2018-08-20 1228 views
溫馨提示 預先打電話book位有85折。星期日Book左8:30,去到個場人山人海好熱鬧。喺柴灣住左20幾年都估唔到柴灣仲有食肆係可以咁爆一坐低佢就問我地上得未,我地仲係到諗未叫野喎。後來先知道開始上菜係跟佢地個menu食唔需要揀(除左個湯底外)1. 檸檬脆蟹餅(個蟹餅好認真,上到枱仲係熱辣辣一啲都唔Hea)2. 刺身盛宴 (除咗個蝦頭黑咗有啲恐怖之外,三文魚帶子好肥美 海膽亦都唔差)3. 家嫂雞蟹煲 (隻雞好瘦 唔似一般嘅雞煲咁濃味)4. 極上牛肉可轉沖繩阿古豬
溫馨提示 預先打電話book位有85折。

3. 家嫂雞蟹煲
(隻雞好瘦 唔似一般嘅雞煲咁濃味)

4. 極上牛肉可轉沖繩阿古豬
作為港島東人既我,  完全無諗過柴灣小社區會開一間咁好既食肆, 地點超方便行4分鐘就到港鐡站. 食物款式超級多一次過滿足我D個為食鬼, 種類多元化. 首先, 先來一盤新鮮刺身, 有三文魚腩, 油甘魚腩, 牡丹蝦, 大粒帶子, 赤貝等醒下胃先.再來, 一盤無限追加既新鮮蒜蓉蒸扇貝. 之後仲有無限追加雞煲, 雞煲好入味, 仲要來個冬瓜薏米湯底打邊爐, 重點來啦:來一盤無限追加既海鮮拼盤, 有花膠, 新鮮鮑魚, 海中蝦, 三點蟹, 蜆, 蚌, 完部都好生猛,  又來一碟牛肉, 手打丸, 魚皮, 嚮玲, 菜, 茹菌.....多野食到不得了.我地追加左幾次蒜蓉蒸扇貝, 幾次三點蟹, 蜆, 蚌, 真係食到<lam lam 利>, 如果刺身可以追加既就好到癲啦, 不過依架都已經超級滿足, 以$298一位, 電話訂位仲有85折, 咁新鮮食材, 咁多種類邊度搵得到.  D度仲有自家煲既紅豆水, 竹蔗水, 山渣水, 超多果汁, 汽水任飲,! 重點又來啦: D度另一賣點係無限時, 由6點食到10點, 問你點會唔泵住個肚走呀!唔洗多講, 好快就會再返食~~~正呀~~~

唔洗多講, 好快就會再返食~~~正呀~~~
2018-07-07
$280 (Dinner)
  • 蒜蓉蒸扇貝
  • 新鮮三點蟹
聽聞街坊的極力推介,過左熱潮就過去新嘗試。適逢家人生日,就決定來此慶祝一番。早兩個星期就電話訂定位,不過呢到就唔似出邊既餐廳會前一日打來確認 (可能因為是街坊生意,有別於集團式餐廳)。一入到去,這見到好多個雪櫃有好多野飲,還有自家製涼茶(如竹蔗茅根,紅豆薏米水等),不太甜都幾好呀!之後就比隔離既醬料區吸引, 家嫂麻辣紅油幾正呀!講咁耐入正題喇,由於未人齊,我地食左個雞煲先。因為有老人家,唯有叫個唔辣。雞煲味道唔錯,不過就唔太中意佢加入豬皮同支竹一齊煮,不太入味!終於人齊,就即刻叫個刺身拼盤同加雞,今次就等左成5個字先有。刺身全部厚切好似幾正的!!帶子同蝦,幾鮮甜,不錯!赤貝,幾爽口,不錯!三文魚腩三文魚幾肥美,不過有2舊有酸味!油甘魚都有酸味! 可能不夠凍,所以變左之後就到蒜蓉粉絲蒸扇貝,不太油,帶子都彈牙! (略嫌粉絲多了點)最後就到火鍋了,三選一選了冬瓜薏米金華火腿湯,不過到了立即覺得遜色了。別人枱用的火鍋煲好靚但我地個煲就員工話係師父自行決定喎!那便算了,但火鍋一來就會連同少量各款火鍋材料,令到張枱即刻full哂,而且唔係每款火鍋料個個都食😲😲萬一成枱都唔食豬既咪d丸呀餃呀剩哂係
聽聞街坊的極力推介,過左熱潮就過去新嘗試。
適逢家人生日,就決定來此慶祝一番。

之後就比隔離既醬料區吸引, 家嫂麻辣紅油幾正呀!

刺身全部厚切好似幾正的!!

帶子同蝦,幾鮮甜,不錯!
赤貝,幾爽口,不錯!
三文魚腩三文魚幾肥美,不過有2舊有酸味!
油甘魚都有酸味!
可能不夠凍,所以變左

別人枱用的火鍋煲好靚

但我地個煲就
員工話係師父自行決定喎!

那便算了,但火鍋一來就會連同少量各款火鍋材料,令到張枱即刻full哂,而且唔係每款火鍋料個個都食😲😲萬一成枱都唔食豬既咪d丸呀餃呀剩哂係到😑😑

之後就上埋冇得refill既安格斯牛肉! 牛味幾香不過肥了少少,油脂味有點蓋過牛肉味。

再來一個環球海鮮拼盤! (聲稱可以再叫)

最好味係花枝片,不過再叫已經售罄!😲😑
魚片幾鮮味同嫩口,不過又係售罄!😕
蝦到來時還彈下彈下,幾鮮味!
大蜆都幾爽口同鮮味!
蟹都幾多膏,幾鮮味,不錯!

食到呢到就差唔多飽了,最後食埋其他火鍋材料,當然要黎過烏冬(偽稻亭,不好食)同台灣寬麵(不太滑口,麻麻地),咁樣都幾飽!

結帳個陣,就問下係咪有生果,因為隔離枱去到中間就上生果,個員工竟然問返我地中期個陣有冇上過😑😑我地話冇人上過
佢即刻問廚房,但已經賣哂(其實期間我都有問過其他員工,但問而不回😪)

p.s.開頭d員工服務都唔錯,但去到中期d人唔知去左邊,最嬲係我結帳期間仍進食中但員工係到執枱😡😡仲要扔左我飲緊既野飲,我話你扔左呀? 佢係個執野既盤到拎返比我😤

總括黎講,每人233無限時任飲任食,無質素上係值呢個價,不過就沒有街坊說的那麼好!

Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2018-07-05 2044 views
身為屯門人,若不是極難得既好友相聚,真係冇咩機會入去柴灣食飯。老友極力推薦食呢間家嫂,我初時仲以為係老友個家嫂住家飯,但原來間餐廳叫家嫂。叫得家嫂,我就期望入面d野係好有家既味道。一入到去,就見到一排長長既調味料,好乾淨。最正係寫住類似 “家嫂辣椒油” 既名,又麻又香,甜辣得而。我用來配胡麻+豉油+辣椒+洋蔥+蔥。真係超好食!由於就來結婚,本不應去食任食雞㷛+邊爐來破壞自己大計,但一看見飲品櫃有自家野飲,立即飲返杯金羅漢山楂茶,一d都唔甜,好消滯,食完後都唔覺漲住個肚走。冇諗過300蚊/位都唔駛竟然有刺身船送 仲要係厚切,噴埋煙 呢碟蒸扇貝,厚肉,蒜香,剛剛好,仲可以任食(但我想留肚囉)唔好意思,一放落枱,已經比人夾左5成。好香,惹味。可惜同行朋友唔食辣相信大辣一定好正囉 龍蝦,飽魚,墨魚,花膠,仲有唔知咩魚同蟹。好食!因為枱中會長期介口朋友,好多湯底都唔食得,最後叫左蕃薯湯。家嫂非常認真,好香蕃茄味,完全唔係加茄汁,茄蓉來交行貨 入口即溶,冇野講 右邊丸是手打,牛丸巧爽,正到又係冇野講OMG 平時任食既魚皮同響鈴係放係香碟度,混亂地一碟。家嫂認真到放係個嫁女籃入面。真心欣賞雖然山長

冇諗過300蚊/位都唔駛竟然有刺身船送
仲要係厚切,噴埋煙

呢碟蒸扇貝,厚肉,蒜香,剛剛好,仲可以任食
(但我想留肚囉)

相信大辣一定好正囉

龍蝦,飽魚,墨魚,花膠,仲有唔知咩魚同蟹。好食!

入口即溶,冇野講

右邊丸是手打,牛丸巧爽,正到又係冇野講

OMG

雖然山長水遠去到柴灣 (一來一回成4粒鐘呀大佬
),但家嫂既野係性價比高到我點都要打遍野來讚讚佢! 住柴灣的朋友有福了

2018-07-05
$330 (Dinner)
Celebration
Anniversary
由於較早之前我們嚟食過覺得食物出品同質素都相當好,所以我們特意約埋幾個好朋友一齊去柴灣東貿廣場嘅「家嫂」一齊食晚飯!同之前一樣,一開始店員就會擺咗個按照我們嘅人數準備嘅刺身盛宴畀我們,全部刺身都超新鮮,有:牡丹蝦、油甘魚、赤貝、帶子皇等等等等⋯⋯當中我們覺得最正嘅係三文魚,因除咗係我們最鍾意嘅厚切之外,仲要係魚腩嘅位置,所以相當肥美肉厚,而且充滿芳香濃郁嘅油香,真係好正呀!之後就食另一款菜式蒜蓉粉絲蒸北海道元貝,呢個店員同我們講話係每月唔同,記得上次我們係食焗蠔,而今次就係元貝,肉質非常鮮嫩彈牙,而且相當大隻!跟著就係食家嫂鷄煲,喺經過幾分鐘加熱嘅時間,店員會親自幫我們將枝竹同爽口彈牙兼且無油益味嘅豬皮加入鷄煲入面撈埋一齊食,味道同質素同上次一樣都係咁正咁惹味,而且係任食,就算加添嘅份量都係好足料,唔會有種唔願意畀人客食嘅感覺!至於特搜湯底今次我們就揀咗蕃茄濃湯!極上牛肉係安格斯牛肉,色澤非常紅潤,脂肪分佈亦相當平均!因知道有韓牛,所以我們就特意另外單點咗嚟食,雖然表面睇落以為有咁多脂肪會好肥膩,但食落脂肪嘅位置係好爽滑,肉味亦相當濃郁,兼且唔會有好油膩嘅感覺!環游海鮮船有:鮑魚、蝦、
當中我們覺得最正嘅係三文魚,
而且充滿芳香濃郁嘅油香,真係好正呀!
唔會有種唔願意畀人客食嘅感覺!
環游海鮮船有:鮑魚、蝦、蟹、花枝片等等等等⋯⋯當中我們最欣賞嘅係花膠,
因除咗份量超多之外,而且係非常大件厚身,
用嚟熬湯認真一流,同埋值得一讚嘅負責推砌呢隻船嘅師傅,真係好有心機!
因海鮮船係任食,所以我們都加添咗一隻,出嚟嘅份量都係極之足料!
最後因有大量海鮮嘅關係,所以湯底嘅味道係極之鮮甜,再加埋煙韌彈牙嘅台灣寬條粉,吸收晒湯底嘅精華,所以我們每人都飲咗兩碗,真係超級正呀!
刺身盛宴
蒜蓉粉絲蒸北海道元貝
極上牛肉:安格斯牛肉
韓牛
2018-05-31 1961 views
來試新嘢,新裝修,位坐落都舒服⋯海鲜唔新鮮⋯蜆有小小臭⋯雞煲味道0k,但枝竹係硬到咬唔到⋯冰融得好快,刺身麻麻地⋯好失望⋯丸好食,飲品選擇多,醬料都算特別⋯想吐槽魚皮,好硬⋯
丸好食,飲品選擇多,醬料都算特別⋯想吐槽魚皮,好硬⋯
由於好朋友同我們介紹話喺柴灣東貿廣場有間食鷄煲同火鍋放題叫「家嫂」新店開張,所以我們就一齊去食晚飯!一入到去見到店內嘅環境裝修好古色古香,好有中國風,真係相當特色!另外每檯都有個店員負責招呼人客,而且態度好親切有禮,真係值得一讚!一開始店員會攞咗個直送刺身盛宴畀我們,當中包括有:非常爽甜嘅牡丹蝦、爽脆嘅赤貝、相當鮮甜嘅帶子皇同爽滑嘅池魚皇,全部都極之新鮮!食完之後店員就攞咗碟新鮮即炸每位一隻嘅松露焗石蠔,外層嘅炸粉唔會好厚身,而且炸得相當金黃酥脆,石蠔就非常肥美大隻,食落質感超軟滑,再夾埋舖面嘅黑松露一齊食,真係好惹味呀!喺食完之後店員就攞咗個我們要求要小辣嘅家嫂鷄煲畀我們,等咗幾分鐘煮熱嘅時間,一打開個煲蓋就有芳香濃郁嘅香氣撲鼻,惹味嘅醬汁滲透晒喺軟滑嘅鷄肉入面,真係超正呀!喺差唔多食晒嗰陣,店員就會問我們想要邊款特搜湯底?而我們就揀咗骨膠原鍋,湯底嘅味道相當鮮味香濃,而最重要嘅重點就係個鍋,令我們感覺好似食緊宮廷嘅御膳咁,而且可以感受到老闆除咗食材嘅要求之外,用嚟盛載著食物嘅器皿同餐具,都相當有心思!火鍋嘅材料首先送嚟嘅係環游海鮮船有:鮑魚、特大元貝等等等等⋯⋯全部都超新鮮,當中我
食落質感超軟滑,再夾埋舖面嘅黑松露一齊食,真係好惹味呀!
惹味嘅醬汁滲透晒喺軟滑嘅鷄肉入面,真係超正呀!
而最重要嘅重點就係個鍋,令我們感覺好似食緊宮廷嘅御膳咁,
當中我們最欣賞嘅係鮑魚,因鮑魚上碟嗰陣仲係非常生猛,肉質超鮮甜軟滑,而且相當肥美肉厚!
食完海鮮船之後就送埋極上牛肉、手工火鍋配料同田園鮮蔬嚟,極上牛肉嘅肉質真係極之嫩滑軟綿,
而且有入口即溶嘅感覺,
牛肉味亦非常濃郁,兼且齒頰留香!
田園鮮蔬嘅蔬菜全部都清洗得相當乾淨衛生!
直送刺身盛宴
松露焗石蠔