Restaurant: HEYA (The ONE)
Terms & Details:
囍雲軒這家分店環境寬敞舒適,更設有獨立鳥籠座位,私隱度高,而且非常適合打卡🤩💕 (‼️想坐鳥籠座位記得預約時註明)🤍綠野田園雀籠點心超美的三層架下午茶💚 第一層是蘋果造型的鹹水角,口感柔軟Q彈🍏 第二層是酥脆的黑芝麻流沙煎堆,黑芝麻香氣濃郁,味道香甜🖤 最底層則有5款點心,包括鮑魚燒賣、蝦餃、黑松露鮮蝦菜苗餃、紅菜頭野菌餃及潮州粉果,每款點心味道都非常不錯,皮薄且餡料豐富😍🤍盆栽小蘿蔔蘿蔔絲酥餅外皮酥脆可口,內餡綿密細緻,並帶有淡淡的蘿蔔清甜香氣😋🤍古巴雪卡芝士鮮蝦長春卷上桌時以乾冰營造出煙霧視覺效果💨 春卷外皮酥脆,內餡鮮香濃郁,蝦肉與芝士完美配合,味道層次豐富✨🤍紫薯粟米包賣相非常可愛🌽 紫薯內餡柔軟綿密,味道香甜💜🤍西班牙火腿叉燒酥叉燒酥外酥內軟,叉燒內餡味道鮮美,肉汁豐富🤤 上面更放上一片濃郁鹹香的西班牙火腿呢~😍🤍木瓜燕窩燉鮮奶味道香甜,口感順滑,滋潤養顏的中式甜品💖🤍蓮子百合紅豆沙味道香甜醇厚,口感軟糯綿密❤️🤍人蔘烏龍茶帶有濃郁的人蔘香氣,回甘長久🫖

🤍綠野田園雀籠點心
綠野田園雀籠點心

🤍盆栽小蘿蔔
盆栽小蘿蔔

🤍古巴雪卡芝士鮮蝦長春卷
古巴雪卡芝士鮮蝦長春卷

🤍紫薯粟米包
賣相非常可愛🌽 紫薯內餡柔軟綿密,味道香甜💜
紫薯粟米包

🤍西班牙火腿叉燒酥
西班牙火腿叉燒酥

🤍木瓜燕窩燉鮮奶
味道香甜,口感順滑,滋潤養顏的中式甜品💖
木瓜燕窩燉鮮奶

🤍蓮子百合紅豆沙
味道香甜醇厚,口感軟糯綿密❤️
蓮子百合紅豆沙

🤍人蔘烏龍茶
帶有濃郁的人蔘香氣,回甘長久🫖
人蔘烏龍茶
西班牙火腿叉燒酥
木瓜燕窩燉鮮奶
蓮子百合紅豆沙
人蔘烏龍茶
未叫野飲之前睇餐紙,無筆問waiter拎支筆,隨手舉起張紙同用另一隻手扮筆諗住問下有無,點知個粗眉黑實接近平頭裝waiter態度勁差,無回應見佢拎支筆,返轉頭俾筆我嘅時候掘住我,講咗句「去咗拎」,掘到我拗晒頭,心諗我拎支筆好似殺咗你屋企人咁,點有好心情食嘢,有趣嘅係佢之後帶返眼鏡,博我認唔到佢仲有就係叫水仙茶,俾咗個鐵觀音,問佢唔係要水仙咩,佢同我講鐵觀音就係水仙,拗晒頭都無謂同佢坳叫咗啲普通點心野,賣相係fancy嘅,但係咪真係值呢個價錢同好食呢?坦白講普普通通,甚至稱唔上好食,我諗大部份價錢都貴左係地段食到咁上下,開始有好多飛飛下嘅蟲飛來飛去,要擺酒嘅自己諗吓啦星期六個場都唔爆,我諗真係總有原因。

星期六個場都唔爆,我諗真係總有原因。
肇事嗰支筆
鐵觀音但佢話係水仙
$200 (Lunch)
2024-10-03 1137 views
之前食過呢間茶樓好食 今日出開尖沙咀睇戲所以再幫襯佢😋✨喜馬拉雅山玫瑰鹽爆三層肉 $138呢個真係幾出色😋 個皮超級卜卜脆👍🏻👍🏻 個鹽調得啱啱好 唔會太咸 肥瘦都好均勻 好食👍🏻✨原隻鮮蝦腸 $58啲腸粉好滑 😋 蝦好大隻 而且好爽彈 👍🏻 ✨麻香海蜇 $58啲海蜇好爽配上啲麻油香味好食 😋✨蟹籽蝦餃燒賣 $38佢好似有兩款咁 兩粒黃色兩粒綠色 綠色上面有啲黑松露 不過啲肉就比較鬆 好易散🙈 黃色普通嘅反而好啲✨雀巢芝麻流沙煎堆仔 $38呢個賣相都好得意 啲煎堆仔係放左喺個巢上面 好似幾粒蛋咁🤣 擺左好耐個皮都仲脆👍🏻 入面啲芝麻都好濃 推薦😋✨西班牙火腿叉燒酥 $48面頭個西班牙火腿覺得冇乜特別 純粹賣相靚啲🤔 不過個叉燒酥做得幾唔錯 個皮做得好酥好鬆👍🏻 入面多叉燒餡又好味總括黎講所有點心都好食👍🏻 值得我再返黎幫襯 坐得舒服 唔洗等位 味道❤️❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️❤️💰晚餐人均~$220(收+1)囍雲軒 (The ONE) (尖沙咀)

之前食過呢間茶樓好食 今日出開尖沙咀睇戲所以再幫襯佢😋

味道❤️❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$220(收+1)

囍雲軒 (The ONE) (尖沙咀)
2024-08-24 2671 views
第一次嚟呢度飲茶,冇樣樣嘢都影相,比較特別係個粟米紫薯包,係粟米嘅樣,食落去有少少粟米味,紫薯味唔係好濃,甜甜哋,係個樣特別,味道ok啦燒賣同蝦餃就足料嘅大大隻蝦椒鹽茄子就有啲失望,因為一啲都唔脆椒鹽豆腐粒一開始係脆嘅,不過擺咗一陣就完全淋曬另外叉燒腸就真係唔係幾好食喇,因為入面嘅叉燒好乾,似係肉碎,冇叉燒味牛柏葉有啲太厚,所以我淨係食咗百葉嘅部位仲叫咗個黑松露素菜餃,個人覺得黑松露味欠奉茶方面可以揀人參烏龍,味道唔錯,幾香整體嚟講環境取勝,唔似街坊酒樓咁好嘈,係坐得舒服嘅地方

燒賣同蝦餃就足料嘅大大隻蝦

椒鹽茄子就有啲失望,因為一啲都唔

脆椒鹽豆腐粒一開始係脆嘅,不過擺咗一陣就完全淋曬

牛柏葉有啲太厚,所以我淨係食咗百葉嘅部位

仲叫咗個黑松露素菜餃,個人覺得黑松露味欠奉

茶方面可以揀人參烏龍,味道唔錯,幾香

整體嚟講環境取勝,唔似街坊酒樓咁好嘈,係坐得舒服嘅地方
2024-03-26 4930 views
同朋友尖沙咀行街,順路黎The One囍雲軒飲苶環境都幾寬敞同舒適,唔係等左好耐就有位我哋叫咗幾款點心:-紅棗頭野菌餃子,正宗皮薄餡靚,野菌味好出-醬皇蒸鳳爪同出面食嘅冇乜分別,都係一樣咁好食-盆栽小蘿蔔酥下面鋪滿Oreo餅乾碎做泥土,擺盤夠特別, 蘿蔔酥入口鬆化 ,而蘿蔔絲夠晒甜,每啖都有酥皮同蘿蔔絲,一個字,正!-燕窩金魚餃,即係蝦餃,皮薄蝦肉彈牙,將燕窩碎加入上湯同食,係一件食得嘅藝術品,靚到唔捨得食-我哋叫左功夫湯,一個細茶壺裡面裝湯料,飲湯嗰陣用功夫茶杯,幾有噱頭湯料有雞肉、海底椰、瘦肉、合掌瓜、龍眼肉,夠晒足料,完全冇味精,飲完唔夠喉仲想叫多一壺湯添-比較失色係燒腩仔,皮脆但係肉質有啲乾,唔知係咪燒耐咗整體都滿意,下次會帶屋企人再嚟食
同朋友尖沙咀行街,順路黎The One囍雲軒飲苶
環境都幾寬敞同舒適,唔係等左好耐就有位

我哋叫咗幾款點心:
-紅棗頭野菌餃子,正宗皮薄餡靚,野菌味好出
-醬皇蒸鳳爪同出面食嘅冇乜分別,都係一樣咁好食
-比較失色係燒腩仔,皮脆但係肉質有啲乾,唔知係咪燒耐咗

整體都滿意,下次會帶屋企人再嚟食
2024-02-29 3878 views
每度菜式都別具心裁,選材清新,由五小碟開始,每度小菜都擺放細緻,色香味俱全,令人大快朵頤。酒樓的經理十分殷勤,有詢問客人對食物的評價。今晚選12人套餐,包括十二碟美食,另外最特別是一人一壺老火湯,真材實料。而甜品是腰果露,味道稍遜。
2023-12-29 4971 views
今日來到The One 的喜雲軒飲茶,功夫湯很特別,每人一壺湯,湯很濃味,也很足料。由於湯是倒在很小的茶杯喝的,要飲完一壺湯,要倒很多次,而且倒第一轉時很容易倒瀉,不過這也是它的特色。燒買皮是綠色的,也很特別。環境算寬敞。
2023-10-25 5416 views
冷氣唔夠,室內焗燒乳鴿正情似白烚,肉鞋加乾爭爭拔絲醋一字骨仲搞笑,啲肉冇味係得啲煮杰咗嘅汁浸上去咁龍躉二食……不提也罷,魚肉靱兼且應該係啲魚解唔切凍,所以啲蒜蓉舖到密晒都救唔返嗰浸雪味蕃茄白菜,個廚好意思整到全碟菜勁熟,完全浪費晒啲食材全晚得龍蝦麵同功夫湯可以食完。
冷氣唔夠,室內焗

燒乳鴿正情似白烚,肉鞋加乾爭爭

拔絲醋一字骨仲搞笑,啲肉冇味係得啲煮杰咗嘅汁浸上去咁

蕃茄白菜,個廚好意思整到全碟菜勁熟,完全浪費晒啲食材

全晚得龍蝦麵同功夫湯可以食

完。

單項菜式
2023-10-20 4358 views
【囍雲軒.HEYA x LoveBird Diamond 💎|18K白金珍珠耳環限定禮遇】HEYA聯乘LoveBird Diamond 推出「Pearl Delights」下午茶🫖套餐(HK$588),讓你與摯愛💖可以在打卡一流的HEYA鳥籠設計的雅座內一次過品嘗HEYA人氣雅致點心🥧HEYA 囍雲軒場內裝潢好靚,同時係婚宴特色場地,樓底有15呎高,平時都有唔少新人👰🏻揀係到擺酒除咗有戶外花園💐,仲有2個鳥籠設計雅座打咭位,想坐記得book位時指定呀📸頂層好得意嘅2隻雀仔🐦, 係"畫眉鳳梨酥",外層酥脆,內層咬開有鳳梨,同絲絲鳳梨絲!"雀巢流沙煎堆仔", 入面係流沙芝麻餡,一咬開就流晒出黎,皮好煙韌得黎又脆!"蝦餃🦐"、"菜苗餃"、"玫瑰花🌹饅頭"、"原隻鮑魚燒賣",蝦好彈牙,全部用料都好新鮮!另個仲有"盆栽士多啤梨🍓",外層香脆,內裡有流沙奶黃餡,口感豐富!盆栽底下放滿Oreo餅乾🍪碎扮作泥土,好有創意而家凡享用「Pearl Delights」下午茶套餐嘅顧客,仲可獲贈 @lovebird.diamond Lovebird Diamond「18K白金珍珠耳環」一對 (原價HK$599

盆栽底下放滿Oreo餅乾🍪碎扮作泥土,好有創意

而家凡享用「Pearl Delights」下午茶套餐嘅顧客,仲可獲贈 @lovebird.diamond Lovebird Diamond「18K白金珍珠耳環」一對 (原價HK$599)💕,等如個Free咗個TEA,更可憑消費兌換亞洲萬里通里數✈️

📣最早登記20位顧客,仲可以以早鳥價HK$488 (原價HK$588)享用「Pearl Delights」下午茶套餐,快啲訂位啦
2023-09-09 4457 views
地方寬敞、食物可見用心、手工點心、價錢中規中矩、但人手不足, 所以服務有待改善;洗手間是商場的, 不太清潔. 整體評分我給75分. 都不影響我和家人歡聚的時光. 感恩黑雨🌀之後仍然有服務, 大家保重😊
功夫湯
士多啤梨叉燒餐包
功夫湯
2023-06-27 5698 views
今日難得平日放假,同屋企人黎試吓啲間係尖沙咀The One 五樓既酒樓飲茶。上網睇到佢哋有好多特別(造型)既手工點心,好似好吸引咁!🪄🍜蝦球飛天炒麵: 啲個係佢地其中一樣出名嘅招牌菜。炒麵經過特別處理,炸到好似炒麵同雙筷子懸空咁,勁得意,打卡一流。炒麵中間係冇支架成托住😮。黑毛豬叉燒酥: 有別於其他酒樓嘅叉燒酥,佢哋既叉燒酥係用黑毛豬做嘅,仲要有塊Parma ham喺面。懷舊錦鹵雲吞: 呢個懷舊點心,而家已經唔係好多地方有。雲吞炸得幾好,個汁酸酸甜甜,開胃。(抽像)金魚餃:足料,金魚裏面有滿滿嘅蝦肉。雖然外型有啲抽象😬

2023-06-09 5059 views
上次係果度舉行百日宴,事前已經派曬利是比侍應同廚房伙記,係開席人來人往竟然有侍應話我個女好得意走去摸佢腳仔,咁啱果日幫bb帶左金飾係腳仔,最後當然唔見左,仲要睇埋cctv,佢地大部分都係請炒散,做完就走關人隱士,全場服務都好被動,唔會主動服務客人,野食一般般啦,但冷氣唔夠睇到有蚊芝飛黎飛去
2023-05-07
今次去到囍雲軒飲茶🫖🫖坐得舒服😃❤️玫瑰花饅頭🌹🌹用心之作👍🏻雖然沒有甚麼味道但個外型好靚😚麵粉韌性高😙🧡蘿蔔絲酥餅一直都覺得呢個好好味🤤💜雀巢🪹黑芝麻煎堆仔正😄好味🤤芝麻好香👍🏻👍🏻💚流金增城掛綠外貌似荔枝😙都特別的😚💙素餃還可以呀😙😙環境一流😙可以預約坐雀籠😙
今次去到囍雲軒飲茶🫖🫖

還可以呀😙😙

環境一流😙
可以預約坐雀籠😙
2023-05-01
$200 (Lunch)
  • 流金增城掛綠
  • 雀巢煎堆仔
  • 盆栽小蘿蔔
2023-05-13 4638 views
我預早用電話訂檯,今日下午14:15與媽咪飲茶,母親節食飯。囍雲軒在the one5樓,門口有個好靚的花牆,職員安排我們坐中間位置,好清楚地環望四周,好用心的裝修。最入面係舞台,而受歡迎打卡的雀籠近門口的接待處。就坐後職員問飲咩茶,有比較特別的人參烏龍茶。 點心紙影得靚,每樣食物都好吸引。我最後決定了蒸龍躉飯,點心盤,鮑魚酥。鮑魚酥 $28一隻(2位起)鮑魚好易咬,餡有蜜汁叉燒,皮好鬆化🥐點心盤 $98當中有玫瑰花包,蝦餃,燒賣,菠菜餃玫瑰花包 🌹其實係饅頭,好軟熟蝦餃皮薄,大大隻蝦🦐燒賣啖啖肉,好扎實🐖菠菜餃晶瑩剔透的皮,包住翠綠的菜同大大隻蝦🍤🥬蒸龍躉荷葉飯 $138是炒飯底,有蛋絲🍳飯中有蒜頭 🧄飯面舖滿,龍躉同木耳,十分足料 🐳場內好多待應,加水快,服務好同熟客打成一片總結以靚牆修,但只要付出屋邨酒樓價錢就享受到十分超值
囍雲軒在the one5樓,門口有個好靚的花牆,
職員安排我們坐中間位置,好清楚地環望四周,好用心的裝修。
最入面係舞台,而受歡迎打卡的雀籠近門口的接待處。
就坐後職員問飲咩茶,有比較特別的人參烏龍茶。
點心紙影得靚,每樣食物都好吸引。

我最後決定了蒸龍躉飯,點心盤,鮑魚酥。

鮑魚酥 $28一隻(2位起)
鮑魚好易咬,餡有蜜汁叉燒,皮好鬆化🥐

點心盤 $98
當中有玫瑰花包,蝦餃,燒賣,菠菜餃

玫瑰花包 🌹
其實係饅頭,好軟熟

蝦餃
皮薄,大大隻蝦🦐

燒賣
啖啖肉,好扎實🐖

菠菜餃
晶瑩剔透的皮,包住翠綠的菜同大大隻蝦🍤🥬

蒸龍躉荷葉飯 $138
是炒飯底,有蛋絲🍳
飯中有蒜頭 🧄
飯面舖滿,龍躉同木耳,十分足料 🐳

場內好多待應,加水快,服務好同熟客打成一片

總結
以靚牆修,但只要付出屋邨酒樓價錢就享受到
十分超值

蒸龍躉飯
2023-05-13
$180 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
蒸龍躉飯
2023-05-12 3305 views
母親節聚餐 ,唔知邊個聰明人揀咗喺呢度食 ,真係好特別, 手工宴有幾個餸 要特別介紹, 雖然唔係名貴食材,但係 心思搭夠, 整得又靚又好食,而且又健康。 最特別嘅一個叫做金華盛世白玉葡萄 , 驟眼睇真係好似白色葡萄, 一粒粒圓碌碌嘅玉,晶瑩通透, 圓潤飽滿, 原來食材係冬瓜 ,廚師嘅手工真係表露無遺, 簡直就係一個藝術品 。冬瓜用上湯煮淋 ,再淋啲玻璃芡, 旁邊裝飾咗啲葉綠葉, 好似一抽好靚嘅白色葡萄, 呢個餸畀滿分。 另一個更加似生果嘅餸,增城掛綠炸蝦丸,真係好神似,仲要好似荔枝咁用個竹藍仔裝住,神似度十分滿分。其他送都唔錯,有五個冷盆,最鐘意魚籽糖心蛋,功夫湯都好飲,用茶壺裝,好似飲潮州功夫茶咁。最後的甜品係即磨斯里蘭卡腰果露,香滑純棉,少糖多腰果,超好味。

其他送都唔錯,有五個冷盆,最鐘意魚籽糖心蛋,

功夫湯都好飲,用茶壺裝,好似飲潮州功夫茶咁。