2009-01-04 25 views
之前在'菜栏'的节目中看见他推介此铺, 更在节目中狂踩广州的云吞(的确广州的云吞已经失传). 今日专门从广州走过来试这里吃. 一试之下, 难吃都想呕. D面又碱水味又重, 又硬又无弹性. D汤仲一阵怪味. D虾又唔新鲜. 都唔知道凭咩话系最好吃的云吞面. 跟住再去佐池记一试, 结果除佐D虾一样都唔系甘新鲜外, 其他都OK. 睇黎, 汤底还是广州某些面档的好, 讲到面同云吞,都系澳门好. 想吃好云吞面, 都系去翻澳门啦.
). 今日专门从广州走过来试这里吃. 一试之下,
难吃都想呕.
$40 (Tea)
2008-12-30 35 views
在長輩身上得知何洪記的麵粥好吃,於是便特地前來見識一番。先來了一碗雲吞麵,四粒雲吞在底,麵放在上,避免湯使麵淋掉了,而且細細碗,真正宗。湯方面有蝦的味道,清甜而鮮,湯底下沉了一些蝦子,蝦子使湯添了一份鮮香。雲吞的形狀剛剛是一口,它裏面的材料有蝦和少量瘦豬肉,味道一般。麵爽身彈牙,沒有半點的鹼水味,而麵本身散發出一種獨特的味道,猜不出加了什麼材料,這味道雖然對我來說不是出色的好吃,但有一份獨特性,別的麵店吃不到。接著來了一碗豬膶肉丸粥,只吃了一口便微笑起來,說聲"正''!一試難忘,粥煮得綿綿,有米的香味、膶的甜味,他們調和起來使粥更美味。豬膶煮得剛剛好,肉質嫩嫩,是新鮮的貨式,不過唯一的缺點是肉丸,它不太新鮮,味道尚可,如果配上尖沙咀糖朝的肉丸便是一絕!下次我一定會為了這碗粥而來,這是我喜歡的味道。
愛上了
愛上了
  • 豬膶粥
十月三日, 收工去做完 facial, 有少少肚餓, 上堂前決定嚟呢間《何洪記》試吓!之前一直都知呢間嘢勁出名, 又係老字號, 但喺銅記返工咁耐都冇機會試,襯今晚有少少時間就盡管自己一個走入去試試, 我已經好耐冇試過自己一個行入間餐廳到食嘢啦!Lucky, 啱啱仲有幾個位, 唔駛等位又有卡位坐, 因為呢度地方真係幾細, 如果係大肥佬真係可能行唔到入嚟同坐底食嘢...諗都唔駛諗, 就試佢既招牌雲吞麵 ($27), 等咗一段仔時間, 嚟到發現原來勁細碗, 嘩! 咁真係幾貴喎!!呢個份量男士一定唔夠飽啦!! 食三碗就差唔多!味道確係同普通十蚊多啲既雲吞麵好唔同, 比較正宗, 啲麵係幾彈牙, 啲雲吞都幾香, 裡面既蝦肉幾爽口, 湯底算清甜,但老實, 真係唔算特別好好食囉! 咁既價錢, 我諗都冇乜興趣再幫襯喇...不過呢度啲亞姐既服務就出奇地唔錯, 仲以為呢啲又出名又老字號既亞姐會好串既添!順帶一提, 呢次食嘢有個有趣經歷, 坐我對面有對韓國情侶嚟食嘢, 見佢哋係拎住本旅遊書特登搵到嚟呢間食嘢,不過好明顯佢哋果邊真係冇雲吞麵呢樣嘢食, 因為碗麵嚟到後, 佢哋研究咗啲醬油醋好耐, 都唔知係乜, 亦
襯今晚有少少時間就盡管自己一個走入去試試,
我已經好耐冇試過自己一個行入間餐廳到食嘢啦!

如果係大肥佬真係可能行唔到入嚟同坐底食嘢...

諗都唔駛諗, 就試佢既招牌雲吞麵 ($27),
呢個份量男士一定唔夠飽啦!! 食三碗就差唔多!

味道確係同普通十蚊多啲既雲吞麵好唔同, 比較正宗,

見佢哋係拎住本旅遊書特登搵到嚟呢間食嘢,
不過好明顯佢哋果邊真係冇雲吞麵呢樣嘢食,
因為碗麵嚟到後, 佢哋研究咗啲醬油醋好耐, 都唔知係乜, 亦唔知要加啲乜落去食,
最後我忍唔住用少少英文加身體語言教佢哋點食,
當男果個跟我既方法食麵時點少少醋食落口個反應好搞笑,
我諗佢第一個表情係覺得好得意, 應該未試過咁樣食麵,
第二個表情佢似乎接受咗, 都覺得咁樣食麵幾好味呀~

同埋喺我心目中既韓國人好大男人, 不過睇嚟新一代既韓國人就已經改善咗好多啦~
見呢對情侶個感覺都好好, 男方仲好照顧女方添~~

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11242
$27 (Tea)
  • 招牌雲吞麵
2008-12-16 7 views
去完工展會, 同媽媽和姨姨去試下"choi san"推介的雲吞麵.三位女士點了三碗雲吞麵, 一個灼芥蘭及一個裹蒸粽.裹蒸粽用筷子"拑"開時, 中間很硬, 已經覺得有點不對路, 細看下, 中間還是冰 , 向店員反映後, 她說開一隻新的給我們.吃完了那普通又貴的雲吞麵和芥蘭後, 還沒有見到我們的粽, 再三催促下, 店員拿了一碟"擬似裹蒸粽" 的物體給我們.一碟"拑"開了, 有豉油, 有大量"倒汗水"的槳糊粽, 看到也反胃, "choi san"推介的食店竟然拿來侍客, 而且是 HK$ 45. 理論後, 店員也認同"擬似裹蒸粽" 不應該拿來侍客和食用, 但為免我們礙著座位, 所以建議我們取消了事.總結, 免費也不吃!!!!! 永遠沒有下次.

三位女士點了三碗雲吞麵, 一個灼芥蘭及一個裹蒸粽.

, 向店員反映後, 她說開一隻新的給我們.

一碟"拑"開了, 有豉油, 有大量"倒汗水"的槳糊粽

總結, 免費也不吃!!!!!
永遠沒有下次.
小時候就住在何洪記對面的唐樓,一直到高中時代才第一次光顧,畢竟從小已經知道此食品的收費不便宜。媽媽說,她記得以前爸爸在生時一直說有機會要帶她來何洪記吃一頓。可見何洪記的確是多年來薄有名氣的。今天因為到利舞店做 Gym,完了之後經過見有位,忍不住進內吃了一碗粥。豬膶粥煮得很綿,綿之中還能吃得出一粒粒的煮軟了的飯粒,味道很清甜。豬膶切得厚身,朋友也忍不住偷了兩片來吃。我們還 share 了一碗上湯菜心,湯底很重的大地魚味,可惜今天的菜心不如平時,今天的有點硬,扣少少分吧。簡單但不錯的一餐,只是價錢的確貴了一點。(豬膶粥﹕$35;上湯菜心$24)

豬膶粥
$60 (Tea)
豬膶粥
2008-11-13 11 views
十一月十二日(星期三)今晚時間比較早,因為早點下班,跑步後,就過來了何洪記吃雲吞麵,事原有同事介紹此店,而且它又是我近期喜歡的書籍中150間內之一!當然要試試看呢!之前,我們吃過麥奀記,叫人失望呢!今次希望不會事件重演呢!本人最愛吃麥文記的雲吞麵,可是每次都與它擦身而過!希望下次有機會吃呢!何洪記位置不算偏僻,近時代廣場,可是我們走錯了方向,輾轉後才到達呢!那個五光十色的招牌,很易就可以找到!店子看似少,但是原來有兩層呢!我們坐到了卡位,剛好坐到兩個人的!!!我倆都點了雙拼!分別是雲吞水餃麵以及牛腩雲吞河!我老公不吃麵的!所以每次都吃河粉!麵都算細碗,而且相比它的價錢($38),是昂貴呢!先試麵質,比較硬,是一般的料子!要數彈牙的麵,非麥文記以及劉森記莫屬!今次都叫人失望呢!再試雲吞,不是有魚尾的,而且用料好像不太新鮮,豬肉為多呢!老公仔的牛腩則果皮味比較重,我們都對果皮味怕怕,所以都不太喜歡吃呢!我對老公一面吃一面數說吃過的雲吞麵最好吃的是哪間,我還提過位於九龍灣新開的正斗都不錯!而且價錢與此店差不多,坐得比較舒適呢!最後,走的時候,我們做了一個指定動作,就是拿該店的卡片......
十一月十二日(星期三)

我們坐到了卡位,剛好坐到兩個人的!!!

我倆都點了雙拼!分別是雲吞水餃麵以及牛腩雲吞河!

我老公不吃麵的!所以每次都吃河粉!

麵都算細碗,而且相比它的價錢($38),是昂貴呢!

最後,走的時候,我們做了一個指定動作,就是拿該店的卡片.........原來!正斗是何洪記的......

不得不說"青出於藍"了!
雲吞水餃麵
牛腩雲吞河
$38 (Dinner)
2008-09-26 5 views
少吃粥, 不過哥哥講到很好食, 就買了一碗豬膶粥返去試試買野時店員態度都ok, 唔係咁差遮望落地方都唔錯, 幾寬敞粥方面, 又真係幾綿喎, 豬膶亦鮮味不過價錢就真係貴, 份量就一般雖然話就話幾好食, 但咁貴食碗粥, 唔抵, 一試無妨, 但下次寧願去第二度食其他野
少吃粥, 不過哥哥講到很好食, 就買了一碗豬膶粥返去試試

買野時店員態度都ok, 唔係咁差遮
望落地方都唔錯, 幾寬敞

粥方面, 又真係幾綿喎, 豬膶亦鮮味
不過價錢就真係貴, 份量就一般

2008-09-10 13 views
皮蛋瘦肉粥($31) ~料不是特別多,味道也不是特別好,粥底也沒有甚麼特別, 一碗好普通的粥,和海皇粥店差不多,完全不值$31油炸鬼($10) ~ 落單的阿姐說是新鮮炸起的,但一點也不熱,只有少許脆豐料瑤柱裹蒸粽($45) ~ 粽裡有完粒瑤柱、冬菇一隻、瘦肉、肥豬肉(小量)、蓮子,真的是豐料,味道是不錯的,只是$45好像貴了一點整體感覺就是一個”貴”字,若不是有家人喜歡吃,單是自己一人絕對不會有興趣走進來

皮蛋瘦肉粥、油炸鬼
豐料瑤柱裹蒸粽
豐料瑤柱裹蒸粽
2008-09-01 6 views
那天下午和女朋友準備去淺水灣,赤柱,石澳及西貢視察環境,我們相約在灣仔坐電車到銅鑼灣。可能天氣太熱,加上早餐吃得很豐富,女朋友沒什麼胃口,只想普普通通吃一丁點東西云云。(因為不太肚餓)靈機一動,我想到了何洪記。經過電視媒體的介紹,相信很多人都對何洪記並不陌生,我其實一早聽過其風評,不過一直沒「的起心肝」來試,今次順路經過,加上女朋友要吃「一丁點東西」的要求,何洪記應該是一個不錯的選擇。當時約1點半左右,店內客人不多,我們兩人無需等位,侍應已安排我們坐到卡位了。看看餐牌,雲吞麵,27個大洋,雖貴但亦心裡有底(銅鑼灣,有名氣食肆另加媒體介紹)。其實來到就想著吃雲吞麵,也沒多留意其他食品的價錢。我們叫了兩碗雲吞麵,不多久,麵到了。麵的大小跟我想像的差不多,可女朋友則有點錯愕(可能細小程度有點出乎意料吧!)先吃麵,吃不出有任何鹼水味,麵爽口而有蛋味,食味很不錯。雲吞絕對是一口雲吞,新鮮,很鮮味,吃得出材料很新鮮。湯底方面,很鮮味,是我吃過的雲吞麵中最好的湯底之一。我罕有地喝光了湯,而且沒一點口渴的感覺,相信應該沒加味精。女朋友的反應則相對平淡,首先她覺得麵質不錯,雲吞也新鮮,而湯底她反而覺得普

麵的大小跟我想像的差不多,可女朋友則有點錯愕(可能細小程度有點出乎意料吧!)先吃麵,吃不出有任何鹼水味,麵爽口而有蛋味,食味很不錯。雲吞絕對是一口雲吞,新鮮,很鮮味,吃得出材料很新鮮。湯底方面,很鮮味,是我吃過的雲吞麵中最好的湯底之一。我罕有地喝光了湯,而且沒一點口渴的感覺,相信應該沒加味精。女朋友的反應則相對平淡,首先她覺得麵質不錯,雲吞也新鮮,而湯底她反而覺得普通(可能會煮飯的人要求是有點不同的)

整體環境較一般粥麵店光潔,而且坐位相對闊落,侍應其實人數頗多,我們時值中午時份光顧,也安排我們兩人坐卡位,雖有客等候及知道我們已吃飽,但也沒有催促我們結帳,我覺得服務在同類食肆中算不錯的了。當然份量的確是少了一點,坦白說女朋友說要吃一丁點東西才剛剛好,男士相信一碗作為午餐就太勉強了一點,可我當天胃口也不甚佳,一碗就夠了。整體來說,以食味來說是真的不錯,大家以吃下午茶或吃丁點東西,又想冒名朝聖均一試無妨,但假若要飽餐一頓,這裡不會是我的首選,加上女朋友看似不太感冒,會再光顧的機會......哈哈!

(29.8.2008)
$27 (Lunch)
2008-08-19 8 views
撞彩唔洗等位, 即入. 坐低睇睇餐牌, 價錢同麥奀有得fight. 叫左個豬手吞撈, 正常時間, 五分鐘多D送到. 但係食落就唔多OK, 個湯普通到無可再普通, 有人話可以同麥奀比我完全飲唔出. 自誇好掂既雲吞, 除左夠細粒, 食落只係一舊包左雲吞皮既肉! 咬開係見到有蝦但完全食唔到, 豬肉好瘦無肥. 豬手炆得還算可以, 膠質好夠, 味道係淡D, 但係得一樣OK時, 要珍惜囉. 面一般般, 有咬勁, 合格. 出門口見大排人龍, 真係oh my god. 咁樣收我49蚊? 咪玩啦! PS: 聽聞佢個牛河唔錯, 但我諗我唔會再俾機會佢.

PS: 聽聞佢個牛河唔錯, 但我諗我唔會再俾機會佢.
$49 (Dinner)
2008-07-18 6 views
老實講,本人從未食過如此差的水餃,啲蝦雪到死實實,一大陣雪味,收30元一碗得3粒如此質素又細碗的水餃麵,枉何洪記自稱雲吞水餃有幾了得,但他也不是沒有可取之處,豈碼個湯底和麵條是不錯的,老實講我不知道為什麼有食客吹噓得咁誇張,是否明星效應?以這個價錢我寧願食麥奀記或羅富記,但如果食得雲吞麵,無理由未試過以上所講嗰兩間?!唔通依家啲人嘅口味特別咗?!!!
2008-07-17 6 views
叫了白灼腰潤, 亁炒牛河食物等了良久才到, 知道亁炒牛河要跟別枱'儲單'一起炒, 這亦無可厚非. 終於所有食物來到, 才不過吃到一半, 老板娘竟將'留座'的牌呯的一聲放在我桌上! 不是吧! 我已沒有傾偈的餘暇只不停地在吃, 這算什麼? 匆匆把食物吃過, 埋單時老板娘更晦氣地找逐, 別說是多謝, 換來的是黑面送客. 相比之前眼見她對熟客的面口是完全兩回事, 令這個下雨的午餐十分之不快.出門口的時候, 門口原來沒人等位! 幹嗎這樣催促食客?!
叫了白灼腰潤, 亁炒牛河

出門口的時候, 門口原來沒人等位! 幹嗎這樣催促食客?!
$60 (Lunch)
  • 白灼腰潤 (HK$68)
2008-07-15 4 views
兩星期前路過何洪記, 我見蔡生最近於電視節目中推介此店, 於是進去試試。我點了個雲吞撈麵, $42!!! 我當然希望物有所值, 先說份量: 只屬一般, 我認為略細; 重要的是我吃不出那個麵和雲吞有何特別, 雲吞無鮮味, 蝦的份量少之極少; 唯一可取的是那個蝦子湯, 頗鮮甜。

2008-07-06 4 views
以前都有幫襯何洪記, 印象中佢d雲吞麵好好食, 但今日再幫襯, 只能話永永永冇下次!甫坐低, d 阿姐已經好唔客氣, 話一陣會好多人, 叫我們唔好坐咁多凳. 有幾多呀? 2個人坐3張凳, 其中一張用黎擺野. 我地攞住5袋野, 唔通要攬晒上身?個地下又咁 dirt......我地叫左一個雲吞麵一個牛腩麵. d 雲吞完全唔得, d蝦唔新鮮, 豬肉有 so味, 好難食下. 碗麵好細碗, 2啖食完, 但就索價$26. 牛腩算幾入味, 可以. 2碗麵食左$54, 但一d 都唔飽, 嬲嬲地轉戰美心算數.d 阿姐粗聲粗氣, 咁既服務態度, 就算請都冇下次.
d 阿姐粗聲粗氣, 咁既服務態度, 就算請都冇下次.
2008-06-27 5 views
昨天晚上只是想吃小小嘢做晚餐, 朋友說這裡雲吞麵幾好味, 但份量小. 到了何洪記, 地方都算乾淨企理, 一看餐牌, 所有麵都在30元以上, 雲吞麵最平, 26元. 先叫雲吞麵, 一吃之下, 果然名不虛傳, 麵彈牙, 湯清, 雲吞細細粒, 好味, 再加上傳統既橙紅色的辣椒醬, 正.. 價錢確實有點貴, 且男士一豌麵應該就不夠飽, 吃兩碗就差不多.
$35 (Dinner)
  • 雲舌麵