2019-03-25
由細食到大嘅炸墨丸河依舊好味!細細個放學或weekend,屋企人都會帶我黎學利食炸墨丸。食過咁多次終於記得要寫食評。-位於大埔中心巴士站隔離嘅學利,係大中已經好多年。炸墨丸係佢地招牌,其他粉麵都好正。今次晚餐時間黎食,around 9點都幾full,keep住有客人黎。Order咗炸墨丸河、香茅雞翼及蔥拌魚皮。炸墨丸河6粒炸墨丸配蜜糖🍯勁Match蜜糖比較水但都好濃味!每粒都點勁多黎食而碗河粉超出色!零味精!清清地又唔難食。河粉有咬口唔會散哂爛哂。兩樣加埋唔會油膩。蔥拌魚皮可以揀辣、唔辣或小辣,更可以揀麻辣。正宗嘅魚皮做洗係滾完過冷河,令到魚皮有咬口。已經好少地方有得食到,重要係保留到傳統做法,個人認為只係得呢到有。其他地方食過都冇做過冷河嘅動作。一碟入面配菜及魚皮份量都多!揀左小辣,因為之前食過太辣,食唔到落去。魚皮十分有咬口又香,而且唔係個種成碟紅油做出黎嘅辣,值得一試。香茅炸雞翼炸到熱辣辣,唔會炸到有焦。放左陣再食都勁熱!要咬開或吉洞比佢散一散熱先。皮脆肉嫩!碟上有紙索油但一啲都唔油!單係雞翼已經好好食,唔需要點醬食。—整體好推薦的食店有自己特色之餘,食物質素好,更係正常粉面店價
細細個放學或weekend,屋企人都會帶我黎學利食炸墨丸。
食過咁多次終於記得要寫食評。
Order咗炸墨丸河、香茅雞翼及蔥拌魚皮。
炸墨丸河
6粒炸墨丸配蜜糖🍯勁Match
蜜糖比較水但都好濃味!每粒都點勁多黎食
蔥拌魚皮
可以揀辣、唔辣或小辣,更可以揀麻辣。
正宗嘅魚皮做洗係滾完過冷河,令到魚皮有咬口。
香茅炸雞翼
—
整體好推薦的食店有自己特色之餘,食物質素好,更係正常粉面店價錢。而且店內光猛又乾淨!即使門口大開但食左咁耐都冇蒼蠅飛黎飛去,格面唔會油淋淋濕濕的。
試過外賣及堂食,個人推薦堂食,因為外賣冇得分湯,令河粉好快索哂湯又易爛。