2020-09-28 21 views
睇到推介覺得呢間cafe好似唔錯,於是約fd過來試下佢😁.🌸蜜糖芥末炸雞沙律 $66有幾塊炸雞係沙律上面,塗抹左蜜糖芥末,甜中帶少少辣~炸雞肉質鮮嫩,外脆內軟,配沙律都幾夾。.🌸古早章魚燒pizza $120第一次見咁特別嘅pizza,必須試一試佢!個pizza表面鋪左一層木魚花,有少少章魚粒係pizza中。味道甜甜地,薄餅較脆身。.🌸宇治抹茶麻糬窩夫 配雪糕 $68呢個真心必點,超推介!!!!製作過程好比心機~ 溫熱軟熟的抹茶味麻糬係窩夫🧇中間,咬落去好軟黏,散發著微熱,超好味😋配上雪糕,一凍一熱~.🌸荔枝玫瑰茶 $35未飲已經聞到好香嘅荔枝味~
睇到推介覺得呢間cafe好似唔錯,於是約fd過來試下佢😁

🌸蜜糖芥末炸雞沙律 $66
有幾塊炸雞係沙律上面,塗抹左蜜糖芥末,甜中帶少少辣~
炸雞肉質鮮嫩,外脆內軟,配沙律都幾夾。

🌸古早章魚燒pizza $120
第一次見咁特別嘅pizza,必須試一試佢!

🌸宇治抹茶麻糬窩夫 配雪糕 $68
呢個真心必點,超推介!!!!

🌸荔枝玫瑰茶 $35
未飲已經聞到好香嘅荔枝味~
2020-09-23
$150 (Dinner)
  • 古早章魚燒pizza
  • 荔枝玫瑰茶
  • 蜜糖芥末烤雞沙律
2020-09-27 596 views
成日聽朋友講長沙灣咖啡店非常多,貨素亦唔錯。今次一連兩日嚟到長沙灣,最後試左兩間咖啡店,第一站係瘋鳥🦜。餐廳幾寬敞,唔會將枱櫈放得密密麻麻。吧枱掛上「瘋鳥」既霸氣毛筆字畫,近門口擺放一棵樹。雖然無任何樹葉,不過天花既燈飾完美地連結一起,成個環境變得充滿生氣。- 鹽酥菇一份有七至八件,香脆既外表下,雞髀菇仍然好juicy,不過略嫌炸粉比較厚。- 韓式甜辣炸雞Pizza薄餅底口感似餅乾嗰種,薄餅底同韓式甜辣醬咁夾,加上一份起碼有兩至三件炸雞,好味兼飽肚。不過我同女友最後食剩兩件😢,變咗大曬鬼。- 艾非度蟹肉意大利飯蟹肉平均分佈係意大利飯,每一啖Al Dante口感既意大利飯伴隨鮮甜既蟹肉。另外仲有蘆筍同紅椒,菜式更色彩繽紛🌈- 蘋果柚子茶平時出面飲既水果茶都好鬼甜,不過呢款甜度適中,幾啱大人飲!- 寶礦力沙冰完全係寶礦力味道,而且更甜,沙冰令人感覺更加消暑,簡直係涼透心❄️食物水準唔錯,而且幾大份,最後有少少可惜食唔到甜品,下次再續前緣。

- 鹽酥菇
鹽酥菇

- 韓式甜辣炸雞Pizza
韓式甜辣炸雞Pizza

- 艾非度蟹肉意大利飯
艾非度蟹肉意大利飯

- 蘋果柚子茶
平時出面飲既水果茶都好鬼甜,不過呢款甜度適中,幾啱大人飲!
蘋果柚子茶

- 寶礦力沙冰
寶礦力沙冰

2020-09-25
$170 (Dinner)
鹽酥菇
艾非度蟹肉意大利飯
蘋果柚子茶
寶礦力沙冰
2020-09-27 19 views
小編又同朋友去咗長沙灣搵好嘢食啦,呢間以木系為主題嘅Cafe本身係網上已經見過好多人介紹,最近終於同朋友得閒去試吓,地方唔算好大但係環境都幾舒服,同朋友坐低食嘢吹下水都唔錯_古早章魚燒pizza $120呢個十分推介,幾鍾意佢嘅章魚燒醬汁,份量都唔少,見到另外都有人叫炸蝦pizza,賣相都好似幾吸引下次試吓🥳_黑松露雜菌意大利粉 $78擺盤有心思,黑松露同意粉嘅配搭都好少伏,食落幾香口,配埋爽口嘅雜菌食落去層次感更加豐富_宇治抹茶麻薯窩夫配雪糕 $68食完主食就梗係要叫返個甜品嚟食下啦,呢度有幾款甜品選擇,麻薯窩夫食落幾有口感,雪糕係紅豆味嘅,紅豆配抹茶真係好夾_芒果橙沙冰 $48飲落去唔會太甜幾清新,可以一試

古早章魚燒pizza $120

黑松露雜菌意大利粉 $78

宇治抹茶麻薯窩夫配雪糕 $68

芒果橙沙冰 $48
飲落去唔會太甜幾清新,可以一試
2020-09-25 46 views
「瘋鳥」位於長沙灣順寧道,地理位置比較清幽恬靜,店內裝修頗有特色~午市時段設有午餐或下午茶餐餐牌,價錢經濟實惠澳洲西冷牛扒(8安士)牛扒都幾厚身,大件夾抵食!肉質香軟,牛肉味香濃突出~伴碟仲有金黃香脆嘅炸薯條焗拿坡里肉醬意粉面上加咗滿滿的拉絲芝士🧀意粉頗彈牙,夾雜著很多蕃茄肉醬,甜甜鹹鹹的,好開胃雜果麻糬窩夫🧇即叫即製,熱辣辣!窩夫裏面加入左煙韌麻糬,口感特別有嚼勁,而且充滿雞蛋香🥚面上的忌廉雜果甜甜蜜蜜,好好食呢蜂蜜檸檬茶檸檬有數片,酸甜清新,好解膩泡沫咖啡☕️鮮奶及咖啡比例恰當剛好,入口香滑,咖啡味道濃厚芳香

焗拿坡里肉醬意粉

雜果麻糬窩夫🧇

蜂蜜檸檬茶

檸檬有數片,酸甜清新,好解膩

泡沫咖啡☕️

鮮奶及咖啡比例恰當剛好,入口香滑,咖啡味道濃厚芳香
$150 (Lunch)
餐廳位於長沙灣順寧道,見到最近好多人介紹,好似好正咁就吸引左我去🥰🥰環境好文青😝有乾花,牆背景係淺灰色仲有啲畫,仲有啲小燈飾,不過位唔算好多,如果要影文青相可以晏就去影到飽🤣🤣夜晚成日爆場!-🤍澳洲西冷牛扒(8安士)$158🤍三重芝士炸蝦 $115🤍櫻花荔枝茶 $38✨點沙律或者主菜正價-$20✨每人最少一款食物或飲品 ✨另設加一-🤍 三重芝士炸蝦

🤍澳洲西冷牛扒(8安士)$158
🤍三重芝士炸蝦 $115
🤍櫻花荔枝茶 $38
✨點沙律或者主菜正價-$20
✨每人最少一款食物或飲品
✨另設加一
🤍 三重芝士炸蝦
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
炸蝦pizza (8”),原本以為份量好細,原來食落都幾多,大食既人都食唔哂😂😂因為佢真係落重料,芝士真係拉哂絲😍😍蕃茄味都好重,餅底都唔會過厚,唔係因為餅底過厚而飽,係重料而飽🤣炸蝦都炸得好,炸粉唔厚,蝦肉爽口。
🤍 澳洲西冷牛扒(8安士)
⭐️⭐️⭐️
牛扒配薯條同沙律,牛扒都幾大塊,牛味好岀,咬落有肉汁,一個人真係未必可以食得哂成份😂
環境:9/10
服務:8/10
好味指數:8.5/10
回頭率:8/10
櫻花荔枝茶
櫻花荔枝茶
2020-09-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
2020-09-24 23 views
這天點了兩客午餐,每客午餐大概$60 ,除了主食,還包括一杯飲品。主食有六款可選,我們選了:黑椒牛柳絲意大利粉:這意大利粉除了牛柳絲和意粉,還有青椒和紅椒作陪襯,賣相不俗,但味道只要一般,最大的問題是油下得太多,每吃一口,就覺得滿口是油,結果吃了幾口就放棄了。菠菜吞拿魚蘑菇汁焗長通粉:這長通粉比較好吃,因為加了芝士焗制,所以食物一上桌就傳來香味,令人食慾大增。醬汁味道不錯,若菠菜和吞拿魚多一點就更好。飲品可以選花茶,我們選了:洋甘菊:味道就像淡淡的菊花茶,不錯。荔枝玫瑰:這花茶的荔枝味很香,很好喝。我覺得這店的主食味道只是一般,不過吃午餐不用另加費用可以點花茶,實在少有,而且花茶味道清香,令人飲了一杯又一杯,很有驚喜。
主食有六款可選,我們選了:
黑椒牛柳絲意大利粉:
菠菜吞拿魚蘑菇汁焗長通粉:
飲品可以選花茶,我們選了:
洋甘菊:味道就像淡淡的菊花茶,不錯。
荔枝玫瑰:這花茶的荔枝味很香,很好喝。
2020-09-21 369 views
今晚同男朋友嚟咗學校附近搵到一間西餐廳💕格局非常特別應該係經過精心嘅設計而且最鍾意佢哋周圍嘅裝飾都好有古典嘅味道😎首先第一個前菜係英式芥末烤牛脷🙋呢一個我哋喺其他地方從來未食過嗰邊有少少脆口英式芥辣嘅味道唔算搶口但係入口即溶而且香味同埋牛嘅濃味都好突出第二個我哋要左一個焦糖洋蔥雞扒漢堡😙首先要讚下佢哋嘅漢堡❤️食落去雞扒好多汁 而且好香 連埋塊包一齊咬好有滿足感雖然我本人唔鍾意食洋蔥 但係洋蔥嘅香味撲鼻嘅時候 都真係幾引人入勝🥰我自己就嗌左一個美式燒烤燒春雞😘仲有啲薯條伴碟成隻雞做得好鮮嫩 一啲都冇overcook !!而且食落去啖啖肉 美式嘅燒烤醬令到個雞味更加昇華薯條脆身 !!正作為女仔梗係要將佢哋招牌嘅特濃朱古力麻薯窩夫❤️係窩夫嘅中層有少少麻薯層次感多咗之餘仲有少少咬口😘上面加埋雪糕同忌廉嘅配搭😍所以話甜品真係女人嘅第二個胃我自己好鍾意自己個杯蜜桃乳酪smoothie 因為蜜桃味同乳酪嘅味道都好夾男朋友就要左一支手工啤佢話嚟到呢個地方當然要試吓啲特色嘅嘢💕佢對佢嘅評價都好高
今晚同男朋友嚟咗學校附近搵到一間西餐廳💕

食落去雞扒好多汁 而且好香 連埋塊包一齊咬
好有滿足感

我自己就嗌左一個美式燒烤燒春雞😘
仲有啲薯條伴碟
成隻雞做得好鮮嫩 一啲都冇overcook !!
而且食落去啖啖肉 美式嘅燒烤醬令到個雞味更加昇華

因為蜜桃味同乳酪嘅味道都好夾

男朋友就要左一支手工啤
佢話嚟到呢個地方當然要試吓啲特色嘅嘢💕佢對佢嘅評價都好高
2020-09-19 64 views
餐廳環境都幾骨子,啲擺設好有舊古風。7點幾黎到,已經滿座。🥗夏威夷菠蘿雞沙律 - $68沙律仲有蘋果,幾fresh。份量都岩岩好夠二個人食。🐮澳洲西冷牛扒 - $158西冷煎得岩岩好熟,肉吾韌。見到個血色都幾靚,個醬汁吾會太濃,吾會遮左左個牛味。🍝橙汁麻香鴨胸意大利粉 - $78個橙汁吾係好似橙,甜甜地。鴨胸好嫩,仲有少少彈牙。🍹芒果橙沙冰 - $28跟沙律同主食,飲品可以減$20。好濃芒果味,份量都好多,食完野都未飲曬。🍯蜂蜜檸檬茶 - $18
餐廳環境都幾骨子,啲擺設好有舊古風。
7點幾黎到,已經滿座。

🥗夏威夷菠蘿雞沙律 - $68
沙律仲有蘋果,幾fresh。份量都岩岩好夠二個人食。

🐮澳洲西冷牛扒 - $158

🍝橙汁麻香鴨胸意大利粉 - $78
個橙汁吾係好似橙,甜甜地。鴨胸好嫩,仲有少少彈牙。

🍹芒果橙沙冰 - $28
跟沙律同主食,飲品可以減$20。
好濃芒果味,份量都好多,食完野都未飲曬。

🍯蜂蜜檸檬茶 - $18

閨密新居入伙,歡度了一個下午後,就到樓下呢間小店醫肚。看來呢間餐廳都有幾多區內嘅熟客幫襯,雖然坐落在寧靜嘅住宅區內,夜晚亦座無虛席,店員就帶咗我哋入店內一個比較隱蔽嘅地方用膳。見到牆上嘅壁畫,就知道呢度嘅餐廳裝修係以藝術電影做主題,非常打卡able。食物餐牌其實只有簡單嘅一頁,雖然簡簡單單但亦五臟俱全,我哋好容易就已經選擇到想食嘅食物。既然係打卡嘅餐廳,所以小店更加注重佢哋嘅飲品,比起一般餐廳來講,佢哋嘅飲品製作相對地認真及多元化,所以我哋都各揀咗一杯特飲試吓。因為都有幾款小食想試,所以就索性叫咗小食拼盤,份量相當多,包括有日式南蠻炸雞翼、西蘭花芝士卷、鹽酥菇、芝士薯波及薯條,兩個醬汁分別係他他醬同埋芝士醬,比配普通嘅茄汁更加配搭得宜。我尤其喜歡呢個西蘭花芝士卷,因為雖然係芝士,但佢嘅感覺一啲都唔油膩,而且佢嘅芝士仲可以做到拉絲嘅效果,真係超鍾意呢款小食。主菜方面,我哋揀咗食牛扒,八安士嘅份量, share嚟食啱啱好,滿足得來又可以食到其他嘢。佢嘅西冷肉質鮮嫩得來亦不失肉味,生熟度適中,仲配埋薯條同沙律菜。餐牌上有款Pizza叫古早章魚燒pizza,覺得應該幾特別,又好好奇佢同古早有咩
閨密新居入伙,歡度了一個下午後,就到樓下呢間小店醫肚。
分享拼盤
焗西蘭花芝士卷
澳洲西冷牛扒(8oz)
餐牌上有款Pizza叫古早章魚燒pizza,覺得應該幾特別,又好好奇佢同古早有咩關係,所以就揀咗呢款Pizza。Pizza充滿香濃嘅大阪燒醬汁味道,味道都幾特別幾有新意,不過我又始終覺得芝士Pizza好味啲,各有特色啦!
古早章魚燒Pizza
見呢度嘅飲品又多選擇又夠特別,所以點左寶礦力沙冰($48)同埋Baileys Chocolate($55),寶礦力沙冰淨係個顏色已經好靚好吸晴,飲落帶點檸檬味,而Baileys Chocolate亦有淡淡的酒香,兩杯都好好味!
Baileys  Chocolate  &  Pocari  Smoothie
呢間鬧市中嘅隱世小店無論環境定食物都帶俾食客有驚喜,係我近期嘅私心推介!而家閨蜜仲住喺附近,所以一定會再嚟幫襯!
$230 (Dinner)
分享拼盤
澳洲西冷牛扒(8oz)
古早章魚燒Pizza
2020-09-18 48 views
又到星期五,當然是吃吃吃的日子。早兩三年前有光顧過這間餐廳,而且留了不錯的印象,當時試過三重芝士炸蝦pizza,味道相當令人滿意。今次試新菜式,點了牛油汁海賊意大利粉和澳洲西冷牛扒牛油汁海賊意大利粉($82)牛油汁非常香,提升了帶子的鮮甜味。意粉煮得軟硬適中。和澳洲西冷牛扒($158)牛扒性價比非常高呢!牛扒煎得5成熟,口感滑嫩,鮮味多汁,味道出色。配菜薯條也絕不馬虎,厚切薯條炸得香脆內軟。甜品點了宇治抹茶麻薯窩夫($68),是我近來吃過最美味的窩夫!宇治抹茶味道香濃,中和了麻薯和窩夫的甜膩,值得一讚。
又到星期五,當然是吃吃吃的日子。

今次試新菜式,點了牛油汁海賊意大利粉和澳洲西冷牛扒
牛油汁海賊意大利粉($82)

牛油汁非常香,提升了帶子的鮮甜味。意粉煮得軟硬適中。
和澳洲西冷牛扒($158)

難得有個空閒既星期四🤣黎長沙灣行陣街同隻朋友仔嘆下Cafe先啦☺️😜黑椒牛柳絲意大利粉意粉以雙椒及肉質滑嫩唔起根既牛柳絲拌炒🤤🐮灑上黑椒拌食微微椒辣香風味更甚😜🍝三重芝士炸蝦Pizza8吋Size大大個PIZZA雖然抵食🙉🍕但我覺得搵多個朋友仔一齊食會好啲🙉🤪三重芝士PIZZA果然散發濃郁既芝士香之餘😋🧀配以吉列炸蝦一齊焗拌食甚具特色又夠風味🤩🍤而且薄餅底唔算厚身做到薄脆既效果😆好有Crispy脆皮口感☺️
難得有個空閒既星期四🤣

配以吉列炸蝦一齊焗拌食甚具特色又夠風味🤩🍤
而且薄餅底唔算厚身做到薄脆既效果😆
好有Crispy脆皮口感☺️
2020-09-17
$100 (Lunch)
2020-09-16 99 views
瘋鳥 @ 長沙灣星期日的Brunch,本來想吃清淡一點,然而看過餐廳的圖片後,不知覺地又選了「瘋鳥」吃。餐廳的環境用木系為主,門口旁的座位更有棵樹枝,看著其他客人坐在窗邊前的座位,尤其寫意,難怪被犒稱為文青小店。不過,因為疫情關係,座位上都擺上黑色隔板,令整體感觀都大打折扣。再加上,即使是隔著口罩,也能嗅到瀰漫在空氣中的油炸味,吃飽後離開餐廳,衣服更沾上味道,明顯廚房的抽風系統不足夠。*和風吉列咖哩豬扒飯 $68未食早餐所以有點餓,特別想吃飯。然而,這款吉列豬扒飯也普通不過了,飯的份量較少,而且亦不是選用珍珠米,較乾身。相對飯而言,豬扒顯得特別大,炸粉也相對較厚,咖哩汁是正常甜味,沒特別,而配菜也是普通焯過的程度,整體而言是不能再普通的一碟飯而已。*韓式甜辣炸雞Pizza $108澱粉質當然要配澱粉質,再來一客賣相不錯的薄餅,薄餅皮脆身有咬口,放涼了一樣脆,不過整體來說偏乾,配搭粒粒韓式甜辣炸雞,雞粒不會太乾無味,也吃到韓式的甜辣味,配上芝士及薄餅皮,相對飯而言更好味。*酒香朱古力 (熱) 跟餐價$30愛Bailey所以要點Bailey Chocolate,然而我卻喝不出酒香,是我味道
瘋鳥 @ 長沙灣

*和風吉列咖哩豬扒飯 $68

*韓式甜辣炸雞Pizza $108

*酒香朱古力 (熱) 跟餐價$30

愛Bailey所以要點Bailey Chocolate,然而我卻喝不出酒香,是我味道遲鈍嗎嗎?我卻嘗到很甜的朱古力味而已。

*摩卡 (冰) $45
賣相不錯。

* 滿$300才可使用信用卡

瘋鳥
地址:長沙灣順寧道65號地舖
2020-09-13
2020-09-15 51 views
今日跟爸爸係娘家附近餐廳食飯,我跟他試下cafe ,見到環境都唔錯,氣氛又好,爸爸都滿意牛肝菌帆立貝意大利飯 $85放上枱時,已經被牛肝菌汁的香味吸引了,即時食指大動。原隻帆立貝煎封至金黃微焦,又大隻,很軟很鮮味,意大利飯每粒沾上醬汁,一定要襯熱食先至正,醬汁足夠不算太乾太濕,另外有不少菇菌類,令飯更加香。韓式甜辣炸雞Pizza $108爸爸好中意,八吋批其實都夠2-4人食,批底微厚,很脆口,上面有不少的韓式甜辣炸雞,平均分佈,炸雞已切成細粒,吃起來不算輪盡,味道微辣微甜,脆口,很入味。水蜜桃乳酪沙冰$48微黃的沙冰很細很棉,少少甜酸,很有果香味,仲有一少塊水蜜桃片,薄荷葉點綴,夏天飲,透心涼。整體很滿意,店員都有介紹甜品,可惜我們太飽,下次一定要食下午茶。

牛肝菌帆立貝意大利飯 $85

韓式甜辣炸雞Pizza $108

水蜜桃乳酪沙冰$48

2020-09-15 54 views
疫情慢慢穩定,我們都蠢蠢欲動,想約朋友食番餐好既,胃食既我地就搵到一間好特別的工業風文青餐廳 - 瘋鳥。店內掛著瘋鳥字畫,而且身旁更有瘋鳥的掛牆裝飾,配搭灰色牆壁、柔和的燈光,門前更有棵枯樹,更顯店中沉實的心思。再入的位置更有一幅又幅的畫像,更顯文藝特色。瘋鳥中有沙律、小食、意大利飯、漢堡、比薩,選擇非常之多。酒香朱古力 - $55賣相相當吸引,以朱古力再加入酒味香濃的Baileys,飲起來跟朱古力配合得剛剛好,酒香醉人。英式芥末烤牛脷 - $53上枱時見到極大片的烤牛脷,已經流哂口水。烤牛脷加入英式芥末後,不失濃厚的牛味之餘、還有點點微辣的芥末味,入口軟腍,必點之選。日式南蠻炸雞翼(6件) - $55南蠻炸雞翼外層金黃,烤炸得異常香口,炸粉極薄,上層還加上沙律醬,令層次更豐富,越食越開胃。澳洲西冷牛扒(8安士) - $158主菜來了,五成熟剛剛好,肉質軟腍,細膩彈牙,真的不用添加任何醬汁已令人回味無窮。

再入的位置更有一幅又幅的畫像,更顯文藝特色。

瘋鳥中有沙律、小食、意大利飯、漢堡、比薩,選擇非常之多。

酒香朱古力 - $55

英式芥末烤牛脷 - $53
上枱時見到極大片的烤牛脷,已經流哂口水。

日式南蠻炸雞翼(6件) - $55

澳洲西冷牛扒(8安士) - $158
2020-09-15 35 views
This is my third time being here for their food during lunch time 🥘 this shop restaurant is a nice & cozy cafe in the heart of an old district. Their survival definitely worth a visit. We were super surprised by their dessert - matcha waffle with mochi. I’m not someone who loves thing that are too sweet but this dessert exceed my expectations- no matter it’s the taste size or presentation. for mains we picked shrimp pizza which is quite popular here. in addition, we ordered a fried chicken and w
in addition, we ordered a fried chicken and was delicious and juicy as well.
we finished everything at the end and was satisfied with their overall services and it’s a place for you to relax, work and they will not ask you to leave despite you finish your food.

Overall, we highly recommend their mochi waffles! It was not too sweet and very original. Loved it!! Pizza portion was big and wings were delicious too.
Rating: 7.8/10
Location: Cheung Sha Wan