2015-04-28 1722 views
Gd restaurant!!! Gd for gathering!!!!Handsome & very nice Man introduced us many things n food of Turkey ~ and good experience like in real Istanbul~
2015-04-28
$150 (Last Night Supper)
期待已久的Turkey Coffee
Coffee n Dessert
煲咖啡啦😙煲咖啡啦~
  • 土耳其開心千層酥
  • 土耳其軟糖
  • 土耳其咖啡
2015-04-26 1401 views
訂位時店方問我地有冇咩唔食、想食d乜,再按budget 為我地設計菜單,呢個服務幾有趣,唔洗煩。先唻系土耳其沙律,跟住有Mersin chicken,(店主的家鄉菜)即系燒雞釀飯,雞好 juicy香口,飯由多種香料泡制,味道好夾。另一個系Dolma 彩椒釀飯,原只黃椒入面裝滿甜甜酸酸辣辣的飯,好好味!芝士茄子乳酪薯條,ok嘅,但冇其他菜色咁特別。最後有個雪花牛肉串燒,土耳其燒肉一向出名,佢都冇令我失望,甘香鬆軟,一口一件  甜品系土耳其甜品set,超鐘意d 銀(定銅定系乜金屬?)盤!好靚好精緻!有土耳其軟糖、土耳其開心果酥同牛油果雪糕,我最鐘意開心果酥!偏甜,但系清甜的蜜糖加開心果的香口,所以唔會漏。牛油果雪糕系女自家制的,食唔食到要睇你彩數。好戲在最最最後,土耳其咖啡!店主會系你面前煮咖啡,只放糖不加奶,土耳其咖啡好細杯好濃郁,因為會連咖啡粉一齊飲,質地厚厚的同平時飲的好唔同!小店好有異國風情味道,親切不拘小節,跟店主土耳其男風格一致。佢地仲推擴緊個手機app,下載分享即有折扣,好有小心思。

Dolma 及 Mersin chicken
土耳其甜品set
2015-04-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Dolma 及 Mersin chicken
土耳其甜品set
  • 土耳其軟糖
  • Mersin Chicken
  • 土耳其開心果酥
  • Dolma
2015-03-05 1731 views
記得好耐之前係電視睇過"我要做老闆", 印象都幾深刻, 係一個女人嫁左俾士耳其人, 佢地兩公婆想開一間餐廳整士耳其菜俾香港人食, 所以上去籌集資金, 仲記得當晚既嘉賓都對士耳其既糖果大讚好味, 就係上星期六, 朋友們經開旺角, 就提議上去買佢地D糖食下, 我呢D敢於嘗試既人, 當然是一口答應啦!上去到門口, 原來老闆仲執緊個地方, 門外張貼有不少他們的報道, 當中也有電視上那一宗呢內面是矮身SOFA座, 大概可以容納10個人左右, 士耳其老闆就把士耳其有名的小食"士耳其開心果千層酥餅"推介俾我地, 這個我睇個樣點睇都似係咸食, 結果出乎意料係甜食, 仲幾好味, 除左外面香脆之外, 中間有一層綠綠地既, 原來就係開心果碎, 小小的一口酥餅, 在口裡慢慢感受, 一點也不覺得油膩喔! 正~還有士耳其的糖果, 就是我在電視中看到的, 色彩繽紛, 每隻色代表一個味道, 多數是水果味, 我嘗了黃色的, 是檸檬味, 是煙煙勒勒, 比想像之中冇咁甜, 皆因佢地既糖用左代糖, 食落會比較健康一點同款仲有NUTS款, 只是添加了果仁在內, 視乎個人喜歡NUTS與否啦原來食糖配Turkish Coffee都
原來食糖配Turkish Coffee都係個唔錯既選擇, 呢個coffee會偏濃味一點, 帶苦澀, 有渣.....吃一口糖再飲一口咖啡, 一甜一苦會有平衡作用, 兩者好似兄弟一樣, 飲到底有咖啡渣, 朋友仔更提議可以來一個咖啡占卜, 多麼有趣呢
最好是一個rice pudding, 是奶味很濃的米布甸, 唔鐘意奶既朋友就盡量唔好啦, 叫得做米布甸, 入面真係有一粒粒米既, 本身唔抗拒奶類食品, 布甸都幾滑, 感覺有別於一般平時食既布甸架!
走個時, 見到架上有其他款式既士耳其糖, 如果想試左先買, 都可以同老闆講聲 (男老闆只說英文的~), 試左先買都ok, 感覺都幾nice
同埋佢地10/F仲有舖頭係cat cafe, 有兩隻貓咪座陣, 愛貓之人如到10/F用餐, 一定會更開心呢~
Other Info. : 10/F人流比較多, 想食的話, 建議致電book位先
2015-02-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 士耳其開心果千層酥餅
1K
2015-03-05 1560 views
最近新識了一班志同道同的飲食男女(主要是女XD)今日就約了一起上mk"伊斯坦堡"食糖~話說型型式式的甜品都食過了,東歐甜食真的第一次呢~門口貼滿老闆跟明星的合照,還滿可愛的, 成班女人不停起哄嚷著要拍照喔牆上的心心則貼上了無數客人的窩心點滴,從一大班fd, 到小孩, 一家人都有~既浪漫又溫馨黏性很高的糖果,澱粉質和砂糖所造成的甜品,還在外面加上糖霜,男生來說, 吃一兩顆味蕾已經很滿足了有果仁的版本,還是較甜不過有點咬口,比較易入口吧~arabika 咖啡粉比一般南美咖啡粉味淡很多,嗅起來像未炒的咖啡粉一樣,如果閣下想試試咖啡但又不喜歡有焦香的,這種是還不錯的開心果千層酥表層有點咬口但不夠爽脆,但表皮比較油膩,開心果蓉跟表皮一樣,甜度同樣偏高另外還有一些可帶走的糖果,個人覺得NUTS的版本還可以買一些送給朋友~另外聽說咸品比較吸引,不過由於吃了午餐才來所以沒有叫,下次來其實也可以試試咸品喔~
最近新識了一班志同道同的飲食男女(主要是女XD)

今日就約了一起上mk"伊斯坦堡"食糖~

話說型型式式的甜品都食過了,

東歐甜食真的第一次呢~
門口貼滿老闆跟明星的合照,

還滿可愛的,

成班女人不停起哄嚷著要拍照喔
牆上的心心則貼上了無數客人的窩心點滴,

從一大班fd, 到小孩, 一家人都有~

既浪漫又溫馨
黏性很高的糖果,

澱粉質和砂糖所造成的甜品,

還在外面加上糖霜,

男生來說, 吃一兩顆味蕾已經很滿足了
有果仁的版本,

還是較甜不過有點咬口,

比較易入口吧~
arabika 咖啡粉比一般南美咖啡粉味淡很多,

嗅起來像未炒的咖啡粉一樣,

如果閣下想試試咖啡但又不喜歡有焦香的,

這種是還不錯的
開心果千層酥表層有點咬口但不夠爽脆,

但表皮比較油膩,

開心果蓉跟表皮一樣,

甜度同樣偏高
另外還有一些可帶走的糖果,

個人覺得NUTS的版本還可以買一些送給朋友~

另外聽說咸品比較吸引,

不過由於吃了午餐才來所以沒有叫,

下次來其實也可以試試咸品喔~
Other Info. : 成班女在10/F圍著2隻可愛貓咪吱吱喳喳, 貓地明明要訓覺, 又要抄番醒人地係度玩, 玩夠了又在8呢樣講果樣, 成個10/F好似變左酒樓咁XD
2015-03-02 1265 views
 星期六放工後約了朋友仔去旺角樓上鋪試土耳其咖啡及軟糖。去到門口等了一陣,因為老闆剛到,他是一位靚仔的土耳其男士,仲識聽小小廣東話。因為地方細少,所有佢要整理一下地方才給我地入去裡面坐。我地入到裡面見到茶几枱,沙發毛毯,餐具及裝飾都好有土耳其特色。我地點了些軟糖,酥餅及咖啡,慢慢聊天。土耳其開心果千層酥~~香脆的千層酥,裡面包了一些綠色的開心果碎粒粒,不會太油膩,有好香的開心果味。配上土耳其兜及鐵盆,好靚。另一兜是土耳其軟糖~~是一粒粒小正方形,老闆說有好多味道的,我食了紅色的玫瑰和黃色的檸檬,有淡淡的味道,外面有些糖粉避免糖黏糖,但比較甜。老闆說配土耳其咖啡剛剛好。因為咖啡是不會加糖的,一口咖啡,一口軟糖。老闆在我地面前煮咖啡,佢用一個好靚不銹鋼鍋,將咖啡粉及水放在鍋裡慢慢煮,把煮好的咖啡放入好有土耳其特色的杯中。咖啡無EXPRESSO 咁苦,聞到有好香的咖啡味,飲落有少少咖啡粉渣。我的一位朋友同我講土耳其咖啡的渣,可以用來占卜的,但我地無問到老闆。如果有興趣去試土耳其糖的人,記得問老闆啦。米布丁~~老闆介紹了我地食米布丁,我食了少少。因為我唔鍾意食有牛奶的食物,但好有牛奶味道,香滑

星期六放工後約了朋友仔去旺角樓上鋪試土耳其咖啡及軟糖。
因為地方細少,所有佢要整理一下地方才給我地入去裡面坐。
我地點了些軟糖,酥餅及咖啡,慢慢聊天。
米布丁~~老闆介紹了我地食米布丁,我食了少少。因為我唔鍾意食有牛奶的食物,但好有牛奶味道,香滑及裡面有米粒粒的。鍾意食牛奶或布丁的人一定喜歡這款美食的。

我地多了一個聊天的好地方。

2015-03-01 923 views
如果有睇電影 《獅子·女巫·魔衣櫥》,電影中的二弟因一盒土耳其糖,就背叛了自己的兄弟姊妹,這令我一直想試這軟糖的魔力。比我認知的糖果有更多款,是空運來,而店主是士耳其人哦。朋友介紹雨來到吃正宗士耳其甜品及咖啡。店子小小 ,只夠容納10人期待的軟糖出場, 五顏六色每款味道不同, 甜味略高,,白色是糖粉,有d黏牙似我地食開的夾軟糖,但質地軟身些。再叫了杯米飯奶布丁, 奶味重仲有陣香料味,不太能形容那是什麼香草了,有一粒粒碎米, 而表面凝固了層層衣好甜,細細杯當嚐個味。個碟同匙羹由其耳士打來,超美的圖案同花紋,好想買回家! 聽店主說有無良食客會偷走匙羹呢朋友就吃了咖啡,不過我沒order,因來前吃了lunch
比我認知的糖果有更多款,是空運來,而店主是士耳其人哦。

朋友介紹雨來到吃正宗士耳其甜品及咖啡。
店子小小 ,只夠容納10人
朋友就吃了咖啡,不過我沒order,因來前吃了lunch
2015-03-01 1903 views
對上一次食到土耳其甜點,大概是中學時候教英文的Ms Mak特意訂來送給我們的。那是一小片正正方方,上面佈滿開心果碎,再灑上玫瑰花瓣添香的小甜點。老實說,對於中東地區的甜品,我蠻有興趣。先前到中環Souvla吃過的Baklava及其他甜點讓我停不了口「  旺角,土耳其,想到的只有開業數年既我愛伊斯坦堡。經過行人專用區一帶,不時會見到佢地既易拉架,另外都收過傳單。除了色彩繽紛,賣相十分吸引的各式軟糖之外,當然不能漏數其私房菜。只係聽講次次淨會招待十幾個客,難訂位又驚佢好貴。加上好多朋友聽到都話冇興趣,搞到好似被逼去咁,所以最後都係無疾而終。今次友人提議去吃土耳其菜,我當然舉腳贊成!  一開門,咦?同上網睇個門面完全唔同既?店內佈置比較家常,沒有富有中東特色的琉璃餐桌,更有兩隻大貓懶洋洋地歇息中。上網查查,原來我地去既係10樓既貓衣櫃。  「喂!你玩野?我唔想掂到動物囉!」「……」  閱畢此店唯一的評文,霖迪寫的,知道係同樓上13樓係姊妹店。唔使多講,即刻問店方可唔可以俾我地上去食,因為真係親親動物呢項活動負興趣。可能見我黑哂面?好彩話可以開下俾我地(好孩子不要學)。咁都好啲……此地我不久留
  旺角土耳其,想到的只有開業數年既我愛伊斯坦堡。經過行人專用區一帶,不時會見到佢地既易拉架,另外都收過傳單。除了色彩繽紛,賣相十分吸引的各式軟糖之外,當然不能漏數其私房菜。只係聽講次次淨會招待十幾個客,難訂位又驚佢好貴。加上好多朋友聽到都話冇興趣,搞到好似被逼去咁,所以最後都係無疾而終。今次友人提議去吃土耳其菜,我當然舉腳贊成!

一開門,咦?同上網睇個門面完全唔同既?店內佈置比較家常,沒有富有中東特色的琉璃餐桌,更有兩隻大貓懶洋洋地歇息中。上網查查,原來我地去既係10樓貓衣櫃。

「喂!你玩野?我唔想掂到動物囉!」「……」
  閱畢此店唯一的評文,霖迪寫的,知道係同樓上13樓姊妹店。唔使多講,即刻問店方可唔可以俾我地上去食,因為真係親親動物呢項活動負興趣。可能見我黑哂面?好彩話可以開下俾我地(好孩子不要學)。咁都好啲……此地我不久留了……
  土耳其軟糖其實是將澱粉加糖製成,有時會加入果仁、玫瑰水或果汁添味。最常見既果汁味就係香橙、檸檬及紅石榴,果仁就有開心果、榛子及核桃。呢度既軟糖係少甜的,配合番本地人口味。因為當地原版係甜到好似成包糖咁食,唔係個個外地人都接受到。軟糖除左堂食,當然可以外帶賣走,價錢依種類而定,送禮也合用。
土耳其軟糖(果仁)
土耳其軟糖(果仁) $58

軟糖分普通及果仁版本。因為個人比較喜歡果仁,那就先說這邊吧!
原味果仁軟糖
  原味不太特別,因為冇特別調過味。食起黎好似麻糬,香軟稔身,充滿彈性且帶嚼勁。重點是黏糯,卻又唔係完全痴牙漿口既感覺。加上果仁坐陣,也就沒那麼甜膩。
紅石榴果仁軟糖
  紅石榴果仁軟糖沒有太重石榴酸味,只有極淡薄的清甜。主要甜味都來自表面用作防黏的糖粉,有點蓋味了。建議食之前抖一抖軟糖,灑減少許糖粉更易吃出真味。裏頭夾著果仁碎,微脆,果仁香反勝果香。
開心果果仁軟糖
  開心果味不論是賣相、味道或是質感,均是最合我心意的。滿滿的開心果碎下得夠大方,不是一大顆軟糖卻只有不足指甲大小的孤寒版。入口一嚼就已經是滿口果仁香氣,甜味沒有搶過。而且原本黏身的軟糖在此是少了黏感,多加了果仁微吸濕氣後的咬口。
土耳其咖啡
土耳其咖啡 $45

吃罷果仁軟糖,論甜度我是沒問題的,輕鬆應付。只是也想要些飲品清清味蕾,順順喉嚨。飲到咖啡既話,我又點會唔整番杯呢?

只見店主拿出一包咖啡粉,上面寫著Türk kahvesi Turkish Coffee。將咖啡粉徐徐倒進一個小銅壺之中,加水這件事不用多提吧。咖啡壺置於氣爐上,邊煮邊用匙攬拌。煮好後倒進一小杯內,奉桌。

份量真的不多,就如平日Espresso shot。咖啡香氣算是清雅,不會過份濃烈,入口只帶苦,不澀不嗆不酸,略帶稠身。輕輕呷一口,再吃軟糖,中和其甜味,長食長有。

基本上能喝的只有一半多些少,飲到最尾,就是一大堆的咖啡粉渣。根據當地文化,咖啡渣是可以用作占卜的。只需將咖啡渣倒出,放涼後觀察其形。不過今次我地就冇玩到呢樣啦,占卜服務好像頗貴,也就罷了。
土耳其軟糖
土耳其軟糖 $48

剛才食過果仁版本,而家就說說普通版。
玫瑰軟糖
  玫瑰軟糖大概是最受歡迎最多人熟悉的一款。電影Narnia中有提到吸引力大得可以用來誘惑人心的就是這個。入口果然是濃濃的玫瑰薰香,香氣突出又自然。沒有被糖氣及甜味喧賓奪主,減甜的版本更是讓人想一口接一口。
  香橙檸檬味則是平平無奇,同平時食到既果味軟糖相約。唯一有別的就只有稔黏如糯米糍的質感吧?講真如果要食,我就一定會揀果仁版以及玫瑰軟糖!
  店外張貼了不少廣告及剪輯等,稍有雜亂感。最先吸引我眼球的就是「土耳其美食體驗團」,旅行啊大佬!以前睇過唔少去中東既旅遊節目真係好正點!不過去一次平極有限,幾窮遊都要捱機票錢。若果將來有機會去,我一定會想走透透:^D!!!!!

離開的時候店主講左幾句廣東話,講到服務予人感覺就真係幾親切和善既。其實佢係同香港人結婚後移居,離開家鄉要闖出新天固然不易,在香港就更難。佢地餐廳食物既價錢還可以的,我指午餐。晚餐、私房菜及軟糖就似乎頗高消費,並非容易大量售出賺錢。希望佢地可以繼續加油啦,有特色既事物係香港實情真係唔多,越開越大路啦……

$70 (Tea)
土耳其軟糖(果仁)
開心果果仁軟糖
玫瑰軟糖
  • 開心果軟糖
  • 果仁軟糖
2015-02-19 633 views
私房菜都需要預先訂枱,菜式也是預先訂購,大廚後來再因應我們的情況,煮一些我們喜歡吃的菜式。印象中好吃的有幾款菜式:1) 烤雞釀飯,米飯吸收了雞汁精華,很野味的一道菜式。2) 巴東牛,肉質嫩嫩的,也不是想像中那麼辣。3) 羊肉餃子,小小的餃子,炸起來口感脆脆,吃了不覺膩廚師煮得用心,因應我們幾位小妮子的吃量來煮。不過,就是肉太多,欠缺了一些素菜選擇,炒雜菜的材料與沙律的材料基本上是一樣的,如果能增添素菜種類,定可吸引素食朋友光臨。總的來說,值得一試!

印象中好吃的有幾款菜式:
1) 烤雞釀飯,米飯吸收了雞汁精華,很野味的一道菜式。
2) 巴東牛,肉質嫩嫩的,也不是想像中那麼辣。
3) 羊肉餃子,小小的餃子,炸起來口感脆脆,吃了不覺膩

總的來說,值得一試!
$250 (Dinner)
2015-02-15 616 views
我係情人節時去ge 一開始係fb見到 土耳其菜式 覺得好新鮮,淋住去試下。跟住約埋朋友一起去.一入到裡面覺得 裝飾好特別 好local的感覺見到店主正在招呼客人 係土耳其人黎 佢招呼我地坐低睇睇餐牌先(識講少少廣東話) 見到其他客人買緊糖 後來我先知道係當地生產 運黎ge turkish delight. 之後我同朋友睇餐牌見到d可能係最hot幾味 之後我就嗌左個set 係沙律同烤雞 本身以為會等好耐 估唔到唔洗3個字的時間就上左 隻雞真係好正 淨係聞個味道已經好有食慾味道真的同之前食過的任何一種烤雞都唔同 我估佢有放好多唔同種類的香料食到胡椒會辣 不過辣得黎好正 如果食唔到辣 本身佢汁邊都配有乳烙 蘸黎食又係另一種風味 講返個沙律 材料都吾係好特別 不過d汁同芝士都同出邊唔同 酸酸地 仲有一種唔知名的粉撒在上邊 老板砌的好靚 分量又夠 值得推介

淨係聞個味道已經好有食慾

值得推介

2015-02-10 566 views
今晚同媽咪撐枱腳!我之前食過覺得好特別,一路都想帶媽咪唻食,但又驚佢唔慣呢間小cafe 的環境 (因為都幾迫)留位時特登同店長講想坐門口梳化位,貼心地安排好 食物預先訂好,我最期待釀西椒!上次食過念念不忙!因為好鍾意食紅黃椒,賣相又可愛,揭開個蓋,入面釀有炒飯!飯濕濕地有提子乾,帶香料味,夾埋紅黃椒的甜味,我一個人就可以食兩隻 XD!燒雞又係好精彩的!入面都有飯,不過辣辣地配上雞油香,另一種風味!媽咪平時唔太食得辣都食完再食!

釀西椒
2015-02-07
2014-09-25 1577 views
和朋友兩個人一起去這間餐廳, 打電話去BOOK 位的時候預了   $200-$250 / 人 , 以為一間餐廳會為客人安排餸菜的餐廳是一間有心經營的.吃了五道菜 ( 1) 一碟沙律, (2) 乳酪雞配烤餅,  (3)香草羊肉配烤餅, (4) 炸乳酪,(5) 兩粒開心果酥乳酪雞配烤餅-----用微波叮熱,香草+雞肉粒,味道一般香草羊肉配烤餅-----用微波叮熱 味道和雞肉一碟是一樣的開心果酥-----雪了好耐, 不新鮮, 但味道是好的最重要的兩碟主菜竟然是用只波爐叮熱還要一樣味道, 只能怪信錯他會有好的安排, 最後埋單$500 , 收費超過$200 但質素如此差的餐廳真是第一次試. 已BLACKLIST這間餐廳, 以後不會去.

乳酪雞配烤餅-----用微波叮熱,香草+雞肉粒,味道一般
香草羊肉配烤餅-----用微波叮熱 味道和雞肉一碟是一樣的
開心果酥-----雪了好耐, 不新鮮, 但味道是好的

$250 (Dinner)
2014-08-07 2329 views
朋友介紹唻買土耳其軟糖,超好彩!店主話早幾日先番貨,之前幾個月都冇得買。因為香港春天太潮濕,好難存放土耳其軟糖,店主怕影響質素,寧願唔賣!好有要求!之前去土耳其旅行食過之後,好想再食,但一直搵唔到。呢度當然冇當地咁多款式,不過都有唔少選擇!有薄荷、開心果、石榴、玫瑰、水果味等等,最愛薄荷味!我每樣都買d ,一份自己食,一份送比女友,重溫甜到漏又煙煙 un un嘅愛情味道!雖然店主話佢地嘅糖已經係減甜特製,但都仲係幾甜吓,因為係佢地嘅特色!一邊食一邊嘆紅茶、土耳其咖啡,中和番就最好味!我都嘆番杯土耳其咖啡先走,好濃郁,杰杰地身的,煮咖啡時就要決定落唔落糖一齊煮,我選擇唔要糖,用唻伴軟糖飲。香濃!

TakeAway
  • 薄荷味土耳其軟糖
2014-04-06 4666 views
朋友生日,揀左哩間土耳其媽媽廚房既姊妹店,地里位置方便,就係兆萬果條街,信和背脊……一上到去,鋪面極精緻,暗暗的燈光,配上伊斯坦堡的poster,民族布及照片裝飾,仿如置身當地!見齊人又未上菜,就試試哩個由土耳其空運既100G糖($58)先 (^_-) 一試之下,味道偏甜個人喜歡開心果糖,味道同鳥結糖相近,但囗感卻是軟軟的是晚餐單,店主按我們的喜好,budget,及爲求早上預備最新鮮食材,所以透過wtsapp悉心幫我們訂了六款菜式,Mersin烤嫩雞 $236, Dolma 西椒 $185Maktup 炸物, $185BBQ beef 土牛串$172+Beef doner 牛肉烤餅$172Saka 茄子薯仔$108Dessert 米布丁$29@*salad free gift*特別推介此雞size適合4-5人雞肉嫩滑,釀飯入味!很有原始風味三色椒十分新鮮,juicy紅黃椒偏甜,綠椒有點辣內裏釀入牛肉飯,好味炸乳酪及土耳其炸餃子,喜歡那淡淡的乳酪漿至於土牛串燒,香料味很重,還有點點牛羶味Beef doner很有炒肥牛碎的感覺Saka茄子薯仔切成片狀,以焗製方法Dessert土耳其式米布丁

一試之下,味道偏甜
個人喜歡開心果糖,味道同鳥結糖相近,
但囗感卻是軟軟的

是晚餐單,店主按我們的喜好,budget,
及爲求早上預備最新鮮食材,
所以透過wtsapp悉心幫我們訂了六款菜式,

Mersin烤嫩雞 $236,
Dessert 米布丁$29@
*salad free gift

*特別推介
此雞size適合4-5人
雞肉嫩滑,釀飯入味!
很有原始風味

三色椒十分新鮮,juicy
紅黃椒偏甜,綠椒有點辣
內裏釀入牛肉飯,好味

炸乳酪及土耳其炸餃子,
喜歡那淡淡的乳酪漿

至於土牛串燒,香料味很重,
還有點點牛羶味

Beef doner很有炒肥牛碎的感覺

Saka茄子薯仔切成片狀,以焗製方法

Dessert土耳其式米布丁,米香味濃,
且清甜,連男生都愛上
後追加開心果雪糕,第一次吃一片片,
片狀雪糕,好像在吃牛油雪糕,頗特別的……

*聽說13/F是土耳其廚師,味道較地道
估唔到佢廚房細細,都煮到咁多好野
*星期六曰記得訂位,walk-in有難度
*like佢地facebook會有額外discount架
*溫馨提示,敬請check單
2014-04-05
$220 (Dinner)
Dining Offer
Others
  • 梅爾辛紅飯釀烤嫩雞
  • 土耳其米飯布丁
2014-03-03 4334 views
土耳其朋友唻香港探我,由於佢係回教徒,只可以食清真食物,做咗一輪research,決定同佢唻試試。睇咗之前d comment, 好似好壞參半⋯book 位時都特別留意,不過其實好順利,店主 whatsapp menu 叫我地 pre-order,仲會介紹菜式比我地,感覺ok呀。推介嘅梅爾辛燒雞,同豐富香料燒製,最好玩係原隻上!剪開後裡面塞滿「有味飯」,變身成燒雞飯!好味!最令朋友驚喜係炸自家製羊肉餃子。一口吃的size很討好,配上乳酪(及蕃茄?!)汁,中和油炸感,開胃唔會滯 熱辣辣食到停唔到口!朋友話佢都未食過咁做法嘅土耳其餃子,細問店主,原來係佢自創的呢!讚!朋友話比佢太太做的傳統餃子仲好味 地方頗細,但平日去唔太多人,傾計都好relax。店主個樣有d惡,但其實好友善,土耳其人一般都係咁。

• 炸土耳其餃子
2013-12-06 3938 views
我成日周圍去食新野, 雖然唔係個個都寫食評, 而且我唔係個個都比唔好既評語 , 不過昨天真係經歷左一個好難忘既進餐體驗. 說真的, 不是個愉快的經驗, 可是以食評家既立場, 我會忠實報導的.話說我既朋友生日, 大家一班朋友去食個晚餐慶祝一下. 今次去食土耳其私房菜.原本我朋友係OPENRICE呢度找左一間叫 " 土耳奇媽媽 " 既私房菜餐廳, 實際上到達時, 個店名就變左做"我愛伊斯坦堡". 落book時他們都有說他們有姊妹餐廳, 而且也是土耳其菜, 大家也都不太介意繼續入去就坐.細店舖入口則有一個賣土耳其特色糖果的專櫃, 看似這店原本是一間土耳寄特色糖果店, 店裡只有4張檯的長度, 坐滿人只能坐約10-14人左右. 很細小.我們在研究菜單時, 店家就已經上了菜給我們, 我們很愕然, 還沒點單, 為什麼會已經上菜了呢? 追問之下他說已經和我們點了8個菜並在調理中. 並且表明了一句" You have no choice".這句you have no choice令到氣氛很怪, 亦都有黑店疑雲, 原先高高興興的生日慶致已經大減, 可是對家已經上菜, 我們也真的是no choice, 只好

這句you have no choice令到氣氛很怪, 亦都有黑店疑雲, 原先高高興興的生日慶致已經大減, 可是對家已經上菜, 我們也真的是no choice, 只好去品嘗食物, 和嘗試去享受.......

** 個人感受請看題外話一欄
在剛就坐的時候就放了一份沙律, 菜絲沙律, 沒什麼特別醬汁和落什麼汁料, 比起之前在土耳奇朋友整的沙律清淡一點, 爽口. 但是對於愛濃味的一些人, 或者會不太喜歡...
這些油炸菜蔬我沒法在餐牌中找到這菜名......這牒東西老實說味道不是說難食, 可是並不好食......只是一些用油炸了的薯仔條(軟身) , 和一些菜.....不知道這是屬於附帶的前菜還是正式的一味菜, 可是口感很不好. 數量也很小....
自家土耳其牛肉餃子和羊肉餃子
之後來的東西, 一上檯時我還在想是什麼東西, 好像燒雞軟骨一粒粒的東西, 其實是自家土耳其牛肉餃子和羊肉餃子 , 其貌不揚的餃子一粒粒地放在一些沙律醬汁之上, 最初看上去真的沒有好感, 可是當咬下去之後羊肉的口感比想像中要好 , 很好味, 如果可以改善一下賣相應該會更佳. 始終無型的視覺也是影響味道的一個關鍵..
土耳其牛肉釀西式椒
之後來的是土耳其牛肉釀西式椒, 這個菜賣相真的很不錯, 上檯時大家都急著和他拍照呢~ 大大的燈籠椒中釀了一些牛肉炒飯, 感覺是很豐富, 可是盡管牒上配有醬汁, 但是味道很清淡沒有什麼特色, 沒食之前的期待有點落空了.....
梅爾辛紅飯釀烤嫩雞
每間店都有他的陣山之寶, 這店的陣山之寶就是梅爾辛紅飯釀烤嫩雞. 餐牌上第一項的菜就是這個. 可是當菜上檯的時候給我們的印象卻和餐牌所見的差太遠了....感覺看起來似是煮的過熟的雞(還要有小小焦)....
食起上來不太方便, 要慢慢拆肉來吃, 最初還在想會不會有一條條肉絲拆出來品嚐, 可是肉太小了, 最後變左混和在釀飯中當雞絲一起吃. 肉質很普通不吸引, 相信這牒菜中最正的部份應該只是自行切割時的樂趣.....對於不愛麻煩的朋友, 建議點這菜之前要三思....
土耳其青口釀香草飯配番茄海鮮汁
土耳其青口釀香草飯 其實係地度既土耳其小食, 如果你有去土耳其玩過. 應該在路邊灘見過這類小食,
土耳其青口釀香草飯配番茄海鮮汁
青口肉殼分離, 先放一些番茄海鮮汁在殼中, 再放入香草飯後把青口肉放在其面上, 食之前擠一點檸檬汁, 其分量可以一口吃下去, 很豪邁的食法 (也有人用只一片青口殼挖出來助吃) , 這裡的土耳其青口釀香草飯很正宗, 牛女說有如在土耳其旅行時一樣回味. 想接觸土耳其菜的朋友必點
自家土耳其乳酪芝士炸物拼盤
最後一味是 自家土耳其乳酪芝士炸物拼盤 , 有兩款炸物, 可是因為數量小而人數多的關係, 另一款的沒法嘗試了, 我嘗試了包成三角型的炸物, 皮微脆但帶有小許像餃子的口感, 內餡有很香濃香草香, 因為上方有很多香草在頂部(相中見到的綠色東西) , 下層的是乳酪芝士, 不溜口, 微香味把香草味襯托得很好. 這個大喜歡, 唯一美中不足的問題都幾嚴重的, 就是數量小不夠喉, 很想食多件.....

這次生日聚餐真的很令人印象深刻, 除了開始時的發言令人印象深刻之外, 其價錢都很令人深刻, 以上每牒東西都要接近$150的價錢訂價 (釀烤嫩雞更貴) , 其數量又十分之小, 我們七人最後吃得不高興之外還要吃得不夠飽........盡管如此, 如果有意想接觸一下土耳其食品的朋友, 還是可以來試一下

Other Info. : 雖然是很不好的食飯體會, 最初時是很想在OPENRICE上寫劣評的, 但是三思之後, 我留意到我們還有不細心之處. 訂檯時店員很著急地問我們要吃什麼菜而我們沒下單, 或者這是引致這次不快的原因之一, 因為沒下單, 而這店很小, 沒法像大店一樣存放大量食物, 所以他們可能因此隨意為我們點菜. 見到餐牌上的菜色差不多全部都寫要預定, 這可能是引致店長和我們說" You have no choice" 的原因之一 , 未必是有惡意的. 大家有意去食的讀者, 記得要想清楚和下定order哦! 還有記得問定價錢哦!
2013-12-03
$208.33 (Dinner)
自家土耳其牛肉餃子和羊肉餃子
自家土耳其乳酪芝士炸物拼盤