2017-10-17 3466 views
總評 : 尚算可以考慮今晚一行4個人喺度食韓燒肉類 :集中揀咗 : 牛肉同羊肉炒飯同菜:壽司同刺身:小食:雪糕:飲品:仲有:糖水、豆腐花、涼粉⋯期望:提供生日優惠如果下次要再去食都會⋯
2017-10-16
$196 (Dinner)
Celebration
Birthday
2017-08-06 5387 views
今日中午公司活動,接近包場,拎食物都要排長長既人龍。燒物的種類很多,絕大部分也是醃製的食品,跟一般的韓燒店不同。雖然也有提供生菜供客人包著肉、蒜和韓式辣醬來吃,但它們的醃肉卻好像跟這個食法有點格格不入,還是直接吃較好。其中的薄燒牛肉較好吃,有個厚一點的牛肉卻較靭,咬不開。雞翼則像燒烤的醃製雞翼,韓燒後跟平時BBQ的雞翼味道接近一樣。它們醃製的肉類好像也是用同一種醃料,所以除了肉的質感不同,味道也是大同小異。餐廳也提供前菜和沙律,一般泡菜、醃芽菜也有提供。沙律菜提供芝麻醬和凱薩沙律醬供客人選擇。還有不少炸物和熟食,包括煎年糕、煎薄餅、炒粉絲、咸菜豬肚、豬腳薑等等。其中煎薄餅餡料豐富,熱吃令人回味。這些醃製肉燒過後配飯很開胃,飯是珍珠米,忍不住吃了一整碗除了以上的食物,亦有碗仔翅、豆腐花、雪糕、生果等等。飲品則以汽水為主,亦有啤酒提供。但由於食品大部分也是經醃製過,比較咸,會較為口乾。
今日中午公司活動,接近包場,拎食物都要排長長既人龍。

其中的薄燒牛肉較好吃,有個厚一點的牛肉卻較靭,咬不開。

餐廳也提供前菜和沙律,一般泡菜、醃芽菜也有提供。

沙律菜提供芝麻醬和凱薩沙律醬供客人選擇。

這些醃製肉燒過後配飯很開胃,飯是珍珠米,忍不住吃了一整碗

除了以上的食物,亦有碗仔翅、豆腐花、雪糕、生果等等。

飲品則以汽水為主,亦有啤酒提供。

但由於食品大部分也是經醃製過,比較咸,會較為口乾。
2017-08-06
Type of Meal
Lunch
2017-07-26 2869 views
大大隻甲由,睇見都興奮!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2017-03-11 5884 views
其實已經唔系第一次去吃漢和,不過荃灣呢間系第一次。次次去前菜、肉食都又多樣又新鮮不過呢,呢間啲甜品同調味料就好少款揀,尤其壽司,可能唔系主打,得兩款,樣就幾靚,料都嘛嘛,個餡仲一樣嘅,分別系用紫菜同蟹籽包住個盤咁大,似系礙位扮多款式。服務態度一般,似系平時餐館啲「唔多想理你」果隻,但系做野都快手嘅比我發下嘮騷咁啦今次帶屋企人黎試下午市自助餐,我覺得都算抵食嘅
個盤咁大,似系礙位扮多款式。
比我發下嘮騷咁啦

今次帶屋企人黎試下午市自助餐,我覺得都算抵食嘅
2017-03-11
$118 (Lunch)
2017-02-25 4590 views
仲記得細細個第一次請人食飯就係食呢間因為呢間又平又好又有燒肉、又有三文魚刺身、又有火龍果、有橙同埋有西瓜。平有平食,貴有貴食,其實,食呢d任食既野特別有青春嘅感覺,好似返返去中學年代咁,好慳家。我食嚟食去都係食牛肉。甜甜地、燒到小小燶嘅時候,加塊生菜,同埋豆瓣醬,再加埋一兩片生蒜頭,好好味。我個妹同我老公,佢哋都係食肉獸除咗牛,中式好多魚柳同埋羊肉。三個人食,買單620除咗任食燒肉、又有薑醋,而且全部凍飲都係免費任飲。雖然我食得唔多,不過真係好抵。
仲記得細細個第一次請人食飯
就係食呢間
因為呢間又平又好
又有燒肉、又有三文魚刺身、又有火龍果、有橙同埋有西瓜。

我食嚟食去都係食牛肉。

我個妹同我老公,佢哋都係食肉獸
除咗牛,中式好多魚柳同埋羊肉。

三個人食,買單620
韓流襲港多年,老牌漢和韓國料理是一間底食好味燒烤自助餐,價錢經濟,價廉物美,這個時勢最重要平靚正味美,而食物種類多,貨真價實,絕無欺場,常吃都能享受美食,食得開懷,大吃大喝!最重要是吃時段有四小時享受任飲任食!肉類繁多,韓式小菜,人參雞湯,碗仔翅,沙律,甜品及最味道的薑醋!飲品有啤酒及汽水任飲!雪糕和水果都是有供應!可以是各適其適,選擇自己喜歡的美食!真是: 飽暖思暢快,樂不思漢! 韓燒滿腸肚,盡在其和!
最重要是吃時段有四小時享受任飲任食!
真是: 飽暖思暢快,樂不思漢!
韓燒滿腸肚,盡在其和!
2016-09-17
2016-08-14 6359 views
地點不算太方便,但不用訂位。服務還可。5個人吃中午,600幾蚊!可以由11半坐到3點半,很好的消閒。食物方面不過不失,牛肉金菇好好食,雞翼都好。有朱古力棉花糖和雀巢雪糕
地點不算太方便,但不用訂位。服務還可。
2015-06-09 13702 views
為左補食返母親節飯,我家靚太揀左荃灣漢和韓國料理,坐定左就去拎野食啦有好多選擇,肥牛,羊肉,雞肉,八爪魚,茄子,金菇,豬扒,豬頸肉.......不過D肉類D味道都差唔多味,所以我都唔係食好多,反而隔離有泡菜韓國熟食都唔錯,唔太濃味,另外仲有三文魚,不斷新鮮出場,仲有煎堆,細細粒,其實都去過兩次,原來佢有D熱食有時會唔同款,我上一次係薑醋,今次係海鮮辣湯,感覺唔會次次都係差唔多款色,o岩哂我依D鐘意試唔同野既人,人參雞湯就差少少啦,無人參未但都唔算難飲!最後甜品唔少得雪糕同豆腐花啦,雪糕味道得兩種味我覺得太少啦,反而個豆腐花有驚喜,好香,好滑,糖自鐘意落幾多都得,食左兩碗,好滿足,哈哈!但講到服務就一般 般啦,每次要求佢地幫我換下塊鐵板都好似唔多鐘意甘!有時掛住傾計明明見佢望到都扮見唔到
2015-06-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$165 (Dinner)
2015-04-08 11198 views
是日跟屋企人family day完,表弟建議我們吃韓燒,那我們隨便就選了漢和。由於我們已訂了位,所以不用排隊。步入餐廳內不久便看到一排排的食物等著我們。單是用來韓燒的食物已有接近三十款 - 香腸、肥牛、牛仔骨、魷魚、午餐肉、芝士腸、紅腸、金菇、南瓜、雞扒、雞翼、香菇、魚柳、多春魚等等。冷盤款式也不少,大概有十多款。白菜、大荳芽、紅腰豆、栗米、青瓜、西芹、紅蘿白、車里茄、薯仔沙律、雲耳等等。有少量壽司 - 兩款普通的壽司卷、三文魚刺身和三文魚壽司。壽司方面,我只試了三文魚刺身和三文魚壽司。三文魚是頗肥美和新鮮,但三文魚壽司的飯有點過凍。熟食也有十多款 - 南瓜餅、薯條、三文魚、雞翼、生菜、薑醋、炒麵、炸春卷、炸饅頭等等。還有人蔘湯、老火湯、碗仔翅、熱糖水和凍涼粉。免費飲品方面有豆漿、五花茶和酸梅湯。我只是試了豆漿,完全唔掂,一點豆味也沒有,就像在喝些只是有白色的水一樣。正式開始燒了,但我只選了好幾樣作燒物,因為我還想試其他的東西。香腸、芝士腸、南瓜和香菇味道與平時吃到的無異,不過不失。雞翼味道討我喜歡,少少甜帶點微辣,非常滋味。肥牛金茹卷也不錯,肥牛頗鮮甜甘香還帶點牛肉味,與金菇一起吃是
有少量壽司 - 兩款普通的壽司卷、三文魚刺身和三文魚壽司壽司方面,我只試了三文魚刺身和三文魚壽司。三文魚是頗肥美和新鮮,但三文魚壽司的飯有點過凍。
還有人蔘湯、老火湯、碗仔翅、熱糖水和凍涼粉。
正式開始燒了,但我只選了好幾樣作燒物,因為我還想試其他的東西。香腸、芝士腸、南瓜和香菇味道與平時吃到的無異,不過不失。雞翼味道討我喜歡,少少甜帶點微辣,非常滋味。肥牛金茹卷也不錯,肥牛頗鮮甜甘香還帶點牛肉味,與金菇一起吃是一個很好的配搭。相反牛仔骨沒有甚麼牛肉味也沒有鮮甜的味道,可以不用再吃這個。魷魚同樣是差,沒有任何味道而且非常韌。
冷盤方面我也試了好幾樣。其實我相信白菜、莧菜、大荳芽和雲耳都是用了同一樣的醃料來醃製,所以味道都是同一樣。微咸而帶點蒜味,味道不過不失,如能帶點辣味會更滋味。而泡菜相對下味道比較出色,酸酸辣辣,不錯。
熱盤方面,我試了三文魚炒飯、煎餃子和韓式煎餅。三文魚炒飯沒有甚麼炒飯香,但三文魚頗肥美而鮮甜,整體上不過不失。煎餃子煎得有點油膩而且不夠香脆,令我有點失望。相反韓式煎餅煎得乾身不油膩,還煙煙韌韌,味道不錯。
碗仔翅方面好足料而且做得杰身,但味道始終做不到小食鋪吃到的那種風味。
這個薑醋看似平平無奇,其實它是整晚的亮點。酸甜度適中,豬腳軟綿綿,完全地吸收了薑醋的味道,而薑醋蛋也不錯。
椒鹽蝦咸香帶點微辣,非常惹味,加上蝦新鮮又鮮甜,十分美味。
吃過了鮮甜的蝦還以為蜆會同樣地鮮甜,誰不知這個蜆味和鮮甜味也沒有,即使炒得幾有鑊氣也沒有用,失敗之作。
咖哩魚蛋豬皮 - 魚蛋爽口彈牙,但豬皮卻一點也不爽口。這個咖哩魚蛋豬皮有點怪怪的,帶點微甜,我真的吃不慣。
選了豆腐花作我的甜品 - 豆腐花帶點豆香而且頗軟滑,口感好之餘,味道也不錯。
最後以cookie and cream雪糕作結,出奇地這雪糕頗軟滑和帶點牛奶香,但有點過甜。

漢和地方寬敞,一點也不會迫,但通風系統可再做好一點。以$178+10%一個人計算可以吃到這麼多款式的食物,加上熟食方面久不久又出新款式,真的是不錯。雖然這裡的食物不算是好好,但以這相宜價錢吃到這些食物,算是合格。
2015-04-05
$196 (Dinner)
2014-07-22 15044 views
我地6:45pm去到已經坐了2/3 人, 跟住好快就full 左, 最初冷氣都ok, 但後來就愈來愈焗, 好大油煙味; 食物方面, 熟食種類算多, 三文魚都ok, 不停供應, 但湯方面就一般, 包括人參雞, 碗仔翅, 中湯; 燒烤食物中, 我覺得牛肉最好, 其次係雞翼, 牛仔骨, 魷魚......., 唔好食的有魚柳, 好大陣雪味, 同埋墨魚仔, 好林; 甜品方面, 豆腐花好滑, 桂花糕都ok, 煎堆仔就好難食; 另外, 汽水唔包, $15 蚊3 支!
2014-07-21
$200 (Dinner)
2014-04-22 15423 views
之前成日黎漢和,一直都覺得佢D野食質素唔錯。仲好多選擇豬、牛、雞、魚、魷魚等幾十款任君選擇,不過我最鍾意既係牛仔骨,因為佢非常非常入味,而且唔會太難。冬菇平時我都唔鍾意食,不過係依到就係另計,依到既冬菇經過浸醃,好好味,非常入味。另外魷魚鬚都唔錯,燒完之後好香好惹味,正。不過竟然任食食物竟然有一個調味品區,有生菜、生蒜片、辣椒粒咁樣,正宗食法係用生菜同肉和生蒜包住來食,估唔到依到都有有生菜同蒜片,好吸引,正宗的食法加埋佢D肉真係一流。佢都有熟食區和凍野食區。又有三文魚刺身、壽司、生果、咩咩咩糕點都有。不過三文魚刺身每次一出,好快就比人拎哂,刺身尚算新鮮,幾厚身唔錯,又有雪糕食,正!
另外魷魚鬚都唔錯,燒完之後好香好惹味,正。
不過竟然任食食物竟然有一個調味品區,有生菜、生蒜片、辣椒粒咁樣,正宗食法係用生菜同肉和生蒜包住來食,估唔到依到都有有生菜同蒜片,好吸引,正宗的食法加埋佢D肉真係一流。佢都有熟食區和凍野食區。又有三文魚刺身壽司、生果、咩咩咩糕點都有。不過三文魚刺身每次一出,好快就比人拎哂,刺身尚算新鮮,幾厚身唔錯,又有雪糕食,正!

2014-01-12 14417 views
男友舊同事CH之後約男友同幾個舊同事o係29-12-2013(Sun)食個韓燒晚飯,男友叫埋我去,我o地總共有8個人,由於只有我同男友唔使返工,我o地就先去攞位,經理俾o左間十人房我o地,安頓好就攞o野食.幾好o既有:1. – 2.韓國粉絲(熟食)朱古力雪糕,估唔到有朱古力粒o係入面,有驚喜.正常,冇問題o既:3. – 12.三文魚刺身金菇肥牛卷好大卷,要燒耐啲至得.肥牛,牛肉,腸仔,脆皮腸,薄切牛(月展)豆腐花酸梅湯碗仔翅味道一樣o既有:13. – 16.咖哩雞翼,唔知咩雞翼,雞髀肉,豬扒麻麻o既有:17. – 22.唔知咩魚塊多春魚炸三文魚咋渣豆漿,開粉豆漿,淡芒果布甸重有好多熟食我o地都冇食,而且源源奉上,唔使愁唔夠要爭.抵食係2.5分呢個食評分數係:味道: 3 環境: 5 服務: 4 衛生: 3 抵食: 3    OK面
安頓好就攞o野食.

幾好o既有:
1. – 2.
韓國粉絲(熟食)
朱古力雪糕,估唔到有朱古力粒o係入面,有驚喜.

正常,冇問題o既:
3. – 12.
三文魚刺身
金菇肥牛卷
好大卷,要燒耐啲至得.
肥牛,牛肉,腸仔,脆皮腸,薄切牛(月展)
豆腐花
酸梅湯
碗仔翅

味道一樣o既有:
13. – 16.
咖哩雞翼,唔知咩雞翼,雞髀肉,豬扒

麻麻o既有:
17. – 22.
唔知咩魚塊
多春魚
炸三文魚
咋渣
豆漿,開粉豆漿,淡
芒果布甸

重有好多熟食我o地都冇食,而且源源奉上,唔使愁唔夠要爭.

抵食係2.5分

呢個食評分數係:
2013-12-29
$185.00 (Dinner)
Celebration
New Year's Eve
2013-11-08 12334 views
從來都不是食肉獸,但偶然都想吃一頓韓式燒烤。如要到正宗的韓國菜餐廳,我這個孤寒鬼一定唔會捨得,加上朋友圈中有些大胃王,而我算是胃口較小,若果一起去正宗的韓國菜館,我會有種「唔抵」的感覺,所以想吃韓燒,我會選擇這種任飲任食的韓燒餐廳。我是第三次來漢和,一直以來對它的食物質素都感覺不俗。豬、牛、雞、魚、魷魚等幾十款任君選擇,我最喜歡是它的牛仔骨,非常入味,最喜歡吃骨的我每次可以吃上十件。冬菇亦是我另一至愛,這裡的冬菇經過浸醃,很入味。魷魚鬚也不錯,燒過後很香很惹味,多春魚亦很肥美。令我最有意外驚喜的,是在燒烤食物自助區旁邊有一個調味品區,有生菜、生蒜片、辣椒粒,我曾到過韓國旅行,當地人的正宗食法是用生菜把烤肉和生蒜包起來吃,想不到這裡也有生菜和蒜片供應,但我相信沒有許多人知道正宗的食法。除了烤物外,亦有熟食區和凍柜區。凍柜內有三文魚刺身、壽司、生果、糕點等。三文魚刺身每次一出,便會被人全掃而空,幸好我們坐在附近,所以很容易看得到有甚麼食物剛剛端出。刺身尚算新鮮,壽司的飯比較難吃,卷物的紫菜已經是軟而靱,芥辣是用水溝出來的,溝得有點過稀,看上去有點嘔心。凍柜區旁別是冷盤區,有啫喱糖、沙律、泡

除了烤物外,亦有熟食區和凍柜區。凍柜內有三文魚刺身壽司、生果、糕點等。三文魚刺身每次一出,便會被人全掃而空,幸好我們坐在附近,所以很容易看得到有甚麼食物剛剛端出。刺身尚算新鮮,壽司的飯比較難吃,卷物的紫菜已經是軟而靱,芥辣是用水溝出來的,溝得有點過稀,看上去有點嘔心。
凍柜區旁別是冷盤區,有啫喱糖、沙律、泡菜等等,但我沒有試食過,不知味道如何。
冷盤區再過一點是熟食區,有韓式餃子、韓式煎餅、年糕、豆沙鍋餅、炸饅頭、豬紅蘿蔔、豬腳薑、湯等等,炸饅頭算是不錯,豬紅蘿蔔也很入味。
甜品方面,雪糕有兩款,我比較喜歡朱古力味,每次我也會吃上幾球。木桶豆腐花非常香滑,通常我會一開始便吃豆腐花,因為豆腐花是不會添補的。
最後,不得不讚這店的員工真的非常公度,我們有一位朋友仔遲到,大概九點半後才到,待應把他按宵夜時段的價錢。
2013-11-07
$163 (Dinner)
朋友們沒有試過食這間的任食韓燒,所以決定前往最憎既荃灣區試一試每人2舊水,任你食肉類選擇幾20款,其中以雞翼,雞肉最好食,一來雞肉點燒衰極有限,二來調味夠重SQUID也不錯,十分香口和帶點辛辣漢和也有3文魚刺身任你隊,但水準有限,幾瘦下,魚味也不足,加上提供既魚生豉油和芥辣質素很低,少吃為妙而漢和既衛生程度也越來越低,地下,碗碟也不算很衛生幸好食物是用來燒,唔怕既.佢地既泡菜選擇也幾多,水準一般,但大大盤任你拎還是幾爽快不過APPLE TO APPLE,其他任食韓燒比這寶號更差,所以漢和還是首選
每人2舊水,任你食

SQUID也不錯,十分香口和帶點辛辣

而漢和既衛生程度也越來越低,地下,碗碟也不算很衛生

幸好食物是用來燒,唔怕既.

佢地既泡菜選擇也幾多,水準一般,但大大盤任你拎還是幾爽快

2013-02-25
$200 (Dinner)
2013-06-29 8164 views
          當日12:10上到去餐廳~差唔多食左3個鐘先走~幾抵呀,$78再加1~都係80幾蚊~環境,SERVICE都不錯~我們坐的卡位近窗的~飲品有豆漿,但五花茶真係過甜呀…而酸梅湯也是偏甜. 肉類都幾多~肥牛不錯,雞翼也是十分之搶手~有少少辣,但燒起上黎非常之惹味~即使外皮有少少變焦,但中間D肉都未必咁快熟,真係要比耐性去嶋雞翼架~有蜜糖味TIM, 好正架~~ 雞肉,牛肉的肉質都不錯喔~但我見茄子….比成盤油浸住,感覺都令人沒有胃口………我都未試過燒秀珍菇….不過燒到少許金黃色即可食用~但都係燒花菇好D~好大隻呀~熟透果陣會變細左少少~味道不錯~泡菜尤魚酥, 尤魚片細細片,也是很爽口呀~值得一吃再吃~又好快熟呢~而墨魚仔真係好大隻~但D腳O既部份成日都燒到未熟O既狀態~反而熟食區的選擇真係好少呀,炒飯都OK,但韓式炒粉絲就麻麻地~但薯條竟然凍晒..用冷盤來放著..真係睇見都唔想食..….薯仔沙律過多醬…..大豆芽就OK…….SUSHI一望落去都覺得好似粢飯O既FEEL~飯粒又完3唔分明..到底係用咩做呢??食完1件..受夠了~芒果布丁 賣相的顏色實在假假地咁~~紅豆糕反而O
熟食~一般

燒呀燒~

好多野食~~~

雞翼

朱古力雪糕

再來熟食,糕點~

WOW!!!滿滿的~

飲品有豆漿,但五花茶真係過甜呀…而酸梅湯也是偏甜.

泡菜尤魚酥,
尤魚片細細片,也是很爽口呀~值得一吃再吃~又好快熟呢~而
墨魚仔真係好大隻~但D腳O既部份成日都燒到未熟O既狀態~
….薯仔沙律過多醬…..
大豆芽就OK…….
芒果布丁 賣相的顏色實在假假地咁~~紅豆糕反而OK~
另外有碗仔翅,人參湯,綠豆沙~
朱古力雪糕 有很多朱古力粒
真係好夠冰凍,又好難「不」上來..好實吞噬!!我朋友一碗裝左5個球~勁!!!!
收碟比漢陽苑收得快~不過有朋友只係燒唔食,搞到其他人都食左好多~分晒俾我地食..次次食完韓燒之後,成個口都覺得係油..有少少嘔心FEEL….
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$86 (Lunch)
雞翼
朱古力雪糕