2022-11-27
在homeland食一頓午餐,由餐廳外觀充滿藝術感的塗鴉,入去裏面光線都好明亮,由於太多人啦,就被安排左上2樓的bar枱午膳,光線就相對微光,但有靚靚掛畫。🔻九洲慢煮豚肩配薯菜 $158豚肩不錯,肉質不會太乾,點豚肉個意式微辣香草醬有特色,似用墨西哥辣椒加醋,酸酸的,個人覺得配上肉類,可以解膩。同埋薯蓉有驚喜,本人十分鍾意食薯蓉,這間店薯蓉有口感,有薯仔粒,薯蓉質感頗滑,但不會太膩(有啲薯蓉太重牛奶或牛油味)。👍🏻🔻冬陰功雞胸肉闊條麵***辣椒 🌶️🌶️🌶️$88雞胸肉有驚喜好嫩,冬陰功味道都出,闊條麵有咬口(個人喜歡這質感,不是軟淋淋果隻)😋,個presentation 好精緻,份量同價錢是成正比。🔻脆炸粗直薯條(小) $38長長的脆薯條,鋪滿辣味粉,都好惹味👏🏼🔻香草牛油蒜香焗田螺(小) $38叫細份都有4隻田螺,腍同有蘑菇的味道,蒜香牛油薯蓉底好香。兩個人吃了兩個lunch set(包飲品)和兩個小食(小),就食物、服務、價錢等整體來講都好合理,感覺都好唔錯,所以都會推介比朋友食。📍 Homeland (東昌街) (大埔) 大埔東昌街2號地舖
🔻九洲慢煮豚肩配薯菜 $158
九洲慢煮豚肩配薯菜
🔻冬陰功雞胸肉闊條麵***辣椒 🌶️🌶️🌶️$88
冬陰功雞胸肉闊條麵
🔻脆炸粗直薯條(小) $38
長長的脆薯條,鋪滿辣味粉,都好惹味👏🏼
脆炸粗直薯條(小)
🔻香草牛油蒜香焗田螺(小) $38
叫細份都有4隻田螺,腍同有蘑菇的味道,蒜香牛油薯蓉底好香。
香草牛油蒜香焗田螺(小)
📍 Homeland (東昌街) (大埔)
大埔東昌街2號地舖