▪️Weekend Brunch ($498)✮⋰ ⋱✮⋰ R E V I E W ⋱✮⋰ ⋱✮鍾意飲飲食食嘅朋友應該會知道Pirata Group 近年喺鰂魚涌開咗一系列主題餐廳,以The Sixteenth 為名,其中一間係日式contemporary fusion 為主的Honjokko🇯🇵上個weekend 去開太古坊嘅On The List,咁就要試吓Honjokko 的brunch 啦🍴 餐廳裝修好華麗,帶點現代日式感覺 🪭🏮氣氛一流,當日有唔少couple 約會或閨蜜傾偈打卡👫 服務質素一如以往,專業且好客,manager 好好咁同我哋介紹餐廳嘅背景概念同埋menu👍🏻前菜方面,有六款sharing plates,有鹽烤支豆(Edamame)、油甘魚(Hamachi)、芝麻菠菜(Spinach)、生和牛片(Wagyu tataki )、炸豆腐(Agedashi)、餃子(Gyoza)👄👄小食樣樣都很美味,特別推介油甘魚刺身,口感柔軟細滑刺身,油香一流,配以柚子豉油及醃製梅子,鮮甜完美融合。生和牛片口感鮮味,表面輕輕sear過,完美發揮和牛的獨有香味🥩 食完前菜,就到我哋最期
▪️Weekend Brunch ($498)

✮⋰ ⋱✮⋰ R E V I E W ⋱✮⋰ ⋱✮

鍾意飲飲食食嘅朋友應該會知道Pirata Group

食完前菜,就到我哋最期待嘅無限量壽司刺身壽司有卷物(maki) 同手握壽司(nigri)🍣 配搭的醬汁每款都好特別好match。刺身好肥美同新鮮,有三款選擇,包括三文魚、油甘魚、吞拿魚。估唔到嘅係另有生蠔供應,經理向我哋介紹係Irish Rock 🦪 生蠔肉質鮮嫩,充滿鹹香滋味,入口即化,有一種絲滑而奢華的感覺 🌊

主菜我哋點咗lamb chop 同 tenderloin 。羊架配以煙燻茄子同大麥miso🍆結合了豐富味道口感,經過精心烹煮,烤焗至金黃酥脆,doneness係完美嘅medium 🐑 牛柳揀咗medium rare ,煮得恰到好處,嫩滑多汁,保持原汁原味,配上韭菜根泥同烤蘑菇,充滿獨特風味 🈴

最後甜品送上每人一客水果同芝麻燉蛋(black sesame creme brulee)。經理同我哋介紹芝麻燉蛋係餐廳招牌菜,吃落果然非同凡響👍🏻cream brulee 綿密細滑,芝麻味道很突出,配上焦糖雪糕🍨口感體驗十分豐富💕💕
2023-09-22 142 views
住附近成日都經過,今日終於同阿妹落去試下,試真,價錢唔平,不過的確幾特別,尤其是個枝豆。我係枝豆達人,我忍唔住大叫好味。不過講真呢,份量就真係比較細,大食嘅朋友仔要叫多少少!

2023-09-21
$300 (Dinner)
今次來到鰂魚涌吃 @𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐠𝐨𝐮𝐫𝐩旗下的餐廳👍🏻果然有質素保證,!這樓層集合了不同餐廳,記得不要去錯😛日式裝潢、優雅的食物擺碟到新鮮高質的食物質素,全部都相當滿意。 ——— ✤ 𝐍𝐀𝐓𝐒𝐔 𝐃𝐈𝐍𝐍𝐄𝐑|$𝟒𝟑𝟖 𝘱𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯(𝐢𝐧𝐜𝐥. 𝟒-𝟔款 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞// 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢// 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐱 𝟏// 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐱𝟏) 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧✰ 𝐄𝐝𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞~清爽甜味,口感鮮嫩,滿滿的豆香,搭配柚子海鹽🍊✰ 𝐀𝐠𝐞𝐝𝐚𝐬𝐡𝐢 𝐓𝐨𝐟𝐮~酥脆外皮包裹著滑嫩豆腐,口感絕佳✰ 𝐂𝐨𝐫𝐧 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚~香脆金黃的粟米外層油炸至酥脆,內裡保持甜脆口感🌽✰ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠~黑糖蒜蓉無骨雞翅甜而醇厚,肉質嫩滑,兩者風味完美融合🐔✰ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐭𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢|+$𝟑𝟖 𝘱𝘱~ 嫩滑的薄切和牛牛肉片,搭配醬汁和香草,帶來豐富的肉味和微妙的酸甜風味𝙎𝙪𝙨𝙝𝙞&𝙎𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞✰ 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢~大多都是油脂較少的刺身,口感清新純淨🐟✰ 𝐍𝐢𝐠𝐢𝐫𝐢~卷物都是小小的一口🍣𝙈𝙖𝙞𝙣✰ 𝐑𝐨𝐛𝐚𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐤𝐛𝐞𝐥𝐥𝐲柚子烤豬豬腩肉有豬肉的香氣與豐潤口感,柚子
———

𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧

𝙎𝙪𝙨𝙝𝙞&𝙎𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞
✰ 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢~大多都是油脂較少的刺身,口感清新純淨🐟
✰ 𝐍𝐢𝐠𝐢𝐫𝐢~卷物都是小小的一口🍣

𝙈𝙖𝙞𝙣
✰ 𝐑𝐨𝐛𝐚𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐤𝐛𝐞𝐥𝐥𝐲
柚子烤豬豬腩肉有豬肉的香氣與豐潤口感,柚子醬帶來清新的酸甜風味,相互融合形成美妙的口味,令人愉悅,充滿層次和平衡的美食🐷

✰ 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐤𝐚𝐦𝐚
烤油甘魚魚鮫的味道令人驚艷🐟散發出迷人的炭烤香氣,肉質保持鮮嫩多汁,口感豐富。魚油的香氣與炭烤的風味相結合,帶來獨特的濃郁味道,讓人垂涎欲滴。這道料理絕對能夠滿足喜愛海鮮味蕾的你

✰ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧|+$𝟏𝟗𝟖
粉紅大歷史紋理的嫩滑牛肉散發著香氣,口感柔軟多汁,烤製過程中的炭烤香味賦予其深度和複雜性🥩。每一口都是一種奢華的享受,令人回味無窮

𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩
✰ 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦
焦糖味的雪糕🍦搭配日式𝐦𝐨𝐜𝐡𝐢、蛋糕和紅豆🫘超級好味😋
  • Hamachi
Brunch ($498/pp)首先Starters已經有6款,非常豐富~比較喜歡係🥬Spinach,係菠菜壓縮成圓柱體,賣相好靚,另外加上芥末籽、芝麻、芝麻醬。另外仲有🥟Gyoza,係炸豬肉餃子,炸得好香脆!配辣椒油大蒜同芝麻,好惹味!Starters:-Edamame-Hamachi-Spinach-Wagyu Tataki-Agedashi-GyozaSushi & Sashimi:✨係無限量供應任食壽司 刺身 同生蠔!有吞拿魚 油甘魚 三文魚 既刺身同壽司。因為我地已經食左6個Starters,食埋呢個已經好飽,要留返個胃食Main Courses,所以只encore左最愛吞拿魚壽司~Main Courses:-Lamb Chops羊架有驚喜!燒得剛剛好,肉質軟腍 唔會韌,配大麥味噌醬。-Salmon Teriyaki照燒三文魚扒 面層燒得香脆,配新鮮辣椒粉同和蔥。Desserts:-Black Sesame Creme Brulee黑芝麻焦糖布丁,加上鹹焦糖雪糕,底下有紅豆,最後個頂加上好靚嘅芝麻餅,好味 擺碟靚 而且有特色~-Tropical Fruits Selectio
Brunch ($498/pp)

Starters:
-Edamame
-Hamachi
-Spinach
-Wagyu Tataki
-Agedashi
-Gyoza

Sushi & Sashimi:
✨係無限量供應任食壽司 刺身 同生蠔!有吞拿魚 油甘魚 三文魚 既刺身壽司。因為我地已經食左6個Starters,食埋呢個已經好飽,要留返個胃食Main Courses,所以只encore左最愛吞拿魚壽司~

Main Courses:
-Lamb Chops
羊架有驚喜!燒得剛剛好,肉質軟腍 唔會韌,配大麥味噌醬。
-Salmon Teriyaki
照燒三文魚扒 面層燒得香脆,配新鮮辣椒粉同和蔥。

Desserts:
-Black Sesame Creme Brulee
-Tropical Fruits Selection
熱帶水果有西瓜 菠蘿 哈密瓜

另外加多$220/pp
就可以任飲menu上面既酒,分別有2款日式米酒/Sparkling/Wines/Beer/Plum Liqueur/仲有2款Cocktail,我試左2Cocktail&梅酒,都唔錯~
2023-08-09 156 views
之前都黎過鰂魚涌The sixteenth食野,呢到係一個area有幾間餐廳,每間都各有特色唔同菜式,而今次係一間新的日式餐廳,餐廳的裝修風格係古典得黎帶點日式,天花裝滿一把把的油傘幾特別!餐廳最新推出了一個很優惠的MENU,憑星期一至星期三的晚上供應JOURNEY OF FLAVOURS MENU HKD498 PER ONE 包括了7款的STARTERS、無限量點餐的壽司、MAINS及甜點,當中有些菜品挺不錯的!1️⃣Spinach 一條條的菠菜壓縮在一整個圓柱內,外貌非常吸精打卡,底下是滿滿的芝麻醬,涼涼的蔬菜一整個很夏日2️⃣Gyoza💕最愛這個炸餃子,餃子的肉餡包了豬肉韭菜香氣撲鼻,底下的醬汁是辣椒油大蒜及芝麻,是重口味人士最愛!3️⃣ Beef tataki 日式生牛肉牛扒外面煎至金黃, 內裡粉紅鮮嫩多汁,將牛扒切成薄片再配上新鮮檸檬汁和日式醬油調制的醬汁,旁邊加入了日本小青椒shishito pepper🫑 開胃美味6️⃣SUSHI第一輪是餐廳安排好的,如果你有吃到喜歡的壽司可以跟店員說!7️⃣8️⃣MAINS主菜方面點了Chicken teriyaki crunch及Robata pork b

1️⃣Spinach

2️⃣Gyoza💕

3️⃣ Beef tataki

6️⃣SUSHI
第一輪是餐廳安排好的,如果你有吃到喜歡的壽司可以跟店員說!

7️⃣8️⃣MAINS
主菜方面點了Chicken teriyaki crunch及Robata pork belly,雞件沾滿麵包糠輕輕炸過,鮮嫩多汁!另外是五花腩,一片片的半肥瘦五花腩非常軟腍,加上滿滿的醬汁很邪惡

9️⃣Dessert
甜品是雲尼拿雪糕加上自家製的綠茶麻薯卷

🔟Kunrani $150
2023-07-17 505 views
其實下筆寫這篇食評,已是進餐一個月后。沒想到,我依然對當晚很多菜式都念念不忘。這裏位置隱秘,所以我決定不私藏,希望分享出來,讓這裏的美食獲更多人欣賞。當晚我們叫了 Tasting Menu ( Honjokko, the classic experience; $680 pp),回想真是一個好選擇。菜單中,共有10道菜,當然每道都是餐廳的拿手好菜。我覺得正正也是每道菜式都是份量少少的,淺嘗過後,味道更能留下深刻印象。首先,前菜有日本枝豆。枝豆灑上了粗粒海鹽和青海苔。菜式似乎簡簡單單,而我很喜歡師傅用了粗鹽,因為吃枝豆時,舌頭會先感受到海鹽的粗粒感,繼而牙齒碰到有咬勁的枝豆,口感有層次,而整道菜很開胃。是晚驚喜菜式。這道菜上菜時,看似創意太卷。侍應賣關子讓我們猜猜是什麼,而我們直到把它解剖後才相信真的是菠菜。菠菜壓實成卷狀,與白芝麻汁和芥末籽一起吃下,有酸酸甜甜鹹鹹的交集,味道異常的合拍。這道菠菜視覺和味覺上都給我驚喜,讓我印象深刻。原本應該是油甘魚刺身,但因為某些原因,當天換成了三文魚。這薄薄的魚片浸泡在柚子豉油中,吃起來鮮味十足,也不太酸,很開胃。炙燒和牛片用上了日本小青椒和土佐醋調

Edamame 日本枝豆
創意料理?!
Spinach 菠菜  (解剖後)

Raw  Hamachi 油甘魚   (Salmon  三文魚)
Wagyu Tataki 炙燒和牛片
炙燒和牛片用上了日本小青椒和土佐醋調味,味道不錯,但相對沒有驚喜。
Wings 雞翼

小食無骨雞翼也相對平庸,外皮香脆,並用上了黑糖、蒜頭和辣椒,不會太膩或太辣,可惜未有驚喜。
Honjokko Sushi/Sashimi
本來因為餐廳自居位 sushi club,令我對壽司的期望較高。師傅選了三款壽司和三款刺身,擺碟也見用心。魚生吃起來都新鮮,而壽司有加上了芥末籽調味。不過,整體因為沒有太大特色,讓我有點失望。
Honjokko Tempura Selection
到了中段,迎來天婦羅拼盤,當中有蝦、魚和蔬菜天婦羅。我平時不喜歡吃天婦羅,所以本想跳過這一道菜。不過我覺得還是不妨一試,便吃了一口南瓜。結果.......有驚為天人的感覺。我很喜歡這個天婦羅的炸粉很薄,又炸得脆,可以吸入大量天婦羅汁,豐富味道。結果,我除了割愛把天婦羅蝦給了男朋友,竟然其他款式都一一吃遍。我不愛吃也不多吃天婦羅,而這裏的天婦羅是我吃過最美味的。天婦羅成了該晚餐的高潮,完全是意料之外。
Lamb Chops 小羊排  (前);    Akitakomachi 秋田小町飯  (後)
接近尾聲,有燒小羊排。小羊排肉質嫩滑而多汁,用味增調味,卻不會搶了羊肉本身的鮮味。我喜歡它份量小巧,開始吃得飽時送飯剛剛好。我也喜歡這裏配了秋田小町飯,很香糯。
Matcha  Lava  抹茶心太軟
最後最後,到了我全晚最愛之一。作為抹茶控,我喜歡這個甜品用了白朱古力作味道平衡,而抹茶甘甜。上菜時,甜品表面脆脆的,而勺子按下去後,裏面流出抹茶岩漿,再用蕎麦曲奇餅沾上,作為是晚的Perfect ending,實在滿足。

另外,餐廳有幫忙在甜品加上了祝賀的說話(真要挑剔的話,朱古力字寫在紙上,雅觀度有一點點扣分哦)。 作為Pirata集團的成員,餐聽在特別日子也會送上即影即有和禮券,留下更美好的回憶。

回想起來,這依然是最近讓我最念念不忘的用餐體驗,推介給大家!
2023-06-11
Celebration
Anniversary
Edamame 日本枝豆
創意料理?!
Spinach 菠菜  (解剖後)
Honjokko Tempura Selection
Matcha  Lava  抹茶心太軟
2023-07-12 177 views
呢間係朋友極力推介嘅fusion餐廳,今日終於去咗,點左 tasting menu 。首先會有3個starter Edamame - 枝豆配上海鹽,柚子同海苔,配搭上頗有心思。Wagyu Tataki - 和牛炙燒完,再配上唔同嘅調味料,加上特製選擇,層次好豐富,好有驚喜。Spinach - 菠菜配上濃濃嘅芝麻醬,賣相好靚,食落去清新開胃。Madai Truffle - 鯛魚刺身加上孫汁啫喱,蛋黃,車厘茄等等配料,店員再會喺我哋面前刨上好多嘅黑松露,色香味俱全!Sashimi platter - 刺身全部都好新鮮,兩個人食啱啱好。 Honjokko o-toro Maki - 呢個卷物震撼左我嘅視覺,首先將佢煙燻,卷物入面有拖羅,紫蘇葉,海膽,魚子醬,金箔等等,好豐富,煙燻後食落去又係另外一種感覺,好得意。Robata pork belly - 望落去似串燒,但係食落去一啲都唔乾,豬腩肉油香四溢,配上醬汁同埋解膩嘅白蘿蔔,食完頓時有一種滿足嘅感覺。Chilean Sea Base - 醃漬咗嘅鱸魚味道帶甜,好入味,配上旁邊嘅酸薑一齊食,好夾!Black sesame creme bru

首先會有3個starter

Black sesame creme brulee - 相對上甜品賣相比較普通,但係食落去好有驚喜,最底層係芝麻燉蛋,食落去好似芝麻糊咁,然後配上紅豆,面頭再配上海鹽焦糖雪糕,加埋最上面嘅芝麻薄脆一齊食,成個甜品好有層次,食得出廚師嘅心機。
2023-06-16 273 views
耐不耐會到太古坊約工作伙伴飯聚,大部份時間都是以「聚」為目標,吃甚麼也沒特別精挑細選,所以一直不知道太古坊附近有甚麼好的餐廳。今次不同了,朋友介紹這間 Honjokko ,一入門口煥然一新,對太古坊的餐飲體驗即時改觀。這餐廳是 The Sixteenth 這個大場包含的四間餐廳其中一間,環境感覺上是走高格調casual風格而非傳統日本餐廳路線,餐牌的設計都很西式。我點了chirashi bowl, 朋友則點了sushi plate。簡單午餐,非常滿意。話就話佈局西式,前菜反而一落頭便是毛豆一大碗,現下很多新派日式餐廳或omakase已經很難找到毛豆的蹤影,感覺更加親切。這餐廳價格不十分親民,但質素和環境(包括洗手間)都十足十,個人認為是物有所值的,很期待下次再來,也一定會惠顧這裡另外的三間餐廳。
Type of Meal
Lunch
2023-06-04 235 views
今晚過嚟高級嘅地方食晚飯,既享受又難忘。1)波菜卷把波菜弄成卷,頂放上白芝麻和芥末菜籽,配上白芝麻醬。2)烤和牛口味好清新,酸酸甜甜,辣辣哋。3)真鯛Madai魚生片肉質細緻柔軟,味道甘甜,秘製醬汁再配上黑松露菌、鵪鶉蛋等4)廚師拼盤-生魚片肥美的金䱽魚肚,油甘回香,海膽鮮甜。5)卷飯頂部點綴着金泊同黑飛魚子放在海膽上,中心包住煙熏拖羅、紫蘇葉。6)西京燒智利鱸魚用味噌醃製,嚐出酒味嘅濃郁,魚皮燒得好脆好香。7)蜂蜜柚子五花肉串爽甜柚子蘿蔔,解肉膩。五花肉口感鬆軟,火箭菜沙律,拌炸乾蔥、柚子,一路食沙律又再食五花腩串燒。8)甜品先食到薄脆嘅白芝麻餅,再一口海鹽焦糖雪糕,又嘗到旁邊紅豆蓉的甜,最後底部就係黑芝麻糊布丁。
今晚過嚟高級嘅地方食晚飯,既享受又難忘。

1)波菜卷
把波菜弄成卷,頂放上白芝麻和芥末菜籽,配上白芝麻醬。

2)烤和牛
口味好清新,酸酸甜甜,辣辣哋。

3)真鯛Madai魚生片
肉質細緻柔軟,味道甘甜,秘製醬汁再配上黑松露菌、鵪鶉蛋等

4)廚師拼盤-生魚片
肥美的金䱽魚肚,油甘回香,海膽鮮甜。

5)卷飯

6)西京燒智利鱸魚
用味噌醃製,嚐出酒味嘅濃郁,魚皮燒得好脆好香。

7)蜂蜜柚子五花肉串
爽甜柚子蘿蔔,解肉膩。

8)甜品
📍 Honjokko (鰂魚涌)鰂魚涌太古坊入面嘅The Sixteenth一共有4間餐廳🍽️今次黎到好評如潮既Honjokko食晚飯👍🏻餐廳主打現代日本料理🇯🇵 以時令食材製作精緻嘅菜式💕餐廳環境浪漫有格調🌹打卡一流📸服務都好好🤓🌟Tasting Menu $720 pp✨Edamame枝豆熱嘅枝豆加上海鹽調味✨Spinach 涼拌麻醬波菜成圓柱狀嘅菠菜好特別, 菠菜冇苦澀味👍🏻配麻醬更滋味✨Wagyu Tataki 和牛他他經灸燒過嘅薄切和牛,色澤粉嫩, 入口溶化😋✨Sashimi Moriawase 時令刺身拼盤有帶子,三文魚籽,拖羅同海膽🤤魚生鮮甜, 仲有金箔碎喺拖羅上面💛✨Honjokko O-toro Maki 煙燻拖羅卷上枱後侍應打開蓋, 做出煙燻夢幻嘅效果😍拖羅卷上面仲有海膽,魚籽同埋金箔💛拖羅好新鮮,入口好快就溶化左😋✨ Madai Truffle 紅鯛魚松露店員先將鵪鶉蛋黃,醬料同紅鯛魚攪拌, 再刨黑松露碎落去🤩食落口感豐富,醬料都好match✨Mizuna Salad 沙律火箭菜新鮮,酸酸地, 可以為之後嘅菜式解膩😆✨Chilean Sea Bass 煙燻西京燒海鱸
📍 Honjokko (鰂魚涌)

🌟Tasting Menu $720 pp

✨Edamame枝豆
熱嘅枝豆加上海鹽調味

✨Spinach 涼拌麻醬波菜
成圓柱狀嘅菠菜好特別, 菠菜冇苦澀味👍🏻配麻醬更滋味

✨Wagyu Tataki 和牛他他
經灸燒過嘅薄切和牛,色澤粉嫩, 入口溶化😋

✨Sashimi Moriawase 時令刺身拼盤

✨Honjokko O-toro Maki 煙燻拖羅卷

✨ Madai Truffle 紅鯛魚松露

✨Mizuna Salad 沙律
火箭菜新鮮,酸酸地, 可以為之後嘅菜式解膩😆

✨Chilean Sea Bass 煙燻西京燒海鱸魚
海鱸魚肉質嫩滑😁帶煙熏香味

✨Robata Pork Belly 烤豬腩肉串
烤得好香, 肉質非常鬆軟🥰識落感覺又唔會好漏😋配上蜜糖柚子醬同孫蘿蔔可以解膩

✨Black Sesame Cream Burlee 黑芝麻法式焦糖芝麻布甸
好特別嘅一個甜品, 上面有一個焦糖海鹽雪糕同紅豆, 下層係法式焦糖芝麻布甸🤤布甸香滑,芝麻味香濃👍🏻好滿足嘅一個甜品

2杯mocktail都好fresh 好好飲😋
✨Mocktail🍸Co-Matchy $70
Passion fruit, matcha syrup, coconut water, lemon juice, soda

✨Mocktail🍹Okiru $80
Sakura & lychee cordial, lemon, soda

📍 Honjokko (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大厦2樓The Sixteenth

自今個月開始,陸陸續續好多人第一次中招同埋覆陽….變到食母親節飯日子改完又改,改完又改…. 最終得我同老公兩個食😂😂😂我地近近地搵左間位置在鰂魚涌隱世現代日本料理,裝修靚,打卡一流,私隱度夠高,傾計又唔怕被人嘈(可能我嘈親人,自己都唔覺得🤭🤭)食物精緻,仲係老公鐘意食既日本Fusion 料理👍🏻👍🏻👍🏻菜單Tasting Menu $780 /1 ppl ⭐️Edamame枝豆海鹽枝豆,咸咸地,開胃⭐️Spinach 蔴醬涼拌菠菜外型用左卷物包住菠菜,好新穎⭐️Wagyu Tataki和牛他他薄薄地一塊加埋酸酸地既汁,和牛嫩滑⭐️Sashimi & Sushi Platter刺生,壽司刺生新鮮,壽司上菜時好有儀式感,仲有金箔在壽司上面,好奢華⭐️Mizuna Salad 柚子火箭菜沙律清清甜甜,酸酸,中和一下⭐️Robata Pork Belly 烤豬腩肉咬口煙煙韌韌,肉汁鮮味,好juicy 👍🏻👍🏻⭐️Chilean Sea Base 煙燻西京爐魚魚好滑,皮嫩⭐️Dessert甜品Black sesame crème Brûlée 黑芝麻焦糖燉蛋配雪糕敲碎塊芝麻溝埋雪糕一齊食,好有口感全程服務員好好

菜單Tasting Menu $780 /1 ppl
⭐️Edamame枝豆

海鹽枝豆,咸咸地,開胃
⭐️Spinach 蔴醬涼拌菠菜

外型用左卷物包住菠菜,好新穎
⭐️Wagyu Tataki和牛他他

薄薄地一塊加埋酸酸地既汁,和牛嫩滑

刺生新鮮,壽司上菜時好有儀式感,仲有金箔在壽司上面,好奢華
⭐️Mizuna Salad 柚子火箭菜沙律

清清甜甜,酸酸,中和一下
⭐️Robata Pork Belly 烤豬腩肉

咬口煙煙韌韌,肉汁鮮味,好juicy 👍🏻👍🏻
⭐️Chilean Sea Base 煙燻西京爐魚

魚好滑,皮嫩
⭐️Dessert甜品

Black sesame crème Brûlée
黑芝麻焦糖燉蛋配雪糕
敲碎塊芝麻溝埋雪糕一齊食,好有口感
全程服務員好好,都會介紹菜式,一開始都好細心問有冇對咩食物敏感….
  • Black sesame crème brülée
  • Robata Pork Belly
  • Sashimi Moriawase
  • Spinach
  • Mizuna Salad
  • Wagyu tataki
2023-05-30 184 views
位於鰂魚涌嘅「The Sixteenth」總共有4間餐廳 - “Honjokko”, “TMK”, “Tempo Tempo” 同埋”La Favorita”。TMK及La Favorita之前已經食過,Honjokko 聽講口碑唔錯就試吓啦。Tasting menu 有分兩種價錢 ,我哋叫嗰個係 “Fukurokuju” (HKD880 per head) 。總共有10道菜 - 前菜、壽司、刺身、熱盤加甜品樣樣齊。每上一道菜時店員都會為我哋介紹菜式。▫️Honjokko O-toro Maki ▫️Sashimi Moriwase刺身及各款壽司菜式水準都非常高。Honjokko O-toro Maki 上枱時先打開個蓋,煙薰香氣撲鼻,隔咗一陣時間先見到嗰幾件拖羅卷。除咗拖羅仲有有海膽及魚子醬。壽司頂部有搶眼嘅金箔顯得呢道菜特別矜貴😆我相信呢道菜一定係打卡熱門菜式,侍應等我準備好手機拍片先打開個蓋,之前仲有問我一句 “Are you ready?”😂😂▫️Robata Pork Belly ▫️Sea bass saikyoyaki 兩個熱盤都好正,尤其係pork belly 😂脂肪加瘦肉一層

Tasting menu 有分兩種價錢 ,我哋叫嗰個係 “Fukurokuju” (HKD880 per head) 。總共有10道菜 - 前菜、壽司刺身、熱盤加甜品樣樣齊。每上一道菜時店員都會為我哋介紹菜式。

▫️Honjokko O-toro Maki
▫️Sashimi Moriwase

▫️Robata Pork Belly
▫️Sea bass saikyoyaki
兩個熱盤都好正,尤其係pork belly 😂脂肪加瘦肉一層層咁夾住,都幾肥膩同埋好飽肚呢。

以上只係介紹某啲菜式。個tasting menu 有咁多菜式講唔晒啦!

服務方面我哋對經理嘅印象特別深刻,佢耐不耐就走過嚟搵我哋啲食物質素係點呀,亦都講多啲菜式背後嘅故事俾我哋知。
2023-05-26 141 views
若不是朋友介紹都不知道原來太古坊開了間如此優雅的日式餐廳。商業區,店員多是外藉人士,經常主動熱情問味道菜式如何,又詳細講解菜式。前菜來了日本枝豆,又來一個菠菜卷,芝麻醬撈埋埋一齊再食好好味。黑松露喺鯛魚刺,即場刨黑松露,再把食材鵪鶉蛋王撈埋一齊,口感豐富。Toro Maki,煙燻焗卷物,吞拿魚卷物上層魚子醬、海膽、金箔,相當重本。刺身拼盤食材又厚切,數量又多,海膽又好澎湃。Wagyu它它,薄切和牛,好粉嫩,大推。主菜點了燒pork belly,好滿足,啖啖肉又鬆軟,烤得香口。另點了燒智利鱸魚,燒到外皮金黃色,肉質白滑。甜品是焦糖燉蛋之類配紅豆雪糕,甜得黎不會太膩,每一口都食到不同食材。

刺身拼盤食材又厚切,數量又多,海膽又好澎湃。

Wagyu它它,薄切和牛,好粉嫩,大推。

另點了燒智利鱸魚,燒到外皮金黃色,肉質白滑。

去左食精緻日本料理 環境超級高貴 好有氣氛 打卡一流 店員都係講英文嘅😝service好好每次食完一道菜都會問啱唔啱口味好唔好食?講解菜式都好詳細🫣- Edamame坐低先嚟咗一份日本枝豆 有啲海鹽味啱晒送酒店員仲介紹左隻 Kakutama umeshu日本低濃度嘅酒俾我哋 So friendly-Spinach第一次食呢款fusion 菜以為佢係一個菠菜卷物仲諗緊應該點樣share食已經準備一野叉住佢咬😝店員即刻過嚟教我食🤪好似大鄉里出城唔識食咁原來要將菠菜 芝麻醬撈埋埋一齊再食真係長知識😎-Madai Truffle上枱後直接拎粒黑松露喺鯛魚刺身上邊刨 好高級店員再將鵪鶉蛋同啫喱Mix埋一齊用個醬汁來調味,口感豐富- O toro maki好啱打卡嘅菜式上枱時用咗煙燻效果聞落去都有啲類似檀香味吞拿魚卷物 入口仲食到煙燻味上層有黑魚子醬 海膽 金箔中間包住拖羅同埋紫蘇葉 多重口感-Wagyu Tataki薄切和牛 炙燒到半生熟好粉嫩 😻個醬汁酸酸甜甜好開胃嘅前菜- Sashimi 帶子肥厚 拖羅入口即溶 充滿油脂三文魚子同海膽都好新鮮- robata pork belly 招牌菜之一
去左食精緻日本料理
環境超級高貴 好有氣氛 打卡一流
店員都係講英文嘅😝service好好
每次食完一道菜都會問啱唔啱口味好唔好食?
講解菜式都好詳細🫣

真係長知識😎

-Madai Truffle
上枱後直接拎粒黑松露喺鯛魚刺身上邊刨 好高級
店員再將鵪鶉蛋同啫喱Mix埋一齊
用個醬汁來調味,口感豐富

- O toro maki

- robata pork belly
招牌菜之一 有兩大串肥瘦適中嘅叉燒
上邊有沙律醬底層就係蘋果醬
夾埋旁邊嘅酸蘿蔔 一啖肉一啖蘿蔔中和返個油膩
食完超滿足,好似食咗好多肉咁🤪

-Chilean sea bass 智利鱸魚
燒到外皮金黃色,肉質鮮嫩 冇骨 調味幾好
旁邊仲有啲酸薑

- black sesame creme brulee
On top係黑芝麻薄脆
中間係海鹽焦糖雪糕
最下層仲有紅豆同黑芝麻嘅creme brulee
好多層次嘅甜品🍧
  • Black sesame crème brülée
2023-05-18 148 views
2款素食前菜:Edamame 枝豆上面有簡單海鹽調味Spinach 撈埋好濃郁嘅芝麻醬刺身前菜:Wagyu Tataki和牛刺身表面有輕輕煎過幾有牛味 卷埋上面配料一齊食口感豐富 Sashimi Moriawase有3款刺身:帶子、拖羅、海膽海膽最好食好清甜 好新鮮!拖羅超肥美 滿滿嘅油脂感Madai Truffle店員會係我地面前刨新鮮嘅黑松露撈埋鵪鶉蛋黃、洋蔥、日本香菜等好清新 好香松露味裡面嘅鯛魚刺身都好新鮮 鮮甜Honjokko O-toro Maki上菜時用蓋蓋著煙霧 營造好打卡able嘅煙燻效果第一啖食落口真係有少少煙燻味壽司上嘅拖羅肥美 黑魚子醬卜卜脆加埋鮮甜嘅海膽 口感非常豐富😽主菜:Robata Pork Belly豬腩肉切成方塊 串成2大串肉質經過慢煮 非常淋豬腩肉肥瘦相間配埋旁邊嘅酸蘿蔔 好解膩Chilean Sea Bass好有驚喜!鱸魚以味噌醃製 非常入味❤️肉質肥美嫩滑一切開就有好多肉汁流晒出黎外層燒得非常焦香 魚皮香脆必食!甜品:Black Sesame Creme Brulee底層係濃濃嘅黑芝麻Creme Brulee好滑溜 上面嘅海鹽焦糖雪芭唔會好甜配埋
2款素食前菜:

口感豐富

Sashimi Moriawase
有3款刺身:帶子、拖羅、海膽
海膽最好食
好清甜 好新鮮!
拖羅超肥美 滿滿嘅油脂感

Madai Truffle
店員會係我地面前刨新鮮嘅黑松露
撈埋鵪鶉蛋黃、洋蔥、日本香菜等
好清新 好香松露味
裡面嘅鯛魚刺身都好新鮮 鮮甜