2021-12-12
前排去完北區諗唔到食咩,👦🏻👧🏻就決定轉戰大埔區搵西餐食,意外地發現呢間食物好色彩繽紛嘅手工意粉餐廳🍝🌟袐制伊比利亞卡邦尼意粉手工意粉嘅粗幼程度超乎想像,唔似平時食嘅扁/幼意粉,而係比油麵更粗,極有嚼勁al dente👍🏻 而Carbonara 醬汁係用蛋黃汁、芝士調制,所以係非常creamy+掛身。餐廳用較瘦嘅Parma ham🍖代替平時豬頰肉Guanciale/ 煙肉Pancetta,減輕咗油膩嘅感覺👍🏻 加上有滑捋捋嘅溫泉蛋🥚,增加整個意粉嘅層次😍🌟海鮮小球藻烏冬(明太子汁)烏冬係用上綠色嘅烏冬,照道理係菠菜汁混合,同估計一樣唔會食得出蔬菜味,不過帶嚟好好嘅視覺效果💚 所有海鮮配料,尤其係蝦,都非常新鮮。明太子汁充滿日本風味,唔會過咸,好似食緊章魚燒🐙,同烏冬都夾😝 Overall兩個麵類發揮不錯,食物賣相令👧🏻👦🏻印象深刻,可惜味道上未見太大驚喜。🌟酥炸吉列廣島蠔🦪炸蠔新鮮滾熱辣送上,估計係雪藏貨,不過都幾juicy😝
🌟袐制伊比利亞卡邦尼意粉
🌟海鮮小球藻烏冬(明太子汁)
🌟酥炸吉列廣島蠔🦪
炸蠔新鮮滾熱辣送上,估計係雪藏貨,不過都幾juicy😝