2023-05-08 846 views
🌁向來喜歡中環,新舊共融。😍昨日來到中環娛樂行的《福和雍 點心茶館》,放鬆心情享受🍵茶藝文化。茶館布置以港式優雅為靈感💕,最傳統的手工點心,配以中西合璧的創新思維。🥢點心均由前福臨門老師傅,國福樓點心部主管黃志生師傅親自主理✔️。💕一點驚喜 是日主廚精選 🍤第一道蝦多士已經好有驚喜,非常鬆脆,多士鋪芝麻好香口。🥢蒸點北菇燒賣、 蝦餃、潮州粉菓 即叫即製,新鮮出爐夠曬熱,水準十分高👍🥢炸物🦀韭菜炸蟹盒難度在於韭菜與蟹肉的比例,以及油炸的溫度和時間控制。韭菜太多的話會搶了蟹肉的鮮味,太少就不夠香。🔥油炸時間不夠,韭菜便仍有草青味,太久的話,又會令到點心過油不夠爽口,是一道很考功夫的菜色。💕💯🥢蘿蔔絲酥餅外層鬆脆富層次,入面既蘿蔔絲綿滑。😍🦀芝士蟹肉批芝士味好香濃,食到絲絲蟹肉,印象難忘。🍞包點:雜菌蘑菇包及雞包仔,包皮鬆軟, 餡料足料豐富。🧁甜點:薩琪瑪、 鳳凰欉桂花糕、芝麻糕 我們一致認為甜品好高質💕,馬仔香甜鬆化, 桂花糕清新,芝麻糕超級濃郁。😍😍我地另外再追加:🍤軟殼蝦多士$68/件(原價$88)特別的菜式,十分鬆脆香口。❤️八頭鮑魚酥 $128/件(原價$168)八頭鮑魚十分吸睛,入口
🌁向來喜歡中環,新舊共融。😍

💕一點驚喜

是日主廚精選

🍤第一道蝦多士已經好有驚喜,非常

鬆脆,多士鋪芝麻好香口。

🥢蒸點

北菇燒賣、 蝦餃、潮州粉菓

即叫即製,新鮮出爐夠曬熱,水準十分高👍

🥢炸物

🦀韭菜炸蟹盒

難度在於韭菜與蟹肉的比例,以及油炸的溫度和時間控制。

韭菜太多的話會搶了蟹肉的鮮味,太少就不夠香。

🥢蘿蔔絲酥餅

外層鬆脆富層次,入面既蘿蔔絲綿滑。😍

🦀芝士蟹肉批

芝士味好香濃,食到絲絲蟹肉,印象難忘。

🍞包點:

雜菌蘑菇包及雞包仔,包皮鬆軟, 餡料足料豐富。

🧁甜點:

薩琪瑪、 鳳凰欉桂花糕、芝麻糕

😍我地另外再追加:

🍤軟殼蝦多士$68/件(原價$88)

特別的菜式,十分鬆脆香口。

❤️八頭鮑魚酥 $128/件(原價$168)

八頭鮑魚十分吸睛,入口嫩滑,廚房細心將鮑魚切了件,方便食用🍴,配上香脆既酥底。😍

🌟茶館用上小巧的潮式茶具,可親自感受沏茶樂趣。茶館有專門既茶葉menu📘,種類豐富,介紹詳盡。

🍵白毫銀針

味道比較清新爽口,有清熱解毒嘅功效👍

🍵三花茶

有玫瑰花🌹桂花🌼茉莉,有養生同放鬆心情功效,味道充滿花香💯

💕慢慢享受良茶美點,好寫意。

2023-05-05
2023-04-29 350 views
這間酒樓也不算是酒樓,但又有以前酒樓的點心,因為在一個走廊的旁邊。裝修簡單,但點心紙卻不簡單。那個紅棗糕有功力,桂花糕,香反而味道淡一點。點了很多款點心,都算真材實料。當然價格比一般出名的酒樓會貴一點,但又比酒店的平一點。特意推介點了兩個湯。鮑魚雞湯及響螺烏雞湯,接近三百圓,4個人飲還可以。招呼殷勤。坐得舒服,食得滿意。如果有去唐人館,卅二公館,不妨到這間,試吓都不會令你失望。各有千秋。
2023-04-09 420 views
前台服務員態度非常惡劣,穿西裝經理冇所事事,愛理不理!要求客人在前台企立等待客人埋單但大廳內只有客人小貓三兩!經爭論才可以入內坐低等待。本人曾經於小店外賣,獲得服務員熱情招待,坐低等外賣兼送上熱茶(可惜忘記了該店名稱)而5⃣️星級君悅大酒店亦容許在不騷擾其他客人時可以入大廳內等待。食物惡劣特別是煎腸粉和牛肉餅盅飯。咖喱魷魚不能入口!從來未食過啲皮咁厚嘅鹹水角!老細曾經在電台吹噓其外賣餐盒極巨保溫功能,其實和其他食店的-模-樣。
2023-04-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$450 (Lunch)
2023-03-07 515 views
今天午餐叫了一個牛肉餅飯,餐牌有寫有窩蛋,但上菜的時候沒有,所以嘗試問一下是否另上漏左。但侍應第一時間答隻蛋平時係"送"嘅,但現在買不到日本蛋,所以無啦。如果間餐廳真係無蛋,可以係個客落單前就出提醒客人,而唔係等個客問的時候就答個客係之前係"送"嘅,所以現在唔比都係無問題。首先,你餐牌有寫有蛋,食物無蛋,已經有機會違反商品說明條例。第二,你話隻蛋之前係前係"送",我最多現在咪比錢買囉,唔好個客問一句,就覺得個客要"𢯎"你隻蛋。😑
為了牡丹酥慕名而來,看完餐牌,原來沒有了...果然下次還是要主動打電話先問。前一天餐廳打來確認訂座,我預約時remark了「生日」,結果餐廳說它們不能帶蛋糕之類,所以如果大家想選有驚喜的餐廳慶祝生日就要三思了!看到餐廳環境照片很美,特地穿漂亮點打算打卡,訂了位也坐不到疏化位呢...其他位置普通到不想拍照。問staff能不能換位置也沒位置…單點的點心價錢拍得住4、5星酒店,但服務是普通餐廳的水準,連茶的menu都忘了給,一吃完就馬上來收餐具了~下午茶set有4款選擇,其實都很普通(對牡丹酥很執著),點了一款有蝦多士的「一點驚喜」- (是日主廚精選)我不知道到底精選了什麼,可能只是個標題?- 蒸點有3款,每人一件,真的和普通酒樓吃的分吃不大呢。蝦餃北菇燒賣潮州粉菓- 炸物1款,蝦多士好脆很好吃,不過我不太喜歡吃到軟殼。原隻軟殼蝦多士- 甜點薩琪瑪,除了個底有椰絲外,和平時吃的幾蚊件馬仔沒分別啦豆莎竹藥葉角,微溫,豆莎不甜挺好吃的,不過一放久了就會黏著塊葉。二人同行$358(同一款茶共享)要加一服務費,打不到卡,食物又普通真的挺失望。
- 蒸點有3款,每人一件,真的和普通酒樓吃的分吃不大呢。
蝦餃
北菇燒賣
潮州粉菓

- 炸物1款,蝦多士好脆很好吃,不過我不太喜歡吃到軟殼。
原隻軟殼蝦多士

- 甜點
薩琪瑪,除了個底有椰絲外,和平時吃的幾蚊件馬仔沒分別啦
2023-03-05
2023-03-01 291 views
It was my first time to eat there. My friend couldn't make a reservation for lunch, so we made a reservation at 14:00. There was not lunch set, but staff said that there would be a tea set from 15:00, so we ordered only 小籠包 from a la carte menu.Tea is a separate order, but it is included in the set .Luckily they served before 15:00. It's a very cute plate set, and I think it's the same pattern as the one were used at the Peninsula Hotel. There was a lot of fried dim sum and I felt a little heavy on my stomach, but it was delicious. I think it's a good choice if you want to have a light dim sum in Central.
2023-03-01
$200 (Tea)
服務:入座後完全沒人理,帶入座之後也沒人問是喝茶喝水,直到我們招手叫來服務員,對方直接說,茶味費40一位,甩來茶單,走了,黑面。用餐中間也沒什麼服務可言。後來用餐接近90分鐘,我們差不多吃完,在聊天,那位戴眼鏡的大叔(黑衣服,看起來像是主管)竟然來趕我們走了,態度也是很強勢,真無語。點心:一般般,食材還好,口味一般,類似的茶餐廳香港一抓一把。菜單選擇很少。價格:高於一線茶餐廳水平。綜合來說,非常不推薦,有這個預算不如去其他家,香港這麼多美食,不用花錢還看臉色。吃得非常不開心的一頓飯。最後沒吃飽還花了近一千塊!
價格:高於一線茶餐廳水平。
2022-12-22 467 views
食過多次西式下午茶TEA SET, 今次試下去福和雍食點心 食物 : 款式少, 味道普通, 沒有驚喜 環境 : 整潔干淨, 裝修有格調, 座位舒服 服務 : 員工有禮貌, 主動幫忙拉凳 價錢 : $318二人同行價 + 10%服務費, 另外加多一籠臘腸卷$68
2022-12-17
$212.5 (Tea)
芝麻蝦餅
飲茶食點心基本上係每個香港人都會做過的事,而家比較盛行精緻點心店多於以往舊時代嘈雜大酒樓。位於中環娛樂行呢間福和雍點心茶館地點方便之餘,又有高質精緻點心,配上一壺高檔茶葉,幸福午後時光就係咁簡單!😎一坐低見到茶壺磁器咁精緻,就即刻揀款茶先!以優質茶葉作為賣點,自然都係高品質的選擇,價錢avg都係60-80一壺。我偏好清香的花茶🤔,所以更覺茉莉龍珠非常吸引。經理介紹到,龍珠意思係茶葉經熱水一沖就會散開成花朵,所以如此取名。熱水沖泡後等左2分鐘左右已經聞到股茉莉花香!濃度中等,入口無苦澀,與油炸點心同食真係絕配😇。未坐暖張凳已經叫左個叉燒酥,福和雍的叉燒酥size剛好一口,但咬開叉燒份量又不少,外皮厚度適中,油香同叉燒醬的甜度相融。第一件點心已經令我幾impress睇到呢度午後下午茶係serve tasting menu! 同行朋友揀左Set B(2人價錢$318未加一)一點驚喜先上左蝦多士,上面鋪滿芝麻,炸到外面香香脆脆,雖然薄身但仲食到中層蝦膠一點彈牙。到底點做到🤣另外炸點芝士蟹肉批都係咸甜balance好好,仲有一股奶香伴住,但size就比較細。蘿蔔絲酥餅外皮層層分明賣相精緻,咬落去

叉燒酥
蝦多士
另外炸點芝士蟹肉批都係咸甜balance好好,仲有一股奶香伴住,但size就比較細。蘿蔔絲酥餅外皮層層分明賣相精緻,咬落去蘿蔔絲軟舐香甜。
😚食完覺得佢地油炸點心都好出色,有油香味但又唔會太膩,上檯溫度都係剛剛好。
後來上蒸點都係一籠3件一人一籠,包括蝦餃燒賣粉果。各件餡料十足,雖然冇用上而家各大新中式餐廳不同的奢華配料,亦冇咩花巧fusion。但將傳統點心用到的材料同工序都用心做,冇偷工,諷刺地講其實現今香港真係買少見少。
蝦餃、燒賣、粉果
食到最後,甜品就反而顯得普通左啲啦~反而壺茶沖得多都開始淡口,下次可以臨尾再叫多壺淨嘆茶就perfect池啦🤣!福和雍點心茶館係我一定會再戰,下次帶長輩來都會令佢驚喜😳
鹹水角
2022-12-02
叉燒酥
蝦多士
蝦餃、燒賣、粉果
鹹水角
  • 芝士蟹肉批
2022-11-25 2574 views
位於中環的福和雍 從開業時已 ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ 了以高質精緻點心及頂級茶藝作主打最近推出了價錢親民的下午茶餐 就去嚐嚐福和雍位於娛樂行的二樓繞著圓圈 半層是餐廳面積 環境相當貴氣優雅所有壺杯碗碟採用白色配藍色彩繪的輕古董茶器講究的細緻 有滿滿的儀式感一點驚喜下午茶𓋪 北菇燒賣 蝦餃 潮州粉果𓋪 軟殼蝦多士𓋪 韭菜炸蝦盒 蘿蔔絲酥餅𓋪 蜜汁叉燒酥 芝士蟹肉批𓋪 懷舊雞窩𓋪 薩琪瑪 芝麻糕 豆沙竹葉角每樣點心都十分高質潮州粉果裡馬蹄粒十分爽口軟殼蝦多士惹味脆口 蘿蔔絲酥餅友人表示很愛吃芝士蟹肉批中西配搭十分滋味豆沙竹葉角造型特別 質感軟糯經典茶飴𓋪 砵仔糕𓋪 狀元合桃酥𓎾 桂花糕 白牡丹酥 薩琪瑪店員建議 先從口味較淡的開始享用砵仔糕紅豆很多 紅豆可再煮得軟稔一點桂花糕清甜彈牙 精美牡丹酥內有甜甜的蓮蓉再配搭下面介紹的茶品 中和甜度很剛好𓎾 人蔘烏龍𓎾 茉莉龍珠在專業的福和雍中 茶品也有一個專屬菜單數款茗茶中 會因應茶客選擇的茶品配上不同款式茶器 很講究人蔘烏龍是最近才新增上餐單的茶品在泡茶過程中已清香撲鼻 入口不會太澀 回甘甜味甘久久不散 很是讓人懷念的味道
位於中環的福和雍 從開業時已 ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ 了

在泡茶過程中已清香撲鼻
入口不會太澀 回甘甜味甘久久不散
很是讓人懷念的味道
2022-11-22 302 views
I took my mom to have some dim sum after seeing a doctor.Excellent service with nice food and splendid tea.
2022-11-22
$150 (Lunch)
  • 鮑汁鳳爪
  • 蘿蔔絲酥餅
2022-11-17 1661 views
西式High tea就食得多,今次轉個口味試下中式下午茶一樣有驚喜!中環《福和雍》就推岀左全新下午茶體驗,以輕古董盛載備受歡迎嘅咸甜點,再配以泡茶茗茶體驗。專人送上一系列茶具:茶壺、茶漏、公道杯及小茶杯,席前注水洗茶,再指導沏茶工序~餐廳充滿昔日洋行格調,更設富私人空間嘅座位。點心質素高,仲有啲好少見嘅懷舊點心,人均$168就可以係中環呢個地段嘆返幾粒鐘,都算幾抵!(下午茶每日三時至六時供應)————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀「經典茶飴」$168/位🔅砵仔糕 (台山)🔅狀元合桃酥 (杭州)🔅鳳凰單叢桂花糕 (廣東潮州)🔅白牡丹酥 (河南洛陽)🔅薩琪瑪 (滿州)🍃精選茗茶「一點驚喜」Set A $238/位 $428/兩位🔅一點驚喜:是日主廚精選🔅蒸點:北菇燒賣 + 蝦餃 + 潮州粉菓🔅炸物:韮菜炸蟹盒 + 蘿蔔絲酥餅🔅焗:叉燒酥 or 芝士蟹肉批🔅包點:懷舊雞窩 or 蘑菇包🔅甜點:薩琪瑪 + 芝麻糕 + 豆沙竹葉角「一點驚喜」Set B $168/位 $318/兩位比Set A少一款炸物、包點、豆沙竹葉角— — — — — — — —

「經典茶飴」$168/位
🔅砵仔糕 (台山)
🔅狀元合桃酥 (杭州)
🔅鳳凰單叢桂花糕 (廣東潮州)
🔅白牡丹酥 (河南洛陽)
🔅薩琪瑪 (滿州)
🍃精選茗茶

🔅焗:叉燒酥 or 芝士蟹肉批
🔅包點:懷舊雞窩 or 蘑菇包
🔅甜點:薩琪瑪 + 芝麻糕 + 豆沙竹葉角

「一點驚喜」Set B $168/位 $318/兩位
比Set A少一款炸物、包點、豆沙竹葉角

— — — — — — — — — — — — — ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀
「經典茶飴」匯合大江南北之傳統甜點,五款之中就有兩款我從未食過,分別係造型精緻嘅白牡丹酥 同 狀元合桃酥。

前者尤如白牡丹花,花瓣般嘅外皮酥脆富層次,入面包左幼滑嘅白蓮蓉,食落無想像中咁甜膩。

後者外型十足未開殼嘅合桃,外皮厚身微酥,內𥚃有唔少合桃粒同棗蓉?!,甜甜地幾香合桃味~

桂花糕貌似平平無奇,但實質加入左鳳凰單叢茶,桂花香氣突岀,甜而不膩。口感軟彈,又唔會太腍或者太硬,唔錯!

薩琪瑪軟綿有咬口,香甜唔黏牙,加入左椰絲同核桃粒增添香氣,甜度恰到好處

「一點驚喜」匯聚餐廳備受歡迎嘅咸甜點,包括好考手藝嘅韮菜炸蟹盒 同 好少見嘅懷舊雞窩~ 前者外皮薄脆如薯片,滿滿嘅內餡彈牙唔油膩,韮菜香氣突岀,毫無草青味~

後者懷舊到我都未食過,用軟彈嘅饅頭裝住雞肉同冬菇,可以兜住啲汁之餘,包體又好神奇地唔會變腍晒。

不得不提豆沙竹葉角!之前食佢地嘅陳皮豆沙月餅已經覺得個豆沙餡好高質,今次食一樣好滿意!外皮軟滑煙韌富糯米香,豆沙餡軟綿 唔死甜 帶陳皮清香~

其他點心質素都唔錯!

是日精選:黑白芝麻蝦多士 多士香脆帶層次感,蝦味相當突岀。

粉菓皮滑彈,入面裹滿爽口西芹同蓮藕,調味恰到好處。蝦餃皮同樣滑彈,滿滿彈牙富蝦味嘅蝦肉。
蘿蔔絲酥餅 酥鬆富層次,蘿蔔絲清甜軟腍。

芝麻糕 滑身微彈無粉粒,芝麻香氣濃郁,唯獨甜度較高。

2022-10-10 842 views
從來都冇寫過一篇負評,因為出食評就係諗住介紹我覺得好嘅餐廳,平時食到覺得唔好食嘅餐廳會直接唔介紹,因為唔想可能係自己口味唔同既原因,令到餐廳連平反、進步、改善嘅機會都冇。不過對於服務唔好嘅餐廳,我冇咩容忍度,因為唔想大家入到去中伏,幾好食嘅餐廳,冇服務嘅話,都係唔值得回訪。話說今年諗住買月餅,其實我本身都買咗五、六間,女朋友諗住買月餅俾我屋企人,最尾就揀咗呢一間,因為呢間中菜點心本身都有啲想食,而且有見過Hailey介紹。同埋見到佢嘅口味去陳皮豆沙,幾特別嘅月餅口味,同埋估計我屋企人應該會鍾意呢種傳統月餅,所以最後就揀咗呢間。於是我哋就喺8月26號星期五夜晚去攞月餅,因為見到佢喺IG 8月3號出嘅post係寫11點至7點可以攞月餅,佢email上寫嘅都係一樣時間,咁我哋就諗住七點前攞完月餅就可以攞俾屋企人,不過我哋18:30去到餐廳嗰時見到嘅係相中情況。餐廳一個人都冇,而且熄咗燈,因為餐廳冇門口,只係用一個帶圍住,心諗email唔係寫七點?點解會閂咗門?跟住睇到OpenRice話餐廳係收六點,就一頭霧水。於是我哋即刻打佢IG同埋email上面嘅熱線,但係冇人聽,當刻覺得好似被愚弄,如果

餐廳一個人都冇,而且熄咗燈,因為餐廳冇門口,只係用一個帶圍住,心諗email唔係寫七點?點解會閂咗門?跟住睇到OpenRice話餐廳係收六點,就一頭霧水。於是我哋即刻打佢IG同埋email上面嘅熱線,但係冇人聽,當刻覺得好似被愚弄,如果你餐廳收六點,點解你IG同email上面係寫七點,但一個人都冇,而且又冇人聽電話,呃咗一個特登嚟攞月餅、諗住即日送俾屋企人嘅人黎中環。

我當刻好嬲,所以就喺IG出咗Story tag餐廳,不過餐廳冇回應過,而我女朋友都有喺佢哋嘅IG post問,而且有出email問究竟餐廳係開幾多點。

餐廳當晚就回覆咗我女朋友,不過餐廳第一次回覆我哋只係道歉同埋地四個人提供一個tea tasting event,其實我唔想受佢哋恩惠,因為我只係想來攞月餅,如果接受咗佢哋嘅tasting,咁我係咪應該再出story同埋食評去反映真實情況。

不過餐廳始終冇正面回覆我哋究竟幾多點可以攞月餅,所以之後我哋回覆我哋唔得閒去tasting,重新再問一次係咪當時OpenRice上寫嘅營業時間(10-6)先係攞月餅嘅時間。(因為發覺佢哋係呢件事之後,喺OpenRice上寫嘅營業時間偷偷地改咗做10-7。)

之後餐廳回覆我哋嘅係,營業時間係10點到7點,6點係last order。

雖然我仲好嬲點解餐廳冇解釋點解七點前去到係冇人,亦都冇解釋點解電話冇人聽,但我女朋友選擇再相信佢一次。

所以喺9月1號我再次嘗試去攞月餅,當日我6:40去到餐廳,但我見到嘅情況係一樣:餐廳一個人都冇,而且都係比條帶圍住,分別只係入邊啲燈仲開緊(其實我冇留意到究竟燈有冇熄,只係睇返相先至第一次有熄,第二次無熄。而喺佢哋門口場上寫嘅營業時間一樣係10點至6點。

我再次感到俾人玩弄,嘗試打電話去熱線,都係冇人聽,餐廳已經喺電郵回覆咗係可以七點前攞月餅,咁點解今次又係一個人都冇?我見到條帶下邊有一盒月餅,唔知係display定係就係我嗰盒月餅,但我當然唔敢入去攞,因為佢已經用條帶圍住,我入去會俾人誤會我去偷嘢。

攞唔到月餅,我當然好嬲好失望,女朋友當刻都唔想再俾機會,出咗個email俾餐廳,想取消訂單同要求餐廳退款,直接買另一間月餅。

之後當晚我女朋友就收到電話,係餐廳嘅經理打嚟,佢話睇相見到燈未熄,係其實入邊仲有人,只係喺入邊埋緊數,又話其實都有顧客同我哋一樣,嚟到餐廳見到燈未熄,就行入去,結果就搵到埋緊數嘅佢哋,就可以攞到月餅。所以佢叫我哋下次攞月餅可以出email通知佢哋先,咁佢會安排一個人喺餐廳,或者直接打佢呢個經理嘅電話。

我女朋友當刻被說服左,所以心諗就算,唔再退款,但我真係冇辦法忍受。最後我喺星期六嘅晏晝去攞月餅,結果我要三顧草廬先可以攞到一盒月餅,對於餐廳嘅回應同做法好失望。

第一,我點樣判斷餐廳係收咗定係仲開緊?淨係靠有冇熄燈?但你已經用條帶圍住間餐廳,咁我理論上係唔應該入嚟,其他顧客夠膽入嚟,但我唔夠膽,咁點解你唔解開條帶,俾多啲訊息大家餐廳係未關門?見到呢條帶,同埋一眼望晒餐廳一個人都冇,我正常嘅理解就係餐廳已經關門。

第二,你都識講有其他顧客都係同樣情況,咁點解你唔直接安排一個人坐喺counter坐到七點?即使你唔安排一個人喺出邊安排交收月餅,咁點解你個熱線喺六點到七點係冇人聽?咁個熱線作用係咩?埋緊數就可以唔聽電話?如果個電話六點到七點係冇人聽,點解你唔喺email或者IG post度寫清楚?

第三,我哋第二次寫email要求退款,你先直接打電話回應,咁點解唔係第一次就回覆我哋,話可以直接行入嚟餐廳入邊搵埋緊數嘅你哋,即使餐廳嘅門口俾條帶圍住,又或者係第一次就俾經理嘅電話我哋?

第四,我喺出呢一篇食評嗰時,見到OpenRice嘅營業時間偷偷地改咗去七點,係因為心虛?想我死無對證?但我一早影咗相,喺餐廳嘅門口係寫營業到六點。

其實我唔係要求有咩補償,我只係想餐廳第一次就正面回應我,同埋喺交收月餅嘅過程做得好啲,email同埋IG嘅指引清楚啲。如果IG post或者email寫六點餐廳就關門冇月餅交收,咁我就唔會平日特登過嚟。即使個月餅幾好食都好,我都已經對呢一間餐廳完全失望。
2022-08-26
Type of Meal
Dinner
2022-09-30 576 views
📍House of Orient There are less and less yum cha places in Central now given the fast lunch pace in Hong Kong. Gave House of Orient a try and it was a pleasant surprise! Although it is weirdly situated in the middle of Entertainment Building, it provides more tables than I thought. Their dim sums are all of good quality at a fair price. I am a fan of their 韭菜炸蟹盒, 香莤鳳冠餃, 咖喱魷魚 and 蝦餃.Not necessary to try their XO醬煎腸粉 and their soup. Otherwise, quite a good quick dim sum option place with good tea
📍House of Orient

Not necessary to try their XO醬煎腸粉 and their soup. Otherwise, quite a good quick dim sum option place with good tea options.

Price: HK$300 pp (lunch)

Revisit: 8/10
  • 韭菜炸蟹盒
2022-08-26 2566 views
🌹《福和雍》開張時已是我收藏,一直夾不到時間,週末終於起行去探店。 餐廳早上10:00營業,食客不多,環境優雅,配上百年老店的食具及茶壺,品茶吃點心,完美!🌹食店供應的點心都是大家熟悉的,而且價錢不貴,兩個人共吃了8款點心,好吃😋!服務態度初時都擔心,因為食評有投訴差,但自己感受又不是太差。令我有點意外是茶錢是另外收費,是每位計,比酒店還貴,不過,茶的確是香,最便宜$40,我們選這個價位。🥢🍵白牡丹(茶)⭐️⭐️⭐️茶香鳳凰單叢(茶)⭐️⭐️⭐️茶香蝦餃⭐️⭐️⭐️⭐️皮薄蝦彈牙素菜餃⭐️⭐️⭐️餡料豐富蠔皇义燒包⭐️⭐️⭐️⭐️义燒不肥不瘦鮑汁鳳爪⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鳳爪入味,份量足山竹牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉嫩滑配陳皮喼汁,陳皮香咖哩魷魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️魷魚彈牙,咖哩味濃,份量足蘿蔔絲酥餅⭐️⭐️⭐️⭐️蘿蔔絲餡豐富,外皮脆口蛋黃千層糕⭐️⭐️⭐️較膩口個人評分飲品食物味道環境服務衛生抵吃回頭率

🥢🍵

义燒不肥不瘦

鮑汁鳳爪⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鳳爪入味,份量足

山竹牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️
牛肉嫩滑配陳皮喼汁,陳皮香

咖哩魷魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
魷魚彈牙,咖哩味濃,份量足

蘿蔔絲酥餅⭐️⭐️⭐️⭐️
蘿蔔絲餡豐富,外皮脆口

蛋黃千層糕⭐️⭐️⭐️
較膩口

個人評分

飲品

食物味道

抵吃

回頭率
2022-08-20
$620 (Breakfast)