環境十分舒適,空間感十足不會局促,就餐的體驗非常好。侍應的服務也非常好。茶葉的選擇有不少,水滾茶靚。除其基本茶葉每位$40外,有不少其他特選茶,由$60至$120一位不等。這樣的收費,茶好是基本要求!點心出品就乏善足陳。蟹盒除沒有蟹味外,炸得有點過,應叫蝦盒。燒賣也不太合格,灌湯小籠包真的不行,肉不鮮湯汁又沒幾滴,和我認知的小籠包有差距。蘿蔔絲酥餅和野菌水晶餃是今餐最佳。餐具很賞心悅目,用了雅致的藍色,另外公筷如能每人一雙就更好了。
茶葉的選擇有不少,水滾茶靚。除其
2024-01-27
  • 蘿蔔絲酥餅
2024-01-13 973 views
一家四口週末中環午餐。 想著中環娛樂行地段餐廳食物質素應該不會差。 價錢也貼近高級餐廳或酒店價。 但意想不到的事所有食物質素極其惡劣。 xo醬腸粉上枱混亂而且烹調時間過長。 肉骨茶油炸鬼隔夜非常硬。 梅菜炆豬肉豬肉不新鮮有臭味。 燒賣不夠熱。 埋單時職員問我意見我們現場表達了給她但也沒有反應。 希望餐廳能夠改善否則中環如此地段。對外遊來港嘅遊客似乎不好。
對外遊來港嘅遊客似乎不好。
2023-11-05 1431 views
適逢中秋佳節而且明天要離港2星期,旅途中必定懷念香港美食,於是決定出發前選一間較好的中式餐館飲茶。網上圖片中的福和雍非常有氣派,明亮雅緻,而事實與相片略有不同,食店面積雖大,但位置卻處於樓層的出入口,因此不相關的人士可任意出入餐館。這裏下午茶也稱 tasting menu,選了 tasting menu A, $268 (位),二人同行 $468,內容是豐富的,絕對可以填滿肚子。茗茶有四款可以選擇,也可以升級選一些更精品的茶類,而選鳳凰單欉因為烏龍茶也是常飲的茶品。蝦多士即炸而成,蝦膠也塗得滿滿的,而且沾滿芝麻,的確配得上驚喜之名,十分香脆可口。蒸點 - 三款蒸點的水準都是合格的,但底味非常相似,大概是味精放得過於重手,令幾款點心的味道變得相同。炸物及焗批 - 相對而言,炸物比蒸點出色,芝士蟹肉批除外,蟹肉很少也嚐不出蟹的味道,餡料全是白汁麪糊。包點 - 叉燒包不是我的一杯茶,但這𥚃出品倒是不錯,叉燒醬不過份多和甜,合格有餘。甜點 - 三款甜點中,比較喜歡桂花糕及芝麻糕,糕點各自的芝麻和桂花香味不錯,甜度也適中。

鳳凰單欉

蝦多士

北菇燒賣、蝦餃、香菇菜肉餃

雞絲蝦春卷、安蝦鹹水角

芝士蟹肉批

蠔皇叉燒包

薩琪瑪、芝麻糕、鳳凰單欉桂花糕

2023-09-29
$260 (Tea)
鳳凰單欉
雞絲蝦春卷、安蝦鹹水角
薩琪瑪、芝麻糕、鳳凰單欉桂花糕
2023-10-03 1218 views
成日返工經過 今日4 條友 試試😂😂 結果大家覺得媲美 兩餸飯 特別那些飯豉油又不夠味 。 今日點了鹹水角 、明蝦角 炸嘢算合格🤣是算合格! 酥皮焗叉燒包 係我覺得最好食👍🏻 蝦餃皮厚了 燒賣就⋯⋯已經評論不到。XO醬炒腸粉 太濕馬拉糕也是不會評 ( P.S 不評代表冇特別)或者可能出品茶? 叫咗個普洱$80每位 注意啊是-壺茶四個人飲,不是每人-盎位。堆單不到1300 好低呀話晒喺中環 哈哈 食物味道呢啲嘢 好難說 本人就覺得如果每位3xx 又不是食裝修 。
燒賣就⋯⋯已經評論不到。XO醬炒腸粉 太濕
2023-08-18 1064 views
恆常餐單係可以飽肚同試新嘢嘅,不過第一次去就當然想用個優惠價試吓用餐感受。Tasting Menu Sets 供應時間是3pm開始,避過中環午市人潮。價值亦比散叫的划算。點心出場層次:精選、煎炸、蒸、甜點沒有寫在Menu 上的蝦多士。不錯,但有點單薄,有口感但無咩蝦味同芝麻味。再來了海鮮批和蟹餅。由於太小,內容同樣單薄,就味道而言是可以一試,不會再想追吃那種。最後是甜品莎旗瑪令人失望:沒有蛋味又欠香脆。芝麻糕有點點香味卻太甜了點,質感也太鬆,不是我喜歡的感覺。桂花糕清香幽雅,跟這個用餐要打造的氛圍最近。可是仔細自,安保茶沒有所寫的味道突出,而藍白比對的China瓷器情懷細節亦缺場。那是一個可以靜靜用餐,又被迫準時才可下單,提早埋單的快餐服務。雖然大部份企堂都有禮,但呢個劇場式布局就係少咗說服力。以價比質來說及格了沒錯。

點心

出場層次:精選、煎炸、蒸、甜點

最後是甜品

莎旗瑪令人失望:沒有蛋味又欠香脆。
芝麻糕有點點香味卻太甜了點,質感也太鬆,不是我喜歡的感覺。
桂花糕清香幽雅,跟這個用餐要打造的氛圍最近。

以價比質來說及格了沒錯。
Tasting  Menu  Set  B
Tasting  Menu  Set  B
2023-08-11 670 views
位於娛樂行嘅福和雍,環境雅致舒適,座位闊落。比平時嘅茶樓靜好多,啱晒想靜雞地嘆下菜傾下偈點心出自前福臨門老師傅,國福樓點心部主管黃志生師傅,質素有保證~是日最愛佢哋嘅韭菜炸蟹盒🦀 係向名菜「焗釀蟹蓋」致敬變奏,輕巧酥脆,碟底唔會油立立。韭菜香,但唔會搶蟹肉鮮味,難得~蒸點火候唔錯,上枱唔會爛皮,蝦餃皮薄有彈性,蝦肉爽口彈牙 💯 (( 唔會好似某x 心旗下嗰嘅間連鎖茶樓次次都一pat 野咁見到都唔開胃~))百花釀魚肚都十分出色~叉燒酥都十分高質,酥皮fluffy ,勁香牛油味小亮點,福和雍既精緻藍白餐具,係由1928年開業的「粵東磁廠」特製,款式是當年「粵東」為港督麥理浩爵士特製的土耳其藍白花紋瓷器。
是日最愛佢哋嘅韭菜炸蟹盒🦀 係向名菜「焗釀蟹蓋」致敬變奏,
輕巧酥脆,碟底唔會油立立。韭菜香,但唔會搶蟹肉鮮味,難得~
百花釀魚肚都十分出色~
叉燒酥都十分高質,酥皮fluffy ,勁香牛油味
2023-07-08
$300 (Tea)
  • 韭菜炸蟹盒
  • 百花釀魚肚
2023-07-08 577 views
Been meaning to try for a long time. Remember PickyEater mentioning before that the chef used to be at FLM (seems to be a lot of alumni out there). Lunch for 2. Here’s what we had.Many choices for tea. 蝦餃- expertly done. Skin texture was perfect. 燒賣春卷蝦多士鮑魚酥北菇滑雞飯- loved it. Rice was the perfect texture. With succulent pieces of Chicken.菜心In summary: everything was superbly done. Food aside, gotta mention the epic fail on the hygiene front: whenever a table departed, servers immediately started sp
Many choices for tea.

燒賣

春卷

鮑魚酥

菜心

In summary: everything was superbly done. Food aside, gotta mention the epic fail on the hygiene front: whenever a table departed, servers immediately started spraying alcohol vigorously onto the tables. Maybe the airflow system at the building was extremely efficient; we were attacked by the sharp and unpleasant sting of alcohol every time they started spraying. It was impossible to continue eating. Relayed my concern to manager, who seemed genuinely apologetic. Don’t think I would consider revisiting until this issue has been satisfactorily resolved.
今日專登跑去呢一間點心專門店品嚐下師傅嘅手藝(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)再加埋紅色暴雨生效,真係需要一個坐得比較耐,又可以嘆茶嘅地方。Set A🫖✨一點驚喜本日嘅廚師驚喜為芝麻蝦多士,芝麻份量好多,食出香口,麵包亦焗得卜卜脆,裏面嘅蝦肉明顯。✨蒸點三款精點都係點心嘅必點款式,北菇燒賣做得爽口,蝦餃外皮通透,原料蝦肉爽彈鮮美,潮州粉果嘅外皮相當厚身但十分軟糯,裏面餡料澎湃,馬蹄味道突出。✨炸物蘿蔔絲酥餅嘅蛋黃味好香濃,蘿蔔絲食落香甜。雞絲蝦春卷並不油膩,萬分脆口,咬到一層一層的分別,相當有層次。✨焗點分別有叉燒酥、葡汁海鮮批。叉燒酥相當酥脆,叉燒醬汁唔會蓋過風頭;海鮮批嘅牛油味相對較濃,裏面粒粒海鮮,口感豐富,絕對係令人驚艷嘅兩款焗點。✨包點叉燒包、雞包仔。包點做得鬆軟,叉燒包裡蘊藏嘅叉燒都相當大粒,蠔油味並無過份出眾。✨甜點一共三款:沙琪瑪、桂花糕、芝麻糕,桂花糕用咗中國單叢葉,味道芳香清新,建議先食,芝麻糕嘅味道濃郁,而且口感煙韌;沙琪瑪香甜又夠脆,且做得並不黏咀。👍🏻店舖嘅點心全部都係由前福臨門老師傅,國福樓點心部主管黃志生師傅親自主理,絕對係味道嘅保證~茶品分別叫咗大吉嶺零號,堪稱頂級中國紅茶

Set A🫖

✨一點驚喜

✨蒸點

✨炸物

✨焗點

✨包點

✨甜點

茶品
分別叫咗大吉嶺零號,堪稱頂級中國紅茶,正山小種,飲落滋味醇厚、甘甜、帶微微花香層層疊疊;三花茶以粉紅玫瑰花、桂花、茉莉花為配搭,養生保健茶飲落淡淡清香,令人放鬆心情。

💡值得一提的是,《點心茶館》內所用的茶器餐具,大部分均是由擁有近百年歷史嘅香港老品牌「粵東磁廠」所製。小編係茗茶嘅同時,都能夠品嚐到呢份歷史嘅「味道」。

入座後,職員亦都會指導一次茶具器皿
嘅操作,木盤上更放上一隻蟾蜍,象徵着好運嘅到來。
2023-06-05 512 views
早排帶阿媽周圍去🤣阿媽咁大個女都未探過high tea,又話想食點心,所以我就帶咗佢去中環嘅福和雍~餐廳環境優雅,最主要系好啱影相!🤣😍嘢食份量就唔系好多,不過勝在精緻❤️服務都幾好~我哋嗌咗兩個套餐,分別系是日主廚精選 同埋TASTING MENU SET D ~☀️是日主廚精選($238/位),包括:-北菇燒賣-蝦餃-潮州粉果- 韭菜炸蟹盒-蘿蔔絲酥餅 -芝士蟹肉批-雜菌蘑菇包-薩琪瑪-鳳凰單桂花糕-芝麻糕 ☀️TASTING MENU SET D ($238/位),包括:-北菇燒賣-蝦餃-潮州粉果 -八頭鮑魚酥 -芋蓉焗布甸另外其中包括「精選茗茶」2款,我同阿媽分別揀左白毫銀針同茉莉花茶,一款比較清香,一款比較濃香,都唔錯👍而其中我個人最鐘意嘅點心莫過於八頭鮑魚酥 !😍佢真系原只鮑魚奉上,個頭都算大,鮑魚炆得好琳好入味,咬落煙靭😍😋阿媽最鐘意嘅就系佢哋嘅蘿蔔酥,阿媽話佢哋個蘿蔔酥味道同20年前喺廣州食過嘅味道一樣,令佢超懷念🤣👍🥢另外因為端午節都就快蒞臨,所以我哋都應嚇節買咗個端午節粽禮品套裝($388)包括:-陳皮豆沙紅豆粽 -瑤柱裹蒸粽 👍2款粽份量十足,用料豐富❤️咸甜兩款口味都有

☀️是日主廚精選($238/位),包括:

-芋蓉焗布甸

包括:
-陳皮豆沙紅豆粽
-瑤柱裹蒸粽

👍2款粽份量十足,用料豐富❤️咸甜兩款口味都有🤣仲附送精美保溫袋❤️絕對是端午節佳節送禮首選!兩款入邊個人更加鐘意瑤柱裹蒸粽 ~

2023-06-05 379 views
@houseoforienthk in Central is perfect for an afternoon tea date🫖 The decor and service were great, and the tea selection was impressive. Don't gorget to grab some dumplings!.都好耐無食點心啦,中環娛樂行 @houseoforienthk 推出點心tea set連茗茶體驗,落單無耐就有專人係面前洗茶沏茶服務幾好幾快手~ 點心方面有四個set可以揀,set B食物比較多可以咩都試吓,蘿蔔絲酥餅同蝦餃好推介!依加端午節餐廳推出陳皮豆沙紅豆糭同瑤柱裹蒸糭,可以帶比屋企人食孝敬下😝
📍福和雍 中環皇后大道中30號娛樂行2樓C及D號舖-----這家在中環娛樂行(Landmark斜對面)的高級餐廳裝潢用心,歐陸風白色牆壁搭配中式藤椅,把中西文化融合得毫無違和感。🍵下午茶餐牌有四個下午茶餐可供選擇,是不同類型的點心配搭各種高級時令茶。.蝦餃爽口彈牙、北菇燒賣濕潤扎實、潮州粉果則是餡料飽滿。矜貴的八頭鮑魚酥是貨真價實的鮑魚,不是罐頭鮑魚的水準。🦐蝦多士滿布白芝麻,香氣炸裂口腔。甜點方面,推薦芋蓉焗布甸,芋泥綿密低甜,西米外層帶淡淡雞蛋奶香。重點是他們的茶用得非常講究高級,白毫銀針顏色淡綠明亮,香氣濃郁,入口鮮爽清新。🥢飲完茶帶上兩款端午節糭回家品嘗。#陳皮豆沙紅豆糭($138)加入五年新會陳皮,食落口感軟糯、味道清甜,綿綿密密,愛甜糭的爸爸讚不絕口。🥢相較紅豆糭,嗜鹹的我就更愛餡料極為豐富且高級的#瑤柱裹蒸糭($288),餡料包括有日本原粒一品瑤柱🇯🇵、花菇、鴨肉、栗子🌰、蓮子、腩肉、鹹蛋黃、鮑魚等等,味道多元,令人忍不住一口接一口,份量亦足夠有四口子的一家人分享👨‍👩‍👧‍👦。
📍福和雍
中環皇后大道中30號娛樂行2樓C及D號舖
-----

2023-05-28 2480 views
今個星期日,帶Toby姐姐去中環聖保羅堂唱詩歌,Tea time嚟到娛樂行呢邊,搵到出名嘆茶嘅~福和雍。餐廳燈光光猛,樓底高,雲石枱、木椅嘅配搭,非常優雅,好有文化氣息!我哋揀咗set menu 中嘅SET A供應時間喺每日下午三時至六時。當中會包一壺茶,店員好細心過嚟同我哋介紹,推薦三花茶,無咖啡因,好啱小朋友飲。我就揀咗白亳銀針。兩款茶色都十分清澈,花茶好香,合適嘅水溫沖茶,飲落零舍甘甜🫶🏻食物包括有: 是日主廚精選,今日係蝦多士蒸點:北菇燒賣、蝦餃、潮州粉菓炸物:韮菜炸蟹盒、蘿蔔絲酥餅、焗芝士蟹肉批包點:雞包仔/雜菌蘑菇包甜點:薩琪瑪、鳳凰單欉桂花糕、芝麻糕呢啲都係傳統嘅粵式點心,款款都好夠熱,即叫即整🫶🏻特別一提蝦餃,外皮勁薄而有彈性,內餡鮮美爽滑,高質!好少見中式餐館有得食韭菜盒子,外皮酥脆,內餡中加入了韮菜,香氣和口感集於一身。至於令我最驚喜就係蘿蔔絲酥餅,真係不得了,必食😍上到枱仲出晒煙,外皮酥脆蓬鬆,內裏蘿蔔絲非常Juicy!🌿就嚟端午節了,臨走order埋兩款糭帶返屋企

我哋揀咗set menu 中嘅SET A

食物包括有: 是日主廚精選,今日係蝦多士

蒸點:北菇燒賣、蝦餃、潮州粉菓

炸物:韮菜炸蟹盒、蘿蔔絲酥餅、焗芝士蟹肉批
包點:雞包仔/雜菌蘑菇包

甜點:薩琪瑪、鳳凰單欉桂花糕、芝麻糕

呢啲都係傳統嘅粵式點心,款款都好夠熱,即叫即整🫶🏻
特別一提蝦餃,外皮勁薄而有彈性,內餡鮮美爽滑,高質!

🌿就嚟端午節了,臨走order埋兩款糭帶返屋企
2023-05-28 1452 views
適逢週末假期及臨近端午節,今日同友人到中環一間主打優雅精美點心的茶室品「福和雍」品嚐香醇茗茶及滋味點心下午茶❗餐廳裝修優雅有貴氣,座位寬敞舒適,環境典雅,店員服務周到!我們一行2人惠顧下午茶A:1️⃣蒸點北菇燒賣、蝦餃、潮州粉菓蒸點賣相精美,即叫即蒸,燒賣肉質香嫩;蝦餃香滑,蝦肉鮮香彈牙;潮州粉菓餡料豐富。2️⃣炸物韮菜炸蟹盒、蘿蔔絲酥餅、芝士蟹肉批及蝦多士韮菜炸蟹盒黃金香酥,韮菜清新,蟹肉鮮香;蘿蔔絲酥餅香酥可口,蘿蔔絲香滑細膩,芝士蟹肉批郁濃香口,蟹肉鮮嫩;蝦多士香脆可口,多士質感香酥。3️⃣包點雞包仔及雜菌蘑菇包雞包仔鬆軟,雞肉餡料香滑多汁;雜菌蘑菇包清新可口,香菇餡料美味。4️⃣甜點薩琪瑪、鳳凰單欉桂花糕、芝麻糕薩琪瑪黃金香脆可口,桂花糕清新香甜,芝蔴糕濃郁滋味。5️⃣茗茶☕️大吉嶺零號茶香滋味醇厚、味道甘甜,帶淡淡花果香,沁人心脾。☕️鴨屎香單叢茶色橙黃明亮,入喉清甜甘爽,帶有像銀花的花香,香芳濃郁,滋味醇厚,回甘力強。6️⃣端午禮品套裝 $388適逢臨近端午節佳節,茶室亦推出端午禮品套裝,內裏包含:👉🏻陳皮豆沙紅豆粽👉🏻瑤柱裏蒸粽2款粽也份量十足,非常足料,用料上盛,餡料非常豐富,有齊䶢甜兩款口味,還

餐廳裝修優雅有貴氣,座位寬敞舒適,環境典雅,店員服務周到!

我們一行2人惠顧下午茶A:

1️⃣蒸點
北菇燒賣、蝦餃、潮州粉菓

2️⃣炸物
韮菜炸蟹盒、蘿蔔絲酥餅、芝士蟹肉批及蝦多士

3️⃣包點
雞包仔及雜菌蘑菇包

4️⃣甜點
薩琪瑪、鳳凰單欉桂花糕、芝麻糕
薩琪瑪黃金香脆可口,桂花糕清新香甜,芝蔴糕濃郁滋味。

5️⃣茗茶
☕️大吉嶺零號
茶香滋味醇厚、味道甘甜,帶淡淡花果香,沁人心脾。
☕️鴨屎香單叢

6️⃣端午禮品套裝 $388
適逢臨近端午節佳節,茶室亦推出端午禮品套裝,內裏包含:
👉🏻陳皮豆沙紅豆粽
👉🏻瑤柱裏蒸粽
2款粽也份量十足,非常足料,用料上盛,餡料非常豐富,有齊䶢甜兩款口味,還附送精美保溫袋乙個,絕對是端午節佳節送禮首選!

總括而言,此茶室提供的點心及茗茶高質滋味,環境優雅舒適❗️餐廳鄰近中環站,交通方便,絕對是中環一帶的滋味良朋歡聚點心茶室之選❗
2023-05-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 韭菜炸蟹盒
2023-05-26 310 views
有冇試過一個喜歡飲普洱,一個喜歡飲鐵觀音?呢度可以一人開一壼茶☕️每位$40 茶位;然後一壼茶只收差額一次。👍🏼茶:1)二十年陳皮普洱(陳皮不夠甘甜,比一般普洱苦和涼👍🏼👍🏼👍🏼)($80 一壼,所以係加一次$40)2)云南頂級宮廷普洱($40一壼)3)鐵觀音($60 一壼)*茶就唔係特別好飲,但黎欣賞下餐具ok ;食物就全部都ok 食物:1)蝦餃2)燒賣👍🏼👍🏼3)百花釀魚肚👍🏼👍🏼👍🏼4)小籠包5)雞包仔6)咸水角👍🏼👍🏼👍🏼7)軟殼蝦多士8)牛肋條👍🏼👍🏼👍🏼9)XO醬炒腸粉👍🏼👍🏼👍🏼10)芝士蟹肉批11)八頭鮑魚酥😍😍😍😍👍🏼👍🏼👍🏼12)酥皮焗叉燒餐包13)豉椒排骨飯👍🏼👍🏼👍🏼14)薩琪瑪15)芝麻糕👍🏼👍🏼👍🏼

每位$40 茶位;然後一壼茶只收差額一次。👍🏼

茶:
2)云南頂級宮廷普洱($40一壼)
3)鐵觀音($60 一壼)

*茶就唔係特別好飲,但黎欣賞下餐具ok ;食物就全部都ok

食物:
15)芝麻糕👍🏼👍🏼👍🏼

2023-05-26
Type of Meal
Lunch
高質中環茶居,更有端午應節瑤柱裹蒸粽&陳皮豆沙紅豆糭,100%香港自家製造,暖意窩心❤SET A 🔥一點驚喜 是日主廚精選 🍄蒸點 北菇燒賣、蝦饺、潮州粉菓 🦀炸物 韮菜炸蟹盒、蘿蔔絲酥餅 🧀焗 芝士蟹肉批 🐤包點 雞包仔/雜菌蘑菇包 🥢甜點 薩琪瑪、鳳凰單欉桂花糕、芝麻糕 包括精選茗茶一款 每位 $238 二人同行 $428(同一款茶共享)環境高質舒適,精緻茶具倍添風味👍🏻有我心心念嘅香脆蘿蔔酥!韮菜炸蟹盒都好有特色😍懷舊雞包仔,雜菌蘑菇包,包發得鬆軟軟綿,經典飲茶必備~🥣陳皮豆沙紅豆糭 $138鬆軟紅豆沙融入泰國精選白糯米,加入新會五年陳皮,甘香可口,軟糯清甜。紅豆混入糯米, 紅白相間顆顆分明,味蕾散發陳皮的清香,紅豆沙餡料口感綿密,帶來滿滿幸福感!🌿瑤柱裹蒸糭 $288以傳統方式巧手製作,黃金比例調配的糯米與綠豆,軟糯十足。加入日本原粒一品瑤柱、頂級厚肉花菇、燒鴨肉、蓮子、栗子,再以肥瘦適中的腩肉及鹹蛋黃蒸製,🐷惹味可口,材料上乘豐盛,份量十足。款款食材,口感各有不同,令裹蒸粽的味道更上一層樓,每口都是傳統家鄉風味!

SET A
🔥一點驚喜 是日主廚精選
🍄蒸點 北菇燒賣、蝦饺、潮州粉菓
🦀炸物 韮菜炸蟹盒、蘿蔔絲酥餅
🧀焗 芝士蟹肉批
🐤包點 雞包仔/雜菌蘑菇包
🥢甜點 薩琪瑪、鳳凰單欉桂花糕、芝麻糕

包括精選茗茶一款
每位 $238 二人同行 $428(同一款茶共享)

🥣陳皮豆沙紅豆糭 $138

🌿瑤柱裹蒸糭 $288