兩星期內已第二次光顧,保持水準。除燒雞加蟹煲水準保持外,👍鵝掌煲也很好!生炒上肉也不錯。服務也很好!👍...........................
2017-05-05
$130 (Dinner)
2017-04-21 1952 views
晚餐,脆皮雞🐔皮脆肉滑,連蟹煲🦀套餐B很抵!😋服務態度良好!😊..............................
2017-04-21
$130 (Dinner)
  • 套餐B:蟹煲加脆皮雞
2017-01-15 2692 views
可憐叉燒包// 中點一個二個淨係掛住食奶黃包(雖然我都係),但為左叉燒包唔會面臨瀕危絕種,所以今日我決定破例點左叉包大臣!係好味嘅!但呢個煎薄餅真係不得了!唔係好食到不得了,而係佢脆過塊膠片,食完可以介爆你個個嘴💋💀💀💀#卜卜脆 #煎膠片#食評 #foodreview
可憐叉燒包// 中點

但呢個煎薄餅真係不得了!
#卜卜脆 #煎膠片#食評 #foodreview
2017-01-10 2328 views
一行13人,叫左三千幾蚊嘅圍餐,無汽水,只有兩窄橙汁,味道方面無特別,但份量真係少,完全無可能係12人分。落單時部長都主动建議多加錢要多件帶子,是知道我地叫12人餐!上菜上到糯米飯時,真是不可接受,係茶餐听碟頭飯嘅size.估計只可分6-7碗,通知部長,部長竟說12人餐只提到有糯米飯,不是說糯米飯係供12人食,但追問下,他都說餐是12人的,說不會拗,另外多提供了一份糯米飯,但再三說12人餐份量沒問題
一行13人,叫左三千幾蚊嘅圍餐,無汽水,只有兩窄橙汁,味道方面無特別,但份量真係少,完全無可能係12人分。落單時部長都主动建議多加錢要多件帶子,是知道我地叫12人餐!上菜上到糯米飯時,真是不可接受,係茶餐听碟頭飯嘅size.估計只可分6-7碗,通知部長部長竟說12人餐只提到有糯米飯,不是說糯米飯係供12人食,但追問下,他都說餐是12人的,說不會拗,另外多提供了一份糯米飯,但再三說12人餐份量沒問題
2017-01-08
$300 (Dinner)
2017-01-03 2222 views
第二次去好彩酒樓下午茶,這個時段不會爆滿,所以只等了兩分鐘便入座。一行三人點了六個點心。豉汁蒸美國珍寶鳳爪(中點) 四隻鳳爪果然大隻, 味道很濃,濃味之中又有少少辣味。雞肉不會過熟而爛,無令我失望,真是爪住我的心。蜜汁好彩叉燒包(小點), 有三個小小的叉燒包,確實從未見過有如此少細小的叉燒包, 很別緻。內裏的叉燒幾軟熟,蜜汁夠甜。如果餡料多一些更好,可惜包皮就比較實,不知是否因為攤涼了。賽螃蟹餃 ($15), 餃皮夠煙韌,餡料雖然不覺有賽螃蟹,但仍然覺得很香,尤其是有幾粒粟米令到餃子更加清新可口。蔥花純正蒸蘿蔔糕 ($12), 確實很純,是味道單純,沒有什麼味道,如果加辣醬或甜醬食就會更加好, 蘿蔔味亦也不濃,質感就比較軟,十分適合小朋友和老人家吃。蜜餞雞蛋散 ($11), 不覺得油膩,香脆可口,加上蜜糖漿更加好味, 每次來這間酒樓都一定會點。黑松露燒賣 兩隻16蚊,黑松露的鮮味提升了燒賣的肉味。小朋友也覺得好味, 今次燒賣的豬肉味沒有那麼臊,比起上次更加好味。在荃灣區下午茶時間,這裏是不錯的選擇,一定有位,點心水準又不差。下次一定要食燒乳鴿,已經幾年沒有吃過,這個時段只需$36,

在荃灣區下午茶時間,這裏是不錯的選擇,一定有位,點心水準又不差。下次一定要食燒乳鴿,已經幾年沒有吃過,這個時段只需$36, 真的平宜。
2016-12-28
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
  • 珍寶鳳爪
2016-10-03 1905 views
我點左兩次點心,都有十五六款,最後黎得7款(連飲茶三寶 蝦餃,燒賣,粉果 咩都無得吃),佢仲話 你早d黎咪有,無得吃你早响。最後有野吃,搬點心姐姐仲要講 叉燒包最後一籠 你真係好彩(食正鋪名),你係咪咁黎潤我其實咁樣既一間酒樓,係咪汁得?

其實咁樣既一間酒樓,係咪汁得?
2016-10-02
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
2016-09-20 1706 views
今日下午我們去咗荃灣享和街嘅「好彩海鮮酒家」飲下午茶!我們叫咗鎮江醬油鷄嘅肉質相當嫩滑,配上鎮江醬油汁,再加埋香蔥同生蒜粒,感覺都幾特別同非常惹味!芹香櫻花蝦腸嘅腸粉好嫩滑,櫻花蝦嘅味道好似蝦米咁,但就比較大隻,芹菜嘅味道好芳香!特級鮮蝦餃嘅餃皮相當煙煙韌韌,蝦肉非常大隻同爽甜彈牙!瑤柱菠菜魚肚餃嘅餃皮極之晶瑩剔透,餡料份量超多,有鮮味嘅瑤柱絲,青嫩嘅菠菜同爽口嘅魚肚,口感非常豐富!薑蔥煲仔棉花鷄嘅魚肚好爽滑彈牙,鷄肉嘅肉質好鬆軟嫩滑,加埋薑蔥令到味道更加惹味,完全唔會有腥嘅味道!
今日下午我們去咗荃灣享和街嘅「好彩海鮮酒家」飲下午茶!
我們叫咗鎮江醬油鷄嘅肉質相當嫩滑,
芹香櫻花蝦腸嘅腸粉好嫩滑,
蝦肉非常大隻同爽甜彈牙!
瑤柱菠菜魚肚餃嘅餃皮極之晶瑩剔透,
薑蔥煲仔棉花鷄嘅魚肚好爽滑彈牙,
鎮江醬油鷄
特級鮮蝦餃
瑤柱菠菜魚肚餃
薑蔥煲仔棉花鷄
2016-08-25 1953 views
事先聲明,這是一篇自費食評,不是試食。(最近有兩篇都被質疑是試食,要我再提交,很麻煩呀!)以前去過好彩不同的分店飲茶食飯,每每都有新鮮感和驚喜,而這間荃灣的好彩卻充滿懷舊色彩!鎮江醬油雞($20) 鎮江汁比較淡,油雞肉厚很滑但可惜鎮江汁沒有入味於雞肉內,我反而愛吃汁內的生蒜粒,少許辛辣味再加鎮江汁少許鹹味,感覺特別。黑松露燒賣($ 16/2隻)燒賣細細粒,重點應該係上面少少的黑松露,$16 當然不會是好貨式,過下癮吧!但燒賣是彈牙的。翡翠帶子腸($16) ,腸厚而皮滑,做得不錯,帶子無鮮味,亦沒調味,一定要加醬油吊吊味!美味芋粒餃($13) 貌似潮州粉果,外皮一樣,口感亦相似,內有美味芋粒,確實比起普通粉果多一重口感!懷舊千層糕($14) 有少少三件,甜甜哋,有些椰絲和奶黃餡料,又繼續帶出多一點懷舊情懷。哈哈!蜜餞雞蛋散($11) 真的要讚,炸得鬆脆而不油膩,沾上蜜糖吃真的有懷舊情懷!下午茶時段三個人只吃了$130, 真抵!同枱的一個婆婆等了很久,茶又未到(等了十分鐘) ,點心都未到(等了20分鐘以上) ,追了又追,整個過程她都很燥。有一兩位姐姐對她的態度也不太友善,服務真是有待改善!

鎮江醬油雞($20)
黑松露燒賣($ 16/2隻)

下午茶時段三個人只吃了$130, 真抵!
同枱的一個婆婆等了很久,茶又未到(等了十分鐘) ,點心都未到(等了20分鐘以上) ,追了又追,整個過程她都很燥。有一兩位姐姐對她的態度也不太友善,服務真是有待改善!!
2016-08-18
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
  • 蛋散
2016-07-23 1481 views
今早去飲茶,地點唔係我揀,無選擇權之下去左好彩。點心款式唔多,我只揀到黑松露燒賣,另外既由家人揀吧。黑松露燒賣 - 皮較厚,但肉超級淋,雖然係熱辣辣新鮮整出黎,不過...食落其實冇咩味同埋太過淋了。豬潤腸粉 - 好足料既豬潤,腸粉厚薄適中,可惜食落味道只係普通。紅油抄手 - 拎出黎既時候得微暖,食落皮厚有d韌,可以話係難食。炸魷魚鬚 - 同想像既一樣係兩回事,完全冇魷魚味,個皮炸得好差。。。馬友肉片煲仔飯 - 呢個係最好食既,至少真係熱辣辣!!生煎蓮藕餅 - 味道唔錯,但超級油....我諗呢度可能唔係唔好,而係我唔岩食姐....
今早去飲茶,地點唔係我揀,無選擇權之下去左好彩。

點心款式唔多,我只揀到黑松露燒賣,另外既由家人揀吧。

馬友肉片煲仔飯 - 呢個係最好食既,至少真係熱辣辣!!
生煎蓮藕餅 - 味道唔錯,但超級油....

我諗呢度可能唔係唔好,而係我唔岩食姐....
黑松露燒賣
炸魷魚鬚
2016-07-22
$60 (Breakfast)
2016-07-07 1159 views
突然好想食金銀蛋莧, 呢日收工, 自己一個去左食, 因為得自己一個, 所以叫個菜叫個白飯就夠.上台唔算好熱, 暖暖地既, 上面有好多金銀蛋, d咸蛋黃有d硬, 皮蛋就切得有d太細粒, 不過佢好多蒜粒, 因為我個人鐘意食蒜粒, 所以加返分, 而且菜都算新鮮, 唔會又黃又老.

2016-06-22
2016-07-04 841 views
啲嘢一啲都唔好食!貨不對辦!帶子腸粉冇帶子……翠肉瓜就好多!炸蝦角原本以為好似蝦餃咁款嘅……但係出到嚟個造型真係第一次見咁樣嘅炸蝦角……而且餡料亦都好小!好小家囉~!!煲仔棉花雞……油淋淋!原個椰皇燉鮮奶……水嚟嘅?都埋唔到!山竹牛肉好似公仔點心咁嘅size……食咗八樣嘢……冇樣好食!
2016-07-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Breakfast)
2016-05-31 889 views
炸雲吞,炸得好香口,不過蝦細左d, 汁酸酸甜甜好開胃腸粉,夠鑊氣,好入味煙煙韌韌, 不太甜炸芋蝦,好脆,竽頭好淋,蝦有爽口蝦餃,蝦好鮮甜爽口,好味揚州炒飯,夠鑊氣,炒飯一粒粒
炸雲吞,炸得好香口,不過蝦細左d, 汁酸酸甜甜好開胃
腸粉,夠鑊氣,好入味
煙煙韌韌, 不太甜
炸芋蝦,好脆,竽頭好淋,蝦有爽口
蝦餃,蝦好鮮甜爽口,好味
揚州炒飯,夠鑊氣,炒飯一粒粒
Waiting Time
60 Minutes (TakeAway)
2016-05-01 1971 views
約左兩位老人家👴🏼👵🏻飲茶,知道起碼要等一粒鐘先有得飲,所以早一個鐘去等位。入到去已好多人企向度等。由於等位地方不太大,只有很少的座位可以俾人坐著等😐。。。老人家企得耐唔得。。。如果可以多d地方俾d老人家坐著等就好。。。等左57分鐘終於到我了🎉🎉叫到你時佢會問埋你飲咩野茶。一上到去,好快就會送上茶來。很不錯!呢度嘅點心真係很不錯。價錢合理。係要等位等耐d。不過食好味野,我又不介意要等咁耐洗好d杯碗筷後,兩老終於抵達👏🏻可以叫野食成日覺得呢度點心紙好似六合彩咁😅畫完你想要嘅點心,放向呢個筒度就會好快有人黎收👍🏻潮州蒸粉果 - 👍🏻😋皮薄饀靚。味道剛好!蒜蓉蒸鮮魷 - 有粉絲墊底。鮮魷厚得黎多林。仲有少少蝦醬味👍🏻菠菜魚肚餃 - 第一次見有魚肚餃咁特別,所以叫左試下。味道幾好食,但好似食唔到有咩野魚肚馬拉糕 - 飲親茶都覺得要食返個馬拉糕先得。呢度整得不錯。食落去係幾香!蝦餃 - 👍🏻👍🏻真係好食。超大隻蝦向入面,蝦肉又爽口😋鮮竹牛肉球 - 都好好食。粒牛肉球唔會落左好多粉咁。仲要都有幾多腐竹墊底👍🏻👍🏻係細粒左少許粥 - 自選材料。最少要叫兩個餸。我就叫左鮮牛片加鯪魚球。d粥唔會杰撻撻。

等左57分鐘終於到我了🎉🎉

洗好d杯碗筷後,兩老終於抵達👏🏻可以叫野食

成日覺得呢度點心紙好似六合彩咁😅
畫完你想要嘅點心,放向呢個筒度就會好快有人黎收👍🏻
潮州蒸粉果 - 👍🏻😋皮薄饀靚。味道剛好!
潮洲蒸粉果
蒜蓉蒸鮮魷
菠菜魚肚餃
馬拉糕
蝦餃 - 👍🏻👍🏻真係好食。超大隻蝦向入面,蝦肉又爽口😋
蝦餃
鮮竹牛肉球
粥 - 自選材料。最少要叫兩個餸。我就叫左鮮牛片加鯪魚球。d粥唔會杰撻撻。都不錯
豉椒班頭腩炒麵👍🏻👍🏻
餸汁同麵底分開上。黎到先倒落d麵度。咁就唔會林!食時d麵仲係脆,脆得黎仲唔會油。真係幾好食!唔會過咸!不過班球就少左d。。。得幾舊仔。但69蚊黎講就真係幾抵!
豉椒班頭腩炒麵
2016-05-01
Waiting Time
57 Minutes (Dine In)
$95 (Lunch)
潮洲蒸粉果
蒜蓉蒸鮮魷
菠菜魚肚餃
馬拉糕
蝦餃
鮮竹牛肉球
豉椒班頭腩炒麵
2016-03-13 1051 views
今日中午我們去咗荃灣享和街嘅「好彩海鮮酒家」飲中午茶! 我們叫咗特級鮮蝦餃、香芹櫻花蝦腸、蜜汁叉燒包 同午市超優惠套餐:老火粉葛湯「小」、燒味小食拼盤同鹹魚鷄粒炒飯! 特級鮮蝦餃嘅蝦相當爽口彈牙, 餃皮亦好煙韌!香芹櫻花蝦腸嘅腸粉好嫩滑, 香芹嘅味道相當惹味!蜜汁叉燒包嘅包質非常香滑鬆軟, 叉燒嘅味道相當香甜!係本人嘅必食推介! 午市超優惠套餐:老火粉葛湯「小」嘅火候十足,湯料好豐富,味道相當濃郁! 燒味小食拼盤叉燒嘅肉質比較腍,海蜇好彈牙,牛𦟌嘅肉味好濃郁!鹹魚鷄粒炒飯炒得非常乾身,鹹魚嘅香味令到味道更加惹味!
今日中午我們去咗荃灣享和街嘅「好彩海鮮酒家」飲中午茶!
我們叫咗特級鮮蝦餃、香芹櫻花蝦腸、蜜汁叉燒包
特級鮮蝦餃嘅蝦相當爽口彈牙,
餃皮亦好煙韌!香芹櫻花蝦腸嘅腸粉好嫩滑,
香芹嘅味道相當惹味!蜜汁叉燒包嘅包質非常香滑鬆軟,
叉燒嘅味道相當香甜!係本人嘅必食推介!
2016-01-10 1250 views
今晚我們去咗荃灣享和街嘅「好彩海鮮酒家」食晚飯!我們叫咗花生眉豆鷄腳鰂魚煲唐排、一品脆皮燒鷄、芹香浸鑽石蚌、法式燴牛尾煲、生炒薑汁酒玉蘭遠、臘味糯米飯同椰汁西米露!花生眉豆鷄腳鰂魚煲唐排真係火候十足,味道相當濃郁,湯料亦非常豐富!一品脆皮燒鷄燒得非常皮脆肉嫩,肉質極之嫩滑!係本人嘅必食推介!芹香浸鑽石蚌相當大隻,肉質好鮮甜彈牙!法式燴牛尾煲炆得好腍好入味,牛尾嘅份量都幾多!生炒薑汁酒玉蘭遠嘅芥蘭好嫩同無根,薑汁酒亦辟除咗草青味!臘味糯米飯嘅糯米好煙煙韌韌,臘味嘅味道好芳香濃郁!
今晚我們去咗荃灣享和街嘅「好彩海鮮酒家」食晚飯!
我們叫咗花生眉豆鷄腳鰂魚煲唐排、一品脆皮燒鷄、
芹香浸鑽石蚌、法式燴牛尾煲、生炒薑汁酒玉蘭遠、
味道相當濃郁,湯料亦非常豐富!
一品脆皮燒鷄燒得非常皮脆肉嫩,
肉質極之嫩滑!
係本人嘅必食推介!
芹香浸鑽石蚌相當大隻,肉質好鮮甜彈牙!
法式燴牛尾煲炆得好腍好入味,牛尾嘅份量都幾多!
生炒薑汁酒玉蘭遠嘅芥蘭好嫩同無根,薑汁酒亦辟除咗草青味!
臘味糯米飯嘅糯米好煙煙韌韌,
臘味嘅味道好芳香濃郁!
一品脆皮燒鷄
法式燴牛尾煲