星級中菜 海景軒 中菜廳 梁輝雄師傅 香港海景嘉福洲際酒店 粵菜經典  Hoi King Heen  尖沙咀 米芝蓮 優惠 婚宴之選  intercontinental grand stanford  本食評為親身食記,非酒店公關宴請打手評論 海景嘉福既海景軒中菜一向有名氣原因有香港中菜代表之一既梁輝雄師傅曾得到米芝蓮一星既肯定嘉許喜愛中菜的食家,未食過師傅既手藝都聽過其大名2018年40周年入行記念更推出限定套餐,可惜沒緣品嚐今次菜單點心拚盤(松茸菌燒賣,鳳冠竹笙素餃,狀元茶粿花開富貴湯沙窩煎封銀雪魚水晶牛肋肉欖菜玉珠龍皇珊瑚煎米粉黃金脆奶卷蛋白杏仁露 自家製辣椒醬,配以點心有提味增鮮的效果 點心拚盤(松茸菌燒賣,鳳冠竹笙素餃,狀元茶粿) 松茸菌燒賣燒賣上放了一片松茸片,剛上菜時還以為是鮑魚片呢!肉質彈牙,多了一份清香味道,賣相更美更豪華 狀元茶粿原來其中一款煎脆了一口咬下有2種不同的口感一面是脆身,一面是Q彈質感原來亦都係招牌之一 鳳冠竹笙素餃餃皮薄而有彈性,味道新爽餡料豐富,素餃亦可令人回味 花開富貴湯喝的是手工技藝與心機,再加一些貴氣 (黑松露片)是以前香港富豪飯局的天價湯以極

本食評為親身食記,非酒店公關宴請打手評論
海景嘉福既海景軒中菜一向有名氣
原因有香港中菜代表之一既梁輝雄師傅
曾得到米芝蓮一星既肯定嘉許
喜愛中菜的食家,未食過師傅既手藝都聽過其大名

2018年40周年入行記念更推出限定套餐,可惜沒緣品嚐

今次菜單
點心拚盤(松茸菌燒賣,鳳冠竹笙素餃,狀元茶粿
花開富貴湯
沙窩煎封銀雪魚
龍皇珊瑚煎米粉
蛋白杏仁露

自家製辣椒醬,配以點心有提味增鮮的效果

點心拚盤(松茸菌燒賣,鳳冠竹笙素餃,狀元茶粿)

松茸菌燒賣
燒賣上放了一片松茸片,剛上菜時還以為是鮑魚片呢!
肉質彈牙,多了一份清香味道,賣相更美更豪華

狀元茶粿
原來其中一款煎脆了
一口咬下有2種不同的口感
一面是脆身,一面是Q彈質感
原來亦都係招牌之一

鳳冠竹笙素餃
餃皮薄而有彈性,味道新爽餡料豐富,素餃亦可令人回味

花開富貴湯
喝的是手工技藝與心機,再加一些貴氣 (黑松露片)
是以前香港富豪飯局的天價湯
以極細緻既刀工,將滑豆腐切絲成花一樣
湯底是用慢火燉煮而成,上菜時再即刨數片松露片
一碗湯,視覺與味覺的享受

吃完點心,細味湯品,喝一口茶,靜待其他美味現身

沙窩煎封銀雪魚
用上肉質鮮嫩既銀雪魚,煎封過,魚肉外層脆身
再掛滿醬汁,吃起來咸淡剛好
魚肉非常嫩而有肉汁

原個水晶梨起肉留外殼
再釀入牛肋肉
曾於數年前美食大獎中取得金獎
上菜時賣相已令人很有驚喜,原個梨肉置於碟中央
伴碟是雕花的菜
牛肋肉要切開梨身才華麗登場

一刀過後,主角牛肉登場
雪梨已煮至軟身入味,輕刀已能切件
牛肋肉煮至肉質柔軟,肉汁豐盈甘甜
伴以牛肋肉汁與梨肉,三者味道平衡味美
果真如藝術一樣的精品料理

又係一道巧手功夫菜式
將平凡的冬瓜變身名菜
上菜時如一串玉葡萄,晶瑩剔透

以冬瓜起肉成球再將中間起肉再挖空
中間置入橄欖菜
上菜漂亮精緻之外,非常有創意
口感非常清爽,味道很有驚喜
係一道素菜
有少許紅辣椒碎提味,食來有口感又有營養
令不喜歡吃菜的人也會愛上的菜式

龍皇珊瑚煎米粉
煎過既米粉
加上由東星班與多種食材勾芡汁再澆於米粉上
星班肉甘香肉鮮嫩
食材有蝦,番茄,菜絲,蛋白煮成的龍皇芡汁
用料名貴新鮮,令人回味

即炸鮮奶
賣相小巧精緻,外層香脆,包著雪白的鮮奶
口感綿滑奶味濃郁,極考師傅的油火控制技巧
實在令人讚不絕口

蛋白杏仁露
甜品又點少得一碗招牌杏仁露
蛋白加入煮熱的杏仁露中
輕輕拌勻,入口絲絲蛋白,幼滑香甜
2019-02-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$500 (Lunch)
Celebration
Anniversary
2019-02-05 1154 views
奶黃珍珠年糕·除左有奶黃月餅,原來仲有奶黃年糕,平時麻麻地奶黃既我,又覺得奶黃年糕又不錯啊,而年糕更內藏黑糖珍珠,年糕本身已經QQ,加埋珍珠,仲QQ,好有特色,雖然用咗奶黃同珍珠但係都唔覺得好甜!
奶黃珍珠年糕
2018-12-09 2665 views
又到聖誕,自己又想看看今年的燈飾,相約老友記,一枱麻將的人選是最佳吃飯配搭,chit chat吹下水,八掛一下,加上美食馔,確是人生樂事,為看燈飾,尖東當然是最佳選擇,大家就選定海景嘉福酒店的中菜廳海景軒。片皮鴨要早一日約訂,前菜選了香酥九肚魚,外脆內軟。兩種燒味是叉燒和燒腩仔,半肥瘦叉燒甘香淋滑,燒腩仔皮脆,肥瘦相間,口感極佳。主菜片皮鴨一鴨二吃,包片皮鴨的薄餅非常薄,餡料除存統青瓜和大蔥外,還有鮮菠蘿,柚子肉。和脆脆的片皮鴨包著一起吃,味道更鮮美。鴨肉則配米粉,不同存統的炒鴨絲。另外叫了竹笙五色蔬,青青淡淡但非常清新。最後是甜品,包括山渣卷和蛋白杏仁茶,香滑潤喉。雖然每位差下多500元,但的確是一頓令人滿足的晚餐。
最後是甜品,包括山渣卷和蛋白杏仁茶,香滑潤喉。
雖然每位差下多500元,但的確是一頓令人滿足的晚餐。
2018-12-03 2291 views
相約了朋友吃午飯,傾談公私兩事。友人是個識飲識食的專業人士,每次她都會選擇不同的好地方用膳,還爭著請客!今次她提議去海景軒。當日點了兩份會員午市套餐,每位 $368,連老火湯及甜品共九款不同的食品。餐單舖排得有層次,由淡至濃,先素後葷,食材有序,順次為素/海鮮點心、老火湯、排骨、麵食、甜品。點心拼盤 (鳯冠竹笙素餃、花膠白素餃、蒜香銀雪魚春巻)~餃子外皮通透,餡料講究,配搭吸引。花膠素餃,感覺滋陰;春卷裡釀入銀雪魚,變得香而不膩!天天不同老火湯~粉葛魚湯,很鮮味!冬瓜芙蓉鳯尾蝦~清爽冬瓜拼嫩滑芙蓉蛋白,突顯出鳯尾蝦的鮮味!蟹肉百子銀絲㷛~鮮味蟹肉,加粒粒蟹子有嚼勁,粉絲無需濃稠的醬汁已很入味!蜜梅燒骨~炸排骨配梅子醬,綴以哈蜜瓜球及芝蔴,酸、甜、爽、香俱全!海皇珊瑚煎米粉,可惜找不到拍了的照片,不作評論。是日甜品~蛋白杏仁茶香滑,有水準!菜式豐富,可惜當日忙於傾談公私兩事,又要兼顧拍照,實在無暇很仔細品嚐。但"味猶在舌", 在此分享ㄧ下,讓我有重吃美味佳饌之感,快哉!

今次她提議去海景軒。

點心拼盤 (鳯冠竹笙素餃、花膠白素餃、蒜香銀雪魚春巻)~

天天不同老火湯~
粉葛魚湯,很鮮味!

冬瓜芙蓉鳯尾蝦~
清爽冬瓜拼嫩滑芙蓉蛋白,突顯出鳯尾蝦的鮮味!

蟹肉百子銀絲㷛~
鮮味蟹肉,加粒粒蟹子有嚼勁,粉絲無需濃稠的醬汁已很入味!

蜜梅燒骨~
炸排骨配梅子醬,綴以哈蜜瓜球及芝蔴,酸、甜、爽、香俱全!

海皇珊瑚煎米粉,可惜找不到拍了的照片,不作評論。

是日甜品~
蛋白杏仁茶香滑,有水準!
2078 views

• 蟹肉百子銀絲㷛
  • 冬瓜芙蓉鳯尾蝦
2018-11-08 2079 views
又係一年一度嘅生日飯啦海景軒真係不愧為攞獎餐廳!每一度菜由賣相到味道,以及餐廳服務都盡善盡美!這度水晶牛肋肉直情像藝術品一樣咁靚,十分精致!牛肉十分嫩口亦好香濃。另外一度生煎糯米飯都係必食招牌菜,外脆內軟,一絕!水晶牛肋肉糯米飯
又係一年一度嘅生日飯啦

糯米飯
2018-10-08 3139 views
很久前已聽過呢間食府,成日話去試,但又搵5到飯腳,終於家人提議去這裏食慶生飯,我當然舉腳贊成。食嘢都要做功課,係 openrice 爬文後,我地就預訂咗片皮鴨、鴛鴦糯米飯 (呢2個係我地想食又需要預訂既菜式)。今晚我地6點鬆d 入座,初時得幾枱,後來就有10幾枱客。我地叫咗壽眉,幾香,但沖得2、3壺就好淡,要叫侍應幫手加多d 茶葉。我地7條,佢地俾咗2碟各3格既醬料(豆辦醬、辣椒豉油)+豆乾。。。是免費的,我估茶水費已包埋呢d 醬芥錢。然後開始叫菜:1. 茶香燻素鵝($88):一碟8小嚿,燻味就無乜,5會再翻炒2. 葡汁焗釀響螺($158/件):葡汁味香及入味,但螺肉就很少很少3. 百花炸釀蟹拑($128/件):蟹爪被厚厚既蝦膠包裹,我覺得好啱小朋友食4. 香酥釀蟹蓋($288/件):上碟已好有氣勢,有個金蟹模具盛載著。好多蟹肉,正5. 玫瑰花香燻帶子($368):呢個燻味濃d,啱我。帶子好滑又入味6. 片皮鴨($698):侍應會拎著烤鴨俾你望望,然後就好細心片皮,仲擺放得一朵花。由於鴨5係大隻,所以鴨肉5韌,皮又鬆脆,加上有2款鴨醬(一款帶點辣),而且配料除了傳統青瓜、蔥,竟然有菠蘿

6. 片皮鴨($698):侍應會拎著烤鴨俾你望望,然後就好細心片皮,仲擺放得一朵花。由於鴨5係大隻,所以鴨肉5韌,皮又鬆脆,加上有2款鴨醬(一款帶點辣),而且配料除了傳統青瓜、蔥,竟然有菠蘿條、柚子粒、蕎頭粒,幾得意,真係不錯

7. 片皮鴨二食--鴨絲芙蓉煎米粉($120):米粉煎得幾好,上面鋪上鴨絲、菜粒、蛋白。味道偏淡,所以我加咗豆辦醬,咁就好味d

8. 九製話梅雞($198):用砂鍋上,酸酸甜甜,但無想像中果隻話梅香

9. 鴛鴦糯米飯($188/2 件):賣相滿分,遠睇以為係甜品,碟上淋上杞子黑糯米汁,底層是煎香了的糯米飯,內有少少蛋黃、雞絲、菇絲。上層係芋泥波包住黑糯米。真係好有心思,有2種口感,我食到隻碟好乾淨

之後就叫甜品食~

10. 泮塘山楂卷($42/3件):少少山楂酸,幾開胃

11. 黃金脆奶卷($60/3件):好似d 卷心蛋卷,外面炸脆,內裏塞滿牛奶,好好味

12. 鴛鴦芝麻凍糕($42/3件):不過不失

13. 蛋白杏仁露($48/位,至少叫兩位):5知係咪加咗蛋白,所以無我想像中軟滑

環境都舒適,服務也ok~

食完都差不多9點,所以6點開餐會好d

我地個個對今晚菜餚都很滿意,仲食到d 腩凸晒。埋單$4275.70
茶香燻素鵝
香酥釀蟹蓋
百花炸釀蟹拑
玫瑰花香燻帶子
2018-10-07 2050 views
差不多每年媽媽生日我們都選海景軒慶祝因為食物品質有保證 一定不會失望我們八大三小都十分滿足這個椒鹽白飯魚最受小朋友歡迎吃完一個還加單encore白飯魚很大條 十分香脆 非常出色👍🏻蔥花海蜇非常爽 由於我不吃蔥所以稍嫌蔥花太多 但仍然很美味脆皮燒腩仔不但很脆 而且是熱騰騰的肥瘦適中 非常不錯👍🏻片皮鴨是每次必點 他們用來包鴨的皮超薄而且配料也很多 除一般的京蔥及青瓜外還是柚子 菠蘿 之類 很好吃二食我們選了鴨崧荷葉飯由於侍應幫我們分了 所以沒有拍照但鴨肉很多 味道非常好蜜梅京燒排是招牌之一這種煮法在外面吃不到 好味且特別四川蝦球很爽 而且蝦很大但醬油有點似泰式的甜辣醬 不太四川炸子雞也非常好吃 皮脆肉嫩喜歡咕嚕肉的一定要點聽說咕嚕肉最考師傅的功力這裡每一顆都是脆的 上湯浸菜心師傅很細心的去了部分的皮令菜心特別嫩黑白蒜安格斯牛柳粒牛柳粒非常淋砂鍋銀鱈魚 魚的表面脆脆的加上醬油別有一番風味最後我們還點了師傅的拿手蛋白杏仁露大家對這一餐都非常滿意
差不多每年媽媽生日我們都選海景軒慶祝

炸子雞
咕嚕肉
砂鍋銀鱈魚
2018-09-21 1463 views
姊妹淘聚會 ,今次黎到海景嘉福酒店既海景軒,環境好舒服既中菜廳,溫和既燈光令人放鬆。靜靜地坐底好有詩意既氣氛,一洗買唔到粉底既頹氣。每一道菜都好精緻,真係色香味視覺行先,即時胃口都返哂黎。酒店即係酒店,服務水準真係一流,細心又有禮貌,令人放慢節奏好放心交比侍應生去安排。個水晶牛肋肉上枱,好可愛啊,外表好似一個蒸梨咁,裝飾都好細緻,又唔會好over,好味啊,肉汁在打圈。冬坡肉好似一件小禮物咁,冬瓜令到成個口感都變得好輕,好岩美女胃口。整體食物好養眼,睇到嘩嘩聲,食下食下又到最期待既甜品,蛋白杏仁茶同埋山楂卷,太感動了,中式甜品都可以好有格調呢「轉圈撒花-ing」好正!完美既晚上。
好正!完美既晚上。
  • 水晶牛肋肉
  • 蛋白杏仁露
  • 泮塘山楂卷
  • 玫瑰花香燻帶子
2018-09-09 1825 views
幾年沒有來,難得生日飯無乜頭緒,就回來試試水準😃顧客服務部很快捷,但大餐牌的餸很多得獎菜都沒有寫,於是我都是看openrice的食評下單,全部都無失望,下次會去飲茶試埋佢d點心,同埋侍應姐姐介紹的椰x蟹蓋
2018-08-17 1351 views
之前食過這裡的灌湯餃好清甜,雖然不是傳統嗰款啲湯包在餃子内,但都没所謂啦!最緊要整得好食,無添加,不過都好難,吾多區少都會加些现成雞湯,有隻鮑魚仔,身價吾同哂 叫了呢個煎焗銀鱈魚,無諗過個厨調較個豉油汁會咁好味,魚肉超滑溜,雖然價錢係貴啲,差兩蚊四百元,有三大件咖,重係真货,吾係用鱈魚柳來冒充,係物有所值嘅,又有八折呢,差不多啦!就算在普通食肆叫這款銀鱈魚,相信都要二三百元才能落樓。提提大家,千萬别在這裡叫炆雞食,因為很很難食。

叫了呢個煎焗銀鱈魚,無諗過個厨調較個豉油汁會咁好味
提提大家,千萬别在這裡叫炆雞食,因為很
很難食。
2017-07-13
2018-08-11 1501 views
食家女友和我一樣對中菜情有獨鍾、又特別喜愛「懷舊中菜」!是晚女友安排了一桌由「海景軒」的梁師傅親自為我們主理一頓美味的「懷舊菜式」!🙏🏻😍😍😍今晚有好多第一次嚐試又特別欣賞的佳餚...👇🏻😋😋前菜有:脆皮芙蓉卷-豬油網包豬腦、久違的手工菜!頭抽醬瓜皮-西瓜皮腌製後、原來可以咁醒神!紙包大鱔 -久違的紙包菜式、入味!湯:四寶元肚湯-豬肚包(烏雞、蓮子、紅棗、糯米等四寶)、鮮甜!主菜:星班生死戀-用鹹魚仔原來都可以咁咸鮮、正!水晶牛肋肉-水晶梨劃空釀入牛肋肉、梨的甜味令肉質更淋更入味!呢道餸身為「飯婦人」的我點可以唔加碗白飯、Yummy👍🏻👍🏻👍🏻😋主食:狀元煎茶果-其實粉果不是我杯茶、但呢個先煎後蒸粉果、餡料豐富美味、愛上了!👍🏻👍🏻😋甜品-不是我杯茶、但每樣都有淺嚐!最後有人代我清埋、證明不差!👍🏻😜今晚略為遜色的👇🏻👇🏻「樵山焗蟹砵」- 食材和味道夾得有點牽強、個人覺得沒多大驚喜!「欖菜玉珠」- 奇怪是晚只嚐到雪菜味道、一點欖菜味道也吃不出!而且雪菜味道有點「霉」味!有點失水準!也是今晚唯一一道菜有剩的!😅但整體不錯了!大滿足!😍😍😍是晚菜單:四喜臨門脆皮芙蓉卷、紙包大鱔、頭抽醬瓜皮
食家女友和我一樣對中菜情有獨鍾、又特別喜愛「懷舊中菜」!
今晚有好多第一次嚐試又特別欣賞的佳餚...👇🏻😋😋
前菜有:
脆皮芙蓉卷-豬油網包豬腦、久違的手工菜!
頭抽醬瓜皮-西瓜皮腌製後、原來可以咁醒神!
紙包大鱔 -久違的紙包菜式、入味!
湯:
四寶元肚湯-豬肚包(烏雞、蓮子、紅棗、糯米等四寶)、鮮甜!
主菜:
星班生死戀-用鹹魚仔原來都可以咁咸鮮、正!
主食:
今晚略為遜色的👇🏻👇🏻
「樵山焗蟹砵」-
食材和味道夾得有點牽強、個人覺得沒多大驚喜!
也是今晚唯一一道菜有剩的!😅
但整體不錯了!大滿足!😍😍😍
是晚菜單:
四喜臨門
脆皮芙蓉卷、紙包大鱔、頭抽醬瓜皮、明爐烤鳳肝
四寶元肚湯
蛋白杏仁茶
黃金脆鮮奶
泮塘山楂卷
2018-08-09 1036 views
同家人食晚餐 見到呢間中菜好fusion~食物賣相吸引所以吸引到我黎試下 不過有部分fusion 小菜係需要預先預訂一人一碟上枱 靚靚有花思酒店都好易搵 又有大枱 俾我哋一行10幾人傾得開心食得開心首先我哋先來一個好鮮甜既玫瑰花香燻帶子有少少煙燻香,match~片皮鴨 食中菜又點可以放過?上枱前 師傅會親手係我地面前表演 切片皮鴨 呢度嘅片皮鴨唔會咬落成啖油 皮薄 黎唔鍾意食肉嘅都覺得好好食花雕蛋白蒸蟹鉗 花雕味啱啱好 唔鍾意花雕酒都可以接受到蛋滑呢個係 欖菜玉珠 煙煙銀銀龍王白肉卷 需要預訂 呢個卷係三層組成 賣相一流 其實係蟹黃蛋黃汁花膠釀冬菇不過要小心啲食 好易一夾就爛鴛鴦糯米飯 係咪睇唔出d飯喺邊呢?呢個糯米飯外脆內軟,好似條煎魚咁就算就咁食 點小小汁已經好有味總結呢間餐廳食物賣相的確吸引,食物亦都對得住價錢,適合一家人去食
同家人食晚餐 見到呢間中菜好fusion~

食物賣相吸引所以吸引到我黎試下

不過有部分fusion 小菜係需要預先預訂

一人一碟上枱 靚靚有花思

酒店都好易搵 又有大枱 俾我哋一行10幾人傾得開心食得開心

首先我哋先來一個好鮮甜既玫瑰花香燻帶子

有少少煙燻香,match~

片皮鴨 食中菜又點可以放過?

上枱前 師傅會親手係我地面前表演 切片皮鴨

呢個卷係三層組成 賣相一流
其實係蟹黃蛋黃汁花膠釀冬菇

不過要小心啲食 好易一夾就爛

鴛鴦糯米飯

係咪睇唔出d飯喺邊呢?呢個糯米飯外脆內軟,好似條煎魚咁
就算就咁食 點小小汁已經好有味

• 欖菜玉珠
  • 鴛鴦糯米飯
  • 龍皇白玉卷
  • 玫瑰花香燻帶子
2018-07-23 931 views
來過幾次海景軒,今次是極之失望的一次,話説經常食點心係吾健康,所以改改口味,點了個鸳鸯蝦,蛋白蒸蟹鉗,同埋吾記得乜乜雞煲,三個餸只有蟹鉗好味,嗰兩個乜蝦乜雞就難食到無朋友,先講嗰兩隻蝦,淡而無味,個厨懒到白色蝦肉嗰款底味都吾加,至於黑色嗰款好似話係黑松露乜蝦,莫講話無黑松露芬芳味,又係連底味也没有,唉!咁簡單嘅嘢都可以整到咁難食,個厨師喺度雲遊太空,講到隻雞,相信份量無一半,都吾緊要,最緊要好味,連最基本嘅都做吾到,隻雞又係無底味,無雞味,啲肉鞋夾梅,呢餐真係浪费金錢,好難説服自己短期再來。就係呢兩隻乜蝦好鬼難食;難食雞煲

就係呢兩隻乜蝦好鬼難食;

難食雞煲
2017-12-28
2018-07-16 853 views
標题同食評無關,哈哈!間吾中都會來海景軒食午餐,這裡燈光較暗,令人好易入睡,無乜胃口,只叫了一款點心就係鮮蝦腸粉,餡料十足,配上甜豉油,再加個飽魚雞煲,鮑魚煙煙in un,幾有口感,一定吾係糖心嗰種啦,但隻雞就差到離哂大譜,煮到啲肉又鞋又霉,扣哂分,吾知係咪中午時段大厨休息,求期找個二打六來煮,以後中午食厨房菜都係諗清楚,费事失望,付了金錢,得到淚水。
標题同食評無關,哈哈!
間吾中都會來海景軒食午餐,這裡燈光較暗,令人好易入睡

2017-12-06
Lunch
母親節是一年一度的盛事,因而選擇慶祝地點也成了讓人抓破頭皮的大難題。一來要顧及眾人口味挑選味道出眾的餐廳,同時亦要顧反食物的賣相,好讓大家拍出一幀幀漂亮的全家幅。今年母親節,我就選擇了海景嘉福酒店的海景軒。食物賣相從來是海景軒吸引人的地方,但令我們喜出望外的是食物的味道能媲美它們如詩如畫的外觀。先來一道清香的豆腐開開胃。再來是煙燻帶子。帶子不算很大,但味道鮮甜,而且烹調時間剛好,沒有太煙韌的感覺。接下來是眾人最期待的一道菜。常說做菜要色香味俱全,想必就是這個意思吧。食物做得精緻,食客吃時也倍加愉悅。說實的,這道菜的味道並無特別,但做菜者的心思為它增添不少分數。水晶牛肋肉這是來海景軒必點的招牌菜。廚師將軟腍的牛肋肉釀進一個大梨子裡,再從上倒上香濃的醬汁。帶鹹的牛肋肉配上帶酸的梨肉合起來完全不勉強,反而為味覺帶來新的衝擊!而且牛肋肉燉得非常軟腍,易於刀切及咀嚼,十分出色。黑松露蔥燒雞這是我全晚最喜歡的一道菜。黑松露的香味在燒雞上菜時已撲鼻而來。看到一片片如樹葉般大的黑松露便會明白這是「一分錢,一分貨」的道理。蜜梅香燒骨又一道招牌菜。酸甜混合的燒豬骨做得不錯,略嫌麵粉皮有啲硬,但味道是好的。

先來一道清香的豆腐開開胃。

煙燻玉帶子

蜜梅香燒骨

炒牛柳粒不過不失。

鴨香立方
多士非常油膩,是整餐的敗筆。

整體不錯,食物賣相出色,惟價格因酒店的關係較高,但作為慶祝節慶的地方也頗為一個好選擇。