我哋兩個女仔夜晚約埋一齊食飯傾吓計想搵間正整地有氣氛嘅餐廳我哋喺網上面見到呢間餐廳見到環境氣氛都唔錯於是揀咗呢間環境衛生都整齊乾淨嘅坐都舒服嘅食物方面前菜精緻 見到都唔錯主菜方面蝦肉都唔錯 尚新鮮 有蝦味豬扒分量十足 睇落都好吸引 味道好香不過敗筆嘅地方就係比較硬 唔夠淋滑 味道是可以的甜品方面心太軟味道非常之香外脆內軟朱古力味濃郁雪糕芭飛應該係自家製嘅我哋食朱古力味雪糕同埋香蕉🍌雪糕香蕉味裏面真係有鮮果肉味道一流值得推介不過用呢個價錢意識到呢個食物質素 我會考慮一下先會再去 我覺得食物質素同價錢 唔係好合理 但環境氣氛都會吸引到我再去如果追求食物質素既朋友 呢間我就唔推介啦
我哋兩個女仔夜晚約埋一齊食飯傾吓計想搵間正整地有氣氛嘅餐廳

如果追求食物質素既朋友 呢間我就唔推介啦
  • 心太軟
  • 雪葩
2019-10-26 46 views
太子的Home Sweet Home餐廳有半自助午餐,內有湯,沙拉,一份主食,甜品,飲料,而且價格在一百元之內,嘗試一下。馬鈴薯湯味道驚喜無比,沒什麼料的湯,可是喝起來口感好豐富,會讓人一碗接一碗。自助沙拉有手拍青瓜,紅菜頭,馬鈴薯沙拉,酸酸甜甜,很不錯。這次的主菜有半份鮪魚雞肉薄餅-薄餅酸酸甜甜,加了黑醋跟蜂蜜,好搭。蒜香辣蜆炒意大利-麵辣辣的,不會很油,炒的很香,不能吃辣的也很喜歡。甜品的選擇滿多,差不多有7-8款,有巧克力,果凍以及奶凍口味的甜品,可以慢慢品嘗,飲料的選擇也不錯。總括而言: 性價比高,食物選擇雖不多,都在水平上,服務不錯,時刻留意客人的需求,環境優美,場內的音樂配合環境很搭,讓人覺得很舒適。
自助沙拉有手拍青瓜,紅菜頭,馬鈴薯沙拉,酸酸甜甜,很不錯。
2019-09-27
$65 (Tea)
  • 蒜香辣蜆炒意大利麵
  • 鮪魚雞肉薄餅
2019-10-24 50 views
2019年10月19日 星期六終於到週末的時間,可以同女朋友行下街、周圍食下野,今次我哋去到旺角太子附近行到呢一間餐廳,見到門口有得食下午茶,相片仲要係有個下午茶架放左好多食物,女朋友即刻心心眼,話好想入去試吓入到去坐低之後發現好似置身唔同嘅地方咁,裝修同燈光都好有情調,好似去左外國咁餐牌除咗有high tea set之外,仲可以點其他小食,而餐飲方面仲有唔同嘅花茶可以揀首先嚟嘅係花茶,我點嘅係黑糖桂棗薑茶,未飲已經感覺到好重薑味,好適合我,飲落去除咗薑味之外仲有少少甜味,我估應該係黑糖、桂圓同紅棗帶出嘅味道,好養生等左無幾耐店員就拎左個雀籠過嚟,上面係一件件精美嘅點心同甜品首先最低嗰層係鹹點,有溫泉蛋,裏面啱啱熟,d蛋黃可以流出嚟,仲有三文魚籽喺裏面添。仲有煙鴨胸沙律、芝士火腿牛角包同鵝肝餅乾,不過我覺得最好食係個薄餅,蟹肉牛油果薄餅,雖然細細舊唔係太多,不過竟然食到蟹肉同牛油果嘅味道,又出奇地配合至於中間同上面嗰層都係甜點,有馬卡龍、忌廉泡芙、朱古力凍餅等等,當中不得不提就係玫瑰奶凍杯,除咗食到玫瑰味之外,裏面仲有一粒粒細嘅玫瑰花瓣,感覺好清新以為甜品得雀籠上面嗰啲?少年你太年輕啦
2019年10月19日 星期六

以為甜品得雀籠上面嗰啲?少年你太年輕啦,仲有個法式焦糖燉蛋,我同女朋友每人一個,焦糖燉蛋好滑溜,為呢一餐下午茶做一個完美嘅總結
2019-10-19
$170 (Tea)
2019-10-23 74 views
今晚約左朋友試呢間西餐廳,見到店到都差吾多滿哂,本身都幾期待佢啲野食。先叫左碟蒜蓉包,我地等左差吾多20分鐘先出黎。諗住終於可以食,點知個包一啲都吾熱,每片嘅厚度得menu展示嘅一半,真係好失望。之後我地叫左沙律同pizza, 呢兩道味道還算OK。不過另外叫嘅蜆炒意粉,食第一啖已經知伏,超級鹹,要不斷飲水。跟住黎嘅龍蝦湯飯,冇龍蝦味,反而有啲粟米味道。成餐飯食左差吾多2個幾鐘,等每碟菜上都用左1個鐘,真係太耐啦。
1K
我同閨蜜係最懂得享受人生,  所以我們每個月都一定去 High-Tea,   因為大家都仲意 !   今次 閨蜜帶我去太子 Home Sweet Home. 到門外, 看見此餐廳外觀浪漫.餐牌介紹好吸引.步入餐廳, 感覺不錯.   環境及燈光配合得很舒適.云石牆壁, 設有高腳座位. 也設有云石檯配梳化座, 在優美環境及柔和音樂底下, 大家傾傾講講, 心情更加舒暢.  感覺令人好 relax. 侍應姐姐送來餐牌, 我們點了特式下午茶套餐, 很豐富.  鹹點甜點共 十款, 連飲品.飲品,  除了傳統的咖啡, 奶茶, 也可點精選花茶.  好貼心.  侍應姐姐送來兩層白色盛器, 大方得體.  看見美食, 色彩繽紛, 賞心悅目, 真係令人覺得開心.第一層全部都是甜點, 第二層是鹹點, 另加焦糖燉蛋.   音樂氣氛下的下午茶, 開始了......... Enjoy !!我們點的 精選花茶:  紅糖桂圓薑茶 及 紅棗黑枸杞, 也送到了.透明玻璃茶具, 超靚.  份量頗大又足料, 泡得味道香濃.  飲得健康. 我的 紅棗黑枸杞, 好清甜.  我們先食鹹點, 再食甜.    先嚐嚐鹹點 煙鴨胸沙律 /
 因為大家都仲意 !   今次 閨蜜帶我去太子
 Home Sweet Home.

到門外, 看見此餐廳外觀浪漫.
餐牌介紹好吸引.
步入餐廳, 感覺不錯.   環境及燈光配合得很舒適.
云石牆壁, 設有高腳座位.
第一層全部都是甜點,
第二層是鹹點, 另加焦糖燉蛋.

我們點的 精選花茶:  紅糖桂圓薑茶紅棗黑枸杞, 也送到了.
 我的 紅棗黑枸杞, 好清甜.
我們先食鹹點, 再食甜.    先嚐嚐鹹點 煙鴨胸沙律 / 迷你蟹肉牛油果薄餅
煙鴨胸沙律:   不陌生的前菜小吃 , 讓有煙薰味的鴨胸配上爽脆沙律菜 , 既開胃又清爽!
迷你蟹肉牛油果薄餅:   烘香薄餅總是好食, 蟹肉鮮甜配上牛油果, 賣相同口感也叫好.
鵝肝小餅乾:
鵝肝多士烤得香口, 鵝肝夠惹味, 口感好, 整体鬆脆又不油膩.
芝士火腿牛角包
我們係個酥皮控, 呢個好合心意, 酥皮牛角包散發著牛油香, 夾著的芝士火腿有點咬口, 口感煙韌, 味美.
三文魚籽溫泉蛋:  外表不錯, 三文魚籽大粒,  晶瑩可愛.
 溫泉蛋熟度剛好, 口感軟滑有蛋香.
到了享受甜品時段 ~~
玫瑰奶凍杯
透明玻璃盛器精緻.   雪白色的奶凍, 上面蓋有顏色浪漫的粉紅色玫瑰香料.
賣相精美,  入口有玫瑰花香, 味道清清甜甜, nice.

焦糖燉蛋:  是眾多甜品中我最愛的! 焦糖面燒得好薄脆, 內裡的燉蛋蛋味香濃.  只是士多啤梨給燒乾了一點.
馬卡龍   口感夠脆, 不會過甜, 好吃!
忌廉泡芙    迷你型, 入口好順滑鬆脆.
咖啡朱古力 / 蛋
咖啡味道不太強, 很討好.
另一款 egg -tart, 都不會過甜, 蛋味香滑.
在這餐廳裡, 環境優靜高雅, 令人感覺有些在家的溫暖,  店員服務親切有禮!   我們悠閒地過了一個温韾的下午 !
另外這裡也有簡約下午茶餐, 選擇也有多款.  平日一個人來也適合.
Delivery
$185 (Tea)
  • 焦糖燉蛋
  • 煙鴨胸沙律
  • 鵝肝小餅乾
  • 三文魚籽溫泉蛋
  • 玫瑰奶凍杯
2019-10-17 94 views
想去一些環境不錯的西餐廳,通常都會想到中上環,香港區的地段。 但如果沒有太多錢,這個也是個好選擇。 今天我媽到太子剪頭髮,順便接她一起去吃晚餐。 我和我媽走過,看到裝修好優雅! 樓底高,牆身掛滿紅酒樽。 西餐和酒吧格調活活呈現❤️座位偏多,燈光暗暗的,十分有情調因為不熟悉這家的餐廳,所以保守叫了兩個餐。 每個餐都有前菜💠主菜💠甜品💠飲品。 感覺也滿不錯的。本來以為前菜是一碗西式湯,但完來是每一樣前菜都有一份,讓您嚐嚐! 三個前菜真的都好好吃! 中間杯子的是一口龍蝦湯,龍蝦味十足。 如果份量再大一點就更好。 🥰我叫的是🧵澳洲鮮穀飼黑安格斯肉眼扒配燒薯🧵煎的火口掌握得不錯,嫩中帶熟牛肉質,烤得剛剛好7成熟! 配菜比想像得少, 但不影響我享受牛的好時光🤣黑椒分佈平均,不會其個位置特別濃。 我媽叫了一個🧵煙燻加拿大殻飼豬鞍扒。配忌廉薯蓉。蘋果汁🧵一上菜時,我就驚訝到豬鞍也太大了吧! 和人的臉型還要大! 厚度只少有1.5cm 😍我媽看到都擔心自己吃不完。 豬肉總是怕烤大久會肉變老了。但這個豬鞍真的令人好加分,烤得比牛扒好吃。 肉也比較嫩。 我媽説怕飽怕飽,結果全清了,一件不留😂此多他們的薯蓉好奶滑

今天我媽到太子剪頭髮,順便接她一起去吃晚餐。

我和我媽走過,看到裝修好優雅!

樓底高,牆身掛滿紅酒樽。 西餐和酒吧格調活活呈現❤️

座位偏多,燈光暗暗的,十分有情調

因為不熟悉這家的餐廳,所以保守叫了兩個餐。
每個餐都有前菜💠主菜💠甜品💠飲品。

感覺也滿不錯的。

🥰

我叫的是🧵澳洲鮮穀飼黑安格斯肉眼扒配燒薯🧵

煎的火口掌握得不錯,嫩中帶熟牛肉質,烤得剛剛好7成熟!

配菜比想像得少, 但不影響我享受牛的好時光🤣
黑椒分佈平均,不會其個位置特別濃。

我媽叫了一個🧵煙燻加拿大殻飼豬鞍扒。配忌廉薯蓉。蘋果汁🧵

一上菜時,我就驚訝到豬鞍也太大了吧! 和人的臉型還要大!

厚度只少有1.5cm 😍
我媽看到都擔心自己吃不完。
豬肉總是怕烤大久會肉變老了。
但這個豬鞍真的令人好加分,烤得比牛扒好吃。
肉也比較嫩。
我媽説怕飽怕飽,結果全清了,一件不留😂
此多他們的薯蓉好奶滑,像是熟的ice cream .
最後甜定以為是好普通的布甸或蛋糕🎂
誰想到是有 💠焦糖燉蛋💠
而且是現燉的,
外脆焦糖配上不太甜的蛋,甜度真的剛剛好。 🌟

我媽叫了個🧵迷你版的心太軟🧵還配上黑朱古力雪糕☺️一冰一熱! 不錯。
他們的心太軟也是現烤的,中心的流心朱古力熱而濃郁,好過癮! 我媽超愛他們家的甜品

300百多什麼都有,是平民西餐的清泉💕
  • 煙燻加拿大豬鞍扒
2019-10-13 88 views
難得和朋友星期六吃lunch, 今天於太子試試一個半自助的午飯。環境很不錯。前菜有薯仔忌廉湯,很香薯仔味,還可以自由配搭沙律菜,粟米,蕃茄仔,麵包粒,菠蘿等,醬汁都有幾款。黑松露意大利飯帶有黑松露香,忌廉汁滿佈意大利飯,淡香不會太肥膩。芝士吞拿魚雞肉pizza批底很脆很香,芝士味濃,還有吞拿魚和雞肉。甜品有很多款,最喜歡是紅棗紅豆榚,不會太甜,紅豆味香。還有幾款Jelly ,很開胃。最後還有餐茶。2人只是$161,很抵吃。

黑松露意大利飯
帶有黑松露香,忌廉汁滿佈意大利飯,淡香不會太肥膩。

芝士吞拿魚雞肉pizza
批底很脆很香,芝士味濃,還有吞拿魚和雞肉。

甜品有很多款,最喜歡是紅棗紅豆榚,不會太甜,紅豆味香。
還有幾款Jelly ,很開胃。

最後還有餐茶。
2人只是$161,很抵吃。
2019-10-12 112 views
今次係我第二次到Home sweet home 享用晚餐。仍然冇令我失望,雖然帶唔同朋友去食飯,啲野食都係咁好味坦白講,我好中意入面既環境好有情調好高尚既感覺。但唯獨是枱同枱之間太埋,有機會舖位大小問題,但環境感覺我係比100分㗎!另外我估佢可以會做一啲既party飯局包場,因為係Bar枱外放上一個個既大容量野食器皿等等...首先叫咗個”卡邦尼意粉”味道適中唔會太咸,不錯不錯👍。再嚟一個”慢煮牛臉肉。紅酒意大利飯”俾我預期中期望高而且足料。最後叫咗個”脆炸流沙咸蛋薯條”呢個係我絕對要推介既小食嚟亦都係為咗呢個薯條而來
今次係我第二次到Home sweet home 享用晚餐。
仍然冇令我失望,雖然帶唔同朋友去食飯,啲野食都係咁好味

首先叫咗個”卡邦尼意粉”味道適中唔會太咸
亦都係為咗呢個薯條而來
卡邦尼意粉
2019-09-19
Type of Meal
Dinner
  • 玫瑰荔枝蜜
2019-10-11 73 views
到基隆街附近購物兼午餐,這一帶有多間小型味道不錯的中西餐食店,今天要嚐的就是其中一間" home sweet home''很久之前與朋友來過晚餐留下了良好印象,今天來試試這的午餐…… 到埗發現設有半自助午餐!有點興奮!即內進一試!menu上有多款選擇……價錢由58~98六款主菜揀選有;Pizza, 意大利粉,飯,豬扒,魚柳,雞扒,牛扒等等。自助沙律吧,甜品,餐湯無限量供應!沙律蔬菜非常新鮮,尤其是經醋漬的苦瓜沙律味道很特別!一再添吃!熱騰騰的粟米餐湯美式燒西冷牛扒 配 燒汁 $ 98賣相相當漂亮!份暈足!肉質嫩滑,點上燒汁更帶出肉的鮮美!黑松露野菌忌廉意大利飯$ 88充滿松露香氣,忌廉稠度適中,飯粒軟硬度也恰到好處,好滋味!咖啡香滑!餐後感受……小小餐廳,製作認真!以幾十元一份半自助餐有這樣的水準,十分超值!很享受!
到埗發現設有半自助午餐!有點興奮!即內進一試!

menu上有多款選擇……
價錢由58~98
六款主菜揀選有;
Pizza, 意大利粉,飯,豬扒,魚柳,雞扒,牛扒等等。

自助沙律吧,甜品,餐湯無限量供應!

沙律蔬菜非常新鮮,尤其是經醋漬的苦瓜沙律味道很特別!
一再添吃!

熱騰騰的粟米餐湯

美式燒西冷牛扒 配 燒汁 $ 98
賣相相當漂亮!份暈足!

肉質嫩滑,點上燒汁更帶出肉的鮮美!

黑松露野菌忌廉意大利飯$ 88
充滿松露香氣,忌廉稠度適中,飯粒軟硬度也恰到好處,好滋味!

咖啡香滑!
餐後感受……
2019-10-09
Type of Meal
Lunch
2019-10-07 72 views
餐廳好靜,坐得舒服,裝修好精緻,適合三五知己來聊聊天。頭盤有三小碟,煙薰三文魚卷啖啖肉,煙薰味很香,加上少少醋,很開胃。黑魚子蟹肉他他用青瓜包著,很爽口,蟹肉鮮甜,口感和味道層次豐富。龍蝦菠菜湯用小酒杯裝著喝,幾有心思,頭盤多樣化,非常新奇。香煎挪威三文魚。燒原隻虎蝦三文魚肉質很滑,煎得外面香脆,內裡仍保留到油脂和肉汁,幾好。虎蝦大隻,沒有腥味。甜品很驚喜,是我最喜歡的心太軟,配香蕉雪糕。朱古力醬香濃,雪糕的香蕉味也好濃郁,朱古力加香蕉是絕配,無得輸。
餐廳好靜,坐得舒服,裝修好精緻,適合三五知己來聊聊天。

龍蝦菠菜湯用小酒杯裝著喝,幾有心思,頭盤多樣化,非常新奇。

香煎挪威三文魚。燒原隻虎蝦

甜品很驚喜,是我最喜歡的心太軟,配香蕉雪糕。
2019-10-07 103 views
看到食評先過來試。中午點多到,見9成滿,心想都應該好食啩。末點主菜便出去食沙律,沙律選擇真係好有限,唯一喜歡的紅菜頭苦瓜,其他就是普通菜式,唔覺特別新鮮,食入口感覺都是。白湯熱但稀,又唔夠味。甜品好似好多,但放於室溫,所以溶溶地,而室溫嘅甜品,口感真係好一般。蛋糕仔好少少。主菜叫了猪扒及牛扒,大件但咸及太油,配菜係燒薯,份量少及凍,好似放咗好耐咁。整體而言,冇下次,實在唔覺得好食,自助桌上的食物補充速度都十分緩慢。失望。
2019-10-07
$100.5 (Lunch)
2019-10-04 131 views
星期日相約朋友食個悠閒Lunch,我們到太子站附近這間小店"Home Sweet Home" 食Semi Buffet,環境舒適又安靜,今日有高枱坐,感覺悠閒。看看餐牌,性價比十分高。夏日半自助午餐 (11:00am-14:30pm)是日餐湯.自助沙律.精美甜品忌廉湯 - Creamy香滑。自助區有多款沙律配搭,包括有多款新鮮沙律菜、凉瓜桃、粟米粒、車厘茄、青瓜、蒜蓉麵包粒等。自助區有精美甜品,有各式不同精美蛋糕選擇。主菜:意式芝士香煎龍脷柳.燒薯.他他汁$78龍脷柳十分大片,夠厚身,表皮煎得金黃香脆,魚肉嫩滑,配上他他汁。香草焗雞扒.燒薯.黑椒汁 $88雞扒略小一些,肉質嫩滑較乾身,配有南瓜和燒薯十分飽肚。各式精美甜品。餐茶:凍奶茶、熱檸茶

看看餐牌,性價比十分高。
夏日半自助午餐 (11:00am-14:30pm)
是日餐湯.自助沙律.精美甜品

忌廉湯 - Creamy香滑。

自助區有精美甜品,有各式不同精美蛋糕選擇。

主菜:

意式芝士香煎龍脷柳.燒薯.他他汁$78

香草焗雞扒.燒薯.黑椒汁 $88
雞扒略小一些,肉質嫩滑較乾身,配有南瓜和燒薯十分飽肚。

各式精美甜品
餐茶:凍奶茶、熱檸茶

2019-09-28
$80 (Lunch)
2019-09-29 112 views
估唔到太子既小街小巷會有間幾靚既西餐廳 一開門發覺裡面環境幾好 wwwwwww~燈光比較昏暗 樓位仲超級高 woooo店裡既擺設可以見到幾有心思wwwwwww~餐牌都幾多選擇 睇完叫左個扒同意粉佢地既味道就無環境咁驚喜 不過不失啦同埋小食比主食既擺盤更有心思同好食 惹味又開胃arrrrrrrrrr 呢度裝飲品既容器都幾特別 味道都okayyyyy總括黎講呢餐飯食得幾舒服jengggg不過煮野食既火候可以控制得更好就更好個牛扒同意粉有小小overcook
估唔到太子既小街小巷會有間幾靚既西餐廳
一開門發覺裡面環境幾好 wwwwwww~
燈光比較昏暗 樓位仲超級高 woooo
店裡既擺設可以見到幾有心思wwwwwww~
餐牌都幾多選擇

總括黎講呢餐飯食得幾舒服jengggg

不過煮野食既火候可以控制得更好就更好
個牛扒同意粉有小小overcook

2019-09-29 80 views
最近同個朋友去左太子呢間餐廳"Home Sweet Home"食晩餐,裡面環境都唔錯,燈飾柔和,座位舒適,地方寬躺,所以都吸引到不少三五知己黎飯局一聚!食物方面,我哋叫咗幾個dinner set ,份量都唔少,有前菜,小食拼盤,主菜(有飯或意粉)仲可以跟餐湯,最後還有甜品,好好食😋價錢方面,唔算太貴,都係一般西餐價錢甜品🍮嘅賣想好吸引!呢個係芝士焗龍蝦我覺得燴飯唔係好煙韌,都係算容易入口,而且仲滲出香香的芝士味!

價錢方面,唔算太貴,都係一般西餐價錢

甜品🍮嘅賣想好吸引!

呢個係芝士焗龍蝦

2019-09-03
2019-09-28 82 views
週未與家人來食半自助午餐,真是一個不錯的選擇。這兒環境尚算寬敞,我們上午11時半已到,當時還沒人潮,餐廳內很寧靜,加上悠和的經典英文歌,感覺很舒服,完全忙記平日的忙亂。雖然餐廳名叫Home Sweet Home, 但其實餐廳的裝修很有旅行的感覺,特別喜歡其中一個角落的熱氣球,令人彷如置身於東歐的感覺。另一面牆則掛滿酒樽,彷彿去了法國酒廠一樣。半自助午餐的主菜選擇頗多,我和朋友選了美式燒西冷牛扒配燒薯及燒汁,紅酒燴豬仔骨配燒薯。西冷牛扒叫了七成熟,實在易入口,很嫩滑,有嚼勁,而且沒有渣滓,完全能帶出牛肉的色香味。豬仔骨也能吃到滿滿的紅酒味,很入味及軟腍,份量也不少。燒薯燒得剛剛好,外脆內軟!甜品選擇也很多,令人花多眼亂。全是一口份量,味道不會太甜,清新可口。另外,值得一提的是雖然餐廳只有一位侍應,而且到中午後開始出現人潮,但服務態度仍然保持水準,笑容滿面,說話溫和,值得一讚。
週未與家人來食半自助午餐,真是一個不錯的選擇。