Hotaru
2024-10-19 1724 views
朋友生日,所以訂咗嚟呢度午市食鐵板燒🥰性價比高,價錢親民👏🏻真係飽到捧住個肚走而且儀式感滿滿,因為預先告知朋友生日所以送咗件cake碟上面仲寫住Happy birthday朋友個名🥰我朋友真係超級開心而家食鐵板燒,仲有得免費90分鐘飲清酒☺️👏🏻真係好少餐廳會有呢啲咁特別嘅優惠自己本身好少飲清酒,因為覺得入口味道一般但今次呢間餐廳嘅清酒我覺得唔錯,真係幾好飲又好易入口😊 而其他食物質素方便,我覺得係好高嘅🤗 牛肉真係入口即溶而魚呢,師傅講過話係餐廳專登訂返嚟係一種特別嘅魚,所以煎完出嚟,我覺得魚真係好滑,而且好好味😋餐廳另一邊原來有得食Omakase😃 等我下次都試吓先
朋友生日,所以訂咗嚟呢度午市食鐵板燒🥰
性價比高,價錢親民👏🏻
真係飽到捧住個肚走
而且儀式感滿滿,因為預先告知朋友生日

自己本身好少飲清酒,因為覺得入口味道一般

餐廳另一邊原來有得食Omakase😃
等我下次都試吓先
2024-10-14
$400 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 美國牛肉薄燒
呢間係🚇尖沙咀東嘅螢火有鐵板燒又有 omakase 供應,入面地方好大又有🔥鐵板燒房可以 book,仲有電子🙏許願天燈🏮,真係別俱特色!佢哋做緊螢火🍶清酒祭多重優惠,係度食午餐或者晚餐都有指定🤩清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘),我今次揀咗💰$540/位嘅商務精選午餐,仲可以用優惠價$80加購日本🇯🇵海膽杯(晚餐仲免費加送添),性價比十足。一開始有新鮮嘅日式冰菜沙律🥗,同埋超級肥美厚切嘅拖羅🐟刺身打開序幕。然後師傅喺鐵板燒枱上加入清酒🔥去煮蜆,蜆肉都幾飽滿,重點係湯頭好濃🍶清酒香味極之鮮甜!大大隻嘅🇿🇦南非活鮑魚煎焗得啱啱好,入口極之腍滑😍,配上特製嘅海苔汁同埋滿滿嘅三文魚子🔴,入口超鮮味,亦都可以點少少🍄黑松露醬食,更加另有一番滋味。厚切大大件嘅🇭🇺匈牙利鵝肝煎到外脆內軟,配上香脆嘅🍞多士同埋意式焦糖醬,入口滿滿鹹甜滋味😋,十分甘香有層次,食完鵝肝多士之後咬一口焦糖青檸🍋‍🟩,油膩感覺全消,係好好👍嘅配搭!🧄蒜香羽衣甘藍翠綠香口🌿,好味得來仲十分之有👏營養。肉類我揀咗🇺🇸美國牛肉薄燒,🔥火喉十足牛肉肥美蒜香🧄味濃,十分之啱我口味🤤!櫻花蝦🦐炒飯配上煎到燶邊嘅太陽蛋🍳,將蛋黃撈

🧄蒜香羽衣甘藍翠綠香口🌿,好味得來仲十分之有👏營養。

櫻花蝦🦐炒飯配上煎到燶邊嘅太陽蛋🍳,將蛋黃撈埋落飯度一齊食超級甘香🍚,而且入面又唔少櫻花蝦🦐所以十分之鮮味!

之後再飲返個🥣麵豉湯同食少少漬物☺️,十分之暖身舒服。

最後甜品係開心果雪糕🍨,都幾有驚喜,開心果味好香濃😍,而且入面仲有粒粒開心果碎👍,十分之香滑好味!
Type of Meal
Lunch
2024-10-05 1747 views
🔥鐵板燒 Teppanyaki lunch set鐵板紐西蘭牛柳定食$1️⃣6️⃣8️⃣另收加一定食包括沙律、蒸蛋、味噌湯、漬物、白飯、甜品或咖啡🥗沙律菜新鮮的沙律菜+冰菜,搭配日式胡麻醬汁,口感清爽。🐮鐵板紐西蘭牛柳我點左五成熟,牛柳煎得香嫩,肉質鮮味有肉汁,仲有炒銀芽羽衣甘藍,炸蒜片,特製wasabi 醬汁,滋味無盡。🥚蒸蛋蒸蛋口感滑溜,食到有海鮮清甜味。🫕味噌湯🥢漬物🍨甜品是日甜品係開心果雪糕,濃郁堅果香味,口感軟滑。餐廳有個天燈許願牆好特別,可惜我果日Walk in去,坐喺另一邊。如果想去記住book位啦!是日消費,加一服務費$185 (自費)
🔥鐵板燒 Teppanyaki lunch set

鐵板紐西蘭牛柳定食$1️⃣6️⃣8️⃣另收加一
定食包括沙律、蒸蛋、味噌湯、漬物、白飯、甜品或咖啡

🥗沙律菜
新鮮的沙律菜+冰菜,搭配日式胡麻醬汁,口感清爽。
🐮鐵板紐西蘭牛柳
🥚蒸蛋
蒸蛋口感滑溜,食到有海鮮清甜味。
🫕味噌湯
🥢漬物
🍨甜品
是日甜品係開心果雪糕,濃郁堅果香味,口感軟滑。

是日消費,加一服務費$185 (自費)
鐵板燒都食過唔少,第一次試燒爆膏瀨尿蝦😍 大大隻新鮮斑馬瀨尿蝦,師傅控制到d膏係半流心,勁滿足🩷🩷其他野都非常不錯👍🏻環境很好,房間可幾個人自成一角,唔會好大煙師傅會同客人傾計👍🏻開心的一餐
環境很好,房間可幾個人自成一角,唔會好大煙
師傅會同客人傾計👍🏻開心的一餐

• 瀨尿蝦
2024-10-01 2450 views
位於尖沙咀嘅人氣鐵板燒《螢火》最近做緊清酒祭,有多重優惠全日指定清酒免費任飲🍶晚市可以飲足120分鐘夠晒滿足呀❗️仲有食任何鐵板燒晚餐🔥每位仲送個日本海膽杯😍同朋友揀咗龍蝦同鮑魚鐵板燒餐 $1190/位ღ沙律|黑魚籽鵝肝蒸蛋ღ先嚟個開胃沙律冰菜同滑溜蒸蛋🤤蛋香細膩ღ澳洲龍蝦🦞|南非鮑魚龍蝦肥美厚肉,肉質細緻,入口爽彈鮑魚勁大隻,有手掌咁大😍 鮑味濃郁好鮮甜,肉質軟嫩,口感煙韌彈牙🤤ღ清酒煮蜆蜆肉肥厚,鮮嫩多汁,食落帶有淡淡酒香ღ汁煮白鱈魚|鵝肝多士採用匈牙利魚,魚皮煎到脆卜卜魚肉雪白鮮嫩鵝肝多士油脂滿滿,入口即溶🤤搭配嫩滑嘅柚子啫喱,可以中和油膩感ღ日本A5和牛薄燒|厚燒薄燒同厚燒同樣出色和牛薄燒卷上炸蒜同蔥粒,滋味濃郁而厚燒肉味亦相當濃郁,入口非常柔軟ღ櫻花蝦炒飯採用日本蘭王蛋,蛋味香濃🥚炒飯粒粒分明,加上櫻花蝦,鹹香味十足ღ漬物|吸物 |甜品餐廳設有巨型天燈許願牆、浪漫感十足!打卡一流呀!📸佢哋仲有三間獨立房可以book,同一大班朋友慶祝生日或聚會🎈夠晒私隱度〰️
位於尖沙咀嘅人氣鐵板燒《螢火》
最近做緊清酒祭,有多重優惠

全日指定清酒免費任飲🍶

ღ沙律|黑魚籽鵝肝蒸蛋ღ
先嚟個開胃沙律冰菜
同滑溜蒸蛋🤤蛋香細膩

ღ澳洲龍蝦🦞|南非鮑魚
龍蝦肥美厚肉,肉質細緻,入口爽彈

ღ清酒煮蜆
蜆肉肥厚,鮮嫩多汁,食落帶有淡淡酒香

ღ汁煮白鱈魚|鵝肝多士
採用匈牙利魚,魚皮煎到脆卜卜魚肉雪白鮮嫩

ღ日本A5和牛薄燒|厚燒
薄燒同厚燒同樣出色
和牛薄燒卷上炸蒜同蔥粒,滋味濃郁

而厚燒肉味亦相當濃郁,入口非常柔軟

ღ櫻花蝦炒飯
採用日本蘭王蛋,蛋味香濃🥚
炒飯粒粒分明,加上櫻花蝦,鹹香味十足

ღ漬物|吸物 |甜品

餐廳設有巨型天燈許願牆、浪漫感十足!打卡一流呀!📸

生日月繼續食好西,有最鐘意嘅omakase😍場內有天燈屏幕可以寫上祝福語句,有得同天燈打卡,啱晒慶祝🥰「晚市廚師發板十六品」- $1380,而家仲做緊晚市優惠,二人同行一人免費🫶🏻- 先付 -🥢關東煮 - 日本魚蛋- 刺身五點 -🥢日本象拔蚌、梭子魚、北海道海膽、秋刀魚、拖羅刺身鮮甜,拖羅好肥美油脂十足,梭子魚燒過好香口- 煮物 -🦀鱈場蟹蟹肉煮熟再用蟹膏撈勻,加埋三文魚子,口感豐富- 壽司五貫 -🍣北海道帶子 配柚子皮、紫蘇花,味道清新🍣牡丹蝦配上燒過嘅蝦膏、淡雪鹽,味道豐富,蝦膏味濃郁🍣金目鯛 鮮甜🍣左口魚配左口魚邊 魚油十足🍣銀鱈魚 配黑松露,燒過夠香口,油脂滿滿- 手卷 -🥑牛油果拖羅燒過嘅拖羅配軟滑牛油果,有埋紫菜加持,超好食- 燒物 -🐟銀鱈魚- 吸物 -🐟魚湯烏冬店舖親自煲煮,魚味十足又濃郁,烏冬係幼身好食🉐- 甘味 -🍨開心果味雪糕果仁味超濃郁唔甜,好好食🉐而家仲有指定清酒任飲🍶🍶💰$1380/dinner omakase 二人同行 一人免費🚩螢火 (尖沙咀) @hotaru_teppanyaki_omakase 📍尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
生日月繼續食好西,有最鐘意嘅omakase😍

場內有天燈屏幕可以寫上祝福語句,有得同天燈打卡,啱晒慶祝🥰

- 先付 -
🥢關東煮 - 日本魚蛋

- 刺身五點 -
🥢日本象拔蚌、梭子魚、北海道海膽、秋刀魚、拖羅
刺身鮮甜,拖羅好肥美油脂十足,梭子魚燒過好香口

- 煮物 -
🦀鱈場蟹
蟹肉煮熟再用蟹膏撈勻,加埋三文魚子,口感豐富

- 壽司五貫 -
🍣北海道帶子 配柚子皮、紫蘇花,味道清新
🍣牡丹蝦配上燒過嘅蝦膏、淡雪鹽,味道豐富,蝦膏味濃郁
🍣金目鯛 鮮甜

🍣左口魚配左口魚邊 魚油十足
🍣銀鱈魚 配黑松露,燒過夠香口,油脂滿滿

- 手卷 -
🥑牛油果拖羅
燒過嘅拖羅配軟滑牛油果,有埋紫菜加持,超好食

- 燒物 -
🐟銀鱈魚

- 吸物 -
🐟魚湯烏冬
店舖親自煲煮,魚味十足又濃郁,烏冬係幼身好食🉐

- 甘味 -
🍨開心果味雪糕
果仁味超濃郁唔甜,好好食🉐

而家仲有指定清酒任飲🍶🍶

📍尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
2024-09-27 2161 views
好朋友生日收工去咗尖東呢間餐廳主打Omakase 同 日式鐵板燒店內面積好大.劃分不同區域 同 鐵板燒房間一班同事朋友嚟book間房開Party.真係好正我地揀咗✨鮑魚鐵板燒 ✨龍蝦鐵板燒 $1190/位食材新鮮好有份量師傅功架純熟食材調味控制得恰到好處💥螢火清酒祭多重優惠💥▫️全日指定清酒免費任飲 晚市可以飲足120分鐘▫️晚市揀選任何鐵板燒晚餐仲每位送一個日本海膽杯午市嚟嘅話.只係+$80咋套餐好豐盛.食材夠新鮮✨沙律✨蒸蛋✨龍蝦 ✨清酒煮蜆✨汁煮白鱈魚✨日本A5和牛薄燒 / 厚燒✨櫻花蝦炒飯✨漬物✨吸物✨甜品朋友生日🎂我地喺iPad上寫上字句投影屏幕出現許願天燈仲話今年生日好難忘.下次唔洗等生日都可以再嚟啦

好朋友生日

仲話今年生日好難忘.下次唔洗等生日都可以再嚟啦

2024-09-24
Type of Meal
Dinner
日式鐵板燒× 免費日本海膽杯 × 全日清酒免費任飲! ▪︎螢火晚市是日推介 (二人前)▪︎沙律先上一份麻醬沙律,特別地加了冰菜,爽脆可口。 📢免費日本海膽杯 × 全日清酒免費任飲📢超誇張啊,凡惠顧晚市任何鐵板燒套餐,即可每人免費獲贈一個海膽杯,午市都可以但需加$80加購。另外全日指定清酒免費任飲,真心太誇張啦,愛酒朋友岩哂! 蒸蛋蒸蛋是在鐵板燒枱上即席蒸,蒸熟後加上魚子醬,鹹鹹香香,隱約發現一種熟悉的味道,原來是加了煎香過的鵝肝粒,帶來一股醇厚香氣。 是日海鮮當天的是日海鮮是時令的北海道鱈場蟹腳,師傅特別風了避風塘方式炒過,蒜香味十足帶微微辣度。師傅表示海鮮有機會不同,有時會有象拔蚌。 南非鮑魚南非鮑魚上枱還是活生生的,鮑魚煎甘香帶牛油香,配海藻汁或黑松露醬都好出色。 澳洲龍蝦龍蝦是新鮮的龍蝦,如果二人享用,會原隻新鮮龍蝦上,上到枱隻龍蝦仲郁郁下。龍蝦煎得甘香,用龍蝦膏及雞蛋的醬汁包裹住,蝦味十足。 A5和牛薄燒/厚燒/日本黑豚肉個人點了厚燒A5和牛,牛肉油脂分佈均勻,油脂味十足,可先食牛肉的原味,再加上炸蒜片或wasabi醬食用。 櫻花蝦炒飯櫻花蝦炒飯粒粒分明,蝦味十足,配上一隻蛋香味濃
日式鐵板燒× 免費日本海膽杯 × 全日清酒免費任飲!

▪︎螢火晚市是日推介 (二人前)▪︎
沙律
先上一份麻醬沙律,特別地加了冰菜,爽脆可口。

📢免費日本海膽杯 × 全日清酒免費任飲📢

蒸蛋

是日海鮮

A5和牛薄燒/厚燒/日本黑豚肉

櫻花蝦炒飯
櫻花蝦炒飯粒粒分明,蝦味十足,配上一隻蛋香味濃的蘭王蛋真係無得頂。

漬物•吸物
味噌湯也不簡單,加了蟹腳一起熬煮,帶有淡淡海鮮味。

甜品
甜品是自家製的開心味雪糕,開心果味濃,入口幼滑。

餐廳有個特別嘅地方係有幅許願天登牆,自己寫/畫完嘅字或圖案可以顯示係牆上天燈,非常岩打卡。
餐廳有兩間鐵板燒房可以預約,咁岩當天都見到有一班人客預約慶祝生日。另外仲有大約8-10個位置提供Omakase套餐。

(螢火晚市是日推介 (二人前) $1390/位)

Book左同男朋友食生日lunch。。。 (月)1. 師傅唔知係新嚟定餐廳係咁,啲野食係亂上,完全唔跟次序同咸淡2. 師傅倒瀉曬啲櫻花蝦係汁翻入個盒到,比下個客,即刻扣曬衛生分3. 野食正常但好普通 特別係最後個炒飯。。。同屋企整一樣4.服務一般,特別係經理!靜係serve自己啲熟客,係咁問佢地點呀好唔好食飽唔飽,又幫佢哋拎碟。但我哋就做下樣問句野食o 唔ok都冇,好似局外人咁聽住佢地同經理同廚師又講又笑,真心食得好唔開心,唔係要佢哋一樣態度咁好咁serve ,但個反差大到我哋都覺得好尷尬,好似誤入左人哋嘅飯局。唔明點解餐廳要咁安排坐,如果佢地真係 vip到要完全ignore同枱客人去serve佢哋,點解唔係另外開枱比佢哋?因為呢個服務態度我真係唔會再食,何況味道麻麻
Book左同男朋友食生日lunch。。。 (月)

3. 野食正常但好普通 特別係最後個炒飯。。。同屋企整一樣

因為呢個服務態度我真係唔會再食,何況味道麻麻
2024-09-25 1445 views
小編朋友前陣子生日,佢本身好鍾意食壽司,為咗比一個surprise 佢,小編特意請假,約佢工作地方的附近食Omakese。小編先去視察環境,空間十分大,有分鐵板同壽司。如果是多人聚會,甚至可以提早預約房間,享受獨享空間。小編決定叫2份午市廚師發辦(每位$488),價錢都好合理。另外,餐廳有一個特大的電子屏幕,可以寫上祝福。茶碗蒸上層有三文魚子、黑魚子同鮮蟹腿肉。芡汁下面係金黃色的蒸蛋。蒸蛋Q彈,口感滑溜,蒸蛋入面仲有魚蛋;蟹肉甜甜且帶絲絲的,食得出係新鮮;三文魚子同黑魚子飽滿,有鮮鹹味。壽司12貫深海池魚肉眼可見魚生的厚切,遮住咗大部分壽司飯。入口魚肉表面順滑,咬落去已經感受到魚肉的厚實,池魚微酸,魚味頗濃。帶子帶子表面曬上柚子皮及竹炭鹽,帶子好厚肉,而且好鮮,同鹽味一起爆發之餘,鼻子及口腔都感受到柚子的溫和香味,令人感到舒服。象拔蚌小編至愛😍呢個日本象拔蚌比起之前小編食過的較為清甜少少,加上青檸汁,整個壽司鮮味大爆發。加上師傅厚切新鮮象拔蚌,口感十分爽口,肉感豐富。金目鯛金目鯛肉質比池魚結實,味道會相對地淡及油脂感不明顯,所以師傅會加上矜貴的魚子醬Caviar增添風味,魚子醬軟綿但飽

茶碗蒸

壽司12貫
深海池魚

帶子

象拔蚌

金目鯛
金目鯛肉質比池魚結實,味道會相對地淡及油脂感不明顯,所以師傅會加上矜貴的魚子醬Caviar增添風味,魚子醬軟綿但飽滿,入口會爆開,然後鮮鹹味融入魚肉。

左口魚
左口魚刺身上面是火炙左口魚脂肪,然後加上辣蘿蔔蓉及紫蘇花。刺身魚肉的結實與火炙脂肪融合,魚味及火炙香味一同爆發,蘿蔔蓉的辣味中和油膩感,同時帶有紫蘇花獨特的清香。

火炙梭子魚
有驚喜🤣師傅將梭子魚表皮燒得香脆,並加上一點點“有馬山椒”醬,師傅話這個醬料會用於高級料理,食落去會有奇特的辣味及香料香氣。魚肉經過火炙之後,入口即融,超級軟綿,魚肉好似被融化咗,濃郁的魚味及“有馬山椒”的燒香味,令到味蕾大爆發。

大拖羅
另一件入口即融,口感完全唔似肉,厚身的油脂比wasabi中和咗少少,食落毫無負擔感,魚味十分濃郁。雖然腦海產生咗油膩口感,但wasabi的刺激味及壽司飯的酸味中和了整體帶來的感覺。

火炙銀鱈魚
師傅燒香了魚肉的表面,並曬上少少金黃色的烏魚子粉,烏魚子粉有少少似鹹蛋黃的口感。剛燒過的滑溜魚肉帶淡淡微溫,與壽司飯冷熱交加,感覺滿足。

燒鯖魚
師傅指出這是當日新鮮鯖魚,燒過的半生熟鯖魚上面加上了碎薑及紫蘇葉以降低魚腥味。小編個人蠻喜歡鯖魚的魚腥味,因為魚味會十分明顯。第一口會先食到相對濃烈調味料的味道,然後再鯖魚的味道,魚腥味已經變得不明顯,半生熟及滑溜溜的口感反而是重點。

蝦膏牡丹蝦
師傅會在你面前開火槍炒蝦膏,蝦膏越炒越濃稠,好似可以拉絲咁。然後會在牡丹蝦刺身上加上蝦膏,再曬上淡雪鹽。牡丹蝦十分新鮮爽口,肉質軟糯彈牙;蝦膏入口就已經感受到濃厚質感,比蟹膏更加厚,淡雪鹽令淡味的蝦膏濃烈到有如蟹膏的味道。份量慷慨的蝦膏多到小編覺得師傅可以將壽司飯的份量增加多少少。

馬糞海膽
師傅已經係小編打卡之前提醒要盡快吃掉,不然紫菜會淋掉。海膽都好新鮮,肉眼可見的粒粒分明,入口卻十分creamy,加上師傅給的很多,所以一下子會在口裏爆發,冷凍的海膽令甜味更加突出,大滿足。

醬汁吞拿魚手卷
師傅將用醬油醃過的吞拿魚整成手卷,吞拿魚十分滑溜,口感與平時的肉肉口感不一樣。赤身本身肉感突出結實,但這個吞拿魚食落好似無脂肪的中拖羅咁,但魚味好突出。

牛油果燒拖羅手卷
大推🤩呢個奇妙配搭深得小編喜愛,估不到牛油果同燒拖羅好夾,牛油果成熟度剛剛好,有好香的果仁味;燒拖羅的油脂味滲入壽司飯,肉感都好軟糯。牛油果中和咗油膩,拖羅令牛油果味道更加香濃,兩者的香味互相呼應,小編一定會encore!

稻庭烏冬魚湯
食完一連串凍食之後需要一碗熱騰騰的湯暖胃,估不到呢個好香魚味的魚湯入面仲有烏冬,魚湯煮得白滑,魚味被鹽提升咗鮮味,滿口都係煎香的鮮魚味。未到甜品就已經飽到9成🤣

關東煮
日本必食的食物之一,入面如獅子狗
、日本魚蛋、腐皮同蘿蔔,全部嗦晒柴魚高湯,好入味。表面仲加咗日本魚子,呢種魚子口感會比較硬少少,口感滑溜及味道微酸。

白雪清酒
慶祝朋友生日,點都要叫清酒增加儀式感。侍應推薦了白雪,酒精濃度不算很高,但入口順滑,除了酒精,還有點淡淡酸甜味道,吞下去之後酒精味已經消失,只有清爽感覺,容易令人一口接一口。

開心果雪糕
估唔到甜品係開心果味雪糕,完全驚喜。開心果味濃郁,0假,肉眼見到開心果粒。開心果味係舌頭散發到整個口腔,結尾好滿足。

尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
2024-09-15 1640 views
進入店內就睇被牆上的投射天燈吸引左。我一個人食午餐就坐吧枱,佢哋其實都有三個不同大小嘅房間。午市套餐(月)一人前沙律新鮮冰菜做沙律好爽脆,簡單配沙律醬都好開胃。鵝肝多士鵝肝上面嘅焦糖醬,入口有脆脆甜甜嘅味道,鵝肝入口即溶,再咬一口焦糖青檸,帶來口腔嘅清新,減低左油膩感。汁煮白鱈魚洋蔥飲落有洋蔥嘅清甜,魚片壓到脆卜卜,鱈魚肉質滑溜鮮甜。廣島蠔爆香櫻花蝦香氣撲鼻,蠔肉鮮甜飽滿,口感豐富。清炒羽衣甘藍味道似炒芥蘭,好有益高纖降脂。美國牛肉薄燒薄燒牛肉內有蒜葱,牛肉味濃而且蒜葱夠香,沾上芥末醬,加添層次感。櫻花蝦炒飯櫻花蝦洋蔥葱粒,飯香野味,滿足又飽肚。食中午都有清酒🍶任飲,我都唔飲得多,返工啊🥹
進入店內就睇被牆上的投射天燈吸引左。

我一個人食午餐就坐吧枱,佢哋其實都有三個不同大小嘅房間。

午市套餐(月)一人前
沙律
新鮮冰菜做沙律好爽脆,簡單配沙律醬都好開胃。

汁煮白鱈魚
洋蔥飲落有洋蔥嘅清甜,魚片壓到脆卜卜,鱈魚肉質滑溜鮮甜。

廣島蠔
爆香櫻花蝦香氣撲鼻,蠔肉鮮甜飽滿,口感豐富。

清炒羽衣甘藍
味道似炒芥蘭,好有益高纖降脂。

美國牛肉薄燒

櫻花蝦炒飯
櫻花蝦洋蔥葱粒,飯香野味,滿足又飽肚。

食中午都有清酒🍶任飲,我都唔飲得多,返工啊🥹

2024-09-14 1510 views
一入到去,首先就被餐廳的環境吸引,設計得浪漫又美麗,特別係啲LED屏幕,仲可以用iPad寫下你嘅願望打卡用天燈許願!感覺好有趣同特別,為整個用餐經歷增添咗一份快樂!仲有免費清酒任飲!我地選左商務精選午餐($540)同商務特選午餐($640)~ 2個餐都真係好豐富!而且每一款套餐都包咗免費清酒任飲😍套餐包括野生拖羅刺身,用火燒好了表面!質地滑口又肥美!味道鮮美,配搭沙律,清新又開胃。最特別嘅係南非鮑魚,肉質鮮嫩,入口即化,仲有清酒煮蜆,味道濃郁,啖啖都係鮮味!美國牛肉薄燒&厚燒都好好味呀!肉質都好極品,絕對值得一試。另外,套餐仲有埋櫻花蝦炒飯!真係唔可以錯過,炒得香噴噴,加上荷包蛋,口感一級棒。仲有開心果雪糕!而商務特選午餐,內容更加豐富,包括沙律、澳洲龍蝦、帆立貝,清酒煮蜆,仲有美國牛肉薄燒&厚燒,真係好滿足。最重要嘅係,餐廳仲提供兩小時任飲清酒,對於鍾意酒嘅朋友來講,真係一大享受。可以配合美食,慢慢品味,享受一個悠閒嘅午餐時光。如果想要一個更私密嘅用餐空間,餐廳仲可以訂房,適合慶祝特別日子,或者同朋友聚會。
仲有免費清酒任飲!

套餐包括野生拖羅刺身,用火燒好了表面!質地滑口又肥美!

2024-09-08 1394 views
出左嚟尖東站附近做嘢,見呢間裝修幾靚嘅「營火」日式鐵板燒餐廳門口有個平價版嘅Lunch Set,,有齊沙律,蒸蛋,湯,甜品或咖啡,決定就食佢啦!今次叫左「鐵板三文魚扒定食」:跟餐沙律好新鮮,加埋日式芝麻醬,唔錯!蒸蛋細細地好精緻,仲有個豆腐味噌湯,鹹味適中。因為唔想食咁飽甜品就冇試,改左要咖啡,杯即磨咖啡都好香!主角三文魚扒好大一份,師傅落足心機煎到幾好味。🥢螢火🌏尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

今次叫左「鐵板三文魚扒定食」:
跟餐沙律好新鮮,加埋日式芝麻醬,唔錯!

主角三文魚扒好大一份,師傅落足心機煎到幾好味。

🥢螢火
🌏尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
2024-09-02
生日月朋友特登揀咗食鐵板燒同我慶祝,最特別係可以喺iPad寫上祝福字句,投映天燈許願,好適合慶祝特別日子,另外喺訂座嘅時候註明慶祝生日,仲會有蛋糕送。今次揀左商務精選午餐($540/位)同埋商務特選午餐($640/位),《螢火清酒祭多重優惠》午市惠顧任何鐵板燒/Omakase套餐,附送一款Sake任飲90分鐘,仲可以優惠價$80換購日本海膽杯乙個。入面有鐵板燒房可以book,私隱度極高。沙律沙律蔬菜新鮮,口感脆嫩,搭配麻醬。拖羅刺身野生拖羅刺身炙燒過後油脂豐富,入口即化,口感鮮美。澳洲龍蝦用左龍蝦膏製作濃郁嘅醬汁,令龍蝦既鮮甜味道更加突出,煎過既龍蝦肉爽口鮮甜。南非鮑魚南非鮑魚肉質鮮美有嚼勁,搭配微鹹既海苔汁,可以點少少香氣濃郁既黑松露醬,上面加左三文魚籽,口感層次豐富。帆立貝煎香嘅帆立貝味道鮮甜,上面加咗魚子醬,增添奢華感。鵝肝多士鵝肝醇厚細膩,配合烘過既多士,上面加左柚子啫喱,柚子啫喱清新酸甜,解膩之餘提升了整道菜的層次感。清酒煮蜆蜆肉鮮甜,湯汁鮮美,帶有淡淡既酒香,每一口蜆肉都充滿住清新味道。美國牛肉薄燒/厚燒一次過試晒美國牛肉有薄燒同埋厚燒2種,搭配芥末醬和蒜片一齊食。牛肉肉質

沙律
沙律蔬菜新鮮,口感脆嫩,搭配麻醬。

拖羅刺身
野生拖羅刺身炙燒過後油脂豐富,入口即化,口感鮮美。

帆立貝
煎香嘅帆立貝味道鮮甜,上面加咗魚子醬,增添奢華感。

美國牛肉薄燒/厚燒
一次過試晒美國牛肉有薄燒同埋厚燒2種,搭配芥末醬和蒜片一齊食。牛肉肉質鮮嫩,薄燒口感細膩,厚燒咬感十足,微辣既芥未醬和香脆既蒜片為牛肉增色不少。

櫻花蝦炒飯
米飯粒粒分明,每一口都係櫻花蝦鮮香,炒飯火候恰到好處。

吸物
用澳洲龍蝦頭熬製,湯頭濃郁,充滿龍蝦既鮮美,每一口湯都能感受到龍蝦的精華,非常暖胃。

甜品
開心果雪糕香氣濃郁,仲有粒粒開心果,甜而不膩。

生日甜品
訂座嘅時候備注慶祝生日,是日生日甜品係伯爵茶蛋糕,口感綿密,茶香濃郁。
  • 開心果雪糕
  • 拖羅
之前食過螢火鐵板燒好高質見到有lunch menu忍唔住要去嘆下食餐好而家lunch套餐都係 百零蚊咋就有曬前菜 沙律 蒸蛋 麵豉湯 主菜 甜品/咖啡螢火好大,分左壽司bar位 鐵板燒 仲有幾間房可以同朋友舒舒服服享受美食當然仲有佢signature 既天燈許願啦今次終於許願成功啦😍預祝自己生日快樂天燈配櫻花飄落既background 都好靚架今次都係食我至愛嘅牛柳定食今次好好彩坐到bar枱 可以欣賞到師傅炒菜同煎牛扒沙律有我至愛嘅冰菜蒸蛋好滑之餘仲有啲蟹肉好好味紐西蘭牛扒份量勁多 食落軟淋好味 大滿足😌最後飲埋咖啡見到有《螢火清酒祭多重優惠》凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$80換購日本日海膽杯乙個全日指定清酒免費任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)(omakase鐵板餐)鐘意飲酒嘅真係好抵! 螢火地址: 尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

之前食過螢火鐵板燒好高質

見到有lunch menu忍唔住要去嘆下食餐好
而家lunch套餐都係 百零蚊咋
就有曬前菜 沙律 蒸蛋 麵豉湯 主菜 甜品/咖啡

螢火好大,分左壽司bar位 鐵板燒

仲有幾間房可以同朋友舒舒服服享受美食

蒸蛋好滑之餘仲有啲蟹肉好好味

紐西蘭牛扒份量勁多 食落軟淋好味 大滿足😌

最後飲埋咖啡見到有《螢火清酒祭多重優惠》

凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$80換購日本日海膽杯乙個

鐘意飲酒嘅真係好抵!