2020-11-23 20 views
屋企樓下這間小店我們久不久也會來幫襯,呢度環境幾好,室內佈置有少少園林景色和花花雀籠,在恍如日落的燈飾下倍感氣氛情調,來呢度可以瘋狂打卡😂,而且這裡食物真係唔錯㗎。今日叫咗個 #分享拼盤 ,呢個拼盤有四款小食,包括有炸雞翼、西蘭花芝士卷、鹽酥菇和薯條🍟。這裏的鹽酥菇真係百吃不厭,實在太鍾意咸香酥脆的外殼,一咬開仲會爆出香濃菇汁,真的很可口。這裏的炸雞翼也是king size ,炸到脆卜卜,食起來肉質好juicy,仲有成4隻,一班人都可以開心share👍#艾菲度青芥末海蝦意大利粉 這裏的芥末汁好特別,淡淡的芥末味,沒有日式芥末的刺鼻氣味,若有若無地掛在意大利粉上,配埋大隻鮮甜海蝦,好有新鮮感又好味😋。#南瓜汁𩶘魚柳意大利飯 𩶘魚食落口完全唔腥,就咁煎都好好食😋而且完全冇骨㗎,全部都係肉,啖啖肉,食得好爽呀!意大利飯粒吸收左南瓜汁,口感滋潤飽滿,好味又有營養👍

店裝飾得幾靚❤️文青風🤩 幾適合同朋友聚會 不過座位唔多————————————————————————🐕 艾菲度青芥茉海蝦意粉($82) 🐕 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯忌廉青芥茉意粉配炸蝦仁🍤(原本係想試伏😂 好少見哇沙B配意粉 幻想到成碟意粉係青BB 點知個樣係好正常嘅𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚙𝚊𝚜𝚝𝚊🤣🙈)忌廉味為主 但會微微滲出青芥茉既嗆🤩嗆得岩岩好👍🏻唔會辣眼/嗆得好奈🤣幾過癮 仲食到有少少上癮😂😂醬比較杰身😋好𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢☻︎炸蝦仁似打冷個種 幾香囗😚唔錯————————————————————————🐕 古早章魚燒ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒($120) 🐙🐕 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯ 好特別嘅𝚙𝚒𝚣𝚣𝚊🤩(作為章魚燒狂迷要試試佢🙋🏻‍♀️)𐂂 選用薄批 燒汁做醬 配上平時章魚燒嘅材料:章魚碎 木魚 紫菜等➥唔係章魚粒 大多都係小章魚嘅鬚鬚🐙啱啱上枱 批邊微脆 幾好食 但涷咗個批底會變硬同實😢熱辣辣食嗰陣時會有少少似味噌湯😂 但個人覺得可以濃味少少 掃多少少醬————————————————————————🐕 俄羅斯蜂蜜蛋糕($50) 🍯🍰🐕 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✿ 一直尋覓緊好食
店裝飾得幾靚❤️文青風🤩 幾適合同朋友聚會 不過座位唔多
☻︎炸蝦仁似打冷個種 幾香囗😚唔錯
艾菲度青芥茉海蝦意粉

🐕 古早章魚燒ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒($120) 🐙🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
好特別嘅𝚙𝚒𝚣𝚣𝚊🤩(作為章魚燒狂迷要試試佢🙋🏻‍♀️)
➥唔係章魚粒 大多都係小章魚嘅鬚鬚🐙

啱啱上枱 批邊微脆 幾好食 但涷咗個批底會變硬同實😢
古早章魚燒ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒

🐕 俄羅斯蜂蜜蛋糕($50) 🍯🍰🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✿ 一直尋覓緊好食嘅蜂蜜蛋糕🙋🏻‍♀️❤️日式蜂蜜蛋糕食得多 俄式就真係未食過😯 好奇所以上網睇有咩分別👇🏻

🔍俄式蜂蜜蛋糕
佢個樣好似千層蛋糕咁 先焗出一層一層嘅餅皮 再係之間加入忌廉 組裝成一個蛋糕 再拎去雪至軟身

☹︎ 中間嘅忌廉淡淡地 但幾膩😂
☹︎ 個味似足消化餅⋯ 蜂蜜味完全失了蹤😫🍯❌
☹︎ 質感雖然濕潤 但略為粗糙
俄羅斯蜂蜜蛋糕

🐕 Baileys酒香朱古力(熱:$50;冷:$55) 🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
完全飲唔出酒味😖仲帶有少少翻版金幣朱古力味🤢接受到但真係麻麻⋯
➥呢款仲要貴啲😫

艾菲度青芥茉海蝦意粉
  • 櫻花荔枝茶
  • 荔枝玫瑰茶
2020-11-21 25 views
今日又黎長沙灣搵食,順寧道呢邊好少黎,原來多左咁多餐廳,呢間餐廳個名好得意,等我睇下呢隻雀有幾瘋先!蘋果香煎松阪豬沙律($68):一黎到就聞到松阪豬嘅香味,豬煎得好香脆,蘋果好香甜,同松阪豬好夾,沙律用左麻醬,令呢味沙律更添惹味。南瓜汁𩶘魚柳意大利飯($85):𩶘魚柳煎得好香,魚肉好香軟,南瓜汁入晒落啲意大利飯到,真係超香超開胃!英式芥末烤牛脷($53):芥末同牛脷好夾,牛脷又煎得好香軟,唔會話煎到好硬,切得都好厚,個口感令人一試難忘!分享拼盤($108):拼盤有炸雞翼、西蘭花芝士卷、鹽酥菇、薯條。有沙律醬同埋芝士醬比你點,好邪惡,但我中意!我最中意係西蘭花芝士卷,西蘭花好香,加左芝士好惹味,口感係香軟嘅,唔會好漏。芒果橙沙冰($48):芒果同橙一直都係我認為嘅最佳配搭,再一次證明佢地真係好夾!唔會好甜,飲得出無額外再加糖水。手工啤酒($48):呢隻手工啤酒飲落好濃麥味,但聞落有陣水果味,睇番ingredients入面係無生果,好神奇!朋友好中意,酒精濃度只有4.8%,絕對唔會令人飲到斷片。選得一讚嘅係無乜點落味精,食完之後唔會好口喝,所有味道都係真材實料;價錢又唔貴,行番去青山道有好

選得一讚嘅係無乜點落味精,食完之後唔會好口喝,所有味道都係真材實料;價錢又唔貴,行番去青山道有好多巴士搭,交通都算方便,呢個時勢係需要撐下小店嘅!
2020-11-20
Type of Meal
Dinner
2020-11-20 21 views
這晚跟朋友來長沙灣吃晚飯。餐廳裝修感覺舒適,與四周環境格外不同。點了小食(牛油果醬肉碎墨西哥片、鹽酥菇)、主食(艾菲度青芥末海蝦意大利粉)及飲品(Baileys Chocolate)點的2款小食都很不錯,牛油果醬肉碎墨西哥片—肉醬帶點辣度很惹味、鹽酥菇炸得不油膩。細細份二人分著吃剛好!艾菲度青芥末海蝦意大利粉經炸過的海蝦,調味剛好,而且炸得香脆;這裡的炸物做得不錯。青芥末醬帶點芥末味道,是乾身的意粉那種。飲品則點了 Baileys chocolate(一冷一熱)兩杯都很好喝,味道濃郁,帶點酒香,這杯可當甜品喝呢!最後還點了甜品兩份—特濃朱古力麻糬窩夫及Tiramisu。特濃朱古力麻糬窩夫有驚喜!口感煙煙韌韌,且朱古力味濃厚,伴雪糕一冷一熱吃風味更佳,醬汁控表示可以再多一倍份量,哈哈,是十分飽肚的一款甜品。
這晚跟朋友來長沙灣吃晚飯。

餐廳裝修感覺舒適,與四周環境格外不同。

Baileys  Chocolate

最後還點了甜品兩份—特濃朱古力麻糬窩夫及Tiramisu。

2020-11-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Baileys  Chocolate
  • 鹽酥菇
  • 特濃朱古力麻糬窩夫
  • 牛油果醬肉碎墨西哥片
2020-11-19 28 views
咁啱去開D2 place,朋友話長沙灣有間黃店幾好食,我地就由荔枝角行去,但如果大家搭車去,搭去長沙灣站會更近!餐廳唔大但裝潢幾別緻,仲有聖餐氣氛,坐得都算舒服,;另外大家行咗成日街都餓所以叫得比較多野食🙈.🔻香草汁雞肉意大利粉味道:7.5/10價錢:$78佢嘅意粉偏粗,好有咬口,我同朋友都好鍾意,配埋個香草汁亦都好食😋再黎一定叫呢個.🔻韓式甜辣醬炸雞pizza味道:6/10價錢:$108雖然佢嘅餅底偏林,但餅邊亦幾脆,所以我哋都好鍾意個餅邊,餅面上有甜辣炸雞,啖啖肉呀🍖.🔻日式南蠻炸雞味道:8/10價錢:$55炸得又香又脆,再配埋佢地嘅醬,食完一舊又一舊呀🤤.🔻鹽酥菇味道:7/10價錢:$53本身我麻麻地鍾意菇類食物,但呢個我可以😍鍾意香口野必食呀.

🔻香草汁雞肉意大利粉

價錢:$108
🔻日式南蠻炸雞

味道:8/10
價錢:$55
炸得又香又脆,再配埋佢地嘅醬,食完一舊又一舊呀🤤
🔻鹽酥菇

味道:7/10
價錢:$53
本身我麻麻地鍾意菇類食物,但呢個我可以😍鍾意香口野必食呀

2020-11-16 22 views
長沙灣深水埗呢頭最近越開越多西餐小店,雖然呢間唔係新開,但係我就第一次嚟食!整體來講,味道好唔錯,幾高質,價錢唔算貴,而且可以同朋友坐低傾耐啲都唔會俾餐廳趕走,可以喺度食完晚餐再食埋甜品先走!提提大家,如果叫窩夫甜品要等大概20至25分鐘!

提提大家,如果叫窩夫甜品要等大概20至25分鐘!
2020-11-16 22 views
以前好鐘意放工同同事落長沙灣瘋鳥食飯,貪佢多選擇,食物又平又好食,不過自從轉工之後遠咗就少咗去。咁啱呢日約咗個住長沙灣嘅朋友食飯,就係咁,我同瘋鳥終於久別重逢。呢到都仲係咁旺咁多人,好彩有book定位。餐廳走文青風,而且燈光柔和舒適,好適合傾計食飯。✨分享拼盤 $108最鐘意食熱氣嘢🙋🏻‍♀️呢個分享拼盤啱哂我,有炸雞翼、西蘭花芝士卷、鹽酥菇、薯條。全部炸得金黃香脆,好香口,邊食邊吹水啱哂👍🏻炸雞翼外脆內嫩,肉質仲好juicy;西蘭花芝士卷嘅芝士味香濃,質感煙煙韌韌;鹽酥菇好有驚喜!薄薄一層炸漿包住好彈牙嘅鹽酥菇粒,質感好有趣。薯條香脆,食到停唔到口!✨三重芝士炸蝦Pizza $115爆哂芝嘅三重芝士炸蝦Pizza,絕對係呢到嘅必食item,熔岩拉絲效果強勁,芝士爆滿!pizza餅底鬆脆,上面嘅炸蝦脆卜卜,正!✨Hot Banana Chocolate $40朋友嘅熱香蕉朱古力,朱古力味香濃,同時夾雜着香蕉嘅香甜味,幾時都話香蕉同朱古力好夾!✨Iced Apple Grapefruit Tea $38清爽唔太甜,入口果味茶香平衡得唔錯,配炸物仲有減油減膩嘅作用。

✨分享拼盤 $108
全部炸得金黃香脆,好香口,邊食邊吹水啱哂👍🏻
✨三重芝士炸蝦Pizza $115
✨Hot Banana Chocolate $40
同朋友搵個地方chill 覓食覓到去長沙灣平日下晝兩點鐘黎到 比想像中多人 咁啱lunch time嗰一輪食完所以都唔使等位嘅~未食嘢嘅我哋完全放肆地叫咗一個小食、一個主食、一個甜品加兩杯嘢飲日式南蠻炸雞翼 配他他醬呢個小食 個人認為 如果配小店入面嘅手工啤應該很不錯!熱辣辣又夠香口黑松露雜菌意大利粉份量好有誠意!味道不算太特別 正常發揮嘅意粉香蕉朱古力mocha 用嚟打卡相當不錯覺得mocha可以再濃啲宇治抹茶麻薯窩夫最滿意嘅係甜品賣相已經好吸引人~而抹茶麻薯窩夫抹茶味夠甘香、又濃郁!咬落去嘅麻薯 煙銀有咬感口感一流我哋兩條友 又食又傾 都坐到四點幾 但都冇趕我哋走~已餐廳人流都keep住有flow 過嚟嘆番杯咖啡 食個甜品、小食 渡過一個下晝都係一個唔錯嘅選擇!
同朋友搵個地方chill 覓食覓到去長沙灣

用嚟打卡相當不錯
覺得mocha可以再濃啲

宇治抹茶麻薯窩夫
最滿意嘅係甜品
賣相已經好吸引人~
而抹茶麻薯窩夫抹茶味夠甘香、又濃郁!
咬落去嘅麻薯 煙銀有咬感
口感一流

我哋兩條友 又食又傾 都坐到四點幾
但都冇趕我哋走~已餐廳人流都keep住有flow
2020-11-12 24 views
美美的店舖二想不到嘅美味體貼嘅員工三重芝士炸蝦pizza🧀🍤🍕好出色既pizza好多芝士 面頭既炸蝦勁脆除左芝士仲有青椒同紅椒批底係脆批 我既最愛M7澳洲西冷扒 8oz🐄西冷好林好好食絕對唔係普通嘅貨色仲配上粗薯條同埋沙律完美嘅組合日式南蠻炸雞🍗炸雞上面有沙律醬令到雞翼外觀更特別面頭炸粉唔多 入面嘅肉質炸到啱啱好荔枝茶🍹唔會偏甜入面仲有一粒荔枝肉芒果桃茶🍹桃味香濃配上淡淡的芒果味令到人想一飲再飲
美美的店舖

令到人想一飲再飲
  • 三重芝士炸蝦pizza
  • 澳洲西冷牛扒
2020-11-11 31 views
同朋友比個名吸引一試🤩 餐廳佈置得幾文青😌都坐得舒服 岩哂同朋友傾下計三重芝士炸雞pizza $115Omg!推介啊!炸蝦唔厚粉 而且脆身 同出面食既天婦羅無異🤩高質!而且超多芝士 啖啖都有得拉絲😍超飽宇治抹茶麻薯窩夫$68呢個甜品又係非常高質!濃郁既抹茶味配埋煙韌既麻糬🤤side dish都好豐富係新鮮雜莓同紅豆雪糕!每啖都係享受啊~Oreo mocha沙冰 跟餐+$35Mocha味幾香 oreo碎唔算多 但唔會太甜 都不錯!

三重芝士炸雞pizza $115

宇治抹茶麻薯窩夫$68

Oreo mocha沙冰 跟餐+$35
Mocha味幾香 oreo碎唔算多 但唔會太甜 都不錯!
2020-11-11 20 views
今日同朋友收工去左長沙灣一間cafe食下野傾吓計。入到間餐廳環境好舒服,木為主題侍應安排位置給我們,都好適合同朋友食飯,慶祝生日。~💡三重芝士炸蝦🍤pizza 💡個pizza 份量好大,一扯開會有拉絲,有厚厚芝士,食落蝦同埋Pizza 邊好脆口!~💡日式南蠻雞翼 💡雞翼好脆口,再配他他醬食落去酸酸甜甜,同雞翼好夾!~💡牛油果醬肉碎墨西哥片💡墨西哥片食落去脆口,再配牛油果醬好夾,牛油果醬食落去好清新!~💡藍莓芝士餅💡一般藍莓芝士蛋糕用果醬,呢個面層係啫喱,芝士蛋糕🍰 入口好濃濃芝士味,口感好軟熟!~💡熱朱古力🍫💡朱古力面層係拉花,入口好濃朱古力!
今日同朋友收工去左長沙灣一間cafe食下野傾吓計。

💡三重芝士炸蝦🍤pizza 💡

💡日式南蠻雞翼 💡
雞翼好脆口,再配他他醬食落去酸酸甜甜,同雞翼好夾!

💡牛油果醬肉碎墨西哥片💡

💡藍莓芝士餅💡

💡熱朱古力🍫💡
朱古力面層係拉花,入口好濃朱古力!
2020-11-09 9 views
平日放工,梗係去一間Cafe慢慢食好嘢慰勞一下自己。😛於是㨂左間位於長沙灣,睇落幾有情調嘅cafe澳洲西冷牛扒(8安士)$158牛味都幾出,而且塊扒十分厚身😍另外仲附上一個點牛扒嘅牛椒汁,不過牛扒本身味道都夠🐮所以我用左黎點薯條,令薯條都有陣陣嘅牛味。🤪三重芝士炸蝦pizza$115個Pizza足足有八吋,十分之抵食,一咬落去就感受到三重芝士嘅濃郁芝士香味🥰配埋吉列炸蝦食,口感同味道就更加豐富,雖然個薄餅係厚批,不過都做到脆脆嘅口感😝凍朱古力$40(跟主菜$20)朱古力幾濃味,而且唔會太甜📍瘋鳥長沙灣順寧道65號地舖

澳洲西冷牛扒(8安士)$158

牛味都幾出,而且塊扒十分厚身😍

三重芝士炸蝦pizza$115

凍朱古力$40(跟主菜$20)

朱古力幾濃味,而且唔會太甜

📍瘋鳥
長沙灣順寧道65號地舖
  • 澳洲西冷牛扒
2020-11-05 27 views
訂咗位,好開心佢哋俾咗一個好靜局嘅枱我同朋友仔,可以傾吓悄悄話😍兩個人真係食唔到好多嘢,所以叫咗一個拼盤,目的都係想送下啤酒,可以邊飲酒邊食嘢邊傾偈。佢哋俾咗三款醬汁有:茄汁、千島醬同蛋黃醬。其實配每一樣食物都咁好味。當食到半飽嘅時候都諗唔到再叫啲乜嘢,所以叫咗一個細嘅炸蝦Pizza,Pizza上面有四隻炸蝦剛好每人兩隻,都幾新鮮又香脆。份量剛好。哈哈!又係炸物,唯有再叫多支啤酒⋯⋯手工啤又幾好飲,好易入口🤪🤪Pizza底餅是厚厚的,但做到鬆脆,而上面嘅醬汁同芝士豐富了整個pizza。😋環境好,食物正,服務更好,心情勁靚呢😂
環境好,食物正,服務更好,心情勁靚呢😂

2020-11-02 157 views
今日食既係一間裝修別緻 柔和 寧靜既西餐廳🍴擺設佈局都好文青 坐得舒服👍🏻食物都幾有特色又唔貴 我地先揀左個小食 係鹽酥菇 切成粒狀既雞脾菇加上炸粉炸 好有口感入面仲有汁😋 出面比較少食到 幾特別好味🤓另外我地仲叫左啤酒炸魚配美國薯條同古早章魚燒pizza😍 啤酒炸魚配美國薯條我覺得係必叫一定要試‼️‼️ $78有3大塊炸魚 炸漿加左啤酒 份外酥脆 魚肉仲keep住非常嫩滑 口感外脆內軟 加少少檸檬汁真係一個人都可以清哂3塊😆古早章魚燒pizza呢個組合都好特別 pizza有成8塊 建議同朋友share食😜 加上章魚燒既醬汁 章魚同木魚 真係好有食緊章魚燒既感覺架 👅最後我地仲叫左個甜品 特濃朱古力麻糬窩夫配雪糕🤤無論係窩夫定雪糕 朱古力味都好出好香濃 窩夫內有麻糬 仲有d煙韌口感 配埋香蕉同士多啤梨🍓 又靚又好味 整體性價比都好高🌟

鹽酥菇

另外我地仲叫左啤酒炸魚配美國薯條同古早章魚燒pizza😍

特濃朱古力麻糬窩夫配雪糕
鹽酥菇
特濃朱古力麻糬窩夫配雪糕
📍 瘋鳥 Hummingbird Coffee & Food 🎗📍 長沙灣 • 順寧道65號地舖❝當你在外頭世界快要瘋了/ 來這邊坐坐歇歇❞ 🧸── 《瘋鳥 Hummingbird》《瘋鳥》位於長沙灣,餐廳名字取「瘋了」的讀音,英文名字Hummingbird的中文也是「蜂鳥」,取其諧音。餐廳希望客人在繁忙的生活中覺得累了、快要瘋了的時候,都可以來喘息一下。進餐廳以後,文青風格的裝潢,柔和暈黃的燈光,真的好像可以暫時忘卻塵世間的煩惱跟壓力。🧘瘋鳥提供小吃、薄餅、意粉、甜品等,飲品方面有手工啤酒、咖啡等,東西好吃,價錢相宜,十分不錯。跟三五知己來喝杯飲料,吃著美食,放下壓力,充充電吧!💪牛油果醬肉碎墨西哥片 ($54)Tortilla chips with guacamole墨西哥玉米片配上牛油果醬,香脆可口,讓人一口接一口的停不下來,轉眼間就空盤了😝如果中間的牛油果醬能夠多一點就好了🤪艾菲度青芥末海蝦意大利粉 ($82)Shrimp pasta with fish roe in Alfredo wasabi sauce看見海蝦、意大利粉、Alfredo sauce就決定點這個了,原來看漏
📍 長沙灣 • 順寧道65號地舖

❝當你在外頭世界快要瘋了/ 來這邊坐坐歇歇❞ 🧸
── 《瘋鳥 Hummingbird》

跟三五知己來喝杯飲料,吃著美食,放下壓力,充充電吧!💪

牛油果醬肉碎墨西哥片
牛油果醬肉碎墨西哥片 ($54)
Tortilla chips with guacamole
如果中間的牛油果醬能夠多一點就好了🤪
艾菲度青芥末海蝦意大利粉
艾菲度青芥末海蝦意大利粉 ($82)
看見海蝦、意大利粉、Alfredo sauce就決定點這個了,原來看漏了「青芥末」...
Alfredo sauce是意大利白醬,跟意大利粉當然十分配;
可是吃下去還有辣辣的嗆鼻的感覺... 原來是wasabi啊
不算十分搭配哦...
可是海蝦跟意粉是蠻好吃的!
啤酒炸魚配美國薯條
啤酒炸魚配美國薯條 ($78)
Fish and chips
魚柳有足足三條,以啤酒炸漿炸成,啤酒味不重,可是炸的鬆脆嫩滑,魚香尤在,很好吃🐟
隨碟的他他醬都跟魚柳同吃十分匹配~
薯條是粗身的,新鮮炸起,熱呼呼,很喜歡!🍟
特濃朱古力麻糬窩夫 配雪糕
特濃朱古力麻糬窩夫 配雪糕 ($70)
Chocolate mochi waffle with ice cream
最後還點了這道甜點~~
兩層窩夫堆疊起來,賣相很不錯🤩😍
這個窩夫是麻糬mochi窩夫😍😍,口感QQ,不會很乾很硬;
跟巧克力雪糕、奶油、香蕉十分搭配!

Menu:
牛油果醬肉碎墨西哥片