2008-07-30 24 views
芒果椰奶露 外賣兩杯$30 兩杯 味道依舊不俗 材料充足但一個字 慢等了3個字 催促了呀姐不理會重點門外30幾度桑拿浴門內又多人 想享受冷氣又不好意思拜託 我們好意卻沒得到你回報在公在私 這分店在許留山分店中的確獨樹一格
芒果椰奶露 外賣兩杯
$30 兩杯 味道依舊不俗 材料充足

但一個字 慢
等了3個字 催促了呀姐不理會
重點門外30幾度桑拿浴
門內又多人 想享受冷氣又不好意思
拜託 我們好意卻沒得到你回報

在公在私 這分店在許留山分店中的確獨樹一格
$15 (Other)
2008-05-26 28 views
這兒的芒果糯米糍較遜色!温度不夠低,皮太軟,芒果只是它們一實的普通貨色!
2008-04-08 15 views
四月一日(二)吃過晚飯後,想找點甜品來吃,於是便到了花園街的許留山吃甜品。個人覺得這間許留山是旺角環境最好的一間,夠大有卡位及有獨立廁所。是日特價甜品是雜果撈河粉($30),於是order了一個與老婆share。看到單上寫著"什河"二字,非常有趣。雜果撈河粉分兩兜,一是鮮雜果,二是芒果汁底撈河。雜果新鮮清甜,招牌芒果更是好吃。芒果汁底撈河,芒果汁底也是招牌菜,水準不俗,很好吃! 河方面用椰果做,有淡淡的椰味,口感頗滑。但本人始終認為西米才與果汁底最夾,河粉雖滑及椰味未算濃,但始終比不上西米與汁底融為一體的感覺。但什河整體來說已是相當不錯,也吃得很滿足。是次發現現在已經沒有最平的西瓜、蜜瓜、奇異果等西米撈,要吃這些汁底的西米撈只能選擇較貴的雜果西米撈,被厄殺了選擇~ 可惜~
四月一日(二)

2008-03-22 33 views
多芒小丸子由23加到30真係幾過份, 仲要係小左囉!!!!!!!食落去唔夠凍之餘,芒果又太甜,少少酸都冇唔似芒果味。d阿姐手腳又慢..........真係食到一肚氣!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
多芒小丸子由23加到30
真係幾過份, 仲要係小左囉!!!!!!!

食落去唔夠凍之餘,
芒果又太甜,少少酸都冇唔似芒果味。

d阿姐手腳又慢..........
真係食到一肚氣!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2008-03-21 22 views
同朋友食完自助餐,所以想食埋糖水走人,我們就去左許留山睇見個菜單大部份都係芒果,所以我個人選了楊枝甘露等左一段時間,各位的甜品就一個一個地來了個楊枝甘露睇上去都還可以,不過食落去就覺得芒果有點酸,另外也帶點苦只有雪糕狀的芒果是甜的其他野雖然沒有問題,但單單因為芒果的不足就足以對其失望了如果主打芒果的食店連芒果都唔得的話,仲有甚麼賣點去吸引人呢?當然,可能這段時期出產的芒果不太好,但反過來說,許留山所提供的選擇實在太小在價錢不算便宜之下,覺得這間的甜品並非物有所值希望下次能夠有更好的表現
同朋友食完自助餐,
所以想食埋糖水走人,
我們就去左許留山

睇見個菜單大部份都係芒果,
所以我個人選了楊枝甘露

等左一段時間,各位的甜品就一個一個地來了

個楊枝甘露睇上去都還可以,
不過食落去就覺得芒果有點酸,另外也帶點苦
只有雪糕狀的芒果是甜的
其他野雖然沒有問題,
但單單因為芒果的不足就足以對其失望了

如果主打芒果的食店連芒果都唔得的話,
仲有甚麼賣點去吸引人呢?

當然,可能這段時期出產的芒果不太好,
但反過來說,許留山所提供的選擇實在太小
在價錢不算便宜之下,
覺得這間的甜品並非物有所值

希望下次能夠有更好的表現
2008-03-02 14 views
許留山既meau真係令人花多眼亂,單單係以芒果為主的甜品都有數十種芒果撈河,多芒小丸子,芒果西米露,鮮果拼盤係心大心細之間,見到是日推介芒之戀,有三樣野食,見樣樣都有齊,而且照片上的賣相都吸引,雖然要$35,都照叫一試啦野食黎到當堂打左個突,因為份量同宣傳照相比真係少好多,每碗好似迷你size咁芒果雪糕: 冇乜芒果味,舊雪糕好冰,加送有一d jelly狀既野,又係無乜味多芒小丸子: 小丸子口感普通,好多太多粉啦,芒果汁ok,但筆兩啖已食完,份量太少芒果糯米磁: 有d芒果肉伴碟,酸酸地,同以前係許留山食開既香甜味道唔同,糯米磁ok,但唔夠煙韌,芒果蓉又係冇乜香味係每樣味道都不過不失情況下,但埋單盛惠35蚊,早知要叫鮮果併盤+西米露
芒果撈河,多芒小丸子,芒果西米露,鮮果拼盤

2008-01-29 26 views
轉眼間住香港已經一年半,剛來那時候經常會來這裏幫襯,最喜歡的是多芒椰汁黑糯米。今次夜遊旺角,就和朋友一起回味一下吧!驚覺這裏也漲價不少,還好多芒椰汁黑糯米依舊是$28,大大碗,很抵食。不過似乎因為此時芒果不是時令水果,是次的芒果雖然新鮮,卻不像以往那般甜美,有失水準。至於中心的芒果雪糕,就更是酸的叫人大跌眼鏡。黑糯米的份量頗大,個人還是鐘意香濃的椰汁多些。總之,有少少失望。不過,接下來的,就是大失望了!因為頗想食紅豆,就叫了新品日本紅豆蓮子百合,等了好耐,卻被告知賣完了;那麼就轉日本紅豆小丸子吧!又等了好耐,就見那侍應的表情就知道怎麼回事了。她很不好意思地說:唔好意思阿,紅豆賣晒啦。其實…我就是想食紅豆…算吧啦,下次食過!

不過,接下來的,就是大失望了!

唔好意思阿,紅豆賣晒啦。
其實…我就是想食紅豆…

算吧啦,下次食過!
2007-12-31 11 views
閒時也會外賣芒椰蘆薈爽邊走邊喝而多芒小丸子則是個人堂食例牌丸子其實並不特別可口,但也叫有'趙'頭芒果冰球是靈魂,其口感令人感覺過癮;自小到大進食時如有問題會有預感因而放慢速度(本人進食速度頗急)吃到一半驚覺口含錫箔紙碎屑,那刻與不同朋友以往在許之片段於腦中閃過;笑言咖哩什錦冇飯撈,還記起價錢由廿三升至廿八塊,加幅勁過m記有否下次?待我忘了這食評才算....

閒時也會外賣芒椰蘆薈爽邊走邊喝
而多芒小丸子則是個人堂食例牌

丸子其實並不特別可口,但也叫有'趙'頭
芒果冰球是靈魂,其口感令人感覺過癮;
自小到大進食時如有問題會有預感
因而放慢速度(本人進食速度頗急)
吃到一半驚覺口含錫箔紙碎屑,
那刻與不同朋友以往在許之片段於腦中閃過;
笑言咖哩什錦冇飯撈,
還記起價錢由廿三升至廿八塊,加幅勁過m記

有否下次?
待我忘了這食評才算....
2007-12-19 10 views
我最鍾意佢地既椰汁芒果爽同香芒糯米糍.不過真係好多人,好迫.
2007-12-09 23 views
由於師傅對呢間食店印象都幾好, 所以耐唔耐都會黎幫襯, 尋日行行下街忽然間好想食野, 特別係咖哩什錦, 於是乎就黎左呢度食下午茶!入到去招呼就冇咩, 師傅唯有自己搵位, 坐底一陣都冇人黎執, 真係咁忙咩? 又好似唔係喎, 不過就好似樓面少左d人啦, 好唔容易先有人執野同落單, 師傅就要左西瓜汁同埋一個咖哩什錦!西瓜汁好清好甜, 依然係好消暑解渴, 正呀; 咖哩什錦有魚蛋, 蘿蔔, 牛柏葉, 尤魚同埋豬皮! 咖哩汁好香不過唔係太辣, 魚蛋唔算爽口但又唔算粉, 一般啦, 蘿蔔就好甜好腍好入味, 冇渣好味, 牛柏葉就好爽口, 尤魚又係好爽但一d都唔硬, 好好味; 豬皮就好腍一d都唔爽, 又唔夠入味, 呢個反而差d!總括黎講呢間食店質素都幾好, 加上環境舒服, 食飽飽後仲可以坐多一陣, 抖夠先行, 完全唔使急急腳咁走! 不過唔知係咖哩什錦成本貴左定係好好賣呢, 師傅發覺佢加價都加得好快下, 轉眼間就要十八蚊一個都唔算抵食, 不過有時冇辦法啦, 心癮起就想食, 不過下次都會再黎, 呢區師傅始終都係鍾情呢間!

2007-10-04 7 views
朋友仔話要食小丸子陪佢黎買要左同款兩杯唔同口味既試叫左超多芒椰小丸子同超多芒椰水晶粉小丸子比堂食食既細粒好多雖然仍然係煙韌但朋友仔話口感無咁好水晶粉無味全靠個汁底但外賣靠飲管食既話吸到水晶粉又吸到汁底早知食紅豆仲好
朋友仔話要食小丸子
但外賣靠飲管食既話
吸到水晶粉又吸到汁底
早知食紅豆仲好
2007-10-01 9 views
今天友人想吃吃這裡的紫米撈野, oh, 佢地話十月開始唔會有住, 今天係九月最後一天, 所以都無lu! har?? 咁都得!?算啦, 點了芒果燕窩撈野, 生果一向都許留山的強項, 全部新鮮, 鮮甜! 芒果撈野, ok, 始終都係紫米撈野好d囉...幾時先再有呢???

2007-08-07 11 views
星期六晏晝鬼死咁熱, 於是梨呢度食甜品, 冰涼下,我叫左個多芒芒果冰(唔記得個全名) 朋友叫左個多芒黑糯米, 我果個好正好多芒果中間仲有芒果雪糕, 朋友果個都好食好香椰汁味, 不過就小D芒果囉, 再叫左件7蚊既紫米糕SHARE食, 呢個真係好正唔甜又滑, 真係想買番去俾人食, 不過驚搭完車熱哂, 見到好多人食咖哩魷魚16蚊好大碟, 下次會試下….
咖哩魷魚16蚊好大碟, 下次會試下….
2007-07-30 7 views
尋晚食完飯行左一陣, 身水身汗, 好想飲杯野, 於是乎就黎左呢度買左兩杯飲品!唔該兩杯超多芒小丸子, 等左一陣就有得食! 兩杯幾凍超多芒小丸子就走食, 一路行一路飲, 又可以消暑降溫, 好鬼過癮! 超多芒小丸子真係好多芒果而且芒果好甜好味, 小丸子又係勁多, 每飲一啖就會食到好多小丸了, 煙煙韌韌咁, 好有咬口, 好好味!飲完之後都覺得清涼左唔少, 值得一提, 起初師傅以為間間都係咁上下冇咩分別啦, 但原來唔係架, 有d芒果係超酸, 有d小丸子係超熱, 但係呢度呢一間水準係keep得幾好架, 所以師傅寧願行多兩步黎呢度食!

2007-06-28 23 views
叫o左多芒"煙秧"黑糯米, 事源去o左朗豪坊滿記, 但係又熱, 又揀唔到所以先去許留山, 因為白雪黑糯米的關係令我都叫黑糯米series, 都好味, 有好多芒果, "煙秧"係椰汁(雪凍冰冰地), 同埋芒果沙冰, 我like椰汁多d, 所以下次會choose只有椰汁o個個黑糯米, 今次依個芒果沙冰個味搶好多.不過$28真係貴, 不過都滿意ge.
不過$28真係貴, 不過都滿意ge.