2021-12-22 114 views
百味👅慢煮牛肋條($50)魔鬼牛雜($50)涼拌窩筍絲($40)酥炸生蠔($120)三杯雞煲($140)This restaurant is truely a hidden gem in Causeway Bay. Went out for dinner to catch up with friends after work and the food here is out of our expectation! This restaurant is spacious and we can sit at the booth comfortably! At the recommendation of some reviews, we tried the 酥炸生蠔🦪. The fried coating was crispy while still sufficiently thin and the oysters inside were so fresh and fat. We also ordered 慢煮牛肋條 and 魔鬼牛雜. The broth is lovely and th
百味👅

慢煮牛肋條($50)
魔鬼牛雜($50)
涼拌窩筍絲($40)
酥炸生蠔($120)
三杯雞煲($140)

We also ordered 慢煮牛肋條 and 魔鬼牛雜. The broth is lovely and the carrot was thoroughly soaked. We really like the juicy and tender beef melted inside our mouth!

This Sichuan style 涼拌窩筍絲 was so delicious, well balanced of sourness and hotness. A bit spiced but I am sure everyone can handle the spice.
2021-12-16
$200 (Dinner)
  • 慢煮牛肋條
2021-12-22 381 views
去年冬至因疫情關係只能在家吃,今年疫情稍為緩和,一於外出做冬。天氣稍為降溫,食麻辣酸菜魚就最啱,於是來了百味,這裏的酸菜魚非常到家,是我常來的餐廳之一。坐下要了三碟小吃/前菜,分別有慢煮牛肋條、魔鬼牛雜、麻辣吐絲。這三碟小吃真的非常經典,差不多每一桌都會叫上一了、兩碟,牛肋條炆煮得相當軟腍入味,配上蘿蔔,簡直完美。其他地方的牛雜怕不乾淨,百味的牛雜一定可以放心食,而且味道相當不錯,乾淨入味又軟腍。麻辣吐絲有些許咬口,不算太辣,但麻味很能讓人接受。主菜當然要吃他的酸菜魚鍋,酸菜魚的份量相當巨大,嫩白的魚片十分誘惑,我小心地夾起一塊魚肉放入嘴裡,絲滑鮮嫩,沒有魚腥,祇有鮮甜。實在讓人欲罷不能,吃得停不下來。我們吃了很多塊魚肉後,盆裏還有!又一次表揚店家的實誠。另外,湯底的酸菜也受到朋友的表揚,酸菜不是齁鹹的那種,鹹香適中,剛好解膩。而我更喜歡下面的粉帶,滑溜溜又彈牙。再來的是粉絲雜菜煲,店家不惜工本除了有娃娃菜、鮮蘑菇、西蘭花、芥蘭、粉絲外,還有很多蝦乾,所以湯底亦特別鮮甜。粉絲吸收了鮮甜的湯底,份外好食。

粉絲什菜煲

• 粉絲什菜煲
2021-12-22 95 views
今晚喺銅鑼灣做完野搵晚餐食見到呢間中餐店覺得幾啱食又去試試喜歡呢度有啲小碟菜式份量剛剛好唔似酒樓咁太大碟兩個人食唔晒呢~小碟嘅話就可以試到多幾款野食!涼拌萵荀絲好香麻油味萵荀絲爽口做前菜一流!慢煮牛肋條同魔鬼牛雜兩款都有好正嘅蘿蔔底超甜無渣,好好味!牛肋條夠淋又入味!牛雜有齊牛肚牛腸牛肺等等夠正宗!同樣好入味腩汁送飯,正!酸菜鱸魚窩味道夠酸不算太辣幾惹味有好多我愛嘅豆芽鱸魚幾滑諗返都流口水!🤤🤤臨尾炒返碟鹹魚醬芥蘭食返啲時令蔬菜先!
今晚喺銅鑼灣做完野搵晚餐食
見到呢間中餐店覺得幾啱食
又去試試

喜歡呢度有啲小碟菜式
份量剛剛好
唔似酒樓咁太大碟
兩個人食唔晒呢~
小碟嘅話就可以試到多幾款野食!

涼拌萵荀絲
好香麻油味
萵荀絲爽口
做前菜一流!

慢煮牛肋條同魔鬼牛雜
兩款都有好正嘅蘿蔔底
超甜無渣,好好味!
牛肋條夠淋又入味!
牛雜有齊牛肚牛腸牛肺等等夠正宗!
同樣好入味

有好多我愛嘅豆芽
鱸魚幾滑
諗返都流口水!🤤🤤

臨尾炒返碟鹹魚醬芥蘭
食返啲時令蔬菜先!
2021-12-10
Dinner
2021-12-21 88 views
朋友星期六返工, 大食妹去咗銅鑼灣同佢食晏近排西餐食得有啲多, 想食返啲中餐, 今次就試咗附近嘅百味<山楂豬手>百味嘅嘢食好家常山楂豬手入味得黎又有膠質, 感覺好滋補<慢煮牛肋條>慢煮牛肋條煮得好軟爛入味, 白蘿蔔亦好清甜<鮑汁花生鳳爪>鮑汁花生鳳爪份量又幾多, 鳳爪好乾淨剪晒指甲<酸菜鱸魚鍋>嚟到百味, 一定要食埋佢麻麻辣辣嘅酸菜鱸魚鍋, 色香味俱全鱸魚又滑又彈牙<鹹魚雞粒炒飯>想食辣又驚太辣嘅朋友, 就嗌咗份鹹魚雞粒炒飯炒飯好有鑊氣, 米飯粒粒分明, 香口又飽肚
朋友星期六返工, 大食妹去咗銅鑼灣同佢食晏
近排西餐食得有啲多, 想食返啲中餐, 今次就試咗附近嘅百味
<山楂豬手>
百味嘅嘢食好家常
山楂豬手入味得黎又有膠質, 感覺好滋補
<慢煮牛肋條>
慢煮牛肋條煮得好軟爛入味, 白蘿蔔亦好清甜
<鮑汁花生鳳爪>
鮑汁花生鳳爪份量又幾多, 鳳爪好乾淨剪晒指甲
<酸菜鱸魚鍋>
嚟到百味, 一定要食埋佢麻麻辣辣嘅酸菜鱸魚鍋, 色香味俱全
鱸魚又滑又彈牙
<鹹魚雞粒炒飯>
想食辣又驚太辣嘅朋友, 就嗌咗份鹹魚雞粒炒飯
炒飯好有鑊氣, 米飯粒粒分明, 香口又飽肚
  • 鹹魚雞粒炒飯
  • 山楂豬手
2021-12-21 66 views
銅鑼灣新開中菜店,今次食2款招牌菜: 酸菜鱸魚及三杯雞! 性價比高,午市有套餐由$65起😀.⭐️酸菜鱸魚鍋 $160: 鱸魚好嫩 酸菜湯底麻同辣味好惹味❤️ 入面有大量芽菜、雲耳、酸菜、薯粉! 性價比好高😇.🔥三杯雞煲 $140: 醬汁好濃郁 有九層塔、大蔥、蒜頭😚 雞件爆得好香口 如果配飯食一流🥰.紅油木耳青瓜 $40: 紅油、醋、醬油味配合得好好,作為前菜好開胃,仲有大量花生,一口接一口😆.涼拌萵筍絲 $40: 食完辣野食萵筍絲好解辣同清新!
⭐️酸菜鱸魚鍋 $160

🔥三杯雞煲 $140

紅油木耳青瓜 $40

涼拌萵筍絲 $40
: 食完辣野食萵筍絲好解辣同清新!
2021-12-21 40 views
冬至前,跟朋友約著吃一頓。朋友推薦來這家名叫「百味」的川菜館。百味——人生百味,聽著名字好像很有內涵。既然是川菜館,他們家的拿手菜——酸菜鱸魚鍋,那是一定要點的。端上來的一刻驚豔到了我,好大一盆!店家真的很實在。大塊大塊雪白的魚肉在金黃色的湯底陪襯下顯得如此誘人。過節怎能沒有鷄,三杯鷄煲的雞肉鮮香爽滑,還有絲絲甜味,特別適合我們這些口味重還嗜甜的人。除了雞塊,裡面的蒜瓣也好吃的不得了。我們竟然搶著吃蒜瓣。嗜甜人士必點的咕咾肉,也沒有讓人失望。山楂咕咾肉,外焦裡嫩,甜鹹適中,連菠蘿塊也清淡可口,讓人吃不停口。吃了太多肉,最後,當然需要來一份涼拌菜解膩。涼拌萵筍絲,顏色碧翠,造型靚麗,吃入口,清爽香脆,麻油味道濃郁,齒頰留香。「百味」,實至名歸。不僅讓人嘗盡百味美食,還能讓人滿意而歸。

• 山楂咕嚕肉
嚟啦嚟啦 凍冰冰嘅感覺嚟啦 🥶🥶呢幾日都係10零度 ❄️❄️ 即刻去食返個暖粒粒有滋補嘅羊腩煲先 滋補羊腩煲 配料豐富 枝竹、馬蹄、冬菇及冬筍,主角羊腩🐏🐏枝竹同冬菇 都好索味 吸晒啲精華 羊肉份量多,羊肉連皮帶骨,口感較軟稔,最重要是羊肉炆得入味,又不羶 配少少腐乳醬更惹味食埋生菜夠哂飽肚 !!山楂咕嚕肉 咕嚕肉炸皮薄肉多 入口啖啖肉 外脆內軟 豬肉肥瘦適中 山楂汁配少少菠蘿粒🍍 大人小朋友都啱食慢煮牛肋條 慢煮可以保留原有肉汁同營養 , 更食得出原汁原味 足料牛肋條 份量多 煮得又淋又入味 ,配埋蘿蔔 吸晒啲湯汁 又淋又清甜 😋😋
嚟啦嚟啦 凍冰冰嘅感覺嚟啦 🥶🥶
呢幾日都係10零度 ❄️❄️
即刻去食返個暖粒粒有滋補嘅羊腩煲先

滋補羊腩煲

配料豐富 枝竹、馬蹄、冬菇及冬筍,主角羊腩🐏🐏
枝竹同冬菇 都好索味 吸晒啲精華

食埋生菜夠哂飽肚 !!

山楂咕嚕肉

咕嚕肉炸皮薄肉多 入口啖啖肉 外脆內軟 豬肉肥瘦適中
山楂汁配少少菠蘿粒🍍 大人小朋友都啱食

慢煮牛肋條

慢煮可以保留原有肉汁同營養 , 更食得出原汁原味

2021-12-18 46 views
今日黎到一間中菜,食穫氣小炒,今日叫了4款小菜。 蜜椒薯仔牛柳粒牛柳粒好滑,完全唔會覺得硬,好好味,加上薯仔,相信好多人食中菜都會好鐘意點黎食,因為的確係好食,絆飯一流。 魔鬼牛雜好鐘意佢個汁,少少帶一點點辣,牛肚,好香好鐘意食,加上佢煮到好入味,好香好濃味,煮既時間夠曬長,仲有蘿蔔等,吸曬佢既味,而牛雜又唔會好油。 咸魚醬雞粒豆腐煲絆飯最佳選擇,上黎仲係熱辣辣,豆腐吸曬咸香味,而用煲仔上,就更加香。 酥炸生蠔6隻,大生蠔。生蠔係好新鮮,完全唔會有腥味。佢只係上面沾一層脆粉,然後外面好脆裡面個心仲係原汁原味,完全沒有炸乾的情況
今日黎到一間中菜,食穫氣小炒,
今日叫了4款小菜。

蜜椒薯仔牛柳粒
牛柳粒好滑,完全唔會覺得硬,
好好味,加上薯仔,
相信好多人食中菜都會好鐘意點黎食,
因為的確係好食,絆飯一流。

魔鬼牛雜
好鐘意佢個汁,少少帶一點點辣,
牛肚,好香好鐘意食,
加上佢煮到好入味,好香好濃味,
煮既時間夠曬長,仲有蘿蔔等,
吸曬佢既味,而牛雜又唔會好油。

咸魚醬雞粒豆腐煲
絆飯最佳選擇,
上黎仲係熱辣辣,豆腐吸曬咸香味,
而用煲仔上,就更加香。

酥炸生蠔
6隻,大生蠔。
生蠔係好新鮮,完全唔會有腥味。
佢只係上面沾一層脆粉,然後外面好脆
裡面個心仲係原汁原味,完全沒有炸乾的情況
百味📍銅鑼灣禮頓道28-30號地下B號舖係銅鑼灣睇完梅艷芳小型展覽見到對面有間川菜館就過去睇下見佢咩菜式都有✋🏻環境又幾舒服就坐低食個lunch😽💁🏻‍♀️酸菜鱸魚鍋(1-2人) $160威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)完美咁結合左麻、辣、酸、香4大元素👍🏻夠辣 !夠麻!夠酸!每一樣都好似完美咁😍😍😍鱸魚片帶着魚皮滑嘟嘟每片魚肉都好厚肉嫩滑🤤多汁少刺爽脆酸香既酸菜、剪吸滿唔係講笑架😂以我食過咁多間酸菜魚大型連鎖店試過😌普通小店都試過我真係覺得呢間既酸菜魚係全港top 3❤️💁🏻‍♀️三杯雞煲 $140威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)三杯雞汁香氣四溢😍😍香而不辣特別惹味🤤🤤🤤我一個人都食左一大半!!!雞件吸收晒醬汁精華雞件口感嫩滑唔鞋口彈牙且惹味香濃🤤🤤🤤🤤💁🏻‍♀️山楂咕嚕肉 $102威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)平時我真係對咕嚕肉冇乜興趣好驚食到啲好多肥膏嘅咕嚕肉🙈但佢哋嘅咕嚕肉真係外酥內軟真係令我對咕嚕肉改觀😍😍😍💁🏻‍♀️蠔仔方魚泡飯 $60威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條
📍銅鑼灣禮頓道28-30號地下B號舖

係銅鑼灣睇完梅艷芳小型展覽
見到對面有間川菜館就過去睇下

見佢咩菜式都有✋🏻環境又幾舒服
就坐低食個lunch😽

💁🏻‍♀️酸菜鱸魚鍋(1-2人) $160
威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅👅

完美咁結合左麻、辣、酸、香4大元素👍🏻
夠辣 !夠麻!夠酸!
每一樣都好似完美咁😍😍😍

鱸魚片帶着魚皮滑嘟嘟

每片魚肉都好厚肉嫩滑🤤多汁少刺

爽脆酸香既酸菜、剪吸滿

唔係講笑架😂以我食過咁多間酸菜魚
大型連鎖店試過😌普通小店都試過
我真係覺得呢間既酸菜魚係全港top 3❤️

💁🏻‍♀️三杯雞煲 $140
威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅👅

三杯雞汁香氣四溢😍😍
香而不辣特別惹味🤤🤤🤤
我一個人都食左一大半!!!
雞件吸收晒醬汁精華

💁🏻‍♀️蠔仔方魚泡飯 $60
威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅

蠔仔每粒都好飽滿
湯飯都加入好多唔同嘅配料提升湯嘅鮮味
有香芹、冬菇、冬菜及肉碎等等

方魚係由大地魚烘乾拆出來嘅肉
可以令湯味更加鮮甜及惹味
真係令人一試難忘 ….

#hkfoodie #hongkong #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #百味 #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債
#foodies #hkfoodies #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #hkfood #hkfoodblog #loveeating #eatlover #dailylife #hkig #foodgasm #hkgirl #hkfood #daily #dailyfood #fooddaily銅鑼灣禮頓道28-30號地下B號舖基本上你想食嘅都有齊晒😍😍😍😍
2021-12-11
Lunch
  • 蠔仔方魚泡飯
  • 山楂咕嚕肉
2021-12-17 31 views
銅鑼灣返工真係有好多選擇,今次就跟同事來到公司附近的這間餐廳,這裡的食物都幾吸引!餐廳座位都幾多,而且下午時間都有不少白領來這裡用餐!涼拌萵筍絲,這個小食弄到像小兔子,十分可愛!萵筍絲拌上麻油,食落好香麻油味,而且爽口,好開胃!酸菜鱸魚鍋(細),湯的味道酸酸辣辣,兩者不會搶了大家的味道,魚片不會很多骨,而且好嫩滑!鍋入面還有大量酸菜、寬粉等,吸收了湯的味道,非常開胃又惹味!三杯雞煲,雞件的份量都幾多而且大件,雞肉嫩滑,除了雞件還有九層塔和洋蔥,醬汁惹味,送飯一流!山楂咕嚕肉,咕嚕肉不會太多骨,食落酸酸味味,加上菠蘿和三色椒,顏色豐富又開胃!
餐廳座位都幾多,而且下午時間都有不少白領來這裡用餐!
2021-12-08
Lunch
2021-12-16 29 views
係利舞台行完街, 就係附近搵餐廳醫肚, 想搵間可以吃中菜又可以坐得舒適既餐廳, 最後揀左呢間”百味”。我地叫左一個冷盤, 兩個小菜同一個主菜。冷盤: 涼拌窩筍絲賣相十分精緻, 影相影到唔捨得食. 味道清新, 同個配菜汁好夾, 好醒胃。雖然有辣椒係面, 但其實係唔辣, 好易入口!😋小菜: 蜜椒薯仔牛柳粒未放上枱已經流晒口水, 遠遠已經聞到好香! 薯仔好好味, 外脆內軟, 同一般吃既薯仔唔同; 而牛柳粒好大粒, 亦好入味, 一咬已經覺得好有肉味, 炒得亦好香口, 吃到停唔到!😋😋😋😋😋主菜: 酸菜鱸魚鍋 (細)餐廳有分大酸菜鱸魚鍋 (2-4人) 同細酸菜鱸魚鍋 (1-2人)。而我地今次叫既係細酸菜鱸魚鍋。酸菜鱸魚鍋都好足料, 有好多鱸魚, 底下有好多芽菜同透明麪條, 透明麪條好滑好易入口, 同芽菜一齊食幾好食! 我地先吃芽菜同麪條, 大約十分鐘後等鱸魚浸一浸酸菜湯, 鱸魚更加入味。🤤小菜: 三色蒸水蛋賣相滑流流, 好似一個大布甸! 水蛋入面有好多材料, 包括蟹柳, 肉碎, 蝦米等等。材料同水蛋既比例適中, 唔會因為太多料而搶左本身水蛋既滑同輕型, 好好味! 就咁當小食都可以!!🤤🤤🤤總括而

我地叫左一個冷盤, 兩個小菜同一個主菜。

冷盤: 涼拌窩筍絲

小菜: 蜜椒薯仔牛柳粒

主菜: 酸菜鱸魚鍋 (細)

小菜: 三色蒸水蛋

總括而言, 價錢適中, 味道也不錯, 環境不太差, 好適合朋友聚會既一間餐廳!
  • 蜜椒薯仔牛柳粒
由於下午要到海怡半島,所以銅鑼灣是我們今天的中轉站,當然中午來到銅鑼灣先吃過午餐再繼續行程! 在木球會附近發現這家餐廳叫“百味”,而門外看個餐單感覺價錢也十分公道,進入餐廳享用午膳! 店內雖然不是很大,但勝在餐桌夠大將不會令人覺得十分迫喼!進來時人流不算多,但後來才發覺原來有半邊餐廳被一家大家庭預訂了!能夠有大家庭在這裏吃午飯相對應該提高信心!看過餐牌過後食物相對齊全,而女友說他想點多點因為有點肚餓,所以我們除了點上頭盤,便其餘點上三份主菜!前菜涼拌萵筍絲:這個前菜簡直不得了,萵筍是涼菜,咬起上來十分脆口,萵筍絲帶有麻油香味同時亦有花椒麻辣油,麻而不辣!前菜開胃一流心!主食酸菜鱸魚鍋:酸菜魚酸菜鹹酸十足,鱸魚沒有魚骨,配上酸菜鍋趕走了魚的腥味!配菜還有水晶粉和牙菜,份量十足!辣味亦很足夠不會蓋過酸菜魚的味道!山楂咕嚕肉:咕嚕肉醋酸不太重,所以吃起來不會有過酸的感覺,咕嚕肉內的豬肉被炸粉包裹後外脆內軟,甜酸而不膩!而且新鮮出爐色香味俱全!三杯雞煲:熱熱的鐵煲溫度,長時間將配料味道迫入雞肉內,黏傳張鐵煲上枱時已聞到味道,當我們攪拌過後味道更加撲鼻,未食而有先流口水的感

前菜

主食

三杯雞煲:熱熱的鐵煲溫度,長時間將配料味道迫入雞肉內,黏傳張鐵煲上枱時已聞到味道,當我們攪拌過後味道更加撲鼻,未食而有先流口水的感覺!吃過之後感不得了,因為雞肉鮮嫩,三杯雞配料未滲透過後雞肉更加無械可擊!

2021-12-12
$230 (Lunch)
1K
2021-12-13 142 views
冬天食小菜嘅最佳選擇就係煲仔菜,因為夠晒熱辣辣又非常惹味!位於銅鑼灣新開嘅百味,餐廳主打粵菜同川菜,所以餐牌選擇非常多,廣東小炒同麻辣選擇都有,當然唔少得煲仔菜啦,真係胃口大開,一定要叫多兩碗白飯靚仔先!紅油木耳青瓜前菜有呢個紅油木耳青瓜,木耳同青瓜都非常爽口。紅油辣味濃香,但作為前菜,辣度又唔會太搶太攻,夠晒開胃。粉絲什菜煲呢個粉絲什菜煲份量十足,一打開煲蓋就傳嚟蝦米嘅香味,蔬菜有西蘭花同菜心,我哋特別鍾意索晒湯汁嘅西蘭花。但講到精華所在,就一定係粉絲,好入味呀!三杯雞煲兩個人食最啱就係叫個細煲,份量啱晒。三杯雞用咗好多唔同嘅配料,好似有蔥、蒜、薑、芫荽等等,所以一打開煲蓋,就聞到非常濃郁嘅香味。而新鮮滾熱辣嘅雞煲,雞件份量多,肉質嫩滑,好惹味。酸菜鱸魚鍋同樣地,呢個酸菜鱸魚鍋細煲嘅份量就啱兩個人食。鱸魚片嘅魚肉好嫩滑,完全無骨;食酸菜鱸魚鍋重點當然係寬粉啦,索晒啲酸辣汁,超好味!

紅油木耳青瓜

粉絲什菜煲

2021-12-09
2021-12-10 513 views
和家人行完銅鑼灣,打算找間餐廳食晚飯。不想去商場那些連鎖店排隊,於是就在利園附近的街道看看有什麼好食。行行下,見到這間「百味」外表像茶餐廳,但其食物又有酒樓的層次,我們正好就是想要這些。百味裡面比起一般茶餐廳舒服得多,間隔十足,不會嘈吵。而且餐廳亦都相當整潔,食完亦可以慢慢坐,傾談一下。餐廳叫得百味,果然真的是「一間餐廳,百種味道」。餐牌有大量不同菜式供應,其實比起酒樓的可能還來得更多,有小食、小炒、雞煲、酸菜魚,應有盡有,方便我們叫餸食飯。⤠ 1. 魔鬼牛雜家人一見到小食有牛雜,就非常興奮地先叫一碟,原因是他很已經很久都未食過牛雜了。我本身對牛雜沒太大興趣,但這次亦確實被餐廳的魔鬼牛雜所吸引。特別是牛肚和牛腸,煮得非常稔滑,完全不「起渣」,完全比出面的質素高一班。老實說,這份足以令人對牛雜改觀。⤠ 2. 酸菜鱸魚鍋酸菜魚不會過辣,相當容易入口。特別一提的是,鱸魚非常順滑,幾乎沒有魚骨,啖啖肉抵讚。鍋內亦有其他配料,再配上冬粉,可以不用額外點白飯。⤠ 3. 三杯雞煲平時食到的雞煲,肉質通常都是偏粗糙,但百味卻將雞肉炮製得非常稔,再加上三杯雞的煮法,非常好食。份量亦都非常足夠,每件都有返
⤠ 1. 魔鬼牛雜
⤠ 2. 酸菜鱸魚鍋
⤠ 3. 三杯雞煲
平時食到的雞煲,肉質通常都是偏粗糙,但百味卻將雞肉炮製得非常稔,再加上三杯雞的煮法,非常好食。份量亦都非常足夠,每件都有返咁上下大的。
⤠ 4. 蜜椒薯仔牛柳粒
薯仔牛柳粒絕對是一碟老少咸宜的中式小菜,大人細路都一定會喜歡。這裡將薯仔和牛柳炒得非常有鑊氣,薯仔當中吸收了牛肉的鮮味,而且非常惹味;另一方面,牛柳亦炒得火侯恰到好處,牛柳並不是炒得「全熟」,食落不會「鞋口」。
蜜椒薯仔牛柳粒
「百味」並不是一般茶餐廳的樣子,其食物質素甚至更勝於酒樓。和家人在銅鑼灣行完街,來這裡叫餸食飯實是不錯。
小菜
2021-12-05
$200 (Dinner)
小菜
百味
午飯時間,是時候又是覓食的好機會。天氣開始轉涼,當然要吃一些辣辣的🌶、暖胃食物!最近發現銅鑼灣有美味中菜,就決定品嚐一下😙。🥣蓮藕章魚湯先喝一碗蓮藕章魚湯,裡面有蓮藕、章魚、蘿蔔、相當足料和濃味,可以下下火。🐷🖐🏻山楂豬手 $50豬手炆得很淋,而且有種酸酸甜甜的感覺,很入味,作為前菜實在不錯。🐟酸菜鱸魚鍋(細)少辣 $160酸菜鱸魚鍋,上面有酸菜、芽菜、雲耳、薯粉、鱸魚等。第一啖吃下去很有川味,之後就有辣勁,幸好是少辣,所以是在可接受的程度。鱸魚超滑,而配襯薯粉一起吃份外惹味。🍆魚香茄子飯 $70 魚香茄子飯超惹味,茄子配上魚香簡直是無敵,而醬汁方面亦調得很開胃,少少辣勁撈飯吃確是一絕。🐓三杯雞煲 $140三杯雞煲遞上來已經超級熱辣辣,醬汁滲透雞肉內,雞肉也很滑,絕對是配飯吃的必選菜式。整體來說,近期天氣轉涼,所吃的菜式絕對是暖胃之選🙂!

🥣蓮藕章魚湯

🐷🖐🏻山楂豬手 $50

🐟酸菜鱸魚鍋(細)少辣 $160

🍆魚香茄子飯 $70

🐓三杯雞煲 $140

整體來說,近期天氣轉涼,所吃的菜式絕對是暖胃之選🙂!