Restaurant: Homeland (荃灣廣場)
Terms & Details:
2025-01-16 174 views
放工同老公二人世界去荃灣拍下拖,係荃灣廣場見到呢間Homeland好有氣氛,裝修好靚又好舒服就入咗去試試~兩個人叫左個二人Pizza Set:黑松露牛肝菌蘑菇湯 & 法式龍蝦海鮮濃湯🦞- 兩個湯都好香濃,咁凍嘅天氣飲,好暖身好幸福😍煙三文魚凱撒沙律🥗- 三文魚嘅份量算多,兩個人食就岩岩好秘製北京烤鴨薄餅🍕- 呢間餐廳主打係手工pizza,所以每個Pizza都係即時整同即時焗,大家要俾啲耐心等耐少少,pizza一上枱係熱辣辣同勁香烤鴨味,青瓜京葱絲配上多汁嘅烤鴨,勁有風味,而且仲有得拉絲🧀又好食又好玩~德國腸拼盤- 小食黎講份量都算多,一共三款唔同口味嘅德國腸,重要每款都有兩條添,德國腸嘅外層烤至香脆,一咬開就有惹味嘅肉汁,正~最後發現好多人都會係到慶祝生日,原來係因為餐廳勁有心意,係甜品碟上會寫名畫畫,重會送番張即影即有相俾客人添,下次同朋友慶祝,又多一個選擇啦~Homeland 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B109-B110號舖#天天飲食_荃灣#天天Foodies評分:8/10#homeland #香港探店 #香港美食 #荃灣美食 #打卡 #pizza #德國腸 #hkig

兩個人叫左個二人Pizza Set:
黑松露牛肝菌蘑菇湯 & 法式龍蝦海鮮濃湯🦞
- 兩個湯都好香濃,咁凍嘅天氣飲,好暖身好幸福😍

煙三文魚凱撒沙律🥗
- 三文魚嘅份量算多,兩個人食就岩岩好

秘製北京烤鴨薄餅🍕

德國腸拼盤

Homeland
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B109-B110號舖
#天天飲食_荃灣
#天天Foodies
評分:8/10

#homeland #香港探店
#香港美食 #荃灣美食 #打卡 #pizza #德國腸 #hkig #荃灣廣場 #dessert #iloveeating #甜品 #foodblogger #相機食先 #手機食先 #一路食一路post #掃街 #instafood #hkfoodies #foodphotography #hkdessert #dessertlover #hkfoodblogger #hkiger

2025-01-12 425 views
今晚到Homeland 餐廳食晚餐,餐廳裝修好有風格,天花有好多乾花,好像靚嘅花花餐廳。2人晚餐有好多選擇,而且7點前賣單仲有8折優惠🥰2人套餐可以選擇餐湯、沙律、薄餅、主菜及飲品,有不同配搭龍蝦湯龍蝦湯味道香濃,而且味道不錯黑松露牛肝菌蘑菇湯好香黑松露牛肝菌忌廉蘑菇湯,黑松露味特別香濃煙三文魚凱撒沙律煙三文魚魚油肥美,配搭凱撒沙律菜好好味松露牛肝菌雞肉芝士薄餅薄餅底薄身香軟,芝士味濃,雞肉加黑松露好好食西班牙蒜油大蝦配酸種麵包蒜油大蝦好香好惹味,麵包好煙韌,充滿小麥味

2人套餐可以選擇餐湯、沙律、薄餅、主菜及飲品,有不同配搭

龍蝦湯
龍蝦湯味道香濃,而且味道不錯

黑松露牛肝菌蘑菇湯
好香黑松露牛肝菌忌廉蘑菇湯,黑松露味特別香濃

煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚魚油肥美,配搭凱撒沙律菜好好味

松露牛肝菌雞肉芝士薄餅
薄餅底薄身香軟,芝士味濃,雞肉加黑松露好好食

西班牙蒜油大蝦
配酸種麵包
蒜油大蝦好香好惹味,麵包好煙韌,充滿小麥味

2025-01-10 409 views
🔸火焰桂花啤酒雞 $348職員會喺你面前點火焰做到火焰嘅效果,同時又可以令到隻雞嘅皮燒脆,肉汁都幾多下,而且肉質唔韌夠嫩🔸招牌甜品 $98 (半件)畫碟簡直係必定嘅項目,雖然過嚟係同朋友食吓lunch,但係儀式感呢樣嘢一定要有😂畫咗三個Minions再加寫Merry Christmas,畫出嚟嘅效果真係幾靚,而且仲會有即影即有相,係幾貼心💚因為已經食咗好多嘢,所以只係叫咗半件開心果奶蓋芝士巴斯克蛋糕,蛋糕都做到夠軟心,芝士同開心果味平衡啲🔸英式酥炸比目魚配薯條 $168炸比目魚一嚟到係望見都好香脆,脆卜卜咁樣,的確食落都好鬆脆,比目魚肉質嫩滑,配埋薯條食好啱同朋友開心share🔸德國香脆炸豬手餐 $1125【德國香脆炸豬手】豬手嚟到好大隻,估唔到嘅時候原來係軟身,而且係啖啖肉,呢一款有驚喜【泰式柚子蟹肉沙律】另加$26,沙律都多蟹肉,味道就係泰式柚子醬,食落去帶微辣又有啲酸酸地,食落幾開胃【黑松露牛肝菌蘑菇湯】呢一款黑松露牛肝菌蘑菇湯,黑松露味幾出,牛肝菌同蘑菇打到碎粒粒,食落去有得咬下幾唔錯【煙三文魚凱撒沙律】另加$18,幾片大片嘅煙三文魚喺面,配埋凱撒沙律,賣相靚之餘,味道唔錯【波
🔸火焰桂花啤酒雞 $348

🔸招牌甜品 $98 (半件)

🔸英式酥炸比目魚配薯條 $168

🔸德國香脆炸豬手餐 $1125
【德國香脆炸豬手】

【泰式柚子蟹肉沙律】

【黑松露牛肝菌蘑菇湯】

【煙三文魚凱撒沙律】

【波士頓龍蝦粘米多黑松露闊麵】
另加$88,半隻大隻波士頓龍蝦,肉質好爽蛋,另外闊條麵有好多黑松露,鍾意食黑松露嘅朋友呢款啱晒

【黑松露雪山芝士炸薯條】
另加$18,因為我太鍾意食黑松露😂所以薯條再嚟都係滿滿嘅黑松露,依一款面頭會有埋芝士,薯條炸得好脆,配埋芝士黑松露味道幾唔錯

【繽紛水果茶】 $36
Yum Cafe with custom-made hand drawing birthday dessert painting@Tsuen Wan..Pistachio Cheese cake + custom made hand drawing painting開心果芝士奶蓋蛋糕HKD$98 + $35..Customers can tell what they like to paint on the dish!! with unique brush strokes.there are free polaroid photography services to capture memorable moments!!.the cake is moist,light and creamy..Yummmm..Truffles Bolutes Chicken Cheese Pizza松露牛肝菌雞肉芝士薄餅HKD$158..the crust is flaky and buttery.abundance ozzy, cheesy runny cheese.the bolute addes

開心果芝士奶蓋蛋糕
HKD$98 + $35

Yummmm

松露牛肝菌雞肉芝士薄餅
HKD$158

the bolute addes nice earthy flavour and texture to the pizza
Super Yum,dish of the night
highly recommended

Spanish Garlic Prawn w/Sourdough
西班牙蒜油大蝦配酸種麵包
HKD$158
the flavour is dynamite !!
the prawns are sweet

1) Beef Cheek Cheese Quesadilla
牛面頰墨西哥芝士餡餅
HKD$148
love the cheese dipping
the beef cheek is tender and soft

Deep Fried Chicken Wings 5pcs
(Salted Egg/ Honey Mustard/ Mentaiko)
酥脆炸雞翼 5隻
(咸蛋黃/芥末蜜糖/明太子)
HKD$88

with golden crispy crunchy skin
juicy, soft and moist on the inside
the salted egg addes deeniess to the wings
super yum
📍"Homeland"
Shop B109-B110, B1/F, Tsuen Wan Plaza, 4-30 Tai Pa Street, Tsuen Wan
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B109-B110號舖
2025-01-09 495 views
店名: Homeland地址: 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B109-B110號舖 荃灣西站A1出口,行5分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4/5呢排同朋友慶祝紀念日,就諗起呢間寫字畫碟甜品好靚嘅餐廳,想俾佢一個驚喜🥳呢間西餐廳裝修好靚,打卡一流,而且好適合慶祝🌟見到有好多一家大細或者情侶過嚟食飯,即刻要bookmark左先💥黑松露牛肝菌蘑菇湯 ❤️❤️❤️❤️$58聞到好香濃嘅黑松露味🤩質地偏濃稠,入面亦都會食到粒粒嘅牛肝菌👍🏻亦都配上烤得好香脆嘅蒜蓉多士🍞香濃芝士焗西蘭花❤️❤️❤️❤️$78如果想嗌啲菜類,都好推薦呢個芝士焗西蘭花🥦份量頗大❗️配上上面新鮮烤嘅香濃芝士🧀仲可以做到拉絲嘅效果,西蘭花口感亦都唔會過軟🔥波士頓龍蝦占米多松露闊條麵❤️❤️❤️❤️$198呢個闊條麵絕對有驚喜❗️上面有一隻波士頓龍蝦🦞配上松露龍蝦汁,醬汁完全掛喺面上🍝而且入面亦都有粒粒蘑菇,口感豐富,龍蝦肉結實👀北海道帶子海膽醬意大利燉飯❤️❤️❤️❤️❤️$228呢個意大利燉飯絕對要試,佢有香濃嘅海膽汁,配上北海道帶子以及三文魚子👍🏻每一啖飯都有濃濃嘅醬汁,而且海膽味超級重配上新鮮嘅帶子😍入面鮮嫩啖啖肉👅開心果奶蓋巴斯克芝
店名: Homeland

香濃芝士焗西蘭花❤️❤️❤️❤️

波士頓龍蝦占米多松露闊條麵❤️❤️❤️❤️

北海道帶子海膽醬意大利燉飯❤️❤️❤️❤️❤️

開心果奶蓋巴斯克芝士蛋糕❤️❤️❤️❤️❤️
呢間餐廳主打寫字畫碟甜品🍰,可以自由揀你想寫嘅字,充滿心思,店員仲會主動過嚟用即影即有影張相📸用嚟慶祝絕對推薦❗️芝士蛋糕唔會偏甜,每一啖都有開心果味,配上鹹鹹甜甜嘅奶蓋,可以一試🙆🏻‍♀️

活乳酸巨峰提子梳打❤️❤️❤️❤️❤️
呢個巨峰提子梳打味道酸酸甜甜🍇可以解油膩感☺️

蜜桃果肉芝士奶蓋❤️❤️❤️❤️
見到有呢杯芝士奶蓋,即刻落單一試。入邊食到粒粒嘅蜜桃果肉🍑配上上面嘅芝士奶蓋鹹鹹甜甜,兩者好夾😍
2025-01-09 477 views
因為朋友生日,見呢間評論好似唔錯,都幾適合慶生,所以就book咗呢間。一開頭同啲職員wts溝通嘅時候,態度都唔錯嘅,至少正正常常咁,但去到就發現出事😂我哋係舖頭一開就入去坐,坐咗半個鐘都未有其他客人,但店員嘅態度,全部都愛理不理咁,個疑似係經理嘅人仲要黑口黑面咁。另外原本喺wts入面,已提早同佢講定蛋糕係幾大,個盒嘅長闊高都已經通知曬佢哋,結果去到嗰度搵個「經理」幫手雪嘅時候,佢答我「吓,咁大嘅」,我真係唔知講咩好😂仲有就係因為要用刀切蛋糕,但本身住得遠所以就一早wts問佢會唔會有刀可以提供俾我哋切,諗住冇嘅話先自己帶過去,結果要切嘅時候,個「經理」答我「吓,我點會有刀俾你用嚟切蛋糕啊」,嗰吓真係嬲到廢事理佢🙂環境就因為唔多人,所以唔逼😌啲花嘅實物其實好learn。最緊要嘅係全部食物同嘢飲都好難飲。餐湯全部都係番茄忌廉湯,個湯完全冇番茄味,都唔乜忌廉香,成碗嘢除咗淡之外,就係難飲。朋友A嗌咗明太子海鮮天使麵同埋熱朱古力。明太子就真係好似用即食包煮出嚟咁,仲要好淡明太子味然後天使麵就碎到好似長通粉咁長海鮮都少到可憐然後朋友A仲話杯熱朱古力根本冇味,自己喺屋企沖仲好飲過佢。朋友B就嗌咗香草

環境就因為唔多人,所以唔逼😌啲花嘅實物其實好learn。

最緊要嘅係全部食物同嘢飲都好難飲。

朋友A嗌咗明太子海鮮天使麵同埋熱朱古力。
明太子就真係好似用即食包煮出嚟咁,仲要好淡明太子味
然後天使麵就碎到好似長通粉咁長
海鮮都少到可憐
然後朋友A仲話杯熱朱古力根本冇味,自己喺屋企沖仲好飲過佢。

朋友B就嗌咗香草芥末籽忌廉汁香煎海鱸魚配薯菜,呢個已經算係最正常,但都係唔好食嘅。
嘢飲佢就揀咗凍香濃竹炭芝麻牛奶,評論就係根本就係芝麻溝水,淡到傻。

我本人就嗌咗意式肉丸意粉同凍檸茶。
肉丸得三粒就真係好唔抵食,仲要肉丸入面係好似蒸肉餅咁嘅顏色,IKEA嘅肉丸好食過佢超多倍。配料都唔多,所以其實係好dry嘅。
嗌凍檸茶係因為諗住凍檸茶實冇伏啦,結果又係伏嘅😂係人生飲過最難飲嘅凍檸茶,篤爆啲檸檬都係冇味嘅,仲要本身個茶底都係伏到傻,陣味就exactly係攞嚟洗餐具嘅茶嘅味嚟。

總結:懷疑咁多廣告咁多正評,都係課金課返嚟嘅。🙂勿去
Type of Meal
Lunch
Celebration
Birthday
  • 冇,根本垃圾
荃灣 │ 份量有誠意的畫碟餐廳🌈👉🏻去過荃灣廣場那麼多次、今次發現最下層有一間不錯的餐廳🍴點的是lunch set、可惜不是慶祝生日所以沒畫碟⛄️ 但店舖外的畫碟真的超級可愛~整體份量很足夠、兩個套餐甚至夠三個人食了🥹 適合一家大小去吃/跟朋友慶祝生日🎁長通粉燒汁味濃郁,加上芝士的點綴讓人胃口大開🌈 牛肉漢堡,超級大份!3-4cm厚的漢堡扒… 香味很吸引🥺 絕對是肉食愛好者的天堂🤣🤣另外加配了柚子脆香雞翼,size 偏大、肉質都不錯✽忌廉燒汁煙肉長通粉-餐湯配沙律-蜂蜜柚子脆香雞翼 $𝟾𝟶✽安格斯牛肉𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛配薯條-餐湯配沙律 $𝟷𝟶𝟿✽單點芝士奶蓋海鹽抹茶 $𝟺𝟾價格:約$𝟸𝟶𝟶-𝟹𝟶𝟶 𝟸𝚙𝚙𝚕💟可預約⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ 📌INFOHomeland地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B109-B110號舖⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
荃灣 │ 份量有誠意的畫碟餐廳🌈

👉🏻去過荃灣廣場那麼多次、今次發現最下層有一間不錯的餐廳🍴

✽忌廉燒汁煙肉長通粉-餐湯配沙律-蜂蜜柚子脆香雞翼 $𝟾𝟶

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
📌INFO
Homeland
⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰

$100 (Lunch)
2025-01-08 326 views
我們全家也是非常重視儀式感的人,相信很多人也一樣,喜歡在重要節日或慶祝用餐時有畫碟的服務。在畫碟服務之中,除了有可愛的卡通人物之外,還有非常有意義的祝福語,絕對是打卡之選。今年聖誕節假期,我們就去了一間很有特色的餐廳。我們點選了以下的食物:Handmade Pizza Set🌟黑松露牛肝菌蘑菇湯香濃的黑松露味道,加上牛肝菌蘑菇的味道超夾。🌟法式龍蝦海鮮濃湯龍蝦味濃,海鮮鮮味,不會太稀,恰度好處。🌟煙三文魚凱撒沙律顏色漂亮,賣相吸引的沙律,沙律菜夠清新,三文魚亦夠新鮮。🌟原隻波士頓龍蝦明太子海鮮薄餅這個絕對吸睛的波士頓龍蝦pizza,賣相夠壯觀,打卡一流,薄餅夠香脆,餡料亦夠多。🌟寶雲酥法式焗田螺 配薯蓉這個焗田螺味道美味,配上薯蓉10分滋味,是小食的好選擇。🌟焦糖燉蛋牛奶味道特別的焦糖燉奶牛奶,適合小朋友口味。🌟雙檸薄荷梳打雙檸薄荷梳打味道非常特別,有解渴之用。🌟牛面頰墨西哥芝士餡餅牛面肉非常嫩滑,又夠足料,配上芝士的墨西哥餡餅非常惹味,令人食不停。🌟開心果奶蓋巴斯克芝士蛋糕很喜歡這個開心果芝士蛋糕,因為味道夠特別,而且我開心果的顏色亦相當漂亮,而畫碟的效果相當好,有儀式感之餘,小朋友

Handmade Pizza Set
🌟黑松露牛肝菌蘑菇湯
香濃的黑松露味道,加上牛肝菌蘑菇的味道超夾。

🌟法式龍蝦海鮮濃湯
龍蝦味濃,海鮮鮮味,不會太稀,恰度好處。

🌟煙三文魚凱撒沙律
顏色漂亮,賣相吸引的沙律,沙律菜夠清新,三文魚亦夠新鮮。

🌟原隻波士頓龍蝦明太子海鮮薄餅

🌟寶雲酥法式焗田螺 配薯蓉
這個焗田螺味道美味,配上薯蓉10分滋味,是小食的好選擇。

🌟焦糖燉蛋牛奶
味道特別的焦糖燉奶牛奶,適合小朋友口味。

🌟雙檸薄荷梳打
雙檸薄荷梳打味道非常特別,有解渴之用。

🌟牛面頰墨西哥芝士餡餅

🌟開心果奶蓋巴斯克芝士蛋糕
很喜歡這個開心果芝士蛋糕,因為味道夠特別,而且我開心果的顏色亦相當漂亮,而畫碟的效果相當好,有儀式感之餘,小朋友非常驚喜雀躍。

另外餐廳亦會提供一張即影即有的相片,小朋友特別開心和滿足。
2024-12-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Christmas
2025-01-08 359 views
原本打算去慶生日 寫咗話係生日,但去到就話我冇講要咩款。然後話要order $2xx 個款蛋糕先幫我寫字。最後我地叫咗$98個款蛋糕,蠟燭都冇支。真是唔會再去了,員工態度都麻麻。

2025-01-06 398 views
聖誕節大家都好忙,所以提早同好姊妹出嚟食聖誕大餐🎄🎅🏻🍽️今次我哋嚟到荃灣廣場嘅Homeland 😋🤩勁大份👍🏻性價比高👍🏻超抵食呀🤩我哋order 咗🦞Seafood Platter set新奧爾良海鮮盤 $698/2黑松露蘑菇湯🍄‍🟫勁香黑松露味道🤤好creamy, 係黑松露愛好者必選👍🏻多士有勁多蒜蓉,凍咗都仲係脆👍🏻滋味小食拼盤 🍤+$58(唐揚炸雞, 吉列廣島蠔, 芝士薯條🧀🍟, 炸魷魚鬚) 唐揚炸雞非常嫩同juicy ,吉列廣島蠔,芝士薯條,炸魷魚鬚都唔會炸到好乾👍🏻慢煮雞胸胡麻沙律🥗雞胸超嫩滑👍🏻沙津剛好中和小食嘅熱氣,慢煮雞肉同炸雞既雞都係新奧爾良海鮮拼盤(波士頓龍蝦🦞、青口、蟶子、蝦🦐、沙白、德國腸、粟米🌽、車厘茄🍅 、小八爪魚仔🐙、焗薯🥔)蒜香味非常濃厚🧄,龍蝦肉超厚,肉質彈牙清爽,蝦都有8-10隻👍🏻每隻蝦頭都有豐富既蝦膏😋蟶子&沙白都好鮮味~整個粟米都掛住蒜汁+海鮮嘅精華~正!焦糖無花果伯爵茶奶蓋芝士蛋糕(半件)$98淡淡奶蓋味帶點茶香味,配上焦糖無花果口感好有層次🤤而且一啲都唔會太甜👍🏻我仲提前預約寫字及畫碟 +$35蛋糕配上勁靚嘅畫碟裝飾☺️好細心嘅畫工😍啱哂打
聖誕節大家都好忙,所以提早同好姊妹出嚟食聖誕大餐🎄🎅🏻🍽️

今次我哋嚟到荃灣廣場嘅Homeland 😋
🤩勁大份👍🏻性價比高👍🏻超抵食呀🤩

我哋order 咗

黑松露蘑菇湯🍄‍🟫

滋味小食拼盤 🍤+$58
(唐揚炸雞, 吉列廣島蠔, 芝士薯條🧀🍟, 炸魷魚鬚)

慢煮雞胸胡麻沙律🥗

新奧爾良海鮮拼盤

焦糖無花果伯爵茶奶蓋芝士蛋糕(半件)$98
我仲提前預約寫字及畫碟 +$35
蛋糕配上勁靚嘅畫碟裝飾☺️好細心嘅畫工😍啱哂打卡慶祝☺️超滿足

2024-12-10
Type of Meal
Dinner
2025-01-05 279 views
Homeland 荃灣廣場店,裝修精緻充滿花花,好有心思!好多款意大利美食,岩曬一大班人慶生打卡✨和牛面頰墨西哥芝士餡餅好好食👍餡餅內既辣椒好有墨西哥風味!和牛面頰煮得淋,配牛油果醬同cream cheese~✨雞翼小食酥脆炸雞翼皮有芥末蜜糖醬,炸至金黃色、脆香內軟外甜帶點微辣,送酒一流~✨西班牙蒜油大蝦配酸種麵包 $158估唔到份量都幾多,大蝦新鮮肉質彈牙~搭配橄欖油大蒜煎炒後,好惹味酸種麵包外酥內軟,正!✨波士頓龍蝦占米多松露闊條麵龍蝦鮮甜爽彈,上面加咗芝士、三文魚籽,闊條麵嘅松露醬汁非常濃郁麵質充滿彈性同蛋味濃厚,每條都沾滿松露醬汁~

✨和牛面頰墨西哥芝士餡餅

✨雞翼小食
酥脆炸雞翼皮有芥末蜜糖醬,炸至金黃色、脆香內軟
外甜帶點微辣,送酒一流~

✨西班牙蒜油大蝦配酸種麵包 $158
酸種麵包外酥內軟,正!

✨波士頓龍蝦占米多松露闊條麵
麵質充滿彈性同蛋味濃厚,每條都沾滿松露醬汁~

2025-01-03 288 views
❤️松露牛肝菌雞肉芝士薄餅 pizza底香脆,面頭鋪滿大量芝士,同埋嫩滑雞肉同牛肝菌,加埋黑松露香味,好邪惡!!🧡地中海炒大蜆青口配酸種麵包 大蜆同青口鮮甜飽滿,香草+大蒜+蕃茄香味香氣四溢,酸酸甜甜好開胃,配埋好酥脆既酸種麵包點醬汁一齊食,鮮味十足💛煙三文魚凱撒沙律 沙律菜新鮮爽脆,煙三文魚+麵包脆脆增加口感,豐富又平衡,簡單又滿足💚芥末蜜糖酥脆炸雞翼 雞翼炸到外脆內嫩,蜜糖同芥末醬香甜微微辣,好滋味🩵法式龍蝦海鮮濃湯 龍蝦湯底濃稠而且層次豐富,每一啖湯都鮮味濃郁,配埋香草同少許忌廉,令口感更加順滑豐富💙黑松露牛肝菌蘑菇湯 蘑菇湯絲滑濃厚,蘑菇同牛肝菌香氣交織,黑松露既香味提升左成個湯底既層次💜海鹽抹茶芝士奶蓋 厚厚一層芝士奶蓋好香滑,又帶微微嘅海鹽味,抹茶清香又濃郁🤎Cappuccino 咖啡香氣濃烈但唔苦澀,奶泡綿密幼滑

🤎Cappuccino 咖啡香氣濃烈但唔苦澀,奶泡綿密幼滑

2025-01-02 268 views
見聖誕節有假,搵咗附近嘅一間西餐廳📍Homeland🫶🏻同小朋友一齊嘆吓。原來佢哋都幾高質,好多都有花花伴碟,氹到阿女超開心☺️甜品,每一道菜都展現了廚師的心思與創意。📣📍荃灣及📍旺角店 均有早鳥優惠星期一至五 19:00 前離座即享八折優惠

[食後感]📝
1.煙三文魚凱撒沙律
✔️以新鮮的煙三文魚為主角,搭配脆口的生菜和經典的凱撒醬。
✔️灑有帕爾馬奶酪碎,增添了鹹香的風味,並用香脆的麵包丁來提升口感,整體清新又不失濃郁。
2.黑松露牛肝菌蘑菇湯
✔️以牛肝菌為基底,濃郁的湯汁中融入了黑松露的獨特香氣。
✔️質地絲滑,口感豐滿,點綴的香草增添了一絲清香。
3.明太子雪山芝士炸薯條
✔️創意薯條以明太子醬和融化的芝士為特色,外層炸至金黃酥脆,內裡則柔軟綿密。
✔️明太子的鮮香與芝士的濃郁相互交融。
4.牛面頰墨西哥芝士餡餅
✔️嫩滑的牛面頰肉,經過慢煮處理,使其入口即化。
✔️加入了墨西哥芝士,增添了豐富的奶香和鹹味,外皮香脆,內餡多汁。
5.開心果奶蓋芝士巴斯克
✔️以巴斯克芝士蛋糕為基礎,表面有一層香濃的開心果奶蓋。
✔️芝士蛋糕的綿密配合開心果的香脆,帶來多重口感。
6.仲夏菠蘿梳打
✔️新鮮菠蘿製作,清爽的氣泡水讓整體口感更加清新。
✔️菠蘿的天然甜味與微微的酸味恰到好處。

從開胃菜到主菜再到甜品,每一道菜都展現了廚師的心思與創意。

📣📍荃灣及📍旺角店
均有早鳥優惠
星期一至五 19:00 前離座即享八折優惠
如題!明明有「幫襯」,先「確認出席」,然後又改為「缺席」?玩嘢?原本影得靚靚想寫吓佢嘅嘢食,有諗過去開嗰頭再試吓其他菜式,但~ 而家。。。。。。。。。🙄🙄🙄
如題!
明明有「幫襯」,先「確認出席」,然後又改為「缺席」?玩嘢?

♨️Homeland荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓❤️餐廳位於荃灣廣場地庫,環境舒適裝修別緻,員工服務態度一流,食物更加出色👍🏻🔷法式龍蝦海鮮湯龍蝦湯內充滿海鮮,鮮甜十足,絕對高質抵飲🔷酥脆炸雞翼芥末蜜糖面頭厚厚嘅芥末蜜糖醬,一齊炸埋非常Juicy🔷香脆炸薯條鬆化香脆絕對唔hea🔷原隻波士頓龍蝦明太子海鮮薄餅上枱嚇死,打卡已經一流,食落更加無懈可擊,充滿海鮮料嘅pizza都係第一次食,高分👍🏻🔷蘭王蛋卡邦尼意粉隻蘭王蛋吊起咗個意粉嘅味道,好香嘅煙肉肥瘦適中,將呢個意粉推到更高層次🔷榛子朱古力脆脆冇諗過加$35畫幅圖就有咁靚嘅打卡效果,多謝晒餐廳仲幫我哋影埋即影即有相👍🏻,榛子朱古力蛋糕好濃好香絕對高質嘅🔷玫瑰荔枝果肉梳打配特飲幾好飲最尾encore叫多杯食物:8.5/10抵食:8/10環境:8.5/10
♨️Homeland
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓

🔷法式龍蝦海鮮湯
龍蝦湯內充滿海鮮,鮮甜十足,絕對高質抵飲
🔷酥脆炸雞翼芥末蜜糖
面頭厚厚嘅芥末蜜糖醬,一齊炸埋非常Juicy
🔷香脆炸薯條
鬆化香脆絕對唔hea