Restaurant: Homeland (彌敦道)
Terms & Details:
2K
2024-10-23 316 views
喺荃灣Homeland食過海鮮拼盤 味道唔錯價錢合理 當我知道旺角有分店 即刻去捧場食薄餅二人餐 原來閑日嘅晚上 已經坐滿識食之人😅-🥣法式龍蝦湯配蒜蓉包湯嘅顏色深褐 加咗忌廉之後 濃稠鹹淡度適中-🥗泰式柚子墨魚仔沙律小墨魚爽彈有嚼勁 柚子汁清新醒胃-🍝蒜香辣椒炒大蜆意粉意粉al dente 口感好 蜆肉多而且隻隻都潤澤肥美 意粉夾雜香蒜🧄辣椒絲🌶️ 唯一缺點 係食完唔敢同人近距離傾偈😈-🍕北京烤鴨薄餅我嘅薄餅all time favourite 係4-cheeses 今次有烤鴨肉同溶芝士 代表兩種唔同嘅鹹香風味 加上火鴨絲嘅油脂 中西合璧又幾得意😚-☕️桂花拿鐵

🥣法式龍蝦湯配蒜蓉包
湯嘅顏色深褐 加咗忌廉之後 濃稠鹹淡度適中

🥗泰式柚子墨魚仔沙律
小墨魚爽彈有嚼勁 柚子汁清新醒胃

🍝蒜香辣椒炒大蜆意粉

🍕北京烤鴨薄餅

☕️桂花拿鐵
2024-10-23 263 views
好耐都冇同朋友喺旺角食飯,想搵個地方聚會,得知 Homeland 開咗喺旺角喇!絕對係個好選擇!呢度佢哋係用qr code落單,數一數檯面嗰個qr code之後就可以慢慢揀食咩啦## 食物推薦1. **寶雲酥法式田螺配薯蓉** - 田螺炸得香脆,內裏又嫩滑,配上滑溜的薯蓉,真係好味到爆!2. **蘭王蛋卡邦尼意粉** - 意粉Q彈,醬汁濃郁,帶住蘭王蛋,好香滑,食一口就覺得好滿足。3. **明太子雪山芝士炸薯條** - 薯條外脆內軟,明太子的鮮味加芝士的香,配酒飲正好!4. **水果乾洛神花茶** - 這杯茶好清新,洛神花的酸酸甜甜,加上水果乾的香氣,飲完心情都好!5. **浮華墨紅玫瑰花茶** - 色彩靚,花香撲鼻,真係一杯能拍照打卡的好茶!6. **伯爵茶奶蓋巴斯克芝士蛋糕** - 芝士蛋糕濃郁,伯爵茶的香氣帶出新層次,奶蓋滑滑的,食完超滿足。## 甜品畫碟服務最特別係,佢哋有畫碟服務,將甜品擺得好靚,拍照效果簡直一流!每一件甜品都係藝術品,咁就更加有食慾啦。總之, Homeland 不單止有好食嘢,環境又靚,真係好適合同朋友聚會,享受美食又可以影靚相!H

## 食物推薦

1. **寶雲酥法式田螺配薯蓉**

2. **蘭王蛋卡邦尼意粉**

3. **明太子雪山芝士炸薯條**
- 薯條外脆內軟,明太子的鮮味加芝士的香,配酒飲正好!

4. **水果乾洛神花茶**

5. **浮華墨紅玫瑰花茶**
- 色彩靚,花香撲鼻,真係一杯能拍照打卡的好茶!

6. **伯爵茶奶蓋巴斯克芝士蛋糕**

## 甜品畫碟服務

Homeland (彌敦道)
旺角彌敦道726號19樓
又係生日飯啦 今日全家一齊出動去旺角Homeland 我地4個大人1個小朋友叫左兩個套餐 套餐包括兩碗餐湯🍲配蒜蓉包🥖一份特色沙律🥗一份主食🥘🍝兩杯餐飲🍹廚師精選濃湯-番茄湯🍅🫕番茄味濃郁 蒜蓉包好脆 就咁食好味🤤 醮啲湯汁都好正👏🏻法式鮮打龍蝦湯🦞🍲龍蝦肉好足料 鮮味十足 湯有拉花 賣相超好🌸溫泉蛋素煙肉凱撒沙律🥗素煙肉粒脆脆地 沙律菜好新鮮😍慢煮雞胸日式胡麻沙律🥗雞胸肉好大塊 好好咬口 同胡麻醬幾夾😝BBQ醬燒滋味豬肋骨配薯條🍖豬肋骨肉質嫩滑 咬住啲肉一拉就同骨分離到 煮得好腍👍🏻😋 薯條炸得好脆🤩秘製北京烤鴨薄餅🍕餐廳自家制pizza 薄餅邊超脆卜卜 用左海鮮醬做醬汁甜甜地 鴨肉好嫩 仲有青瓜🥒同京蔥 同個醬汁好夾😋秘製龍蝦汁海鮮鐵鍋燉飯🥘燉飯上面滿滿既海鮮 多到差唔多遮住哂啲燉飯🤣🤣 龍蝦汁味道帶起哂海鮮既鮮味 燉飯既軟硬程度岩岩好👍🏻新奧爾良海鮮盤🦐🦀🦞🦑二人份量既海鮮拼盤⁉️ 一上枱震驚了大家 份量真係好多啊 餐廳仲好貼心 預備好哂手套較剪鐵桶 等我地好方便咁食 海鮮有珍寶赤蝦蜆 青口 墨魚仔 蝦 龍蝦仔 腸 龍蝦或松葉蟹腳二選一 我地揀左蟹腳 好鮮甜😋😋日本柚子手工芝士蛋糕

廚師精選濃湯-番茄湯🍅🫕

秘製北京烤鴨薄餅🍕

秘製龍蝦汁海鮮鐵鍋燉飯🥘

新奧爾良海鮮盤🦐🦀🦞🦑

日本柚子手工芝士蛋糕🍰
蛋糕既柚子香味好突出 由於我地係慶祝生日 點少得叫個蛋糕食下呢 餐廳仲有寫字服務 Happy birthday🥳

繽紛水果茶🍎
草莓蜜桃梳打🍓🍑
蜜桃果肉芝士奶蓋🍑
仲夏菠蘿梳打🍍
4杯飲品各有特色 水果茶味道岩岩好 唔會好甜 蜜桃果肉好好咬 芝士奶蓋香濃🧀

啲野食好大份量 多到食唔哂🙈 食到個個都捧住個肚離開 超飽超滿足☺️☺️

優惠⚠️
星期一至日 客人係7點前 離座8折
星期一至日 客人係8點半後 入座85折
2024-10-23 322 views
前幾年食過大埔分店覺得質素幾好,原來九龍區都開左間就約埋朋友再食一上到就見到旺角高樓view,座位闊落,坐得舒服應該好岩慶生食Lunch set 有我最愛既BBQ pork ribs ($88)當然必點Pork Ribs 肉質入口柔軟彈牙,輕輕一撕就分離,加埋BBQ醬十分惹味;薯條新鮮炸起有薯味,但份量略少🤣本身仲想要埋肉眼扒可惜已經賣曬🥲最後要左拿破崙鴨胸天使面($68)番茄醬酸酸甜甜好開胃,天使麵煙韌富口感,入口香滑,濃而不膩,鴨胸腍滑但有咬口

2024-10-16
放假一家人食餐飯已經幸福感滿滿👨‍👩‍👧今日去左一間book marked左一段時間嘅餐廳《Homeland》餐廳裝飾以花及油畫為主,給人溫馨感覺✨煙三文魚凱撒沙律煙三文魚份量十足,唔會太鹹,夾埋新鮮沙律🥗菜,再加上麵包糠,口感爽脆✨法式龍蝦海鮮濃湯龍蝦湯色澤紅色,CREAMY,味道濃厚龍蝦味道,湯內有小龍蝦肉及青口,配上蒜蓉包伴碟✨雲酥法式田螺配薯蓉田螺彈牙入味,薯蓉份量好多✨香煎澳洲M5和牛肉眼配薯菜肉眼入口香嫩濃郁,肉質煎得剛剛好✨兒童餐意式鮮茄德國腸意粉用上車型嘅餐盤,入面有啫喱,脆雞,德國腸鮮茄意粉同埋橙汁,小朋友一定大愛✨仲夏菠蘿梳打菠蘿🍍味重,飲落清新✨北海道士多啤梨撻士多啤梨🍓醬加新鮮士多啤梨製成嘅撻,甜度適中,為呢餐畫上完美句號不得不提提畫碟水準勁高,滿滿的儀式感,任何人見到都好開心😍整餐感覺舒適,職員服務態度非常之有禮,食物水準出色,好值得下一次再嚟👍🏻
放假一家人食餐飯已經幸福感滿滿👨‍👩‍👧

✨煙三文魚凱撒沙律

✨法式龍蝦海鮮濃湯

✨雲酥法式田螺配薯蓉
田螺彈牙入味,薯蓉份量好多

✨香煎澳洲M5和牛肉眼配薯菜
肉眼入口香嫩濃郁,肉質煎得剛剛好

✨兒童餐
意式鮮茄德國腸意粉

✨仲夏菠蘿梳打
菠蘿🍍味重,飲落清新

✨北海道士多啤梨撻
不得不提提畫碟水準勁高,滿滿的儀式感,任何人見到都好開心😍

整餐感覺舒適,職員服務態度非常之有禮,
食物水準出色,好值得下一次再嚟👍🏻
2024-10-21 377 views
溫提❣️真係必須要訂位先至可以食到❣️眼見都有4、5台客Walk in,但全場爆滿了,真係好旺場👍🏻又想食pizza,又想食正餐嘅推介二人餐,好抵食💰Pizza二人餐 $388🔸是日精選濃湯洋蔥湯配蒜蓉包每日餐湯不一樣。今日係洋蔥湯,蒜蓉包焗到脆卜卜🔸泰式柚子墨魚仔沙律原隻墨魚仔配柚子沙律,少少辣好惹味🔸香煎澳洲安格斯肉眼扒10安士配薯菜 +$88五成熟嘅肉眼扒,肉質軟腍腍,仲有筋位配埋好香滑嘅薯蓉,食到停唔到口😋🔸招牌明太子海鮮薄餅薄餅做到好薄好脆底,即使滿滿嘅煙三文魚鋪滿喺上面都唔會整到薄餅好淋,沙律醬又唔會過多,好夾好好食🔸酥炸吉列廣島蠔六隻 +$58吉列廣島蠔好肥大,酥炸好脆口😋🔸柑橘蜜、無糖茉莉綠茶🔸伯爵茶巴斯克奶蓋芝士蛋糕 $98每台都有叫嘅巴斯克芝士蛋糕🍰依早一日訂枱,可以寫低碟上想畫嘅公仔睇嚟係隱藏畫家,每隻公仔都畫得好可愛不特止呀,職員仲好熱情幫每台客用即影即有留念當刻📸服務認真一流!
溫提❣️真係必須要訂位先至可以食到❣️
又想食pizza,又想食正餐嘅推介二人餐,好抵食💰

Pizza二人餐 $388
🔸是日精選濃湯洋蔥湯配蒜蓉包
每日餐湯不一樣。今日係洋蔥湯,蒜蓉包焗到脆卜卜

🔸泰式柚子墨魚仔沙律
原隻墨魚仔配柚子沙律,少少辣好惹味

🔸香煎澳洲安格斯肉眼扒10安士配薯菜 +$88
五成熟嘅肉眼扒,肉質軟腍腍,仲有筋位
配埋好香滑嘅薯蓉,食到停唔到口😋

🔸招牌明太子海鮮薄餅

🔸酥炸吉列廣島蠔六隻 +$58
吉列廣島蠔好肥大,酥炸好脆口😋
🔸柑橘蜜、無糖茉莉綠茶

🔸伯爵茶巴斯克奶蓋芝士蛋糕 $98
每台都有叫嘅巴斯克芝士蛋糕🍰
依早一日訂枱,可以寫低碟上想畫嘅公仔
睇嚟係隱藏畫家,每隻公仔都畫得好可愛
  • 泰式柚子墨魚仔沙律
  • 明太子海鮮薄餅
  • 酥炸吉列廣島蠔
  • 伯爵茶巴斯克奶蓋芝士蛋糕
2024-10-21 385 views
呢度儀式感滿滿,環境靚、價錢合理,最重要仲有甜品畫碟服務,真心超靚🤩🤩店員仲親切幫我地影即影即有❤️Menu選擇非常多,最後揀左Pizza二人餐再加啲小食😋套餐包餐湯麵包飲品同兩個主食,非常滿足☺️招牌明太子海鮮薄餅薄餅口感酥脆,以明太子和海鮮為主要材料,明太子的鹹香與海鮮的鮮味非常夾,令人食到停唔到口😋黑松露野菌燉飯米飯煮得恰到好處,順滑而不黏,搭配野菌的口感,讓人感受到豐富的層次感。而且黑松露的獨特香氣與野菌的鮮味相互融合,令人食到停唔到芝士焗香蒜西蘭花西蘭花🥦搭配香蒜和芝士,以焗嘅方式製作,令整道菜更加美味😋秘製醬料酥炸雞翼(蜂蜜柚子味)雞翼外層金黃酥脆,肉質鮮嫩,蜂蜜的甜與柚子的清香,增添了獨特的風味,讓人難以抗拒🤤美國安格斯牛肉漢堡配薯條好巨型嘅漢堡,見到已經流晒口水🤤漢堡肉餅多汁,搭配新鮮的生菜和番茄,口感豐富,最正係芝士洋蔥🧅令漢堡更吸引🤩伴碟嘅薯條外脆內軟,好岩我口味😍開心果巴斯克奶蓋芝士蛋糕最近好興開心果,我都揀左呢個味嘅巴斯克蛋糕🍰口感綿密順滑,開心果的顆粒增添了口感的層次感☺️講返個量碟服務,朋友好鍾意❤️Melody嘅圖案,真係好靚👍海鹽抹茶芝士奶蓋奶蓋順滑,搭配清新的

招牌明太子海鮮薄餅
黑松露野菌燉飯

芝士焗香蒜西蘭花
西蘭花🥦搭配香蒜和芝士,以焗嘅方式製作,令整道菜更加美味😋

秘製醬料酥炸雞翼(蜂蜜柚子味)

美國安格斯牛肉漢堡配薯條

開心果巴斯克奶蓋芝士蛋糕

海鹽抹茶芝士奶蓋
奶蓋順滑,搭配清新的抹茶底,形成了完美的對比。海鹽的鹹味與奶蓋的甜味相得益彰,令飲品充滿了層次感,十分解渴☺️

凍茉莉綠茶(無糖)
冰涼的茉莉綠茶清爽可口,讓人感到精神焕發。
茉莉花的香氣與綠茶的清新相互融合,帶來一種清新的口感☺️
記得提早book定

2024-10-11
Type of Meal
Dinner
  • 明太子海鮮薄餅
  • 黑松露野菌燉飯
朋友啱啱帶咗我去-間好有心思嘅餐廳度食飯飯,開心仔😊我哋食左:⬇️⬇️🌟Pizza 2人餐🌟$388▫️湯✨是日廚師精選濃湯配蒜蓉包✨✨鮮打法式龍蝦湯配蒜蓉包✨+ $18可以揀兩個嘅關係,所以我地兩個口味都各揀咗一個😋是日廚師精選濃湯係一個好濃郁嘅粟米忌廉湯,甜甜地真係好好飲;至於法式龍蝦湯亦都香濃幼滑,味道唔錯🥰▫️沙律✨溫泉蛋素煙肉粒凱撒沙律✨沙律入面嘅主角溫泉蛋真係好流心,整開佢之後再連埋啲沙律菜、煙肉粒、麵包脆一齊食,配搭完美‼️◽️主菜✨波士頓龍蝦🦞占多黑松露闊麵✨+$88半邊既波士頓龍蝦上面鋪咗層鹹鹹香香嘅焗芝士,同鮮甜彈牙嘅龍蝦肉一咸-甜,食落夠哂滋味👍🏻至於Q彈煙靭既闊麵嗦滿哂黑松露獨有嘅香味,入口滿嘴松露香,正爆‼️▫️薄餅✨秘製北京烤鴨薄餅✨帶有甜醬香氣既薄脆餅底加上蔥絲、青瓜絲、仲有靈魂秘製既北京烤鴨呢個中西混合既配搭真係碰撞得好有火花,創新又好食,好值得一試‼️▫️優惠價加購小食我哋加購左個✨滋味小食拼盤✨$88呢個拼盤入面有齊炸魚柳、蜂蜜柚子雞翼、芝士薯條同炸蠔,種類豐富,樣樣都可以試少少,唔使再選擇困難😅小妹覺得蜂蜜柚子雞翼最出色,炸到皮脆肉嫩既雞翼好juicy,清新嘅柚子香氣
朋友啱啱帶咗我去-間好有心思嘅餐廳度食飯飯,開心仔😊

我哋食左:⬇️⬇️

🌟Pizza 2人餐🌟$388

▫️湯

✨是日廚師精選濃湯配蒜蓉包✨

✨鮮打法式龍蝦湯配蒜蓉包✨+ $18

可以揀兩個嘅關係,所以我地兩個口味都各揀咗一個😋

▫️沙律

✨溫泉蛋素煙肉粒凱撒沙律✨

◽️主菜

✨波士頓龍蝦🦞占多黑松露闊麵✨+$88

▫️薄餅

✨秘製北京烤鴨薄餅✨

▫️優惠價加購小食

我哋加購左個✨滋味小食拼盤✨$88

小妹覺得蜂蜜柚子雞翼最出色,炸到皮脆肉嫩既雞翼好juicy,清新嘅柚子香氣好突出,但油膩感又唔會好覺眼😍

▫️飲品

✨青檸話梅梳打✨+ $24

酸香夠氣唔太甜,清新之選‼️

✨焦糖朱古力✨+ $24

呢杯焦糖朱古力嘅味道好有深度,甜而不膩,唔會死甜!

另外仲加左:⬇️

✨香草蒜香焗田螺配薯蓉✨$78

肥美飽滿冇泥味嘅田螺份量好多,好似食極都仲有,仲要勁重蒜香味🤩,超香,啱晒我呢個田螺愛好者❗️

✨伯爵茶巴斯克奶蓋芝士蛋糕✨$98

蛋糕碟上面既畫花超吸睛,畫功細緻又有心思‼️影相真係超級靚‼️

蛋糕食落仲要重茶香,唔會話好甜,成個食晒都唔會覺得好漏,堅係有質素,鍾意打卡嘅你一定要叫返碟‼️

🟠Homeland

📍旺角彌敦道726號19樓

港鐵旺角站B3出口,步行約3分鐘

#homelandkitchen #HKCAFE #西餐廳 #foodieHK #高質 #旺角 #旺角美食 #香港美食 #生日飯 #打卡 #慶祝
2024-10-21 243 views
簡單食一餐生日飯都可以好有儀式感,最近就同fd去左旺角既【Homeland】慶祝生日。餐廳夜晚都坐滿曬,所以一定要提早訂位。另外如果生日、紀念日等特別日子有寫碟畫碟服務、可以訂位時備注埋。Pizza 2人餐:牛面頰墨西哥芝士餡餅、黑松露牛肝菌蘑菇湯、蘭王蛋素煙肉凱撒沙律、德國腸拼盤、玫瑰荔枝芝士奶蓋、香芋芝士奶蓋。牛面頰墨西哥芝士餡餅包括guacamole同sour cream,Quesadilla入面有芝士、牛肉同彩椒、味道有少少偏辣,不過加左guacamole同sour cream都可以中和到D辣味。黑松露牛肝菌蘑菇湯好香濃蘑菇味、好多蘑菇蓉。蘭王蛋素煙肉凱撒沙律,有蘭王蛋同少少沙律醬、好creamy,沙律菜好新鮮。德國腸拼盤需補差價,分量都算好大、三款唔同既腸包括辣肉腸、香草腸同豬肉腸,另外薯蓉非常有驚喜、非常creamy同仲食到少少薯蓉肉。玫瑰荔枝芝士奶蓋、香芋芝士奶蓋,飲品可以特價加、整體都好高質、而且有好多選擇。BBQ醬燒滋味豬肋骨配薯條:豬肋骨肉質比較硬少少、但調味幾好、微微辣好惹味,薯條非常好食、外脆内軟調味好。開心果奶蓋巴斯克芝士蛋糕:甜品基本上都可以有寫碟畫碟服務,
黑松露牛肝菌蘑菇湯好香濃蘑菇味、好多蘑菇蓉。
開心果奶蓋巴斯克芝士蛋糕:甜品基本上都可以有寫碟畫碟服務,蛋糕開心果味唔算太濃、但同芝士味都幾well balance,而且唔會太甜。上面既奶蓋鹹鹹地,好特別。最重要個碟真係畫得超級靚~真係唔捨得破壞佢。
2024-10-20 275 views
蒜蓉包配湯真係好好味!個蒜蓉包外面脆脆,裡面又軟,散發住濃濃的蒜香。菌湯味道鮮美,帶有淡淡的香菇香,湯底暖胃,又食到菌類的豐富層次,唔會太油膩,當你將蒜蓉包浸入熱辣辣既湯裡,包身吸收咗湯既味道,食起來更加好味。柚子蟹肉沙律真係好清新!蟹肉好鮮甜,彈牙的口感,配上柚子的果肉,酸酸甜甜,特別開胃。大蝦煮得剛好,肉質鮮嫩,浸滿濃郁的蒜油。蒜香與海鮮的完美融合,令人食得過癮。而酸種麵包外脆內軟,咬落去有嚼勁,酸香的味道與大蝦的鮮味好夾。 片皮鴨Pizza真係一個超有創意的組合!薄脆的餅底上鋪滿咗鴨胸似同片皮鴨專用既醬汁,口感新奇這款Pizza既有中式既風味,又有西式既做法,有趣有趣。薄荷朱古力-經典既飲品,好似一場味覺派對,朱古力的豐富和薄荷的清新各佔一席,朱古力的醇厚同薄荷的清涼交織,令整個口感層次分明。上面厚厚的奶蓋,滑滑的口感,加上淡淡的鹹味,與下面的抹茶完美結合。抹茶味道濃郁,茶香四溢,既有苦味又有甜味,正呢間餐廳環境都幾好,可再試!
這款Pizza既有中式既風味,又有西式既做法,有趣有趣。

呢間餐廳環境都幾好,可再試!
Dining Offer
Tasting Event
在朋友推薦下預約了這間幫朋友慶生🎉平日晚上到達幾乎滿座😳非常建議大家去之前預約!場地氣氛很好很熱鬧✨店員態度超𝚗𝚒𝚌𝚎🤵🏻‍♂️還主動送一張即影即有給我們📷這裡除了食物選擇很多外,最出名就是他們的畫盤服務✨真的超級漂亮🥹✨看到附近很多人都有點🤣𝚋𝚝𝚠提醒一下畫碟需兩日前預訂另加$𝟹𝟻👍食物上菜速度超級快😂而且份量很足,味道也很不錯,推薦🫶🏻🥦香濃芝士焗西蘭花$𝟼𝟾🐓香脆酥炸雞翼拼盤𝟿隻$𝟷𝟷𝟾🍕秘製北京烤鴨薄餅$𝟷𝟹𝟾🍲黑松露牛肝菌頓飯$𝟷𝟸𝟾🍰開心果巴斯克奶蓋芝士蛋糕(𝚑𝚊𝚕𝚏)$𝟿𝟾🍰伯爵茶巴斯克奶蓋芝士蛋糕(𝚑𝚊𝚕𝚏)$𝟿𝟾🍹玫瑰草莓綠茶梳打$𝟺𝟾🍹仲夏菠蘿梳打$$𝟺𝟾
在朋友推薦下預約了這間幫朋友慶生🎉

食物上菜速度超級快😂而且份量很足,味道也很不錯,推薦🫶🏻

🥦香濃芝士焗西蘭花$𝟼𝟾
🐓香脆酥炸雞翼拼盤𝟿隻$𝟷𝟷𝟾
🍕秘製北京烤鴨薄餅$𝟷𝟹𝟾
🍲黑松露牛肝菌頓飯$𝟷𝟸𝟾
🍰開心果巴斯克奶蓋芝士蛋糕(𝚑𝚊𝚕𝚏)$𝟿𝟾
🍰伯爵茶巴斯克奶蓋芝士蛋糕(𝚑𝚊𝚕𝚏)$𝟿𝟾
🍹玫瑰草莓綠茶梳打$𝟺𝟾
🍹仲夏菠蘿梳打$$𝟺𝟾
今晚(18/10)晚餐體驗超級差!於用餐前一星期在open rice上預訂座位,同時在訂位時備註祝福字句;於用餐前三日再致電餐廳confirm畫碟要畫比卡超公仔及寫‘forever frends’ 祝福字句,餐廳表示知道;於用餐今天的中午時間收到餐廳的來電提醒今晚的訂座,同時我再三確定餐廳是否知道畫碟內容,餐廳表示知道。我會如此重視今次的聚會,因為是和朋友一家farewell,以及希望給朋友兒子一個小驚喜,因為他是個比卡超迷。一切看似安排得妥當,因為我認為經過三次確認後,會萬無一失,誰知今晚用餐,令人大失所望。第一,兒童餐疑似漏單,等待超過45分鐘,追餐廳超過三次,大人叫的套餐邊說邊吃都已經吃完了,小朋友的兒童餐還未到。第二,經三番確認的畫碟驚喜付諸流水。於享用主菜後段我已叫餐廳可以上甜品(因為吸取了兒童餐的經驗),但飯後等待甜品超過30分鐘,追餐廳超過三次,每次都敷衍答我們正在做,在一再追問底下,才知道原來我要求的比卡超公仔畫碟,一個預早一星期訂,經三次確認畫碟驚喜的甜品,原來還未畫,還未寫祝福字句,但當時我已經等超過咗30分鐘有多,我們想給驚喜的小朋友已經等到睡著了。第三,在等待甜
今晚(18/10)晚餐體驗超級差!

第三,在等待甜品的半小時內,一位職員(後知是負責畫碟的職員)更過來催我們要交枱,但她不知道當時我們正滿心期待地等待甜品,一個預早一星期訂,經三次確認畫碟驚喜的甜品

最今人氣憤的是,餐廳吧台見到好多已經畫好嘅甜品碟,有Hello Kitty,有chip and Dale,有蠟筆小新,我猜想這些畫作都是應客人要求,預早畫好給訂座的客人,以便客人可以更快享用甜品,但我想請問餐廳,為何我三番確認的畫碟驚喜,會完全無準備過,更要我用餐後再等了超過30分鐘才告訴我還未開始畫呢?

最後,知道餐廳對我們的預訂不當一回事,又讓我們白等了快一小時,又在未上齊餐時催我們交枱後,我們當然不再等那個畫了一星期都未畫好的甜品碟,所以便跟餐廳取消了甜品

可笑的是,整晚很多枱都轉了兩三桌人,而我們仍然在等兒童餐和甜品;整晚很多枱都有畫碟甜品慶祝紀念日,而我們仍在思考為何餐廳能夠畫他們的預訂碟,卻畫不到我們這個預訂碟,最尾餐廳一個職員說了幾聲唔好意思,就完事啦。我們帶着兩個小朋友,兩個都等到睡着了,還能追究什麼呢?只有懷着失望撲空的心情離開。

如果大家想失望的話,就去book依間餐廳啦😀完
2024-10-18
$200 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2024-10-18 347 views
見好多人推薦呢間西餐廳,就同朋友去食吓😊~餐廳環境比較昏暗,有浪漫氣氛😚~PiPi Pizza 套餐 $388🌟招牌明太子海鮮薄餅個pizza都幾大份,足夠兩個人share食😚~餅底好香脆😍,上面鋪滿煙三文魚,吞拿魚,蟹柳等等嘅海鮮,鮮味滿瀉🤤~而且估唔到明太子同芝士食落係咁夾,令味道同口感都更加豐富☺️~再加埋三色椒同洋蔥,大大降低左油膩感,好好食😜!🌟秘制龍蝦汁海鮮鐵鍋燉飯 +$68燉飯超足料,面頭放滿海鮮,有大蝦,青口,魷魚同埋蜆😝~而飯粒軟硬適中,粒粒分明,带少少嚼勁,仲沾滿龍蝦醬汁,鮮甜味美😋~🌟法式鮮打龍蝦湯 +$18龍蝦湯入面真係有彈牙嘅龍蝦肉,味道好鮮甜濃郁🙂!啱晒配埋香脆蒜蓉包一齊食😝!🌟泰式柚子墨魚仔沙律呢款沙律我第一次見,幾特別😉~食落酸酸辣辣,好泰式,仲帶少少清新柚子味,非常開胃😆~而墨魚仔就爽口彈牙,沙律菜亦清甜爽脆😃!🌟玫瑰草莓綠茶梳打 +$24玫瑰味同草莓味好平衡,而且好夾,甜度適中🤩~🌟薄荷朱古力 +$24濃郁嘅朱古力散發陣陣薄荷味,冰涼清爽🤭!

PiPi Pizza 套餐 $388

🌟招牌明太子海鮮薄餅

🌟秘制龍蝦汁海鮮鐵鍋燉飯 +$68

🌟法式鮮打龍蝦湯 +$18

🌟泰式柚子墨魚仔沙律

🌟玫瑰草莓綠茶梳打 +$24

玫瑰味同草莓味好平衡,而且好夾,甜度適中🤩~

🌟薄荷朱古力 +$24

濃郁嘅朱古力散發陣陣薄荷味,冰涼清爽🤭!

2024-10-18 298 views
這間餐廳就位於旺角鬧市中,和朋友在附近逛了一整個下午,然後就一起上樓細味精緻的晚餐🤗▪️鮮打法式龍蝦湯配蒜蓉包湯底味道濃郁柔滑,粒粒龍蝦肉鮮甜彈牙; 配上外脆內軟蒜蓉包,完美😋▪️煙三文魚凱撒沙律煙三文魚配上新鮮沙律菜、麵包脆粒、煙肉粒同芝士絲,好好味勁開胃😙▪️招牌明太子海鮮薄餅薄餅烤得好香脆,鋪滿了小龍蝦、蟹柳、三文魚多款海鮮及其他配料,芝士味恰到好處,一口接一口食不停🤤▪️秘製龍蝦汁海鮮鐵鍋燉飯熱辣辣香噴噴上檯,海鮮有大蝦、青口、蜆…; 燉飯好creamy,飯粒粒分明,索哂海鮮精華好入味🫶🏻▪️香草牛油白酒煮青口食完燉飯嘅青口回味無窮,所以我們再加點一碟🤭▫️伯爵茶巴斯克奶蓋芝士蛋糕蛋糕放在預先訂好圖案的畫碟上,店員還會用即影即有相機幫我們影相,蛋糕濕潤味道濃郁,口感綿滑,邊食邊影相打卡,食得超開心🥰▫️玫瑰荔枝果肉梳打玫瑰的幽香配搭荔枝肉,帶出淡淡的清甜感🌹▫️海鹽抹茶芝士奶蓋芝士奶蓋口感順滑,濃郁的抹茶加入海鹽的味道,令人回味無窮🌱

▪️鮮打法式龍蝦湯配蒜蓉包

▪️煙三文魚凱撒沙律

▪️招牌明太子海鮮薄餅

▪️秘製龍蝦汁海鮮鐵鍋燉飯

▪️香草牛油白酒煮青口
食完燉飯嘅青口回味無窮,所以我們再加點一碟🤭

▫️伯爵茶巴斯克奶蓋芝士蛋糕

▫️玫瑰荔枝果肉梳打
玫瑰的幽香配搭荔枝肉,帶出淡淡的清甜感🌹

▫️海鹽抹茶芝士奶蓋
芝士奶蓋口感順滑,濃郁的抹茶加入海鹽的味道,令人回味無窮🌱
2024-10-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-10-18 268 views
上星期慶祝8週年紀念日,係社交平台見到呢間Cafe甜品既畫碟服務超出色,就簡左個特別日子黎啦!環境坐得舒服,食物味道好,份量多,服務都好好!精明既我睇到原來早食有優惠,7點前走有8折,早食又可以多D時間消化同睇埋靚景,放假日子就不妨早D去食呀!或者晏D食都ok,8點半後有85折!大家都襯有優惠快D去試下,畫左咩碟都DM俾我睇下啦!🥰🐥惹味香草燒春雞 (半隻) 配薯菜慢煮春雞好滑好味,薯蓉非常幼滑,仲有唔小蔬菜,食一個都好飽肚🍕秘製北京烤鴨薄餅第一次見有北京烤鴨口味既pizza,醬汁同北京烤鴨一樣,好惹味,pizza邊超脆口,餅底唔會過厚或薄,一百頭有個pizza食唔錯!🐥酥脆雞翼拼盤有三款口款鹹蛋黃,芥末蜜糖,冬陰功,我地最鏗意鹹蛋黃同芥末蜜糖,每個口味既雞翼都炸得好香脆,表面佈滿鹹蛋黃好邪惡好正🍫手工棉花糖朱古力布朗尼蛋糕超級推介!圖案同文字都好有心機,只係$68真係好抵!仲送一張即影即有超好服務呀,重點蛋糕都好好食,蛋糕濕潤,香濃朱古力味,中間有棉花糖令口感好好🍹玫瑰荔枝果肉梳打🍹草莓蜜桃梳打兩杯都好飲,玫瑰荔枝濃味D,兩杯都推介🥦香濃芝士焗西蘭花呢個正常發揮,但食左咁多肉都會想食

🐥惹味香草燒春雞 (半隻) 配薯菜

🍕秘製北京烤鴨薄餅

🐥酥脆雞翼拼盤

🍫手工棉花糖朱古力布朗尼蛋糕

🍹玫瑰荔枝果肉梳打
🍹草莓蜜桃梳打
兩杯都好飲,玫瑰荔枝濃味D,兩杯都推介

🥦香濃芝士焗西蘭花
呢個正常發揮,但食左咁多肉都會想食下菜