插水一試!喺我潛水咁多間食肆之後,今次終於游到HONJOKKO呢家熱爆嘅日式fusion鋪頭來試下佢哋嘅Tasting menus - Fukurokuju。首先,一碟清新嘅Edamame伴隨嘅小清新悠悠Yuzu味,海鹽同AO nori嘅點綴真係唔錯,正!嗰兩杯Mocktail,飲落去幼滑得黎又夠曬Creative,好正!一啖Ankimo,鮟鱇魚肝呢件藝術品居然咁滑咁嫩,細膩得嚟又帶點柚子嘅香氣。黎到唔係太潮嘅Salmon Puff,其實都出奇地鮮美多汁,酸酸甜甜嘅爽口感完全喚醒咗我嘅味蕾!再講講啲Sashimi,每一片都係又肥嘟嘟又新鮮,切得嘗得出手勢,質感一流。卷物嚟咗,Otoro嘅煙燻香由鼻息中飄過,生猛得滯。最後,Robata pork belly真係令人驚喜,外層微酸嘅yuzu daikon配上溫和嘅蜜汁Ponzu,簡直係對舌尖嘅至臻寵愛。香滑嘅Sea bass saikyoyaki嘅魚皮燒得啱啱好,整道菜都係咁飄香,當然仲有Mizuna salad嘅清新令整體回味無窮!每一口都彷彿躍動住各種味道,嗱,呢間HONJOKKO實乎名副其實為我呢個吃貨送上咗一次難忘嘅味覺之旅!
📍鰂魚涌 𝚀𝚞𝚊𝚛𝚛𝚢 𝙱𝚊𝚢❝抵食又滿足的Sushi & Steak Night🤤🍣🐮🎌精緻摩登日本菜 · 環境格調滿分🌙❞Pirata Group旗下走精緻摩登風格的日本菜Honjokko🎌環境高級優雅有格調🌙宜家新出Sushi & Steak Night Menu好抵食‼️一次過滿足晒兩個願望😍仲有和牛扒添!🐮只限星期一、二晚~🤟🏻😋超推介大家一試~🍣🥩𝐖𝐚𝐬𝐡𝐨𝐤𝐮 𝐌𝐞𝐧𝐮 $498 pp. (4.5/5)(𝘈𝘷𝘢𝘪𝘭𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘌𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘔𝘰𝘯 & 𝘛𝘶𝘦 𝘯𝘪𝘨𝘩𝘵)-𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿𝘀-前菜有4款~枝豆, 麵豉湯, 炸豆腐, 麻醬菠菜✨菠菜既白芝麻醬好濃郁 我同朋友都好中意!-𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶-刺身&壽司拼盤🍣好大盤壯觀! 刺身有4款~𝗺𝗮𝗱𝗮𝗶真鯛, 𝘀𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻三文魚, 𝗵𝗮𝗺𝗮𝗰𝗵𝗶油甘魚, 𝗵𝗼𝘁𝗮𝘁𝗲帆立貝✨款款都厚身新鮮!🐟壽司都有4款~炙燒三文魚, 黑松露油甘魚, 香蔥赤身吞拿魚 各有特色!😋最特別係香辣吞拿魚蓉脆米卷 惹味得黎中間有牛油果🥑青瓜🥒同紫蘇葉🌿😍-𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸𝘀-牛扒每人選一款🤤選了𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝘀𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗼𝗶𝗻 𝗠𝟭 同𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗔𝟰 𝗿𝗶𝗯𝗲𝘆𝗲
📍鰂魚涌 𝚀𝚞𝚊𝚛𝚛𝚢 𝙱𝚊𝚢
❝抵食又滿足的Sushi & Steak Night🤤🍣🐮
🎌精緻摩登日本菜 · 環境格調滿分🌙❞

-𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿𝘀-

-𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶-

-𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸𝘀-
牛扒每人選一款🤤選了𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝘀𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗼𝗶𝗻 𝗠𝟭 同𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗔𝟰 𝗿𝗶𝗯𝗲𝘆𝗲 (+$𝟮𝟰𝟴)🥩兩款都係和牛🐮Ribeye油脂感重 入口軟腍腍~Striploin就肉感重 肉味更香濃😋配蒜香燒汁好正!😎

On the side仲有一人一碗紫菜薯條同清新既椰菜沙律 兩款都食唔停口 好高質😚✨

Black sesame  cream  brulee
Black sesame  creme  brulee

-𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁-
最後甜品夠特別好喜歡😍𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝘀𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗯𝗿𝘂𝗹𝗲𝗲🖤焦糖脆面 配上海鹽焦糖雪糕🍨紅豆粒🫘同芝麻脆片 味道同口感都好豐富!❤️😋

🍸題外話 呢度既cocktails都挺特別的🤤🤟🏻而且酒類款式好多 岩晒酒鬼🍶🍷

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Honjokko
鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大廈2樓The Sixteenth
Black sesame  cream  brulee
Black sesame  creme  brulee
  • 刺身
餐廳走高級精緻,環境很美,優雅感很高,姐姐非常喜歡這店。來這杯特調是店員細心介紹給我們,好好味口感清新開胃好選擇,混合飲品,帶有特色,回味無窮。Edamame日式前菜,毛豆口感爽脆,海鹽柚子和青海苔調味,是下酒佳品。Wagyu Tataki和牛片的味道充滿了香氣,薄薄的和牛片,煎出肉汁。Sashimi。Sushi Platter打卡感煙燻壽司拼盤,滋味滿足,令人有日式感覺。Mizuna Salad是清新度大的一個料理喔,脆口帶子有不同味道,柚子和味醂油醋汁,清爽。Chilean Sea Bass魚香感很高,味道獨特,燒得很香口。 Robata Pork Belly肉汁高,烤得香脆美味。串燒感覺的料理泡芙一口吃下,滋味感高。Black Sesame Creme Brûlée精品式西餐,甜品是主角,層層有不同感覺,最底是芝麻雪糕,中層是焦糖脆片,層次感豐富快樂又有氣氛之一天,令人回味,棒
餐廳走高級精緻,環境很美,優雅感很高,姐姐非常喜歡這店。

來這杯特調是店員細心介紹給我們,好好味

口感清新開胃好選擇,混合飲品,帶有特色,回味無窮。

Edamame
日式前菜,毛豆口感爽脆,海鹽柚子和青海苔調味,是下酒佳品。

Wagyu Tataki
和牛片的味道充滿了香氣,薄薄的和牛片,煎出肉汁。

Sashimi

Sushi Platter
打卡感煙燻壽司拼盤,滋味滿足,令人有日式感覺。

Mizuna Salad

Chilean Sea Bass
魚香感很高,味道獨特,燒得很香口。

Robata Pork Belly
肉汁高,烤得香脆美味。串燒感覺的料理

泡芙
一口吃下,滋味感高。

Black Sesame Creme Brûlée

快樂又有氣氛之一天,令人回味,棒

2024-01-06 256 views
新一年想食好西😌,所以揀左一間精緻日本料理餐廳食🤓環境好靚,係一個好適合約會的餐廳☺️1️⃣鮟鱇魚肝來自日本的鮟鱇魚肝相比起鵝肝,魚肝少左油膩的感覺,但口感相似。配埋柚子啫喱,十分清新開胃!2️⃣和牛他他和牛色澤粉嫩,灸燒過後鮮味突出,加埋爆谷粒粒及秋葵一齊食,口感更豐富🤤3️⃣黑松露鯛魚職員會在你面前刨黑松露碎落去,之後再將鵪鶉蛋黃,醬料同鯛魚攪拌,肉質好爽,所以食落口感豐富! 4️⃣時令刺身拼盤刺身拼盤有海膽,拖羅同帶子,每款鮮味十足而且有入口即溶嘅感覺😋5️⃣火炙壽司盛三文魚|油甘魚|拖羅壽司盛分別有三款,我的最愛係炙燒拖羅,上枱後職員會用火槍即場燒俾你睇😆,每款壽司上都有不同醬汁及配料,我覺得每個配搭都別出心裁😋 6️⃣ 煙燻拖羅卷上枱後職員會俾你相機食先🤣開蓋後有香濃煙燻味,而拖羅海膽魚子壽司吸收曬啲木燻味,又係好鮮甜😋非常#igable7️⃣燒鱸魚魚肉嫩滑鮮甜,油香味重,魚皮燒到焦脆👍🏻8️⃣烤慢煮豬腩肉以個烤豬腩肉肉質勁冧,因為經過20小時慢煮,肉質十分鬆軟,入口即溶。再配上蜜糖同柚子醬,好好味🤤9️⃣黑芝麻法式焦糖布甸絕對有驚喜🥰最頂有塊芝麻脆餅,上面配有紅豆、海鹽雪糕而下面係黑芝麻布甸,多重口感😋🔟日式柚

1️⃣鮟鱇魚肝

2️⃣和牛他他

3️⃣黑松露鯛魚

4️⃣時令刺身拼盤

5️⃣火炙壽司
三文魚|油甘魚|拖羅

6️⃣ 煙燻拖羅卷

7️⃣燒鱸魚
魚肉嫩滑鮮甜,油香味重,魚皮燒到焦脆👍🏻

8️⃣烤慢煮豬腩肉

9️⃣黑芝麻法式焦糖布甸

🔟日式柚子泡芙
建議大家食左以款甜品先,因爲泡芙冇咁甜,比較清新。
  ⛩️ 日式設計感裝潢 浪漫燈光 🍣 Testing Menu性價比高 不論食材 味道 擺盤都高質👨🏻 店員超好態度 會細心介紹每道菜一向對Pirata Group旗下的餐廳都情有獨中之前食過上環的𝙃𝙤𝙣𝙟𝙤 這次就試試太古坊的𝙃𝙤𝙣𝙟𝙤𝙠𝙠𝙤~有兩個價位的Tasting Menu 由廚師發辦食物一如以往的高質 由前菜主菜 到 刺身壽司 和最後的甜品都讓人回味無窮~ 好想繼續吃下去啊  𓄵𓄵𓄵 | 𝐓𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐞𝐮𝐚-𝐅𝐮𝐤𝐮𝐫𝐨𝐤𝐮𝐣𝐮 |$𝟖𝟖𝟎𝐩𝐩𓄺 Starters 𓄺 ✎ Edamame (Sea salt) 枝豆一開始以海鹽枝豆打開序幕✎ Ankino 鮟肝配柚子啫喱 鮟鱇魚肝口感細滑,入口即溶,柚子啫喱酸甜新清✎ Wagyu / Salmon Tataki 薄切和牛和三文魚輕輕火炙過令中間肉質依然保持半生,口感柔軟而細嫩,配上柚子豉油醬汁,真的好開胃!✎ Madai Truflle 松露鯛魚這道菜不得了!用真鯛魚片,配上即刨黑松露拌混一起吃~魚中之王的肉質清甜嫩滑,跟松露的幽香十分夾,混合鵪鶉蛋和醬汁,回味無窮呢 𓄺 Sushi & Sashimi 𓄺

⛩️ 日式設計感裝潢 浪漫燈光

𓄺 Starters 𓄺

✎ Edamame (Sea salt) 枝豆
一開始以海鹽枝豆打開序幕

✎ Ankino 鮟肝配柚子啫喱
鮟鱇魚肝口感細滑,入口即溶,柚子啫喱酸甜新清

✎ Madai Truflle 松露鯛魚

𓄺 Sushi & Sashimi 𓄺

✎ Sashimi Moriawase, Aburri Nigiri 刺身&火炙壽司
吸晴的刺身盛合很豐富~有厚切吞拿魚、拖羅和海膽,新鮮滿點!
而火炙壽司更是即席火烤,用火槍的熱度烤至半熟,把刺身的油脂都燒出來,入口即化~OMG

✎ Honjokko O-toro Maki 煙燻拖羅卷
最夢幻的一道壽司!即場開蓋時會有煙燻效果,拖羅卷上有奢華的點綴:黑松露、海膽、金箔

𓄺 Main Courses 𓄺

✎ Chilean Sea Bass 煙燻西京燒海鱸魚
智利鱸魚以西京燒汁烹調,肉質細膩香滑,有魚油香感~ 配合煙燻味添加了層次感

✎ Robata Pork Belly 烤豬腩肉串
令人驚喜的五花串腩~ 豬肉用20小時慢煮而成,肥肉肥而不膩,瘦肉鬆軟不乾,整體口感豐富有層次,十分Juicy。配合蜜糖&柚子醬,微微酸甜中和油脂感。

𓄺 Desserts 𓄺

✎ Black Sesame Creme Brulee 黑芝麻法式焦糖芝麻布甸
這個Creme Brulee在我心目中超越Honji的Lava Cake!
先敲碎上面有塊芝麻脆餅,混合下層的海鹽雪糕&紅豆黑芝麻布甸。一口把所有食材吃下去,會有又甜又咸的衝擊,味道十分特別之餘亦很Balance~

✎ Japanese Puff 朱古力泡芙
脆的朱古力泡芙酥,配上香濃的朱古力Mousse,為美好的晚上作結。

𓄺 Drinks 𓄺
✎ Co-Matchy🍃 (Mocktail)
✎ Okiru🌸 (Mocktail)
✎ Hojicha 🍵 (Hot Tea)

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |

⚐ 𝙃𝙤𝙣𝙟𝙤𝙠𝙠𝙤 @honjokko

人均消費:HK$880 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
今日黎到位於鰂魚涌既摩登風、西日式fusion高級餐廳,體驗精緻又有創意既fine dine料理🥰 餐廳氣氛浪漫🌹 適逢聖誕節,仲有好靚嘅聖誕裝飾同埋聖誕樹🎅🏻🎄 好有節日氣氛🥳今次食左Tasting Menu $880/1 一如既往,Pirata Group旗下餐廳既tasting menu - Fukurokuji 好豐富,又可以試晒餐廳嘅signature dishes🫦 性價比好高架!前菜:💓Wagyu Tataki 灸燒和牛薄片💓Ankimo 鮟鱇魚肝,入口即溶💓Madai Truffle 松露真鯛,即刨黑松露小食:🍣Sashimi moriawase 刺身拼盤,即肥厚拖羅、帶子、鮮甜海膽🍣Aburri nigiri 火灸壽司🍣 Honjokko otoro 煙燻拖羅海膽魚子卷特別鍾意兩款主菜:🌟Chilean Seabass 西京燒海鱸魚,魚肉滑滑的,調味岩岩好,好出色🤤🌟Pork Belly 半肥瘦既烤豬腩肉串,好邪惡,咬落去勁juicy,有驚喜,仲要每人有三大舊慢慢食❣️甜品:🍨 Black sesame crème brûlée 好特別又有心思,有幾層唔同口感layer

今次食左Tasting Menu $880/1

前菜:
💓Wagyu Tataki
灸燒和牛薄片

💓Ankimo
鮟鱇魚肝,入口即溶

💓Madai Truffle
松露真鯛,即刨黑松露

小食:
🍣Sashimi moriawase
刺身拼盤,即肥厚拖羅、帶子、鮮甜海膽

🍣Aburri nigiri
火灸壽司

🍣 Honjokko otoro
煙燻拖羅海膽魚子卷

特別鍾意兩款主菜:
🌟Chilean Seabass
西京燒海鱸魚,魚肉滑滑的,調味岩岩好,好出色🤤

🌟Pork Belly

🍨 Black sesame crème brûlée
好特別又有心思,有幾層唔同口感layer既黑芝麻~

🍮 Japanese Puff

值得一提嘅係,店員嘅態度有善親切,主動介紹每道菜嘅材料同製作俾我哋知😇 整體嚟講,係一間幾高水準嘅餐廳🤩
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$900 (Dinner)
2023-12-18 191 views
想係香港食隱世日本菜,一定要嚟試下啦🤙🏻呢間係ᴘɪʀᴀᴛᴀ旗下擁有現代氣息嘅西日餐廳,啱哂打卡添✨當晚我哋叫左ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ, 都嗌咗杯drink🍸嘢食準備緊嘅時候餐廳安排咗用海鹽枝豆做小食,鹹鹹哋幾好食🧂1️⃣ ᴀɴᴋɪᴍᴏ🥢口感綿滑,油脂幼嫩香,配搭上柚子啫喱,好開胃🤭2️⃣ ᴡᴀɢʏᴜ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ🐂輕輕燒過嘅和牛,油脂仲keep得好好,所以食落去嘅口感分布好平均,加上用咗chorizo oil就更加香口😍3️⃣ ᴍᴀᴅᴀɪ ᴛʀᴜғғʟᴇ🍄將柚子啫喱同新鮮黑松露碎放係鯛魚片上,松露加埋酸酸甜甜嘅柚子啫喱,即刻昇華咗✨4️⃣ sᴀsʜɪᴍɪ ᴍᴏʀɪᴀᴡᴀsᴇ / ᴀʙᴜʀʀɪ ɴɪɢɪʀɪ / ᴏᴛᴏʀᴏ ᴍᴀᴋɪ🍣而壽司同刺身方面,廚師當日就安排咗帶子,吞拿魚,海膽做我地嘅刺身😌三文魚、油甘魚就整壽司,每一款魚生都好新鮮,而且入口即溶,唔洗加任何調味料都已經好夠🤤5️⃣ ᴘᴏʀᴋ ᴊᴇʟʟʏ🐖慢煮咗20小時嘅豬腩肉,配上蛋黃同大量蔥花,口感十分細嫩✨ 而底層有蘋果溶做襯托,所以食落去唔會太過油膩🍎6️⃣ ᴄʜɪʟᴇᴀɴ sᴇᴀʙᴀss🐟用烤嘅方式烹調鱸魚,所以食落去都係新鮮嘅味道,加上有
Royal  Kombucha
Edamame

嘢食準備緊嘅時候餐廳安排咗用海鹽枝豆做小食,鹹鹹哋幾好食🧂

1️⃣ ᴀɴᴋɪᴍᴏ🥢
Ankimo

口感綿滑,油脂幼嫩香,配搭上柚子啫喱,好開胃🤭

2️⃣ ᴡᴀɢʏᴜ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ🐂
Wagyu  Tataki

3️⃣ ᴍᴀᴅᴀɪ ᴛʀᴜғғʟᴇ🍄
Madai  Truffle

Sashimi  Moriawase

壽司刺身方面,廚師當日就安排咗帶子,吞拿魚,海膽做我地嘅刺身😌
Aburri Nigiri
Otoro  Maki

5️⃣ ᴘᴏʀᴋ ᴊᴇʟʟʏ🐖
Pork  Jelly

6️⃣ ᴄʜɪʟᴇᴀɴ sᴇᴀʙᴀss🐟
Chilean Seabass

用烤嘅方式烹調鱸魚,所以食落去都係新鮮嘅味道,加上有煙燻過,超級香口😋

7️⃣ ᴅᴇssᴇʀᴛ 🍮
有焦糖芝麻燉蛋同ᴘᴜғғ😍
Black Sesame Cream  Brûlée
ᴄʀᴇᴀᴍ ʙʀûʟéᴇ嘅芝麻味好濃郁又好滑,仲有薄脆同紅豆🫘
Japanese  Puff

而ᴘᴜғғ就超多ᴄʀᴇᴀᴍ,兩款都係好靚又好食嘅甜品🥳
Type of Meal
  • Sashimi Moriawase
  • Sea Bass Saikyoyaki
  • Wagyu tataki
2023-12-16 161 views
一坐低首先食加咗少少鹽嘅枝豆,唔會好鹹,食吓傾吓不知不覺就食哂 加咗紫蘇葉及柚子啫喱嘅鮟鱇魚肝,口感幼嫩,超級好食 一片片薄燒和牛,可以包住七味胡椒,再點啲日式醋及西班牙香腸油一齊食,似一道中式菜多d,牛肉軟腍 薄切真鯛,加上即片黑松露,好特別又美味嘅配搭 刺身魚柚子啫喱加上鵪鶉蛋,有幾重滑溜香濃口感 刺身係吞拿魚、拖羅及海膽 上菜時打開蓋,煙燻飄哂出嚟,入面係大拖羅海膽魚子壽司,食落仲有淡淡煙燻味但唔會蓋過啲鮮味 燒過嘅智利鱸魚充滿魚油,肉質幼嫩、尤其是魚皮燒到好脆 好大塊嘅五花腩,一層肉一層膏,食落唔會覺得好油膩 Japanese Puff & Black Sesame crème brûlée :甜品有signature嘅朱古力泡芙,以為會好膩,但原來入面係乳酪,外脆內軟感覺好light。另一款係黑芝麻海鹽雪糕,底層仲有紅豆黑芝麻creme brulee,有多重口感

加咗紫蘇葉及柚子啫喱嘅鮟鱇魚肝,口感幼嫩,超級好食

薄切真鯛,加上即片黑松露,好特別又美味嘅配搭

刺身魚柚子啫喱加上鵪鶉蛋,有幾重滑溜香濃口感

刺身係吞拿魚、拖羅及海膽

燒過嘅智利鱸魚充滿魚油,肉質幼嫩、尤其是魚皮燒到好脆

好大塊嘅五花腩,一層肉一層膏,食落唔會覺得好油膩

枝豆
有氣茶
鱸魚
豬腩肉
甜品
$1000 (Dinner)
枝豆
有氣茶
鱸魚
豬腩肉
甜品
收工同屋企人搵嘢食,喺鰂魚涌附近諗起之前朋友介紹過呢度有間精緻嘅打卡,日本料理。撞正就嚟做冬不如就食餐好啲㗎啦。每人食咗一個$880嘅廚師發辦。整體前菜主菜都好食,海膽刺身各樣新鮮,鮮甜。而且擺盤精緻,甚至上菜都好有心思,例如喺客人面前做火炙燒。喺客人面前製造煙熏效果。甚至喺你面前削黑松露。甜品嘅brûlée 都好好味。員工更加,keep住都會問各樣食物是否滿意。甚至會樂於聽取意見。值得再試埋lunch and weekend brunch
收工同屋企人搵嘢食,喺鰂魚涌附近
諗起之前朋友介紹過呢度有間精緻嘅打卡,日本料理。
整體前菜主菜都好食,海膽刺身各樣新鮮,鮮甜。
Aburi nigiri — Selection chu-toro, salmon, Hamachi, scallop
Sea bass saikyoyaki — Miso marinated Chilean sea bass,  hardwood  smoke
Edamame— Sea salt, yuzu, ao nori
Ankimo — Soy marinated Japanese Monkfish liver, yuzu jelly, Negi
Robata pork belly - 3 skewers, honey-ponzu glaze,yuzu  daikon

甜品嘅brûlée 都好好味。

值得再試埋lunch and weekend brunch
2023-12-13
$880 (Dinner)
  • Madai Truffle
  • Sea Bass Saikyoyaki
  • Wagyu tataki
2023-12-12 160 views
今次嗌嘅係 Testing meua-Fukurokuju$880pp 不論食物質素,服務態度,絕對 對得住呢個價錢。Ankimo採用鮟鱇魚肝配上酸甜柚子啫喱粒粒,細滑得黎,帶點新清。好適合做第一道開胃菜。Salmon Puff外形已經好適合打卡,脆皮外層,內配壽司飯•牛油果•三文魚,為口感帶黎一點小新穎Raw Hamachi薄薄的油甘魚刺身浸在 特製的柚子豉油醬汁又是一道很好的開胃菜Madai Truffle真鯛刺身,待應會係你面前刨黑松露,再撈埋鵪鶉蛋,醬汁,Mix埋黎食。Waygu Tataki和牛刺身配上醋汁,胡椒味重,微辣。Robata Pork Belly兩大串半肥瘦既豬腩肉,軟腍,面有層沙律醬,底就有蘋果醬減油膩。Sashimi三款高級刺身,海膽,拖羅,油甘魚。新鮮,入口即溶Honjokko O-toro Maki 煙燻拖羅卷 待應開蓋時會有煙燻效果 感覺奢華,卷物面頭加上黑松露,海膽,金箔。Chilean Sea Bass煙燻西京燒海鱸魚 擺盤精緻,煙燻味種 配上西京燒汁 魚肉超嫩滑Black Sesame Creme Brulee黑芝麻焦糖燉蛋配海鹽焦糖雪糕 賣相精美
今次嗌嘅係 Testing meua-Fukurokuju
$880pp 不論食物質素,服務態度,絕對
對得住呢個價錢。

Ankimo
採用鮟鱇魚肝配上酸甜柚子啫喱粒粒,
細滑得黎,帶點新清。好適合做第一道開胃菜。

Salmon Puff

Raw Hamachi
薄薄的油甘魚刺身浸在 特製的柚子豉油醬汁
又是一道很好的開胃菜

Madai Truffle

Waygu Tataki
和牛刺身配上醋汁,胡椒味重,微辣。

Sashimi
三款高級刺身,海膽,拖羅,油甘魚。
新鮮,入口即溶

Honjokko O-toro Maki

Chilean Sea Bass
煙燻西京燒海鱸魚
擺盤精緻,煙燻味種 配上西京燒汁 魚肉超嫩滑

Black Sesame Creme Brulee
黑芝麻焦糖燉蛋配海鹽焦糖雪糕 賣相精美 雪糕面有一塊芝麻薄脆 黑芝麻味夠濃 加埋紅豆蓉 味道更上一層
2023-12-09 144 views
因為在鰂魚涌上班 所以好喜歡發掘呢區美食 一直都好想試Honjokko的Omakase😍 這餐廳是隱世現代日本料理 光是裝修就好棒 打卡一流💕 每款日本料理都非常精緻 所以趁着快聖誕節 就約好朋友吃一餐高級晚飯😆 我們點了Fukurokuju Menu 水準真的超高!Edamame : starter係日本枝豆,用適量嘅鹽提味,食落清甜爽口,十分開胃。Ankimo : 呢一道鮟鱇魚肝,口感滑嫩細滑、入口即溶,配上特調醬汁,不愧爲"海中鵝肝"Wagyu Tataki 炙燒和牛片,首先賣相已經非常吸引,和牛肉質軟嫩,牛味香濃Madai Truffle : 呢一道令人非常驚喜,素有魚中之王之稱嘅真鯛,加上世界三大頂級食材之一嘅黑松露,魚肉嘅清甜嫩滑,與松露嘅香氣相得益彰,回味無窮Sashimi Moriawase & Aburri Nigiri: 刺身盛有吞拿魚、拖羅和海膽,非常新鮮!另外火炙壽司係上菜時即席用火槍烤至半熟,油脂嘅香配上刺身嘅鮮,一個字:正 Otoro Maki : 呢道觀賞性十足,上菜時拿開蓋罩,隨著烟霧散開,就見到入面嘅大拖羅海膽魚子壽司,入口一股烟熏味,非常有層次感 C

Edamame :

Ankimo :

Wagyu Tataki
炙燒和牛片,首先賣相已經非常吸引,和牛肉質軟嫩,牛味香濃

Madai Truffle :

Otoro Maki :

Chilean Seabass & Pork Belly:
智利鱸魚,油香魚滑,肉質細膩、結實有咬口,五花腩非常軟嫩多汁,配上醬汁,肉汁更加juicy,兩道主菜都配上酸酸甜甜地配菜解膩,非常貼心

最後兩款甜品,朱古力泡芙外層酥脆,加上濃濃的朱古力夾心,令朱古力控嘅我非常滿足,另一款係芝麻餅配海鹽雪糕,底層係紅豆黑芝麻布甸,十分特別
2023-12-09 120 views
餐廳有兩款Tasting Menus~ 我哋揀咗Fukurokuju - The Sushi Experience🥰 晚市$880 per head真係超值👍🏻🍀🍽️ Ankimo (鮟肝)-Soy marinated Japanese monkfish liver, yuzu jelly, Negi來自日本嘅鮟鱇魚,相比起鵝肝,鮟肝嘅味道冇咁濃烈,但口感相似。配埋柚子啫喱,十分清新開胃!🍀🍽️ Waygu Tataki (和牛他他)-Seared wagyu, shishito pepper, tosazu, chorizo oil和牛色澤粉嫩,灸燒過後鮮味突出,加埋shishito pepper一齊食,口感豐富🍀🍽️ Madai Truffle (鯛魚松露)-Black truffle ponzu, cherry tomato, mitsuba, menegi, quail egg yolk店員會在你面前刨黑松露碎落去,之後再將鵪鶉蛋黃,醬料同鯛魚攪拌,食落口感超豐富!係令人念念不忘嘅前菜🍀🍽️ Sashimi Moriawase (時令刺身拼盤)-Sea urchin, toro, sc
🍀
🍽️ Ankimo (鮟肝)

🍀
🍽️ Waygu Tataki (和牛他他)

🍀
🍽️ Madai Truffle (鯛魚松露)

🍀
🍽️ Sashimi Moriawase (時令刺身拼盤)
-Sea urchin, toro, scallops

刺身拼盤有鮮海膽,拖羅同帶子,係入口即溶嘅感覺
🍀
🍽️ Aburri Nigiri (壽司盛)
-Salmon sushi, Hamachi sushi, toro sushi

壽司盛分別有三款,我的最愛係炙燒三文魚,上面舖有黑芝麻醬,味道有驚喜
🍀
🍽️ O-toro Maki (煙燻拖羅卷)

上枱後店員會等你準備好相機先開蓋,開蓋後有煙燻夢幻嘅效果。拖羅海膽魚子壽司吸收曬啲木燻味,又係入口即溶
🍀
🍽️ Sea Bass Saikyoyaki (燒鱸魚)
-Miso marinated Chilean sea bass, hardwood smoke

魚肉嫩滑鮮甜,油香味重,燒嘅時間掌握得好好,一啲都唔乾
🍀
🍽️ Robata Pork Belly (烤豬腩肉串)
-2 skewers, honey-ponzu glaze, yuzu daikon

其實食到呢度,都已經好飽。但係呢個烤豬腩肉真係好吸引。豬肉經過20小時慢煮,肉質十分鬆軟,配上蜜糖同柚子醬,真心好味
🍀
🍽️ Black Sesame Cream Brûlée (黑芝麻法式焦糖芝麻布甸)
-Red bean, salted caramel ice cream, sesame tuil
絕對有驚喜嘅Cream Brûlée !上面有塊脆脆芝麻餅,下面配有海鹽雪糕同黑芝麻布甸,係又甜又咸衝擊你味蕾嘅感覺
🍽️ Japanese Puff
-Japanese puff bun, chocolate ganache, fresh made mocha, yuzu custard

建議大家食左呢款甜品先,因爲相比起Cream Brûlée 呢個不太甜。
2023-11-10 396 views
Fukurokuju Menu🎌💰 $880/each (11道菜)❤️Ankimo :第一道上菜嘅就係呢一款鮟肝🐟,來自日本嘅鮟鱇魚,佢比起鵝肝味道冇咁濃烈,食落比較清淡,一樣都係好creamy 👍🏻👍🏻,再配上佢哋特製嘅酸醬汁,特別開胃😋🧡Edamame :接着呢一道菜日本毛豆,製法都係相當特別,佢除咗有鹽粒之外仲有紫菜碎,食落當然係非一般啦🫶🏼💛Wagyu Tataki :跟住呢一款就係自己比較喜愛嘅和牛他他😍,每片大小幾乎一樣,牛肉色澤鮮艷,清晰紋理,脂肪分佈均勻🤤,另外配上大有酸味嘅醬汁,簡單伴碟,食得出牛肉嘅鮮味,牛肉味突出,易入口🤤🤤🤤💚Madai Truffle :鯛魚既做法都非常新穎,首先配上一片鯛魚,面層帶有柚子啫喱同鵪鶉蛋片😌,在有專人刷上新鮮嘅黑松露碎😍😍,簡直刺激味蕾,酸酸甜甜再帶有黑松露香,完全蓋過本身魚嘅腥味🤩,一流😋😋💙Sashimi Moriawase :另外一定唔少得會有既刺身盛🍣啦,有鮮海膽,拖羅等,新鮮之餘鮮味濃郁,每一件刺身都幾乎入口即溶😍😍💜Aburri Nigiri :壽司盛方面分別有三種,黑魚子帶子,炙燒三文魚魚籽同埋燒牛肉壽司😋😋大大件,
Fukurokuju Menu🎌
💰 $880/each (11道菜)

💜Aburri Nigiri :壽司盛方面分別有三種,黑魚子帶子,炙燒三文魚魚籽同埋燒牛肉壽司😋😋大大件,超豐富,簡直食得出新鮮製造,飯仲係暖㗎❤️❤️

🖤Otoro Maki : 打開白煙冒出,一陣芬香既煙燻味傳入鼻哥,拖羅海膽魚子壽司🤩🤩,入口即化,拖羅裡而浸透住木燻味🤤,口感豐富

🤍Chilean Seabass : 呢條鱸魚味道又幾特別喎😆油香味重,魚又夠嫩滑,幾乎入口即溶🤤🤤另外帶有煙燻味,口感獨特

🤎Pork Belly :五花肉方面佢都算係又爽口又嫩,脂肪唔算太多,面層再加上柚子沙律醬,令到冇咁膩,旁邊仲有醃製左既酸白蘿蔔,一齊食絕對有消膩作用😌😌

❤️Black Sesame Creme Brûlée :最後甜品方面,首先第一道芝麻餅配海鹽雪糕,雪糕嘅底層係黑芝麻布甸,另一款🧡Japanese Puff,朱古力泡芙😍😍賣相唔錯❤️❤️

🍹Co-Matchy $70 :呢款椰子抹茶特飲,非常濃郁,呢款配搭比較少見,飲落味道又夾喎😆😆
🍹Okiru $80 :最後叫咗款好特別嘅mocktails,係混合左櫻花,荔枝嘅檸檬梳打,好清新,一啲都唔甜,簡直開胃👍🏻👍🏻
HONJOKKO呢間餐廳主打日式FUSION料理男朋友見好多人推介所以特登帶我黎試下一入到去既氣氛好好我地被安排左坐吧枱既位好適合靜靜地傾計我地叫左兩杯Mocktail先一杯係Co-Matchy - Passion fruit, matcha syrup, coconut water, lemon juice, soda另一杯係Okiru - Sakura & Lychee cordial, lemon, soda我地叫左Tasting menus - Fukurokuju首先黎左個 Edamame - sea salt, yuzu, AO nori我雖然唔係太食枝豆 但係作為前菜飲住杯MOCKTAIL送酒岩哂之後黎左個Ankimo - Soy marinated Japanese Monkfish liver, yuzu jelly, Negi係鮟鱇魚肝黎 配合D柚子啫喱酸酸地好開胃Salmon Puff - Chopped salmon, avocado, yuzu kosho, tapioca puff賣相好靚又係好開胃之後就上左好幾款既刺身包括有Hamachi - sliced

HONJOKKO

係鮟鱇魚肝黎 配合D柚子啫喱酸酸地
好開胃

賣相好靚又係好開胃
之後就上左好幾款既刺身
包括有Hamachi - sliced yellowtail, yuzu-soy, pickled plum

Madai truffle - Black truffle ponzu, cherry tomato, Mitsub, Menegi

Wagyu tataki - Seared wagyu, shishito pepper, tosazu, chorizo oil

Sashimi moriawase - 有5種唔同既刺身

刺身都好新鮮 亦都好厚切

之後就上左個卷物
非常之打卡ABLE
Honjokko otoro - Smoked otoro, shiso leaf, kizami wasabi, black tobiko, uni

煙燻過既味道好特別
接下來就係一D既主食
Sea bass saikyoyaki - Miso marinated Chilean sea bass, hardwood smoke,

西京燒 燒得岩岩好 好好味
之後有Robata pork belly - Honey-ponzu glaze, yuzu daikon

賣相又係好靚 旁邊有酸蘿蔔比你解膩
連酸蘿蔔都砌得好靚 好有心思
仲有個Mizuna salad - Crispy shallots, pomelo, mirin vinaigrette
呢個沙律我就無影到圖 但個SET係包左既

最後甜品 係我地都好中意食既黑芝麻
Black seasame creme brulee - Red bean, salted caramel ice cream, seasame tuil
上面塊餅好脆 夾埋雪糕食真係好好味
仲有個 Puff - dark chocolate, kuzu mochi

呢個Tasting menu 試到好多款唔同既野
好飽好滿足
而且佢每道菜都會同你講解
服務亦到好好
非常推介大家黎呢間餐廳😋😋😋
2023-10-14 503 views
在鰂魚涌返左工咁耐,而家先知道有間高級日式餐廳當日時間鬆動,有足夠時間,所以order 75分鐘的 Executive Lunch,咁就可以慢慢嘆(注意要2個人或以上)戶外環境清幽,午飯時間享受別有一番風味!枝豆,麵豉湯枝豆上面灑了鹽,豐富左口味👍在等下道菜黎之時,有野咬下無咁悶👍👍😂前菜Spinach款式好特別用波菜一層一層包住配合埋芝麻醬食 好開胃Salmon tataki註:紫蘇葉味跟住就係壽司刺身食材新鮮但壽司同刺身的款式一樣略嫌可惜跟住到主菜 (重頭戲!!) Robata Pork Belly超級好味豬腩肉 以串燒形式上碟肉質鮮嫩又滑油脂分佈平均食起上黎不會過份油膩加上章魚燒似的醬汁一齊食超級match 😋😋👍🧡味道同賣相我都會俾10/10分甜品Matcha Lava綠茶控的你絕對不要錯過!暖暖的甜品👍Black sesame crème Brûlée 食一啖 成個口充滿芝麻味配合埋海鹽雪糕層次感豐富👍(我個人偏好Matcha Lava🍵) 雖然每碟都好精緻,但又食得飽而滿足😋👍。味道念念不忙,特別是pork belly!
在鰂魚涌返左工咁耐,而家先知道有間高級日式餐廳

戶外環境清幽,午飯時間享受別有一番風味!

枝豆,麵豉湯

枝豆上面灑了鹽,豐富左口味👍
在等下道菜黎之時,有野咬下無咁悶👍👍😂

前菜

跟住就係壽司刺身

食材新鮮
壽司刺身的款式一樣
略嫌可惜

跟住到主菜 (重頭戲!!)
超級好味豬腩肉

加上章魚燒似的醬汁一齊食
超級match 😋😋👍🧡
味道同賣相我都會俾10/10分

Matcha Lava
綠茶控的你絕對不要錯過!
暖暖的甜品👍
Matcha lava

Black sesame crème Brûlée
Black sesame crème Brûlée

食一啖 成個口充滿芝麻味
配合埋海鹽雪糕
層次感豐富👍

(我個人偏好Matcha Lava🍵)

Robata pork belly
Matcha lava