2020-07-11 1028 views
天氣熱到唔想食飯,今日就食個常餐啦!常餐裡面呢個奶油豬好出色,豬仔包熱辣辣,焗得外皮脆口內裡鬆軟,加埋邪惡嘅奶油,我俾100分👍🏼👍🏼跟餐嘅奄列都幾好味,餡料都俾得足;鮑片火腿通粉又係我近年至愛,味道中規中矩,簡簡單單又一餐!開飯主意仲有推出抗疫特價餐㗎,$35就有一個飯連飲品,不過特價餐只限外賣,有機會再試試佢嘅抗疫餐啦!

天氣熱到唔想食飯,今日就食個常餐啦!

2020-06-11 1015 views
晚餐冇加一 兼跟埋餐湯.餐包同飲品 凍飲都唔洗加錢😁餐包係牛角包🥐 羅宋湯好飲😋不過唔係正宗嗰口味-咖哩汁唔覺得有印式味道 咖喱汁加咗蔬菜去煮 食落有D甜味 味道豐富 牛坑腩煮到好淋 牛坑腩連帶有少少牛筋 食落口有唔同口感 可惜咖喱味入唔到牛坑腩-什扒飯個黑椒汁甜甜地 適合D唔食得辣既人 雞扒食唔出雪味 豬扒煎得好脆 食落有一絲肉既纖維 牛扒肉味就冇 不過好在冇醃到好淋 三塊扒入面豬扒最好-後日帶屋企人去食 本身我係叫黑豚肉焗飯 但佢落錯單俾左雞扒肉醬意粉我!由於截單關係 我遲咗發現冇得改 所以照食!不過要主動問佢拎餐刀 唔係就成塊雞扒叉住食😂芝士夠多做到拉絲效果 肉醬味都夠既 不過食落覺得有D鹹🤨-屋企人食龍蝦汁吉列蝦龍利柳焗意粉 佢第一啖食話好鹹 佢平時食得清淡既 所以到我(重口味人士)試吓 都覺得鹹😂佢個意粉鹹味蓋過左龍蝦汁 但都食到有少少味!-總結黎講呢間份量唔少 我地食開濃味野 都覺得呢間D味落得幾重手!同埋女士未必一個餐食得晒 兩個飯餐我地都覺得OK 係大件夾抵食🤣但後日同屋企人食 兩個意粉餐就唔掂啦!
咖哩汁唔覺得有印式味道 咖喱汁加咗蔬菜去煮
什扒飯個黑椒汁甜甜地 適合D唔食得辣既人
雞扒食唔出雪味 豬扒煎得好脆 食落有一絲肉既纖維
牛扒肉味就冇 不過好在冇醃到好淋 三塊扒入面豬扒最好
屋企人食龍蝦汁吉列蝦龍利柳焗意粉 佢第一啖食話好鹹
佢平時食得清淡既 所以到我(重口味人士)試吓 都覺得鹹😂
佢個意粉鹹味蓋過左龍蝦汁 但都食到有少少味!
但後日同屋企人食 兩個意粉餐就唔掂啦!
2020-06-08
$62 (Dinner)
2020-06-09 633 views
呢間餐廳喺火車站行過去略嫌有啲遠,搭巴士喺廣福道落就啱啱好啦。因為去嗰陣正值學生放飯時間,所以要等一陣。入到去侍應哥仔都幾好招呼,落單上菜都好快。因為見身邊嘅食客都食緊佢嘅熔岩飯,所以叫咗L12 芝士咖哩牛肉肋焗意粉,跟餐有熱飲同半個豬仔包,都幾飽幾抵食。牛肋幾好入味,配上邪惡芝士簡直一流,但意粉就有少少唔夾,推薦大家下次轉飯,應該會更正。
2020-06-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
2020-05-02 764 views
有人推介呢間焗飯,今日就試下佢。叫左個黑椒汁焗牛仔肉飯,包埋半隻奶油豬,飯未到,先食左個奶油豬先,熱辣辣脆卜卜,好正焗飯到喇,望落唔算大碟,不過加埋個奶油豬,真心夠飽。牛仔肉份量都算多,有成4塊,仲要唔係細細塊,真心抵,黑椒汁就少少辣,如果啲飯可以先炒底再焗,就一流,整體係唔差,好食
有人推介呢間焗飯,今日就試下佢。

2020-03-27 961 views
🔥🐮🧀🍝|燒牛肉芝士黑椒焗意粉|$58|對上一次食呢間餐廳嘅常餐,不過不失但今次試佢嘅烤焗,又幾好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)牛肉燒到表面香脆,肉質幾嫩略嫌芝士分佈唔平均,同埋份量多返少少就更好~成個意粉黑椒味好重,配牛肉真係好夾!不過意粉嘅口感偏淋身,個人prefer有口感同彈牙少少~跟餐會送半個奶油豬同一杯飲品(凍飲+$3)奶油豬烘得好脆,加埋煉奶同牛油,幾好食~午餐時間去入座同落單都有啲錯漏,不過都明白嘅🙈朋友食:鹽酥雞扒魯肉飯(唔記得問佢好唔好食,但塊雞扒好大)
🔥🐮🧀🍝
|燒牛肉芝士黑椒焗意粉|$58|
燒牛肉芝士黑椒焗意粉
對上一次食呢間餐廳嘅常餐,不過不失
但今次試佢嘅烤焗,又幾好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
牛肉燒到表面香脆,肉質幾嫩
略嫌芝士分佈唔平均,同埋份量多返少少就更好~
成個意粉黑椒味好重,配牛肉真係好夾!
不過意粉嘅口感偏淋身,個人prefer有口感同彈牙少少~
跟餐會送半個奶油豬同一杯飲品(凍飲+$3)
奶油豬烘得好脆,加埋煉奶同牛油,幾好食~
午餐時間去入座同落單都有啲錯漏,不過都明白嘅🙈
朋友食:鹽酥雞扒魯肉飯
(唔記得問佢好唔好食,但塊雞扒好大)
燒牛肉芝士黑椒焗意粉
2020-03-18 558 views
餓餓地就隨便入一間餐廳試下係新式有裝修嘅茶餐廳優勢係好多款式但舒適度就一般了🥪肉鬆芝士蛋厚吐司蛋+肉鬆+花生醬+煉奶蛋煎得好靚 係流心蛋漿但吐司就烘得比較硬同乾小編認為加花生醬就畫蛇添足了反而掩蓋咗蛋香味🥪Bɪɢ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ sᴇᴛ-蜂蜜板煎雞扒好豐富既all day breakfast. .🍳雞扒+炒蛋+茄汁豆. .🥓煙肉+腸仔+蘑菇沙律. .🧀炸芝士+半隻奶油豬奶油豬好香脆其他食物味道普通用黎醫肚或有選擇困擾症呢個都係唔錯嘅勝在乜都有 唔使揀
餓餓地就隨便入一間餐廳試下

用黎醫肚或有選擇困擾症
呢個都係唔錯嘅
勝在乜都有 唔使揀
2019-12-29 995 views
每個星期六同二少游水後都要搵地方食晏,開飯主義個心水餐廳之一。我自己好少食咖哩,但經過幾枱都見到人叫,我就試下, 叫左泰式咖哩吉烈豬扒飯🥘一上枱...嘩....塊豬扒好大塊,完全睇唔到飯😊。餐廳好細心,見我有小朋友,所以咖哩汁分開上👍🏻要搬開塊豬扒先見到飯正當以為塊豬扒好薄,點知又唔係喎👍🏻食落唔乾,而且好juicy 😍開飯主義個泰式咖哩係黃咖哩,好香,有少少辣,送飯一流😋埋單$50夠一大一細食,真係超值👍🏻

一上枱...嘩....塊豬扒好大塊,完全睇唔到飯😊。
餐廳好細心,見我有小朋友,所以咖哩汁分開上👍🏻

要搬開塊豬扒先見到飯

正當以為塊豬扒好薄,點知又唔係喎👍🏻
食落唔乾,而且好juicy 😍

開飯主義個泰式咖哩係黃咖哩,好香,有少少辣,送飯一流😋

埋單$50夠一大一細食,真係超值👍🏻
  • 泰式咖哩吉烈豬扒飯
2019-10-29 1017 views
路過見到餐廳外面嘅餐牌有好多唔同款嘅食物,都吸引。一入去員工都好有禮貌,值得一讚!食物方面因為實在有太多選擇,最後都係揀咗最大路嘅常餐: 沙爹牛肉麵,火腿奄列,煎雞排,熱檸水。沙爹牛肉麵唔太鹹,味道啱啱好!火腿奄列不過不失。而令我最驚喜嘅係煎雞排,一開始見塊雞排好薄,以為係伏,點知咬落外脆內軟,煎得啱啱好,又唔會好乾身!雖然食物味道好好,不過餐廳環境方面覺得有啲太暗,如果燈光可以強啲就好啦!

2019-10-29
2019-10-21 802 views
夜晚嘅大埔,朋友帶我嚟到呢間叫開飯主義嘅餐廳。呢間餐廳十分旺場,好彩唔洗等就有位!見到人地食焗飯覺得好吸引!不過我地一打開menu,就已經比芝士炸雞嘅圖片吸引!於是叫咗一份。但食嘅嘢都會偏油膩,所以叫咗個凱撒沙律開開胃胃沙律上灑上芝士粉,芝士粉鹹鹹地,加沙律醬一齊食,開胃!不過略嫌沙律菜太碎,有啲難去食。麵包相當大份,芝士炸雞熱辣辣上檯!仲配有薯角芝士份量適中,唯炸雞份量比較少,只有四舊左右,不過因為麵包同薯角都係澱粉質,所以都好飽。麵包內塗滿蒜香牛油,點埋中間芝士食,好滋味!另外一讚麵包蓋都又脆又香,唔會dry!中間芝士奶味較重,點醬嘅時候亦都有芝士咪至愛嘅拉絲效果,不過掛住食冇影到相🤣而炸雞炸粉薄身,雞肉都唔會諧,同芝士好夾!之後叫咗個炒烏冬,感覺比起焗類主食冇咁heavy烏冬一嚟到,熱騰騰香氣一湧而上!鐵板仲有泎泎聲!feel到好有鑊氣而且烏冬唔係cheap 烏冬,係煙煙韌韌,好似稻庭烏冬嗰隻。而且醬料落重料,配上日式燒汁,好惹味搞到食唔停口!炸軟殼蟹亦都好大隻,外脆內軟,好味!另外特飲都唔錯,$24一杯好大份(真係好L大份)嘅巨峰多多沙冰,我同朋友一人一杯,絕對飲唔晒!建議sh

但食嘅嘢都會偏油膩,所以叫咗個凱撒沙律開開胃胃

凱撒沙律

芝士炸雞局麵包

麵包相當大份,芝士炸雞熱辣辣上檯!仲配有薯角

炸雞炸粉薄身,雞肉都唔會諧,同芝士好夾!

之後叫咗個炒烏冬,感覺比起焗類主食冇咁heavy

野菜軟殻蟹海鮮炒烏冬

另外特飲都唔錯,$24一杯好大份(真係好L大份)嘅巨峰多多沙冰,我同朋友一人一杯,絕對飲唔晒!建議share 飲,否則成杯冰飲到打冷震🤣巨峰味唔膠唔藥水,不過益力多嘅味就唔算出。

最後賣單人均消費$90,好飽。CP值高,食物質素高,又唔洗加一。希望有機會試埋招牌焗飯!

2019-10-19
$90 (Dinner)
芝士炸雞局麵包
野菜軟殻蟹海鮮炒烏冬
  • 芝士炸雞焗麵包
  • 野菜軟殼蟹海鮮烏冬
2019-09-24 774 views
夜晚唔知食乜好,又見佢有多款西餐、款式揀,所以就揀左佢,一入到去佢地既運作模式就係滾水 淥腳,夜晚有晚餐揀,晚餐包餐湯、餐包同一杯野飲而唔係晚餐既亦都可以加$15變成有餐,都算彈性。我揀左白湯,味道頗濃郁,而餐包係牛角包,夾埋一齊食好夾不得不講個牛角包好好味,可能好多牛油,好香韓式炸雞芝士農夫包佢都幾多份量,唔係得一、兩舊炸雞,而個包就都好大個,有啲白汁雞同芝士係入面,可以拉絲架焗芝士雞扒肉醬意粉喱個就正正常常,但小朋友就好中意食,我就覺得普普通通唔特別,但都多份量抵食既
而唔係晚餐既亦都可以加$15變成有餐,都算彈性。

我揀左白湯,味道頗濃郁,而餐包係牛角包,夾埋一齊食好夾
不得不講個牛角包好好味,可能好多牛油,好香

韓式炸雞芝士農夫包

焗芝士雞扒肉醬意粉

抵食既

2019-09-08 693 views
在鐵路博物館參觀完想high 個tea,行行下見到開飯主義見佢選擇多就入左去。厚多士材料足,面包做到脆口,肉鬆配埋滑蛋原來都幾夾。幾中意佢隻蛋炒到啱啱好食落甜甜地,應該係加左花生🥜醬同埋煉奶,但食到面包皮個邊就有啲乾身。再來一份豐富少少既下午茶平時食雞扒多數會去左塊皮唔食,因為怕肥啦,但呢塊雞扒煎到好脆咁所以忍唔住都係食左兩啖🙊而個奶油脆豬反而一般般,唔夠脆口。火腿奄烈滑身好食,沙律用芝麻醬最夾👍🏼兩份令人好滿足既下午茶

再來一份豐富少少既下午茶

兩份令人好滿足既下午茶
2019-09-07
$43 (Tea)
2019-08-05 681 views
今日約咗朋友去食個午餐先,見到呢間餐廳好多人等,就一於入去試下先。炸蝦冷麵,好香芝麻醬味,上面的蔬菜沙律好新鮮,炸蝦火候剛剛好,很脆口,保持到的鮮味!麵有好有咬口,不會淋。煙鴨胸胡麻沙律食咁多肉,要食下菜平衡返,沙律菜份量適中,胡麻醬多﹐少許芝士粉,入口不會太清淡,有數片煙鴨胸,味道不俗。草莓果肉沙冰,草莓味味香濃又大大杯,好好飲这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

煙鴨胸胡麻沙律

草莓果肉沙冰,草莓味味香濃又大大杯,好好飲

2019-08-01
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
Dining Offer
Voucher
琴日同一班朋友去大埔諗唔到食啲咩,於是就有人推介開飯主義,話幾抵食同埋味道唔錯,所以去試吓!我哋五個女仔食叫咗四款菜式,都已經可以食到好飽😋個餐湯有啲鹹,但係餐包係牛角包,熱辣辣幾好食👍🏻主菜都好好食,仲叫咗個小食係叫做一口芝士,$22 有五個,算係好平👍🏻我哋每人咁樣食都係食咗70幾蚊,所以都好抵!菜式又有西式日式同韓式,好多選擇👍🏻呢個芝士包連埋炸雞同薯條,一個人一定食唔晒,個芝士可以再多啲,但呢個價錢來講已經算唔錯👍🏻呢杯係柚子檸檬梳打,唔算話太甜!我覺得呢一個焗飯係食過咁多人入邊最好食,酸酸甜甜嘅汁,感覺好開胃!呢個一口芝士都好抵食,如果芝士可以做埋拉絲效果就更好餐廳個設計都好靚,坐得幾舒服呢個羊架意粉就比較普通,不過個樣假都幾好食👍🏻總括來講佢個味道都OK,性價比都幾高
我哋五個女仔食叫咗四款菜式,都已經可以食到好飽😋
個餐湯有啲鹹,但係餐包係牛角包,熱辣辣幾好食👍🏻
呢杯係柚子檸檬梳打,唔算話太甜!
呢個一口芝士都好抵食,如果芝士可以做埋拉絲效果就更好
餐廳個設計都好靚,坐得幾舒服
呢個羊架意粉就比較普通,不過個樣假都幾好食👍🏻
總括來講佢個味道都OK,性價比都幾高
2019-08-02
$80 (Dinner)
2019-07-19 415 views
好多年沒有入大埔了,這裡好多嘢食,呢間應該是新開冇幾耐,見到呢間餐廳幾多選擇,就來這裡食下個午餐。 餐廳到lunch time都好多人,差唔多坐滿,都有幾多客人是學生。台式雜菜肉懆飯,好有驚喜,落單時對呢樣嘢冇好大期望,因為有選擇困難的問題,我就隨便叫做呢個lunch set,叫完都冇抱什麼期望。不過食物一上來,就見到個賣相幾靚,仲有粒太陽蛋,配上小唐菜,西蘭花🥦,茄子🍆,感覺還健康,下年仲有好香口惹味的肉燥,同太陽蛋一齊撈,每粒飯都沾上蛋黃,加上惹味的肉燥,讓軟熟的白飯更加香滑,非常可口!推薦推薦!炸蝦冷麵,好香芝麻醬味,上面的蔬菜🥬沙律好新鮮,炸蝦🍤火候剛剛好,很脆口,保持到🦐的鮮味!麵有好有咬口,不會淋。凍咖啡,好喝!上面撒上咖啡粉,好細膩!

凍咖啡,好喝!上面撒上咖啡粉,好細膩!
2019-06-15
2019-07-18 334 views
夜晚想吃西餐,係門口見到餐牌好似都幾多嘢吃,就入去試試啦!入去第一感覺好陰沉,有點怪怪的氣味。落完單,好快有碗忌廉湯拿出來,哇!鹹到飛起,石頭飯上面有一大pat唔知咩黑色嘅汁,又唔係黑椒,味道怪怪,飯好硬,完全無石頭鍋飯嘅香味。蝦天婦羅烏冬,炸蝦天婦羅問題唔大,只係唔酥脆,蝦有雪味,但d白汁真係唔識欣賞,好似麵粉羨,完全接受唔到囉,烏冬帶酸味,真係吃唔落。結果要埋單去第到吃。以後唔會再來了!😣😣

結果要埋單去第到吃。
以後唔會再來了!😣😣