Restaurant: Homeland (荃灣廣場)
Offer: Cathay members can earn up to HKD4 = 2 miles with the Asia Miles by Cathay app. T&C apply.
Terms & Details:
  • Cathay members must present a membership QR code in the Asia Miles by Cathay app to earn Asia Miles.
3 day(s) ago 0 views
今次去左荃灣嘅Homeland,一入到去,就被佢嘅環境吸引,係藝術同打卡融合嘅設計😍今次帶屋企人黎食,因為可以畫碟同影即影即有,等媽咪都可以體驗下呢個儀式感🥰餐廳嘅食物選擇非常豐富,特別係佢哋嘅Handmade Pizza Set,每次都必點😙今次都唔例外,主食揀左牛面頰墨西哥芝士餡餅,牛面頰肉質軟嫩,配上濃郁嘅芝士,口感非常豐富😋餐廳最近新推出咗QQ卷卷意粉,超正😍😍口感煙靭彈牙,蘭王蛋同黑松露完美配搭,令人食到停唔到口😋👍餐湯揀左黑松露牛肝菌蘑菇湯同法式龍蝦海鮮濃湯🥰牛肝菌嘅香氣同黑松露嘅獨特風味交融,香味濃郁;龍蝦湯就感覺奢華,濃郁嘅味道,搭配上龍蝦肉及青口,勁好飲😎煙三文魚凱撤沙律清新可口,煙三文魚嘅鹹香同新鮮嘅生菜搭配,口感層次豐富,適合想要輕食嘅朋友👍酥脆雞翼拼盤更係一個必點,外脆內嫩,三種口味,搭配上特製醬汁,食落去令人欲罷不能🫣蜜桃果肉芝士奶蓋都非常推薦,奶蓋滑順,蜜桃果肉新鮮,甜而不膩😙呢杯藍莓梳打都唔錯最後,必須要點冧酒提子奶蓋巴斯克蛋糕🍰呢款蛋糕都係新出嘅口味🥰一個視覺同味覺嘅雙重享受,超靚畫碟,無論係味道定係擺盤,都令人讚不絕口😋 儀式感滿滿,生日帶埋朋友慶祝攞

餐廳最近新推出咗QQ卷卷意粉,超正😍😍
口感煙靭彈牙,蘭王蛋同黑松露完美配搭,令人食到停唔到口😋👍

最後,必須要點冧酒提子奶蓋巴斯克蛋糕🍰呢款蛋糕都係新出嘅口味🥰一個視覺同味覺嘅雙重享受,超靚畫碟,無論係味道定係擺盤,都令人讚不絕口😋 儀式感滿滿,生日帶埋朋友慶祝攞滿分💯

📍 Homeland (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B109-B110號舖

2025-05-28
  • 蘭王蛋黑松露腩肉卷卷意粉
萌爆! 《吉伊小八》甜到入心登場我同仔仔身為#chhikawa 粉絲最近給我發現有間餐廳寫字畫碟甜品位於荃灣廣場嘅 Homeland佢畫嘅chhikawa 公仔超靚😘梗係好想試,我仲帶公仔去打卡添📸我想阿仔喺考試前夕,帶佢去食好西放鬆下考試後都想再去多次😂試埋其它公仔kuromi /labubu /求愛 ~可以畀字佢畫.我仔仔對chhikawa寫字畫碟甜品好滿意,仲開心到拍起手掌來👏仲可以提供即影即有相侍應真係好親切,仲主動幫我用電話影相有幾款甜品可以選 (寫字費用另加$35)我哋點咗焦糖無花果伯爵茶奶蓋芝士蛋糕好有無花果嘅清甜味,而且蛋糕好鬆軟我真係好鍾意食呢間餐廳嘅甜品架!.呢間餐廳主打“🐔🍻火焰桂花啤酒雞”做到色香味俱全,我對燒雞無法抗拒雞嘅分量足夠兩至三人食用驚過火灼後,更加焦香同熱辣辣!廚師手勢很好,醃得好出色加入啤酒的雞肉,能化解雞肉腥味更帶點淡淡的麥香同埋桂花嘅甜味一撕開嘅雞肉仲有雞汁流出嚟底部仲有一齊焗嘅脆肉瓜、甘筍連我好奄尖嘅老公都對讚不絕口.我留意到餐廳提供唔係好貴嘅兒童餐配煙肉蘑菇意大利飯(好細心有得揀軟身)我第一次見到我仔仔食得咁開胃我都忍唔住食佢一啖好正嘅意大
萌爆! 《吉伊小八》甜到入心登場
我同仔仔身為#chhikawa 粉絲
最近給我發現有間餐廳寫字畫碟甜品
位於荃灣廣場嘅 Homeland
佢畫嘅chhikawa 公仔超靚😘
梗係好想試,我仲帶公仔去打卡添📸
我想阿仔喺考試前夕,帶佢去食好西放鬆下
考試後都想再去多次😂試埋其它公仔
kuromi /labubu /求愛
~可以畀字佢畫
我仔仔對chhikawa寫字畫碟甜品
好滿意,仲開心到拍起手掌來👏
仲可以提供即影即有相
侍應真係好親切,仲主動幫我用電話影相
有幾款甜品可以選 (寫字費用另加$35)
我哋點咗焦糖無花果伯爵茶奶蓋芝士蛋糕
好有無花果嘅清甜味,而且蛋糕好鬆軟
我真係好鍾意食呢間餐廳嘅甜品架!
呢間餐廳主打“🐔🍻火焰桂花啤酒雞”
做到色香味俱全,我對燒雞無法抗拒
雞嘅分量足夠兩至三人食用
驚過火灼後,更加焦香同熱辣辣!
廚師手勢很好,醃得好出色
加入啤酒的雞肉,能化解雞肉腥味
更帶點淡淡的麥香同埋桂花嘅甜味
一撕開嘅雞肉仲有雞汁流出嚟
底部仲有一齊焗嘅脆肉瓜、甘筍
連我好奄尖嘅老公都對讚不絕口
我留意到餐廳提供唔係好貴嘅兒童餐
配煙肉蘑菇意大利飯(好細心有得揀軟身)
我第一次見到我仔仔食得咁開胃
我都忍唔住食佢一啖好正嘅意大利飯
仔仔真係極速食到全清啊!
跟住我又點一啲澱粉質嘅野叫咗秘制
北京烤鴨餅,我好鍾意佢個烤鴨醬
另外一款係好足料嘅滋味小食拼盤
當中嘅炸魷魚同炸雞係好出色
我仔仔就鍾意有芝士醬嘅炸薯條
我同老公仔仔食咗一餐好豐富嘅西餐😋
如果大家都係公仔控嘅! 記得試下佢寫字
畫碟甜品呀! 我身邊好多好友都好想試啊!

Dining Offer
Tasting Event
阿媽生日!同埋屋企人一齊去荃灣廣場Homeland食生日飯🎂專登早一個星期訂位,同埋remark生日甜品畫碟!remark咗想畫chiikawa,成功爭取🤘🏻仲有免費即影即有相,播生日歌,生日唔搞儀式感等幾時?畫得勁靚😍😍😍畫碟師勁抽!雖然阿媽問呢3隻咩嚟🤣「杜拜朱古力奶蓋巴斯克蛋糕」個軟心效果掂,勁滑,朱古力+芝士香+奶蓋好味😋😋💛韓式玫瑰醬龍蝦QQ捲捲意粉捲捲粉今期紅,我都係第一次食!入口個texture似彈簧幾過癮嘅,厚實彈牙派,因為中間空心,比一般意粉更吸醬,韓式玫瑰醬好杰身,好食,大推👍🏻🍭新奧爾良海鮮盤今晚重頭戲就係呢盤海鮮!!!首先要揀主角波士頓龍蝦/北海道松葉蟹腳,配香辣蒜蓉/蒜香牛油汁,然後裡面有鮮鮑魚、海虎蝦、鮮大蜆、蟶子、青口、墨魚仔、德國腸、燒薯仔、西蘭花同粟米,夠晒大堆頭🔥食食食飽到上天靈蓋😋🍭牛面頰墨西哥芝士餡餅辣度唔算好高,但食落係會感覺到🌶️勁多芝士正!💛德國腸拼盤配薯蓉💛寶雲酥法式焗田螺配薯蓉💛香濃芝士焗西蘭花🍭煙三文魚凱撒沙律❤️‍🔥六月荃灣 Homeland 三周年感謝祭最新優惠:逢星期一至四(公眾假期除外)凡惠顧海鮮盤(中)可以$1 加購半隻波士頓龍

💛韓式玫瑰醬龍蝦QQ捲捲意粉

🍭新奧爾良海鮮盤
今晚重頭戲就係呢盤海鮮!!!

🍭牛面頰墨西哥芝士餡餅
辣度唔算好高,但食落係會感覺到🌶️勁多芝士正!

💛德國腸拼盤配薯蓉

💛寶雲酥法式焗田螺配薯蓉

💛香濃芝士焗西蘭花

🍭煙三文魚凱撒沙律

❤️‍🔥六月荃灣 Homeland 三周年感謝祭最新優惠:
逢星期一至四(公眾假期除外)凡惠顧
海鮮盤(中)可以$1 加購半隻波士頓龍蝦
海鮮盤(大) 可以 $1 加購一隻波士頓龍蝦

同時逢惠顧以上海鮮盤套餐,更可以用激賞價8折 加購全新推出網紅QQ捲捲意粉系列一客。
6 day(s) ago 0 views
最近搵到間全港畫碟最靚最真既一間餐廳😱‼️慶生/慶祝紀念日好推薦依間‼️真係記住要先收藏‼️朋友就黎生日,所以提早約佢食生日飯,仲暗中安排左畫生日碟比佢😚🍟黑松露雪山芝士炸薯條 $88滿滿芝士同黑松露!十分邪惡👿芝士味同黑松露味幾出,攤凍左都係好脆😛🥗煙三文魚凱撒沙律 $98啲菜好新鮮,三文魚鮮味十足🍕秘製北京烤鴨薄餅 $148薄餅包住啲烤鴨肉,再加埋啲蔥絲同瓜絲,鹹甜同時又帶有燒烤香氣😍🍛北海道帶子海膽醬意大利燉飯 $228燉飯米粒Q彈多汁,帶子大粒又新鮮,入口嘅時候海膽醬好濃郁😛🍮畫碟甜品$98+寫字畫碟服務$35我地揀左香濃吉士梨撻,隻公仔畫得勁似,好用心😎😎🍹香芋芝士奶蓋 $48朋友話好好飲,味道香濃而不膩,芋頭味好出🍹蝶豆花柚子梳打$48帶有淡淡嘅花香,清新怡人,柚子清香同酸甜味道好清涼😍
最近搵到間全港畫碟最靚最真既一間餐廳😱
‼️慶生/慶祝紀念日好推薦依間‼️真係記住要先收藏‼️

🍟黑松露雪山芝士炸薯條 $88

🥗煙三文魚凱撒沙律 $98
啲菜好新鮮,三文魚鮮味十足

🍕秘製北京烤鴨薄餅 $148

🍛北海道帶子海膽醬意大利燉飯 $228
燉飯米粒Q彈多汁,帶子大粒又新鮮,入口嘅時候海膽醬好濃郁😛

🍮畫碟甜品$98+寫字畫碟服務$35
我地揀左香濃吉士梨撻,隻公仔畫得勁似,好用心😎😎

🍹香芋芝士奶蓋 $48
朋友話好好飲,味道香濃而不膩,芋頭味好出

🍹蝶豆花柚子梳打$48
帶有淡淡嘅花香,清新怡人,柚子清香同酸甜味道好清涼😍
Dining Offer
Tasting Event
6 day(s) ago 0 views
Homeland呢間餐廳真係好有驚喜呀!😋😋今次同朋友去咗荃灣大壩街嘅Homeland慶祝生日,試咗佢哋新奧爾良海鮮盤二人套餐,真係食到停唔到口!🦀🦐一開始就有黑松露牛肝菌蘑菇湯同法式龍蝦海鮮濃湯,兩款湯都好香濃,黑松露味好突出,飲落去暖笠笠,開胃一流!🍄🍲之後有煙三文魚凱撒沙律,三文魚煙香十足,配埋新鮮生菜同凱撒醬,清新又唔膩!🥗🐟主角新奧爾良海鮮拼盤真係超豐富!我哋揀咗蒜香牛油汁,香味撲鼻,啲海鮮全部都好新鮮,北海道松葉蟹腳啖啖肉,海虎蝦爽口彈牙,墨魚仔同鮑魚都好有咬口,仲有大蜆、青口、蟶子,全部都吸晒牛油汁精華,食到停唔到口!🦀🦐🦑🐚仲有德國腸、西蘭花、粟米、蕃茄仔,配搭得好好,唔會太單調。最正係加咗半隻波士頓龍蝦,肉質鮮甜,真係好滿足!🦞🥰寶雲酥法式焗田螺配薯蓉都好有驚喜,田螺夠香口,薯蓉滑溜,兩樣夾埋一齊食好夾!🐌🥔蘭王蛋松露煙腩卡邦尼QQ捲捲意粉,蛋香同松露味好濃,煙腩鹹香,意粉彈牙,食落去層次感好豐富!🍝🍳甜品方面,杜拜朱古力奶蓋巴斯克蛋糕真係好正,朱古力味濃郁,蛋糕口感滑溜,仲有畫碟服務,朋友生日仲畫左佢最鍾意嘅玉桂狗,超靚又有心思!🎂🐶仲有即影即有😍寫上願望,真係好s
Homeland呢間餐廳真係好有驚喜呀!

一開始就有黑松露牛肝菌蘑菇湯
同法式龍蝦海鮮濃湯,兩款湯都好香濃,黑松露味好突出,

寶雲酥法式焗田螺配薯蓉都好有驚喜,田螺夠香口,薯蓉滑溜,
🍝🍳

朋友生日仲畫左佢最鍾意嘅玉桂狗,超靚又有心思!🎂🐶仲有即影即有😍寫上願望,真係好sweet,打卡一流!✨📸

飲品方面,繽紛水果茶同活乳酸草莓果蓉梳打都好清新,解渴又唔會太甜,啱晒食完海鮮飲返杯!🍹🍓

而家三周年感謝祭優惠都好吸引,平日去食海鮮盤可以$1加購波士頓龍蝦,仲可以8折加購QQ捲捲意粉,真係抵到爛!😆😆用Openricebook訂座仲有折扣,早啲去或者夜啲去都有優惠,真係好貼心!🉐
  • 煙三文魚凱撒沙律
  • 黑松露牛肝菌蘑菇湯
  • 卡邦尼意粉
  • 法式鮮打龍蝦湯
  • 鮮打法式龍蝦湯配蒜蓉包
  • 鮮打法式龍蝦湯
  • 秘製法式龍蝦濃湯
2025-06-05 0 views
秘製北京烤鴨薄餅每片薄餅都有鴨胸肉,配料有青瓜絲、青蔥絲配以甜醬,好似食緊北京烤鴨,係一個創新的配搭。紅酒汁慢煮牛臉頰闊條麵香濃的紅酒汁都能掛上闊條麵,肉質口感豐富,牛面肉煮得很腍,肉質鮮嫩,肉汁豐富,牛肉味道濃郁。法式香草烤春雞配薯菜燒春雞煮得剛剛好,經過慢煮烹調好滑,而且好大隻,醃得好濃香草味,配埋薯蓉蔬菜。無花果焙茶奶蓋巴斯克蛋糕巴斯克軟滑焙茶味濃郁,中間有少少軟心,半個唔會太大件,兩個人share啱啱好,可以留返啲quota試多樣嘢,值得一試。
秘製北京烤鴨薄餅

紅酒汁慢煮牛臉頰闊條麵

法式香草烤春雞配薯菜

無花果焙茶奶蓋巴斯克蛋糕
2025-06-05 0 views
今日同朋友喺荃灣食咗一餐舒適嘅西餐,餐廳喺荃灣廣場,白色大理石枱加彩色椅子🎨,配上輕快音樂🎶,氣氛適合朋友聚會🍽️💃.法式龍蝦海鮮濃湯 $78🍲🦐湯底濃郁,海鮮味鮮甜🌊,有大蝦同薯仔,配蒜香麵包🥖,味道不錯開胃😊.明太子雪山芝士炸薯條 $88🍟🧀薯條酥脆✨,有芝士同明太子醬,芝士拉絲有特色🧀,食落幾好味.西班牙蒜油大蝦 配酸種麵包 $158🦐🍞主菜之一係西班牙蒜油大蝦,大蝦新鮮肥美,煎至外層微焦帶金黃色澤🔥,肉質彈牙多汁,蒜油醬汁濃郁香濃🧄,帶有蒜香同橄欖油嘅果香,配上炒得軟腍嘅洋蔥同香脆薯仔🥔,酸種麵包外脆內軟,吸滿醬汁後味道層次分明,擺盤簡單又有質感,十分滿意🌿蘭王蛋松露煙腩卡邦尼QQ捲捲意粉 $158🍝🥚另一主菜係蘭王蛋松露煙腩卡邦尼QQ捲捲意粉,意粉煮至軟硬適中,卡邦尼醬濃郁滑溜🥛,用上帕爾馬芝士同牛油調製,入面有煙腩片增添鹹香,半熟蘭王蛋一爆開,流心蛋黃同松露香氣融入🍄,拌勻後意粉帶有輕微菌香,味道不錯🍴.蜜桃果肉芝士奶蓋 $48🍹🍑蜜桃鮮甜,芝士奶蓋濃滑🧀,加花瓣點綴🌸,唔會好膩,打卡又好睇🤭.總括來講,Homeland 菜式質素穩定,味道同擺盤有特色🎉,環境舒適,服務不錯👍

法式龍蝦海鮮濃湯 $78🍲🦐

明太子雪山芝士炸薯條 $88🍟🧀
薯條酥脆✨,有芝士同明太子醬,芝士拉絲有特色🧀,食落幾好味

西班牙蒜油大蝦 配酸種麵包 $158🦐🍞
🌿

蘭王蛋松露煙腩卡邦尼QQ捲捲意粉 $158🍝🥚

蜜桃果肉芝士奶蓋 $48🍹🍑

總括來講,Homeland 菜式質素穩定,味道同擺盤有特色🎉,環境舒適,服務不錯👍適合鍾意西餐嘅朋友試吓💡
🤤 未飽啊指數: 7.8/10
👍🏻 餐廳性價比: 7.5/10
Homeland (荃灣)
荃灣大河道100號荃新天地一期1樓168-170號鋪 🏬
#hkfoodieblogger #hkfood #foodporn #foodie #飲飲食食 #hkeat #openricehk #hkfoodpic #hkfoodblogger #hkfoodie #香港美食 #852foodie #foodpornhk #foodgasm #foodlover #eat #foodpics #cafehk 🍴
第二次黎荃灣Homeland喇!鍾意呢度環境靚, 裝潢好有特色,而且食物質素高!仲有精緻畫碟+仙女棒,慶祝生日同朋友聚會嘅好地方!而家仲有優惠添呀!🎊【荃灣分店】三周年慶典快閃優惠🎊- 詢眾要求,將333身份證優惠延長至5月💥- 星期一至四【晚市時段】17:00-21:00 入座,並且顧客身份證字號有「3」字 ,即享全單優惠‼️- 🔸1個3字【9折】- 🔸2個3字【85折】- 🔸3個3字【78折】而今次我地就叫左🥗煙三文魚凱撒沙律 $98煙三文魚的煙熏味道濃郁,搭配酥脆的生菜和鮮甜的番茄,口感層次豐富。魚肉的柔滑與蔬菜的脆爽形成了完美的對比。🦞新奧爾良海鮮盤 $518呢個真係重點推介俾大家!好足料!有新鮮波士頓龍蝦、蜆、青口、蝦、鮑魚、蟶子,海鮮全部都好鮮甜啖啖肉,配菜有腸,西蘭花,用蒜香牛油煮,好足料惹味啊!💥🦐 海鮮盤加推冬蔭公醬汁;海鮮盤二人餐可$48加購珍寶大頭蝦一隻,四人餐可加購兩隻🆕 每日限量捲捲粉(月中推出,請向店員查詢)🆕 生日配套:仙女棒、播生日歌、生日即影即有送卡套並可寫上願望🕐 不定期推岀新口味既巴斯克蛋糕🩷兒童餐:鮮茄德國腸意粉 $78煙肉蘑菇意大利飯 $78同樣

🎊【荃灣分店】三周年慶典快閃優惠🎊
- 詢眾要求,將333身份證優惠延長至5月💥
- 🔸1個3字【9折】
- 🔸2個3字【85折】
- 🔸3個3字【78折】

而今次我地就叫左
🥗煙三文魚凱撒沙律 $98

🦞新奧爾良海鮮盤 $518
呢個真係重點推介俾大家!好足料!

🆕 每日限量捲捲粉(月中推出,請向店員查詢)

🕐 不定期推岀新口味既巴斯克蛋糕

🩷兒童餐:
鮮茄德國腸意粉 $78
煙肉蘑菇意大利飯 $78
同樣份量好足,仲有配菜薯餅啫喱仲可以跟果汁,小朋友食得好開心!

🍰甜品
無花果培茶奶蓋巴斯克蛋 (半件) $118
蛋糕表面呈現金黃色,略帶焦糖色澤,奶蓋的質地光滑,培茶嘅淡淡煙燻味、無花果嘅自然甜味道為蛋糕增添了獨特的風味,使其不會過於甜膩。

💥只要預訂任何甜品
+$35 配精美畫碟
仲有仙女棒,好有儀式感。

餐廳:Homeland(荃灣)
地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B109-B110號舖

@homeland.kitchen
@media.vas
#homelandkitchen #HKCAFE #西餐廳 #foodieHK #高質 #荃灣 #荃灣美食 #香港美食 #生日飯 #打卡 #慶祝 #三周年 #三月慶典 #快閃優惠 #荃灣分店 #全單優惠 #身份證3字優惠

2025-06-04 0 views
快樂moment總是在homeland慶祝餐廳的裝潢本身色彩繽紛牆壁上大量壁畫和天花掛著滿天星還有餐廳使用了不同風格的器皿比起千篇一律的日系/木系裝潢更有個性食物方面算應有盡有的設多人set menu 省卻選擇困難😂喜歡海鮮的可試新奧爾良海鮮盤套餐雖然寫著二人餐,但份量我覺得足夠三四人主菜可選龍蝦或松葉蟹有一整隻呢😱真是一邊拆殼一邊驚嘆份量內裡還有鮑魚,青口,大蝦,聖子等等海鮮以牛油蒜蓉汁焗,惹味之餘不蓋鮮味下面舖著蔬菜和香腸吸收海鮮的精華焗薯塊是神來之筆!吃罷這一盤已是七成飽了(對我來說啦)套餐附黑松露牛肝菌蘑菇湯和多士香味撲鼻濃郁慢煮雞胸胡麻沙律雞胸有夠嫩滑,份量不少的芝士焗西蘭花上桌超級香蘭王蛋松露煙腩卡邦尼QQ捲捲意粉少看了海鮮盤的份量…另外點了一盤意粉是最近大熱的QQ麵!想試很久了!真是特別QQ特別掛汁配卡邦尼和蘭王蛋汁,份外濃郁這裡不是用普通煙肉,是煙腩肉厚身一點,更鹹更香脆上等的一枚,個人推介必試!至於今天來homeland是老公給我的驚喜慶祝我新工作愉快😁訂座時可下單畫碟服務沒想到真是有求必應啦😙招財高速婆婆超傳神的😆無花果培茶奶蓋巴斯克蛋糕很美很美!美得不捨得吃未破壞
快樂moment總是在homeland慶祝
餐廳的裝潢本身色彩繽紛
牆壁上大量壁畫和天花掛著滿天星

還有餐廳使用了不同風格的器皿
比起千篇一律的日系/木系裝潢更有個性

食物方面算應有盡有的
設多人set menu 省卻選擇困難😂
喜歡海鮮的可試新奧爾良海鮮盤套餐

雖然寫著二人餐,但份量我覺得足夠三四人
主菜可選龍蝦或松葉蟹
有一整隻呢😱真是一邊拆殼一邊驚嘆份量
內裡還有鮑魚,青口,大蝦,聖子等等海鮮
以牛油蒜蓉汁焗,惹味之餘不蓋鮮味
下面舖著蔬菜和香腸吸收海鮮的精華
焗薯塊是神來之筆!
吃罷這一盤已是七成飽了(對我來說啦)

套餐附黑松露牛肝菌蘑菇湯和多士
香味撲鼻濃郁

慢煮雞胸胡麻沙律
雞胸有夠嫩滑,份量不少的

芝士焗西蘭花
上桌超級香

蘭王蛋松露煙腩卡邦尼QQ捲捲意粉
少看了海鮮盤的份量…另外點了一盤意粉
是最近大熱的QQ麵!想試很久了!

真是特別QQ特別掛汁
配卡邦尼和蘭王蛋汁,份外濃郁
這裡不是用普通煙肉,是煙腩肉
厚身一點,更鹹更香脆
上等的一枚,個人推介必試!

至於今天來homeland是老公給我的驚喜
慶祝我新工作愉快😁
訂座時可下單畫碟服務
沒想到真是有求必應啦😙
招財高速婆婆超傳神的😆
無花果培茶奶蓋巴斯克蛋糕
很美很美!美得不捨得吃
未破壞它之前,服務員主動幫我買拍照
另外送仙女棒、播生日歌(這個我skip了)

及即影即有相片(附相架)
超級貼心的服務!香港少有的體驗!
無論係情侶紀念日👩❤️👨、生日🎂定係慶功💃都超適合!餐廳服務超貼心❣️職員會幫你影即影即有相,仲準備咗仙女棒比你玩~(不過我玩得太開心唔記得影支仙女棒😂)🍽️【必食推薦】🧀 松露牛肝菌雞肉芝士Pizza手工薄脆餅底烤到金黃香脆,拉絲芝士多到可以玩跳繩!松露香氣濃郁到隔離枱都聞到~🍰 麻酒提子奶蓋巴斯克蛋糕表層奶蓋綿密☁️,切開仲有流心效果!酒香提子嘅微醺感,大人先明嘅浪漫滋味~🍄 黑松露牛肝菌蘑菇湯每啖都飲到滿滿菌粒,松露香氣攻陷味蕾!熱辣辣飲超治癒~🍗 酥脆雞翼拼盤一次過試勻蜜糖芥末、蒜香芝士、韓式辣醬三款口味!外脆內嫩仲keep到肉汁~🥗 雞胸胡麻沙律雞胸嫩滑唔柴,胡麻醬份量剛好!食完炸物清一清味蕾啱晒~🍍 粒粒菠蘿茶睇得到嘅新鮮菠蘿果肉,清甜解膩!夏日必點~☕ 榛子朱古力濃郁過金莎!奶泡綿密仲有朱古力熊仔餅乾,可愛到唔捨得飲~✔️ 提前訂位話明慶祝,有得畫碟+選鐘意既公仔寫祝福字句✔️ 推薦2人點$700套餐(前菜+主菜+甜品+飲品)✔️ 3-4人可以試多款招牌菜(預算$1200-1500)✔️ 記得留肚食招牌流心巴斯克!#美食攝影 #高質餐廳 #儀式感十足 #食評分享 #香港好去處 #美食部落
🍽️【必食推薦】
🧀 松露牛肝菌雞肉芝士Pizza
🍰 麻酒提子奶蓋巴斯克蛋糕
🍄 黑松露牛肝菌蘑菇湯
每啖都飲到滿滿菌粒,松露香氣攻陷味蕾!熱辣辣飲超治癒~
🍗 酥脆雞翼拼盤
🥗 雞胸胡麻沙律
雞胸嫩滑唔柴,胡麻醬份量剛好!食完炸物清一清味蕾啱晒~
🍍 粒粒菠蘿茶
睇得到嘅新鮮菠蘿果肉,清甜解膩!夏日必點~
☕ 榛子朱古力
濃郁過金莎!奶泡綿密仲有朱古力熊仔餅乾,可愛到唔捨得飲~
✔️ 提前訂位話明慶祝,有得畫碟+選鐘意既公仔寫祝福字句
✔️ 推薦2人點$700套餐(前菜+主菜+甜品+飲品)
✔️ 3-4人可以試多款招牌菜(預算$1200-1500)
✔️ 記得留肚食招牌流心巴斯克!

#美食攝影 #高質餐廳 #儀式感十足 #食評分享 #香港好去處 #美食部落客 #必食推薦 #慶祝提案 #特別日子 #約會聖地 #美食地圖
2025-05-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary
今日又嚟到Homeland喺荃灣分店,食佢哋嘅新奧爾良海鮮拼盤😛今次我哋揀咗蒜香牛油卡真汁波士頓龍蝦海鮮拼盤,裡面有龍蝦🦞、鮑魚🐚、蝦🍤、蟶子同青口,非常豐富!配上濃郁嘅蒜香牛油汁,真係食唔停口!前菜方面,我哋揀咗寶雲酥法式焗田螺,配上滑溜嘅薯蓉,正!泰式柚子蟹肉沙律,食落酸酸辣,真係非常開胃😋最後,黑松露牛肝菌蘑菇湯🍄都不錯,飲落非常暖胃😋海鮮大餐配返一枝Suntory🍶,真係冇得輸!另外,上次食完之後知道荃灣及旺角店都有早鳥優惠,星期一至五 19:00 前離座即享八折優惠,所以今次我哋都早咗嚟,成餐飯有八折,咁就更加抵食啦!#荃灣美食#香港美食#荃灣#homeland#hkfoodie

2025-06-04 0 views
見咁多人食!我又去先可惜唔係生日🫢見到呢到生日好多人劃靚碟叫左2人set $398/2位主菜叫左個 🌯牛面頰墨西哥芝士餡餅🌮竟然有我中意食羊奶芝士醬🧀😍 太幸福啦個芝士餡餅仲可以芝士拉絲!咸咸地小小辣辣地😙好味餐湯1.黑松露牛肝菌蘑菇湯 2.法式龍蝦海鮮濃湯+$22湯夠濃🍲配埋蒜蓉多士🍞👍🏻 前菜🥗煙三文魚凱撒沙律+$18分量大大份!三文魚唔會煙到太咸🐟👍🏻小食🐌寶雲酥法式焗田螺🥔配薯蓉+$18😙好味呀❤️田螺同焗薯蓉係絕配最後要飲返杯熱hazelnut coffee同竹炭芝麻牛奶拿鐵🥛☕️🩵
見咁多人食!我又去先

小食🐌寶雲酥法式焗田螺🥔配薯蓉+$18
😙好味呀❤️田螺同焗薯蓉係絕配

• 煙三文魚凱撒沙律
2025-06-04 0 views
位於荃灣廣場的 Homeland 係一間新派多國菜西餐廳 , 價錢合理之餘 , 味道亦絕對對得住個價錢餐廳主打海鮮拼盤, 意粉, 薄餅等 環境舒適 牆上掛畫可見 佈置亦偏向玩味FUNNY風, 岩晒加卡人仕 ,  另店員服務態度好好見到隔離枱客 吩咐店員 提供靚靚畫碟甜品寫字服務 , 好適合周年紀念同慶祝生日🍾🎂 碟上的構圖亦好高質又有心思餐牌簡而精🍕Handmade Pizza Set $398個套餐有餐湯,沙律,小食同薄餅,全部都可以自選,部分需要加錢,套餐可以7折優惠追加飲品🍄‍🟫黑松露牛肝菌磨菇湯 附蒜蓉包蒜蓉包正常香口牛油蒜蓉味 , 磨菇湯口感香滑creamy , 充滿濃厚菇菌香味加埋菌碎粒好有口感 , 足料豐富 , 個湯味道香濃 , 充滿鮮味🥗慢煮雞胸胡麻沙律沙律有粟米,車厘茄,沙律菜等配料,味道清新開胃,配上胡麻醬雞胸,雞胸經慢煮處理,口感香軟嫩滑,加上香濃麻香嘅胡麻醬,好好味寶雲酥法式田螺配薯蓉 , 套餐需+$18大大粒田螺肉,薯蓉混合一嚿嚿薯仔好cream又牛油香 , 是一道令人垂涎的小吃松露牛肝菌雞肉芝士薄餅🍕薄餅的底部酥脆,搭配上松露的獨特香氣,讓整體味道更加豐富。
餐廳主打海鮮拼盤, 意粉, 薄餅等
餐牌簡而精
🍕Handmade Pizza Set $398
🍄‍🟫黑松露牛肝菌磨菇湯 附蒜蓉包
🥗慢煮雞胸胡麻沙律
寶雲酥法式田螺配薯蓉 , 套餐需+$18
松露牛肝菌雞肉芝士薄餅🍕
薄餅的底部酥脆,搭配上松露的獨特香氣,讓整體味道更加豐富。牛肝菌的鮮美,雞肉的嫩滑,而芝士的濃郁則為整道菜增添了層次感💖
意式鮮茄大蝦意粉 $168
意式蕃茄醬汁濃郁與大蝦鮮味相得益彰, 蝦肉新鮮彈牙經過調味更顯鮮味。

紅酒汁慢煮牛臉頰闊條麵$158
慢煮方法使牛面頰煮得腍身入味 , 亦使得本是軟嫰的臉頰位其嫰度更上一層樓 , 闊條麵有咬口之餘掛汁亦一流
凍抹莉綠茶(無糖)$17 - 傳統甘醇 , 清爽滑順 , 具濃烈的香氣與尾韻茶感
蜜桃果肉芝士奶蓋$36 - 用蜜桃肉製成綿密果肉 , 上層覆蓋的奶蓋咸香味道拿捏適中 , 兩者結合口感層次豐富
今次埋單連加一$875 , 滿足捧複而回 , 絕對列入再度回頭餐廳
2025-06-03 0 views
今年提早同屋企人去Homeland度慶祝父親節新奧爾良海鮮盤餐 $698呢個套餐有頭盤、餐湯、小食同主食,仲可以以優惠價加海鮮同飲品🥗沙律煙三文魚凱撒沙律 +$18多片大塊煙三文魚 沙律菜好新鮮🥣餐湯黑松露牛肝菌蘑菇湯法式龍蝦海鮮濃湯 +$22兩款湯都香濃creamy 分別加咗牛肝菌同小龍蝦肉 令飲湯嘅時候好有咬口🥨小食黑松露雪山芝士炸薯條 +$58啱啱炸起嘅薯條真係好香脆,加埋好夾嘅芝士同黑松露,係小朋友嘅最愛🦞新奧爾良海鮮盤可以揀波士頓龍蝦/北海道松葉蟹腳(香辣蒜蓉/蒜香牛油)一大盤海鮮!包括有海虎蝦、鮮鮑魚、墨魚仔、鮮大蜆、青口、蟶子、德國腸、燒薯仔、西蘭花同粟米!我哋揀咗龍蝦同蒜香牛油,真係好惹味,海鮮鮮甜彈牙,份量十足!🧋焦糖鴛鴦烏龍芝士奶蓋及香芋芝士奶蓋🍛北海道帶子海膽醬意大利燉飯 $228厚身嘅帶子配上幼滑嘅海膽醬同三文魚籽,海鮮味十足!燉飯亦軟硬適中,入口味道濃郁🍰杜拜朱古力奶蓋巴斯克蛋糕 $118打卡一流嘅甜品!除咗杜拜朱古力奶蓋巴斯克芝士蛋糕,仲有冧酒提子奶蓋巴斯克芝士蛋糕同焦糖無花果焙茶奶蓋巴斯克芝士蛋糕選擇。餐廳有畫碟服務,店員送甜品上嚟嘅時候會點上蠟燭同影張即
今年提早同屋企人去Homeland度慶祝父親節

🥨小食
黑松露雪山芝士炸薯條 +$58

🦞新奧爾良海鮮盤
可以揀波士頓龍蝦/北海道松葉蟹腳
(香辣蒜蓉/蒜香牛油)

🧋焦糖鴛鴦烏龍芝士奶蓋及香芋芝士奶蓋

🍛北海道帶子海膽醬意大利燉飯 $228

🍰杜拜朱古力奶蓋巴斯克蛋糕 $118
打卡一流嘅甜品!除咗杜拜朱古力奶蓋巴斯克芝士蛋糕,仲有冧酒提子奶蓋巴斯克芝士蛋糕同焦糖無花果焙茶奶蓋巴斯克芝士蛋糕選擇。餐廳有畫碟服務,店員送甜品上嚟嘅時候會點上蠟燭同影張即影即有相!生日仲會有仙女棒、播生日歌!大熱嘅杜拜朱古力好滋味,口感幼滑又唔會太膩

整體體驗唔錯,下次會試埋佢啲新菜式 - 蘭王蛋卡邦尼QQ意粉同冬蔭公醬汁嘅海鮮盤

2025-06-01 0 views
Ooo慶生🎉必選餐廳ooO以花花天花及特色彩牆裝潢的餐廳以西餐為主 儀式感滿滿的餐廳 閨蜜朋友聚會慶生之選OooooO🔶新奧爾良海鮮盤Seafood Platter $698/2位海鮮拼盤可選 新鮮波士頓龍蝦/ 北海道松葉蟹腳份量超級豐富 仲有虎蝦 爽口墨魚仔 大蜆 鮑魚4大隻青口 德國腸 燒薯仔 粟米 西蘭花 拼蒜蓉汁 好惹味🔶餐湯 x 2黑松露牛肝菌蘑菇湯 🔶沙律蘭王蛋素煙肉凱撒沙律 蘭王蛋的深橙色蛋王令沙律更吸引 🔶小食 6選1黑松露雪山芝士炸薯條薯條炸得外脆內軟 配合濃香的黑松露 雪山般的芝士 食唔停口一個2人餐包咁多野食2個人真係食唔晒❗️OooooO🔶蘭王松露煙腩卡邦尼QQ捲捲意粉人氣王QQ捲捲意粉 卡邦尼蘭王蛋醬味道出免煙腩肉比平時只用煙肉好食好多 捲捲意粉又真係幾好食OooooO🔶無花果培茶奶蓋巴斯克蛋糕 $118因為慶生餐廳可以提供畫碟服務 當然選我最愛既三眼仔 師傅果然係高手 三眼仔勁可愛 🩷🩷 蛋糕唔太甜 加上培茶味突出 幾好餐廳仲好有心思咁提供仙女棒 替客人影即影即有留念 儀式感滿滿
Ooo慶生🎉必選餐廳ooO
以花花天花及特色彩牆裝潢的餐廳