2019-12-26 132 views
平日與同事經常愛到公司附近基隆街的小餐廳「Home Sweet Home」午膳,都感覺很不錯,午餐抵吃,價錢大衆化得來製作絕不馬虎!每份餐都色香味俱全,在同事之間頗有 口碑,中午時段還設有半自助午餐。 今天放假,專誠帶家人來一試,可以悠閑地慢慢享受這份有質素的午餐。餐廳樓底高, 雖然不算大間,但環境感到很舒服。自助沙律吧擺放整齊,清潔衛生!精緻美味甜品~主菜有六款~我們點選了兩款;滑溜的南瓜湯,味道鮮美!多款新鮮沙律菜自由配搭,彩色鮮艷!意大利香煎龍脷柳,燒薯,他他汁 $ 78整條魚柳煎得很香脆,魚肉嫩滑濕潤,沒有雪味和腥味,配上他他汁口感清新。香草雞扒,燒薯,黑椒汁雞肉鮮嫩有彈牙感,肉汁豐富,燒得粉嫩的薯仔很綿滑!甜品~各式小巧精緻的中西甜點很有水準!非常享受!由湯,沙律,主菜,甜點至餐飲都一樣的用心製作!超值!

餐廳樓底高, 雖然不算大間,但環境感到很舒服。

自助沙律吧
擺放整齊,清潔衛生!

精緻美味甜品~

主菜有六款~
我們點選了兩款;

滑溜的南瓜湯,味道鮮美!

多款新鮮沙律菜自由配搭,彩色鮮艷!

意大利香煎龍脷柳,燒薯,他他汁 $ 78

香草雞扒,燒薯,黑椒汁
雞肉鮮嫩有彈牙感,肉汁豐富,燒得粉嫩的薯仔很綿滑!

甜品
各式小巧精緻的中西甜點很有水準!

2019-12-14
2019-12-25 95 views
太子出名平民美食多,而西餐廳確實相對下比較少,有朋友卡附近置業,所以就要揀去太子食晚飯。經網上搜尋後,呢間小店係評價唔錯所以就擇日不如撞日嚟試試啦。Home Sweet Home 店面不大,但樓底超高,有別於小型西餐廳壓逼感。而店鋪有做 Semi-lunch buffet/ tea buffet, 可見店主對食物質素有一定信心大約7時半左右入座,店員話所剩位置不多,因為有大部份客人已經訂座。套餐都幾吸引,包前菜、主菜、飲品和甜品。前菜黑魚子蟹肉他他黑魚子帶小小咸香,加入蟹肉,清新開胃。海鮮酥皮小盒細細件小巧的骰,脆脆酥皮包著白汁海鮮。龍蝦菠菜湯雖然細細杯,但龍蝦味都挺突出。開心果仁烤羊鞍羊鞍旁有芥末醬和香草薄荷甜醬。羊鞍烤得入味,面上有脆脆果仁碎和蒜碎,肉質嫩滑,筋膜較少軟腍。澳洲鮮穀飼黑安格斯肉眼配燒薯牛肉有少許咬口,而且牛肉味相當濃郁,加上肉質與脂肪比例均勻,不會太肥膩。甜品朱古力撻黑朱古力力超濃,旁邊還有食用花、金箔、銀珠等作點綴,可見餐廳的心思。洛神蜜玫瑰茶洛神花蜜玫瑰茶味道有點酸酸甜甜,味道清新,而且聽就功效很多,非常適合女士。總括內說,餐廳整體表現不錯,食物水準相對高,而特

套餐都幾吸引,包前菜、主菜、飲品和甜品

前菜
黑魚子蟹肉他他
黑魚子帶小小咸香,加入蟹肉,清新開胃。

海鮮酥皮小盒
細細件小巧的骰,脆脆酥皮包著白汁海鮮。

龍蝦菠菜湯
雖然細細杯,但龍蝦味都挺突出。

開心果仁烤羊鞍

澳洲鮮穀飼黑安格斯肉眼配燒薯

甜品朱古力撻

洛神蜜玫瑰茶

總括內說,餐廳整體表現不錯,食物水準相對高,而特別前菜都另客人有好印象,最後甜品都突出廚師甜品方面手藝非常了得!!!
Dinner
2019-12-21 130 views
真心推介想過一個平靜舒適既夜晚,黎Home Sweet Home 真係冇揀錯。走入店內就會聽到好休閒既音樂, 令人好放鬆,店內既擺設都好典雅,坐位都算寬敞。同朋友一人叫左一個set dinner前菜擺盤好特色龍蝦湯味道濃郁,好鮮甜,凍飲完全係另一個感覺,好特別。海鮮酥皮盒夠鬆脆,仲有個黑魚子蟹肉他他,入口清新,主菜前可以開開胃口主菜澳洲安格斯肉眼扒,肉質鬆軟剛好7成熟,好有牛肉味,可以唔洗拈太多汁。另一主菜係澳洲和牛牛柳同芝士烤波士頓龍蝦,龍蝦超好食, 爽口蝦肉加上香濃芝士,輕微烤過之後,味道更突出, 非常香口, 要襯熱食。再試埋個牛柳一樣咁正,牛味香濃入即溶,口感一流最後食埋個朱古力餅底甜品, 好滿足
真心推介

同朋友一人叫左一個set dinner

前菜擺盤好特色

最後食埋個朱古力餅底甜品, 好滿足
2019-12-12
$450 (Dinner)
2019-12-16 90 views
首先,今日黎到home sweet home ,當然要試下個High tea ,有三層,有咸點同甜點,係女仔都好鐘意,而且拍照勝地,因為d怖置好有心思,好有聖誕節feel,加上環境寧靜,好岩談心😃😃首先,食物方面,我地先食左d 甜點先,個馬卡龍入口好鬆化,當中既夾心又唔會好甜,而朱古力凍餅,濃郁既朱古力味,但又唔會好流,食完成件,都想再食多件🤣🤣,甜而不膩,太吸引了!而忌廉泡芙,當中既忌廉唔會凍到痺,而係軟綿綿,滑滑的!玫瑰奶凍杯,好香既玫紅味,好特別,因為好少會食到玫瑰味既奶凍,同埋,奶味又唔會俾玫瑰味蓋過左,好味道!黎到咸點,三文魚籽温泉蛋,一口一啖,一食落口,個蛋好嫩同埋蛋黃剛剛好,帶有流心,好香既蛋黃味,三文魚籽又有鮮味,兩者結合得好好!之後食埋鵝肝小餅乾,個鵝肝好新鮮,食落口,有餅乾既配合,餅乾既脆同鵝肝既鮮美,食幾多件都唔夠😂😂重有,迷你蟹肉牛油果薄餅,牛油果係至愛,又健康,加上,蟹肉既鮮味,一食落去,滿口係full 蟹肉味!煙鴨胸沙律,鴨胸咸得黎,唔會太咸,加上,d肉好有口感,絲絲既鴨肉味,配埋沙律既爽爽疏菜,豐富左味蕾,而且,又唔肥,可以盡情食😃😃

而忌廉泡芙,當中既忌廉唔會凍到痺,而係軟綿綿,滑滑的!

煙鴨胸沙律,鴨胸咸得黎,唔會太咸,
2019-12-13 2018 views
中午時分約了朋友喺太子午膳, 選擇唔少不過大家有共識, 唔趕時間想舒舒服服坐喺cafe 悠閒一點。上網搜尋一下 發現這間cafe中午有半自助餐, 唔錯喎唔使食完嗰餐就趕住走。樓底好高, 裝修有點懷舊西餐廳feel。各款午餐已包括沙律甜品自助吧。 簡簡單單嘅沙律吧, 紅腰豆,薯仔,沙律,紅菜頭,沙律菜螺絲粉和數款醬汁。 一般沙律材料, 餐前來一份沙律也蠻不錯! 螺絲粉比較硬, 煮得唔太熟。。餐湯也有供應, 質地比較稀,還好夠熱。點了『紅酒燴豬仔骨配燒薯』豬仔骨有好多件, 炆得好腍不過就有少少乾, 味道方面絕對有進步嘅空間~還可加$28 飲品任添。 凍奶茶唔錯。 甜品時間更加 order多一杯熱咖啡, 還有心型嘅拉花, 估唔到哩。。試咗三款細細件嘅蛋糕, 又唔錯~尤其朱古力mousse😋 中午提供半自助餐,構思唔錯,這區也比較少有。 午市時分更有唔少附近上班族!

樓底好高, 裝修有點懷舊西餐廳feel。

餐湯也有供應, 質地比較稀,還好夠熱。

點了『紅酒燴豬仔骨配燒薯』

試咗三款細細件嘅蛋糕, 又唔錯~尤其朱古力mousse😋

2019-12-11 86 views
同朋友係太子行完街,啱啱到下午茶時間所以決定喺附近搵吓嘢食。喺基隆街附近發現一間餐廳,決定入去試下。好有情調嘅餐廳。一坐低已經俾個餐牌吸引咗。賣相非常吸引。煙鴨胸沙律煙鴨胸配上沙律菜,配搭一流。三文魚籽溫泉蛋蟹籽加蛋,味道非常配合。鵝肝小餅乾鵝肝油香十足,煎得香脆。芝士火腿牛角包牛角包鬆化,配上火腿芝士,味道一流。迷你蟹肉牛油果薄餅蟹肉多十分足料,牛油果味特出。焦糖燉蛋焦糖香脆,燉蛋軟滑。忌廉泡芙泡芙加上忌廉,非常美味。玫瑰奶凍杯奶凍很滑,充滿玫瑰香味。特濃朱古力凍餅朱古力味濃郁,甜度適中。馬卡龍外脆內軟,甜而不膩。玫瑰奶茶奶香帶著濃濃的玫瑰花香,口感層次豐富。檸檬草香茅具有檸檬香氣,加上香茅,味道清新。
喺基隆街附近發現一間餐廳,決定入去試下。
好有情調嘅餐廳。
一坐低已經俾個餐牌吸引咗。
賣相非常吸引。
煙鴨胸沙律
煙鴨胸配上沙律菜,配搭一流。

三文魚籽溫泉蛋
蟹籽加蛋,味道非常配合。

鵝肝小餅乾
鵝肝油香十足,煎得香脆。

芝士火腿牛角包
牛角包鬆化,配上火腿芝士,味道一流。

迷你蟹肉牛油果薄餅
蟹肉多十分足料,牛油果味特出。
焦糖燉蛋
焦糖香脆,燉蛋軟滑。

忌廉泡芙
泡芙加上忌廉,非常美味。
玫瑰奶凍杯
奶凍很滑,充滿玫瑰香味。

特濃朱古力凍餅
朱古力味濃郁,甜度適中。
馬卡龍
外脆內軟,甜而不膩。
玫瑰奶茶
奶香帶著濃濃的玫瑰花香,口感層次豐富。
檸檬草香茅
具有檸檬香氣,加上香茅,味道清新。
  • 玫瑰奶茶
  • 玫瑰奶凍杯
2019-12-11 85 views
下午茶時間又到了,想找一家環境舒服又性價比高的下午茶層架都不易,網上看了這家,事先預約好,位置好找,店裡樓底極高,有外國餐廳感覺,闊絡坐位配合柔和音樂,可以坐整個下午。😍套餐包了兩杯自選飲品,玫瑰奶茶有玫瑰花乾舖面,玫瑰味突出且香濃。另一杯桂花水果蜜,一壺上枱,美觀非常,清香撲鼻帶點甜味,慢活的步調。😋主角到了,咸點在底層,向上是蛋糕甜點,最高是小吃甜點,有層次的感覺。🤗先來咸食,煙鴨胸沙律以一串形式上碟很特別,鴨胸彈牙多汁,用作打頭陣不錯。三文魚籽溫泉蛋帶甜味,蛋黃半熟幼滑。油香十足的鵝肝配上香脆多士,口感豐富。牛角包非常脆身內裡軟熟,有熱溶了的芝士配火腿,搭配之選。迷你蟹肉牛油果薄餅,焗過的餅皮很脆,饀料味道不會互搶風頭,各有千秋。🤤🤤甜點方面,由淡香的玫瑰奶凍開始,淡淡花香配上香滑奶凍,打開甜品的胃口,然後來一個焦糖燉蛋,焦糖面甜甜脆脆,蛋味濃厚,配上馬卡龍,有兩種口味,杏仁味吸引,忌廉泡芙像吃雪糕一樣,最後有信心之選特濃朱古力凍餅,香濃幼滑朱古力配上慕絲口感。🥂🥂整個下午有音樂點綴,配上美食,享受了一個難得的假期。👯

整個下午有音樂點綴,配上美食,享受了一個難得的假期。👯
  • 鵝肝小餅乾
  • 玫瑰奶茶
  • 迷你蟹肉牛油果薄餅
  • 桂花水果蜜
2019-12-11 71 views
一入到去,裝修環境好優雅,配樂都好浪漫,引人入勝,好適合情侶或者成班姐妹幫襯。我地嗌左一個luxury high tea set($328/2ppl $168/1ppl)。咸食方面,由底開始就有呢個煙鴨胸沙律,用一枝牙籤串住,食落去非常方便。肉味同沙律菜都配合啲非常之好。三文魚子溫泉蛋黎講,蛋嘅熟度啱啱好,非常之流心,配合三文魚子嘅海水味,簡直就係天衣無縫。鵝肝小餅乾,鵝肝嘅香濃配上餅乾嘅香脆,令人食指大動。芝士火腿牛角包,芝士同火腿嘅咸香都好襯牛角包嘅牛油味。牛角包仲要好脆卜卜,正!迷你蟹肉牛油果薄餅,牛油果已經打爛曬,同啲蟹肉融合左,創出一個令人意想不到嘅組合。甜品方面,玫瑰奶凍杯,當中嘅士多啤梨同牛奶味平衡得非常之好。最出色莫過於焦糖燉蛋,脆卜卜嘅焦糖焦香甜蜜配上燉蛋嘅軟滑,食一啖好似升仙咁呀!馬卡龍有橙味同檸檬味,咬落脆脆地甜甜地,都幾好食!忌廉泡芙,外層香脆,咬落去啲忌廉唧晒出嚟!最後有呢個特濃朱古力凍餅,口感好滑,朱古力味都好濃,為成個tea set黎左一個完美嘅句號。.飲品方面,我哋嗌左一個法國玫瑰花茶同埋桂花水果蜜。玫瑰花茶非常清甜,入面仲真係有幾粒玫瑰花!桂花水果蜜,

飲品方面,我哋嗌左一個法國玫瑰花茶同埋桂花水果蜜。玫瑰花茶非常清甜,入面仲真係有幾粒玫瑰花!桂花水果蜜,花香配上呢個水果嘅清新,令到呢個花茶嘅味道非常之有層次!
2019-12-10 66 views
朋友係太子附近返工,難得今日下午大家都放假所以就約埋一齊tea一tea,估唔到太子的餐廳都有酒店級的貴婦下午餐!!!實在令有少女心的我們心心眼。餐廳的樓底很高!環境雅致加上美妙的音樂令人非常放鬆,我們都在餐廳待了很久。甜品層架共有3層,最底係咸點,接著上面兩層都係甜點。咸點共有5款,包括 煙鴨胸沙律,三文魚籽溫泉蛋,迷你蟹肉牛油果薄餅,鵝肝小餅和芝士火腿牛角包。咸點的味道都很不錯,我最鍾意的係三文魚籽溫泉蛋和迷你蟹肉牛油果薄餅。溫泉蛋蛋白嫩滑,蛋黃綿滑帶甜是糖心的!!加埋 三文魚籽味道更鮮味。薄餅材料豐富,味道香口!一少塊的分量真的不夠。甜品都有5款,包括玫瑰奶凍杯,焦糖燉蛋,馬卡龍,忌廉泡芙和朱古力凍餅。玫瑰奶凍杯.甜品幾乎每一項都很滿意,尤其是玫瑰奶凍杯和朱古力凍餅。玫瑰奶凍入口已經有清新的玫瑰花香,味道討好不會太甜!而且奶凍滑溜很不錯。朱古力凍餅的朱古力味道很香純,食落沒有膩的感覺。焦糖燉蛋也很不錯,焦糖面脆薄燉蛋滑溜香甜。最後我們慢慢品嘗花茶,一邊慢慢地聊天,一個不小心就聊到晚上了。

甜品層架共有3層,最底係咸點,接著上面兩層都係甜點。

薄餅材料豐富,味道香口!一少塊的分量真的不夠。

朱古力凍餅的朱古力味道很香純,食落沒有膩的感覺。
焦糖燉蛋也很不錯,焦糖面脆薄燉蛋滑溜香甜。

Tea
2019-12-10 1088 views
今日約左朋友一齊黎到太子食tea,$328 兩位包埋飲品,價格都算合理。下午茶甜品架,賣相非常吸引,飲品方面叫左個玫瑰奶茶,奶茶飲落口感都幾厚,有香濃既玫瑰味,朋友就叫左個檸檬草香茅。由底層鹹點開始食,再向上發展食甜品。鹹點:煙鴨胸沙律,鴨胸味道濃郁,香軟既鴨胸夾住爽既菜,口感豐富d又好食。迷你蟹肉牛油果薄餅,薄餅又熱又脆,蟹肉配上牛油果,味道鮮甜.芝士火腿牛角包,好香牛油味,半融芝士,同火腿既鹹香。溫泉蛋都十分滑溜。 甜品方面,最欣賞個特濃朱古力凍餅,濃郁既朱古力味,味道甜得黎又唔膩,仲有金箔係面,令凍餅睇落份外奢華。玫瑰奶凍杯,奶凍好滑身,淡淡清香玫瑰味,唔會太甜。焦糖燉蛋,燉蛋既蛋味十分香濃而且焦糖薄薄一層又好脆。 另外仲有精緻既馬卡龍,同迷你忌廉泡芙,泡芙既味道相對較淡。

下午茶甜品架

由底層鹹點開始食,再向上發展食甜品

芝士火腿牛角包,好香牛油味,半融芝士,同火腿既鹹香。
溫泉蛋都十分滑溜。
下午茶甜品架

玫瑰奶凍杯,奶凍好滑身,淡淡清香玫瑰味,唔會太甜。

焦糖燉蛋,燉蛋既蛋味十分香濃而且焦糖薄薄一層又好脆。
下午茶甜品架

另外仲有精緻既馬卡龍,同迷你忌廉泡芙,泡芙既味道相對較淡。
Tea
2019-12-08 58 views
今日同朋友去左high tea,黎到太子既home sweet home,我地叫左個High tea set,煙鴨胸沙律,鴨胸濃郁鴨味,咸度適中,三文魚籽温泉蛋,蛋好滑好嫩,而三文魚子既鮮味,兩者配合得剛好,鵝肝小餅乾,當中鵝肝肥美,餅乾脆口,而芝士火腿牛角包,個牛角包好鬆脆,而且配合芝士火腿,調一調味,兩者好完美配合,迷你蟹肉牛油果薄餅,蟹肉好鮮味,牛油果又有fresh 既味道,感覺好清新!到有甜品,玫瑰奶凍杯,當中有濃濃你玫紅香味,一入口即溶,焦糖燉蛋,當中上層既焦糖甜度適中,而且脆脆的,增加左配合燉蛋一起食的層次,不會太甜馬卡龍更是誠意之作,有笑哈哈表情,食左個人都開心d,而我食的奶茶味,更是令人難忘,甜得黎又易入口忌廉泡芙更是鬆化,當中的忌廉更是點綴,又食到泡芙味,又有忌廉襯托特濃朱古力凍餅,適合喜歡食朱古力既我,因為當中有濃濃既朱古力味,而且感覺入口即溶,面上既金泊更顯名貴,心思之作!我們更叫了紅棗黑枸杞飲,適合養生既我地啦,女仔要補下既!

我們更叫了紅棗黑枸杞飲,適合養生既我地啦,女仔要補下既!
2019-12-03 134 views
前一排媽媽話過想食半自助餐,所以我就上網搵左係太子嘅Home Sweet Home,食評都係話抵食,所以星期六就既刻同媽媽去試餐廳座位唔算多,燈光柔和,比人一種舒適嘅感覺,好Relax有一面牆放滿左一支支酒,好有特色沙律、餐湯同甜品都係自助形式,主菜有好多選擇,每樣都好吸引甜品區,每款都好小巧,可以試多幾款沙律吧,非常多配料,全部都好新鮮,而且添得好快,一見底,餐廳職員就即刻加黑松露野菌忌廉意大利飯睇落細細碟,其實個盤好深,加上之前嘅沙律同餐湯,食完個飯真係飽飽地,黑松露味放左落口之後湧出泥,一瞬間成個口腔都係,好香,加上野菌同忌廉真係絕配乾煎雞胸肉•煙三文魚南瓜薯仔沙律雞胸肉雖然係乾煎,但依然好有肉汁,食落嫩滑多汁,同沙律吧唔同,呢個主菜係用羽衣甘藍店內嘅貓店長 ,好乖好安靜咁坐係自己嘅專屬位置上望住每一枱客人兩人一共$205,餐廳當日只有一個職員,後來客人愈泥愈多,佢都比較忙,但全程態度友善,好溫文咁對待每一位客人,抵讚

餐廳座位唔算多,燈光柔和,比人一種舒適嘅感覺,好Relax

有一面牆放滿左一支支酒,好有特色

沙律、餐湯同甜品都係自助形式,主菜有好多選擇,每樣都好吸引

甜品區,每款都好小巧,可以試多幾款

黑松露野菌忌廉意大利飯

乾煎雞胸肉•煙三文魚南瓜薯仔沙律

2019-11-30 104 views
來到太子食tea set.,上網見到評價不錯,相片又靚。佢同男朋友過黎試食。原來Tea set 都好多嘢食! 首先有沙律吧,有唔同種類嘅蔬菜。蕃茄仔。另外仲有湯,湯係忌廉湯,試了一碗湯非常濃,很足料。之後仲有甜品,甜品架看上去也很精緻,食物相當吸引。 主菜有不同的選擇。有澱粉類及肉類, 我們叫了一個西班牙飯和一個牛扒, Risotto 好好味,佢嘅漿汁和硬度啱啱好,好耐無食過咁好味rain Risotto, 份量也多。重要個廚士係個纖瘦嘅女士,即刻加分。牛扒半成熟,肉質鮮嫩, 西餐來說,咁嘅價錢相當有水準。
之後仲有甜品甜品架看上去也很精緻,食物相當吸引。

2019-11-26 137 views
一場嚟到太子 又想食個豐富的下午茶太子地鐵站一出的基隆街見到呢間門面裝修都幾靚的home sweet home我就試下呢度的 下午茶地方整潔乾淨 客戶服務員後服務良好有幾款t-shirt可供選擇玫瑰花奶茶 玫瑰花味陣陣芳香由下至上食 afternoon tea set下面普遍都係鹹味, 法式多士 法式牛角包 燉蛋之後度奶凍, 法式朱古力蛋糕 在學到焦糖燉蛋忌廉泡芙 馬卡龍又 咸到甜食上去 口感分外豐富呢度裝修華麗博屯門慢的音樂盡量慢活的你
一場嚟到太子 又想食個豐富的下午茶

玫瑰奶茶

玫瑰花奶茶 玫瑰花味陣陣芳香
afternoon tea

由下至上食 afternoon tea set
下面普遍都係鹹味, 法式多士 法式牛角包 燉蛋

之後度奶凍, 法式朱古力蛋糕 在學到焦糖燉蛋

忌廉泡芙 馬卡龍

又 咸到甜食上去 口感分外豐富

呢度裝修華麗博屯門慢的音樂
盡量慢活的你
2019-11-24 131 views
投完票嚟到太子揾食,見咁多正評,當然要嚟一試。入到嚟餐廳,樓底幾高,餐廳燈光微暗,又播住鋼琴嘅純音樂,環境一流。睇下menu,索價較高,如果好食,俾多少少都無問題。我哋叫咗兩份rib eye 餐同一份牛柳并龍蝦餐。appetitizer好精緻,味道唔錯,可惜份量較少。等咗成粒鐘到rib eye 上枱,一陣似咸蝦嘅霉臭味強攻入鼻,一刀切開件rib eye, 再索一索,真係反肚。我以為係一種特別醃料嘅味道,就膽粗粗抱住食臭豆腐嘅心態試食,切咗比骰子仲細嘅份量放入口,真心唔想咁失儀吐出嚟,不過sorry 我做咗尼個動作!向waitress 投訴,佢即刻幫我哋換咗另一塊扒。可惜嘅係,再整嘅牛扒雖然無咸蝦味,不過塊扒中間係凍㗎!😱😱😱😱今晚冒死嚟試咗一次,真係好夠皮啦!
投完票嚟到太子揾食,見咁多正評,當然要嚟一試。

今晚冒死嚟試咗一次,真係好夠皮啦!