2012-06-26 2241 views
都好快有位,一入到去看到個環境,完全是專門給人擺酒的,有一條長長的走廊,幾靚.叫了幾個餸,當中最有特色又最好吃的叫”胡麻醬波龍蝦”西紅柿豆腐煮蟹”和沙油蝦球!先說說沙油蝦球,一上碟已見廚師心機,很調理地放在一個幾有特色的盤上,汁和菜的配搭恰當好處,而肉好爽口,d味好特別好好味!食完後想再食多件,好彩我地叫既份量係起碼可以每人吃兩件,不油不膩不滯!另一個叫d 汁又係好正!(可能本人喜歡吃汁),唔講這個,蟹已經勁大隻,d 肉多到呢…連個鉗入面都咁多肉,仲要係ok好食架喎! 就算唔講隻蟹,d 豆腐浸下汁食,都已經好味!Last 隻龍蝦,真的過份了,原隻,勁大,多肉,d醬又是我至愛^^係咁食汁都夠了
!

先說說沙油蝦球,一上碟已見廚師心機

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary
2012-02-23 1879 views
假期約埋一圍親友飲茶聚會 必先訂定檯 好鬼旺場旺場又少伙計 但服務幾殷勤 自動添水 落單拾碟卻快手間中我也會來幫趁 必點`沙律明蝦角`古法馬拉羔n`椰汁羔蝦角 皮夠脆口 蝦肉又大粒馬拉羔 好軟好綿 不太甜 不太散椰汁羔 夠凍 夠椰汁味 略嫌不夠綿身 口感似Jelly多一點今次覺得炒粉麵較油膩 粥品較淡口兼無料 其他點心大至都可以*此店不設下午茶, 不想浪費時間等位 最好先訂位*
假期約埋一圍親友飲茶聚會 必先訂定檯 好鬼旺場

略嫌不夠綿身 口感似Jelly多一點

今次覺得炒粉麵較油膩
粥品較淡口兼無料

其他點心大至都可以

*此店不設下午茶, 不想浪費時間等位 最好先訂位*
Other Info. : 官塘既酒樓多的是, 我較喜歡龍皇點心既精緻味美及好彩點心有懷舊同多款選擇!!
$100 (Lunch)
2011-03-14 1371 views
近來發現愈來愈難有機會到此解決只有60分鐘的午飯,因等位時間實在太長,就算有訂座,無論提早或準時到場亦要等,有位的話十次有八次都話:’你訂的大廳未有位,有房坐唔坐?大廳唔知幾時有位.’坐房當然有最低消費(2-4人最少要叫2個小菜),很多時大家因已到場等了一段時間而接受坐房之安排.食品質素都幾飄忽, 試過一次叫很普通的雪菜火鴨絲窩米,上枱時米粉已吸乾了半窩湯,明顯煮完後攤咗一段時間才送上.最喜愛他的叉燒餐飽,肥肉不多,每次食都是熱或暖的.小菜茶樹菇炒牛柳亦美味,可令少嗅飯氣的同事幹掉一大碗白飯!今次友人提早30分鐘到達,有幸坐大廳近魚缸位置,大家愈食愈發現魚缸周圍有不少客人等位,心想不會是門口電梯等位的地方已經爆滿吧!從他們與酒樓工作人員之對話得悉,原來他們到酒樓後直接找與自己相熟之工作人員告知其人數,着其安排座位,現場確實見到工作人員不斷為這邊的客人們服務,毫不低調!身邊其他枱的食客亦開始發現!難怪每次我們訂了枱等於冇訂!!經商議後,一致通過罷免好彩,改用聘珍樓或新港明珠,即時生效!

2010-11-22 1134 views
假日飲茶自APM隔離鱷魚恤大厦開張後,已好耐冇去呢間酒樓飲茶。一去到吾駛等就心知不妙,果然,除咗價錢冇變外,所有野都變咗。首先講服務,我叫咗個近字興忿嘅鮑汁雞腳。結果黎咗碟豉油花生雞腳。水溜溜,D雞脚完全冇上色。我問經理呢碟係乜,佢好冷淡的答:咪鲍汁雞腳。勁!跟住D伙記兩次收碟時將豉油滴落我渥企人身度,完主吾覺有問題。超勁!最後,我開始落點心紙時一同落單的炒飯,等咗八個字,連加單點心食埋都未到,抽番涸位冷谈經理閏,佢又係冷淡毋話追吓啦又等多十分鐘,忍吾住再揾吕一個經理問,佢追完就話炒緊。最後再等七分鐘,終於有飯食。我們一家人往设吾會再受氣啦,你呢?
假日飲茶

我們一家人往设吾會再受氣啦,你呢?
2010-11-21
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2010-10-31 835 views
2010.10.30 Saturday!跟家人去飲早茶,早過來不用等位,真真開心! 食了以下十多樣點心蝦餃皇:蝦蛟皮薄, 蝦好新鮮爽口!蝦腸 : 蝦好新鮮﹐又大大隻蘿蔔絲酥餅:白蘿蔔絲多多鮮蝦燒賣皇:飽滿大飽滿大粒粒粉果:好足料﹐皮好薄招牌小籠包:味道很普通懷舊馬拉糕:一般般普通水準蠔皇叉燒包:包身鬆軟,叉燒餡爆哂出來,香甜好食.酸甜炸雲吞:炸得香脆,太油膩整體而言: 食物水準普通,抵食指數同樣也都是一般不妨一試
2010.10.30 Saturday!
跟家人去飲早茶,早過來不用等位,真真開心!

食了以下十多樣點心
蝦餃皇:蝦蛟皮薄, 蝦好新鮮爽口!
蝦腸 : 蝦好新鮮﹐又大大隻
蘿蔔絲酥餅:白蘿蔔絲多多
鮮蝦燒賣皇:飽滿大飽滿大粒粒
粉果:好足料﹐皮好薄
招牌小籠包:味道很普通
懷舊馬拉糕:一般般普通水準
蠔皇叉燒包:包身鬆軟,叉燒餡爆哂出來,香甜好食.
酸甜炸雲吞:炸得香脆,太油膩
整體而言:
食物水準普通,抵食指數同樣也都是一般
不妨一試
2010-10-30
Type of Meal
Breakfast
  • 蝦餃皇
2010-10-25 618 views
又再一次光顧好彩,今次是因為有長輩在這裡辨大壽。大多食物都是普普通通, 但有兩種食物應該是有下過功夫,所以造出來都其他酒家好吃。我指的是炸子雞和壽包。炸子雞面層很脆,內裡肉質非常嫩滑, 通常造完炸子雞的肉就會變得很老,但這個不會, 另外壽包亦造得很出色,包皮外層很煙韌,身邊的人,無論多飽,也受其他人影響下都吃一個,但它的SIZE 不算小, 要吃下整個包的餡料和旦黃, 其實也會很飽很飽的 。
又再一次光顧好彩,今次是因為有長輩在這裡辨大壽。
我指的是炸子雞和壽包。

要吃下整個包的餡料和旦黃, 其實也會很飽很飽的 。
2010-10-23
2010-10-24 385 views
自從轉工後都好少踏足觀塘一帶了﹐雖然係工業區﹐但其實都有幾多好野食。上星期因為應舊同事約而再重臨觀塘﹐今次係去飲茶﹐去左創紀之城間好彩飲。講真呢間酒樓真係打左咁多年觀塘工都未嚟過﹐因為都唔算近公司﹐但因為同事話點心唔錯而約左嚟呢度。我地一行六個人﹐各自點左唔少點心﹐首先嚟左個冷盤係海蜇千層﹐一向鐘意食海蜇﹐佢個千層應該係豬耳來的﹐配上好香嘅麻油同芝麻﹐涼涼地幾醒胃。跟住嚟左個粉果﹐一睇就知好足料﹐多到爆開咁滯﹐皮好薄﹐一籠有三個﹐兩籠就滿足哂成枱人嘅胃口。加上而家啲燒賣已經唔係間間好食﹐粉果係不錯的選擇。個人愈大就愈喜愛懷舊﹐對食物亦然﹐ 跟住叫左籠糯米雞,想起以前讀書時一朝早食一個真係好好好滿足架﹗一上枱話咁快就俾我地清哂喇﹐ 嘩哈哈~再嚟就係腸粉﹗ 飲茶必叫﹗ 今次叫左蝦腸同牛肉腸﹐ 蝦好新鮮﹐又大大隻﹐ 睇得出做得好有心機。個人認為牛腸加芫茜係絕配﹐ 一個人食一碟都唔過份呀﹗ 終於到我嘅"飛佛'出場—流沙奶皇包﹗ 呢樣簡直可以話係飲茶必食﹐ 一撕開兩半啲半溶奶皇就流哂出嚟﹐ 差啲就流哂落隻手度呀﹐好野自然唔可以等﹐即刻一口KO佢啦~跟住就係豉汁蒸鳳爪﹐好好好入味﹗又夠淋﹐鳳爪都

一上枱話咁快就俾我地清哂喇﹐ 嘩哈哈~

跟住就係豉汁蒸鳳爪﹐好好好入味﹗又夠淋﹐鳳爪都大隻﹐都係啲傳統食物最好食。

食多碗茶樓嘅紅豆沙﹐至令今餐劃上完美句號。

雖然已同呢班舊同事少見左好多﹐但一餐簡單嘅飯係會令人更珍惜相處嘅緣份。
蝦腸蝦大大隻﹗
芝麻好香
流入心咁滯
料勁多
2010-10-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
Celebration
Chinese New Year
蝦腸蝦大大隻﹗
芝麻好香
流入心咁滯
料勁多
  • 流沙奶皇飽﹐蝦腸
2010-09-13 195 views
一年過時過節我們一家都會到好彩。這晚家人擺壽宴,按慣例又再去了。因下午茶的froyo還未消化完,十幾道菜只吃了其中幾道。就講吃過的東西吧。翡翠蝦球鮮螺片:翡翠即西蘭花,炒過但未夠腍,不是爽口而是硬,咬幾口就開始累。鮮螺片及蝦球彈牙也有鮮味,已夠鹹。不點蝦醬也好吃。金絲海龍丸:即麵條包著蝦膠再炸。麵條金黃色賣相吸引,炸得夠脆,但稍為變冷也會有油益味,要趁熱吃。蝦膠非常彈牙,有蝦鮮味,但因有兩隻拇指大的份量,吃一件也開始飽。減量的話會更易入口。原隻火瞳雞燉鮑翅:若是我自己吃飯發辦,必不會點翅。但既然家人已預了我的份,那也不便拒絕。侍者將湯料分出來時見整隻雞已燉到不成形,另有金華火腿一大塊。湯是極濃雞和火腿味,好味。一塊塊翅也入味。金華火腿豬皮裏的豬油已全熬出來,吃此豬皮也不會漏,而且肉味濃郁。真的非常美味,但其實要素翅就可滿足到我。蛋白海皇炒飯:所謂海皇,就只有蝦仁而已,但蝦仁不太鮮。有例牌的菜粒蛋白,飯炒的不太乾亦不濕,剛剛好。可惜重味精,破壞了整體味道。飯後甜品的紅豆沙和生果拼盤也不算出色,不講也罷。又一餐好彩,再好吃也快變習慣了。

金絲海龍丸
原隻火瞳雞燉鮑翅
2010-09-11
原隻火瞳雞燉鮑翅
  • 金絲海龍丸
2010-06-25 123 views
平時都係去開利苑飲! 今次就試下同區其他酒樓喇! 見openrice都好多人話創紀之城好彩ok喎。於是去試下,打電話去book位,我一開口已經講4位,d staff係咁將我條line hold完又hold,之後先同我講。"六位以上先有得book喎! 又唔早d講~ 我一早都已經講明4位架喇!於是去到walk-in攞飛,都唔係好多人喎! 等咗5分鐘已經有枱。至於食品方面,叫左十幾個點心,都係同一般茶樓差唔多,但價錢又唔係叫平喎。又唔叫得做好食,但又唔可以叫難食。連最貴個隻$33蝦餃都係一般水準。我寧願比多少少錢去食真正好食喇。 最好笑就係個馬拉糕,真係貨不對辦到呢~ 我真係O咀

貨真價實????
2010-06-20
貨真價實????
2010-05-17 219 views
星期六約左幾位朋友行附近既傢俬鋪, 行之前梗係要食飽飽先啦, 所以去左好彩飲早茶. 見到佢張點心紙寫住8:00am-11:30am有特價點心, 都幾多款wor. 既然咁抵, 梗係叫多d啦. 仲有幾款餸我係覺得幾特別的.古法馬拉糕: 呢間酒樓平時小點都要$13架, 但而家呢籠馬拉糕只係$9! 雖然d顏色好似有d奇怪, 但食落鬆軟.豉汁蒸鳳爪: 都係$9, 勁抵! D鳳爪都幾大隻.海蜇千層峰: 見到個名就諗: 千層峰即係咩呢? 原來就係用豬耳整成的薄片, 一層層咁, 賣相好特別. 海蜇同豬耳食落好爽, 好一款開胃小吃.紅燒乳鴿: 呢款真係要推介, 因為炸得香口之餘, 食落又有肉汁. 而家諗返都好想再食!賽螃蟹燴伊麵: 個人覺得味道淡左d. 如果好似食上海菜咁加醋, 個麵又會太酸. 賽螃蟹配伊麵似乎唔係好夾……

豉汁蒸鳳爪: 都係$9, 勁抵! D鳳爪都幾大隻.

古法馬拉糕
豉汁蒸鳳爪
海蜇千層峰
紅燒乳鴿
賽螃蟹燴伊麵
2010-04-24
$50 (Breakfast)
古法馬拉糕
豉汁蒸鳳爪
海蜇千層峰
紅燒乳鴿
2010-05-14 96 views
朋友去完旅行番黎,約左中午係觀塘好彩,攞番shopping list既嘢,唔洗點等就有位喇2個人叫左少少點心加個面就算,點心都係D大路嘢-好似腐皮卷,鮮蝦腸,鮮竹卷咁,味道同質量都係正路,幾好食之後黎埋個賽螃蟹燴伊面,估唔到真係幾好味,下面係伊面底,上面攤曬D蛋白,蝦仔,仲食到有D魚肉同帶子仔,個蛋白個形推得幾靚,唔會太散,入面有魚鮮味,成個餸有醋既酸同埋甜甜地既味,加埋做得唔錯總括而言呢餐食得唔錯,加埋又有手信收,

總括而言呢餐食得唔錯,加埋又有手信收,
正~賽螃蟹燴伊面
2010-05-10
$70 (Lunch)
正~賽螃蟹燴伊面
  • 賽螃蟹燴伊面
2010-05-01 104 views
星期日同左d 親戚屋企人去左平時去開既好彩飲茶, 個日叫左好多點心:鮮蝦腸 -d 蝦好大隻奶黃包 – 同其他d 酒樓差不多, 都好食黑椒金錢肚 – 有黑椒落左, 好正的崧子芋粒餃 – 幾特別, 好多崧子茸, 很有咬感 仲有牛肉, 叉燒酥…一大班人所以叫了1碟xo 醬蝦球炒麵和鮑粒炒飯個人鍾意蝦球炒麵多d, 因為有d xo醬, 少少辣本身我唔食得辣都覺得炒得幾好食
鮮蝦腸 -d 蝦好大隻
奶黃包 – 同其他d 酒樓差不多, 都好食
黑椒金錢肚 – 有黑椒落左, 好正的
崧子芋粒餃 – 幾特別, 好多崧子茸, 很有咬感
仲有牛肉, 叉燒酥…
一大班人所以叫了1碟xo 醬蝦球炒麵和鮑粒炒飯
個人鍾意蝦球炒麵多d, 因為有d xo醬, 少少辣
本身我唔食得辣都覺得炒得幾好食
XO 醬蝦球炒麵
崧子芋粒餃- 幾特別
XO 醬蝦球炒麵
崧子芋粒餃- 幾特別
很久沒有來飲早茶了, 因為地點對於我們來說真的不甚"就腳", 但母親大人說好想食這裡的珍珠雞, 於是只好陪她來喇!雖然人只得兩個, 但我們叫了六樣點心: 咸水角, 牛腸, 煎羅漢腐皮卷, 叉燒包, 鳳爪和珍珠雞咸水角: 皮很薄, 但饀用了韮菜, 有點怪!牛腸: 皮都滑, 但餡料因混入了牛根, 所以有少許渣! 煎羅漢腐皮卷: 不太油膩, 算脆口, 但碟喼汁竟然帶鹹味! (不知是否錯將喼汁上了豉油樽來用!) 母親大人說不點重好味!叉燒包: 味道不過不失!鳳爪: 味道一般, 但比以前差咗!珍珠雞: 糯米不夠乾身, 瑤柱絲和冬菇味淡咗! (十分失望!)埋單連加一, 盛惠$128! 總體而言, 食物水準差了, 只有茶的水準還保持住!

咸水角: 皮很薄, 但饀用了韮菜, 有點怪!
牛腸: 皮都滑, 但餡料因混入了牛根, 所以有少許渣!

叉燒包: 味道不過不失!
鳳爪: 味道一般, 但比以前差咗!
埋單連加一, 盛惠$128!
總體而言, 食物水準差了, 只有茶的水準還保持住!

2010-04-17
$64 (Breakfast)
2010-01-14 94 views
有個Antie嫁女派帖, 約左我同阿媽食飯, 三個人去左觀塘好彩雖然唔近mtr, 但搭巴士返屋企就好方便例牌一定要叫隻燒雞, 好彩d燒雞特別好食, 個皮脆卜卜, 又唔會有雪藏味門口有個擺海鮮既魚缸, 客人可以自己揀, 不過得三個人, 連一條魚都食唔晒…只好叫碟菜、再叫左碟鮑魚仔, 半打都係每人兩隻, 鮑魚細細隻唔un都幾好味雖然我地得三個人, 佢都送左大大碟生果盤比我地, 一d都唔頽
雖然唔近mtr, 但搭巴士返屋企就好方便

大大碟生果
2010-01-03
大大碟生果
  • 燒雞
2009-12-26 84 views
冰鎮鵝肉卷:凍既鵝加上凍既東菇同紅蘿白一齊食落去d肉汁加上東菇同紅蘿白既味道好清晰,好好味。大都督回鍋魚頭:成煲魚頭既精華向曬d粉皮到最好既食法食曬d魚頭同冬荀金華火腿先再食粉皮,因為等d粉皮吸曬d魚頭同冬荀金華火腿既汁,一拍落口香濃既味道走曬出來~~正。仲有D遲先POST

仲有D遲先POST
2009-12-09
$50 (Lunch)