2021-10-04 87 views
今日黎駱駝漆大廈附近接男朋友收工,男朋友推介有間慢煮牛抵食又好味😋連地膽觀塘友都推薦,一於試下佢有幾好味!😋 鋪頭內裝修淺色光猛色系令人未食就已經精神一陣啦😆我地order左個名古屋風味慢煮牛伴麵同埋慢煮牛喬麥冷麵,仲有樽仔奶茶同埋檸檬蜂蜜薏米水!鋪頭內冷麵同飯既建議食法,睇睇下唔經唔覺主食們同飲品們都黎到枱上啦🤤 七彩繽紛既伴麵放滿好多配菜,中間放左隻溫泉蛋,配埋濃濃醬汁浸住肉質鮮嫩既慢煮牛🤤賣相打卡一流😆👍我將伴麵同配菜撈一撈再將沾滿醬汁既慢煮牛一齊食🤯哇!哩個感覺刷新左我味覺數據庫!牛肉肉質嫩滑冇渣,醬汁提升整個牛肉味道Level!麵質唔淋唔硬恰當好處,配菜豐富整個口感Layer!真係唔錯!😋岩岩既味覺衝擊令到味蕾失守,即刻飲啖樽仔奶茶冷靜一下激動既心情🤣!茶味夠濃🍶花奶夠滑🍼樽仔夠凍🧊做到茶餐廳既奶茶水平👍我地嘗試左鋪頭既建議食法去食喬麥冷麵😋,第一口只食冷麵唔沾汁!淡淡既味道清理原本濃激既口感,將麵一口氣“shi“入口喉嚨感受喬麥麵既香氣同美味😋第二口將喬麥麵按長度分配點3分1醬汁,味道既變化好突出😳舌頭在口腔中將醬汁平均分配在喬麥麵上,每一口既喬麥麵都有醬汁既味道昇華😋最後

我地嘗試左鋪頭既建議食法去食喬麥冷麵😋,第一口只食冷麵唔沾汁!淡淡既味道清理原本濃激既口感,將麵一口氣“shi“入口喉嚨感受喬麥麵既香氣同美味😋第二口將喬麥麵按長度分配點3分1醬汁,味道既變化好突出😳舌頭在口腔中將醬汁平均分配在喬麥麵上,每一口既喬麥麵都有醬汁既味道昇華😋最後根據個人口味放入芥末同薑末等配料💪配出自己鐘意味道既喬麥麵😋 哩種食法好有日式風味!又可以配出個人口味🤣果然冇介紹錯👍👍👍

總結而言,慢煮牛肉同喬麥麵都係高質推薦😋味道好味又抵食!下次再黎接男朋友收工個陣,一定要再黎食埋其他推薦食法!😋
<慢煮牛腹扒蕎麥冷麵>$88駱駝漆其中一間最熱門嘅餐廳🤫 入到去當然要叫佢哋嘅名物 牛嘅份量都真係幾多 幾有厚度 而且幾冧身 質地有啲似薄切嘅燒牛肉 蕎麥冷麵嘅牛肉係分開放嘅 所以佢會比丼飯嘅牛肉生 所以質感更加好 而且佢嘅醬汁亦都比飯濃 仲有溫泉蛋佢加咗啲神秘嘅醬汁 特別好味😍 而蕎麥冷麵嘅汁就比較淡 同唯一就係蕎麥冷麵冇得加$20食鵝肝少少傷心😂整體:地方都幾細 唔係坐得太舒服 不過食物質素補救 鵝肝係一定要嗌😂 因為我實在太鍾意食鵝肝😂 (可惜我蕎麥冷麵冇鵝肝加😢)
<慢煮牛腹扒蕎麥冷麵>$88

地方都幾細 唔係坐得太舒服
不過食物質素補救
鵝肝係一定要嗌😂
因為我實在太鍾意食鵝肝😂
(可惜我蕎麥冷麵冇鵝肝加😢)
慢煮牛腹扒蕎麥冷麵
慢煮牛腹扒蕎麥冷麵
2021-10-02 94 views
最近唔少黃店紛紛結業😐,慢煮屋其中一間最近都冇做,而家只係剩返駱駝漆呢間。一場嚟到,當然要食牛,我叫咗慢煮牛肉配名古屋風味拌麵。牛肉份量算多,每片薄切有牛味,肉質嫰滑帶粉紅,夾埋醬汁同蔥花一齊啪入口,好滿足。拌麵配料有牛肉碎,溫泉蛋,蔥花,海帶,洋蔥,鰹魚碎,飯素等,好豐富,由於我較重口味,食嘅時候將成碟醬油撈哂落去,味道剛剛好,好食😋。如果要挑剔,就係呢度竟然播年青人偶像蘇永康嘅歌🥴,真心幾趕客,希望店家多加注意。

2021-09-29 143 views
見有人話唔錯,經開觀塘就尼食下,不設預約,好彩早尼唔跑排隊,座位尼講就逼左少少但其他工廈尼講算乾淨企理。兩個人仔都中意食牛,本身想食同一個,但一場尼到無奶油咁蝕架嗎,結果就叫左兩個唔同既牛!一上台淨睇顏色都夠不得了,仲加左錢加舊鵝肝,我最鐘意吉串個蛋黃尼撈飯,唔知你地有無人一樣尼😂個人口味重,燒汁再多dd就更好啦,不過淨係一啖飯一啖牛都已經夠爽!牛真係多肉汁得尼唔算太韌,保留住肉味真心正正!麵豉湯味岩岩好,唔太咸。另外尼款牛既做法一樣,但佢用撈麵形式,比較之下,朕覺得撈飯先係王道!

2021-09-24 87 views
觀塘,曾經係一個傳統嘅工業區,不過隨着時代發展,呢個地方已慢慢轉型到有唔同種類嘅餐廳/ cafe嘅地方,而呢啲隱世餐廳大多都位於工廠大廈內。而今次我哋今次就搵到以「慢煮」為主題嘅餐廳。慢煮火炙牛腹扒丼($88):慢煮後嘅牛腹扒幼嫩,呈現粉紅色,口感嫩滑,juicy🤤如果仲嫌唔夠滑,可以把半熟蛋拌飯一齊食,包保直接滑落個胃到😂慢煮三文魚配牛油果丼($82):有牛油果,火龍果等,感覺清新,襯埋蟹籽,口感豐富😌減肥人士可以一試慢煮三文魚骨($28):宜個我哋就覺得一般般,味道濃嘅,不過個三文魚骨如果炸到脆卜卜,可以食埋就更好,當過吓口癮喇

2021-09-19 135 views
每日供應四款慢煮丼飯,附送無添加味精蔬菜餐湯透明玻璃廚房,製作過程一目了然。供應款式會定期更換以慢煮出名既小店! 平均消費一位都係$100左右!份量同水準超值!入座後剔紙仔落單慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 配兩個醬汁 冷麵汁+溫泉蛋醬油顏色都好粉嫩 食落好嫩滑,係用美國牛肉,肉味特濃!肉質嫩滑 食落冇渣無筋,去筋去油,花功夫呢! 肉汁的調味不錯!冷麵凍食非常有彈性 帶點煙韌口感非常有水準既小店,鐘意食慢煮一定愛上消費$100觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室
每日供應四款慢煮丼飯,附送無添加味精蔬菜餐湯
透明玻璃廚房,製作過程一目了然。供應款式會定期更換
入座後剔紙仔落單
慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 配兩個醬汁 冷麵汁+溫泉蛋醬油
顏色都好粉嫩 食落好嫩滑,係用美國牛肉,肉味特濃!
冷麵凍食非常有彈性 帶點煙韌口感
非常有水準既小店,鐘意食慢煮一定愛上

消費$100
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室
2021-08-30 230 views
觀塘嘅工廈不嬲都好出名☺️~又有好多好西食😋,今次就帶大家試吓呢間都幾出名嘅小店「慢煮屋」。😋小編今次叫咗慢煮火炙牛腹扒丼加真。鵝肝🤩,係呢到嘅主打菜!賣相勁吸引🤤未食都留緊口水,牛嘅份量算多,全部大概有6-7成熟,唔算太韌,仲有隻半熟蛋,撈埋飯食都唔錯!但醬汁就一般🤨,唔係好出色啦!鵝肝一上枱就爆多油多脂,但入口即溶,加20蚊嚟講算係唔錯🥳。另外係秘製醬汁燒豚肉湯麵,豚肉非常香😍,仲聞到有陣燒烤嘅香,同埋比較薄身,肉嘅份量唔算多,亦都好有咬口,醬汁入口算係唔錯,但如果配合飯食會比較推薦😂。雞翼唔算好入味,咬落脆脆地嘅,但整體嚟講正常,但應該試過一次就夠😗。飲品方面普普通通,唔口渴嘅話唔叫亦可!😂整體:🌟🌟🌟性價比: 🌟🌟🌟食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟人均消費:100-150/ head

整體:🌟🌟🌟
性價比: 🌟🌟🌟
食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟

人均消費:100-150/ head
2021-08-27 201 views
#慢煮屋 💛今次講嘅係位於觀塘駱駝漆大廈三期11樓嘅黃店 慢煮屋😋😋💛佢係以慢煮為特色🤤🤤裝修有日本食堂嘅Feel💗仲要係坐得幾舒服😌小編建議想食嘅朋友早少少去💕慢煮火炙牛腹扒丼 $88💰(6/10)賣相唔錯✨啲牛係粉紅色嘅🤤🤤 仲要都好多塊❤️中間會有一隻溫泉蛋😋😋再加啲蔥花 成個外觀真係好啱打卡❣️但係可惜嘅係 牛肉味相對上冇咁岀 仲要係偏韌🙊食唔到係慢煮嘅牛腹扒😢仲要醬汁方面冇咩味 而且比較少😢就可能冇得撈晒成個飯食🥺變佐個飯有啲乾🙊🙊希望店舖下次可以改善下😋照燒慢煮鳥肉芝士爆丼 $68💰 (8/10)好多芝士阿🤤🤤送到上枱好香芝士味💛因為即叫即製嘅關係 熱辣辣🔥啲芝士仲識拉絲🤤 仲有仲有 鳥肉其實係雞肉嚟架🐥唔駛驚佐係咪食鳥肉🤣🤣雞肉應該因為慢煮嘅關係 所以好嫩滑💗而且份量都唔會話好少✨呢個丼仲配埋滑泉流心蛋😋可以篤爆佢 撈飯食 咁就又有照燒汁 流心蛋同芝士啦‼️一次過滿足你3個願望 係口入面有3種層次感🤤🤤推介呢個丼❤️❤️睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️推薦指數🌟 6.5 / 10 🌟💛#巨B食黃店📍#巨B覓食觀塘慢煮屋 (觀塘)⚜️觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室⏱星期一至六

#慢煮屋 💛

小編建議想食嘅朋友早少少去💕

慢煮火炙牛腹扒丼 $88💰(6/10)

照燒慢煮鳥肉芝士爆丼 $68💰 (8/10)
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 6.5 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食觀塘

慢煮屋 (觀塘)
⚜️觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室
⏱星期一至六 1130-1700 1800-2200
⏱星期日 1200-1700 1800-2200

2021-08-26 120 views
慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 $88黎到點可以唔試招牌慢煮牛腹🤤牛腹經慢煮再火炙後切片 呈半生半熟既粉紅色 肉質比想像中嫩 份量頗多 食極都仲有🤣醬汁似照燒汁 惹味得黎又唔會太搶 冷麵夠凍且軟硬適中 另有姜蓉同芥末可以自行加入鏗魚汁 想重口味啲可以撈埋溫泉蛋一齊食👍🏻鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵 $68慢煮雞胸同樣出色 雞胸完全唔鞋 而且有四大舊唔驚唔夠食 亦有跟配鏗魚汁同溫泉蛋 唔食牛既可以嗌呢個啊😋呢個價錢黎講好抵食!凍柚子檸檬茶 +$14機緣巧合之下試左menu無既自家製柚子檸檬茶🍋柚子既甜同檸檬balance得岩岩好 茶底夠濃 意外地好飲👍🏻
慢煮牛腹扒蕎麥冷麵 $88

鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵 $68

凍柚子檸檬茶 +$14
2021-08-24 105 views
食咗一個多人推介嘅菜式,的確係不錯,食得出係慢煮,但又未去到會吸引我食第二次,真係試一次就夠了。環境就麻麻,加上慢煮真係等好耐,而且排隊都排好耐,所以真係試一試就無妨。

2021-08-22 289 views
其中一間嚟到觀塘必食起駱駝漆大廈三座 下面要排隊等 好多人上到餐廳反而唔洗等餐牌自己剔之後俾員工大家如果平日黎食下午茶 (2:30pm後) 仲可以減$10佢有丼飯食 同埋冷蕎麥麵另外仲有乾伴麵最主要其實係食佢啲慢煮肉好好地可以自選醬汁份量 蔥多少 等1️⃣鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵 ($68)依個係好多人黎都會叫賣相靚 一大堆蕎麥麵 上面鋪上大大舊雞胸肉 配上紫菜碎 芝麻粒 照燒醬旁邊有wasabi 同薑佢仲有教點樣食冷麵蕎麥麵質地唔錯 只係原先自己冇乜味之後試點汁 汁係稀啲嘢豉油 都幾夾味我就冇加wasabi同薑明明揀咗多蔥 但係好似冇乜蔥咁😅🐔雞胸肉勁大片 又好厚身 咬落超好食💕肉質勁鮮嫩 可以見到入面仲有少少粉紅色 之後完全唔覺得乾或者鞋 唔知點做到保持住肉汁 每舊啖啖肉 又好新鮮雞肉味明顯唔係包裝即食雞胸!加咗照燒汁 少少甜甜哋 啲芝麻粒又好香非常出色 係暫時食過最好食嘅雞胸另外仲有隻半熟蛋 上面加咗醬汁 底有豉油味道ok 蛋白比較水汪汪 我就麻麻哋個質地 蛋黃反而相對熟啲 所以都唔錯豉油味唔重我用咗黎撈麵食 神奇地夾味 蛋黃香味配麵 同時又可以令麵冇咁乾 好食過齋食蛋2️⃣牛腹扒友人叫咗個
其中一間嚟到觀塘必食

佢有丼飯食 同埋冷蕎麥麵
另外仲有乾伴麵
最主要其實係食佢啲慢煮肉
好好地可以自選醬汁份量 蔥多少 等

1️⃣鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵 ($68)
依個係好多人黎都會叫

我就冇加wasabi同薑
明明揀咗多蔥 但係好似冇乜蔥咁😅
鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵

保持住肉汁 每舊啖啖肉 又好新鮮雞肉味
明顯唔係包裝即食雞胸!
加咗照燒汁 少少甜甜哋 啲芝麻粒又好香

似食緊靚牛扒 但係更好食
完全冇骨冇根 唔韌 又一啲肥膏都冇
燒牛肉汁好入味 好有日式風味
牛腹扒

3️⃣鮮菠蘿乳酸 (+$20)
依個好特別 係慢煮屋自製 有專屬膠樽
細細支咁 仲可以帶走
味道好特別 好鮮甜嘅菠蘿味 唔會死甜或者似糖槳味 反而飲落清新解渴🍍
乳酸味唔重 所以唔洗驚酸
仲有真菠蘿起入面添!好飲
好好食 尤其肉類煮得非常出色
服務一般 上菜慢少少 不過都可以接受
環境ok 少少窄 但係都坐得舒服嘅
衛生做得好好 每張枱都有潔手液同紙巾
價錢算抵食 出面肉類好貴 又未必好食
但係佢啲肉除咗好食 材料新鮮之外 仲非常之足料 又多片又厚肉😍
今餐賣單$176👍🏻

鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵
牛腹扒
2021-08-22 170 views
觀塘工廈區實在有太多餐廳選擇, 去開呢頭都會上工廈搵食, 因為唔使點等位🙃 呢間餐廳七月頭完成翻新, 面積唔大但坐落幾舒服+ 有wifi提供, 你知啦工廈好多地方都收唔到signal, 如果等得耐嘅話真係會坐咗喺度🤷🏻‍♂️咁一場嚟到就梗係要試吓佢個招牌嘅慢煮火炙牛腹扒丼啦, 我前後左右都有一兩個客食緊🧐個丼慢煮咗20分鐘左右就有得食. 整體賣相唔錯, 打咭-able✨火炙牛腹扒份量多, 但放入口就出事🥲肉質唔係幾嫩同唔太入味, 要花少少時間先咬到開, 有啲啲失望🥲 不過好彩我嗌咗多汁, 連埋中間隻流心蛋篤穿撈飯一流. 另外嗌咗鮮什果乳酸, 個膠樽幾靚不過飲落無特別驚喜🥲 期待食物質素改善, 我下個月有時間再嚟食過🙃#慢煮火炙牛腹扒丼 ($88)#鮮什果乳酸 (跟餐$20)返食指數: 🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#慢煮火炙牛腹扒丼 ($88)
#鮮什果乳酸 (跟餐$20)

返食指數: 🥑🥑🥑 (5🥑滿分)
2021-08-14 374 views
慢煮屋呢間餐廳位於觀塘駱駝漆大廈 聽講非常出名所以決定試試佢照燒慢煮鳥肉芝士爆丼 $68慢煮火炙牛腹扒丼 $88慢煮三文魚配牛油果丼$82日式刺身帶子沙律 $42芝士係幾好食嘅三文魚當裏面有牛油果火龍果感覺好fresh而牛肉都OK嘅普通啦佢出餐嘅時間係非常慢..好符合慢煮呢個名可能因為慢煮嘅關係所以上菜嘅時候啲肉都比較凍大家需要食快啲如果唔係就會變咗凍肉😂食完之後嘅感覺都普普通通冇網上食評咁好食有少少名過於實😶應該唔會再去了
慢煮屋
日式刺身帶子沙律 $42
芝士係幾好食嘅
三文魚當裏面有牛油果火龍果感覺好fresh
而牛肉都OK嘅普通啦
佢出餐嘅時間係非常慢..
好符合慢煮呢個名
慢煮鳥肉芝士檔
慢煮牛肉扒檔
沙律
2021-08-13 213 views
今次想介紹下嘅係位於觀塘嘅慢煮屋,有日我無聊碌social media,見有人Po左佢地嘅慢煮牛腹扒丼飯,就深深吸引左我,所以就同Y小姐去試一試🥰👉🏻慢煮牛腹扒丼飯加鵝肝 ($88 加配鵝肝+$20)首先講下個牛先,有牛香,Juicy嘅,但略嫌有啲筋,比較難咬,同埋佢有個汁,入面有炸蒜,食食下會咬到較硬嘅炸蒜,會影響到口感。鵝肝好creamy,好香,少少已經送到飯,正!加埋隻溫泉蛋,令成碗飯豐富哂,每啖都好滿足,如果再多啲飯就好👉🏻👈🏻👉🏻慢煮三文魚丼飯($82)首先講下三文魚先,非常滑,鮮甜,加埋牛油果同蕃茄,感覺好清新,亦都有隻溫泉蛋,唔會令個飯好dry,本身打算試個牛丼,點知呢個三文魚丼更令我驚喜,誠意推介👍🏻不過都係果句,多啲飯會好啲。另外嗌午市套餐,會有杯果日飲品送嘅,當日係薏米水,加片青檸,幾清新,味道都唔錯👍🏻好食度:😋😋😋/5抵食度:💰💰💰/5環境:👀👀👀/5服務:⭐️⭐️⭐️/5📍慢煮屋 觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓3號舖
👉🏻慢煮牛腹扒丼飯加鵝肝 ($88 加配鵝肝+$20)
👉🏻慢煮三文魚丼飯($82)
好食度:😋😋😋/5
2021-06-10
  • 慢煮火炙牛腹扒丼
  • 慢煮三文魚配牛油果丼
2021-08-09 151 views
唔知係咪因為慢煮嘅關係,所以啲嘢嚟都特別慢,如果lunch趕時間,可能要提早同侍應講定,因為我哋今次食嘅時候都有啲趕🙈🙈🙈不過好彩我哋係食冷麵,所以可以食得快啲🤣🤣🤣慢煮牛腹扒蕎麥冷麵$88(轉烏冬+$3)慢煮牛腹扒賣相都唔錯,肉質粉紅色,但食落口感偏實,同我預期慢煮嘅感覺有少少落差,不過都算過得去,而且份量都幾多👍🏻👍🏻😳😳冷烏冬都OK,質感煙韌,有咬口☺️鹽趜慢煮雞胸蕎麥冷麵$68慢煮雞胸以為肉質會好淋,但食落都幾硬,同埋有少少鞋口,麻麻哋,而蕎麥麵個質感都ok☺️☺️

慢煮牛腹扒蕎麥冷麵$88(轉烏冬+$3)
慢煮牛腹扒烏冬冷麵

鹽趜慢煮雞胸蕎麥冷麵$68