下餐廳惠顧滿$𝟖𝟎𝟎有𝟑小時代客泊車🚗)——— ✤ 𝐇𝐄𝐍𝐑𝐘 𝐃𝐈𝐍𝐈𝐍𝐆 𝐂𝐈𝐓𝐘|$𝟕𝟗𝟖𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 𝐱𝟏 //𝐓𝐡𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐜𝐨𝐚𝐥 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥 𝐱 𝟏//𝐒𝐢𝐝𝐞 𝐱 𝟏//𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐱 𝟏𝐇𝐄𝐍𝐑𝐘以來自美國最南端的味道和食材為靈感,餐廳向美國歷史悠久的牛扒傳統致敬🥩𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫✰ 𝐇𝐎𝐊𝐊𝐀𝐈𝐃𝐎 𝐒𝐂𝐀𝐋𝐋𝐎𝐏 𝐂𝐀𝐑𝐏𝐀𝐂𝐂𝐈𝐎 來自北海道的刺身珍寶雪白帶子晶瑩剔透!配料用上綿滑濃郁的牛油果🥑、酸甜橙子🍊、花生🥜最後淋上一圈惹味無比的芝麻辣椒油把整體提上另一個開胃層次🌶️✰ 𝐉𝐔𝐌𝐁𝐎 𝐋𝐔𝐌𝐏 𝐂𝐑𝐀𝐁 𝐂𝐀𝐊𝐄 數一數
———
✤ 𝐇𝐄𝐍𝐑𝐘 𝐃𝐈𝐍𝐈𝐍𝐆 𝐂𝐈𝐓𝐘|$𝟕𝟗𝟖

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫
✰ 𝐇𝐎𝐊𝐊𝐀𝐈𝐃𝐎 𝐒𝐂𝐀𝐋𝐋𝐎𝐏 𝐂𝐀𝐑𝐏𝐀𝐂𝐂𝐈𝐎

✰ 𝐉𝐔𝐌𝐁𝐎 𝐋𝐔𝐌𝐏 𝐂𝐑𝐀𝐁 𝐂𝐀𝐊𝐄
數一數二好吃的蟹餅之一(建議大家都點這個)切開酥脆𝐜𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲絲毫不油膩的麵包糠外層,瞬間可見新鮮的蟹肉絲傾瀉,混合面層的酷似𝐱𝐨醬的櫻桃蕃茄醬與底部香草蒜泥蛋黃醬,簡直完美👍🏻

✰ 𝟏𝟎𝐎𝐙 𝐒𝐓𝐑𝐈𝐏𝐋𝐎𝐈𝐍 (𝐔𝐒𝐃𝐀 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐀𝐧𝐠𝐮𝐬)
🔔小知識時間之𝐔𝐒𝐃𝐀是美國農業部的簡稱,而美國農業部就專為美國牛肉制定了一個品質認證系統,把美國牛肉分為不同等級,最好的方法就是𝐔𝐒𝐃𝐀 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞了!(我們各自點了一份𝐬𝐭𝐞𝐚𝐤,沒有試其他𝐨𝐩𝐭𝐢𝐨𝐧)甫上碟,濃郁炭火香竄入鼻腔,細心欣賞牛扒,可見四個面都以火烤過、外皮產生焦糖香...透過高溫封住肉汁,把肉烤到粉嫩的五分熟,滿口燻香火!切開可見豐富的大理石花紋般的脂肪,直火逼出多餘油脂。牛排中的筋,更以高溫燒斷,絲毫不影響口感。獨有的純粹炭香在口中久味散去(暫時吃過最讚的牛扒🥩)平時𝐀 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐮一塊𝟏𝟎𝐨𝐳 扒就已經$𝟕𝟓𝟖,所以這個𝐬𝐞𝐭價值是超划算💰

✰ 𝐂𝐇𝐀𝐑𝐑𝐄𝐃 𝐀𝐒𝐏𝐀𝐑𝐀𝐆𝐔𝐒
蘆筍較為老,粗身一點!用上煙燻牛骨髓𝐛𝐞𝐚𝐫𝐧𝐚𝐢𝐬𝐞汁 ,有點像𝐛𝐞𝐧𝐞𝐝𝐢𝐜𝐭 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞,正常不過不失。

✰ 𝐒𝐓𝐄𝐀𝐊 𝐅𝐑𝐈𝐄𝐒
粗薯條,薯仔味特別濃郁,沒有什麼可以調味。(牛扒太出色了,𝐬𝐢𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐬𝐡幾乎不用放眼內😂)

✰ 𝐒𝐖𝐄𝐄𝐓 𝐂𝐎𝐑𝐍 𝐒𝐔𝐍𝐃𝐀𝐄
用上焦糖爆谷🍿做𝐭𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠!雪糕是粟米口味,底部有吸滿融化雪糕的𝐜𝐨𝐫𝐧 𝐜𝐚𝐤𝐞.以及巨甜櫻桃🍒

✰ 𝐆𝐎𝐋𝐃𝐄𝐍 𝐂𝐇𝐎𝐂𝐎𝐋𝐀𝐓𝐄 𝐁𝐎𝐌𝐁
敲開朱古力碗可見𝐜𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐦𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞、花生流心餡🥜!
混合𝐩𝐫𝐞𝐭𝐳𝐞𝐥 𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦(沒錯就是那個德國鹽巴包🥨)而進食絲毫不覺得過甜(不是𝐢𝐜𝐞-𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐞𝐫 𝐥𝐨𝐯𝐞𝐫的我表示甜品都是雪糕🥹)
  • 𝐉𝐔𝐌𝐁𝐎 𝐋𝐔𝐌𝐏 𝐂𝐑𝐀𝐁 𝐂𝐀𝐊𝐄
  • 𝟏𝟎𝐎𝐙 𝐒𝐓𝐑𝐈𝐏𝐋𝐎𝐈𝐍 (𝐔𝐒𝐃𝐀 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐀𝐧𝐠𝐮𝐬)
2023-07-19 589 views
HENRY🍽️-▫️美式扒房▫️特式熟成牛扒🥩DRY AGED▫️位於ROSEWOOD HOTEL-一直BOOKMARK咗呢間扒房,終於!今年生日選擇咗去呢間人氣扒房一試😍餐廳位於酒店嘅5樓,要喺另一間餐廳再通往呢間扒房,餐廳環境大,十分舒適,枱與枱之間都有空位,唔會太影響同朋友/伴侶👩🏼‍🤝‍👨🏻傾偈。-當落咗ORDER之後,就會提供麵包、牛油同HAM。麵包係SOUR DOUGH,好有咬口,配搭鹽牛油,咸咸地幾好食。再可以夾埋HAM一齊食,如果單食HAM就偏咸少少🤏🏻。-🔹CHEF’s SIGNATURE STEAK TARTARE $428呢個前菜相信係好多枱都會叫嘅,係和牛TARTARE,配蛋黃、洋蔥、蔥、horseradish、黑松露。WAITRESS/WAITER會推車仔去丁枱面前,即場撈個TARTARE,一邊撈會一邊倒橄欖油,十分香。之後仲會磨黑松露,磨超多,喺面前即刻睇住佢整真係另一種享受。TARTARE配咗份比較脆嘅包,TARTARE味道十分濃郁,有蛋香芝士香,但亦都食得出肉味。十分推薦大家嗌!🤩重點係食完完全無肚痛👍🏻-真係好好味😋-🔹THE CHARCOAL GRILL R
HENRY🍽️
▫️美式扒房
▫️特式熟成牛扒🥩DRY AGED
▫️位於ROSEWOOD HOTEL

真係好好味😋

🔹THE CHARCOAL GRILL RIBEYE 14oz $998
之後再ORDER咗一個RIBEYE兩個人SHARE,亦係WAITRESS推薦的,熟度揀咗MEDIUM RARE。一上枱已經香到不得了,牛扒嘅邊邊位有小小燒焦咗,但係唔會太怪,而且肉味好濃郁,每一啖都有香香嘅肉味散發出嚟,牛扒完全唔會太肥太難咬開。其中肥膏嘅位更加係放入口就即溶化😋本身配咗三款醬,本身已經擠咗喺碟嘅醬類似BBQ SAUCE,呢款就無咩特別。另外兩個就唔清楚係咩醬,紅色酸酸地有小小似TABASCO加其他嘢,黃色醬就比較似淡忌廉汁。額外再配有BASIC嘅SALT & PEPPER,個人覺得最簡單嘅食法最好食。食咗兩啖之後,都有職員主動問我地要唔要MUSTARD,咁就試咗兩款佢推薦嘅,其中一款有驚喜,係用COGNAC浸嘅MUSTARD,好香COGNAC味,而且更加能夠突出肉香!非常好食🤤

🔹SIDE - CREAMY SPINACH $98
額外配咗個SIDE DISH,十分濃郁嘅忌廉味,而且帶有小小松露香,不過由於係忌廉,所以都會有小小膩,反而可能配其他款SIDE DISH會更好。

🔹YUZU CREAM CAKE🍰
最後再ORDER咗款蛋糕,呢款係新出嘅,當日試完先知原來呢款甜品只係第二日開售🤭柚子蛋糕味道十分清新,除咗柚子外,應該再加咗檸檬整成MOUSSE CAKE,慕絲好軟好CREAMY。上面再配有啲脆脆粒、柚子肉同橙皮,完全可以解膩😂
呢間扒房真心不錯😍職員全部都好NICE,有GOOD SERVICE🤩☺️有機會一定會二訪,再試其他款牛扒🥩
$1000 (Dinner)
Birthday
  • Steak Tartare
2023-06-08 4502 views
Rosewood 扒房推出左新嘅4-course menu~兩個人去嘅話基本上可以試晒佢ge menu🤩一黎就已經有pamaham 配麵包~讚!佢地呢個menu 有晒佢地signature 嘅devil japanee egg, Chef's Signature Steak Tartare, Roasted BoneMarrowdevil egg 每次黎我都食得好開心~caviar 配上海膽,再加上辣油同脆豬肉...口感係非常夾同完美丫🤤而crab cake 其實都令我有驚喜,好札實啖啖肉,配上粒粒粟米好香甜.佢地個tartare 好正gee, 會係枱邊整...望住佢係咁落Parmeson cheese同埋truffle, 超開心 hahahaBone marrow 配左一d 麻辣油,比平日ge 無咁油膩,幾得意.黎到主角Tenderloin 同埋Ribeye,一上枱黑蚊蚊咁~但一切開見到個紅色已經知正個炭香味漫漫滲出嚟,一路切一路聞到肉味同埋個texture 都係好prefect🫶🏻sidedish 其實建議揀番d light d gee~如果唔係真係食唔落但重口味朋友係極推介tru

Marrow

個炭香味漫漫滲出嚟,一路切一路聞到
肉味同埋個texture 都係好prefect🫶🏻

但重口味朋友係極推介truffle macaroni, 勁creamy~~極飽我都食左大半 hahahaa

最後佢ge dessert 真係必推sweet corn sundae~好清新,底層有小小蛋糕,口感好豐富

但如果係大食人士,可能食taro cheesecake 先係個完美ending, 佢大舊到好似美式蛋糕店ge
cheesecake 咁~其實佢都唔係好漏...配埋綠茶脆脆其實係幾好食~
呢到service 仲要好好,坐得又好舒服~
慶祝又可以諗下呢到laa~
2023-06-01
$1200 (Dinner)
  • Steak Tartare
  • Devilled Japanese Eggs
  • Ribeye
  • Tenderloin
2023-06-07 670 views
Rosewood 的餐廳,出名嘅大家一定會諗起印度菜,以及High Tea兩間的餐廳。我都已經潮左聖,講起扒房實在無乜人沒有太大印象,所以都好少見網上有很多人介紹。今日同幾個朋友一齊過黎試下,一探究竟!一來到就有白毛豬火腿做小食,好有酒的配搭。所以叫左杯cocktail,果然酒精是收工的好伙伴。今次要食的有4-course menu First Course Jumbo Lump crab cake / Devilled Japanese EggCrab Cake 入面充滿着新鮮蟹肉,炸香之後一切開一點也不乾,面頭的pepperoncini sauce 是希臘黃金椒的醬汁,跟蟹肉配搭得宜。看似平平無奇的魔鬼蛋料理,是美國家常的Party food,睇落應該好多人識整。當配上caviar 和海膽已經不同層次,加上少少chilli oil 更惹味!Second Course - Chef Signature Steak Tartare / Roasted Bone Marrow燒牛骨髓有四川麻香感,平衡了牛骨髓的油脂感覺。幾有創意!由餐廳在席前即時炮製的steak tartare 是謀殺相

今次要食的有4-course menu

燒牛骨髓有四川麻香感,平衡了牛骨髓的油脂感覺。幾有創意!

由餐廳在席前即時炮製的steak tartare 是謀殺相機的一環。
他他加入洋葱和其他配料,最後的松露片,又香又打卡able!

Main - Tenderloin / Ribeye
with sides (roasted mushroom, truffle macaroni gratin, roasted mash potato 三選一)
來到主菜,我和朋友各按心水選了兩款。我的Tenderloin medium rare 剛剛好,切開好嫩又無筋,仲有香濃的炭香味,肉面有點小焦香。Oh my god, it’s Heaven!

朋友的ribeye 都好正!肉香十足,而肉質超嫩滑,完全有唔似食緊牛扒的感覺!細看之下,果然是來自德州44 farms 他USDA Prime Black Angus! 是我從未食過的質感。

Dessert - Taro Cheese Cake / Sweet Corn Sundae
食到呢度基本上已經好飽,當然唔可以錯過甜品。Taro Cheese Cake 充滿着香濃嘅芋頭同芝士味,勁大件,好rich!
另外Sweet Corn Sundae 入面有好多爆谷,加埋雲呢拿雪糕可以中和一下頭先的飽肚感!

Rosewood 這個品牌,你已經可以比九成多信心,環境同招呼都好值回票價。難得食到傳聞中的HENRY,實在大開眼界。訂枱慶祝紀念日又多一個選擇了!
2023-06-05 587 views
Henry作為城中數一數二嘅扒房,見佢新出左4 courses dinner 即刻試試佢!兩個人去試就可以試晒☺️ 第一道菜 Devil Japanese eggs/ Jumbo Lump Crab Cake,前者係deluxe 版嘅惡魔蛋,又有魚子醬又有海膽,而且入邊仲加咗辣椒油同脆豬肉,食落都幾惹味!後者嘅巨型蟹餅啖啖肉,炸得岩岩好,加埋啲甜粟米同意大利肉腸大蒜蛋黃醬一齊食即刻有另一番風味。第二道菜Chef’s Signature Steak Tartare/ Roasted Bone Marrow,前者係有專人現場整,用上 westholme 嘅澳洲和牛同22個月嘅帕馬森芝士,呢個真係幾好食。後者嘅Bone Marrow加左啲啲麻辣椒油,都幾特別!第三道菜main course 就有Tenderloin / Ribeye,我自己就叫左Ribeye,肉味好濃同炭燒味好香,好高質嘅牛扒😍 啲sides個個好好好食,Truffle Macaroni 同薯蓉都好岩我呢啲重口味嘅人🤭第四道甜點就有sweet corn sundae / taro cheesecake,個人覺得如果怕太飽嘅話就

第四道甜點就有sweet corn sundae / taro cheesecake,個人覺得如果怕太飽嘅話就可以叫前者,口感豐富同唔太甜,都幾好食!但後者都芋頭芝士蛋糕加咗鹹鹹地嘅椰汁cream同綠茶脆脆都幾有啲驚喜,同埋份量十足,好切合美式扒房嘅特色😂
2023-06-01 658 views
Henry 係其中一間我想食牛扒都會諗起嘅地方,最鍾意佢哋Dry aged左嘅Signature Whiskey Flambe porterhouse, 經過乾式熟45日,牛味濃郁配上Whiskey嘅酒香,然後最後仲會用炭火烤香表面,而家諗返起都已經好掛住🥹🥹🥹•Signature Whiskey Ranger Porterhouse(dry aged, 45 days)•Market Oysters•Chef's Signature Steak Tartare•Jumbo Lumb Crab Cake•Roasted Bone Marrow•Black Truffle Macaroni Gratin•Creamed Spinach •Sweet Corn Ice Cream Sundae•Golden Chocolate BombHENRY (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓......#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodpic #miffyeatwell #尖沙咀美食

•Market Oysters

•Jumbo Lumb Crab Cake

•Roasted Bone Marrow

•Creamed Spinach

•Sweet Corn Ice Cream Sundae

•Golden Chocolate Bomb

HENRY (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓
2023-05-29 501 views
We came to Henry on a Saturday for the weekend feast. We were greeted by the lovely staff upon arrival, and after being seated, the waitstaff clearly explained the menu to us! Service was at its best! The feast included unlimited starters and limited raw bar- that we eventually was not able to meet our target 😆😆😆 The oysters were very fresh but the prawns were so bland that I didn’t want a second one😅 My favourite was the bone marrow, it was so fatty and delicious, but again, can’t have a second

Champagne  mignonette

My favourite was the bone marrow, it was so fatty and delicious, but again, can’t have a second 😝
Other starters were a little underwhelming, so nothing to comment on it!
Devilled  Japanese  eggs
Pumpkin  Chowder
Roasted  Bone  Marrow

For main, we picked 6oz New York Strip, as Henry was famous for their 44 farms steaks! And we also got a Holy Trinity Dirty Rice.
The steak was very tender and juicy, so it was the favourite dish of the day! But the dirty rice was a bit bland, the rice and the lobster lacks seasoning.
6oz  New  York  Strip
Side-  broccolini
Holy  Trinity  Dirty  Rice

We were so full when our sweet corn sundae came, it was very nice to end the meal!

This feast came down to $898 per head!

Champagne  mignonette
Roasted  Bone  Marrow
6oz  New  York  Strip
Side-  broccolini
2023-05-27 3265 views
瑰麗酒店既staycation第一日今次住套房送左800蚊dining credit可以用十二點鐘上到lounge check in位管家就同我講間房未ready不過唔是問題因為我地都準備落henry食野呢個lounge職員個個都好nice仲直接帶埋我地落去七樓餐廳拎位七樓全層都係餐廳仲連接埋k11 musea商場所以照理黎講都幾旺henry係香港都係一間以熟成牛排聞名既餐廳雖然未有任何米芝蓮名銜一入去就見到大大個開放式廚房餐廳中間以梳化位為主有bar檯亦都有私人房但佢就帶左我地黎窗邊既二人檯餐檯唔大張擺設都幾靚餐廳格局比較輕鬆無文華扒房果種拘謹不過雖然話窗口位但其實只有城景而且後面仲有露台設計就真係稱唔上景觀開揚既餐牌都有單點食物同酒但最主要當然係呢個weekend feast每人798六款前菜任食主菜同配菜一人一份最後甜品兩人share一份當時呢個已經係第二version見前一個星期推出果個仲可以揀加錢轉A5宮崎和牛henry雖然係美式扒房但侍應都係以廣東話為主偶爾上菜先有外藉侍應同埋join左任飲斟油果位都係外藉女侍應麵包好普通又唔軟又唔熱牛油亦都唔太出色一開始侍應幫我地落左既生
瑰麗酒店既staycation第一日

不過份量都只係要一份
驚太飽
基本上佢出得都算快
全部都熱辣辣上檯
MARKET OYSTERS, TIGER PRAWNS, DEVIL LED JAPANESE EGGE
之後小二就換過晒d餐具
就係呢個時間
頭先係lounge同我地check in果位唔知叫管家定職員就落左黎餐廳比房卡我地
所以話真係唔知係改善左定點啦

而家睇番個餐牌大致上都無咩點變
但係就每人貴左一舊水
感覺就無咁抵hi了
2022-11-13
$877.8 (Lunch)
MARKET OYSTERS, TIGER PRAWNS
DEVIL LED JAPANESE EGGS
PUMPKIN CHOWDER
MARKET OYSTERS
WILD MUSHROOM
  • TIGER PRAWNS
  • DEVIL LED JAPANESE EGGE
2023-05-04 861 views
位於尖沙咀既瑰麗酒店係喺香港我最鍾意既酒店之一,因為夠新而且我覺得幾靚,所以我都成日喺瑰麗酒店內既餐廳食飯,位置方便而亦都有唔同既菜式選擇。最近約朋友食飯,朋友話想食牛扒,所以我就訂左瑰麗酒店入面既 Henry,係一間美式扒房,餐廳裝潢時尚雅緻。餐廳配備明火焗爐同埋炭烤爐,亦有櫃存放唔同既肉類。餐廳近門口既座位位置寬敞。侍應首先放上麵包同ham,然後我地就叫左杯cocktail同幾款前菜先。Coffee City呢杯coffee city我見係wine list入面signature之一所以叫左,果然唔錯。加入左espresso同coffee liquor,然後亦有EcoPlantation dark rum同椰子碎,飲落充滿咖啡同酒香。Devilled Japanese Eggs 魔鬼蛋 ($298)店員推介叫魔鬼蛋,試完覺得都無介紹錯,用左日本既蛋,上面盛載住Kaluga 魚子醬、海膽、意大利辣椒油、香脆豬皮,海膽新鮮而魚子醬帶鹹香,辣椒油同香脆豬皮分別增加辣勁同口感。Jumbo Lumb Crab Cakes 珍寶蟹餅 ($328)蟹餅都幾大件,外層脆身,內裡充滿啖啖既蟹肉,面層
餐廳近門口既座位位置寬敞。
Coffee City

蟹餅都幾大件,外層脆身,內裡充滿啖啖既蟹肉,面層有意大利辣香腸蒜香蛋黃醬、而底層有甜栗米。

Chef's Signature Steak Tartare 大廚招牌牛肉他他 ($428)
大廚招牌牛肉他他估唔到係由侍應喺客人面前即席炮製,當晚既生牛肉係用左澳洲M8和牛、另外伴以意大利Parmigiano-Reggiano 芝士、日本蘭王蛋,侍應喺客人面前混合好之後再刨上summer truffle,生牛肉手切,質感軟嫩,松露散發出淡淡幽香。

Roasted Bone Marrow 香烤牛骨髓 ($298)

香烤牛骨髓加入左花生同芝麻辣油所以會香啲,黑醋消除膩感,配番麵包食亦會無咁油膩。

Tenderloin 同埋 Ribeye

嚟到 Henry 當然有食牛扒啦,而食牛扒當然要配番紅酒,當晚我揀左食 Tenderloin,朋友就食Ribeye。USDA Prime Black Angus 嚟自美國德州 44 farms,食落肉質柔軟。伴以黑蒜醬同芥末食就最合適。Ribeye 油脂會多過 Tenderloin,面層亦都帶輕微焦脆感覺。

配菜方面亦有蘑菇、Mac and Cheese、烤蘆筍等選擇。
食完正餐當然要食甜品啦,我地叫左兩款甜品

Sweet Corn Sundae ($138)
入面有栗米蛋糕、栗米雪糕,而面層就加上焦糖爆谷。

Taro Cheesecake ($138)
香芋芝士蛋糕都幾好食,香芋戚風蛋糕,伴以鹽味椰子忌廉同埋綠茶脆脆,食落都帶滲出淡淡既香芋香氣。
2023-04-13 1119 views
煙燻是這家餐廳的特式,牛扒除了經過乾式熟成30至45日,也會煙燻,所以除了燒烤味,煙燻也帶岀另一個層次。今天的Weekend Feast 週末盛宴,包括任食的前菜,生蠔(限每人十二隻),虎蝦,Devilled Japanese Eggs 惡魔蛋,Henry Wedge Salad楔形沙拉,Pumpkin Chowder 南瓜周打湯,Roasted Bone Marrow 烤牛骨髓。主菜和伴菜各選一款,還有甜品一款。先說餐前麵包 - 淡淡的煙燻味很有驚喜,外脆內軟配上海鹽牛油,很好的開始。生蠔 - 都是自助餐蠔的大少,我一個人吃了十五只,整體都是新鮮爽甜的,可惜吃到一只是臭的🙊虎蝦 - 新鮮爽口,但沒有蝦味,配特調的蕃茄醬好吃(就是那個醬好味😆)惡魔蛋 - 失敗之作!海膽醬沒有海膽味,加了辣椒油原全掩蓋所有材料的味道!浪費了魚子醬和海膽這些貴價食材。楔形沙拉 - 好味,但沒有驚喜。南瓜周打湯 - 湯很滑偏甜,略嫌湯不夠濃。烤牛骨髓 - 全餐最驚喜的一道菜,非常惹味😋烤過的骨髓已經很香,再加上惹味辣油,放在吐司上吃剛好平衡那份濃郁的油看。口感像啫喱滑進裏,吃不停但膽固醇超標不能吃太多😅主

楔形沙拉 - 好味,但沒有驚喜。

南瓜周打湯 - 湯很滑偏甜,略嫌湯不夠濃。

主菜我點了加二百元的14安士肉眼,牛肉味很濃又充滿肉汁,煙燻過真的把味道帶上另一個層次,唯一要吐槽的是廚師煮得有點熟,不是我要的medium,但牛扒的品質彌補了這個問題,入口一點也不柴還非常嫩,一點渣也沒有。

同行的點了6安士的纽约客牛排(西冷),也是充滿肉汁,味道不比加200元的肉眼輸蝕呢!

吃牛扒有幾款芥末可以選擇,其中有款芥末子加乾邑的,一定要試。

終於到甜品了🥳

焦糖鳳梨蛋糕配椰子雪葩 - 蛋糕有點失望,反而那個椰子雪葩真的很回味😋純椰子做的雪葩加上底層鋪滿烤過的椰子片,都是椰子味但有兩個層次。滿口椰子香,還配上不同口感。

粟米新地 - 玩轉粟米這個材料的一款甜品。粟米雪榚再加上焦糖爆谷,跟椰子雪葩玩同一樣的口感對比。可惜焦糖有點搶了主角的風頭。底層有一片粟米蛋糕但吃不到粟米味,反而像用來沖淡酒漬櫻桃的味道以至不會搶過其他配搭的味道。

今天吃了三小時,服務真的一流。地方不大人多是會比較嘈雜,但正好表達到美式扒房的氣氛。
2023-04-10
$1000 (Lunch)
  • Roasted  Bone  Marrow
  • Ribeye
2023-04-07 930 views
Henry係rosewood酒店, 要經過bayfare social 先到, 環境好有情調, 服務更唔洗講非常貼心同有禮貌👍🏼~The Weekend Feast~生蠔虎蝦🦪🍤生蠔虎蝦可以任食, 生蠔會配乾馬天尼冰沙和香檳醋汁, 雖然生蠔唔算大隻,勝在夠鮮甜,海水味亦唔會太濃。而虎蝦配雞尾酒醬新鮮清爽。 烤牛骨髓🥩烤牛骨髓配甜玉米醬、新鮮辣根, 仲有酸種麵包。將剛烤好既牛骨髓配上酸種麵包一齊食, 係兩種配料既配合下多左層次感,油份滲左入麵包到少了左油膩感。44 Farms USDA黑安格斯牛柳🥩揀左牛柳加鵝肝,要5成熟,切開係粉紅嫩心,火喉控制恰到好處,肉質嫩滑。Devilled Japanese Egg🥚蛋黃同辣椒油混合, 而配料有海膽、脆皮豬肉、魚子醬和青蔥,味道豐富。Sweet Corn Ice Cream Sundae🍦呢個甜品係用粟米整成, 有粟米雪糕、popcorn同粟米蛋糕,充滿粟米味,但粟米蛋糕酒味重。

~The Weekend Feast~

生蠔虎蝦🦪🍤

烤牛骨髓🥩

44 Farms USDA黑安格斯牛柳🥩

Devilled Japanese Egg🥚

Sweet Corn Ice Cream Sundae🍦
✨適合慶祝或一班人聚餐嘅餐廳——Henry ✨.生日當晚男友帶我到Henry食生日飯,餐廳環境有情調,靠窗位置雖睇到維港景外但燈光比較昏暗,如果想影相可能坐出少少嘅卡位會更好,而男友知道我生日會重視vibes多過影相一點點,就好叻咁揀咗靠窗位置🥰.▫️ RIBEYE $998 14oz44 farms, texas, USDA prime black angus.▫️NEW YORK STRIP $758 10oz44 farms, texas, USDA prime black angus.整體都好好食,由於我想試多啲唔同牛嘅部位,所以冇叫到佢最signature嘅whiskey flamble,估唔到非signature 嘅扒都咁好食🥹不過份量實在太多,我哋真係食剩唔少( ߹꒳​߹ )如果大家都係二人用餐又唔想浪費,好建議叫一份10/15oz扒就好足夠,想叫多啲嘅不妨同屋企人/叫多幾個朋友一齊食😆.▫️CHEF'S SIGNATURE STEAK TARTARE $428可謂色香味俱全,chef 會係你枱旁即席烹調,真係大飽眼福,食落亦都幾正,表面仲有唔少嘅黑松露片添💓.▫️ GOLDEN
✨適合慶祝或一班人聚餐嘅餐廳——Henry ✨
▫️ RIBEYE $998 14oz

▫️NEW YORK STRIP $758 10oz

食落亦都幾正,表面仲有唔少嘅黑松露片添💓
▫️ GOLDEN CHOCOLATE BOMB
chocolate mousse, blondie brownie peanut praline, honeycomb $138

我好鍾意呢個甜點✨食得之餘又打到卡(ू•‧̫•ू⑅)
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

$1300 (Dinner)
Birthday
位於rosewood入面嘅扒房情調一流環境同服務亦非常舒服同貼心訂位需要預早上網用信用卡保證留座前一日會有sms要你confirm booking 整體餐飯覺得不賴但當然有好有唔好首先係飲品類嘅價格偏高雞尾酒200蚊紅酒350蚊一杯絕對係性價比非常低嘅選項🤧而主菜嘅肉眼叫咗medium rare食落有少少overcooked覺得係medium冇好香嘅肉味而且冇乜調味Starter 嘅生蠔新鮮大隻好乾淨Tartare係我覺得成餐最好食嘅嘢🤤同平時食嘅仲多咗層次同油香Bone marrow 係麻辣味配sourdough bread都係我覺得比較少見而且出色嘅選擇Steak sides揀嘅蕃薯條同spinach正常發揮而薯蓉係奶到覺得唔似食緊薯蓉整體嚟講成個用餐體驗都係高分只係如果細緻講每樣嘢食嘅話就只能夠話係不過不失唔算係outstanding 因為人均好大機會過千嘅關係都係留返節日慶祝感受氣氛就夠
位於rosewood入面嘅扒房

只係如果細緻講每樣嘢食嘅話
就只能夠話係不過不失唔算係outstanding
因為人均好大機會過千嘅關係
都係留返節日慶祝感受氣氛就夠
$1200 (Dinner)
2023-03-02 1803 views
🔸WEEKEND FEAST $798Unlimited AppetizerOne Main Course with side dishDessert -一位難求的Weekend Feast只限星期六日供應時間由1200-1500 (last order 1400)無限量任食六款開胃菜十分抵食🤩最吸引之處當然任食生蠔🦪虎蝦🦐生蠔虎蝦新鮮清爽 絕對好過好多Buffet質素食物上枱速度好快 會主動問你再要幾多🦪非常細心烤牛骨髓 另一樣必試前菜之一將剛剛烤好的牛骨髓 配上酸種麵包絕對美味🤩唯一挑剔是醬汁油膩感略重最令人驚喜是Henry Salad🥗生菜 配料 醬汁都perfect mix&match而魔鬼蛋就正常發揮食完咁多冷盤 再飲番一碗南瓜湯真係正☺️留意番~一開始食主菜就無得再encore前菜主菜叫左煙燻燒烤啤酒雞啤酒雞夠入味 但調味偏甜 欠缺肉汁Dirty Rice 一款美國南部流行料理呢到放左龍蝦 蟹肉同炸蠔但感覺未能融為一體飯調味太淡 整體有點失望主角44 Farms USDA黑安格斯牛柳 期望太高穩定水準 但未有驚喜兩款甜品只喜歡粟米雪糕整體前菜出色 主菜及甜品可以更好
🔸WEEKEND FEAST $798

整體前菜出色 主菜及甜品可以更好
Type of Meal
Lunch
2023-03-01 735 views
以酒店steakhouse 來說是不合格。餐前小吃:⭐️⭐️麵包雖然中間軟熟,但邊皮非常硬,要用力才咬開。牛油沒特別,比較淡。幸好配搭火腿,提升了鹹香。前菜:南瓜周打湯⭐️⭐️⭐️⭐️順滑,周打湯和南瓜味道平衡。湯料有少許龍蝦肉及風乾火腿粒主菜:炭燒牛柳及肉眼 ⭐️⭐️最失望,牛扒的時間控制不是5星酒店扒房質素。落單要medium,上菜牛柳比medium well 還熟,差不多well done;肉眼則是medium well 狀態。牛肉味較淡及靭,調味亦不足。配搭的幾款醬料不是太濃味就是和牛扒不搭。沒太多炭燒香氣。Side dish:⭐️⭐️⭐️露筍不錯,很嫩沒渣。蕃薯條很失望,雖然口感很好,但shake shake 薯條粉味,和蕃薯不搭之餘,完全蓋過蕃薯的天然香甜。甜品:⭐️⭐️朱古力甜品內的焦糖脆脆很鹹,整體朱古力味一般,底的brownie 是冰的,加上花生醬,整體味道似某啡色包裝chocolate bar。橙味custard味道本身不錯,但是下面的蛋白霜非常硬,非常大力才可切開。成晚最好的是發酵茶,加了梅粉酸酸甜甜很特別。特別一提,女廁燈光很暗,完全不能補妝/塗唇膏。
以酒店steakhouse 來說是不合格。

餐前小吃:⭐️⭐️
麵包雖然中間軟熟,但邊皮非常硬,要用力才咬開。
牛油沒特別,比較淡。幸好配搭火腿,提升了鹹香。

前菜:南瓜周打湯⭐️⭐️⭐️⭐️
順滑,周打湯和南瓜味道平衡。湯料有少許龍蝦肉及風乾火腿粒

主菜:炭燒牛柳及肉眼 ⭐️⭐️

Side dish:⭐️⭐️⭐️
露筍不錯,很嫩沒渣。

甜品:⭐️⭐️

成晚最好的是發酵茶,加了梅粉酸酸甜甜很特別。

特別一提,女廁燈光很暗,完全不能補妝/塗唇膏。
2023-02-28
$1300 (Dinner)
Anniversary