2022-04-27 437 views
上星期日和朋友在中環逛街,突然心血來潮好想食甜點,友人問你去過How to live well 未?係 Hysan Place 有一間可以去試,都好喎 ~ MTR飛兩個站就到。Hysan Place 有間可以聚下食下午茶的地方唔多, 而這間 How to live well 又正正是我們的需要, 可以casual 咁同三五知己坐埋一齊, 店舗佔地橫跨算大但是坐位不太多, 所以大家要去早一點去等位,仲有是用餐時間有限制,如果人唔多可以坐耐一點都得,但我們那天就要準時交檯。我們每人叫了一份來share,即刻滿足哂我們的需要。

我們每人叫了一份來share,即刻滿足哂我們的需要。
2022-04-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Tea
2022-04-07 471 views
之前經過過幾次已經好想試,餐廳格調音樂都營造到好舒服嘅氣氛,店員都好有善🤍Lunch - Lamb shoulder $138呢個真係嗌得過,芥末醬令成個主菜有所升華🤍,開胃之餘唔會太辣😮‍💨 羊我叫左5成熟,咬口啱啱好,依然有鮮嫩嘅感覺

Lunch - Lamb shoulder $138
2022-03-08 592 views
╰富有設計感的HOW ╮●𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 💸33☆taste - - -6.9/10●𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚💸25☆taste - - -7.3/10●慢煮厚切日本四元臀肉 💸148豬肉經過慢煮之後真係好林好嫩睇落好厚但係佢一啲都唔實滴滴而且食落好似腩肉而且冇肥膩感油脂分佈都好均勻加分點‼️係佢個玉桂蘋果粒酸酸甜甜好解你膩薯蓉食落都好creamy☆taste - - -8.7/10●蜜糖芥末醬烤雞漢堡 💸128雞排超厚 目測好似有一寸有多😂肉質嫩滑 配合埋芥末醬 雞味更加突出芥末醬甜甜辣辣又唔會好攻鼻 過癮~薯條都好好味 鬆脆 食到停唔到☆taste - - -8.6/10📍HOW to live well 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
╰富有設計感的HOW ╮

☆taste - - -8.7/10

●蜜糖芥末醬烤雞漢堡 💸128
雞排超厚 目測好似有一寸有多😂
肉質嫩滑 配合埋芥末醬 雞味更加突出
芥末醬甜甜辣辣又唔會好攻鼻 過癮~
薯條都好好味 鬆脆 食到停唔到
☆taste - - -8.6/10

📍HOW to live well
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
2022-03-06 525 views
之前去過尖沙咀嗰間,今次嚟到銅鑼灣,幾鍾意呢間舖頭嘅裝修,疫情期間人流比較少都坐得幾舒服,有啲位仲有叉電位。全部Set lunch都係百幾蚊左右,加$15仲有餐湯或者沙律。叫咗慢煮豚肉同埋西冷牛扒。個湯係蟹肉忌廉湯,真係有蟹肉係入邊,唔錯。慢煮豚肉冇乜肉味,不過有個蘋果醬搭救返。反而幾欣賞個薯蓉,好香牛油同埋奶味,仲有一粒粒薯仔係入邊,幾有口感。西冷牛扒都有少少牛肉味,唔係雪到乜味都冇嗰啲。百幾蚊嘅價錢算係咁啦。行街行到攰,搵個地方食下野呢度都唔錯,唔算貴但有一定水準。

行街行到攰,搵個地方食下野呢度都唔錯,唔算貴但有一定水準。

HOW在希慎廣場的新店開張了!裝修也和尖沙咀K11店一樣,用上很多舒適的木傢俬、布藝和別緻燈具。窗外剛好是Hysan的平台花園,滿滿花草植物,環境舒適。試了「紐西蘭黑安格斯西冷」,牛味非常香濃而且肉質鮮嫩!配上香脆的炸薯角,一人午餐都十分飽足。今日點了black coffee,用上Colombia+Guatemala併配豆的house blend,入口莓果感重,中段有點杏仁,尾韻巧克力味。咖啡一如既往的高水準。
HOW在希慎廣場的新店開張了!

House blend black coffee
2022-02-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
House blend black coffee
  • Black  Coffee
2022-02-11 618 views
得知會在銅鑼灣開分店已經好期待,食過尖沙咀分店都覺得幾好,今次相約同事一齊食lunch。💛How to Live Well teach you how to live well🪵從環境着手告訴客人如何享受生活,木系傢俬配上寬敞座位,空間充足,特別一提,張櫈的確坐得非常舒服😆。🔅主食▫️慢煮厚切日本四元豚肉🐖看到餐牌便好想試試這間店的慢煮豚肉水準,加上配搭玉桂蘋果,感覺新鮮。雖然非常厚身大塊,但比預期有落差,豚肉肉質偏實和嚡口,少乾,但蘋果醬汁挽回了不少。不過我的同事反而覺得幾好食,所以大家可以試試,可能只是我的剛好不太好食🤔。▪️紐西蘭黑安格斯西冷🥩同事叫了五成熟,但還是有點過熟,已煮到大概七成熟。不過牛肉味都頗重,少少靭身,不過不失,但建議選其他主食。▫️慢煮雞胸🐔外表平平無奇反而最有驚喜,同樣是慢煮,但雞胸嫩滑,有用鹽胡椒香草等稍作調味,配上帶甜的金啤梨汁,配搭得恰到好處,而且是健康人士減肥之選。👍🏻👍🏻不得不提的是配菜有用心烹調,值得欣賞。💛🔅小食▪️日式櫻花蝦芝士玉子燒🍳王子燒偏熟,只有少量蛋汁,不過櫻花蝦芝士配蛋絕對冇得輸,但是玉子燒的火候可以拿捏得更好。▫️炸薯角配黑松露醬薯角外脆內

🔅主食
▫️慢煮厚切日本四元豚肉🐖

慢煮厚切日本四元豚肉

▪️紐西蘭黑安格斯西冷🥩

▫️慢煮雞胸🐔
慢煮雞胸

不得不提的是配菜有用心烹調,值得欣賞。💛

🔅小食
▪️日式櫻花蝦芝士玉子燒🍳
日式櫻花蝦芝士玉子燒

▫️炸薯角配黑松露醬
薯角外脆內軟,炸得剛剛好,加上少許鹽調味。雖然本應配黑松露醬,但我並不建議,味道偏酸,香味不足,薯角不沾醬會更好味。
炸薯角配黑松露醬

▪️日式甜泡菜炸雞配日式芥末醬💛
炸雞非常香脆,仍然保留肉汁,配上少少辣的泡菜,味道非常夾得來。想更濃味便可以點一點芥末醬,辣而不攻鼻,必食之選!👍🏻👍🏻👍🏻
日式甜泡菜炸雞配日式芥末醬

🔅飲品
▫️Growthring🍹
就係個名稱吸引我選擇這一杯飲品,簡單而話言即是蜜糖西柚梳打,味道不錯,蜜糖中和了西柚的酸味,因為揀選的小食都係炸物,這杯飲品可以幫忙解膩。
Growthring

整體來說不過不失,可以一試,而且只是剛開業,相信營運一段時間後各方面的質素會表現得更好。

2021-12-31
$230 (Lunch)
慢煮雞胸
日式甜泡菜炸雞配日式芥末醬
Growthring
2022-01-29 439 views
這間觀塘人氣cafe最近在hysan開分店,和朋友逛街逛到差不多晚餐時段決定來試一下,反正都未試過觀塘本店🙈cafe有很多座位,不過晚市很早就開始滿座,食客可以透過二維碼排隊,等待期間可以到附近閒逛~我們被安排到長檯分隔的二人座位,座位間的間隔非常窄,舒適度大大降低。🔹松子仁南瓜芝士意大利飯 $158南瓜和芝士攪拌得很均勻,令意大利飯每一口都有南瓜的甜和芝士的咸香,各自味道不會太搶,松子仁增加了脆脆的口感,兩個女生分著吃飽肚度適中。🔹日式櫻花蝦芝士玉子燒 $98鋪面滿滿的櫻花蝦令玉子燒充滿鹹香,切開裡面還有拉絲芝士效果,雞蛋香滑,玉子燒口感比較爽,也不容易散開☺️ 高質🔹日式煎雞軟骨餃子 $78餃子皮煎到非常脆口,裡面沒有掛油,放了一會都不會軟掉,餡料有很足夠的雞肉,雞軟骨碎都有,不過可以再多一點令口感更強烈,點了醬汁後餃子味道更突出,是不錯的小食。🔹蘋果反烤撻配雪糕 $88反烤撻面層烤到金黃色,牛油香下是大片糖化蘋果片,配上雲呢拿香濃郁的雪糕吃是很滿足的一個甜品,份量也剛剛好。🔹Dirty $44這杯dirty espresso部份實在是太苦,如果用一般直接喝的方法可能會酸苦交融,不過

🔹松子仁南瓜芝士意大利飯 $158

🔹日式櫻花蝦芝士玉子燒 $98

🔹日式煎雞軟骨餃子 $78

🔹蘋果反烤撻配雪糕 $88

🔹Dirty $44

這杯dirty espresso部份實在是太苦,如果用一般直接喝的方法可能會酸苦交融,不過事先攪拌好(雖然不建議)去喝就會比較容易入口。

🔹Hojicha Latte $48

好純厚的培茶拿鐵,奶泡很足,不會很甜,入口很溫暖,而且沒有渣。
行開Hysan Place見到新開咗一間地方非常闊落嘅Cafe,睇個Menu都要百零蚊,但係外賣自取就$100都唔洗,仲要送埋咖啡☕️,真係抵到爛🤑嘢食方面,我叫咗個𝙁𝙤𝙪𝙧 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 ($98)🧀,外賣自取可以連一杯咖啡,而我就簡咗𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚☕️。呢個Pizza如果堂食係要$178,仲要唔包嘢飲,仲要加一,比較下,外賣自取分分鐘平過半價😂味道方面,就算返到公司,個pizza餅底都仲係好脆,個芝士味仲要好濃郁,食到停唔到口😋總括嚟講,真心推薦👍🏻,超級抵食!😋

Flat  White

總括嚟講,真心推薦👍🏻,超級抵食!😋
TakeAway
Flat  White
2022-01-24 304 views
How To Live Well 終於喺港島區開店之前bookmark咗K11分店但一直都冇機會去港島分店位置喺希慎廣場4樓真係好方便呢今次只係飲咗咖啡同埋食鬆餅。鬆餅係來自「Grandma’s Scones」我相信大家應該都聽過呢個品牌或食過佢哋嘅scones除咗咖啡、甜品餐廳仲有提供日式fusion菜、薄餅、小食等▫️Flat White (HKD44)▫️Grandma’s Scones (HKD76/2 pcs)堂食鬆餅一定要點兩個,6款口味我揀咗Earl grey同埋抹茶麻糬。我冇加錢要Clotted Cream及士多啤梨果醬$10 (1 set)。其實就咁食都OK,因為啲鬆餅唔係乾身同硬繃繃嗰隻。Earl grey 鬆餅比較普通,兩款口味之中我會推介抹茶。餐廳座位算多,幾好坐。下次有機會一定會再來食飯。
How To Live Well 終於喺港島區開店
之前bookmark咗K11分店
但一直都冇機會去
港島分店位置喺希慎廣場4樓
真係好方便呢

今次只係飲咗咖啡同埋食鬆餅。
鬆餅係來自「Grandma’s Scones」
我相信大家應該都聽過呢個品牌
或食過佢哋嘅scones
除咗咖啡、甜品
餐廳仲有提供日式fusion菜、薄餅、小食等

▫️Flat White (HKD44)

餐廳座位算多,幾好坐。下次有機會一定會再來食飯。
Tea
2022-01-15 363 views
見到希慎廣場4樓開咗一間新Cafe" How To Live Well",裝修大部分都係木造,環境好大好舒服, 特別係銅鑼灣呢啲咁人煙密集嘅地方,有一間咁大咁chill 既木系cafe,為人帶來休息空間。 即刻忍唔住星期一lunch同同事過嚟試下,lunch menu 有送南瓜湯同面包。 我哋兩個lunch分別叫咗一個帶子蕃茄汁意粉以及蒜香野菜意粉, 兩個味都調較得好好,份量非常足夠,特別係加埋個南瓜湯以及麵包。我最開心係lunch嘅時候見到一杯拉花咁精美嘅caramel macchiato, 係星期一呢d返工最崩潰既時候見到真係人生小確幸。咖啡除咗拉花精美之外,本身亦都好好飲 以後可以繼續幫襯呢間高質cafe , 變做飯堂 yeah
2022-01-10