知道係燒烤堂老闆有信心應該會好食🤣, 天氣凍可以暖吓😌希望快啲開返晚市大家可以食啦不過佢好似而家提早三點開門🥲✨羊腩火鍋🐑 💰268 (2人) / 💰488 (4人)💫評分: 8.8/10📝羊腩炆得好入味夠腍, 口感似牛腩, 配料有枝竹冬菇, 馬蹄竹荀爽口, 湯底夠濃打邊爐係唔錯, 仲有腐乳醬點😌✨雙牛拼🐄(牛舌&封門柳)💰128 💫評分: 8.7/10📝捧住一大盤過嚟嚇親🤣🤣🤣, 牛舌&封門柳好簿, 牛肉味濃郁, 配埋少少羊嘅味道幾夾🤍✨韮菜鴨血 💰58 💫評分: 7.5/10📝大排檔必食, 微辣🌶惹味✨即炸糖醋響鈴 💰38💫評分: 7.9/10📝好香脆💛✨即炸香口午餐肉 (半份) 💰20💫評分: 7.6/10📝邪惡, 同嗰名一樣係真香口🤩✨紅酒蕎頭糖心皮蛋💰28💫評分: 7.8/10📝酸酸甜甜幾開胃同流心✨Sapporo Premium Draft 生啤 💰48 (買1送1)💫評分: 8.7/10📝抵🥰好解渴😌𝕀 𝕒𝕞 𝕝𝕒𝕞𝕓 我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓(銅鑼灣🚇B出口行3分鐘就到)💫評分: 8.7/10💬一年四季都有羊腩煲, 可以encor
羊腩火鍋

✨羊腩火鍋🐑 💰268 (2人) / 💰488 (4人)
💫評分: 8.8/10
雙牛拼

✨雙牛拼🐄(牛舌&封門柳)💰128

✨韮菜鴨血 💰58
💫評分: 7.5/10
📝大排檔必食, 微辣🌶惹味

✨即炸糖醋響鈴 💰38
💫評分: 7.9/10
📝好香脆💛

✨即炸香口午餐肉 (半份) 💰20
💫評分: 7.6/10
📝邪惡, 同嗰名一樣係真香口🤩

✨紅酒蕎頭糖心皮蛋💰28
💫評分: 7.8/10
📝酸酸甜甜幾開胃同流心

📝抵🥰好解渴😌

𝕀 𝕒𝕞 𝕝𝕒𝕞𝕓 我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
(銅鑼灣🚇B出口行3分鐘就到)

💫評分: 8.7/10
💬一年四季都有羊腩煲, 可以encore, 環境唔大但食物有驚喜🤩💛
雙牛拼
2020-12-27 1311 views
一到冬天就一定要食羊腩煲😍見呢間新開就黎試一試佢😆本身係諗住夜晚食,但又禁左堂食,所以今次就中午黎食啦😆😆可能疫情關係佢變左開3:00,都可以打去book位既一去到就叫左個2人羊腩煲先,好快就上煲啦😍2人份量羊腩煲$268-湯底好燶👍🏻羊腩半肥瘦/瘦肉,有陣陣既羊so味,再點埋腐乳食,好好食枝竹都入左個湯底👏🏻冬菇都好入味👏🏻生菜$28-記住羊腩煲係唔包生菜所以點都要叫份,咁先係夠完美😍梅酒浸爽口珊瑚蚌$38-淥完就咁食都食到佢既酒味,佢地浸得好入味👍🏻2人雞盛$68-雞頸肉食落煙煙銀銀唔錯👏🏻雞心一般,雞腎還好,雞肝不好吃🙈封門柳330g $200- 記得唔好淥咁耐岩岩夠熟就可以食,食落好林身,牛肉味重,好好食韭菜鴨血$38- 本人覺得係豬紅唔似鴨血,但味道超好食佢地湯底好燶,韭菜超入味,連鴨血都好入味,呢個必叫整體食物算高質,份量就偏少,但價錢本人覺得合理唔貴,因為我地食唔多野所以份量細就岩哂我地細食既人
一去到就叫左個2人羊腩煲先,好快就上煲啦😍
枝竹都入左個湯底👏🏻冬菇都好入味👏🏻
羊腩煲

生菜

珊瑚蚌

封門柳

韭菜鴨血$38- 本人覺得係豬紅唔似鴨血,但味道超好食
佢地湯底好燶,韭菜超入味,連鴨血都好入味,呢個必叫

2020-12-27
$350 (Tea)
Celebration
Xmas's Eve
羊腩煲
生菜
封門柳
  • 韭菜鴨血
2020-12-13 1259 views
趁晚餐堂食限聚令前,再加上天氣凍凍整返個羊腩煲先見網上有人話佢係黃店,但編年史又無講🤔所以大家自己判斷啦羊腩火鍋(二人份量) $268好足料,除咗羊,仲有好多枝竹冬菇馬蹄枝竹吸晒啲湯入晒味,真係不得了食到停唔到,好就清晒羊都唔錯唔會太羶配埋兜腐乳醬食完啲羊羊,就可以加湯打邊爐啦原條牛舌芯 $128依個價錢 依個份量 依個味道食落好有口感難怪咁多人都嗌真係嚟到必點Prime美國牛小排 $130油花好重,食落又夠香另一碟好味嘅牛牛封門柳 $100依碟我就覺得正正常常,無乜驚艷我鐘意牛小排多啲鱔片 $98打邊爐好鐘意食薄切嘅鱔片依到嘅鱔片好正,好鮮好爽脆一個人可以食到大半碟仲有打邊爐常客:牛柏葉、鵝腸、響鈴😚牛柏葉$38即炸糖醋響鈴 $38雖然係可以即食但我都鐘意浸一浸湯,再點吓個糖醋汁,無得輸啊特色小食鹹蛋黃墨魚餅 $68外皮煎得香脆,入面就彈牙,再配埋鹹蛋黃好香好好食韭菜鴨血 $38辣蒜頭雞翼尖 $38兩款都幾好味雞翼尖就夠晒惹味青檸梳打 $38大大杯,夠多汽,飲落夠晒爽最衰垃圾令搞到等2個人食飯仲有好多款都未試到😢下次多啲人嚟食,share多啲嘢食應該仲正以後一季四季都可以食羊腩煲諗起
趁晚餐堂食限聚令前,再加上天氣凍凍
整返個羊腩煲先

見網上有人話佢係黃店,但編年史又無講🤔所以大家自己判斷啦

羊腩火鍋(二人份量) $268
好足料,除咗羊,仲有好多枝竹冬菇馬蹄
枝竹吸晒啲湯入晒味,真係不得了
食到停唔到,好就清晒
羊都唔錯
唔會太羶

配埋兜腐乳醬

食完啲羊羊,就可以加湯打邊爐啦

原條牛舌芯 $128
依個價錢 依個份量 依個味道
食落好有口感
難怪咁多人都嗌
真係嚟到必點

Prime美國牛小排 $130

油花好重,食落又夠香
另一碟好味嘅牛牛

封門柳 $100
依碟我就覺得正正常常,無乜驚艷
我鐘意牛小排多啲

鱔片 $98
打邊爐好鐘意食薄切嘅鱔片
依到嘅鱔片好正,好鮮好爽脆
一個人可以食到大半碟

仲有打邊爐常客:牛柏葉、鵝腸、響鈴😚
牛柏葉$38

即炸糖醋響鈴 $38
雖然係可以即食
但我都鐘意浸一浸湯,再點吓個糖醋汁,無得輸啊

特色小食

鹹蛋黃墨魚餅 $68
外皮煎得香脆,入面就彈牙,再配埋鹹蛋黃
好香好好食

韭菜鴨血 $38
辣蒜頭雞翼尖 $38
兩款都幾好味
雞翼尖就夠晒惹味
青檸梳打 $38

大大杯,夠多汽,飲落夠晒爽

最衰垃圾令搞到等2個人食飯
仲有好多款都未試到😢下次多啲人嚟食,share多啲嘢食
應該仲正
  • Prime美國牛小排
  • 鱔片
  • 辣蒜頭雞翼尖
2020-12-10 118 views
銅鑼灣最近係登龍街新開的羊腩煲 x 火鍋專門店 羊肉控必去!😍 🐑打邊爐食雞煲的餐廳有唔少 但專門食羊腩煲x火鍋的餐廳真的少之又少近排天氣開始凍 完全係食羊腩煲的好時機!👏🏻食完成個人都暖笠笠❤️.餐廳不算很大 但位置坐得很舒服 裝修光猛乾淨火爐材料份量很足 特別適合一班朋友聚會!🕺🏻餐廳另外亦有部分食材提供半份選擇 十分貼心.🔸招牌羊腩火鍋 (二人份) $268🔸二話不說 入座先點一個二人份的羊腩煲一上枱已經聞到超超超香 入面有枝竹/冬菇/馬蹄 很足料✨羊腩真係舊舊都肥瘦勻稱 煮到超軟腍 勁入味羊味濃而不羶 羊肉控必定喜歡👻.食完羊腩煲後就可以加雞湯打邊爐了加雞湯不用另加錢 超好!👉🏻以下的火鍋配料係hkfoodholic特別推介 千祈唔好錯過!.🔸封門柳(150g) $100🔸封門柳其實就係平時食開的牛腩牛味整體係比較重 顏色亦相對較深色入口很嫩滑 黎到不妨試下!🥩.🔸原條牛舌芯 $128🔸見到成板都係牛舌真心嚇親 $128有咁多塊牛舌真係抵到不得了!😱😱仲要係牛舌中最好食的部位- 牛舌芯 食落很爽口 超impressive一大板總共有35塊牛舌 真係必點!👍🏻.🔸鹹蛋黃墨魚餅 $6
近排天氣開始凍 完全係食羊腩煲的好時機!👏🏻
一上枱已經聞到超超超香 入面有枝竹/冬菇/馬蹄 很足料✨
羊腩真係舊舊都肥瘦勻稱 煮到超軟腍 勁入味
羊味濃而不羶 羊肉控必定喜歡👻
食完羊腩煲後就可以加雞湯打邊爐了
加雞湯不用另加錢 超好!

🔸封門柳(150g) $100🔸

一大板總共有35塊牛舌 真係必點!👍🏻

🔸鹹蛋黃墨魚餅 $68🔸
墨魚餅煎到外皮香口 外面再鋪上了一層鹹蛋黃🤩
十分邪惡呢 咬落仲食到少少墨魚粒粒添

P.S. 啤酒仲有買一送一 同朋友傾住計啤一啤真係超抵 抵讚!😎
2020-12-10 81 views
//入冬要食羊腩煲🍲//踏入秋冬,要注意保暖,同埋差唔多係時候要食返個羊腩煲補下啦🤤雞煲就食過,其實羊腩煲我都係第一次食😆·✨羊腩火鍋🐑(二人份)$268首先,叫個羊腩煲先,食完煲就可以加雞湯做火鍋,但我地食兩舊羊腩就已經開始碌牛食🙊🤣羊腩煲除咗羊腩,仲有腐竹、冬菇、馬蹄等配料😬羊腩份量都足夠,有啲係淨羊腩,有啲係連皮連骨,有啲大大舊就要煲耐啲先夠淋身啦!口感唔算特別羶,個人完全接受到,肉質好嫩滑,個汁加火煲煲佢更入味,腍到肉同軟骨好易分離個隻🤤·✨Prime美國牛小排🥩(330g)$260成板牛小排😲呢個牛小排幾厚切,肉質鮮嫩,食得出新鮮牛嘅味道,係羊腩煲淥牛肉會有羊肉汁同牛肉嘅味道🤣😆·✨封門柳🥩(330g)$200成板封門柳😲😲封門柳牛味更重,好濃嘅牛味,肉質又嫩🤤呢個係薄啲,個人認為仲好食😋·✨即炸糖醋響鈴 $38炸得非常鬆酥脆,同平時食開個隻有唔同,但就唔會有糖醋味·✨韭菜鴨血 $38鴨血本身口感彈牙,但個汁好鹹😂🙊·✨帆立貝 $88有三粒帆立貝,食得出鮮味😋,係價錢貴咗啲·✨廣島蠔🦪 $68有四粒,飽滿、新鮮、大粒😛·🌟羊腩煲質素唔錯,牛肉同海鮮都幾高質,我地預約六點半,檯
//入冬要食羊腩煲🍲//
✨羊腩火鍋🐑(二人份)$268
羊腩煲除咗羊腩,仲有腐竹、冬菇、馬蹄等配料😬
✨Prime美國牛小排🥩(330g)$260
✨封門柳🥩(330g)$200
✨即炸糖醋響鈴 $38
炸得非常鬆酥脆,同平時食開個隻有唔同,但就唔會有糖醋味
✨韭菜鴨血 $38
鴨血本身口感彈牙,但個汁好鹹😂🙊
✨帆立貝 $88
有三粒帆立貝,食得出鮮味😋,係價錢貴咗啲
✨廣島蠔🦪 $68
有四粒,飽滿、新鮮、大粒😛
🌟羊腩煲質素唔錯,牛肉同海鮮都幾高質,我地預約六點半,檯數不多大概十張到,好快就滿座同外面多人預約咗都要等等了,強烈建議一定要book位呀,walk in一定冇位😛
近排天氣開始轉涼,又心思思想食羊腩煲啦!見到近日有好多人推介依間食完羊腩煲之後可以打邊爐嘅餐廳,就想趁而家仲有得出外食飯嘅機會即刻去試吓!試過book左幾次,今次終於試到啦!一入餐廳感覺似食私房菜咁其實,可以話係全院滿座!一座落位就先點左個羊腩煲再睇menu😂打邊爐方面,我哋就叫咗一碟牛小排、一碟封門牛、一碟梅酒浸桂花蚌同埋浸珊瑚蚌,超期待!另外再叫埋帆立貝、虎蝦、鱔片同埋一啲菜😁😁實在一次過滿足哂我地對羊腩煲同時又可以食到好多海鮮嘅慾望🥰🥰🥰羊腩煲等咗一陣就熱辣辣滾着送過嚟我哋枱面,個煲真係好香!不過題外話,一入餐廳係完全唔會覺得一陣打邊爐嘅味道,應該唔洗怕自己食完一浸味道走返出去👍🏻我估計餐廳嘅抽風系統係做得幾好!羊腩煲入面嘅食材真係都精心炮製,唔止羊腩同冬菇炆得入味,連知足同馬蹄都炆得恰到好處 好野味!其實食食吓都心思思想加碗飯添😂因為佢同大排檔羊腩煲嘅風味真係不相伯仲!所以之後都加點左份生菜,因為本身真係想叫啲另類啲嘅菜,但係真係唔想浪費左呢個煲,啲汁真係好好味😋牛小排好滑嫩好容易咬,油花分布比較平均,係必點嘅打邊爐牛肉部位!封門牛相對就唔同感覺,肉味比較重,適合一啲鍾意牛肉油

封門牛相對就唔同感覺,肉味比較重,適合一啲鍾意牛肉油脂偏少既朋友。而相對牛小排嘅話,依款牛肉係比較罕有嘅,係值得一試!

海鮮方面,真係每碟都不失所望!意想唔到甘大隻!甘新鮮!首先講隻大蝦,佢真係同唐生菜差唔多長度甘大隻😂😂放喺個煲度滾之下嘅相比真係有啲誇張🤭肉質亦都係彈牙、新鮮嘅👍🏻

鱔片可以講係我最推介要點既👍🏻👍🏻👍🏻滾左一陣都唔會有梅左嘅感覺🤩咬落去似蒸鱔甘口感,肉質爽脆但唔會好似脆肉鯇甘太誇張彈牙,好有鱔味,真係估唔到咁新鮮!篙筍就唔洗多講,清新爽甜解膩😋

帆立貝真係好大隻,而且唔會落咗煲之後好誇張咁縮細👍🏻性價比高
至於桂花蚌同珊瑚蚌相比,雖然食唔出以梅酒浸過嘅特別之處,但係兩樣都係誠意之作,而桂花蚌一如既往係我比較鍾意膠膠地似魷魚嘅口感😋

除咗萵筍同唐生菜之外,淮山都非常唔錯👍🏻👍🏻鮮淮山身上嘅黏液就係最好既證明,見圖有真相🤩

值得一提,佢嘅椰青都好鮮甜👍🏻雖然忘記咗影相,但係在此 自己都想筆錄一下😂羊腩煲海鮮火鍋配泰國椰青,疫情之下都食左呢餐 難得好好滿足一番🥰
2020-12-04
呢排凍冰冰最想食羊腩煲, 得知銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓開了一間羊腩煲火鍋店叫我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店, 聽到個名已經好吸引, 放工約埋朋友一齊去試下。 大約七點半到達全場爆滿, 店內環境簡潔, 座位舒適。 先叫一個羊腩火鍋2人份量$268,然後點幾款自家特色小吃即炸糖醋響鈴$38、 紅酒蕎頭溏心皮蛋$28、 韭菜鴨血$38、 桂花蜜糖凍蕃茄$32、炸香口午餐肉半份$20,再點些火鍋配料封門柳 330g $200、 原條牛舌芯$128、 牛骨髓$68、 二人雞雜盛$68、 鵪鶉蛋半份$20、 蟹柳$48、 生菜$28、 萵筍$28、 虎蝦$58、 廣島蠔$68、 水鮮魷$48、鱔片$98, 飲品有椰青$38、 杯邊鹽檸檬梳打、 咸檸七$22。羊腩火鍋~ 有冬菇、馬蹄、支竹和羊腩,二人份量,真材實料都好多。羊腩煲湯底超濃郁,枝竹和冬菇非常入味,大大粒的馬蹄又爽又甜,羊肉軟腍,肉質嫩滑可口,仲有秘製腐乳醬, 暖笠笠又好味。冬天吃羊肉最補身,故被稱為冬令補品,深受人們歡迎。火鍋配料:封門柳~ 其實是牛橫隔膜外的一條肌肉,堪稱全隻牛最濃肉味的部位。果然肉味很濃郁, 口感又嫩又柔軟
我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店
,然後點幾款自家特色小吃
有椰青$38、 杯邊鹽檸檬梳打、 咸檸七$22。

火鍋配料:

,打邊爐首選,300g 仲要超級大盤, 食之前記得影番張打卡相。

原條牛舌芯~ 又來一大盤牛舌芯, 這個價錢真是非常抵吃 。牛舌芯只取牛舌的中心位置,入口爽滑, 牛味濃郁
, 好味到冇得頂。

牛骨髓~ 用牛骨髓打邊爐真係冇得輸, 原本已經營養價值豐富, 軟淋淋又滑溜的口感, 配上濃郁好味的火鍋湯底, 非常滋味。

二人雞雜盛~ 有雞芯、雞肝、雞腎和雞頸肉, 平時打邊爐好少有雞雜, 幾款囗感煙韌, 我最喜歡雞肝, 口感細嫩味道帶點甘香。

鵪鶉蛋~ 鵪鶉蛋半份有四粒,因為我很喜歡吃鵪鶉蛋, 見到有當然點啦!😆

廣島蠔~ 四隻肥美🤤、特別巨大、飽滿,肉質鮮甜嫩滑的廣島蠔,推介!👍🏻

水鮮魷~ 口感爽脆的水鮮魷, 新鮮好味。

鱔片~ 鱔片爽口冇腥味, 厚身有口感。

虎蝦~ 超大隻虎蝦, 新鮮又甜美。🥰

蟹柳~ 蟹柳味道鮮甜, 都是我打邊爐的必點菜式。😚

生菜~ 生菜配羊腩煲絕對是天衣無縫的
, 口感爽脆好味, 令人無法抗拒。

萵筍~ 萵筍爽口
, 喜歡口感清爽宜人。

自家特色小吃:

即炸糖醋響鈴~ 入口即化的響鈴,配上甜甜酸酸的醬汁, 超香口。

紅酒蕎頭溏心皮蛋~糖心皮蛋味道馥郁香濃,口感滑溜,配紅酒蕎頭, 帶點微甜清爽。

韭菜鴨血~鴨血煮得超入味, 帶有微辣, 口感滑滑的。

桂花蜜糖凍蕃茄~蕃茄新鮮甜美,加上桂花蜜糖更加香, 帶有點清香的味道

炸香口午餐肉~ 午餐肉已經夠邪惡
,炸餐肉就更加難以抗拒, 香口又好味, 送酒一流。

飲品:

椰青~ 打邊爐飲番個椰青,清清地, 又帶點甜美。

杯邊鹽檸檬梳打~ 非常解渴, 如果不喜歡飲甜的, 這杯是首選。

咸檸七~味道甜中帶咸,帶檸檬的清爽。

封門柳 330g

原條牛舌芯

虎蝦

鱔片

廣島蠔

紅酒蕎頭溏心皮蛋

今次畀我發現到間超正的羊腩火鍋專門店, 價錢相宜, 地點方便, 高質美食, 性價比超高, 以後一年四季都可以食羊腩煲了。
🉐🉐🉐💯

2020-12-07
$705 (Dinner)
封門柳 330g
原條牛舌芯
虎蝦
鱔片
廣島蠔
紅酒蕎頭溏心皮蛋
  • 封門柳330g
  • 自家特色小吃即炸糖醋響鈴$38、紅酒蕎頭溏心皮蛋$28、韭菜鴨血$38、桂花蜜糖凍蕃茄$32、炸香口午餐肉半份$20
2020-12-06 99 views
雞煲火鍋就食得多,羊腩煲火鍋都係第一次食🤩整體都好滿意,人均400-500蚊左右,算係少少豪食,間中一次半次都OK嘅😛.一開頭會先食羊腩煲,二人份量嘅羊腩煲就係$268。羊腩份量啱啱好,肉質軟腍,食落但有少少甜味,枝竹都好入味,整體都幾好食吖!雖然店員話可以一上枱就即食,但等個煲滾一陣先食食落好似會再腍啲再好食啲。每個人有一碟腐乳醬,記得點腐乳醬食吖😝.跟住就會加雞湯打邊爐🍲呢到嘅牛肉得兩款揀,就係美國牛小排同埋封門柳,兩款我哋都有叫,質素都唔錯呢!🤩美國牛小排就油花多啲,封門柳就肉味濃啲~牛舌都係皇牌之選,人多嘅話仲可以叫原條牛舌芯($138)我哋得兩個人,叫原條驚份量太多,所以就叫咗雙牛拼,即係封門柳拼牛舌。整體嚟講,呢到嘅牛肉都幾有質素!.而今餐令我驚喜嘅仲有鱔片,如果唔係太飽一定再叫多碟🤣食落肉質爽滑,我忍唔住一片接一片咁食😂另外都有叫蠔、響鈴、豬大腸、萵筍同埋餃子等等,都不過不失。響鈴有配一個糖醋汁,menu上甚至寫明係即食最好。我試咗即食同埋打邊爐食,我始終鍾意打邊爐食多啲呢😝.打邊爐當然要叫嘢飲,呢度嘢飲都係逐項收費。見到呢度有椰青($38/個)就忍唔住叫咗啦!當然係好f
雞煲火鍋就食得多,羊腩煲火鍋都係第一次食🤩

一開頭會先食羊腩煲,二人份量嘅羊腩煲就係$268。

每個人有一碟腐乳醬,記得點腐乳醬食吖😝

跟住就會加雞湯打邊爐🍲
美國牛小排就油花多啲,封門柳就肉味濃啲~

牛舌都係皇牌之選,人多嘅話仲可以叫原條牛舌芯($138)

整體嚟講,呢到嘅牛肉都幾有質素!

另外都有叫蠔、響鈴、豬大腸、萵筍同埋餃子等等,都不過不失。

打邊爐當然要叫嘢飲,呢度嘢飲都係逐項收費。
見到呢度有椰青($38/個)就忍唔住叫咗啦!當然係好fresh好好飲😝

最後真係食到捧住個肚走😂係幾滿足嘅😌😜
呢到座位唔多,建議想食嘅話要bk定位。
2020-12-04 525 views
左等右等終於等到天氣開始凍!又係時候食我最愛嘅羊腩煲啦!以前食羊腩煲成日都係大排檔或者街市嗰啲地方食,今年因為疫情關係,就決定搵間衛生環境好啲嘅餐廳食。呢間專食羊腩煲嘅餐廳位於銅鑼灣嘅覓食集中地登龍街,入門口已經聞到聞到陣陣嘅羊腩香氣,平日6點半黎到已經近乎滿座,想食嘅話建議提早book定位。羊腩火鍋:佢哋嘅羊腩火鍋,有分二人同四人份,羊腩無羶味,且軟腍中不失彈勁,湯底腐乳味濃稠,而配料則該有嘅都有齊(有冬菇、馬蹄、炸支竹、筍片等等),整體味道調配得恰到好處,高質,難怪多人食。食完羊腩煲之後就可以加雞湯打邊爐,B仔同朋友就叫咗梅酒浸鮮甜桂花蚌、梅酒浸爽口珊瑚蚌、帆立貝、虎蝦🦐、廣島蠔 、鱔片🐟、即炸糖醋響鈴、蟹柳、日本雞腎、Prime 美國牛小排 150g 同桂花蜜糖鮮蕃茄🍅。當中尤其推薦酒味香濃又爽口鮮甜嘅桂花蚌、大隻又夠彈牙嘅虎蝦、魚脂豐腴嘅鱔片、酥脆且入口即化嘅響鈴同解膩清香嘅桂花蜜糖鮮蕃茄!而飲品方面,杯裝梅酒同椰青都係我嘅心水之選,前者梅香陣陣,後者清甜又清熱,兩款同羊腩煲都非常之夾

羊腩火鍋

天氣涼左,離不開個鍋(藉口😂)我地揀左呢間新店「我是羔羊」試下個羊腩煲🐐先嗌左個二人份量嘅羊腩煲,追加埋入味配料三寶!冬菇、馬蹄、枝竹~ 全部都係預先炆左幾個鐘頭,所以非常軟淋同入味☺️而羊腩沒有腥羶味另外,啲調味配料八款隨便用,我就鍾意蒜茸、蔥花、芫茜,我唔客氣啦😄餐廳都自行調配左腐乳醬比我哋配羊腩,加強左成個味道湯底本身好濃郁,之後打邊爐時,加左幾次清湯仍然濃厚都唔會變淡,配料有好多好多款,我地揀左呢幾樣🤗好大碟 雙牛併:牛舌併封門柳封門柳真係很重牛味,有種後勁!可惜牛舌就唔岩我地口味Prime 美國牛小排 (150g) 必點!視線可見均勻分部呀啲油花,食落口口感軟嫩~食左啲蔬菜🥬平衡下:生菜同淮生,兩款都好新鮮梅酒浸鮮甜桂花蚌我係第一次食架,好爽口同新鮮,可以試下芋泥酥餅可以單點或夾羊腩食,甜甜地幾好味個椰青好大同鮮甜,椰肉厚同白,都新鮮架,鍾意嘆啤酒既有買一送一優惠添呀整體真材實料選擇又多,服務員好忙但態度好好,環境闊落既,值得再黎多次呀

好大碟 雙牛併:牛舌併封門柳
封門柳真係很重牛味,有種後勁!可惜牛舌就唔岩我地口味

Prime 美國牛小排 (150g)
必點!視線可見均勻分部呀啲油花,食落口口感軟嫩~

食左啲蔬菜🥬平衡下:生菜同淮生,兩款都好新鮮
梅酒浸鮮甜桂花蚌
我係第一次食架,好爽口同新鮮,可以試下

芋泥酥餅
可以單點或夾羊腩食,甜甜地幾好味

• 桂花蚌
  • 芋泥酥餅
  • 封門柳
  • 牛小排
  • 淮山
  • 椰青
2020-12-01 115 views
秋風一起就會想食羊腩煲今次就嚟試吓銅鑼灣嘅哩間人氣店我哋食緊期間不停有人嚟買外賣羊腩煲堂食booking都好full 見佢咁受歡迎就知係正嘢🔸羊腩煲(2人份)($268)雖然係2人份,但都有好多件羊腩,而且炆得非常入味又鬆軟,擺入口輕輕一梅,肉同骨就會分離,點腐乳醬食超正。煲中配還有馬蹄、冬菇、腐竹,全部都入哂味好夠火候。🔸頂級prime牛小排330g ($260)一大盤切好嘅牛肉,色澤好靚,見到都心動,肉質鬆軟滑溜,入口即溶🔸封門柳330g ($200)牛肉味好濃,肉質較彈牙,口感一流!牛魔王最愛!🔸梅酒浸鮮桂花蚌($48)🔸梅酒浸爽口珊瑚蚌($38)🔸帆立貝($88)🔸虎蝦($58)🔸廣島蠔($68)🔸鱔片($98)海鮮非常之新鮮爽甜,帆立貝、虎蝦、廣島蠔都勁肥美,鱔片好爽脆,全部都好好食😋🔸日本雞心、日本雞肝(各$48)係比較少見嘅打邊爐菜色,雞心幾大粒,食落彈牙煙銀,送酒唔錯。🔸西班牙豬肉片($48)肥瘦分明嘅五花肉,油脂味濃,瘦嘅部分幾鬆軟。🔸紅油蕎頭糖心皮蛋($28)🔸桂花蜜糖凍番茄($32)🔸韭菜鴨血($38)哩3款小食都超級推介!糖心皮蛋勁creamy,配埋紅酒蕎頭食好

秋風一起就會想食羊腩煲
今次就嚟試吓銅鑼灣嘅哩間人氣店
我哋食緊期間不停有人嚟買外賣羊腩煲
堂食booking都好full
見佢咁受歡迎就知係正嘢

🔸羊腩煲(2人份)($268)

🔸頂級prime牛小排330g ($260)

🔸封門柳330g ($200)
牛肉味好濃,肉質較彈牙,口感一流!牛魔王最愛!

🔸梅酒浸鮮桂花蚌($48)
🔸梅酒浸爽口珊瑚蚌($38)
🔸帆立貝($88)
🔸虎蝦($58)
🔸廣島蠔($68)
🔸鱔片($98)

🔸日本雞心、日本雞肝(各$48)

🔸西班牙豬肉片($48)
肥瘦分明嘅五花肉,油脂味濃,瘦嘅部分幾鬆軟。

🔸紅油蕎頭糖心皮蛋($28)
🔸桂花蜜糖凍番茄($32)
🔸韭菜鴨血($38)
哩3款小食都超級推介!糖心皮蛋勁creamy,配埋紅酒蕎頭食好夾好清新!桂花蜜糖好香,番茄新鮮肥厚,好味!鴨血煮得超入味,而且好滑。👍🏻

🔸即炸糖醋響鈴($38)
比平時食到嘅厚身少少,食落更脆,帶點煙韌。
2020-12-01 85 views
我 是 羔 羊𓏲𓏱𓏭𓏭銅鑼灣登龍街有新餐廳 (✿︎´ ꒳ ` )♡︎而家天氣轉涼 開始想食熱辣辣嘅羊腩煲同埋火鍋呢間食完羊腩煲加雞湯打邊爐 一次過滿足兩個願望~ 雖然係二人份量但係羊腩量好多 質素都唔錯 皮好爽彈 肉煮到軟唸入味 仲有冬菇腐竹馬蹄呢啲最夾嘅配菜枱枱都嗌嘅牛肉盤好吸引試咗個封門柳加牛舌 真係超大碟!湯底好濃 牛肉索晒味 醬都可以唔洗點嘢飲方面 有唔少酒水選擇 大大杯梅酒梳打配火鍋勁爽仲要唔收汁醬錢幾抵讚 (而家啲鋪頭醬料費真係越收越貴)𓏲𓏱𓏭𓏭羊腩火鍋(二人)$268雙牛拼 $188䈑荀 $28二人雞雜盛 $68梅酒梳打 $48
我 是 羔 羊
𓏲𓏱𓏭𓏭
銅鑼灣登龍街有新餐廳 (✿︎´ ꒳ ` )♡︎
而家天氣轉涼 開始想食熱辣辣嘅羊腩煲同埋火鍋
呢間食完羊腩煲加雞湯打邊爐 一次過滿足兩個願望~
枱枱都嗌嘅牛肉盤好吸引
試咗個封門柳加牛舌 真係超大碟!
湯底好濃 牛肉索晒味 醬都可以唔洗點
嘢飲方面 有唔少酒水選擇 大大杯梅酒梳打配火鍋勁爽
仲要唔收汁醬錢幾抵讚 (而家啲鋪頭醬料費真係越收越貴)
𓏲𓏱𓏭𓏭
羊腩火鍋(二人)$268
雙牛拼 $188
䈑荀 $28
二人雞雜盛 $68
梅酒梳打 $48
2020-11-27 418 views
而家就嚟到12月個天氣起碼都已經涼返好多,呢個時候食都要食得挑剔少少,起碼叫做就算未係真正到好凍嘅天氣但都開始要調理下身體,一諗起冬天應該係個腦度即刻彈出咗枝竹羊腩煲呢一個食物🤣🤣的確諗完嗰一刻真係有少少衝動所以就要搵一間好味嘅舖頭幫襯下。最近喺 社交平台都已經見到呢一間我是羔 羊腩餐廳有一個熱潮,都有唔少人慕名去專程試吓, 佢位於登龍街永光商業中心,無論交通同埋地址都非常之方便同埋好快就到到!✅✅✅環境夠晒優美燈光亦都柔暗,伴隨以來嘅就係一陣又一陣嘅羊腩味。呢一種感覺真係非常之少有,同大排檔果一隻唔可以相提並論。除咗羊腩之外呢一度仲有好多火鍋配料都非常之有水準,所以我都要不斷咁推介俾大家。不過都要講吓個主角羊腩,雖然口感好似牛腩咁樣,但反而係個根位嗰度會多咗少少彈性,就唔同牛腩嘅根位係好硬同埋好似食緊橡膠咁樣,再加上呢一間專門就係食羊腩咁所以無論味道同埋口口都係可以比牛腩再軟身少少👍🏼👍🏼👍🏼呢一點真係要讚一讚,重點係配合知足一齊食當然先至會發揮到多重嘅味道然之後我會推介嘅就係呢一度封門柳,大約都係我哋所認識嘅牛腩不過位置上會有少少唔同,因為牛牛主張嘅就係啖啖肉但係封門樓會貼近少少其

然之後我會推介嘅就係呢一度封門柳,大約都係我哋所認識嘅牛腩不過位置上會有少少唔同,因為牛牛主張嘅就係啖啖肉但係封門樓會貼近少少其他嘅部位所以都係會有少少雪花嘅形狀,某程度上講都真係高級嘅牛柳🤣🤣 雖然係薄切但係好快就煮得熟,而且唔一定要全熟㗎其實少少粉紅先係最好味嘅食法,配合預先比大家選擇嘅醬料當中我會推介沙嗲醬同埋炸蒜蓉一齊包住嚟食先感覺到滋味😍😍 雖然本身就咁食嘅話都真係幾似雪花牛肉嘅味道👍🏼👍🏼但三五知己一齊食一半都已經大大盤絕對夠滿足大家想食肉嘅慾望😏

另外我都會推介薄切牛舌👅俾大家, 牛舌通常煮法都係鹽燒。 但其實放落好滋補嘅羊腩煲入面煮都有另一番嘅味道,另外亦都係因為薄切所以亦都唔好煮得太耐如果唔係就真係會太韌!!煮完之後配合左羊腩剩低嘅精華所以無論質感同埋味道都包含咗羊嘅天然調味料,比起鹽燒多出一份爽滑感😚

另外仲有好多海鮮亦都可以推介包括超級大隻嘅老虎蝦另外仲有唔同嘅淌淚例如珊瑚蚌同埋貴妃蚌,基本上都係應有盡有所以我唔係鍾意食海鮮定係鍾意食肉嘅人總有一樣唔會滿足到你❤️❤️

飲品嘅選擇都唔係好少㗎,成班人一齊打個高級羊腩煲嘅邊爐可以選擇啤啤佢,怕熱氣嘅話亦都有成果嘅椰青可以揀,再想解渴啲嘅話呢一度會有幾款梳打亦都可以推,重點係雖然唔係甜但係想突然有一個清新refresh嘅感覺就真係冇得錯過,又成日接觸到嘅青檸梳打去到青檸菠蘿梳打兩款都比到你純天然真正嘅梳打(就唔係青檸溝七喜呢一啲甜嘅汽水)

整體而言到咗冬天呢一啲季節真係除咗打邊爐之外亦都要多一個選擇就係打邊爐再配合羊腩煲,食完就真係一身亂亦都會遲啲會出現嘅寒流打好保暖嘅根底😏😏

2020-11-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 羊腩煲
  • 封門柳
  • 牛舌
  • 青檸梳打
2020-11-25 113 views
天氣開始涼涼地🍂,係進補既最佳時機😇講到補身,第一時間諗起羊🐏腩煲🥘發現銅鑼灣最近🆕新開羊腩火鍋專門店「我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店」!身為養生小資女嘅我當然要去潮聖暖下身🤗🔥羊腩火鍋 (2人份)果然係出名羊腩煲💯真心讚羊肉好優質,肉同脂肪比例適中,比坊間其他羊腩煲嫩滑,味道好香濃入味!啖啖肉既羊腩配以枝竹馬蹄、冬菇,冬筍,口感豐富。最驚喜嘅係以為咁嘅價錢💰應該得好少羊腩,點知份量超多👍👍真係好抵食🔥雙牛拼 (牛舌&封門柳)嘩,好大盤呀🤩牛舌厚薄適中,爽口且味道濃郁!封門柳為牛橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,好罕有!柔嫩既肉質,夠juicy,中意濃郁風味既必點👍🔥滋補韭菜鴨血🦆好少餐廳有鴨血食,必點呀! 新鮮鴨血嫩滑爽口,同韭菜搭配好清爽,惹味👍👍🔥廣島蠔 一碟有四隻。夠曬大隻、 肥美、飽滿,甘香可口🔥虎蝦大大隻,鮮甜爽口彈牙🔥帆立貝好厚肉,肉質紮實飽滿富,味道鮮甜🔥爽脆白鱔片一碟有七大塊,爽脆彈牙,有夠嚼勁🔥西班牙黑毛豬腩片內質肥美,口感柔嫩,肉汁香甜四溢,比一般食開嘅豬肉味濃郁有咗呢間羊腩煲專門店,以後一年四季都可以食到喇,唔使等到冬天😍😍而且裝修雅治,地方寬塘,啱岩曬中意食羊🐏&打邊

🔥羊腩火鍋 (2人份)

啖啖肉既羊腩配以枝竹
馬蹄、冬菇,冬筍,口感豐富。

🔥雙牛拼 (牛舌&封門柳
嘩,好大盤呀🤩牛舌厚薄適中,爽口且味道濃郁!

🔥滋補韭菜鴨血🦆

好少餐廳有鴨血食,必點呀!
新鮮鴨血嫩滑爽口,同韭菜搭配好清爽,惹味👍👍

🔥廣島蠔
一碟有四隻。夠曬大隻、 肥美、飽滿,甘香可口

🔥虎蝦
大大隻,鮮甜爽口彈牙

🔥帆立貝
好厚肉,肉質紮實飽滿富,味道鮮甜

🔥爽脆白鱔片
一碟有七大塊,爽脆彈牙,有夠嚼勁

🔥西班牙黑毛豬腩片
內質肥美,口感柔嫩,肉汁香甜四溢,比一般食開嘅豬肉味濃郁

有咗呢間羊腩煲專門店,以後一年四季都可以食到喇,唔使等到冬天😍😍而且裝修雅治,地方寬塘,啱岩曬中意食羊🐏&打邊爐嘅朋友仔

📍地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓 (近銅鑼灣港鐵站B出口)

• 羊腩煲
早排見到IG有唔少人推介呢間位於登龍街樓上新開既羊腩火鍋專門店💛最近天氣開始凍最啱打邊爐,所以決定同朋友嚟試吓🍲講到餐廳嘅最大特色除咗有足料羊腩煲之外,最吸引最啱打卡既一定係超大盤嘅牛肉,仲有唔同價位選擇,整體質素唔錯值得一試😊_🍲羊腩火鍋(二人份量) $268平時食羊腩煲最怕羊肉嗰陣羶味,估唔到呢個羊腩煲味道非常入味羊肉完全唔羶👍🏻配埋枝竹同冬菇等配料吸晒精華😆小編建議可以自己叫啲菜類吸湯💜_🥩肉類方面我哋就試咗兩款牛肉頂級Prime牛小排(330g) $260封門柳 $200上抬嘅時候見到份量小編都嚇咗一跳,不過對於鍾意食牛嘅朋友仔份量係正常🤣牛肉肉質嫩滑 食落去幾有牛肉味😙_除咗平時喺其他餐廳都常見嘅火鍋配料之外,呢度亦都有啲特色嘅小食同火鍋配料選擇☺️🥠即炸糖醋響鈴 $58超級大條外皮好香脆,放入羊腩煲湯底一齊煮非常吸味_🥚紅酒蕎頭糖心皮蛋 $20呢個小編特別推薦,食落去酸酸甜甜好開胃,平時鍾意食皮蛋嘅朋友一定要叫嚟試吓😊_打邊爐點可以唔叫飲品啊,餐廳做緊生啤買一送一,另外仲有其他酒類飲品同非酒精特色飲品,嚟到都可以叫嚟試吓🍻_配料價錢參考:鹹蛋黃墨魚餅 $68日本雞腎 $58梅
🍲羊腩火鍋(二人份量) $268

🥩肉類方面我哋就試咗兩款牛肉
頂級Prime牛小排(330g) $260
封門柳 $200

🥠即炸糖醋響鈴 $58
超級大條外皮好香脆,放入羊腩煲湯底一齊煮非常吸味

🥚紅酒蕎頭糖心皮蛋 $20

配料價錢參考: