店舖門面不太起眼,可能剛好樓上裝修搭左棚架,行過第二次先見到🙈店內裝潢幾靚,牆上掛滿一枝枝香檳同埋紅酒🍷而且天花板既燈好柔和好舒服,唔會太暗😊菜單除左有意粉,意大利飯,薄餅之外,仲有海鮮叫!$108半打生蠔,以及可以叫$238海鮮餐有埋麵包蟹,真係好大隻,打卡一流🤤------菜單1. 半打生蠔 3/52. 鮮蜆煮意粉 4/53. 德國咸豬手 4.3/5👍🏻👍🏻4. 流沙咸蛋薯條 2.5/55. 煙三文魚千島醬薄餅 3.8/5生蠔我覺得還好,冇咸味同埋唔似係新鮮蠔,所以都冇再追加,但平均size都算大隻意粉味道唔錯,配料好足,除左有蜆,仲有好多菇同埋洋蔥😋店員上左豬手後,會倒酒點火,再攞返入廚房分切,豬手外皮好脆🤤啖啖肉,3個人食都覺得好飽,反而配菜薯仔有點失色,好硬,同埋沒有調味完全唔值$78,有點後悔叫左,沒有流沙,咸蛋味唔濃,薯條食落唔太脆,唔太推介😕Pizza外表普通,但芝士味勁濃~雖然冇拉絲效果,但薄餅香脆,新鮮焗製,加返少少分🙈⭐️由order到上菜接近等左35分鐘,餐廳好似會上哂一張檯既菜先,之後再處理另一檯既菜單,變相出菜真係好慢,同埋上菜次序有點奇怪,先比薄餅我地,再上

------
菜單
1. 半打生蠔 3/5
2. 鮮蜆煮意粉 4/5
3. 德國咸豬手 4.3/5👍🏻👍🏻
4. 流沙咸蛋薯條 2.5/5
5. 煙三文魚千島醬薄餅 3.8/5

意粉味道唔錯,配料好足,除左有蜆,仲有好多菇同埋洋蔥😋

⭐️由order到上菜接近等左35分鐘,餐廳好似會上哂一張檯既菜先,之後再處理另一檯既菜單,變相出菜真係好慢,同埋上菜次序有點奇怪,先比薄餅我地,再上意粉豬手薯條,最後上生蠔,好似生蠔變左甜品咁,有點古怪😂
2019-09-23
$170 (Dinner)
早前豬豬遵從老師教導吃素半年,咖喱先生對此感到非常不安,皆因他某程度上也被迫要和豬豬一起吃素。為了滿足他吃肉的要求,就選擇和咖喱先生到 Home Sweet Home 吃半自助午餐。在這裏無論是素食者還是肉食者,也可以各取所需,各適其適。這裏樓底高,空間寬敞,最適合忙裏偷閒,假日吃個 Brunch。一開門我們就光臨,成為當天頭兩名客人。半自助午餐的主菜,選擇也不少。最令人欣賞的,就是除了西餐一般供應的肉類外,竟然有素食者合適食用的意粉和意大利飯,讓素食與非素食者同枱吃飯的機會增加了不少。餐湯、前菜、沙律和甜品也是以自助形式提供給客人享用。當天的餐湯是薯仔是忌廉湯。暖暖的餐湯正好為腸胃打個底。別看這裏規模不大,沙律和前菜,製作亦非常認真,味道更是一流。為食的豬豬前後也吃了三盤呢。餓肉餓了很久的咖喱先生,自然選擇了美式燒西冷牛扒,配燒薯仔和燒汁。燒西冷並非厚切,但是份量也非常足夠。肥瘦適中,亦沒有煎得太過乾身。而豬豬就選擇了意大利茄醬素雞肉意粉。這碟意粉賣相非常不錯,可惜素雞肉比較乾身,讓本來不錯的味道打了一點折扣。甜品的選擇多,確實花多眼亂。結果豬豬把所有認為好吃的,各取了一件回來。結果

一開門我們就光臨,成為當天頭兩名客人。

餐湯、前菜、沙律和甜品也是以自助形式提供給客人享用。

當天的餐湯是薯仔是忌廉湯。暖暖的餐湯正好為腸胃打個底。

而豬豬就選擇了意大利茄醬素雞肉意粉。

甜品的選擇多,確實花多眼亂。

結果豬豬把所有認為好吃的,各取了一件回來。結果還引起咖喱先生爭相追捧,不斷追吃甜品。(大誤)

一個美味、安寧、平靜和舒適的 Brunch, 最後以餐飲完結。

原來這裏亦提供 High Tea。有機會可以來嘗試一下。
2019-08-11
$170 (Lunch)
經openrice訂座12點,只有一兩枱客人😁餐牌簡單清晰,好快決定到食乜😌😌主菜由$58起,以下價錢已包餐湯任飲!沙津甜品任食!就咁睇個價錢真係相當吸引😋😋主菜未到時,梗係食啲蔬菜打打底先😂沙津有三款😏😏木耳青瓜係偏四川辣果隻,眼見勁多蒜啦芫荽啦,係刺激既係惹味既🤣🤣🤣不過唔岩我!仲有紅菜頭苦瓜柑仔沙津😂😂有啲奇怪既配搭😌我食開既紅菜頭會甜甜地,佢呢個係無咩味🤔我地認為一般!而最穩陣係薯仔沙津,亦係三個當中比較係我心水口味😏餐廳亦設有自製既沙津位,配料都係大路野,栗米呀鷹咀豆呀沙津菜呀等等😋😋另有芝麻醬、千島醬、橄欖油供選擇,餐湯我地就無飲,聽隔離講話係忌廉湯😂主菜我地叫左龍脷柳及西冷牛扒,拎到時候都好香🤩兩份都好靚仔吸睛!龍脷柳長過我手掌🤣🤣🤣而且好難整得唔好食😌😌😌不過我認為佢係炸唔係煎既!而西冷牛扒雖然叫左七成熟,但相信唔止七成架啦😂牛扒juicy唔柴唔乾,有少少韌但接受到!調味料重手左,總體都ok la😅旁邊既紅蘿蔔有啲怪味,我地無食🤔甜品選擇算多,size細細件真係岩岩好😌試左2-3款,覺得一般普通,我諗都係嗌貨返黎😅😅總體黎講,環境服務都ok😅眼見主力一個女仔做野,都少忙

總體黎講,環境服務都ok😅眼見主力一個女仔做野,都少忙架,但態度依然良好!呢個價錢及質素黎講,我認為唔可以叫抵食,只可以話係有良心😊唔會賺你好多,沙津甜品都算多選擇,不過refill得相當慢🤔🤔未必會再黎,即使再黎都係因為價錢相對親民,而唔係食物本身令人難忘😬
2019-09-22 71 views
最近夜晚都少咗出街,多數都係約人食下午茶,今早約左朋友去太子打波,之後經過基隆街見到呢間Home Sweet Home ,望入去裏面環境唔錯,加上我朋友最鍾意就係食甜品,就同朋友入咗去。食甜品下午茶有時其實靚都好緊要,因為可以影相😂呢個套餐就合乎標準,夠多款式,賣相一流。有煙鴨胸沙律、三文魚子溫泉蛋、芝士火腿牛角包🥐、迷你蟹肉牛油果薄餅,食嘅時候有啲暖暖地,不過其實我哋影相都影左好耐🤪連鵝肝小餅乾😆都有!不過我自己就唔識鵝肝嘅,所以我朋友就最開心食晒兩件!甜品我最喜歡就係焦糖燉蛋夠滑、馬卡龍賣相可愛、特濃朱古力凍餅朱古力味濃。仲有兩個花茶,茶味唔係太濃,好適合配甜品。

2019-08-17
Tea
這間餐廳很近地鐵站,外表較平凡,但內裡的環境很溫暖,黃昏色調燈光,環境寧靜,是聚會及談情的好地方,Main course由$298至$468不等,豐憸由人。前菜 - 黑魚魚蟹肉他他, 海鮮酥皮小盒, 龍蝦波菜湯前菜多樣化,很有心思,當中最喜歡煙燻三文魚,嫩滑甘香,大大塊很有果腹感。澳洲鮮穀飼黑安格斯肉眼Size都幾大塊同厚切,肉味都幾濃郁,肉質不乾,沾上旁邊酸酸甜甜的醬汁食,很可口。澳洲和牛牛柳,芝士烤波士頓龍蝦和牛的size不是很大,很多餐廳也是這樣,這樣才突顯其矜貴,和牛牛味濃郁,肉質很嫩滑,而龍蝦加上芝士後,鮮甜的蝦肉多一分油香,好好食。開心果果仁烤羊鞍烤過的羊鞍很香口,而開心果仁亦錦上添花,兩者很夾,羊肉外脆內嫩,內裡很有肉汁,很美味。甜品很出色,揀了士多啤梨味的雪糕,酸酸甜甜,最出色既係隔離既綠色tart, 樣子精美,茶味很濃郁,但不會太苦,而且甜度適中。甜品很出色,揀了士多啤梨味的雪糕,酸酸甜甜,最出色既係隔離既綠色tart, 樣子精美,茶味很濃郁,但不會太苦,而且甜度適中。

前菜 - 黑魚魚蟹肉他他, 海鮮酥皮小盒, 龍蝦波菜湯

澳洲鮮穀飼黑安格斯肉眼

澳洲和牛牛柳,芝士烤波士頓龍蝦

開心果果仁烤羊鞍
2019-09-18
Dinner
2019-09-22 62 views
上星期喺太子工作,午飯時間見到呢間係OpenRice幾有人氣嘅餐廳,於是乎就決定一試佢哋餐廳係半自助形式,揀咗一道主菜之後甜品前菜餐廳都係任食佢哋蔬菜都非常新鮮,為自己炮製一個前菜沙律感覺相當不錯主菜我叫咗龍利柳,非常值得推薦!廚師煎得火候啱啱好,外脆內軟,肉質非常嫩滑!同事叫咗西冷牛扒,我偷食咗一啖結果都非常驚喜,非常有牛味,配上佢哋嘅醬汁,感覺真係好似喺酒店食扒餐一樣佢哋嘅甜品選擇都好多,我食咗兩三款就已經覺得飽,整體來講味道都相當唔錯,呢間餐廳絕對值得再嚟

佢哋餐廳係半自助形式,揀咗一道主菜之後甜品前菜餐廳都係任食

佢哋蔬菜都非常新鮮,為自己炮製一個前菜沙律感覺相當不錯

2019-09-21 970 views
今日嘗試到太子找尋隱世美食,在OpenRice見到這間餐廳評價很高,就和男朋友一起來這裏試過下午茶甜品架!價錢絕對不貴,$328兩個人份量。還要是即叫即製,全部甜品都是自家製的!咸食有【煙鴨胸沙律】,這個就是煙鴨胸肉包著沙律菜,一小口開開味蕾。【三文魚籽溫泉蛋】中間是流心的,配上三文魚子感覺又幾創新。【鵝肝小餅乾】鵝肝味道不濃,但餅乾很脆。【芝士火腿牛角包】份量很大,味道幾香。【迷你蟹肉牛油果薄餅】最好吃的咸點,芝士味濃郁,滲出淡淡蟹肉牛油果味。主角甜品非常出色!【玫瑰奶凍杯】奶滑得來又夠結實,士多啤梨醬令到味道更加香。【焦糖燉蛋】面頭的焦糖燒得焦香又有色澤,而燉蛋亦非常重蛋味,是很有水準的焦糖燉蛋。【馬卡龍】有檸檬和朱古力味,朱古力味很重朱古力, 兩款都不算甜,蛋白脆又好吃!【忌廉牛油曲奇】牛油味重得來配上甜甜的忌廉醬,雖然肥膩但令人上癮。【咖啡蛋糕】和【薄荷朱古力蛋糕】兩款都不會太甜,味道幾突出。我和男朋友選擇了花茶,【洛神玫瑰花茶】酸甜剛好匹配,而且茶濃花香。

煙鴨胸沙律

【三文魚籽溫泉蛋】中間是流心的,配上三文魚子感覺又幾創新。
三文魚籽溫泉蛋

【鵝肝小餅乾】鵝肝味道不濃,但餅乾很脆。
鵝肝小餅乾

【芝士火腿牛角包】份量很大,味道幾香。
芝士火腿牛角包

忌廉牛油曲奇

咖啡蛋糕 薄荷朱古力蛋糕

花茶
2019-09-15
$180 (Tea)
煙鴨胸沙律
忌廉牛油曲奇
咖啡蛋糕 薄荷朱古力蛋糕
花茶
2019-09-21 64 views
今天我們二人來到基隆街的 Home Sweet Home 吃午餐。這裏的夏日午餐是半自助式,有餐湯、沙律、主菜、飲料和甜品,非常豐富又抵食。這店地方不大,但座位尚算寛敞,有高吧椅,亦有沙發椅。除此之外,裝修亦別緻、自助食物擺放得整齊和潔凈,令食客感覺舒適。客人點了主菜後便可自助取餐湯和沙律。今天的餐湯是粟米湯,正是我喜歡的濃度,味道又適中,湯中的粟米粒又有𡁻口。沙律菜的選擇亦不少:有沙律菜、粟米、青瓜、小蕃茄、紅腰豆等等。客人還可選配醋、胡麻醬或千島醬,非常貼心。~香草焗雞扒、燒薯、黑椒汁雞扒焗得皮脆,味道不會太濃。燒薯燒得恰到好處,軟硬適中。~越式香芧豬扒、白飯、特製蔥油豬扒肥瘦分怖均匀,亦不會煎得乾。炸了的乾蔥頭配青蔥油口感甚好,配白飯來吃最好不過。個人覺得餐飲的熱咖啡比熱檸檬茶更突出,配上自助式的甜點真是滋味無窮。這店的甜品款式頗多,味道非常好。杞子桂花糕的中央是放了紅豆糕,坊間較少見,賣相和味道都討人。藍莓慕絲做得滑溜又不會過甜。其他的小糕點亦非常精緻,吃得出是用心去做的。他日有機會的話,我必要來品嚐這店的下午茶點套餐。

~香草焗雞扒、燒薯、黑椒汁
雞扒焗得皮脆,味道不會太濃。燒薯燒得恰到好處,軟硬適中。

~越式香芧豬扒、白飯、特製蔥油

2019-09-19
$83 (Lunch)
呢間餐廳齋聽個名都覺得好溫馨好sweet呀~呢間環境舒服,樓底夠高,燈光柔和,前方有一張長吧枱,放滿了半自助餐的食物,有沙律、水果、同埋角色嘅甜品,另外仲有熱湯同埋青菜。價錢真係好平架,$58起就有很食半自助餐!我下載左THE GULU App 買入面既升升券(即係現金套券),用$60就可以買到$100現金券,差唔多等於6折就可以食到半自助餐,正呀!
呢間餐廳齋聽個名都覺得好溫馨好sweet呀~

價錢真係好平架,$58起就有很食半自助餐

2019-09-16 71 views
今日去太子食個浪漫西餐先”home sweet home”, 連個餐廳名都好浪漫呀!叫左一人一個set dinner! 先上了前菜是「煙三文魚,龍蝦湯,青瓜卷」,每樣都是一口份量,好可愛喔!最like 係青瓜卷,食完好fresh既感覺!「香煎挪威三文魚配燒原隻虎蝦」三文魚肉煎得香口,切開中間還是粉紅粉紅甘,好好食!配菜是煎薯仔,甘荀,秋葵等,吸晒魚的肉汁 好好食!「扒澳洲安格斯肉眼燒薯」大大份既肉眼扒,叫左7成熟因不喜歡太生既肉,煎都剛好,是我喜愛既熟度,切下去好易,但不會過熟!肉汁豐富!大愛!Drink叫左iced latte 同洛神花蘋果茶,2杯都不錯! 不會過甜,飲晒好refresh! Dessert 是綠茶攤配上雲呢奶雪糕,細細份剛剛好,是romantic dinner 既完美ending!呢個餐廳值得再來!

叫左一人一個set dinner!

「香煎挪威三文魚配燒原隻虎蝦」

「扒澳洲安格斯肉眼燒薯」

呢個餐廳值得再來!

2019-09-16 72 views
有時壓力大,想搵個可以放鬆心情嘅地方都唔容易不過朋友介紹,有間餐廳嘅下午茶質素唔錯,而且環境舒服,建議我可以喺度食番個下午茶放鬆心情呢度嘅環境比較有情調,而且座位好舒服呢個套餐睇落好豐富,有甜、鹹點,難得想放鬆下就食呢個高質素啲嘅套餐仲有啲經濟啲嘅下午茶餐,價錢唔貴又多選擇今次同埋朋友嚟,所以叫咗兩個tea set擺盤好靚,忍唔住要影低嚟打卡食物嘅擺放方式有心思,係由鹹至甜順序擺好食物賣相真係好靚,呢幾款係相對無咁甜嘅甜點擺得較高位置嘅係偏甜嘅食物焦糖布甸同馬卡龍都係比較甜嘅食物,所以我留番最後先食先試鹹點,呢幾款都係近似麵包嘅款式, 烘焗得好香脆當中每款都係夾雜肉類同蔬菜,味道好出色呢個開頭以為係布甸,原來係一隻溫泉蛋加咗魚子係入面,係一款鹹點甜點嘅賣相精緻,個人比較鍾意食蛋糕套餐仲包咗飲品,因為預計食嘅嘢會比較甜,所以揀咗花茶呢兩款係洛神蜜玫瑰同小野菊杞子,小野菊比較清新,而洛神花嘅味道就比較重呢間餐廳近地鐵站,交通算方便而且店員好友善,成個下午茶都食得好舒服下次同朋友食下午茶又多個選擇
有時壓力大,想搵個可以放鬆心情嘅地方都唔容易

呢度嘅環境比較有情調,而且座位好舒服

仲有啲經濟啲嘅下午茶餐,價錢唔貴又多選擇

今次同埋朋友嚟,所以叫咗兩個tea set
擺盤好靚,忍唔住要影低嚟打卡

食物嘅擺放方式有心思,係由鹹至甜順序擺好

食物賣相真係好靚,呢幾款係相對無咁甜嘅甜點

擺得較高位置嘅係偏甜嘅食物
焦糖布甸同馬卡龍都係比較甜嘅食物,所以我留番最後先食

先試鹹點,呢幾款都係近似麵包嘅款式, 烘焗得好香脆
當中每款都係夾雜肉類同蔬菜,味道好出色

甜點嘅賣相精緻,個人比較鍾意食蛋糕

套餐仲包咗飲品,因為預計食嘅嘢會比較甜,所以揀咗花茶

呢間餐廳近地鐵站,交通算方便
而且店員好友善,成個下午茶都食得好舒服
下次同朋友食下午茶又多個選擇
2019-09-16 88 views
朋友話我知太子有一間餐廳食半自助午餐好抵食,但餐廳唔太大,最好預早book定。咁我就book左星期日11:30,我去到先發現原來我之前黎過食晚飯都唔錯。我地係第一枱客,之後好快就full晒。主菜既選擇都唔少、豬、牛、雞、pizza都有。沙律、甜品、餐湯就任吃,重有一杯餐飲。意式芝士香煎龍利柳意粉 - 香煎龍脷柳成手掌般大,外皮煎至微微香脆,內裡魚肉仍然保持濕潤,的確唔錯。紅酒燴豬仔骨,燒薯 - 豬肋條處理得非常好,完全冇雪味,燴得很入味唔黐骨,仍然可以保留肉嘅質感。沙律區都有10款自己配搭甜品選擇都唔少, 做得好精致,味道都唔錯。

沙律區都有10款自己配搭

甜品選擇都唔少, 做得好精致,味道都唔錯。
2019-09-16 64 views
星期日中午到太子附近買東西,朋友找了一間西餐廳作為午餐地點,這裏是吃半自助午餐,沙律餐湯甜品自助形式,另外選擇一款主菜,我們首先補充體力再去血拼沙律蔬菜新鮮爽脆,有數款沙律醬汁自行配搭餐湯今天是忌廉湯,每日不同甜品有啫喱,蛋糕,布甸,小金魚甜點蒜香辣蜆炒意粉份量不少,蒜蓉香味突出,意粉炒得乾身,不會太多油份紅酒燴豬仔骨·燒薯豬仔骨炆得軟腍,配上惹味醬汁,引起食慾,燒薯煮得剛剛好整體而言:性價比超高,食物種類不少,光是吃自助部份已經可以吃飽,兩個人不用$200就可以吃到半自助午餐,今時今日是非常難找到這個價錢

沙律
蔬菜新鮮爽脆,有數款沙律醬汁自行配搭

餐湯
今天是忌廉湯,每日不同

甜品
有啫喱,蛋糕,布甸,小金魚甜點

蒜香辣蜆炒意粉
份量不少,蒜蓉香味突出,意粉炒得乾身,不會太多油份

紅酒燴豬仔骨·燒薯
豬仔骨炆得軟腍,配上惹味醬汁,引起食慾,燒薯煮得剛剛好

Lunch
近日朋友和我一樣愛上吃半自助午餐,就是那種點了主菜,就可以到自助吧任食沙律甜品的那一種,在網上找了一會,發現太子「Home Sweet Home」有這類型的午餐供應,周日決完一起試試。Home Sweet Home地點可說就腳,由地鐵站步行不到一分鐘就能到達。主菜選擇非常多,價錢由HK$58 - HK$98不等,就可以到自助吧任食沙律、餐湯及甜品。可以這天是星期日,食客較多,所以沙律吧的食物經常被搶空,而且人手不多,所以補及情況亦較慢。美式燒西冷牛扒.燒薯.燒汁主菜我點了西冷扒,賣相不錯,不過廚師煮得有點過火,所以肉質變韌了。餐茶是免費的,我點了熱檸檬水,幫助消化。總括來說,餐廳的食客不少,價錢步貼地親民,至放補及情況方便,相信不是餐廳吝嗇,而是待應太忙,不能及時補充食物,整體來說,食物還是不錯。

美式燒西冷牛扒.燒薯.燒汁

餐茶是免費的,我點了熱檸檬水,幫助消化。

Lunch
2019-09-13 66 views
見到openrice 咁多好平 打算係紀念日去試下 點知失望而歸。生蠔係唔錯 都幾creamy 但係一路食一路要吐蠔殼 估唔到隻隻入面都好多蠔殼麵包蟹海鮮拼盤更加係失望 見到都有唔少人推介 但係麵包蟹嘅肉唔鮮 蝦嘅肉更加係好似食麵包好 軟綿綿 一d都唔彈牙 真係唔知200幾蚊嘅拼盤食左d咩再來係龍蝦汁海面飯 真係太鹹太鹹 鹹到食唔落 同埋d飯痴埋一pat 唉 總之就係好失望唯一叫做幾好嘅係個心太軟 都有朱古力流心 都唔錯 其他就真係好失望 估唔到用咁嘅價錢食d咁嘅嘢

唯一叫做幾好嘅係個心太軟 都有朱古力流心 都唔錯
其他就真係好失望 估唔到用咁嘅價錢食d咁嘅嘢