星期日好得閑,諗起好耐冇行元朗啦,所以就坐西鐵去元朗行下!之前來呢度行嘅時候都有留意呢一間學店架,發現有好多人都幫襯,成日都人頭湧湧,座無虛席。今次去到難得一場,見到有位即刻坐低,叫了一碗牛腩麵、牛腩咪、雲吞麵!喺等候期間我哋留意到師傅再次牛雜,鍾意食牛肚嘅朋友見到師傅夾起牛雜,就知道好好食!我哋大約等左5分鐘,就可以開餐啦!首先講吓牛腩麵,佢嘅面好煙銀, 10分爽口,軟硬適中,而且牛腩是半肥瘦,分量十足,完全唔會覺得好少牛腩!之前食過一啲潮州粉面店,估唔到最好食嘅牛腩係呢一間然後到雲吞麵,雲吞麵內的鮮蝦10分爽口,而且每粒雲吞大大粒, 10分飽肚!下次會再來, $30一碗麵現在很難得,算係性價比很高
星期日好得閑,諗起好耐冇行元朗啦,所以就坐西鐵去元朗行下!

鍾意食牛肚嘅朋友見到師傅夾起牛雜,就知道好好食!

下次會再來, $30一碗麵現在很難得,算係性價比很高
牛腩麵
牛腩米
雲吞麵
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
牛腩麵
牛腩米
雲吞麵
2017-09-20 444 views
我同老婆都間唔中都會去元朗行下,平時經過見到個麵檔好懷念嘅舊式粉麵舖,一直都想試。我兩個今日終於可以坐低慢慢食香噴噴嘅牛腩味之餘仲可以食埋個環境所帶有嘅懷舊味,【重點係仲用緊木筷子食麵-夠哂懷舊】。之後我地坐低之後叫左【牛筋腩河】、【牛雜雲吞河】,但懷舊味道依然Keep住咁多年,雖然湯底本人覺得不算很出色但牛腩牛什都很入味,雲吞就多肉少蝦,都係保持住舊有既味道。想食懷舊木筷子粉麵舖既味道真係值得去試下。

牛筋腩河
牛什雲吞河
$40 (Lunch)
牛筋腩河
牛什雲吞河
2017-03-30 588 views
作為元朗人,雖然平時成日經過元廣,但好小坐低試下佢既牛腩琴晚真係太餓又太趕時間,所以就試一試佢既牛腩既肉質幾本上係我試過都數一數二,唔會太腍身,又唔會太韌,有咬口得黎岩岩好而且佢既湯底值得一讚,鮮甜而且唔似一d出名濃味既牛腩店咁落好多既味精,搞到我都飲左佢大半碗湯(補充一下,本人對味精極敏感,如果飲有味精既湯,係會口渴到傻)不過如果牛腩再入味d就更perfect了,下次再試過!
作為元朗人,雖然平時成日經過元廣,但好小坐低試下佢既牛腩

琴晚真係太餓又太趕時間,所以就試一試

而且佢既湯底值得一讚
,如果飲有味精既湯,係會口渴到傻)

不過如果牛腩再入味d就更perfect了,下次再試過!
牛腩河
牛腩河
2016-12-16 664 views
環境一般,也是典型元朗街頭座的格局。地面可能還有點不平及較髒,如果辦公室在附近,外賣較佳😌。外賣的話,質素跟賣相差不多。之後有天晚上再去,現場吃,牛腩呈薄條形,煮得夠林,有筋有肉,軟林,肥瘦適中,雖不及朱兆記般軟林,但亦算質素亦不錯。麵條不太林,剛好還有嚼勁,煮得剛剛好,功架十足。粗麵雖然較寬,但質感不如幼麵般煙韌,還是撈幼較美味。加點辣椒油及醋,成為絕配。現場吃還有濃湯一碗。
外賣的話,質素跟賣相差不多。
之後有天晚上再去,現場吃,
牛腩呈薄條形
,煮得夠林,有筋有肉
,軟林,肥瘦適中,雖不及朱兆記般軟林
,但亦算質素亦不錯。
麵條不太林,剛好還有嚼勁,煮得剛剛好,功架十足
。粗麵雖然較寬,但質感不如幼麵般煙韌,還是撈幼較美味
加點辣椒油及醋,成為絕配。現場吃還有濃湯一碗。
2016-03-05 1340 views
我是一個喜歡湯湯水水和麵食的人,可惜東涌卻沒有老街坊式的雲吞、牛雜麵店,僅餘的茶餐廳、連鎖店所提供的麵食,味道始終欠缺神韻,只能偶然充當慰藉心靈之用。論到麵食之最的牛雜,更只有商場 Food Court 裡的「學記」,每次要止癮的時候去一趟,走的時候總會跟自己說:「這是最後的一次!」。牛雜質量還可接受,但那令人費解的化學調味實在下得重手,味道濃鹹得過份,吃畢十杯大清水作解藥走不了!據知「學記」是出自元朗的老號,始於1954年元朗大馬的擔挑小麵檔,六十多年的根基不是應該打得扎實才對嗎?奈何......這令我不惜走訪元朗老店一趟!元朗的「學記」位於舊式的熟食中心,大牌檔的風格要比商場的店更有親切感!當天天氣涼快,吃碗熱麵倒不會大汗淋漓,吃大牌檔也有最佳的季節!老師傅就是主角。眼睛轉向左邊挾出牛雜,眼球繼而轉向右邊,將牛雜放於枮板上,右手提起切牛雜,再將牛雜盛於湯麵上,這個動作一天內不斷的重複再重複。長度、色澤不一的筷子反映大牌檔不拘於泥的性子!不一會,兩碗麵條端來了!水餃牛雜河和牛雜米,我倆都以牛雜為主!先呷一口色澤啡黃的湯頭,當中沙爹味道突出,咀嚼得到花生的碎粒,雖然不算得是驚喜的美味,

長度、色澤不一的筷子反映大牌檔不拘於泥的性子!
水餃牛雜河
牛雜米
湯底
先呷一口色澤啡黃的湯頭,當中沙爹味道突出,咀嚼得到花生的碎粒,雖然不算得是驚喜的美味,但整體味道不會過鹹過濃的風格,跟 Food Court 的截然不同及可取。其後向工作人員詢問,她稱「學記」的湯底由數十種醬料混合而成,也許分店調較的比重有別,因而產生差異,不過元朗「學記」該是最正宗的老味道。原來如此,相信在品質監控上還可嚴格一點、統一一點!
牛雜米
牛雜包含了牛肺、牛膀、牛肚和牛腸。

牛腸肥美,燜煮得軟腍帶點咬口;牛膀的粉質不夠軟綿滑溜,味道不算理想;牛肚過份軟腍,失去應有的彈性。
牛肺
至於牛肺則有如千根纏擾,怎咬也咬不斷,最終放棄了!

以牛雜的質量而言,元朗老店有點強差人意的感覺,分店的水準與及用料確實較佳。在價格方面,單純以一碗牛雜粉作比較,分店的價格要比元朗老店貴出 40%。
水餃
那水餃又如何?
水餃
水餃略帶香氣,餡料不多,稍有彈牙之感!
辣椒油
辣椒油輕微的嗆喉,味道不太香也不太辣,無論怎樣美味也好,壓根兒跟沙爹湯底就是不太協調!
以牛雜麵來說,元朗「學記」的價格可算是平易近人,街坊們口中也許是品嚐著一份化不開的情懷。

「學記」多年前已交由第二代接手,並將「學記」由街坊小店邁進企業化,幾家分店並亦進駐星加坡旗下各區的 Food Court,可是作為食客的我,始終以味道和質量作為第一考慮,究竟現在的「學記」是進步,還是退步了?
2016-02-28
$33 (Tea)
2015-06-26 853 views
這麽近的大排檔麵店,竟然今天才一試。由於只是麵店沒炒物,所以坐外邊也不算太熱。墨丸牛腩河湯底有腩汁味,不太咸,還可。河粉軟林林,煙韌程度當然不能與大埔那名河粉店比較。份量不多,勉強可頂肚三兩小時。辣椒油不太辣,香氣僅普通。牛腩,不太濃味,而且有點乾,太瘦,勉強吃下,滿口痴牙,不太爽。牛筋只有一件,下次不用再吃牛腩了,淨吃牛筋更佳。墨丸反倒彈牙,三粒挺彈牙而香的墨丸,不錯。雙拼$29,還可以,但元朗選擇眾多,再臨機會不大。

墨丸牛腩河

湯底有腩汁味,不太咸,還可。

牛腩,不太濃味,而且有點乾
,太瘦

墨丸反倒彈牙,三粒挺彈牙而香的墨丸,不錯。

雙拼$29,還可以,但元朗選擇眾多,再臨機會不大
$29 (Lunch)
2014-11-04 722 views
成日見間野好多人,呢日人不多,就試下啦等左3分鐘,坐既地方好似傳統大排檔,比較污糟叫左魚旦粉,等左5分鐘左右魚旦粉加左腩汁,所以深色左比較平時清既魚旦粉,呢碗好油,魚旦無魚味,好彈,感覺不似食魚旦河粉好油,係由於湯底所致好彩,26蚊不是貴
成日見間野好多人,呢日人不多,就試下啦
等左3分鐘,坐既地方好似傳統大排檔,比較污糟
叫左魚旦粉,等左5分鐘左右
魚旦粉加左腩汁,所以深色左
比較平時清既魚旦粉,呢碗好油,
魚旦無魚味,好彈,感覺不似食魚旦
河粉好油,係由於湯底所致
好彩,26蚊不是貴

2014-11-01
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
經常落元朗行過見到個環境好似細個食開嘅麵檔,一直都想試,今日終於一支弓可以坐低慢慢食看噴噴嘅牛腩味之餘仲可以食埋個環境所帶有嘅懷舊味。叫左牛筋腩撈面。睇住師傅兩三下手勢煮完個麵再揮刀幾下切筋腩。心入面第一個反應唔係想食,而係驚個麵未煮熟。阿姐一放低碟麵,陣只有做左多年嘅麵檔先至會有嘅牛腩味一拥入鼻,個肚即時餓起黎。第一口麵食入口,不但冇鹼水味之餘,個種彈牙係食過只有深水埗一家好出名麵店食過。再食一啖牛筋,糖心!即時念唔到野,淨係想慢慢咬,食清楚個質感同味道。唔先師傅係唔係見我生面口,坑腩,邊腩,同肥腩每樣都兩件。其他麵店咁叫有時要加錢。難得每個部位都有小小,可以試清楚味道。做得耐係唔同啲,牛味濃但純,冇味精。食完個麵之後冇口乾。唔似啲出左名或者啲連鎖麵店咁冇鹵水味,得個鹹同好多重味精。十點半入唔多,慢慢食完個麵之後仲可坐喺道睇下街上行過嘅路人,飲兩啖另上嘅蔥花湯。一次要帶個仔黎食我細個跟爸爸去食麵嘅味道。
2014-09-10
$32 (Lunch)
2014-05-20 588 views
食左十幾年喇...我至愛既牛筋麵, 鐘意佢d腩汁, 夠香夠濃, 飲幾啖都唔會好頸渴...每次order果陣都會問d阿姐: "d牛筋炆得夠唔夠林?? 林先俾我la"個面好爽口彈牙, 完全冇鹼水味~~~ 水準keep得好好呀!!!食幾十次, 幾十次都係好爽口彈牙, 同埋份量好岩我呢d鐘意8成飽既女仔...不過唔suggest買野飲, 因為冇咁抵...所以我會自己帶水, 都健康d啦~魚皮面係我2nd favourite~ 好鬆好脆, 浸落d腩汁度係the best combo!!!同埋recommend大家天氣涼d先去呀...夏天去真係一邊抺汗一邊食ga~~
牛筋麵
食左十幾年喇...

$25 (Lunch)
牛筋麵
2014-03-26 655 views
有時在元朗想不到吃甚麼,腦中就會想起學記,食了多年依舊沒很舒適的坐位也沒有冷氣,但舊有的味道依然Keep住多年,雖然湯底本人覺得不算很出色但牛什很入味,麵也不錯,最重要每次一定要加多支可樂,一碗麵已很滿足!
  • 牛什、牛腩
2013-08-29 247 views
在元朗最令在下開心的,是依舊保留了不少老牌食店,如果大家有機會在半夜四點左右經過,便會發現有大牌檔已經開始營業,好有六十年代的風味。學記在元朗都不知有多少日子,但在下每次經過,總有一半機會坐下吃碗麵,感受一下那獨有的大牌檔風情。今次要了牛雜粗麵再加一枝可樂,鹵水牛雜炆得夠腍,腸、肚、肺及膀都有,吃時澆點辣油更添惹味,粗麵脫鹼未清,但未算嚴重,還是可以接受的。就算有牛角扇勁吹,依然一身汗,幫助不大。
牛雜粗麵
2012-07-13 235 views
(學記麵家)我本人相信這家麵檔以經超過有20年或以上.因為我小學時以經係黎這食牛什.....今天我一樣的是叫一碗(牛什河)IMG:2]從細食到大味道依然令人回味..其實牛什冇乜特別...是牛什的味道吸引我來的.學記的味道一般都是比別的重牛味....由其是他的湯低我可以喝到牛骨湯的味過..相信在元朗區唔會找到別一間咁有牛味的牛什麵了...仲有呢到仲可以揾到冰凍的玻璃樽可樂....有大樽.細樽....細樽的都只是$4蚊...食牛什麵加友冰凍的玻璃樽可樂...簡直是人生一大樂事.......計埋可樂埋單都只過是$26蚊....22蚊食到一碗咁高水準的牛什河....真係要推界比大家~~~~

[星期日同老婆去元朗廣場行街街....其實早前以經食左野先行街...特然想起廣場格離有一間牛件麵檔.以前我是成日食的..未道也很好味的..特然想起~~所以自己一人行過去食番碗快麵先
學記
玻璃樽可樂
食飽飽
  • 牛什
2011-08-14 139 views
大家一想起入元朗食雲吞麵, 會好自然就想起某一家老字號到底的麵家, 當然既然獲得米芝蓮評審的, 水準當然是高。 但其實元朗好味的麵家絕對不會只有那家, 所以這次想介紹的, 我覺得同樣一樣有超水準的麵家給各位。這家麵家是朋友介紹的才知道的, 由於他在大馬路的後面, 所以位置比較難找, 一般可能要找好幾分鐘先會見到。 可能星期六的關係, 再加上暑假, 所以並沒有下面那些朋友所說, 要多人到外賣先食到。 我們坐在一個對著牛角扇的位, 所以非常涼爽。 有人說這麵家的人態度很差, 但我覺得並不是這樣哦, 一入到已經有一位好好聲氣的阿姐問我地食咩野, 我覺得幾親切, 總比起某些大集團機械式的歡迎語更好。 因為知道這裡的牛腩牛肚等十分出名的, 所以就叫了一碗牛腩牛肚河 及 牛肚雲吞麵, 而且這裡難得仍然有大支裝玻璃可口可樂, 當然也點了。 等了約10分鐘便有了, 一來時已經聞到一股好香的腩汁味, 而且份量剛剛好。 其實我很想說一句就是, 中式的粉麵, 一般份量不會太多, 如果你在外面吃到的那些粉麵大大碗的, 不會是正宗的。 我聞到腩汁實在太香了, 所以忍不住喝了幾口, 真是非常濃郁的腩湯味, 這是現

等了約10分鐘便有了, 一來時已經聞到一股好香的腩汁味, 而且份量剛剛好。 其實我很想說一句就是, 中式的粉麵, 一般份量不會太多, 如果你在外面吃到的那些粉麵大大碗的, 不會是正宗的。 我聞到腩汁實在太香了, 所以忍不住喝了幾口, 真是非常濃郁的腩湯味, 這是現在外面非常少見的了。中國人的湯.. 不其實所有亞洲粉麵的湯底, 如果是正宗的話, 就必定會有一些所謂的「油」在上面, 其實這些不是油來的, 而是精華來!! 因為湯底長期在煮著, 牛骨的骨膠原已經滲入整碗麵入面, 所以但凡所有以肉骨而成的湯, 都必定有層骨膠係上面, 外國人在吃粉麵不注重湯底, 而且他們不擅於用肉骨作湯底, 所以在外國吃到的麵都不會有一層「油」在上面的。

牛肚入口非常香濃, 而且十分彈牙!! 在市區已經很難吃到這樣的牛肚, 而且份量足夠。麵是用上等的鴨蛋麵來做的, 是一整個麵餅的。中式的麵, 其實是不適宜外賣的, 因為大部份中式麵要快吃才好的, 如果用外賣的, 根本就已經會林了, 要外賣的話, 最好都是湯另上比較好的。 雲吞中的蝦, 入口已經感到有一種好強烈的海鮮味, 非常彈牙!! 可能一個未必足夠的, 但我覺得這樣已經很好了, 這是香港已經失傳了的正宗麵家, 在元朗的大馬路後終於尋回, 有種好像和親人重逢的感覺。

環境雖然比較骯髒的, 但如果配合這個懷舊的麵家, 我覺得不錯。 這是一家懷舊風味極重的麵家, 值得向
大家推介。
已失傳的一碗美味的麵
懷舊風味
以前麵店多用木筷子
2011-08-13
$25 (Lunch)
已失傳的一碗美味的麵
懷舊風味
以前麵店多用木筷子
  • 牛肚雲吞麵
2011-07-09 108 views
我本人同我爸爸都係好鍾意食雲吞,學記嘅雲吞係我地食過咁多間最好食。信我吧,冇介紹錯。因為我每日都會風雨不改,到學記食一碗雲吞。雲吞用嘅蝦都食得出係新鮮的,而且又雲吞大粒,真係好值得一試。我包你食過返尋味呀:)
2011-07-09
$20 (Lunch)
  • 最好食的雲吞
2011-03-04 146 views
今日因為要帶從LA回來的姪女到元朗紋眉,紋眉後想起女友多次提及元朗學記牛雜,牛腩等….便順道一試.結果失望而回!回想今星期日整日都選錯餐廳. 因為食過學記後, 總學腸胃悶悶的…. 所以晚上才選擇Monster Sushi. 學記位于元朗熟食市場地下, 是街頭大排檔, 本來別有風味因已多年沒機會到大排檔開餐了. 這也可有點兒時回憶!畢竟社會日漸繁華,時代不斷進步, 這類本土文化也剩餘不多了! 我點了牛雜河, 男友則要牛雜粗麵, 而姪女則點牛腩河.河粉端來後未食已後悔來了. 因為看到整碗都鋪滿油, 胃口全消! 再加上食不到牛雜香料味. 我食過一口後便放下筷子, 感覺滿口油馬上反胃, 最後連我姪女也停下筷子! 試想連從外國回來的也沒法接受. 真不明白學記的好評由來?後記: 不知大家有否注意到? 現今香港的河粉已和昔日大大不同了! 沒有米香, 不是純米磨的. 兒時河粉顏色純白, 陣陣米香,有口感! 而今日的則是灰白色, 想是有侵入木薯粉, 沒米香,沒口感! 相反的我們在美國食的河粉比香港的香滑!
我點了牛雜河, 男友則要牛雜粗麵, 而姪女則點牛腩河.
後記:

2011-02-20