-𝙃 𝙊 𝙉 𝘽 𝙐 本眾所周知觀塘工業區特別多餐廳而駱駝漆大廈就最為人熟悉但每次行過都多人到暈 尤其搭lift 果度今次就搵到一間離駱駝漆只有幾分鐘路仲要係高質又chill 既Cafe ✨🌽 粟米芝士棒 ($58)一放低就已經聞到勁香既烤芝士味除左芝士味外 仲有粟米既清甜 同少少辣粉同蔥花成個味道層次豐富 風味十足 食唔停口~🐖 豬頸肉沙嗲黑麥包 ($98)鬆軟既黑麥包吸左豬頸肉既油脂同埋沙嗲醬 好有東南亞風味而且最中意係有埋火箭菜成件事都係意外地夾合 同惹味 🥳🦐 大頭蝦意大利麵($148)同平時食開既大蝦意粉非常唔同大頭蝦新鮮 啖啖肉 仲可以將蝦頭汁吱落意粉如果大頭蝦再有火灸一下相信會更加香口惹味🤤🤤🔥意粉口感適中 最特別係個醬汁估唔到係用3色椒去煮 配合埋蝦肉個醬汁係格外鮮甜 好味 同平時食既好唔同🥰🐣 焦糖燉蛋 ($58)看似細細個既燉蛋其實份量十足面頭既焦糖香脆 面入面蛋香味濃郁 比起出面既燉蛋更加creamy ✨🍹鮮果茉莉花茶 ($48)個人特別偏好呢款果茶💖入面係放有大量兼大大片既香橙檸檬同火龍果配合埋呢個令茶底 整個調味都好對我口味🤤而家天氣開始熱 點呢個岩晒 可以解
𝙃 𝙊 𝙉 𝘽 𝙐 本

眾所周知觀塘工業區特別多餐廳
而駱駝漆大廈就最為人熟悉
但每次行過都多人到暈 尤其搭lift 果度
今次就搵到一間離駱駝漆只有幾分鐘路
仲要係高質又chill 既Cafe ✨

🌽 粟米芝士棒 ($58)
一放低就已經聞到勁香既烤芝士味
除左芝士味外 仲有粟米既清甜 同少少辣粉同蔥花
成個味道層次豐富 風味十足 食唔停口~

🐖 豬頸肉沙嗲黑麥包 ($98)
鬆軟既黑麥包吸左豬頸肉既油脂
同埋沙嗲醬 好有東南亞風味
而且最中意係有埋火箭菜
成件事都係意外地夾合 同惹味 🥳

🦐 大頭蝦意大利麵($148)
同平時食開既大蝦意粉非常唔同
大頭蝦新鮮 啖啖肉 仲可以將蝦頭汁吱落意粉
如果大頭蝦再有火灸一下
相信會更加香口惹味🤤🤤🔥
意粉口感適中 最特別係個醬汁
估唔到係用3色椒去煮 配合埋蝦肉
個醬汁係格外鮮甜 好味 同平時食既好唔同🥰

🐣 焦糖燉蛋 ($58)
看似細細個既燉蛋其實份量十足
面頭既焦糖香脆 面入面蛋香味濃郁
比起出面既燉蛋更加creamy ✨

🍹鮮果茉莉花茶 ($48)
個人特別偏好呢款果茶💖
入面係放有大量兼大大片既香橙檸檬同火龍果
配合埋呢個令茶底 整個調味都好對我口味🤤
而家天氣開始熱 點呢個岩晒 可以解渴🥰

🍹火龍果奇亞籽茉莉花茶($48)
呢度畀既火龍果同奇亞籽都好有誠意
茶底同樣地係唔錯的 比起鮮果茶會冇咁甜~
所以呢個岩晒想要排毒健康人士💪

2022-04-17
Type of Meal
Lunch
2022-04-21 50 views
今日自己喺觀塘行街,到佐食飯時間,就想搵間環境好高質素嘅餐廳食下嘢,享受一個人嘅時間~最後就搵到呢間餐廳餐廳名:Hunbo 本餐廳地址:觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖觀塘地鐵站B1出口直行五分鐘就到,位置十分便利,好易就搵到間餐廳。嚟到餐廳,店員安排入座,都親切有禮貌。可能由於餐廳啱啱開張,裝修都幾新淨。而且有室內同埋室外兩個地方可以揀嚟坐!我最後就揀佐室內,可以聽住店內播嘅音樂,都幾舒適~由於得自己一個人,所以叫嘅嘢唔多,叫佐兩樣嘢食。南乳雞翼 $ 58炸得好香口,最緊要入面仲keep到好多肉汁,份量都足夠。🥰美國牛肉芝士竹炭漢堡 $ 148 第一次食竹炭漢堡,黑色嘅漢堡都幾過癮,打卡一流。漢堡好大個,足料。漢堡排好多肉汁,火候控制得好好👍🏼雖然得一個人嚟食,試嘅嘢唔多,但每樣都高質,值得一試。希望下次可以試埋餐廳其他fusion菜。🤤
最後就搵到呢間餐廳

餐廳名:Hunbo 本
餐廳地址:觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖

嚟到餐廳,店員安排入座,都親切有禮貌。

由於得自己一個人,所以叫嘅嘢唔多,叫佐兩樣嘢食。

南乳雞翼 $ 58
炸得好香口,最緊要入面仲keep到好多肉汁,份量都足夠。🥰

美國牛肉芝士竹炭漢堡 $ 148

2022-04-20
2022-04-20 71 views
Honbu係 Boon既姐妹店,之前食過Boon,野食質素好有保證,所以今次好放心黎試Honbu呢到環境好闊落,仲有outdoor位置芝士粟米棒 $58粟米切開細細舊,更方便食用,而且燒過有陣香味 食落甜甜地,芝士又咸咸地😋腐乳吉列豬扒竹炭漢堡 $128呢個上枱真係不得了!嘩一聲😲塊豬扒仲大過我塊面咁得唔得架?真係堅抵食!😂雖然話係腐乳,但味道較subtle,好易令人接受。個包都唔錯,幾軟身鰹魚熟成封門柳 $168封門柳個顏色好靚,熟度岩岩好,食落幾嫩。連啲配菜都好出色!栗米仔,小西蘭花,翠玉瓜都煎得好好味😋係薯仔稍為生左少少香蕉朱古力花生醬忌廉千層窩夫酥 $68呢個組合好邪惡!但無得輸👍🏻croffle 即係croissant+waffle,mix埋一齊好酥脆!香蕉上面仲有焦糖!呢個甜品係我今餐最愛♥️真係必試野飲方面都好健康又少甜👍🏻火龍果奇亞籽茉莉花茶 $48焦糖布丁博士茶 $38
呢到環境好闊落,仲有outdoor位置

芝士粟米棒 $58

腐乳吉列豬扒竹炭漢堡 $128

鰹魚熟成封門柳 $168
封門柳個顏色好靚,熟度岩岩好,食落幾嫩。

香蕉朱古力花生醬忌廉千層窩夫酥 $68
呢個組合好邪惡!但無得輸👍🏻

野飲方面都好健康又少甜👍🏻
火龍果奇亞籽茉莉花茶 $48

焦糖布丁博士茶 $38

2022-04-19 61 views
觀塘,其實又點止駱駝漆大廈?每次去觀塘多數會喺駱駝漆大廈尋尋覓覓,其實如果肯行前多幾步,又會發現其實重有好幾間高質餐廳其中心水之一,絕對係 @honbu_hk🐣蟲草花磨菇忌廉雞湯麵包一小片,烘得香脆,蘸上湯,散發中西Fusion氣息🦑炸魷魚明太子黑麥包喜歡黑麥包配上肉嘅油脂今次選了炸魷魚明太子魷魚厚切炸至酥脆,肉質彈牙加上麥包是神來之筆🐃美國牛肉芝士竹炭漢堡 包控對這款竹炭漢堡讚口不絕,包身不乾啃,夠彈力沒有軟扒扒用料十足但吃時不論盡,如果漢堡肉再咸少少,就非常對我口味!🍞捉緊春天的尾巴坐了在outdoor位置點了French Toast,品味一點點的甜膩,忌廉充滿奶香, 主觀覺得麵包要配香蕉一口Toast,再配搭香蕉乳酪沙冰下午茶這樣吃也是很搭每次去觀塘吃飯都想起去駱駝漆大廈排隊今次找到 @honbu_hk突然覺得輕鬆咗,呢段時間推薦坐去Oudoor,享受不同的用餐體驗今日order 📝1)蟲草花磨菇忌廉雞湯 $58.002)美國牛肉芝士竹炭漢堡 $148.003)炸魷魚明太子黑麥包$98.004)法式多士 $78.005)Caffè Latte $38.006)香蕉乳酪沙冰 $58
觀塘,其實又點止駱駝漆大廈?
每次去觀塘多數會喺駱駝漆大廈尋尋覓覓,
其實如果肯行前多幾步,
又會發現其實重有好幾間高質餐廳
其中心水之一,絕對係 @honbu_hk

🐣蟲草花磨菇忌廉雞湯
麵包一小片,烘得香脆,
蘸上湯,散發中西Fusion氣息

🦑炸魷魚明太子黑麥包
喜歡黑麥包配上肉嘅油脂
今次選了炸魷魚明太子
魷魚厚切炸至酥脆,肉質彈牙
加上麥包是神來之筆

🐃美國牛肉芝士竹炭漢堡
包控對這款竹炭漢堡讚口不絕,
包身不乾啃,夠彈力沒有軟扒扒
用料十足但吃時不論盡,
如果漢堡肉再咸少少,就非常對我口味!

🍞捉緊春天的尾巴坐了在outdoor位置
點了French Toast,品味一點點的甜膩,
忌廉充滿奶香, 主觀覺得麵包要配香蕉
一口Toast,再配搭香蕉乳酪沙冰
下午茶這樣吃也是很搭

每次去觀塘吃飯都想起去駱駝漆大廈排隊
今次找到 @honbu_hk
突然覺得輕鬆咗,
呢段時間推薦坐去Oudoor,
享受不同的用餐體驗

今日order 📝

1)蟲草花磨菇忌廉雞湯 $58.00
2)美國牛肉芝士竹炭漢堡 $148.00
3)炸魷魚明太子黑麥包$98.00
4)法式多士 $78.00
5)Caffè Latte $38.00
6)香蕉乳酪沙冰 $58.00
放假約左朋友食飯,去左觀塘工廈既一間新餐廳,佢係 Boon 既姊妹店,之前都有食過,啲西餐同甜品好高質!咁呢間應該都唔差啦😼佢有室內同室外,見今日涼涼地我哋就坐左係出面,靜靜地傾下計😛🔸南乳雞翼💯個南乳味好出,香噴噴,炸漿都好薄,夠晒脆😋旁邊仲有明太子沙律醬~🔸蟹皇蟹肉意大利麵🦀呢個意粉的分量好足,蟹肉既醬汁帶有鹹香味,而且加左蟹籽同翠玉瓜,食落好有口感✔️🔸油封鴨腿陳腎飯油封鴨腿既肉質好軟腍,有肉汁。另外個陳腎飯都幾特別 ,有啲似海南雞個油飯,有粒粒陳腎,好香😍我鐘意呢個飯多啲😆🔸檸檬蛋白霜千層窩夫酥🧇🍋💯呢個超級推薦😻窩夫酥鬆脆,加上酸酸地檸檬醬同甜甜地既蛋白霜,味道好夾,十分開胃😻🔸香蕉乳酪沙冰最鐘意沙冰無沙冰feel,唔會有碎冰,打得好滑,唔會太甜👍🏻👍🏻🔸火龍果奇亞籽茉莉花茶面頭有好多火龍果粒粒,仲要落左好多奇亞籽,口感十足😻🔸焦糖布丁博士茶🍮呢個係UK Teapigs既茶包,不過都好紅茶味,飲落又真係有布丁味,感覺幾得意😽📍#本 (#觀塘美食)觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk

🔸南乳雞翼💯

🔸蟹皇蟹肉意大利麵🦀

🔸油封鴨腿陳腎飯

🔸檸檬蛋白霜千層窩夫酥🧇🍋💯

🔸香蕉乳酪沙冰

🔸火龍果奇亞籽茉莉花茶
面頭有好多火龍果粒粒,仲要落左好多奇亞籽,口感十足😻

🔸焦糖布丁博士茶🍮

📍#本 (#觀塘美食)
觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
  • 南乳雞翼
  • 檸檬蛋白霜千層窩夫酥
  • 火龍果奇亞籽茉莉花茶
觀塘高質食店 Boon 開咗新嘅姊妹店,店名叫做 🌟Honbu 本🌟,主打Fusion菜!新店同樣位於觀塘嘅工廠區,包含室內外位置,地方更大,可以容納更多食客!👍🏻🌹焦糖雞翼 $58酥脆嘅雞翼加入濃厚嘅焦糖醬🤎,上面再加少少脆口嘅莓乾🍓,Good Starter!😍🍝卡邦尼意粉 $138🧀芝士味嘅咸香十分突出,再加上煙肉🥓及醬汁,唔錯!✨油封鴨腿陳腎飯 $138大大隻嘅油封鴨腿皮脆肉嫩!😋Fusion嘅陳腎油飯🍚飯粒分明,滿帶油香,真係做得幾出色!🥰💗法式多士 $78浸滿蛋醬嘅多士烤至微焦,賣相誘人!🤩🍓士多啤梨乳酪沙冰 $58沙冰打至極為細滑,顏色悅目,甜美可口!😘☕️Rooibos Creme Caramel Tea $38清新解膩!

🌹焦糖雞翼 $58

🍝卡邦尼意粉 $138

🧀芝士味嘅咸香十分突出,再加上煙肉🥓及醬汁,唔錯!

✨油封鴨腿陳腎飯 $138

💗法式多士 $78

浸滿蛋醬嘅多士烤至微焦,賣相誘人!🤩

🍓士多啤梨乳酪沙冰 $58
沙冰打至極為細滑,顏色悅目,甜美可口!😘

清新解膩!
2022-04-18 42 views
今日趁著復活節假的最後一日,同友人在APM逛完街,就想去工廈Café hea嘆下午茶,聽朋友説這間新開的Café坐得舒服,食物好味,就決定過嚟一試。餐廳有室內和室外,今天少許清涼,所以揀在室外用餐。我們二人點了蔬菜沙律,蟲草花磨菇忌廉雞湯,醉烤三黃雞,千層窩夫酥-檸檬蛋白霜,士多啤梨乳酪沙冰。蔬菜沙律 $78 - 有火箭菜,雜菇,小粟米芯,番石榴並加有淡淡的麻油味,好清新,不像其他沙津加了醬汁會好水,而旦有蕃石榴好香好好食。蟲草花磨菇忌廉雞湯 $58 - 濃濃的忌廉雞湯有少少蟲草花味,並配有一條牛油多士,沾湯食,好正。醉烤三黃雞 $168 - 送上來已經很香,可能有用酒去腌煮,有酒香味和雞肉好嫰滑,雞翼同雞脾位都好滑,配有雞汁和配菜,食落不覺肥膩。千層窩夫酥-檸檬蛋白霜 $68 - 這是最驚喜和摯愛,因為這是Waffle 同Croissant 的混合體,非常酥脆,仲要個topping係檸檬蛋白霜,酸酸甜甜,秒速KO,連飲品都等吾切打卡。士多啤梨乳酪沙冰 $58 - 酸甜清爽,而且很抵飲,好大杯。邊傾邊食,不經不覺就坐了個幾鐘,待應親切可人,一定會再幾朋友來Encore。
2022-04-18
$250 (Tea)
  • 千層窩夫酥-檸檬蛋白霜
  • 醉烤三黃雞
2022-04-18 32 views
餐廳裝潢採用色彩和諧的水泥風格,簡約中帶點小清新, 更有outdoor位置選擇,天氣好嘅時候曬曬太陽 吹吹自然風也不錯☀️ 🖤炸魷魚明太子黑麥包 $98一上菜就聞到勁香嘅炸魷魚味配埋明太子醬汁一齊食份外惹味😋黑麥包係軟屬質地,無烘過的,食嘅時間要2隻扶住🤣 🍝蟹王蟹肉意大利麵 $148蟹膏和蟹肉絲份量好多🤩味道都幾香濃意大利麵係我鍾意嘅質地,偏硬身得黎有口感 🥣日本蠔湯 $88蠔湯嘅蠔味真係好濃沃😍 調味亦都非常足夠仲有軟熟麵包可以蘸湯食 🥐檸檬蛋白霜牛窩夫 $68而家最興嘅牛窩夫甜品~檸檬醬和蛋白霜份量都好多,完全唔怕唔夠味檸檬醬酸酸甜甜,配上蛋白霜嘅順滑口感,和牛窩夫嘅牛油香,真係好match💯 🍓士多啤梨乳酪沙冰 $58🍍菠蘿乳酪沙冰 $582款沙冰份量都好多,高到成座山咁😆味道非常清新,飲落又唔會太甜,感覺都幾健康~

🖤炸魷魚明太子黑麥包 $98
一上菜就聞到勁香嘅炸魷魚味
配埋明太子醬汁一齊食份外惹味😋
黑麥包係軟屬質地,無烘過的,食嘅時間要2隻扶住🤣

🍝蟹王蟹肉意大利麵 $148
蟹膏和蟹肉絲份量好多🤩味道都幾香濃
意大利麵係我鍾意嘅質地,偏硬身得黎有口感

🥣日本蠔湯 $88
蠔湯嘅蠔味真係好濃沃😍 調味亦都非常足夠
仲有軟熟麵包可以蘸湯食

🥐檸檬蛋白霜牛窩夫 $68
而家最興嘅牛窩夫甜品
檸檬醬和蛋白霜份量都好多,完全唔怕唔夠味

🍓士多啤梨乳酪沙冰 $58
🍍菠蘿乳酪沙冰 $58
2款沙冰份量都好多,高到成座山咁😆
味道非常清新,飲落又唔會太甜,感覺都幾健康~
2022-04-16
Type of Meal
Lunch
2022-04-17 39 views
Boon 的新姐妹店主打fusion菜,食物如預期一樣好吃~環境更大更舒服🤍 有室外跟室內座位,感覺好cozy📸:▫️焦糖雞翅 ($58)▫️大頭蝦意大利麵 ($148)▫️炸魷魚明太子黑麥包 ($98)▫️香蕉朱古力花生醬Croffle ($58)▫️火龍果奇亞籽茉莉花茶 ($48)▫️朱古力奶泡 ($48)無論是食物的味道或特別程度都不輸於Boon😋個人最喜歡的是火龍果茶!!覺得大概是我喝過最好喝的果茶~茶很香卻很清爽不會苦澀,果味搭得恰到好處~巧克力奶泡的棉花糖超可愛的🥰飲料也不會過甜!食物方面水準也很不錯~雞翅酥脆保留肉汁,意麵的醬汁非常濃郁,有泰式冬蔭功的風味👍🏻👍🏻黑麥包超特別的,鳳梨配炸魷魚圈很解膩,加上明太子的組合味道超有層次!推薦大家去😋

📸:
▫️焦糖雞翅 ($58)
▫️大頭蝦意大利麵 ($148)
▫️炸魷魚明太子黑麥包 ($98)
▫️香蕉朱古力花生醬Croffle ($58)
▫️火龍果奇亞籽茉莉花茶 ($48)
▫️朱古力奶泡 ($48)

餐廳:本 (觀塘)地址:觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖去過觀塘 @booncuisine 應該知道佢哋同樣位於觀塘工業區嘅姊妹店——本 @honbu_hk 啱啱開始試業階段🎉,以一個復古嘅面貌去將全新嘅西式fusion Menu帶比大家🍽以日本名 “Honbu” 為名,意思喺「本部」,希望親朋好友可以喺疫情慢慢好轉之際,有一個大本營可以聚埋一齊,聚舊相好,享受能夠「一齊」同埋「食好西」嘅時光🥰。除咗同 @booncuisine 一樣提供多款高質嘅西式Fusion菜之外,佢哋仲加入多咗好多亞洲特色嘅元素喺每一道菜裡面,所用嘅食材亦喺新鮮同較時令,例如腐乳吉列豬扒竹炭漢堡🍔、蟲草花磨菇忌廉雞湯🥣、欖菜醬薯條🍟等,真喺夠晒特色😍,相信出面都未必搵到餐廳有兩個Area,趁住今日有太陽又有啲風唔會太熱🌞,我就揀咗坐喺室外,而大部分人都坐室內,相對就比較少人,坐都坐得舒服自在啲😌✝️三黃雞蔬菜沙律 $98三黃雞即喺指黃羽毛、黃喙同黃腳嘅雞🐓,仲要求皮膚都喺黃色嘅,呢種雞嘅雞肉肉質嫩滑,脂肪豐飽滿得嚟雞嘅鮮味仲好突出,加咗新鮮火箭菜、粟米芯、杏鮑菇、青瓜🥒、石榴撈成嘅沙律🥗,聞同食落都有
餐廳:本 (觀塘)
地址:觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖

✝️三黃雞蔬菜沙律 $98
三黃雞即喺指黃羽毛、黃喙同黃腳嘅雞🐓,仲要求皮膚都喺黃色嘅,呢種雞嘅雞肉肉質嫩滑,脂肪豐飽滿得嚟雞嘅鮮味仲好突出,加咗新鮮火箭菜、粟米芯、杏鮑菇、青瓜🥒、石榴撈成嘅沙律🥗,聞同食落都有陣陣麻油香😍,
雞肉份量仲唔少,仲要喺手撕落嚟,一啲骨都無,唔錯唔錯👍

✝️卡邦尼意粉 $138
我成日都話最簡單最普通嘅食物喺最難整得好食😛,Carbonara周圍都喺,好食嘅真喺少之有少。
呢度嘅Carbonara鮮蛋黃香好出🤩,蛋黃漿黏黏嘅口感豐富咗意粉嘅滋味,一片片嘅Parmesan Cheese加埋鹹香嘅煙肉碎令意粉變得簡單而好食,仲一啲都唔油膩,唯獨個人覺得鹹咗少少🤏,稍微調整一吓一定perfect😏

✝️豬頸肉沙嗲黑麥包 $98
豬頸肉切成細細條拎去煎香,食落表面焦脆香口,肉質軟嫩香得嚟帶有啲肉汁💦,加上小菜苗、火箭菜同香得嚟唔會太濃烈嘅沙嗲汁,已經夠晒惹味🤤,連埋歐洲流行嘅黑麥麵包一齊食,高纖且低升糖指數,對比起白麵包較為健康,焗香微微脆口令成個配搭更出色😎

✝️香蕉朱古力花生醬忌廉千層窩夫酥 $68
烤得酥脆嘅千層窩夫酥🧇,上面加咗朱古力醬同花生醬🥜,擺上焦糖香蕉之外🍌,再灑上糖霜,未食之際緊喺要打返張卡先啦📸。
對於鍾意食甜品嘅人嚟講,呢個甜品嘅性價比又真喺幾高,當中式花生醬配埋西式嘅甜品,我就好鍾意呢個Mix and Match,唔知你又鍾唔鍾意呢🤪?
2022-04-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2022-04-16 51 views
今日係復活節假期嘅第一日,但係公司有啲嘢做,所以都係要返咗公司,一放工就喺附近搵嘢食,見到呢間新嘅餐廳就上咗去試吓諗住食個Tea~ 餐廳啱啱開張唔算多人,地方都幾寬敞,有室內同埋室外揀,我就揀咗室內嘅座位Croffle千層窩夫酥 $68有檸檬蛋白霜或者香蕉朱古力花生醬忌廉兩種口味,我就揀咗朱古力花生醬忌廉~ Cream軟滑,香蕉花生醬同埋朱古力絕對係Perfect match,因為呢排大熱有酥脆嘅牛角窩夫,邪惡嘅食物永遠都係Comfort Food~ 食完今日嘅煩悶心情已經一掃而空Foamy Chocolate凍朱古力奶泡食完甜品再飲多杯甜野,凍凍地滑滑地非常之爽😌

Croffle
千層窩夫酥 $68

Foamy Chocolate
凍朱古力奶泡
食完甜品再飲多杯甜野,凍凍地滑滑地非常之爽😌
  • Croffle