2023-02-04 746 views
" 華欣泰國菜館 "上次試過青咖喱雞唔錯😆今次試吓黃咖喱雞啦🤔小食拼盤 ~ 有炸蝦卷、魚餅、蝦春卷、春卷,四款也香脆可口,濃濃的香茅味,好醒神😋星洲雞肉喇沙米線 ~看見湯底顏色以為好辣,幸好味道不太辣,容易入口,好開胃😊黃咖喱雞飯 ~黃咖喱相比青咖哩無咁辣,但個人較喜愛吃青咖喱🌶泰式炒金邊粉 ~味道幾惹味但油了一點🤭椰汁糕 ~好香椰子味道,值得試試🥥👍椰汁 ~ 好好味,好想Encore🥥👍咖啡 ~甜了一點☕️🤫
" 華欣泰國菜館 "

上次試過青咖喱雞唔錯😆今次試吓黃咖喱雞啦🤔

泰式炒金邊粉 ~味道幾惹味但油了一點🤭

椰汁糕 ~好香椰子味道,值得試試🥥👍

椰汁 ~ 好好味,好想Encore🥥👍

咖啡 ~甜了一點☕️🤫

• 椰汁膏
  • 椰汁
2023-01-18 343 views
話說,今日竟然要自己一個食lunch ,自己一個食嘅問題,除咗係食物嘅種類比較少之外,要去餐廳覺得自己一個都坐得舒服就係另一個考慮嘅因素。走咗去內街呢間泰國餐廳,侍應同廚師都係泰國人,所以都好地道嘅感覺!而且,裏面竟然都好多都係自己一個人食飯嘅人,即刻消除左自己一個食飯覺得尷尬嘅疑慮。😝而且都坐得好舒服!最貼心嘅係,一去到,佢就用熱水浸住啲餐具,所以呢一點真係好值得讚!👍🏼👍🏼🧡泰式炒雞肉金邊粉 hkd 65食泰國嘢,自己一個當然叫飯啦!佢係即炒即上,所以熱辣辣,好好食呀!不過真係好大斗!所以自己一個完全食唔晒🤣🧡 熱檸茶其實熱檸茶應該冇咩好介紹,但我個人喜好係唔加糖,咁一般嘅熱檸茶唔加糖都唔係咁多人覺得容易入到口,但依家嘅熱檸茶唔加糖係都好好飲嘅,有驚喜!推介 (五星為最高)⭐️⭐️⭐️⭐️

走咗去內街呢間泰國餐廳,侍應廚師都係泰國人,所以都好地道嘅感覺!而且,裏面竟然都好多都係自己一個人食飯嘅人,即刻消除左自己一個食飯覺得尷尬嘅疑慮。😝而且都坐得好舒服!

🧡泰式炒雞肉金邊粉 hkd 65

🧡 熱檸茶

推介 (五星為最高)
⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-11-01 441 views
炮台山這一間泰國菜很地道,餐牌上有好多食物的選擇,而且都份量十足。 有些套餐,一個炒粉或海南雞飯配飲品也只是70多元,好抵食。而最好食嘅我覺得是炒金邊粉,酸酸的很開胃,凍咖啡也好飲。
2022-06-16 693 views
在apps 揾左呢間冇咩食評啲小店大概7點半左右到,只得我哋一枱柚子沙律大大份,味道正宗,咸左啲半打串燒,豬雞各半,一串都幾大,味岩岩好,加上花生沙爹汁一流諗住叫咖哩蟹點知冇轉左咖哩🦐,咁啲價錢估唔到有3隻虎蝦,開邊炸過再用汁撈,好香口咖哩偏甜少少另外再叫左薄餅點汁冬蔭功有好大進步空間得咸同酸味,冇任何鮮味,飲左一啖就冇飲幸好order 左細份整體野食都幾好食,價錢貼地,份量比其他泰國菜店大份,可以試吓,支持下小店
在apps 揾左呢間冇咩食評啲小店

大概7點半左右到,只得我哋一枱

柚子沙律大大份,味道正宗,咸左啲

諗住叫咖哩蟹
點知冇

咖哩偏甜少少
另外再叫左薄餅點汁

冬蔭功有好大進步空間
得咸同酸味,冇任何鮮味,飲左一啖就冇飲
幸好order 左細份

柚子沙律
泰式串燒
咖哩蝦
2021-12-17 873 views
兩個家庭係北角staycation ,夜晚離開酒店出去搵食。途經呢間華欣泰國菜,諗起早兩年我哋兩家人一齊遊華欣。所以二話不說,就入去試吓菜。小小的店舖,內只有幾張枱。泰式海南雞,皮薄肉嫩,我哋叫了一隻,分兩碟上。泰式生菜包,都幾辣。柚子沙律,好好味,必叫,分量仲係我食過咁多間泰國菜館中最大的。金沙蝦球,好多鹹蛋黃,好邪惡,食到唔停得口。香茅鹽燒烏頭,靈魂在於個泰式醬汁。呢餐飯食得很開心,好滿足。店員也很友善。我哋食下傾吓又講吓係華欣旅行時的趣事。快樂的時光亦都過得好快。一間平民化又美味的泰式餐館,隔一排一定再返嚟幫襯。

小小的店舖,內只有幾張枱。

泰式海南雞,皮薄肉嫩,我哋叫了一隻,分兩碟上。

泰式生菜包,都幾辣。

金沙蝦球,好多鹹蛋黃,好邪惡,食到唔停得口。

香茅鹽燒烏頭,靈魂在於個泰式醬汁。

一間平民化又美味的泰式餐館,隔一排一定再返嚟幫襯。

$200 (Dinner)
  • 泰式柚子沙律
2021-05-19 1044 views
I had a very unpleasant experience dining in at this Thai restaurant. I went in very hungry and ordered a stir fry dish from a waiter. I waited somewhere between 20-25 minutes, and was surprised to learn that they had not started preparing my dish. The waiter made no effort to explain or apologize. So I sat there waiting for my food for ages and our nice restaurant decides that I can wait for any length of time longer cuz they ain't care nothing about getting my order?Thanks 華欣泰國餐館, Never comin
Thanks 華欣泰國餐館,
Never coming back again.
冇華麗嘅裝修,大約只有8張枱。但我食到人生中食過最好味嘅金柚蝦沙律。平時喺街出面食到嗰啲好多都好酸,而且有啲仲係辣,會有好多汁。呢到嘅金柚真係好甜,但最主要係嗰個味道,放一啖係個口,就食到陣陣嘅椰香!蟹肉炒粉絲,唔好睇小呢個粉絲,炒到啱啱好,一一啲都唔油!而且配料好豐富,蟹肉都係大嚿嚿嘅!可惜我趕住參加導賞團,如果唔係可以再花多少少時間叫多一兩個菜試下。呢到都有好多款地道嘅泰國甜點,價錢都好親民!疫情關係,外賣都仲有有折,好抵食!如果要彈嘅話呢,咁應該係個男侍應。疫情關係,佢個口罩到而家都係帶得唔啱。嗰位先生淨係將個口罩覆蓋住佢個嘴,完全係錯晒!講完!

呢到都有好多款地道嘅泰國甜點,價錢都好親民!

疫情關係,外賣都仲有有折,好抵食!

2021-03-31 614 views
 不會對午餐有太大祈望,  所以下筆, 也要寬容些。平時離開公司, 是往右手走, 今次往左手走, 途經四寶飯堂和另一間食越南的食肆, 都要大排長龍。而 lunch time only one hour, 所以入了這條小巷, 挑了一間叫做唔駛等位的。好耐冇食過咖喱, 因為怕肥, 本身都可以接受辣的, 未去到嗜辣狂魔,  這個menu 注明黃咖喱只有一隻辣椒圖案,  就試一試。給一些完全唔食得辣/只能食相當微辣的網友, 可以一試, 對我而言,  係超微辣, 比''譚仔'' 的一級辣, 還要低些 。配菜和雞的份量都算足, 飯份量也算合理, 唯獨靈魂: 黃咖喱, 可以將咸度減低些,  並非十分咸, 但真的有減''鹽'' 空間。點解標題, 隔離飯香, 哈哈, 望見隔離台, order 了一個菠蘿炒飯,  一個湯粉類的食物, 似賣相不錯。
黃咖啡雞飯
2021-03-31
$60 (Lunch)
午餐行過泰國餐廳,簡單d,就揀你。午餐餐牌選擇都多既,甘我就揀左泰式乾炒牛河。但試左一啖後就後悔。因為食落完全感受5到咩叫泰式。雖然個牛河係既叫既炒既,夠鍋氣。但個味根本5得。首色,色澤都已經偏淺,食落有鼓油味,但偏淡。淡到我要叫d鼓油加落去再自己撈。個河粉又5夠乾身。食落有d痴既感覺。牛肉份量都足既,呢點好d囉唯一特別d係多幾條菜心,多少少菜,好似健康d甘。究竟泰式在哪?我5識分。我諗下次食個普通乾炒牛河算啦
午餐行過泰國餐廳,簡單d,就揀你。

午餐餐牌選擇都多既,甘我就揀左泰式乾炒牛河。

2020-10-07 519 views
疫情關係,就選擇外賣自取,而且有8折。餐牌有很多選擇,就叫了:冬陰功:正常, 雖然蝦不是大頭蝦 ,都蝦的尺寸也不是縮水,算好飲且滿意。泰式鳳爪:food court 的泰式質素。鹽燒烏頭魚:本身想食明爐魚,但不想回家洗煱,且經常覺得要這是很考師傅功夫的,便叫了;魚燒得入味,好味。下次會試其他的燒魚。泰式通菜:通菜不新鮮,顏色一看便知火候過了,感覺蠻中式的,無味。若果想健康冇鹽,這是好選擇。泰式炒飯:炒得乾爽,但楊州炒飯應該會更好味。健康走鹽之選。感覺有「泰式」二字的菜式 令我們失望。性價比 推燒魚及湯!
疫情關係,就選擇外賣自取,而且有8折。
餐牌有很多選擇,就叫了:

泰式鳳爪:food court 的泰式質素。

下次會試其他的燒魚。

泰式炒飯:炒得乾爽,但楊州炒飯應該會更好味。
健康走鹽之選。
感覺有「泰式」二字的菜式 令我們失望。

性價比 推燒魚及湯!

泰式通菜
TakeAway
2020-09-23 354 views
本來想同同事去隔離餐廳食lunch 但係要等幾耐位咁 因為有少少趕時間 見華欣有位 所以就試下啦~~我地試左青咖喱飯同喇沙米線🍜先講呢度既青咖喱先啦💁🏽‍♀️圖為👉🏼 青咖喱魚飯 ($58)青咖喱比較稀身 但味道好夠! 小辣得好惹味! 😋其他配料有四季豆 仲有兩種茄子 一種係泰國菜常見既泰國圓碌碌茄子 第二種係港式常見個種🍆有齊兩種唔同口感既茄子 唔錯!青咖喱雞應該係雞扒斬件 青咖喱魚既魚塊有炸過 不過略嫌炸漿有點兒過厚🤔星洲肥牛喇沙米線 ($58)喇沙就係同事叫既!見色澤幾ok我就jam左一啖湯試下~~覺得味道有點兒似加左椰汁既冬蔭公因為有冬蔭公既微酸味道配料幾豐富而且份量都唔少 有烚蛋、白魚蛋、魚片、豆卜🤩比較青咖喱同喇沙 我地覺得華欣既青咖喱味道上做得出色d!
本來想同同事去隔離餐廳食lunch
但係要等幾耐位咁
因為有少少趕時間 見華欣有位 所以就試下啦~~

我地試左青咖喱飯同喇沙米線🍜

先講呢度既青咖喱先啦💁🏽‍♀️
圖為👉🏼 青咖喱魚飯 ($58)
青咖喱比較稀身 但味道好夠!
小辣得好惹味! 😋
其他配料有四季豆
有齊兩種唔同口感既茄子 唔錯!
青咖喱雞應該係雞扒斬件
青咖喱魚既魚塊有炸過 不過略嫌炸漿有點兒過厚🤔

星洲肥牛喇沙米線 ($58)
喇沙就係同事叫既!
見色澤幾ok我就jam左一啖湯試下~~
覺得味道有點兒似加左椰汁既冬蔭公
因為有冬蔭公既微酸味道
配料幾豐富而且份量都唔少
有烚蛋、白魚蛋、魚片、豆卜🤩

比較青咖喱同喇沙
我地覺得華欣既青咖喱味道上做得出色d!
$58 (Lunch)
2020-07-11 745 views
呢兩個月內第二次光顧了、無他既因爲支持小店貨真價實環境- 小店、一定要book位- 地方唔算大、但一定唔會格硬五個人要你坐四人枱、我地兩次四個人都俾六人枱我地- 值得一讚、厠所好乾淨服務- 待應好老實、有禮貌- 叫我地唔好order太多、會食唔晒- 食到10點幾都仲有客黎、任我地坐慢慢傾唔趕我地走食物- 冬陰功湯:酸湯度剛好、蝦新鮮、好好味、唔好辣既朋友都會添飲-燒魚:原本我地想order大既、但無貨、咁試條細架啦。待應話細既四人都好夠食。嘩、一上枱細既都咁大條既⋯⋯😱肉質很嫩滑、魚味鮮甜、好鍾意食魚既朋友讚口不絕- 炸蝦餅:香口、唔油- 生菜肉碎包: 肉碎用泰式香料炒、充滿泰國風味、用生菜包住好清新、食完一件又一件- 蝦醬炒飯:略為失色、無乜蝦醬味- 珍多冰:工作過後、一上枱色彩繽紛頓時感到happy friday來了、足料唔會太甜價錢- 超對超價、呢餐只係$4xx
呢兩個月內第二次光顧了、無他既因爲支持小店貨真價實

- 小店、一定要book位
- 值得一讚、厠所好乾淨

- 待應好老實、有禮貌
- 叫我地唔好order太多、會食唔晒
- 食到10點幾都仲有客黎、任我地坐慢慢傾唔趕我地走

食物

- 炸蝦餅:香口、唔油

- 蝦醬炒飯:略為失色、無乜蝦醬味

價錢

- 超對超價、呢餐只係$4xx
2020-07-11
Type of Meal
Dinner
2020-07-11 348 views
午市成日見人等位的泰菜店,今日午飯時間晏了少少,見唔算多人等位,於是試吓我愛吃的海南雞飯🐔午市海南雞飯售價$58(雞脾另加5元),包飲品一杯,加10元可轉泰色特飲雞肉不是淡淡無,應有事先烹調過,味道可以,雞皮尚算脆口。份量合理,可能因為唔要雞翼的關係,所以覺得外觀扁扁的,不夠漂亮。油飯有香料味,不淡口,味道不錯。醬汁雖然只有一種,但味道不是死實的辣和酸,有驚喜。湯是一般襯雞飯的瓜湯,有少少味道,尚可,無特別。
油飯有香料味,不淡口,味道不錯。
醬汁雖然只有一種,但味道不是死實的辣和酸,有驚喜。
湯是一般襯雞飯的瓜湯,有少少味道,尚可,無特別。

華欣海南雞飯
2020-07-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
2019-09-23 1580 views
🐔華欣海南雞飯($68)雞嘅份量好大😮,雞好腍,如果再滑D會更加好。雞油飯夠乾身,唔會太油膩,份量又多。仲送埋冬瓜湯,唔太鹹👍🏻。泰式濕炒河 雞($68)呢碟就比較普通唔係特別出色,但係份量夠大,雞肉腍,幾好味👌🏻泰式香葉炒肉碎($72)咁嘅價錢份量係少咗啲,但係當小食份量就好。好香口,撈飯一流🤤泰式春卷($58)超大舊🙈炸得夠脆,函多👍🏻沙嗲串燒 豬($72)唔係平時好乾嗰啲沙嗲串燒,呢個好多肉汁,好腍🤤。又大塊,但係係比較肥嘅😬大部服務員都係泰國人,家庭式經營,咁細間鋪都有十個工作人員😮食物夠大份,夜晚呢個價錢真係好抵食🤩食物質素又幾好,可以一家人過嚟食🤗
🐔華欣海南雞飯($68)

泰式濕炒河 雞($68)

泰式香葉炒肉碎($72)

泰式春卷($58)
超大舊🙈炸得夠脆,函多👍🏻

沙嗲串燒 豬($72)

2019-09-08
Type of Meal
Dinner
2019-09-18 700 views
原本想吃simplylife點知太多人等位,就去左呢間,點知呢間都好多人,唯有外賣!原來有9折!平均$40-$60食到個lunch係炮台山,算係平民價!海南雞飯 ($52)油飯做得幾好,一打開個盒,啲飯味已經好香。佢吾會好油,算乾身!啲雞都有好多件,做得幾滑,佢個醬汁係酸辣一種(都幾辣)冇醬油同薑蓉個隻!例湯就偏咸,有一舊東瓜!如果可以選擇小食/例湯,可能更好!普通奶茶有泰式風味,真係多奶少茶!又大杯,甜度又岩岩好!呢間款式種類都幾多!好夠食,食物質素以呢個價錢,真係物超所值!
海南雞飯 ($52)
例湯就偏咸,有一舊東瓜!如果可以選擇小食/例湯,可能更好!
普通奶茶
有泰式風味,真係多奶少茶!又大杯,甜度又岩岩好!