2012-12-02 448 views
終於有機會試一本, 以往路過都見排隊情況, 是日時間尚早, 不用排便進去一試!一份三文魚刺身, 五片都肥美鮮厚, 很吸引, 很美味, 我們點了兩份很大隻很多肉的甜蝦, 很鮮甜, 賣相很好很新鮮炒得很香口的炒飯, 飯乾身不多油, 很難得, 材料份量適中, 有叉燒, 配菜, 及蝦, 整體ok三隻蝦, 三片蕃薯, 三片茄子, 有點兒貴了點, 加上炸粉略為厚, 有太多油味, 吃得有點兒勉強服務ok, 職員有禮肯幫助環境可以, 有吧枱位置可看似師傅炒鐵板燒
甜蝦
很大隻很多肉的甜蝦, 很鮮甜, 賣相很好很新鮮
鐵板叉燒炒飯
天婦羅拼

服務ok, 職員有禮肯幫助

環境可以, 有吧枱位置可看似師傅炒鐵板燒
2012-10-24
Type of Meal
Dinner
甜蝦
鐵板叉燒炒飯
天婦羅拼
2012-09-25 166 views
附近日本都唔小, 今晚試下依間先~~入部裝修一般日本FEEL , 但比較舊及簡陋, 舖中間有2~3塊鐵板燒台.鰻魚炒飯定食($65) - 唔不油膩 , 味道唔錯夠香, 但鰻魚有骨, 又小心D食! 及加左粟米唔太夾!鹽燒鯖魚飯定食($55) - 皮燒得幾香肥但魚肉比較"梅", 個汁甜左D. *壽司係兩件價錢*甜蝦壽司($7) - 得一隻蝦小左D 吞拿魚壽司($7) - 冇根, 幾新鮮~好食 立魚壽司($7) - 一般質數, 不過比較薄 醋鯖魚壽司($9) - 麻麻地, 唔夠醋 蟹籽沙律壽司($9) - 不過不失,蟹籽新鮮 壽司D飯比較酸, 如果可以小D醋應該更好!雜錦刺身船($98) 墨魚 - 墨魚肉好膠...正 三文魚 - 肥美新鮮 八爪魚 - 硬左D, 不過好好味 連蝦頭甜蝦 - 好新鮮好鮮甜 , 得5隻唔夠食...哈哈 雪糕糯米糍 - 橙味. 買返來唔駛評啦~~下次有免費野食...需要加一服務費, 整體上依個價錢有依個食物質數, 真係幾抵!
附近日本都唔小, 今晚試下依間先~~
*壽司係兩件價錢*
甜蝦壽司($7) - 得一隻蝦小左D

吞拿魚壽司($7) - 冇根, 幾新鮮~好食

立魚壽司($7) - 一般質數, 不過比較薄

醋鯖魚壽司($9) - 麻麻地, 唔夠醋

蟹籽沙律壽司($9) - 不過不失,蟹籽新鮮

壽司D飯比較酸, 如果可以小D醋應該更好!
雜錦刺身船($98)
墨魚 - 墨魚肉好膠...正

三文魚 - 肥美新鮮

八爪魚 - 硬左D, 不過好好味

連蝦頭甜蝦 - 好新鮮好鮮甜 , 得5隻唔夠食...哈哈
雪糕糯米糍 - 橙味. 買返來唔駛評啦~~
下次有免費野食...

Other Info. : 雖然冇叫. 但見連頭甜蝦刺身 $55 有8隻. 真係幾抵食.
2012-09-25
$142 (Dinner)
  • 連頭甜蝦刺身
2011-08-03 131 views
我第一次打食評。平時覺得打呢啲野好煩,但今次真係忍唔住。我昨晚入到去員工眼神唔太友善(可能我入去果陣佢地就收工既關係,果時差唔多11點),,叫waiter埋黎落單,佢望左一眼話:係 ! 之後又望住個門口唔過黎,叫多佢一次佢行埋黎第一句就問:咩事!問個waiter d青口邊到黎 : 澳洲囉。再問一碟有幾多隻?佢轉身問個c父,個c父勁大聲: 又咩事呀?唉,咁都算~叫左壽司等左好耐,d熟食到哂,壽司都未到。望下個c父係到傾電話傾左好耐。......................個經理行埋黎態度好差咁指住張菜牌問 : 轉唔轉?我: 轉咩?我叫既海膽壽司無咩?佢個樣勁不耐煩,仲苗左我一下:唔係!呢個抵d所以先問你轉唔轉,咁你e家轉唔轉呀?我:下...唔都未講完佢就話 : 姐係唔轉啦!( 轉身走左)service差都算。等左咁耐,壽司終於到左,個賣相都ok, d 三文魚,海膽都好新鮮。但問題在於個飯,,,,我唔明點解一粒粒既飯會痴到實一實,已經見唔到一粒粒,,而係一個(章)糊狀既飯....老實講,,真係個飯唔得。好難食。唔係叫左好多野,結帳$19x 。我同我屋企人係未食飽既情況下結帳轉第2間食店
我第一次打食評。平時覺得打呢啲野好煩,但今次真係忍唔住。
問個waiter d青口邊到黎 : 澳洲囉。
唉,咁都算~
個經理行埋黎態度好差咁指住張菜牌問 : 轉唔轉?
我: 轉咩?我叫既海膽壽司無咩?
我:下...唔
都未講完佢就話 : 姐係唔轉啦!( 轉身走左)
service差都算。
唔係叫左好多野,結帳$19x 。我同我屋企人係未食飽既情況下結帳轉第2間食店再食過~
另外結帳果陣因為比卡,咁岩比張紙遮住左個價錢睇唔到,
我就問個waiter幾 $ ~
waiter自己都好似唔知咁,
我屋企人就話 : 簽個名就算啦,
waiter附和 : 係囉
= ="....................
2011-08-02
$70 (Other)
2011-06-12 67 views
好少黎紅磡食嘢,今次同男友慶祝紀念日所以就去咗呢度。去黃埔買飛睇戲,原本諗住係黃埔食埋嘢,但係一黎以為會好貴,二黎冇乜嘢好食,所以就行返出去睇下。行行下,見到呢間日本料理,二話不說就入咗去la。 入去既原因,其實係我地見到出面既餐牌,好抵食。我地入去就叫咗set dinner、壽司同埋刺身,165蚊set dinner(我唔記得叫咩名),裡面有拉麵、有飯、炒雜菜、刺身、沙律、蝦既鐵板燒、麵豉湯,刺身新鮮,鐵板燒和味、拉麵同飯、雜菜大大碟。拉麵湯底唔算濃,好清淡,飯嗰d肉好乾身唔好食,炒雜菜好水,難食,其他都ok,過得去la。最讚既係埋單時仲送張coupon,good!
2011-06-05
2011-04-23 52 views
先前光顧過午市定食都算ok, 今次再試晚餐下午六點半到埗,只有一枱食客叫了個海皇照燒餐298上菜速度適中,前菜質素一般但正題就不是味兒燒物通通唔惦,手法完全唔似日式最慘係D食物唔新鮮,落油又多,銀鱈魚又細塊又焦黑又唔係牛油燒出來帶子又細又油又唔好味,三文魚抄飯又油又唔好食好彩冇叫魚生或壽司,唔係食左D唔新鮮唔乾淨就重大獲 (後面枱個小朋友食左D壽司就有嚷話好難食)觀察店內,有D似賣左盤, D伙記師傅唔同曬。以後都唔會再幫親。
先前光顧過午市定食都算ok, 今次再試晚餐

下午六點半到埗,只有一枱食客

叫了個海皇照燒餐298

上菜速度適中,前菜質素一般
但正題就不是味兒

燒物通通唔惦,手法完全唔似日式
帶子又細又油又唔好味,三文魚抄飯又油又唔好食

觀察店內,有D似賣左盤, D伙記師傅唔同曬。

以後都唔會再幫親。
2011-04-22
$150 (Dinner)
2011-04-11 7 views
我本來耐唔耐都會去一本食下, 因為佢之前鐵板燒都ok, 而且幾抵!但經過呢一次食完真係以後唔想去, 我同 friends 8個人叫外賣壽司, 個個食左一兩件都覺得太難食, 寧願落街食車仔面都唔食!我都試過去劣食明將食過, 可以講呢次 d 壽司同佢地有得 fight. 以後咪攪!
2011-03-12
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$80 (Dinner)
2011-03-28 45 views
好好食好抵三文魚腩又平又抵又好食不過油左D仲有個推介就係....鐵板多春魚!!4條12蚊好好味><薄燒牛肉都幾好味壽司呀 刺身呀就真係唔好叫喇又薄又唔新鮮同明將有得FIGHT
三文魚腩 $6
好好食
好抵
三文魚腩又平又抵又好食
不過油左D
仲有個推介就係....鐵板多春魚!!
4條12蚊
好好味><

薄燒牛肉都幾好味

壽司刺身呀就真係唔好叫喇
又薄又唔新鮮
同明將有得FIGHT

$80 (Dinner)
三文魚腩 $6
  • 鐵板多春魚
2011-02-07 8 views
今日兩個人去左食晚餐因為知道呢間多春魚好抵食又好好食~$12/4首先我地叫左一客三文魚壽司($6/2)、蟹籽壽司($8/2)、多春魚同一碟龍蝦蟹籽炒飯($68)當我期待已久的三文魚壽司來到~點知比想像中難食~三文魚片非常簿....又好似唔新鮮咁~淡而無味~不過各位都唔哂失望~因為我見佢D三文魚刺身就好似好正咁~如果各位喜歡三文魚的朋友~奉勸你們選刺身好過壽司而蟹籽壽司都唔錯~紫菜係脆的~蟹籽都好新鮮~而多春魚~冇令我地失望~超好食既~好入味~!!龍蝦蟹籽炒飯~的確如我所料~龍蝦非常細粒同少~不OVERALL都幾好食~!之後仲叫左「鐵板燒三文魚頭」($28)~「牛肉薄燒」($25/4)「鐵板燒三文魚頭」<<本人覺得麻麻地~「牛肉薄燒」<<非常好味~夠薄又唔韌~一句講哂~好食~一定要試~!不過不過~有一件事要非常鄭重地同大家講~如果大家非常想試呢間野~請先吃一點東西「打底」~因為~「入得黎食 就預左要等....」我諗由落單開始計~我地等左15分鐘先來一碟壽司,再坐多15-30分鐘~先黎一碟「多春魚」~跟著再等多~我諗至少有一個鐘~「碟龍蝦蟹籽炒飯」先黎..
今日兩個人去左食晚餐

因為知道呢間多春魚好抵食又好好食~$12/4

而蟹籽壽司都唔錯~紫菜係脆的~蟹籽都好新鮮~

而多春魚~冇令我地失望~超好食既~好入味~!!

「鐵板燒三文魚頭」<<本人覺得麻麻地~

不過不過~有一件事要非常鄭重地同大家講~

如果大家非常想試呢間野~請先吃一點東西「打底」~

因為~「入得黎食 就預左要等....」

我諗由落單開始計~我地等左15分鐘先來一碟壽司,再坐多15-30分鐘~先黎一碟「多春魚」~跟著再等多~我諗至少有一個鐘~「碟龍蝦蟹籽炒飯」先黎.....再落單又呆坐左成30分鐘先有野食~仲要有一樣野漏單~如果唔係我地再吹.....都未必有人知~

可能以上情況係因為晚飯太多人......掛......
2011-02-06
$100 (Dinner)
  • 牛肉薄燒
  • 多春魚
2010-09-20 16 views
因為補課的關係,就隨便找一間店來吃,在店外看到價錢還算便宜就進去了,一進去看店內大玩空城計就知中伏了…時間有限也只能進去了。進來的原因是看到廿八元的鰻魚定食,配味噌湯和前菜,再加一也只是三十一,這個價錢算是不貴,也沒期待會有多好,但沒想到真的差得過份。味噌湯一如所料淡味兼少料,不過湯從來不能要求太多的,不是淡如水就行了。中華沙律色澤不是老過冬天的小草就是染色體過盛,吃起來當然差,可能西九大魔王出品都仲好過。鰻魚飯同樣驚喜,一打開蓋…四小件,每件長度約等於一件壽司,但飯量就係三十幾四十倍,惟有學長輩一磚腐乳送白飯的精神啃落去。那些鰻魚一咬下去…就知道是中鰻不是日鰻,就像中漫怎麼copy日漫,都只有形似而已,明眼人一看就知。那鰻魚結實得來又彈牙根本就是鱔來的,雖然鰻魚的確是鱔的一種,但正式的鰻魚吃起來和鱔是不一樣的﹗正當一邊食一邊抱怨鰻魚少也不要連汁也少,想要問店家拿汁,才發現原來底部是鰻汁泉?這麼神奇把鰻汁倒在底才放飯?不過也沒高興得太早,實際上只是鰻汁太稀所以流到底,所以就算鰻汁還不少也只是雞肋,只是騙一騙自己的視覺。服務方面由於店的另一邊還有一枱客,所以服務生長期在那邊服務,放好整個

服務方面由於店的另一邊還有一枱客,所以服務生長期在那邊服務,放好整個set後又過後另一邊,然後才間中過來看我這邊。當有新客人進來坐在我這邊時才站在可以看到兩邊的位置,這就是加一的服務了…
鱔當鰻
淡味湯+老菜
$31 (Lunch)
2010-09-02 7 views
從OPENRICE得知這店的日式鐵板燒不差, 於是襯著出開紅磡時去了試試.星期日的中午, 店裡人客很少, 只有三數枱客人. 店內有點像間居酒屋, 不過裝修比較殘舊, 位子又比較窄和迫, 坐得其實一點也不舒服! 我們點了四個套餐, 希望可試試不同食物!要了鐵板牛肉粒定食及咖哩豬扒飯定食, 另外點了鰻魚飯, 三文魚炒飯和炒雜菜.先來的是味噌湯, 還有少量的豆腐丁粒, 很鹹但沒有味噌香味, 像是用味粉開出來的, 不喝也罷!鐵板牛肉粒算得上不韌, 雖然用上的是不知名的牛肉, 但牛肉也很香, 帶著陣陣不太濃的肉味, 算是OK水準.鰻魚飯的味道也不差, 鰻魚滑而不腥, 肉質也肥美, 用上珍珠米來煮飯, 也算得上較正宗, 可惜份量太少, 一下子已經吃掉全部了! 三文魚炒飯和炒雜菜同是在鐵板上即炒的菜式, 上枱時帶有陣陣的"鑊氣". 熱辣辣的, 不過, 炒飯中三文魚不多, 味道就像一碗普通的飯; 而炒什菜炒得不太熟, 不過不失的水準. 咖哩豬扒飯的賣相很嚇人, 像"BB糊仔"! 咖哩汁很有咖哩磚的味道, 味道是甘辛的,一點也不辣; 豬扒弄得很鬆軟,應該下了很多鬆肉粉. 已經沒有豬扒的質感了! 而且

咖哩豬扒飯的賣相很嚇人, 像"BB糊仔"! 咖哩汁很有咖哩磚的味道, 味道是甘辛的,一點也不辣; 豬扒弄得很鬆軟,應該下了很多鬆肉粉. 已經沒有豬扒的質感了! 而且薯仔多, 豬扒少, 有被搵笨的感覺!

衛生方面和侍應的態度也是一般, 很港式的口味, 雖然不貴, 但食物水準也很一般, 不大值得再來.
2010-06-20
$38 (Lunch)
  • 鐵板牛肉粒
2010-04-13 8 views
紅磡的日式料理開得越黎越多,但這店仍能立於不敗之地的原因是價錢實惠,水準也 ok。是晚要了一個 dinner set $98,看似很少,份量卻可以夠2人食!Miso soup - 偏少少咸Salad - corn, thousand island sauce 抄雜菜 - 略油,但有幾多呢抄墨魚仔 - 又係估佢唔到有咁多抄牛肉 (厚切) - 有少少齦,但都接受到 抄飯 - 抄得少少濕身,可以再乾身 d d 秋刀魚 - 好味啊另加了$25 三文魚剌身有 5 塊,幾新鮮。叉燒拉麵、竹筒海鮮飯,無食到。甜品 - 雪糕糯米滋服務要自己需要主動要求多 d。以呢個價錢食到咁樣既日式料理絕對 ok。

Miso soup - 偏少少咸

抄雜菜 - 略油,但有幾多呢

抄墨魚仔 - 又係估佢唔到有咁多

抄牛肉 (厚切) - 有少少齦,但都接受到

抄飯 - 抄得少少濕身,可以再乾身 d d

秋刀魚 - 好味啊

另加了$25 三文魚剌身有 5 塊,幾新鮮。

叉燒拉麵、竹筒海鮮飯,無食到。

甜品 - 雪糕糯米滋

服務要自己需要主動要求多 d。

以呢個價錢食到咁樣既日式料理絕對 ok。
2010-04-05
$70 (Dinner)
2010-03-15 10 views
下午茶諗唔到食乜 行經記得之前食過 $10 三文魚炒飯附送湯幾好味 就閃入去再食過~好多日本餐廳下午茶都會落場~ 尼間雖然關左大部份既燈 但入去都會有人招呼架~不過唔好預佢係好有服務喇~ 我同老公入到去都係得我同老公兩人 好似包場咁$10 就有一個小型叉燒飯味道ok 送既白麵豉湯也算不錯 三文魚刺身幾厚既三文魚刺身 又鮮又大塊 抵食~!好味立魚刺身見到好多刺身價錢都偏便宜~ 忍唔住試下平時好少會食既立魚刺身雖然係薄片~ 但有10塊, 食落唔差~ 附送沙津既 金菇肥牛雖然我覺得我媽子煮得好食d~ 但佢都唔差 肥牛唔會過熟 再有沙津汁配住黎食 幾新奇 幾好味 算有驚喜 鐵板燒秋刀魚 尼個真係忍唔住要讚一讚~ 我個陣見佢煮得勁耐 有陣燒焦既味道幾驚燶左唔好食但佢再拎黎個陣 先發現原來係岩岩好 燒得好好味~ 唔會太乾身~ 魚味好香~魚汁還留在裡面, 不過記得清左d內臟先, 因為佢成條煮~ 無清內臟~連唔係點食魚既老公 都食左一半
不過唔好預佢係好有服務喇~
我同老公入到去都係得我同老公兩人 好似包場咁

$10 就有一個小型叉燒飯
味道ok 送既白麵豉湯也算不錯

三文魚刺身
幾厚既三文魚刺身 又鮮又大塊 抵食~!

好味立魚刺身
雖然係薄片~ 但有10塊, 食落唔差~

連唔係點食魚既老公 都食左一半
$10 叉燒飯 仲有白麵豉湯送
抵食三文魚刺身
2010-02-03
$50 (Tea)
$10 叉燒飯 仲有白麵豉湯送
抵食三文魚刺身
附送沙津既 金菇肥牛
(Non-member)
2010-02-09 13 views
Have just moved to Hunghom and saw this restaurant on the way home. I was attracted by the banner of HK$7 for 2 pcs of sushi, so I want to try out this restaurant and have ordered take-away. What I have ordered were:1. Scallop sushi (HK$7 for 2 pcs)2. Salmon sushi (HK$12 for 2 pcs)The sushi are very small although they are cheap. The rice is very dry and hard, just like pre-made. Salmon taste ok. But the scallop is not fresh, have very strange smell.The price of this restaurant is very reasonabl

The price of this restaurant is very reasonable, but the food size and quality is terrible. I will not come here for the second time.
2010-02-09
  • None
2010-02-08 40 views
6-2-2010 好耐無黎啦, 以前成日都黎, 因為又平又好味黎到黃埔, 同埋呀爸呀媽一齊叫左一個二人餐, 同埋散叫 生魷魚 作為餐前菜色幾好, 都可以叫新鮮 生八爪魚 同生魷魚一齊上, 味道鮮, 不錯不錯 日式炒雜菜 好香, 不過一食就知好多油同味精 鐵板燒魷魚 超難食, 以前食好多料, 好抵食, E家..唉 鐵板燒大蝦 隻蝦超細, D肉太過(林), 因為好唔新鮮, 可能係死蝦 鐵板燒銀雪魚 賣相幾好, 不過無魚味, 因為雪得太耐了, 鐵板燒帶子 太過細粒了吧, 味道簡直是難食, 水準極抵 鐵板巴西燒牛肉 係牛肉粒, 都係果句, 勁少 , 三文魚炒飯 哈. 個廚房佬一定係唔記得落咪精了, 什麼味道都無, 根本唔知食緊三文魚 湯 好似水咁本上鐵板燒的通通都唔點, 魚生又好像不太衛生, 都這間野改覲, 以後都唔黎嚕
6-2-2010

好耐無黎啦, 以前成日都黎, 因為又平又好味

黎到黃埔, 同埋呀爸呀媽一齊

叫左一個二人餐, 同埋散叫

生魷魚 作為餐前菜色幾好, 都可以叫新鮮

生八爪魚 同生魷魚一齊上, 味道鮮, 不錯不錯

日式炒雜菜 好香, 不過一食就知好多油同味精

鐵板燒魷魚 超難食, 以前食好多料, 好抵食, E家..唉

鐵板燒銀雪魚 賣相幾好, 不過無魚味, 因為雪得太耐了,

鐵板燒帶子 太過細粒了吧, 味道簡直是難食, 水準極抵

鐵板巴西燒牛肉 係牛肉粒, 都係果句, 勁少 ,

湯 好似水咁

2010-02-06
$130 (Dinner)
2009-08-21 16 views
其實之前都係食過幾次一本1.一入到店舖,坐係到就會見到幾張優惠特價套餐,多數以燒3文魚為主,再加上其他野,eg 粥,sushi and 炒飯等等….好多都係20蚊之內,非常抵食,而味道之算中上2.Sushi 方面,比較細舊同埋用料唔太新鮮,基本既3文魚sushi 都口感同味道.3.熱食方面就比較好點,汁煮系列唔錯,但近期開始唔好食,感覺到係放番入微波爐到叮番熱.4.冷麵普普通通,味道小左d.
其實之前都係食過幾次一本
4.冷麵普普通通,味道小左d.
2009-07-29