2023-07-17 520 views
其實下筆寫這篇食評,已是進餐一個月后。沒想到,我依然對當晚很多菜式都念念不忘。這裏位置隱秘,所以我決定不私藏,希望分享出來,讓這裏的美食獲更多人欣賞。當晚我們叫了 Tasting Menu ( Honjokko, the classic experience; $680 pp),回想真是一個好選擇。菜單中,共有10道菜,當然每道都是餐廳的拿手好菜。我覺得正正也是每道菜式都是份量少少的,淺嘗過後,味道更能留下深刻印象。首先,前菜有日本枝豆。枝豆灑上了粗粒海鹽和青海苔。菜式似乎簡簡單單,而我很喜歡師傅用了粗鹽,因為吃枝豆時,舌頭會先感受到海鹽的粗粒感,繼而牙齒碰到有咬勁的枝豆,口感有層次,而整道菜很開胃。是晚驚喜菜式。這道菜上菜時,看似創意太卷。侍應賣關子讓我們猜猜是什麼,而我們直到把它解剖後才相信真的是菠菜。菠菜壓實成卷狀,與白芝麻汁和芥末籽一起吃下,有酸酸甜甜鹹鹹的交集,味道異常的合拍。這道菠菜視覺和味覺上都給我驚喜,讓我印象深刻。原本應該是油甘魚刺身,但因為某些原因,當天換成了三文魚。這薄薄的魚片浸泡在柚子豉油中,吃起來鮮味十足,也不太酸,很開胃。炙燒和牛片用上了日本小青椒和土佐醋調

Edamame 日本枝豆
創意料理?!
Spinach 菠菜  (解剖後)

Raw  Hamachi 油甘魚   (Salmon  三文魚)
Wagyu Tataki 炙燒和牛片
炙燒和牛片用上了日本小青椒和土佐醋調味,味道不錯,但相對沒有驚喜。
Wings 雞翼

小食無骨雞翼也相對平庸,外皮香脆,並用上了黑糖、蒜頭和辣椒,不會太膩或太辣,可惜未有驚喜。
Honjokko Sushi/Sashimi
本來因為餐廳自居位 sushi club,令我對壽司的期望較高。師傅選了三款壽司和三款刺身,擺碟也見用心。魚生吃起來都新鮮,而壽司有加上了芥末籽調味。不過,整體因為沒有太大特色,讓我有點失望。
Honjokko Tempura Selection
到了中段,迎來天婦羅拼盤,當中有蝦、魚和蔬菜天婦羅。我平時不喜歡吃天婦羅,所以本想跳過這一道菜。不過我覺得還是不妨一試,便吃了一口南瓜。結果.......有驚為天人的感覺。我很喜歡這個天婦羅的炸粉很薄,又炸得脆,可以吸入大量天婦羅汁,豐富味道。結果,我除了割愛把天婦羅蝦給了男朋友,竟然其他款式都一一吃遍。我不愛吃也不多吃天婦羅,而這裏的天婦羅是我吃過最美味的。天婦羅成了該晚餐的高潮,完全是意料之外。
Lamb Chops 小羊排  (前);    Akitakomachi 秋田小町飯  (後)
接近尾聲,有燒小羊排。小羊排肉質嫩滑而多汁,用味增調味,卻不會搶了羊肉本身的鮮味。我喜歡它份量小巧,開始吃得飽時送飯剛剛好。我也喜歡這裏配了秋田小町飯,很香糯。
Matcha  Lava  抹茶心太軟
最後最後,到了我全晚最愛之一。作為抹茶控,我喜歡這個甜品用了白朱古力作味道平衡,而抹茶甘甜。上菜時,甜品表面脆脆的,而勺子按下去後,裏面流出抹茶岩漿,再用蕎麦曲奇餅沾上,作為是晚的Perfect ending,實在滿足。

另外,餐廳有幫忙在甜品加上了祝賀的說話(真要挑剔的話,朱古力字寫在紙上,雅觀度有一點點扣分哦)。 作為Pirata集團的成員,餐聽在特別日子也會送上即影即有和禮券,留下更美好的回憶。

回想起來,這依然是最近讓我最念念不忘的用餐體驗,推介給大家!
2023-06-11
Celebration
Anniversary
Edamame 日本枝豆
創意料理?!
Spinach 菠菜  (解剖後)
Honjokko Tempura Selection
Matcha  Lava  抹茶心太軟
2023-07-12 178 views
呢間係朋友極力推介嘅fusion餐廳,今日終於去咗,點左 tasting menu 。首先會有3個starter Edamame - 枝豆配上海鹽,柚子同海苔,配搭上頗有心思。Wagyu Tataki - 和牛炙燒完,再配上唔同嘅調味料,加上特製選擇,層次好豐富,好有驚喜。Spinach - 菠菜配上濃濃嘅芝麻醬,賣相好靚,食落去清新開胃。Madai Truffle - 鯛魚刺身加上孫汁啫喱,蛋黃,車厘茄等等配料,店員再會喺我哋面前刨上好多嘅黑松露,色香味俱全!Sashimi platter - 刺身全部都好新鮮,兩個人食啱啱好。 Honjokko o-toro Maki - 呢個卷物震撼左我嘅視覺,首先將佢煙燻,卷物入面有拖羅,紫蘇葉,海膽,魚子醬,金箔等等,好豐富,煙燻後食落去又係另外一種感覺,好得意。Robata pork belly - 望落去似串燒,但係食落去一啲都唔乾,豬腩肉油香四溢,配上醬汁同埋解膩嘅白蘿蔔,食完頓時有一種滿足嘅感覺。Chilean Sea Base - 醃漬咗嘅鱸魚味道帶甜,好入味,配上旁邊嘅酸薑一齊食,好夾!Black sesame creme bru

首先會有3個starter

Black sesame creme brulee - 相對上甜品賣相比較普通,但係食落去好有驚喜,最底層係芝麻燉蛋,食落去好似芝麻糊咁,然後配上紅豆,面頭再配上海鹽焦糖雪糕,加埋最上面嘅芝麻薄脆一齊食,成個甜品好有層次,食得出廚師嘅心機。
2023-06-16 276 views
耐不耐會到太古坊約工作伙伴飯聚,大部份時間都是以「聚」為目標,吃甚麼也沒特別精挑細選,所以一直不知道太古坊附近有甚麼好的餐廳。今次不同了,朋友介紹這間 Honjokko ,一入門口煥然一新,對太古坊的餐飲體驗即時改觀。這餐廳是 The Sixteenth 這個大場包含的四間餐廳其中一間,環境感覺上是走高格調casual風格而非傳統日本餐廳路線,餐牌的設計都很西式。我點了chirashi bowl, 朋友則點了sushi plate。簡單午餐,非常滿意。話就話佈局西式,前菜反而一落頭便是毛豆一大碗,現下很多新派日式餐廳或omakase已經很難找到毛豆的蹤影,感覺更加親切。這餐廳價格不十分親民,但質素和環境(包括洗手間)都十足十,個人認為是物有所值的,很期待下次再來,也一定會惠顧這裡另外的三間餐廳。
Type of Meal
Lunch
2023-06-04 248 views
今晚過嚟高級嘅地方食晚飯,既享受又難忘。1)波菜卷把波菜弄成卷,頂放上白芝麻和芥末菜籽,配上白芝麻醬。2)烤和牛口味好清新,酸酸甜甜,辣辣哋。3)真鯛Madai魚生片肉質細緻柔軟,味道甘甜,秘製醬汁再配上黑松露菌、鵪鶉蛋等4)廚師拼盤-生魚片肥美的金䱽魚肚,油甘回香,海膽鮮甜。5)卷飯頂部點綴着金泊同黑飛魚子放在海膽上,中心包住煙熏拖羅、紫蘇葉。6)西京燒智利鱸魚用味噌醃製,嚐出酒味嘅濃郁,魚皮燒得好脆好香。7)蜂蜜柚子五花肉串爽甜柚子蘿蔔,解肉膩。五花肉口感鬆軟,火箭菜沙律,拌炸乾蔥、柚子,一路食沙律又再食五花腩串燒。8)甜品先食到薄脆嘅白芝麻餅,再一口海鹽焦糖雪糕,又嘗到旁邊紅豆蓉的甜,最後底部就係黑芝麻糊布丁。
今晚過嚟高級嘅地方食晚飯,既享受又難忘。

1)波菜卷
把波菜弄成卷,頂放上白芝麻和芥末菜籽,配上白芝麻醬。

2)烤和牛
口味好清新,酸酸甜甜,辣辣哋。

3)真鯛Madai魚生片
肉質細緻柔軟,味道甘甜,秘製醬汁再配上黑松露菌、鵪鶉蛋等

4)廚師拼盤-生魚片
肥美的金䱽魚肚,油甘回香,海膽鮮甜。

5)卷飯

6)西京燒智利鱸魚
用味噌醃製,嚐出酒味嘅濃郁,魚皮燒得好脆好香。

7)蜂蜜柚子五花肉串
爽甜柚子蘿蔔,解肉膩。

8)甜品
📍 Honjokko (鰂魚涌)鰂魚涌太古坊入面嘅The Sixteenth一共有4間餐廳🍽️今次黎到好評如潮既Honjokko食晚飯👍🏻餐廳主打現代日本料理🇯🇵 以時令食材製作精緻嘅菜式💕餐廳環境浪漫有格調🌹打卡一流📸服務都好好🤓🌟Tasting Menu $720 pp✨Edamame枝豆熱嘅枝豆加上海鹽調味✨Spinach 涼拌麻醬波菜成圓柱狀嘅菠菜好特別, 菠菜冇苦澀味👍🏻配麻醬更滋味✨Wagyu Tataki 和牛他他經灸燒過嘅薄切和牛,色澤粉嫩, 入口溶化😋✨Sashimi Moriawase 時令刺身拼盤有帶子,三文魚籽,拖羅同海膽🤤魚生鮮甜, 仲有金箔碎喺拖羅上面💛✨Honjokko O-toro Maki 煙燻拖羅卷上枱後侍應打開蓋, 做出煙燻夢幻嘅效果😍拖羅卷上面仲有海膽,魚籽同埋金箔💛拖羅好新鮮,入口好快就溶化左😋✨ Madai Truffle 紅鯛魚松露店員先將鵪鶉蛋黃,醬料同紅鯛魚攪拌, 再刨黑松露碎落去🤩食落口感豐富,醬料都好match✨Mizuna Salad 沙律火箭菜新鮮,酸酸地, 可以為之後嘅菜式解膩😆✨Chilean Sea Bass 煙燻西京燒海鱸
📍 Honjokko (鰂魚涌)

🌟Tasting Menu $720 pp

✨Edamame枝豆
熱嘅枝豆加上海鹽調味

✨Spinach 涼拌麻醬波菜
成圓柱狀嘅菠菜好特別, 菠菜冇苦澀味👍🏻配麻醬更滋味

✨Wagyu Tataki 和牛他他
經灸燒過嘅薄切和牛,色澤粉嫩, 入口溶化😋

✨Sashimi Moriawase 時令刺身拼盤

✨Honjokko O-toro Maki 煙燻拖羅卷

✨ Madai Truffle 紅鯛魚松露

✨Mizuna Salad 沙律
火箭菜新鮮,酸酸地, 可以為之後嘅菜式解膩😆

✨Chilean Sea Bass 煙燻西京燒海鱸魚
海鱸魚肉質嫩滑😁帶煙熏香味

✨Robata Pork Belly 烤豬腩肉串
烤得好香, 肉質非常鬆軟🥰識落感覺又唔會好漏😋配上蜜糖柚子醬同孫蘿蔔可以解膩

✨Black Sesame Cream Burlee 黑芝麻法式焦糖芝麻布甸
好特別嘅一個甜品, 上面有一個焦糖海鹽雪糕同紅豆, 下層係法式焦糖芝麻布甸🤤布甸香滑,芝麻味香濃👍🏻好滿足嘅一個甜品

2杯mocktail都好fresh 好好飲😋
✨Mocktail🍸Co-Matchy $70
Passion fruit, matcha syrup, coconut water, lemon juice, soda

✨Mocktail🍹Okiru $80

📍 Honjokko (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大厦2樓The Sixteenth

自今個月開始,陸陸續續好多人第一次中招同埋覆陽….變到食母親節飯日子改完又改,改完又改…. 最終得我同老公兩個食😂😂😂我地近近地搵左間位置在鰂魚涌隱世現代日本料理,裝修靚,打卡一流,私隱度夠高,傾計又唔怕被人嘈(可能我嘈親人,自己都唔覺得🤭🤭)食物精緻,仲係老公鐘意食既日本Fusion 料理👍🏻👍🏻👍🏻菜單Tasting Menu $780 /1 ppl ⭐️Edamame枝豆海鹽枝豆,咸咸地,開胃⭐️Spinach 蔴醬涼拌菠菜外型用左卷物包住菠菜,好新穎⭐️Wagyu Tataki和牛他他薄薄地一塊加埋酸酸地既汁,和牛嫩滑⭐️Sashimi & Sushi Platter刺生,壽司刺生新鮮,壽司上菜時好有儀式感,仲有金箔在壽司上面,好奢華⭐️Mizuna Salad 柚子火箭菜沙律清清甜甜,酸酸,中和一下⭐️Robata Pork Belly 烤豬腩肉咬口煙煙韌韌,肉汁鮮味,好juicy 👍🏻👍🏻⭐️Chilean Sea Base 煙燻西京爐魚魚好滑,皮嫩⭐️Dessert甜品Black sesame crème Brûlée 黑芝麻焦糖燉蛋配雪糕敲碎塊芝麻溝埋雪糕一齊食,好有口感全程服務員好好

菜單Tasting Menu $780 /1 ppl
⭐️Edamame枝豆

海鹽枝豆,咸咸地,開胃
⭐️Spinach 蔴醬涼拌菠菜

外型用左卷物包住菠菜,好新穎
⭐️Wagyu Tataki和牛他他

薄薄地一塊加埋酸酸地既汁,和牛嫩滑

刺生新鮮,壽司上菜時好有儀式感,仲有金箔在壽司上面,好奢華
⭐️Mizuna Salad 柚子火箭菜沙律

清清甜甜,酸酸,中和一下
⭐️Robata Pork Belly 烤豬腩肉

咬口煙煙韌韌,肉汁鮮味,好juicy 👍🏻👍🏻
⭐️Chilean Sea Base 煙燻西京爐魚

魚好滑,皮嫩
⭐️Dessert甜品

Black sesame crème Brûlée
黑芝麻焦糖燉蛋配雪糕
敲碎塊芝麻溝埋雪糕一齊食,好有口感
全程服務員好好,都會介紹菜式,一開始都好細心問有冇對咩食物敏感….
  • Robata Pork Belly
  • Sashimi Moriawase
  • Spinach
  • Mizuna Salad
  • Wagyu tataki
2023-05-30 187 views
位於鰂魚涌嘅「The Sixteenth」總共有4間餐廳 - “Honjokko”, “TMK”, “Tempo Tempo” 同埋”La Favorita”。TMK及La Favorita之前已經食過,Honjokko 聽講口碑唔錯就試吓啦。Tasting menu 有分兩種價錢 ,我哋叫嗰個係 “Fukurokuju” (HKD880 per head) 。總共有10道菜 - 前菜、壽司、刺身、熱盤加甜品樣樣齊。每上一道菜時店員都會為我哋介紹菜式。▫️Honjokko O-toro Maki ▫️Sashimi Moriwase刺身及各款壽司菜式水準都非常高。Honjokko O-toro Maki 上枱時先打開個蓋,煙薰香氣撲鼻,隔咗一陣時間先見到嗰幾件拖羅卷。除咗拖羅仲有有海膽及魚子醬。壽司頂部有搶眼嘅金箔顯得呢道菜特別矜貴😆我相信呢道菜一定係打卡熱門菜式,侍應等我準備好手機拍片先打開個蓋,之前仲有問我一句 “Are you ready?”😂😂▫️Robata Pork Belly ▫️Sea bass saikyoyaki 兩個熱盤都好正,尤其係pork belly 😂脂肪加瘦肉一層

Tasting menu 有分兩種價錢 ,我哋叫嗰個係 “Fukurokuju” (HKD880 per head) 。總共有10道菜 - 前菜、壽司刺身、熱盤加甜品樣樣齊。每上一道菜時店員都會為我哋介紹菜式。

▫️Honjokko O-toro Maki
▫️Sashimi Moriwase

▫️Robata Pork Belly
▫️Sea bass saikyoyaki
兩個熱盤都好正,尤其係pork belly 😂脂肪加瘦肉一層層咁夾住,都幾肥膩同埋好飽肚呢。

以上只係介紹某啲菜式。個tasting menu 有咁多菜式講唔晒啦!

服務方面我哋對經理嘅印象特別深刻,佢耐不耐就走過嚟搵我哋啲食物質素係點呀,亦都講多啲菜式背後嘅故事俾我哋知。
2023-05-26 147 views
若不是朋友介紹都不知道原來太古坊開了間如此優雅的日式餐廳。商業區,店員多是外藉人士,經常主動熱情問味道菜式如何,又詳細講解菜式。前菜來了日本枝豆,又來一個菠菜卷,芝麻醬撈埋埋一齊再食好好味。黑松露喺鯛魚刺,即場刨黑松露,再把食材鵪鶉蛋王撈埋一齊,口感豐富。Toro Maki,煙燻焗卷物,吞拿魚卷物上層魚子醬、海膽、金箔,相當重本。刺身拼盤食材又厚切,數量又多,海膽又好澎湃。Wagyu它它,薄切和牛,好粉嫩,大推。主菜點了燒pork belly,好滿足,啖啖肉又鬆軟,烤得香口。另點了燒智利鱸魚,燒到外皮金黃色,肉質白滑。甜品是焦糖燉蛋之類配紅豆雪糕,甜得黎不會太膩,每一口都食到不同食材。

刺身拼盤食材又厚切,數量又多,海膽又好澎湃。

Wagyu它它,薄切和牛,好粉嫩,大推。

另點了燒智利鱸魚,燒到外皮金黃色,肉質白滑。

去左食精緻日本料理 環境超級高貴 好有氣氛 打卡一流 店員都係講英文嘅😝service好好每次食完一道菜都會問啱唔啱口味好唔好食?講解菜式都好詳細🫣- Edamame坐低先嚟咗一份日本枝豆 有啲海鹽味啱晒送酒店員仲介紹左隻 Kakutama umeshu日本低濃度嘅酒俾我哋 So friendly-Spinach第一次食呢款fusion 菜以為佢係一個菠菜卷物仲諗緊應該點樣share食已經準備一野叉住佢咬😝店員即刻過嚟教我食🤪好似大鄉里出城唔識食咁原來要將菠菜 芝麻醬撈埋埋一齊再食真係長知識😎-Madai Truffle上枱後直接拎粒黑松露喺鯛魚刺身上邊刨 好高級店員再將鵪鶉蛋同啫喱Mix埋一齊用個醬汁來調味,口感豐富- O toro maki好啱打卡嘅菜式上枱時用咗煙燻效果聞落去都有啲類似檀香味吞拿魚卷物 入口仲食到煙燻味上層有黑魚子醬 海膽 金箔中間包住拖羅同埋紫蘇葉 多重口感-Wagyu Tataki薄切和牛 炙燒到半生熟好粉嫩 😻個醬汁酸酸甜甜好開胃嘅前菜- Sashimi 帶子肥厚 拖羅入口即溶 充滿油脂三文魚子同海膽都好新鮮- robata pork belly 招牌菜之一
去左食精緻日本料理
環境超級高貴 好有氣氛 打卡一流
店員都係講英文嘅😝service好好
每次食完一道菜都會問啱唔啱口味好唔好食?
講解菜式都好詳細🫣

真係長知識😎

-Madai Truffle
上枱後直接拎粒黑松露喺鯛魚刺身上邊刨 好高級
店員再將鵪鶉蛋同啫喱Mix埋一齊
用個醬汁來調味,口感豐富

- O toro maki

- robata pork belly
招牌菜之一 有兩大串肥瘦適中嘅叉燒
上邊有沙律醬底層就係蘋果醬
夾埋旁邊嘅酸蘿蔔 一啖肉一啖蘿蔔中和返個油膩
食完超滿足,好似食咗好多肉咁🤪

-Chilean sea bass 智利鱸魚
燒到外皮金黃色,肉質鮮嫩 冇骨 調味幾好
旁邊仲有啲酸薑

- black sesame creme brulee
On top係黑芝麻薄脆
中間係海鹽焦糖雪糕
最下層仲有紅豆同黑芝麻嘅creme brulee
好多層次嘅甜品🍧
2023-05-18 148 views
2款素食前菜:Edamame 枝豆上面有簡單海鹽調味Spinach 撈埋好濃郁嘅芝麻醬刺身前菜:Wagyu Tataki和牛刺身表面有輕輕煎過幾有牛味 卷埋上面配料一齊食口感豐富 Sashimi Moriawase有3款刺身:帶子、拖羅、海膽海膽最好食好清甜 好新鮮!拖羅超肥美 滿滿嘅油脂感Madai Truffle店員會係我地面前刨新鮮嘅黑松露撈埋鵪鶉蛋黃、洋蔥、日本香菜等好清新 好香松露味裡面嘅鯛魚刺身都好新鮮 鮮甜Honjokko O-toro Maki上菜時用蓋蓋著煙霧 營造好打卡able嘅煙燻效果第一啖食落口真係有少少煙燻味壽司上嘅拖羅肥美 黑魚子醬卜卜脆加埋鮮甜嘅海膽 口感非常豐富😽主菜:Robata Pork Belly豬腩肉切成方塊 串成2大串肉質經過慢煮 非常淋豬腩肉肥瘦相間配埋旁邊嘅酸蘿蔔 好解膩Chilean Sea Bass好有驚喜!鱸魚以味噌醃製 非常入味❤️肉質肥美嫩滑一切開就有好多肉汁流晒出黎外層燒得非常焦香 魚皮香脆必食!甜品:Black Sesame Creme Brulee底層係濃濃嘅黑芝麻Creme Brulee好滑溜 上面嘅海鹽焦糖雪芭唔會好甜配埋
2款素食前菜:

口感豐富

Sashimi Moriawase
有3款刺身:帶子、拖羅、海膽
海膽最好食
好清甜 好新鮮!
拖羅超肥美 滿滿嘅油脂感

Madai Truffle
店員會係我地面前刨新鮮嘅黑松露
撈埋鵪鶉蛋黃、洋蔥、日本香菜等
好清新 好香松露味

牛根就係有咬口果種
唔會煮到爛晒

蘿蔔都幾
2023-05-17 1924 views
之前已經聽朋友推介過這間餐廳,今日去一次果然值得,由食物質素、服務質素,以至環境,都絕對是一次5星體驗。平日香港的餐廳都很迫,即使高級餐廳也不例外,但今次的環境及氛圍是絕對可以令你放鬆,有一個好輕鬆既用餐環境。可以說是鰂魚涌隱世現代日本料理,有一個如此舒服既地方。先叫了兩杯Mocktails cheers (1) Royal kombucha - Champagne syrup, yuzu, strawberry kombucha (2) Okiru - Sakura & lychee cordial, lemon, soda 先叫了三款starter, 餐廳主打精緻日本料理。每道菜都經過設計,而每上一道菜店員都會為你介紹,讓你可以了解每道菜的設計及特別之處。1. Edamame (v) - sea salt, yuzu, AO nori2. Spinach (v) white sesame sauce, pickled mustard seeds3. Waygu tataki- seared waygu, shishito pepper, tosazu, chorizo oilSpi
之前已經聽朋友推介過這間餐廳,

先叫了兩杯Mocktails cheers

Spinach個醬汁好濃好好食,和牛tataki-,和牛薄薄一片,可以入口即化,為之後既main做好準備

作為精緻日本料理的餐廳,一定要試試Sashimi同壽司
4. Sashimi moriawase - : (1) Hotate - sea scallop; (2) Blufin o-toro - Fatty tuna belly; (3&4)魚子+海膽Uni - sea urchin roe;
5. Madai truflle - Black truflle ponzu, cherry tomato, Mitsuba, Menegi, quail eggs yolk

Sashimi相當新鮮,食材的質素真係好重要,tuna的油份充足,入口即化。幾款都好新鮮。鯛魚今次係配松露同蛋黃食,店員會在上碟之後把松露刨落去,個調味真係恰到好處。

Madai truflle

6. Honjokko otoro - smoke otoro, shiso leaf, kizami wasabi, black tobiko, uni
今次試的卷物。多重口感,上面魚子,金萡,中間tuna, 超多重口感。重有重重煙燻

幾道主食-
7. Sea bass saikyoyaki - Miso marinated Chilean sea bass, hardwood smoke
8. Robata pork belly - 3 skewers, honey-ponzu glaze, yuzu daikon
9. Akitakomachi - streamed rice with curry crumble & house pickle
西京燒,不只是普通西京燒,而係用煙燻做出黎,充滿煙燻味道。pork belly,
亦可見店家的心思,有酸蘿蔔,亦有蘋果溶整成的醬去除膩。
Sea bass saikyoyaki
Robata pork belly

甜品方面,亦絕不簡單。
一份甜品,焦糖雪糕帶有咸味,同時有黑芝麻做的底,但同時又配有紅豆,
整份甜品咸甜相匯,相當有心思。
Black sesame crème brûlée
Red bean, salted caramel ice cream, sesame tuil
2023-05-15
$780 (Dinner)
Madai truflle
Sea bass saikyoyaki
Robata pork belly
Black sesame crème brûlée
終於考完試🥹🥹🥹一定要食餐好嘅慰勞一下呢段時間付出嘅努力💪🏼💪🏼💪🏼Edamame枝豆配上🧂海鹽、柚子同青海苔,係一個十分不錯嘅餐前小食😚🥬Spinach以白芝麻醬打底,中間菠菜組合成一束,上面再加上pickled mustard seeds同芝麻~店員建議可以將佢撈勻一齊食~當中芝麻香氣十分突出,菠菜亦都好嫩~係一個好開胃嘅前菜🤓🐮Waygu tataki將和牛微微煎香四邊再切片,配上日本小青椒片、tosazu同chorizo oil ,完全唔會覺得油膩,和牛好嫩滑,三種材料一齊食香氣十足!🐟Madai truffle店員首先會即場拎一舊黑松露出嚟🤣喺你面前刨碎,係一種視覺同埋嗅覺嘅享受,黑松露味真係好香~😆然後就會即刻Mix埋黑松露醬汁同鵪鶉蛋黃~ 鯛魚刺身配上 Mix好嘅醬汁、日本香菜、洋蔥和車厘茄等係一個又香又清新嘅配搭👍🏼🐟Sashimi Moriavase拖羅十分肥美,做到入口即溶嘅效果😋帶子新鮮鮮甜,而海膽則creamy重海水味~三文魚子粒粒脹卜卜,好有口感!🍣Honjokko o-toro Maki以煙燻嘅方法將香味滲入拖羅,再配上紫蘇葉、海膽、魚子醬和金箔等,層次豐富

Edamame
枝豆配上🧂海鹽、柚子同青海苔,係一個十分不錯嘅餐前小食😚

🥬Spinach

🐮Waygu tataki

🐟Madai truffle

🐟Sashimi Moriavase

🍣Honjokko o-toro Maki
以煙燻嘅方法將香味滲入拖羅,再配上紫蘇葉、海膽、魚子醬和金箔等,層次豐富~而且店員開蓋果一下啲煙湧上嚟真係好有視覺效果😳

🥗Mizuna Salad
以柚子醬汁、柚子肉同炸紅蔥拌水菜,好適合一路食主菜一路食,可以refresh一下🥰

🐟Chilean Sea Bass
魚油嘅油香豐富,魚肉用煙燻嘅方法處理,帶煙熏香味之餘魚肉亦好嫩,店員介紹一定要配旁邊嘅薑一齊食,佢嘅薑好爽脆,而且一啲都唔辣,果然可以減低魚油嘅飽濟感,令到菜式整體更加平衡~

🐷Robata pork belly
豬腩肉用串燒嘅方式串起,肉質好鬆軟,入口即化~配上蜜糖柚子醬同醃製蘿蔔,一啲都唔覺得油膩😋😋

🍮Black Sesame Creme Brülée
底層以芝麻Brülée作基底,下面似芝麻糊咁滑上面有一層薄脆,中層係香甜嘅🫘紅豆配上🍨海鹽焦糖雪糕,海鹽焦糖雪糕有少少鹹味,更加突出紅豆嘅甜味和芝麻嘅香氣,到咗最上層係芝麻薄脆,令整體芝麻嘅味道更加突出和更加有層次🆙🆙🆙

🍹Co-Matchy
濃郁嘅熱情果果香,估唔到配上綠茶、椰子水、檸檬汁同梳打會有咁清新嘅效果😍
🍹Okira
十分清新嘅櫻花荔枝香氣,加入檸檬汁同梳打,入口會比Co-Matchy更加清雅🥰

環境:4.7/5
環境超靚,好適合打卡😆所有座位都係梳化位,坐得好舒服☺️而且燈光柔和,好適合傾偈。鍾意睇廚師即場製作食物嘅朋友都可以坐吧枱~

服務:5/5
員工服務態度💯你會feel到佢哋係好親切,而且每一個員工都面帶笑容,真係做到賓至如歸嘅感覺~聽到佢同另一枱嘅客人講welcome back😆

食物:4.7/5
食物水準高而且食材新鮮💕dishes係分階段上~如果你食到有啲太飽,可以隔一陣再上👍🏼而且呢度都比較多創意料理,十分推介慶祝嘅日子黎💕💕

Revisit: Yes
  • Robata Pork Belly
  • Chilean Sea Bass
  • Madai Truffle
  • Co-Matchy
  • Honjokko o-toro Maki
  • Sashimi
2023-05-11 170 views
為閨蜜慶生,預訂了這家主打現代日本菜的Honjokko。餐廳頗有private club 的氛圍,用餐區在淡淡的燈光襯托下,滲透著高雅東瀛風,來到當然要打一打卡。晚餐Tasting Menu提供由前菜、刺身、主菜至甜品的各類味蕾體驗。枝豆上撒上海鹽,鹹鹹的,是不錯的佐酒小食。以白芝麻醬和餣製過的黃芥茉籽伴以菠菜,清新可口 。Madai Truffle是以鯛魚、 鵪鶉蛋、車厘茄、三葉和即席批出黑松露製作而成的。看著黑松露不斷灑在其他食材上時,獨特的香氣撲鼻而來,絶對是一種享受。刺身拼盤有帆立貝、大拖羅、三文魚籽和海膽,每款也非常新鮮。油潤肥美的大拖羅和鮮甜的海膽令人回味。Honjokko otoro 是以煙燻形式呈現,飯團捲著紫蘇葉,帶點薄荷感又爽口。壽司上鋪著赤身、大拖羅、黑魚籽和金箔,賣相矜貴,味道層次豐富,個人很喜歡這卷物。Robata Pork Belly帶點脂肪,肉質軟腍,建議與微酸的日本白蘿蔔同吃,能平衡肉類的膩感。以味噌餣製的智利鱸魚好厚肉,而且嫩滑鮮美。Black Seasame Cream Brulee作為是晚完美的結號,焦糖雪糕上放上一片黑白芝麻脆片,最底層是黑芝麻布

以白芝麻醬和餣製過的黃芥茉籽伴以菠菜,清新可口 。

以味噌餣製的智利鱸魚好厚肉,而且嫩滑鮮美。

Black Seasame Cream Brulee作為是晚完美的結號,焦糖雪糕上放上一片黑白芝麻脆片,最底層是黑芝麻布甸,一份甜品有幾層不同口感,相當特別。

值得一提的是,侍應送上每道菜式時都會詳細介紹,令我們感覺有VIP待遇,非常適合節日或有慶祝活動時到來用餐。
鰂魚涌“The sixteenth”內有4間餐廳,屬Pirata旗下,今次就試試這家Honjo姐妹店的隱世現代日本料理🥢餐廳裝潢優雅富格調,有巨型的開放式廚房和酒吧,帶點日式風情,配上昏暗的燈光,十分有情調有氣氛,打卡一流;所有侍應都非常友善,每道菜都會細心介紹;食物十分精緻美味,整體而言用餐體驗非常好✨兩款Tasting Menu分別是$680、$880,亦都可以散叫,價錢不算太貴,CP值挺高🔥𝐄𝐝𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞枝豆簡單的開胃前菜,以海鹽、柚子和青海苔調味毛豆口感粉糯紮實,飽滿爽脆,是佐酒佳品𝐒𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡涼拌麻醬波菜波菜造型似壽司卷十分精緻,外型獨特配大量白芝麻醬汁及醃製芥末籽,味道濃郁,口感清爽,十分開胃𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢和牛他他薄薄的和牛片經過炙燒,肉身呈粉嫩色口感軟滑,入口即溶,配上醋汁、辣椒、土佐豆、香腸油等,味道濃郁𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 𝐌𝐨𝐫𝐢𝐚𝐰𝐚𝐬𝐞刺身拼盤刺身有帶子、拖羅、三文魚籽、海膽-帶子新鮮爽甜-拖羅十分肥美,充滿油脂,入口即溶-三文魚籽美味,口感爽脆-海膽好Creamy,甘甜味亦十足,口感細膩Madal Truffle這道菜有魚籽、車厘茄、清新三葉、鯛魚刺身、

𝐄𝐝𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞枝豆
簡單的開胃前菜,以海鹽、柚子和青海苔調味
毛豆口感粉糯紮實,飽滿爽脆,是佐酒佳品

𝐒𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡涼拌麻醬波菜
波菜造型似壽司卷十分精緻,外型獨特
配大量白芝麻醬汁及醃製芥末籽,味道濃郁,口感清爽,十分開胃

𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢和牛他他
薄薄的和牛片經過炙燒,肉身呈粉嫩色

𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 𝐌𝐨𝐫𝐢𝐚𝐰𝐚𝐬𝐞刺身拼盤
刺身有帶子、拖羅、三文魚籽、海膽
-帶子新鮮爽甜
-拖羅十分肥美,充滿油脂,入口即溶
-三文魚籽美味,口感爽脆
-海膽好Creamy,甘甜味亦十足,口感細膩

Madal Truffle
這道菜有魚籽、車厘茄、清新三葉、鯛魚刺身、鵪鶉蛋等,一上菜,侍應在我們面前加入黑松露,混合在一起,材料多元有新意
鯛魚刺身口感厚實,充滿鮮味,配上濃郁嘅黑松露味,口感及味道都非常獨特

𝐇𝐨𝐧𝐣𝐨𝐤𝐤𝐨 𝐎-𝐭𝐨𝐫𝐨 𝐌𝐚𝐤𝐢煙燻拖羅卷👍🏻
上菜時有煙燻效果,打卡一流
呑拿魚蓉卷上面加上拖羅、赤身、海膽、魚子醬,另加金箔點綴,十分奢華,賣相滿分;各種鮮甜味衝入口中,加上用木煙燻過,口感極為豐富
整道菜詳至視覺、味覺、嗅覺享受,十分驚喜!

𝐑𝐨𝐛𝐚𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐲烤豬腩肉串
一共有兩串豬腩肉,肥瘦適中,肉脂香而又不會過於肥膩,搭配蜂蜜柚子醋汁,多汁鬆脆又香口,伴碟有柚子蘿蔔漬,可解膩,亦可提升豬肉的鮮甜味

𝐌𝐢𝐳𝐮𝐧𝐚 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝
沙律有柚子、火箭菜、蒜片、炸蔥、醋汁,清爽可口,解膩一流,與pork belly是絕配

𝐂𝐡𝐢𝐥𝐞𝐚𝐧 𝐒𝐞𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐬煙燻西京燒海鱸魚👍🏻
木盒上枱,擺盤精緻,一上菜已好重煙燻味
海鱸魚完全無骨,新鮮嫩滑,魚油濕潤充裕,外皮燒得焦香薄脆
搭配炭烤青檸、硬木煙燻,和燒汁的甜味,口感獨特,高質

𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞黑芝麻焦糖燉蛋配海鹽焦糖雪糕
甜品內有黑芝麻焦糖燉蛋、紅豆蓉、海鹽焦糖雪糕、焦糖脆片
整體之言,甜品賣相精緻,入口幼滑,黑芝麻味香濃,味道複雜,層次豐富,甜而不膩

-總體評分-
環境:9/10
食物:9/10
服務:9.5/10
抵食:9/10
📍Honjokko
2023-05-10 934 views
太古坊原來都有好多高質餐廳今日就黎試下Pirata Group旗下既西日料理見到佢地個Tasting Menu價錢唔算太貴環境又有氣氛 慶祝生日都係一個唔錯既地方♥︎➜𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟕𝟐𝟎/𝟏•𝐄𝐝𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞 枝豆前菜當然要有枝豆 簡單用左海鹽調味已經好夠•𝐒𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡 涼拌麻醬波菜將菠菜砌到好似壽司卷咁好得意菠菜完全無苦澀味 點麻醬味道幾夾•𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢 和牛他他薄切既和牛炙燒過 肉身軟滑粉嫩 入口即溶•𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 𝐌𝐨𝐫𝐢𝐚𝐰𝐚𝐬𝐞 時令刺身拼盤刺身就有帶子 拖羅 三文魚籽同海膽帶子好大粒好鮮甜 拖羅夠肥美三文魚籽口感脆卜卜唔會太咸海膽好甜好Creamy 一啲都唔腥•𝐇𝐨𝐧𝐣𝐨𝐤𝐤𝐨 𝐎-𝐭𝐨𝐫𝐨 𝐌𝐚𝐤𝐢 煙燻拖羅卷上菜嘅時候打開蓋有煙燻效果 岩哂打卡呑拿魚蓉卷上面加上拖羅、赤身、海膽同魚子醬一次過食到唔同質感既食材 口感極為豐富仲有金箔做裝飾 感覺奢華 真係滿分•𝐌𝐢𝐳𝐮𝐧𝐚 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝有柚子 火箭菜、蒜片既沙律 好清新 作為解膩用係一個唔錯既組合•𝐑𝐨𝐛𝐚𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐲烤豬腩肉串 咬落好juicy好香口加上日式醬汁 完全唔覺得肥膩•𝐂
太古坊原來都有好多高質餐廳

三文魚籽口感脆卜卜唔會太咸
海膽好甜好Creamy 一啲都唔腥

•𝐇𝐨𝐧𝐣𝐨𝐤𝐤𝐨 𝐎-𝐭𝐨𝐫𝐨 𝐌𝐚𝐤𝐢 煙燻拖羅卷
上菜嘅時候打開蓋有煙燻效果 岩哂打卡
呑拿魚蓉卷上面加上拖羅、赤身、海膽同魚子醬
一次過食到唔同質感既食材 口感極為豐富
仲有金箔做裝飾 感覺奢華 真係滿分

•𝐌𝐢𝐳𝐮𝐧𝐚 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝
有柚子 火箭菜、蒜片既沙律 好清新
作為解膩用係一個唔錯既組合

•𝐑𝐨𝐛𝐚𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐲