2019-12-03 1949 views
男朋友生日諗住大家尖沙咀返工,就揀間近近地庆祝一下,因為我地都好中意食中菜, 但一直都未試過海景嘉福既中菜首先,佢位置在地牢樓層,加上舊, 氣氛會差d, 而且樓底好矮,酒店黎講,感覺焗促唔試由只可,一試失望到低谷試中菜,我地二個都研法左一套,就係一定要試叉燒就講個叉燒, 乾爭爭又瘦, 所謂黑毛豬, 坦白講, 太興都有質感過佢再叫左個紅菜頭素材盤, 擺碟好靚, 砌左幅畫出黎. 但,靚囉, 菜就係菜味, 唔夾味講到咁....其實都準備轉場,冇謂再講, 唔會推介也唔會再去, 也會叫人唔好去........

唔試由只可,一試失望到低谷

試中菜,我地二個都研法左一套,就係一定要試叉燒

........
2019-11-10 1545 views
又到左食大閘蟹嘅季節,當然要食蝦蟹粉煮嘅菜式,呢個係蟹粉蟹肉蒸蛋白,超多蟹粉,啲蟹粉好好食,蛋白超滑,個底仲要好多蟹肉,送走餸白飯都啱晒,季節限定,要食就快手。
2019-10-29 1410 views
今年的大閘蟹好像特別靚當不停看見身邊的朋友都post相我都要開始蟹宴了海景軒一直都是我非常喜愛的餐廳這次大閘蟹亦相當有驚喜一看見隻隻紅卜卜都知好味果然係超多膏餐廳準備了手套但我覺得穿了手套有點不方便我還是比較喜歡原始一點這是炒粉絲加上蟹粉用窩上熱辣辣 好正蒸蛋白內裡很多蟹肉唯獨蛋白可以再滑一點除了蟹粉菜式 也點了一些其他的這個白飯魚 人見人愛大人小朋友都讚不絕口非常脆 好像薯片一樣但由於白飯魚夠大條 所以可以吃到'肉'的感覺北京填鴨也是必吃之一注意要一天前預定片鴨會包括一些肉令吃起來不會太膩而且包鴨的皮非常薄二食選了薑葱炆鴨件非常入味 夠鑊氣邊食邊覺得原本有這麼多肉好像比平日吃鴨鬆多很多最後清清地點了魚湯浸豆苗總括是十分滿意的一餐
今年的大閘蟹好像特別靚

注意要一天前預定
片鴨會包括一些肉
令吃起來不會太膩
而且包鴨的皮非常薄

薑葱炆鴨件(二食)

二食選了薑葱炆鴨件

五彩蟹粉炒銀絲
蟹粉蟹肉蒸蛋白
脆炸白飯魚
北京填鴨
薑葱炆鴨件(二食)
魚湯浸豆苗
2019-09-28 1615 views
今次同屋企人飲茶揀咗海景軒,媽媽好關注點解冇海景但要叫海景軒呢個關題我哋點咗花膠雞絲腸粉,狀元茶粿,蝦餃,松茸菌燒賣,帶子餃,春卷,香焗叉燒餐包,龍皇珊瑚煎米粉,蛋白杏仁露。整體食物係好食嘅,唯獨我唔鍾意個蛋白杏仁露有杏仁精味,要扣分。
2019-09-14 1744 views
這一年來海景軒成為兔小姐家庭飯聚的指定地點,地方闊落,服務好,菜式又有水準,性價比高,令兔小姐一家都十分滿意,當然這次的生日飯亦不例外。平日晚上7時到達餐廳,每次來都有很多人客,當中有不少是公司飯聚,相信餐廳有不少老顧客,想吃的一定要先訂座。當晚兔小姐點了不少菜。炸白飯魚份量非常多,熱辣辣,而且炸得很鬆脆,令人忍不住一條一條的送進口,為豐盛的晚餐打開序幕。燒鵝鵝肉很香嫩,但皮有點un,下次會嚐其他菜式。鮑魚雞煲極推薦!上枱時熱到吱吱聲,醬汁非常香,雞肉幼嫩就不在話下,冬菇粟子又夠入味,重點鮑魚有6隻,鮮味十足,煮得淋,不會un,老人家都可以吃。這個雞煲令兔小姐念念不忘,下次會encoure的!咕嚕肉看像很小的一碟,其實很足料,調味剛剛好不會太酸,咕嚕肉很鬆軟,炸得恰到好處,送飯一流!愈是平凡的菜式愈能看到廚師的真功夫!竹笙五秀蔬餐牌上可選擇的蔬菜菜式不多,由於名菜攬菜肉珠之前已試過,這次點了這個竹笙五秀蔬。如圖所見,這個菜色彩繽紛,可惜竹笙份量很小,主要都是百合,不過清清地,在吃完一輪濃味菜式後來個小清新也可以,不過下次不會再叫這個了。葡汁牛油果海鮮焗飯名字似是大家x那類快餐店的焗飯,

當晚兔小姐點了不少菜。

炸白飯魚
白飯魚

燒鵝
燒鵝

鵝肉很香嫩,但皮有點un,下次會嚐其他菜式。

竹笙五秀蔬
竹笙五秀蔬

葡汁牛油果海鮮焗飯

名字似是大家x那類快餐店的焗飯,吃下去便知一分錢 一分貨,即叫即焗熱辣辣,葡汁和炒飯底都很香,汁很多,每一口飯都能配上葡汁,令人感覺非常滿足。唯牛油果味不突出,海鮮主要是蝦仁,小帶子之類,整體上推介的。

再來甜品,分別是山渣卷,杏仁茶和鳯梨桂花柚子糕。山渣卷口感煙勒,散發淡淡山渣味,一點都不甜,可謂飯後小清新。杏仁茶真材實料,厚身但很順滑,要知道在香港要找一碗美味杏仁茶並不容易。最後鳯梨桂花柚子糕名字吸引,但吃下去很失望,鳯梨味不足,柚子澀味反而在口中不散,下次嚐其他甜品吧!
山渣卷
杏仁茶
桂花鳯梨柚子糕

服務方面,這次留意到樓面多數是年輕的服務員,跟之前來光顧時大部分是上了年紀的員工不同,不知原因,但感覺這次員工服務沒有之前的熱情專業,點菜覆單有錯漏,希望餐廳注意。

總括來說一家人輕輕鬆鬆舒舒服服吃個五星級生日晚飯也不用2000大元,稱心滿意這四字完全反映兔小姐的感受。
2019-08-20
$400 (Dinner)
白飯魚
山渣卷
杏仁茶
2019-08-11 1757 views
朋友宴請第一次到尖東這間中菜廳用餐,很好的體驗!環境寬敞舒適,佈置用心,是晚焦點片皮鴨兩食,另外還點了雪梨燉牛肋肉、蜜餞花旗參炒帶子、三色津白和海蜇頭。每樣餸菜也很有特色,很好吃!片皮鴨的份量超多,四人一隻鴨,每人吃了5,6片,肉嫩皮脆。配料新穎,除了平常的青瓜和大葱,另有菠蘿、柚肉蕎頭,別有風味!兩食選了鴨肉羹配煎米粉,調味剛剛好,鴨肉配上蕃茄和蛋白來炒,也是少有的食法。煎米粉夠厚度和脆感,也很好吃😋雪梨燉牛筋肉,貌相精緻,牛筋肉也很軟熟很香蜜餞花旗蔘提升了帶子的味道,這道菜清新香甜。原棵津白配三色蔬菜,津白很甜,唯茨汁有點濃。還有小surprise! 😍 cream有北海道輕牛乳的感覺整體是很推薦的中菜餐廳,食物令人滿意服務也好,普通的小菜也做得很好吃,特別喜歡片皮鴨兩食,二食的選擇也有幾款,下次再試試!
朋友宴請第一次到尖東這間中菜廳用餐,很好的體驗!

雪梨燉牛筋肉,貌相精緻,牛筋肉也很軟熟很香

蜜餞花旗蔘提升了帶子的味道,這道菜清新香甜。

原棵津白配三色蔬菜,津白很甜,唯茨汁有點濃。

2019-08-11 1086 views
之前吃過晚市感覺很好,趁著父親節來飲餐茶。訂座時要求"QUIET SEATS",餐廳把我們分配到房,本來是很好的安排,可惜同一房間內有另一枱1X人的大家庭,結果嘈吵到不得了,餐廳在安排座位時可以再細心一點。不過侍應們會主動為客人加水添茶這一點是值得讚賞的。點了幾個點心,燒味雙併(一點已經賣完燒鵝!)和一個炒飯。雪山叉燒包新鮮焗起,酥皮香脆,面包香軟,义燒足料,很滿足。狀元茶粿外皮糯米很軟又很有糯香,做得很出色,難怪是名菜。花膠鮮菇雞絲腸粉花膠絲和鮮菇絲令腸粉口感很特別,但味道不是太特出。燒味雙併 (乳豬及油雞)本來想吃燒鵝,但是賣光了,想吃的記得要預訂。乳豬外皮香脆,肉質細嫰,師父功架十足,但份量太少。油雞是正常發揮,沒有大驚喜。鮑粒鱆魚雞粒飯份量很多,味道一般,建議叫其他炒粉面。總結午市食物正常發揮,沒有晚餐般精緻驚艷,性價比一般。至於環境很闊落,坐得很舒適,待應服務也算周到,可以一家人輕鬆的吃個飯。午市和晚市價格不會相差太遠,各位還是吃晚餐吧。
之前吃過晚市感覺很好,趁著父親節來飲餐茶。

點了幾個點心,燒味雙併(一點已經賣完燒鵝!)和一個炒飯。

雪山叉燒包
雪山叉燒包
新鮮焗起,酥皮香脆,面包香軟,义燒足料,很滿足。

狀元茶粿
外皮糯米很軟又很有糯香,做得很出色,難怪是名菜。

花膠鮮菇雞絲腸粉
花膠鮮菇雞絲腸粉
花膠絲和鮮菇絲令腸粉口感很特別,但味道不是太特出。

燒味雙併 (乳豬及油雞)
燒味雙併
本來想吃燒鵝,但是賣光了,想吃的記得要預訂。
乳豬外皮香脆,肉質細嫰,師父功架十足,但份量太少。
油雞是正常發揮,沒有大驚喜。

鮑粒鱆魚雞粒飯
鮑粒鱆魚雞粒飯
份量很多,味道一般,建議叫其他炒粉面。

Other Info. : 茶錢己加至$28一位,另收加一服務費
2019-06-15
Lunch
2019-07-13 1482 views
今晚和家人慶祝生日,到海景軒吃中菜,因為適合一家大小口味,其中叫了黑豚义焼和十五頭鮑魚雞煲,义燒鮮嫩,鮑魚雞煲的雞件入味嫩滑。但對要預留的煙玫瑰橙雞有d失望,只是送來揭開蓋子時,有煙霧噴出的卓頭。服務方面,由打電話來confirm booking的小姐至侍應們都與食物質素有很大的反差,所要題出的要求,只是應了,便不再跟進,例如,要求他放多一個位給小朋友,他只是示意知道,就行走了,不再跟進。吃完餸菜後,要求一個甜品餐牌,他沒聲又裝作聽不見,又走開了,但餐廳裏,九時多已沒多少客人,如果他們比較忙,我們也諒解,不過⋯⋯是否⋯,唉!應該改善改善。
2019-07-13
Dinner
  • 鮮明蝦窩貼
  • 青翠白玉蔬
  • 十五頭鮑魚雞煲
  • 黑豚肉义燒
2019-04-02 2588 views
海景軒是十分令人回味的中菜廳,酒店的服務,世界級質素,美麗的展示出各道菜餚,每次都一定係有驚喜。今次簡簡單單一款萬壽果燉牛肋骨,潤喉非常,甜得來不會搶口,也不會搶去牛肋肉的牛魔王味道! 時令推介,值回票價!

2019-03-19 2802 views
適逢老豆60歲生日,早排又join左海景嘉福既member, 就即刻book枱試下呢間星級餐廳啦。我早一日已經打去點定菜,食飯當晚我基本上埋去坐低就食得。星級酒店既餐廳,門面服務各方面都無咩野好挑剔,如果要彈,我嫌佢太靜喇,我呢啲粗人有啲唔慣😂Anyway,講翻啲菜式先。我點左『片皮鴨兩食』、『欖菜肉珠』、『花雕蛋白蒸蟹鉗』、『蜜梅京燒骨』、『炸鮮奶』。每味菜都各有特色,其中欖菜肉珠真係手工菜,用冬瓜包住粒欖菜,味道好清新,食到個個捧住個肚走。最後,因為係會員關係,仲送左個生日蛋糕🎂
我早一日已經打去點定菜,食飯當晚我基本上埋去坐低就食得。
Anyway,講翻啲菜式先。
最後,因為係會員關係,仲送左個生日蛋糕🎂
片皮鴨
花雕蛋白蒸蟹鉗
炸鮮奶
  • 欖菜玉珠
2019-03-17 1964 views
海景軒係我最喜歡的中菜之一,無論飲茶,晚飯,擺酒,佢既中菜一直都可以保持水準,非常滿意。早前兩個人都海景軒晚飯,咁岩有8折coupon, 慳返唔少可以叫多幾款菜。我地叫左兩款湯, 菜膽燉湯比竹笙羹出色,湯味濃郁又夠清甜。主菜叫左咕嚕肉, 釀蟹蓋, 水晶梨燉牛肉同龍王米粉。咕嚕肉不過不失,唔夠脆都唔夠酸,比前幾日食過唐人館的咕嚕肉差少少。通常食中菜我會叫呢味送,一食就知高下。釀蟹蓋的蟹肉滿滿,椰香味十足,味道同去飲喜宴時差不多,證明佢地擺酒同中菜廳的水準一樣保持得非常好。水晶梨是我最期待的菜式,聽講係得獎菜,佢既賣相一流,是考功夫的菜色,和牛肉釀係梨內面真的不簡單。梨林得黎無散到, 牛肉都非常嫩滑,不過梨味就搶走左啲牛肉味。 最後個龍皇米粉就差左小小,海鮮無咩味,個欠打得好傑。

最後個龍皇米粉就差左小小,海鮮無咩味,個欠打得好傑。
2019-03-12 1434 views
今日去左海景軒到試佢個片皮鴨,份量唔少,我最鍾意係佢嗰塊皮,一啲都唔粉亦都唔會太過厚!仲有佢嘅炸鮮奶,一份有三條,而家喺香港好少地方有得食炸鮮奶,而且仲係好好味,奶味非常重而且炸得好香口😍😍
2019-02-27 1282 views
朋友生日梗係要食好啲, 一坐低,見到啲人唔係非富則貴,真係要著得士正啲。生日主角未到,叫左個定鯪魚球食,無乜特別啦!跟著朋友到齊啦⋯⋯上菜:首先上左碟蝦先,每人兩隻,唔錯喎!最鐘意佢個黑松露味道😋再黎個咕嚕肉,酸酸甜甜好開胃!個飯都好好味呀!服務又好好!
生日主角未到,叫左個定鯪魚球食,無乜特別啦!
跟著朋友到齊啦⋯⋯
上菜:
首先上左碟蝦先,每人兩隻,唔錯喎!最鐘意佢個黑松露味道😋

再黎個咕嚕肉,酸酸甜甜好開胃!
個飯都好好味呀!

服務又好好!
2018-12-27
$500 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
星級中菜 海景軒 中菜廳 梁輝雄師傅 香港海景嘉福洲際酒店 粵菜經典  Hoi King Heen  尖沙咀 米芝蓮 優惠 婚宴之選  intercontinental grand stanford  本食評為親身食記,非酒店公關宴請打手評論 海景嘉福既海景軒中菜一向有名氣原因有香港中菜代表之一既梁輝雄師傅曾得到米芝蓮一星既肯定嘉許喜愛中菜的食家,未食過師傅既手藝都聽過其大名2018年40周年入行記念更推出限定套餐,可惜沒緣品嚐今次菜單點心拚盤(松茸菌燒賣,鳳冠竹笙素餃,狀元茶粿花開富貴湯沙窩煎封銀雪魚水晶牛肋肉欖菜玉珠龍皇珊瑚煎米粉黃金脆奶卷蛋白杏仁露 自家製辣椒醬,配以點心有提味增鮮的效果 點心拚盤(松茸菌燒賣,鳳冠竹笙素餃,狀元茶粿) 松茸菌燒賣燒賣上放了一片松茸片,剛上菜時還以為是鮑魚片呢!肉質彈牙,多了一份清香味道,賣相更美更豪華 狀元茶粿原來其中一款煎脆了一口咬下有2種不同的口感一面是脆身,一面是Q彈質感原來亦都係招牌之一 鳳冠竹笙素餃餃皮薄而有彈性,味道新爽餡料豐富,素餃亦可令人回味 花開富貴湯喝的是手工技藝與心機,再加一些貴氣 (黑松露片)是以前香港富豪飯局的天價湯以極

本食評為親身食記,非酒店公關宴請打手評論
海景嘉福既海景軒中菜一向有名氣
原因有香港中菜代表之一既梁輝雄師傅
曾得到米芝蓮一星既肯定嘉許
喜愛中菜的食家,未食過師傅既手藝都聽過其大名

2018年40周年入行記念更推出限定套餐,可惜沒緣品嚐

今次菜單
點心拚盤(松茸菌燒賣,鳳冠竹笙素餃,狀元茶粿
花開富貴湯
沙窩煎封銀雪魚
水晶牛肋肉
龍皇珊瑚煎米粉
黃金脆奶卷
蛋白杏仁露

自家製辣椒醬,配以點心有提味增鮮的效果

點心拚盤(松茸菌燒賣,鳳冠竹笙素餃,狀元茶粿)

松茸菌燒賣
燒賣上放了一片松茸片,剛上菜時還以為是鮑魚片呢!
肉質彈牙,多了一份清香味道,賣相更美更豪華

原來其中一款煎脆了
一口咬下有2種不同的口感
一面是脆身,一面是Q彈質感
原來亦都係招牌之一

鳳冠竹笙素餃
餃皮薄而有彈性,味道新爽餡料豐富,素餃亦可令人回味

花開富貴湯
喝的是手工技藝與心機,再加一些貴氣 (黑松露片)
是以前香港富豪飯局的天價湯
以極細緻既刀工,將滑豆腐切絲成花一樣
湯底是用慢火燉煮而成,上菜時再即刨數片松露片
一碗湯,視覺與味覺的享受

吃完點心,細味湯品,喝一口茶,靜待其他美味現身

沙窩煎封銀雪魚
用上肉質鮮嫩既銀雪魚,煎封過,魚肉外層脆身
再掛滿醬汁,吃起來咸淡剛好
魚肉非常嫩而有肉汁

水晶牛肋肉
原個水晶梨起肉留外殼
再釀入牛肋肉
曾於數年前美食大獎中取得金獎
上菜時賣相已令人很有驚喜,原個梨肉置於碟中央
伴碟是雕花的菜
牛肋肉要切開梨身才華麗登場

一刀過後,主角牛肉登場
雪梨已煮至軟身入味,輕刀已能切件
牛肋肉煮至肉質柔軟,肉汁豐盈甘甜
伴以牛肋肉汁與梨肉,三者味道平衡味美
果真如藝術一樣的精品料理

又係一道巧手功夫菜式
將平凡的冬瓜變身名菜
上菜時如一串玉葡萄,晶瑩剔透

以冬瓜起肉成球再將中間起肉再挖空
中間置入橄欖菜
上菜漂亮精緻之外,非常有創意
口感非常清爽,味道很有驚喜
係一道素菜
有少許紅辣椒碎提味,食來有口感又有營養
令不喜歡吃菜的人也會愛上的菜式

龍皇珊瑚煎米粉
煎過既米粉
加上由東星班與多種食材勾芡汁再澆於米粉上
星班肉甘香肉鮮嫩
食材有蝦,番茄,菜絲,蛋白煮成的龍皇芡汁
用料名貴新鮮,令人回味

黃金脆奶卷
即炸鮮奶
賣相小巧精緻,外層香脆,包著雪白的鮮奶
口感綿滑奶味濃郁,極考師傅的油火控制技巧
實在令人讚不絕口

蛋白杏仁露
甜品又點少得一碗招牌杏仁露
蛋白加入煮熱的杏仁露中
輕輕拌勻,入口絲絲蛋白,幼滑香甜
2019-02-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$500 (Lunch)
Anniversary
2019-02-05 1154 views
奶黃珍珠年糕·除左有奶黃月餅,原來仲有奶黃年糕,平時麻麻地奶黃既我,又覺得奶黃年糕又不錯啊,而年糕更內藏黑糖珍珠,年糕本身已經QQ,加埋珍珠,仲QQ,好有特色,雖然用咗奶黃同珍珠但係都唔覺得好甜!
奶黃珍珠年糕