4 day(s) ago 0 views
放完長假去完旅行,今星期返工都係適應當中,老公留意到專登約我去銅鑼灣食lunch chill下。餐廳環境都唔錯,木系cafe有梳化椅,坐得好舒服,食物好快就到。All day breakfast點了燒牛扒的all day breakfast。好夠熱,切開係粉紅色,入口嫩滑,好好味。另配太陽蛋、烤香腸、烤煙肉、脆薯餅、烤蕃茄同意式炒雜菇仲有scone。薯餅超脆同d菇好香同入味。個scone熱辣辣配蘸cream cheese,好味道。成個all day Breakfast嘅presentation好靚,好啱手機食先。9寸Pizza 可以一個pizza 2款味道,我地點了海鮮囗口味及辣肉腸、巴馬火腿、日本溫泉蛋口味。海鮮果邊有蝦滑,蟹柳,墨魚等,好新鮮。另外一邊辣肉腸、巴馬火腿咸香加埋滑滑溫泉蛋,好味。一批2食啱晒貪心嘅我。Chocolate老公點了凍朱古力,朱古力味道香濃醇厚,不會太甜。Matcha latte 熱抹茶牛奶有靚靚嘅拉花,店員拎嚟嘅時候小心翼翼,確保拉花沒有破壞。抹茶和牛奶嘅比例剛好,不會太苦澀,飲起上來很香滑。食完之後,很滿足,充滿元氣,又繼續返工去。

All day breakfast

9寸Pizza

Chocolate
老公點了凍朱古力,朱古力味道香濃醇厚,不會太甜。

Matcha latte

食完之後,很滿足,充滿元氣,又繼續返工去。

6 day(s) ago 0 views
早幾個月嚟過,當時all day breakfast食物質素唔錯,所以再去品嚐。今次一家三口叫all day breakfast,兩份早落單先上,碟上全部食物overcook,全部又乾又微燶,唔明香腸雞扒都可以煮到乾 薯餅烘到over左第三份後上,正常唔乾,不過比較早幾個月, 食物質素明顯下降,用料差, 茶餐廳all day都好過佢, 完全唔值$15x嘅質素臨走前同侍應反映, 侍應淡淡地應了一句就算。希望佢哋有心做生意,會改善質素啦。
薯餅烘到over左

臨走前同侍應反映, 侍應淡淡地應了一句就算。

希望佢哋有心做生意,會改善質素啦。
6 day(s) ago 0 views
📍How to live well#5🫶🏻係最高環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-Buffalo Mozzarella + Seafood Pizza -$176+28水牛芝士配番茄 食落好fresh 而且咸咸甜甜好開胃 食完都唔會覺得好滯海鮮pizza嘅海鮮份量好多 每片pizza都食到魷魚圈 三文魚等 All day Breakfast -$168+30份量超多 薯餅好脆 而且唔會油淋淋 又唔會好咸 估唔到all day breakfast 有咁多選擇 scones好食 好脆 配埋jam岩岩好Sunny Palm -$58甜度適中 而且天氣熱 飲落好舒服Peach Fruit Tea -$68係蜜桃乾 未飲已經聞到有蜜桃香 飲落有好微微甜味
📍How to live well

Sunny Palm -$58
甜度適中 而且天氣熱 飲落好舒服

Peach Fruit Tea -$68
係蜜桃乾 未飲已經聞到有蜜桃香 飲落有好微微甜味
All Day Breakfast - Grilled Steak🥩厚香煎牛扒 scone 薯餅 蘑菇粒 煙肉 太陽蛋等等牛扒煎得很香 牛肉味濃 肉色粉嫩☺️Scone 外脆內軟 配有cream cheese 單食或配搭都正好吃又豐富的配搭 正😋.Six Cheese Pizza🍕由六款芝士混合而成的薄餅餅底薄 批邊口感香脆芝士味香濃 口感綿密🧀還有滿滿芝士拉絲的效果🥳.Chocolate🍫有少甜少冰選項供選擇可可朱古力味濃味道自然 非死甜的味道 很不錯🫶🏻.Matcha Latte🍵/木系風格環境 雅致舒服✅
厚香煎牛扒 scone 薯餅 蘑菇粒 煙肉 太陽蛋等等
味道自然 非死甜的味道 很不錯🫶🏻
Matcha Latte🍵
木系風格環境 雅致舒服✅
2024-10-08 261 views
今次已經係第二次去呢間餐廳食飯,同樣都係坐梳化位,其實梳化位並唔係特別舒服,只不過係咁啱安排咗喺沙發位。至於食物方面,我哋兩個人分別係嗌咗意粉同埋一個海鮮pizza,意粉係正常發揮,而海鮮pizza雖然上面嘅沙律醬稍為多咗少少,但係Pizza個底好脆,所以都幾好食, Pizza並唔係厚pizza而係薄脆,上面鋪滿左海鮮,係一個唔錯嘅選擇。而飲品方面就嗌咗一杯咖啡,佢有得揀比較Nutty或者係fruity嘅咖啡,但係我覺得咖啡味就唔係特別出。但係有一方面,職員唔係咁主動去幫你斟水,我建議係唔係每一台都可以擺一樽比較大嘅水等客人自己斟,呢個係我去過呢間餐廳兩次都係有咁樣嘅感覺。
  • Pizza
唔怪之得個個都話係香港食野係搵笨,今日終於深深感受到🤣🤣今日行行下頸渴就係呢間餐廳買左杯Iced Matcha Latte,外賣既,一拎上手嚇左一跳,少到咁?真心建議餐廳不如用啲細隻啲既杯黎裝會好啲😂😂起碼都美觀啲睇落冇咁市儈,只能講會覺得好唔抵,以為買杯野飲裝滿/滿9成會係基本,係我太天真了。味道的話就普普通通,不過不失,都冇乜服務可言架啦。大家係呢間飲野都係堂食會好啲,外賣就完全唔建議了。
TakeAway
2024-09-28 384 views
野食真係越來越差,100幾200蚊一個人,個all day breakfast無野食得既,個scone食唔出咩味,塊雞扒乾到紙皮咁,塊薯餅好大陣油味,唔知同埋啲乜野一齊炸,充滿住魚同其他味…….唔建議
2024-09-28
$200 (Lunch)
2024-09-01 826 views
置身於木質元素的半開放咖啡廳,柔和的燈光影射著深色的木餐桌,彷彿藏身於森林🌳,既溫暖,又不會感到過於寂靜。ALL DAY BREAKFAST系列(1) 烤雞扒 Grilled Chicken(2) 炸比目魚扒 Deep Fried Halibut Fillet相比之下,比目魚扒罕見於ALL DAY MENU之中。炸完仍保留魚肉細膩的特性,而且無骨,非常友好。Grandma’s Scones微微帶硬的外皮,隨之而來是柔軟內餡,甜度恰到好處,鬆軟的質感慢慢展開。其他的配料都中規中矩,唯獨蕃茄欠缺了烤的成分。(3) Americano帶烘焙的煙熏感。(4) Cold Brew Coffee冷萃出來的酸度會較低。雖然口感順滑,但個人認為偏苦。(我吃不了苦( ・᷄ὢ・᷅ ) How to Live Well…就等於A fish how to swim 🐡

ALL DAY BREAKFAST系列

(1) 烤雞扒 Grilled Chicken
烤雞扒

炸比目魚扒

(3) Americano
Americano

帶烘焙的煙熏感。

(4) Cold Brew Coffee

炸比目魚扒
Americano
  • 比目魚扒
2024-08-23 935 views
約咗老友記晚上去銅鑼灣茶樓,因為未夠鐘,我地就黎到希慎睇下有冇咖啡店坐一陣。本身唔識呢間店,純粹見到幾就腳就問下有冇位,點知原來堂飲最低消費都係每人叫一杯同加一,而且仲有好舒服嘅位坐同傾計。QR點單,可以自己選埋要邊種豆,非常方便。我地要咗三杯野飲,cucumber latte, caramel macchiato同mocha,老友記非常滿意青瓜口味,幾得意幾清新,我地仲以為杯野會青色。店員服務態度好友善,又斟水又唔會到咗90分鐘即刻黑面趕你走,抵讚~佢地真係幫我地how to live well

2024-08-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2024-08-09 1067 views
服務態度可以接受,以香港人既標準,則係冇態度,食物黎得極快,意粉都熱熱地還可以,甜品係好差,夾餅好脆好硬,完全唔鬆軟,同牛扒果d薯條都係一樣的,乾硬。食一次就夠啦😅😅傾計飲杯都可以,但食物真係好麻麻
好震驚嗌左無花果沙律, 點知入面有張廚房紙巾….雙拼pizza,火箭菜中有蛞蝓。雖然兩道菜都重新煮過,但係搞到餐飯要好小心咁食。廚房真係要小心處理…..希望下次唔好再發生。整體服務態度係好嘅,咖啡都好飲。
好震驚
嗌左無花果沙律, 點知入面有張廚房紙巾….
雙拼pizza,火箭菜中有蛞蝓。

雖然兩道菜都重新煮過,但係搞到餐飯要好小心咁食。

廚房真係要小心處理…..希望下次唔好再發生。
整體服務態度係好嘅,咖啡都好飲。

2024-06-30 1213 views
禮拜日中午用膳。全場大把位,員工係要帶我地坐廚房外面位置。呢個價錢,成餐飯聽住佢哋出餐喺度”All Day 雞” “All Day 嘔(牛)”,我差啲想叫佢:「喂,嚟多個通粉。杯凍啡走甜少冰吖呀哥!」叫咗$298一份牛,$178pizza,$178 Prawn Linguine,員工亦以港式茶記服務態度放低你個order。仲有好多位,又冇人等,你又未完,佢哋嚟收野,仲要整跌你隻有汁嘅叉落去你個身度。曾經喺度嘆過唔錯嘅咖啡,但質素跌得咁緊要,仲要銅鑼灣競爭更大,我諗呢間野都好快唔做。

2024-06-29 1123 views
行希慎成日經過依間充滿文青氣息嘅西餐廳🥴 今次終於的起心肝,同🐧🐧 朋友仔去試下佢🤭 餐廳主要以暖和嘅木系色調作裝修,加上柔和舒適嘅燈光,和家庭風格嘅設計,給人感覺好放鬆🤭🫶 首先㨂咗🐧🐧 朋友仔最愛嘅明太子忌廉汁煙肉意粉👍 軟硬適中嘅意粉上,掛滿濃稠馥香嘅忌廉汁,點點明太子令意粉鹹香帶辣,惹味非常😋 另選了一個極豐富嘅雜錦小食拼盤😍 內有炸薯角、南蠻漬糖醋炸雞、芝麻雞翼、豬肉香腸以及炸芝士圈🤤 全部新鮮製起好香噴噴😋 🐧 最喜歡芝麻雞翼,咬落外酥內嫩,芝麻嘅香令雞翼更添惹味🥴 選了雲呢拿雪糕、窩夫、一口心太軟作甜品🤤 窩夫口感實身有嚼感,添上煉奶味道更佳👍 一口心太軟好特別😍 朱古力波嘅造型,食落外層軟糯綿密,內餡流心朱古力甜美無比,好值得一試❣️ 飲品選了Bouncing Bee 特飲,同埋蘋果薑果粒茶❤️ Bouncing Bee 由蜂蜜、檸檬汁、凍啫喱、桃味烏龍茶加上梳打水調製而成,飲落清新又爽口,解膩一流😘 蘋果茶原壺送上,打開茶蓋可見用料十足,清香嘅薑味滿溢✅ 飲落好順口😍 暖胃一流🥴
明太子忌廉汁煙肉意粉

雲呢拿雪糕、窩夫、一口心太軟
Bouncing Bee
蘋果薑果粒茶
2024-03-22 1351 views
今日來到這間餐廳,地方闊落,有不同形的式座位,供不同類型客人選擇,環境舒適,空間感足。鍾意食明太子嘅我一定必點這個明太子忌廉汁煙肉意粉。明太子調味比較豐富忌廉口感濃郁。忌廉汁非常濃郁,夠鹹香而不漏,意粉夠煙韌,軟硬適中,亦帶點西式和日式的混合味道,輕鬆做到掛汁入味的效果,大蝦香口,蝦肉爽脆結實,整體調味恰到好處。碟意粉夠大碟,明太子和忌廉的份量都相當多,令到口感更加豐富,食到最後很飽。滿口明太子忌廉,配料有煙肉、蟹籽、洋蔥、木魚,紫菜等,熱辣辣的口感不錯。整體都好好食,值得一試。這裡的甜酒雪糕杯超好味,另外一個芒果雪糕凍湯反而比較酸,但份量夠多,只需$88,性價比高,值得一試。
鍾意食明太子嘅我一定必點這個明太子忌廉汁煙肉意粉。

其實都已經食過數次,次次都冇乜失望,今日四點幾第一餐飯,當食埋夜晚,唔想搵就此間,因為好鐘意佢杯 ice mocha, 真係唔錯⋯⋯叫左個seafood pizza, 日式芥辣炸雞,海葡萄沙律🥗2 杯ice mocha ⋯⋯seafood pizza 有啲冇味少淡,食落口味少麻麻哋。日式炸雞反宜ok woo, 炸得易入口,不油,點芥辣好好食,沙律亦唔錯… 好耐冇食海葡萄吖⋯⋯飽唒⋯⋯如果有時Cwb 行得攰入去淨飲杯咖啡食個小食都好選擇,望住個urban park 睇人玩滑板幾得意,$500 幾埋單.

• 日式芥辣炸雞