2022-11-27 31 views
在homeland食一頓午餐,由餐廳外觀充滿藝術感的塗鴉,入去裏面光線都好明亮,由於太多人啦,就被安排左上2樓的bar枱午膳,光線就相對微光,但有靚靚掛畫。🔻九洲慢煮豚肩配薯菜 $158豚肩不錯,肉質不會太乾,點豚肉個意式微辣香草醬有特色,似用墨西哥辣椒加醋,酸酸的,個人覺得配上肉類,可以解膩。同埋薯蓉有驚喜,本人十分鍾意食薯蓉,這間店薯蓉有口感,有薯仔粒,薯蓉質感頗滑,但不會太膩(有啲薯蓉太重牛奶或牛油味)。👍🏻🔻冬陰功雞胸肉闊條麵***辣椒 🌶️🌶️🌶️$88雞胸肉有驚喜好嫩,冬陰功味道都出,闊條麵有咬口(個人喜歡這質感,不是軟淋淋果隻)😋,個presentation 好精緻,份量同價錢是成正比。🔻脆炸粗直薯條(小) $38長長的脆薯條,鋪滿辣味粉,都好惹味👏🏼🔻香草牛油蒜香焗田螺(小) $38叫細份都有4隻田螺,腍同有蘑菇的味道,蒜香牛油薯蓉底好香。兩個人吃了兩個lunch set(包飲品)和兩個小食(小),就食物、服務、價錢等整體來講都好合理,感覺都好唔錯,所以都會推介比朋友食。📍 Homeland (東昌街) (大埔) 大埔東昌街2號地舖

🔻九洲慢煮豚肩配薯菜 $158
九洲慢煮豚肩配薯菜

🔻冬陰功雞胸肉闊條麵***辣椒 🌶️🌶️🌶️$88
冬陰功雞胸肉闊條麵

🔻脆炸粗直薯條(小) $38
長長的脆薯條,鋪滿辣味粉,都好惹味👏🏼
脆炸粗直薯條(小)

🔻香草牛油蒜香焗田螺(小) $38
叫細份都有4隻田螺,腍同有蘑菇的味道,蒜香牛油薯蓉底好香。
香草牛油蒜香焗田螺(小)

📍 Homeland (東昌街) (大埔)
大埔東昌街2號地舖
2022-11-27
$162 (Lunch)
九洲慢煮豚肩配薯菜
冬陰功雞胸肉闊條麵
脆炸粗直薯條(小)
香草牛油蒜香焗田螺(小)
出名多野食既大埔,今次探店哩間有特色既cafe—Homeland,餐廳有兩層,平日夜晚去唔算多人,食物款式多,心大心知唔知食咩好。♡ 秘製伊比利亞火腰卡邦尼意粉 $128意粉醬汁唔算好膩,掛汁能力好強,同埋火腿好好食,但略厭太大塊。♡ 香草牛油蒜香田螺 $88香草味濃烈,唔係幾食到蒜香,底下薯蓉唔係全蓉,有一舊舊薯仔。♡ 明太子海鮮pizza $118餡料唔算好豐富,亦唔係幾食到明太子味,餅皮做薄身而偏脆口。♡ 碟豆花花茶 $48♡ 皇胎菊花茶 $48餐廳除左食物種類多,花茶都有好多款揀,仲會有火興住,keep住熱度,非常貼心。

♡ 秘製伊比利亞火腰卡邦尼意粉 $128

♡ 香草牛油蒜香田螺 $88

♡ 明太子海鮮pizza $118
餡料唔算好豐富,亦唔係幾食到明太子味,餅皮做薄身而偏脆口。

♡ 碟豆花花茶 $48
♡ 皇胎菊花茶 $48
2022-11-21 2506 views
七彩的霓虹燈下是一家由年輕人主理的Homeland,燈光昏暗、木製桌椅、美式掛畫感覺很chill。前菜、意粉飯類、肉類、海鮮、漢堡、pizza等一應俱全,餐牌色彩繽紛又多圖,使我和友人頓時選擇困難。這裡還有多款本地手工啤等等,喜歡喝酒的話不能錯過。香辣蕃茄白酒煮藍青口 $98看到他們有不同煮法貝類,就選了藍青口這款。一盤滿滿的上桌,上菜時已聞到揮發中的白酒香。藍青口雖然不是大隻,但份量夠多,仍是肥美肉厚。辣椒、蕃茄及白酒是典型的做法,醬汁內充滿蕃茄蓉所以比較濃稠,酸甜香辣味道豐富刺激,加上白酒帶出藍青口的鮮味,整個組合十分夾。餘下的醬汁都不想浪費,都用來沾漢堡旁的薯條吃。賓尼迪蛋全日早餐 $138想吃賓尼迪蛋的我覺得要全日早餐比單點賓尼迪蛋更抵食,上菜一刻我就確定自己做了正確的選擇,一大碟五顏六色很適合打卡,怎拍也好看。腸有兩款爽脆又多肉汁;煙三文魚鹹香又有鮮味;煙肉是又厚又長的兩大片甚有驚喜!至於較健康的食材有份量十足的多汁炒雜菇,還有軟滑的牛油果及清新的沙律菜。重點的賓尼迪蛋塗上了微酸的荷蘭醬帶一點薄荷味,水波蛋蛋白軟滑、蛋黃鮮橙黃,質感十分稠身、蛋味香濃,跟鬆餅、煙三文魚及沙律菜

香辣蕃茄白酒煮藍青口 $98
香辣蕃茄白酒煮藍青口

賓尼迪蛋全日早餐 $138
賓尼迪蛋全日早餐

重點的賓尼迪蛋塗上了微酸的荷蘭醬帶一點薄荷味,水波蛋蛋白軟滑、蛋黃鮮橙黃,質感十分稠身、蛋味香濃,跟鬆餅、煙三文魚及沙律菜相伴,口感及味道都相當豐富。

香城和牛漢堡 $118
深啡色又飽滿的漢堡,用木盤上菜,加上一大堆薯條,單是賣相已十分吸引。
香城和牛漢堡

薯條除了即炸、香脆又夠熱之外,還有調味及磨上碎芝士,所以十分好吃,沾茄醬或是剛才的辣茄醬都各有特色。

漢堡包頂蓋烘得比較脆身綴有芝士碎,底部則較鬆軟。中心有著厚層的和牛漢堡扒、芝士,還有蔬菜等把邪惡感平衡一下。

由於大太個無法拿著吃,只好切開分著吃。切開後才發現半溶芝士內還有清甜的洋蔥,佈在重肉味、約一寸厚的和牛漢堡扒上更能帶出滋味,加上肉質實在,每口都能啖啖肉好滿足!

吃得太多無法飲酒了,但我還是很想試本地手工啤,有藉口再來了,多人一起會更高興呢,支持。
2022-11-13
$180 (Dinner)
香辣蕃茄白酒煮藍青口
香城和牛漢堡
2022-11-21 45 views
星期日嚟食午餐 見到餐廳滿座本身以為有排等 好彩原來有2層 我哋就可以上去食 唔洗排隊👍🏼👍🏼環境佈置幾有心思 上層環境就有啲昏暗嘅我哋叫咗2個lunch set同2款優惠小食✨賓尼迪蛋配全日早餐(💰$128)有牛油果 煙三文魚 煙肉 腸仔 菇 沙律菜 車厘茄 魚子賓尼迪蛋同包 幾豐富 而味道都唔錯😋😋✨蒜香辣抹魷魚炒意粉(💰$98)啲意粉比平時食個啲粗身 幾有口感 唔錯🤤食落好香蒜味 加上少少辣 幾惹味🧄🌶✨香濃芝士焗西蘭花(💰$38)幾香濃 食落唔會好膩🥦🧀✨自家製炸雞件配蜜糖茶末籽醬(💰$28)炸雞幾香脆 又唔會好乾身👍🏼✨熱檸水(💰$0) & 凍檸水(💰+$3)
星期日嚟食午餐 見到餐廳滿座
本身以為有排等 好彩原來有2層
我哋就可以上去食 唔洗排隊👍🏼👍🏼
環境佈置幾有心思 上層環境就有啲昏暗嘅
我哋叫咗2個lunch set同2款優惠小食

✨賓尼迪蛋配全日早餐(💰$128)
有牛油果 煙三文魚 煙肉 腸仔 菇 沙律菜 車厘茄
魚子賓尼迪蛋同包 幾豐富 而味道都唔錯😋😋

✨蒜香辣抹魷魚炒意粉(💰$98)
啲意粉比平時食個啲粗身 幾有口感 唔錯🤤
食落好香蒜味 加上少少辣 幾惹味🧄🌶

✨香濃芝士焗西蘭花(💰$38)
幾香濃 食落唔會好膩🥦🧀

✨自家製炸雞件配蜜糖茶末籽醬(💰$28)
炸雞幾香脆 又唔會好乾身👍🏼

✨熱檸水(💰$0) & 凍檸水(💰+$3)

2022-11-17 56 views
甜品推介 #必食甜品

[Homeland 大埔]
📍大埔東昌街2號地舖
今次day off 同屋企人去咗大埔行街~~dinner 決定嚟過呢間食第三次😂😂食物依然都係咁高質,正!
甲羅燒蟹膏燉飯 $158
呢個真係必試,我次次都一定會order,食極都唔厭😂😂Risotoo勁creamy又有咬口,份量十足,大滿足!!蟹蓋上裝住滿滿嘅蟹膏蟹籽同埋蟹肉,好鮮甜,連埋飯一齊食正~
香煎澳洲西冷牛扒 $228
又係次次都會order嘅食物之一😂😂😂煎到啱啱好,切開入邊仲係粉嫩嘅,充滿肉汁,口感鮮嫩,好重牛味,推薦😋仲有薯蓉車厘茄等蔬果,性價比高🦦
鮮打法式龍蝦湯 $98
龍蝦味濃,唔錯🫶🏻
Tiramisu $68
甜度適中,賣相一流
士多啤梨莫希托 $48
好refreshing!
#hkfoodie #foodiehk #hkfood #香港美食 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #香港打卡 #情侶好去處#拍拖好去處 #週末好去處 #甜品推介 #必食甜品
2022-11-14 44 views
位於大埔東昌街既一間cafe, homeland 故名思義我理解係視香港為Homeland,理所當然入面都有好多關於香港以及家的擺設。燈光都幾柔和令人舒服!今次同友人叫左小食拼盤、伊比利亞秘製意粉、同招牌明太子海鮮薄餅!1️⃣小食拼盤必叫之選!性價比好高!首先講份量,個人覺得炸魚柳可以比到4條,又有吉列炸蠔3隻係算多!之後講質素,薯條係芝士薯條有多重口味;炸蠔非常鮮而唔會有雪/腥/臭味;雞翼多汁,加上柚子甜而香最後講擺盤,成個dish 送上係木盤,加上中間既芝士薯條都幾靚!2️⃣伊比利亞卡邦尼意粉一個濃厚醬汁既卡邦尼意粉,食落去creamy 大滿足!略嫌伊比利亞火腿可以多少少3️⃣招牌明太子海鮮薄餅新鮮焗製,所以都等左一陣!賣相好豐富,有不同海鮮,醬汁加上木魚碎,食落去唔會好鹹,係脆而香口!推呢間cafe,下次會再黎!

1️⃣小食拼盤
必叫之選!性價比好高!

2️⃣伊比利亞卡邦尼意粉

3️⃣招牌明太子海鮮薄餅

推呢間cafe,下次會再黎!
今次又係回訪系列,對上一次嚟都已經係超過一年嘅時間,今次想食啲西式嘢,就決定嚟homeland試吓最近嘅水準~呢間餐廳有兩層,今次我哋上上層,都坐得幾舒服,餐牌上面嘅嘢食選擇都好多😋首先一定要試吓佢嘅手工意粉,我哋叫咗秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉($128)😌呢個意粉唔係好多白汁嗰款卡邦尼意粉,而係將蛋拮爛會變成好creamy嗰款,而火腿令到意粉更惹味,非常好食!另一個意粉絕對係我嘅favourite,冬蔭功海蝦闊條麵 ($128),首先個賣相已經一流,冬蔭功味好香,但係我略嫌佢唔夠酸~而蝦就有四隻,肉質都好彈牙🤤不得不讚嘅係,呢度啲手工意粉真係好煙韌,係令到我比高分嘅原因😚另外我哋亦都叫咗煙三文魚凱撒沙律 ($58),呢個價錢嚟講份量算係比得好足,味道就算正常啦!另一個就叫咗香草牛油蒜香焗田螺 ($88),田螺有六粒,佢嘅薯蓉亦都算係幾好食,蒜香味好濃~嚟到當然都要叫吓佢哋嘅嘢飲啦!青檸水果梳打多多 ($36)嘅多多味比水果同青檸味濃,飲落唔覺得好甜,係一個好清新嘅飲品~我就叫咗一杯黑糖紅茶鮮奶 ($36),呢個配搭基本上都唔會有咩問題,同今日叫嘅嘢食都算幾夾😋好耐冇嚟食,水準都仲ke

秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉

冬陰功海蝦闊條麵

煙三文魚凱撒沙律

香草牛油蒜香焗田螺

青檸水果梳打多多

黑糖紅茶鮮奶

好耐冇嚟食,水準都仲keep到,一定會再嚟食!
2022-10-08
$261 (Dinner)
秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉
冬陰功海蝦闊條麵
煙三文魚凱撒沙律
香草牛油蒜香焗田螺
青檸水果梳打多多
黑糖紅茶鮮奶
2022-11-08 112 views
來到大埔揾朋友,當然要同朋友仔去Homeland cafe食好嘢。餐廳光潔明亮,好舒適。西班牙伊利安豬肩肉,9成熟,配上薯蓉,翠玉瓜同紅蘿白,豬肉質軟淋,估唔到豬肉都咁好味😋賓尼迪蛋,份量超大份同豐富,流心蛋2件,香腸,煙三文魚,煙肉及大量沙律菜,好吃。吉列廣島蠔好好吃,每一次唔會令人失望🤩明太子雞翼,每一次嚟到都會叫,鹹鹹香香幾好味。也叫咗黑松露雞翼,味道都幾特別,雖然不大鍾意黑松露嘅味道,好奇怪都幾好食。飲品係橙汁2杯,OK有橙味。

餐廳光潔明亮,好舒適。

吉列廣島蠔好好吃,每一次唔會令人失望🤩

明太子雞翼,每一次嚟到都會叫,鹹鹹香香幾好味。

飲品係橙汁2杯,OK有橙味。
2022-11-07
$170 (Lunch)
  • 西班牙伊比利亞豬肩肉
襯平日放假嚟呢間手工意粉🍝小店潮聖廣福道大街行入去都好快門口充滿異國塗鴉🎨風情🤩舖頭有二樓室內佈置都好有藝術感🖌️🖼️連餐椅都係有pattern的🧑🏻‍🎨整體感覺比較暗|🦐冬蔭功海蝦闊條麵💲1️⃣1️⃣8️⃣比起一般嘅粗同埋幾煙韌🍝冬蔭功味唔太出不過個醬幾creamy🥛所以有少少冬蔭功味感覺無咁膩😋|🧆白松露雜菌芝士薄餅🍕💲9️⃣8️⃣薄皮所以焗得香脆🤟🏼芝士味好夠配埋白松露同雜菌🍄幾正🤩|最後有lunch set送嘅橙汁🍊幾清香唔會過份甜🥤
襯平日放假嚟呢間手工意粉🍝小店潮聖

橙汁

冬蔭功海蝦闊條麵
橙汁
2022-11-07 43 views
今日專程去大埔搵食,平日無咁多人,就試下星期六日要排長龍的homeland吧。入到去原來都幾多位,仲有二樓。叫了一個焗肉醬千層麵: 焗野好少有伏,上面有芝士, 沙律菜,車厘茄,仲有意大利香草油,綠色的油,惟肉醬不是太有味,整體淡口,未必適合重口味人士。另外叫了一個豬肩肉,配菜有薯蓉,蘿蔔,翠玉瓜,茄子等等,都是烤過的,但缺乏調味,豬肩肉聽了店員建議選了九成熟,但無汁,配旁邊的酸菜一起吃才有味。伊比利亞黑毛豬火腿清湯,兩位用,就像是金華火腿拿去煲湯,上邊加了沙律菜和一片火腿,用茶壺的形式上。感覺性價比不太高。

入到去原來都幾多位,仲有二樓。
2022-11-07
Type of Meal
Dinner
2022-11-06 75 views
<<手工意粉良心小店💛>>.身為大埔居民冇可能未試過呢個良心小店💛同事今晚山長水遠放工入黎,就帶佢幫襯下🤣餐廳走工業風裝修,但水泥牆身底色配上色彩繽紛的裝飾/掛畫/傢俱,營造溫馨小家的homeland 感覺。.🟥肉醬芝士四重奏千層面 $98 🟧餐廳主打手工意粉,梗要試試,仲要試我最愛的千層闊麵🤩闊麵厚度適中,唔會硬屈屈。肉醬免治肉碎份量都足料,重口味的我略嫌調味可以再濃D. 但有滿滿4款芝士就已經正!.🟨明太子海鮮薄餅 $118🟩另一手工佳作,餅底夠薄脆唔乾硬,海鮮主要有帶子及蝦,配上明太子及木魚碎調味好惹味,仲有千島醬底,2個人每人半個pizza都唔覺漏🤣.🟦純素拖肥cheesecake $48🟪事實上食唔出純素的分別🙊無咁甜及油膩,但質感依然綿密。拖肥味不算太突出,食落有dd 似焦糖cheesecake, 但不錯.🟫 飲品🟫✨浮華墨紅玫瑰花茶 $48估朋友唔到(男仔)會揀上外表pinky pinky的花茶😆 玫瑰味香濃,只是茶味較淡,但整體清新的.✨青檸水果梳打多多 $48多多本身已經酸酸甜甜,加上青檸味更帶草香,非常醒神開胃
<<手工意粉良心小店💛>>

🟥肉醬芝士四重奏千層面 $98 🟧
🟨明太子海鮮薄餅 $118🟩
🟦純素拖肥cheesecake $48🟪
🟫 飲品🟫
✨浮華墨紅玫瑰花茶 $48
✨青檸水果梳打多多 $48
多多本身已經酸酸甜甜,加上青檸味更帶草香,非常醒神開胃
  • 招牌明太子海鮮薄餅
2022-11-06 53 views
在大埔找好吃的西餐廳,現在是越來越少,這一家算是做得不錯,還有不斷地進步。以前他的味道是很好吃的啦,但是餐盤的display 比較簡單,還有餐單也一直沒有更新,讓你沒有一直想要回去吃的衝動。最近他們做的改動,開了新店,喜歡他們的努力。特別喜歡他的冬陰功手工義大利麵,這個回頭度很高.

特別喜歡他的冬陰功手工義大利麵,這個回頭度很高.
呢日有事去咗大埔,處理完之後肚仔餓,要醫肚,唔熟悉呢頭,上網Google一下,見到呢間餐廳🍴,去過佢之前喺大角咀嘅分店,印象幾好,咁就唔考慮啦😆,見到大埔有,就決定行過去開餐😆呢度有「HOMELAND 午市套餐」,揀咗 $158 嘅「甲羅燒🦀蟹膏燉飯」,午餐包 咖啡/茶,咁我就揀咗「熱咖啡☕️」😆「甲羅燒」依家似乎越嚟越流行😆,好多地方都有得賣有得食,水準參差😅;呢度嘅「甲羅燒」落咗幾多蟹肉、蟹籽、同埋蟹膏,仲有香蔥,材料都算豐富😋;「燉飯」係risotto 🇮🇹 嘅做法,煮得好軟熟,個 sauce 好厚身😆;另外,整個「甲羅燒蟹膏燉飯」賣相都幾靚🤩。嗰杯「熱咖啡☕️」就幾香濃😆

$174 (Lunch)
1K
2022-11-01 45 views
今日係東昌街附近搵食,始終都係佢最好,份量足,價錢相宜,款式多,有自己喜歡嘅口味係最重要,這裡有兩層,地下加埋閣樓,大埔人都喜歡嘅選擇,所以今次上了閣樓座,座下望望餐牌落單,點了個煙三文魚凱撒沙律,清新嘅沙律菜配上香濃凱撒沙汁外,還有中間用煙三文魚嘅花,一個清新嘅開始!主食就係甲羅燒蟹膏燉飯,這個係我嘅新嘗試,有啲fusion 嘅感覺,在香濃又奶油色啲彈牙米飯上有份足料甲羅燒,內放滿了香濃蟹膏同蟹籽,入口已經有回鄉之感覺,加埋鮮甜蟹肉,完全係推介之選!甜品就係提拉米蘇,入口香濃軟滑,而亦見師傅用心伴碟圖案十分精緻用心!還有一杯焦糖奶蓋咖啡,呢杯咖啡上有香濃嘅焦糖奶蓋,入口十分香濃幼滑,一杯飲品已有齊雙重口感!確實一個唔錯嘅休閒好地方😘
所以今次上了閣樓座,座下望望餐牌落單,

確實一個唔錯嘅休閒好地方😘
2022-10-31 96 views
朋友仔之前食完係咁話呢間野好食得黎,啲員工仲好有禮貌同熱情,今日專登去試,雖然係小店,不過見到個裝修好有心機今日餐單:冬蔭公海蝦闊條面-呢個酸辣口味,好開胃,個汁好juicy白松露雜菌芝士薄餅-最驚喜係薄批,個邊夠脆,啲雜菌足料酥炸吉列廣島蠔,炸完都仲有蠔的鮮味炸薯條配黑松露蛋黃醬質素唔錯態度又好唔知係我高估自己食量定呢度個份量太大,食左7成已經好飽啦下次試埋個意大利飯先不過呢度暫時係收現金或轉數快咋

今日餐單:
冬蔭公海蝦闊條面-呢個酸辣口味,好開胃,個汁好juicy
白松露雜菌芝士薄餅-最驚喜係薄批,個邊夠脆,啲雜菌足料
酥炸吉列廣島蠔,炸完都仲有蠔的鮮味
炸薯條配黑松露蛋黃醬
質素唔錯態度又好