2022-11-16 49 views
今日黎到銅鑼灣呢間街頭火鍋,一間坐得好舒服既火鍋店。天氣涼番咁多,放工同男朋友黎打個邊爐就岩👫🏻中意食辣既我地湯底簡佐台式麻辣新鮮雞紅冰豆腐鍋,好香麻香辣,雞紅係新鮮,好少見,特別嫩特別滑,冰豆腐好吸汁好入味,爽😊我地見有二人餐就試下,豬既二人餐,好豐富,試到咯同豬既部位。當中好特別既有極品第一刀👀一隻豬入面好滑好嫩既部位,油香十足,豬肉味濃,肥美可口👄套餐仲有手打丸既拼盤,品質好好👍🏻二人餐仲有狀元及第豬什,豬什好豐富,夠晒新鮮,豬腳筋呢啲特別既部位都有,爽嫩好味😙我地額外追加佐海鮮拼盤🦐🦪🐟超級豐富,有蠔有鮑魚有大蝦有魚, 生蠔肥美creamy,大蝦香甜彈牙,魚肉又嫩,全部海鮮都好新鮮好好味!

2022-11-15 36 views
今日係朋友介紹之下,去咗銅鑼灣嘅街頭火鍋。入邊嘅裝修真係好特別,好有街頭嘅氣氛,而且店員嘅態度都非常之好,佢會推介一啲適合兩個人一齊食嘅菜單👍🏻我哋就揀咗一個二人餐佢都有豬或者牛去揀,我哋就揀咗要牛嘅套餐🐮係湯底方面我哋就要咗台式麻辣新鮮雞紅冰豆腐,佢入邊有好多好新鮮嘅雞血同埋超級爽口嘅豆腐🥳而且呢個麻辣湯底真係好值得鍾意食辣嘅人去試一試。我哋另外仲加點左幾樣嘢,分別係新鮮鵝腸、新鮮雞子同埋新鮮雞紅🥳牛肉方面都感到非常之新鮮,碌咗十幾20秒就啱啱好。個餐點仲包埋好多打邊爐必點嘅小食,包括有各色各樣嘅丸同埋有好多唔同嘅餃子類,每樣都可以好完美咁吸收到個湯底又帶出到自己嘅鮮味。
2022-11-14 28 views
街頭火鍋係銅鑼灣金利文廣場,佔佐全層,極大間,坐都坐得好舒服。🍲台式麻辣新鮮雞紅冰豆腐湯底雖然都係麻辣鍋,但湯料絕對唔常見。新鮮雞紅好少食到,原來好滑好嫩,好似食緊燉蛋咁,又唔腥,好新鮮好味,另外冰豆腐就吸晒啲湯汁,麻辣味出晒黎,好正!🐄封門柳封門柳係牛既橫隔膜,肉質鬆軟,唔會好韌好難咬,牛味超濃,而且油花分布好平均,好鮮甜好好味!🦵🏻沙薑雞腳呢個即食既小食黎,沙薑味好濃,雞腳爽脆,好快就清晒!🤧台式臭豆腐新鮮即炸既臭豆腐脆卜卜,熱辣辣一咬落去軟滑既豆腐好臭但好好食,正宗到爆!🐣新鮮雞子雞子好大粒好肥美,滋補養血,又鮮又滑!

🍲台式麻辣新鮮雞紅冰豆腐

🐄封門柳

🦵🏻沙薑雞腳

呢個即食既小食黎,沙薑味好濃,雞腳爽脆,好快就清晒!

🤧台式臭豆腐

🐣新鮮雞子

雞子好大粒好肥美,滋補養血,又鮮又滑!
朋友介紹呢間火鍋店,真係別有一番風味。湯底同埋配料都唔似出面火鍋店會有嘅。😮😮杏汁新鮮豬肺湯就咁睇佢個名以為係畀我哋飲嘅湯,但真係估唔到原來係湯底。雖然作為湯底但係一啲都唔hea,能夠保持真正豬肺湯嘅水準。🧐海鮮盤就咁睇都已經好大堆頭。大大隻嘅生蠔同埋鮑魚就在眼前,仲有鮮甜嘅魚片同兩隻大蝦。真係啱曬海鮮一族。🤗蝴蝶腩呢個部位真係好罕有。筋膜嫩滑,肥瘦恰到好處,真係好難得可以食到呀。😳牛頸脊滿滿嘅一碟鮮紅色嘅望落好新鮮。分量都幾多,鋪滿曬成個碟,每一塊嘅形狀切到一啖一塊咁,超鮮嫩。🥰炸魚皮炸豆腐生根呢度咋物都係值得一讚嘅。特別係豆腐似係臭豆腐嗰種,細細粒幾易入口。🤤

杏汁新鮮豬肺湯

海鮮盤

蝴蝶腩

牛頸脊

炸魚皮炸豆腐生根

2022-11-10 44 views
一人火鍋別有一番風味,配上啤酒更加有獨醉之美。呢度嘅啤酒竟然有Ashaki,所以我都幾大力推介。首先食粒咖喱魚蛋,再飲一啖啤酒,彷如置身街邊嗰種情懷。真係令人好嚮往三五知己喺街角篤住魚蛋燒賣飲啤酒嘅情景。📺火鍋進補嘅配料唔少得雞子。呢度嘅雞子分量都幾多,粒粒都好大粒。將雞子放入呢個麻辣雞紅冰豆腐湯中,簡直令雞子充滿麻辣味,咬落去爆漿之中亦都有種辛香。🚬今餐雖然一個人食,但都食得幾滋味,特別係Ashai嘅啤酒令我最滿意。一路食嘢一路飲啤酒嘅感覺真係好正。😇😇😇
📍銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場2樓今日為大家發掘到一間稀有嘅火鍋店,點解稀有?因為佢有罕見嘅豬雜仲有蝴蝶腩湯!🌟丹波赤麵豉味噌蝴蝶腩湯🌟出面火鍋一定會有鹹湯底,如果有麵豉湯都唔出奇,有牛腩湯亦都唔出奇,但如果呢兩樣夾埋一齊就真係未必有。所以呢個都算係幾少有嘅湯底。而且佢嘅咸道都係啱啱好。🌟厚切牛舌芯🌟牛舌芯係牛舌最林嘅部分,出面都唔係度度有。分量多肉質鮮都幾讚。🌟黑柏葉🌟亦都係出面未必有嘅食材,因為通常都係白色嘅。黑色就係比較新鮮因為冇被漂白過。🌟狀元及第豬雜🌟牛雜就聽得多啦豬雜都幾少有,仲要係火鍋店有!全部都唔腥洗得算乾淨,所以入口都非常香口吸引。
📍銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場2樓

🌟丹波赤麵豉味噌蝴蝶腩湯🌟

🌟厚切牛舌芯🌟

🌟黑柏葉🌟

🌟狀元及第豬雜🌟

2022-11-08 51 views
⚒️佢嘅裝修真係好特別,分咗兩大區域,一邊好似屋村嘅幼稚園咁,而另一邊就係設計成街邊地盤嘅通道。🥘湯底方便我哋就叫咗杏汁新鮮豬肺湯,呢一個湯底真係可以當係上等靚湯咁飲,而且添上嘅湯汁都唔係好簡陋嘅清水,而係都係用心去烹調嘅湯底。感覺到出嚟個豬肺使徒乾淨,一啲臭味都冇。🐷喺肉類方面,首先我哋就叫咗狀元及第豬什,佢係一個包括好多唔同豬嘅內臟,每一種都清潔得好乾淨,完全唔會有好腥嘅感覺。🍢我哋另外仲家點做牛胸爽同埋黑柏葉,佢想來嘅感覺都10分新鮮,而且呢兩樣都比較少見。本身諗住會冇咁好食,點知我哋發現絕對要加點!因為佢哋嘅感覺到好爽口彈牙,而且配上佢個湯底非常之好味。
估唔到呢間火鍋店幾有特色,充滿台式港式風味,而火鍋配料亦都幾刁鑽。咁兩個人食就嗌套餐抵啲,我哋就嗌咗個牛嘅二人餐,其實個餐都包咗好多嘢嘅,不過我哋都另外單點左啲嘢。今次就為大家重點介紹下我哋覺得好食嘅。💮🐓湯底就選咗個滋潤嘅花膠濃雞湯。飲落去非常滋潤唔會淡茂茂。然後主角就係牛肉,保持到鮮嫩可口嘅質素。🥩👁️然後見到有個幾特別嘅部位,頂級鮮肉眼筯,佢係肉眼扒上的筋膜,一般嚟講都比較難買得到,所以就即刻點咗啦。食落去口感爽脆。◻️🐟臭豆腐 炸魚 生根拼盤。估唔到火鍋店都有得食台式臭豆腐。都好耐冇食過臭豆腐啦,呢種又臭又香嘅味道,入口有一種萬年油嘅感覺其實係好正。🍡肉丸拼盤。包含咗各種嘅丸仲,有炸魚片頭。各種丸都夠曬新鮮夠曬爽口彈牙,特別牛丸嘅牛味真係非常濃。🍢咖喱魚蛋成日都食,呢間都保持到水準。不過佢哋喺會比係街邊啲咖哩魚蛋辣啲,因為上面充滿咗辣椒碎。

2022-11-04 52 views
話說我今日想打邊爐,但我個friend就話好想食燒賣吮雞腳😂 於是就諗緊食咩好啦。碌下碌下發現呢間火鍋店有燒賣魚蛋食,仲有雞腳添!所以二話不說就衝咗去。哈哈火鍋湯底一定要啲滋補嘅花膠濃雞湯。真係有濃沃嘅花膠同埋好香濃嘅雞味。👃即炸魚片頭、懷舊魚肉燒賣、沙薑雞腳就滿足曬我friend嘅願望啦。即炸嘅魚片頭真係好香口仲有少少脆口嘅感覺。燒賣就不過不失啦正常水準。雞腳就有驚喜,因為佢係沙薑雞嗰種味。雖然色澤欠缺但係非常入味㗎。🤗咁返嚟火鍋呢邊呢就有新鮮三黃雞、封門柳。雞肉都唔差嘅,肉質都幾鮮嫩,配埋呢個雞湯就係雞味雙重口感。封門柳就係牛嘅比較特別部位,一碟分量都幾多,每一塊嘅形狀已經係砌好曬,細塊好易入口。🤗
見到唔少藝人包括佘詩曼轉載,就想去試一試啦,位置亦都相當方便又近地鐵站,見佢哋主要買啲刁鑽部位專做新鮮貨算係銅鑼灣甚至香港區少有,上到去地方寬敞相當舒服,大廳走屋村冬菇亭格局,回憶返晒嚟,!叫咗花膠雞湯,非常足料,聽佢哋講全部用新鮮雞,飲完一啲都唔口渴,正!牛肉好多刁鑽部位全部本地手切,夠膽講銅鑼灣贏晒,其餘仲有新鮮雞腸豬第一道豬腳筋豬內臟全部新鮮嘢,連個豆腐魚腐都出色過人,仲有師父嗰啲自家餃子,蝦丸,仲有最勁嘅安利墨魚丸,你冇聽錯係安利墨魚丸,兩個人去食唔晒啲嘢一定唔會再回頭正到爆
2022-10-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$600 (Dinner)
  • 花膠雞湯
  • 本地手切牛肉
  • 安利墨魚丸
2022-10-18 159 views
海鮮很新鮮,象拔蚌好甜好脆🤤豬肉第一刀好正,肉位腍肥位脆口👍🏼食豬的朋友有口褔,很多豬的部位都有豬腳筋,蝴蝶腩,黃喉,豬肺,豬天梯🤤牛肉都係好新鮮,個人喜歡封門柳,牛胸爽,牛頸脊😛丸類都係手打,推介梅菜豬肉丸,咸蛋豬肉丸,幾特別,另外仲有鮮雞子,雞腸😋湯底花膠雞同杏汁豬肺必點,重口味的話緊係台式麻辣啦!另外仲有小食,未開餐前送啤酒一定要點返個台式臭豆腐同鬼馬炸油條🍺環境裝修都幾舒適同有特式,仲可以提早預訂房間👍🏼竟然仲有清酒,打邊爐真係少有
海鮮很新鮮,象拔蚌好甜好脆🤤
豬肉第一刀好正,肉位腍肥位脆口👍🏼
牛肉都係好新鮮,個人喜歡封門柳,牛胸爽,牛頸脊😛
湯底花膠雞同杏汁豬肺必點,重口味的話緊係台式麻辣啦!
環境裝修都幾舒適同有特式,仲可以提早預訂房間👍🏼
竟然仲有清酒,打邊爐真係少有

• 第一刀,封門柳,牛胸爽
2022-10-17 119 views
係銅鑼灣地鐵站隔離,夠哂方便約朋友聚會!唔難搵,入面裝修係港式風格,打卡位都唔算少花膠雞湯底一定要試,飲得出係煲夠時間足料服務員會叫你先飲一輪湯先,然後加清湯煮火鍋牛肉新鮮又有一啲平時唔係度度有既部位。牛胸爽,牛骨髓,估唔到牛脷心都有得用黎打邊爐!有一個叫梅菜豬肉丸同咸蛋豬肉丸可以一試有趣,水餃有幾款基本野同幾款特別既可以同朋友每人一粒嘗鮮下 都算正常發揮估唔到佢啲小食出色,炸臭豆腐同油炸鬼一絕下次去試埋其他野先,去一次都未必試得哂想食既item係一間我會再去食既火鍋店!

花膠雞湯底一定要試,飲得出係煲夠時間足料
服務員會叫你先飲一輪湯先,然後加清湯煮火鍋

估唔到佢啲小食出色,炸臭豆腐同油炸鬼一絕
下次去試埋其他野先,去一次都未必試得哂想食既item

係一間我會再去食既火鍋店!
  • 花膠濃雞湯湯底
2022-10-17 82 views
講真而家銅鑼灣火鍋真係好多非常麻麻,一係貴到飛起,一係唔新鮮而且難食,灣仔區反而多啲有保證,喺銅鑼灣金利文商場呢間第一次上,星期六上去都算幾旺,乾淨企理,又坐得舒服,本身銅鑼灣區就期望唔大,但係真係好驚喜,啲嘢樣樣新鮮好食,個花膠雞濃湯絕無味精,一啲都唔口渴,手切肥牛,極品第一刀,仲有安利墨魚丸,自家製丸餃,豆品樣樣新鮮好食,同行朋友都讚不絕口,坐聽又坐得舒服寬躺,聽講仲有五間房,絕對值得推介👍👍👍👍
講真而家銅鑼灣火鍋真係好多非常麻麻,一係
台式麻辣拼花膠雞湯
手切牛
極品第一刀,安利墨魚丸
手切腩包
2022-10-16 62 views
街頭火鍋啲食材新鮮,由其是第一刀加麵豉湯底!真心正!地方又幾得意,有啲好似係街邊食火鍋,我坐卡位幾獨立,價錢方面,係銅鑼灣真係算唔貴!4個人食1千6百幾!我覺得ok啦!個服務員叫我下次試吓花膠雞湯底!
街頭火鍋啲食材新鮮,由其是第一刀加麵豉湯底!真心正!

第一刀
第一刀
2022-08-10 3872 views
今日朋友介紹到銅鑼灣一間街頭火鍋店, 店內裝修很特別~真係好似喺街頭食緊火鍋! 店長態度值得一讚~因為他逐一介紹店舖新鮮食材給我們!一行八人一個大鴛鴦鍋! 我哋揀咗個杏汁豬肺湯及花膠濃雞湯~ 首先飲咗個湯先!嘩~碗杏汁豬肺湯飲完再上添飲🥣🥣好香好潤!個豬肺仲洗得好乾淨~一啲臭味都冇!花膠濃雞湯~好甜!雞肉嫩滑!食得出係新鮮雞,而不是冰鮮雞!所以禁不住叫多份雞打邊爐!正呀!🐔🐔一邊打邊爐一邊飲湯都幾爽~ 花膠湯內有一塊一塊花膠!而杏汁豬肺湯內加有白果及馬蹄~整煲湯更香丶更甜丶更出色見到碟本地手切牛肩肉~唔使多講梗係好鮮味!碌咗十幾二十秒口感剛剛好!肉質好冧~ 仲有我未食過嘅蝴蝶腩~好食到再encore多一次店長推介水餃丶韮菜餃及鮮蝦雲吞餃!三種餃子都值得一試~皮薄餡靚丶啲餡仲好豐富好實在~平時丸類很少打邊爐落order, 今次嘅梅菜豬肉丸丶 蝦子丸及墨魚滑~樣樣都好彈牙!味道一流響鈴仲係新鮮炸出嚟!脆卜卜丶好香口丶一啲油益味都冇!絕對冇放湯浸三秒~Yummy最後每人送杯本地生產雪糕及一碟臭豆腐給大家品嚐!雖然這餐不是放題~每樣單點!但我覺得一啲都唔貴!每人加埋一都只係$300 食得出鮮味

最後每人送杯本地生產雪糕及一碟臭豆腐給大家品嚐!

雖然這餐不是放題~每樣單點!但我覺得一啲都唔貴!每人加埋一都只係$300 食得出鮮味及有心機製作的火鍋♨️♨️
下次去一定要試下龍蝦刺身先🦞🦞
2022-08-09
$300 (Dinner)
  • 香脆響鈴
  • 蝴蝶腩