Hiring
$19,000-$21,000
$20,000-$25,000
$20,000-$22,000
2020-11-11 2269 views
好耐冇得去日本呀真係好掛住日本啲嘢食今日嚟公司附近呢度食一間高級嘅餐廳 真係要嚟後一次呀真係好正我真係好想食廚師發板呀而家抽籤啲魚好多都好肥美今日廚師幫我揀咗9件壽司嘅lunch有秋刀魚呀一啲 同埋一啲燒過嘅銀雪魚真係好好味秋天的雨真係好肥味另外仲配咗個燉蛋同埋一個烏冬添自己都好細心呀不停幫我加茶位置坐得舒服食物豐富價錢覺得合理囉真係好想一個月呢幾次呀師傅都好好咁介紹逐一介紹我哋食過嘅魚生有魚生呀卷物銷貨嘅壽司感覺都好飽好豐富真係好精彩呀真係入得 不食呀
(今天天氣很好,能見度好高)今日男人約咗我上【田舍家】食Lunch腦海浮現:壽司啊~🍣係咁既,我哋中意 Walk-in既,所以今日都唔列外亦好幸運被安排到房雖然壞冷氣,但都好過無得食加上個景好靚一坐低就點咗【壽司 Set】和一支清酒味道係 『14代』加『獺祭』好好飲聽講呢支酒係限量獨家發售,爭係【田舍家】先有(👉🏻睇相,紅色嗰支【岐】)點餐後不久就上咗前菜~有 Salad,醃製蘿蔔絲 & 燉蛋然後就壽司Set🍣好靚又好食秒殺之後上咗細烏冬同幾件 Tempura啱啱好飯後生果🍎🍈又一個美好的下午
(今天天氣很好,能見度好高

今日男人約咗我上【田舍家】食Lunch

腦海浮現:壽司啊~🍣

係咁既,我哋中意 Walk-in既,所以今日都唔列外

亦好幸運被安排到房
雖然壞冷氣,但都好過無得食
加上個景好靚

一坐低就點咗【壽司 Set】

一支清酒
味道係 『14代』加『獺祭』
好好飲

聽講呢支酒係限量獨家發售,爭係【田舍家】先有
(👉🏻睇相,紅色嗰支【岐】)

點餐後不久就上咗前菜~
有 Salad,醃製蘿蔔絲 & 燉蛋

然後就壽司Set🍣好靚又好食

又一個美好的下午

壽司🍣Set。前菜
壽司🍣Set。配菜
2020-09-10
$500 (Lunch)
壽司🍣Set。前菜
壽司🍣Set。配菜
  • 壽司拼盤
2020-08-26 6122 views
疫情關係,六點後無堂食。平日爐端燒只有晚市供應。估唔到今次lunch可以試吓。Affordable 價錢丶優質嘅食材丶壯闊海景,十分滿足!我最喜歡海鮮丼,鮮味十足丶齒頰留香,我直頭唔夠膽點豉油,以免蓋過鮮味。 兩位日本廚師,即叫即煮,見佢哋製作認真,ichiban. 👍囡囡點了sushi set, 好多嘢食,食物好新鮮,lunch $480, 如此高質素食物和環境,絕對超值!朋友女兒點了魚生飯,亦是讚口不絕。我選鹽雪糕,朋友選芝麻雪糕,聽聞仲有柚子雪糕。Melon 好甜,整頓飯十分滿意!
疫情關係,六點後無堂食。
平日爐端燒只有晚市供應。
估唔到今次lunch可以試吓。
Affordable 價錢丶優質嘅食材丶壯闊海景,

朋友女兒點了魚生飯,亦是讚口不絕。

2020-07-11 5440 views
話說今天朋友請客他們預先訂了75公斤重量的吞拿魚,今天宴客總共有30人,但無論如何也不能把三文魚連打包吃掉。當然原條吞拿魚在面前切開,很有氣氛感也感覺10分新鮮,與此同時我們也吃了一些鐵板燒的料理,但由於我喝了很多酒,冇辦法記得當時的味蕾了。依稀記得拖羅很新鮮,但切得太厚了,海膽也不錯👍🏻但一直田舍家的風景與位置的質素也被他的食物來得好。收費貴、食物水平一般、但風景極美好、服務也不錯,大概就是這樣了。

依稀記得拖羅很新鮮,但切得太厚了,海膽也不錯👍🏻
但一直田舍家的風景與位置的質素也被他的食物來得好。

2020-07-06 4274 views
疫情之後,好耐都冇出去食飯,今晚心血來潮想食爐端燒,又喺圓方附近,理所當然去ICC田舍家。星期日的晚上八點多,坐滿八成客人,雖然坐唔到最愛嘅窗邊位,不過個個都食得好開心,氣氛非常之好😃唔知道原來推出左10周年套餐,好抵食,每個人$1000左右,下次一定要試吓。員工招呼殷勤,兩位師傅細心地為大家準備食物,絕不馬虎,水準依然👍🏻今晚兩個人食咗大約$3500,覺得好值😄疫情平穩左,要搵啲好嘢食下補償番🥰
今晚兩個人食咗大約$3500,覺得好值😄
疫情平穩左,要搵啲好嘢食下補償番🥰
雲丹牛肉卷
蘆筍
北寄貝
和牛牛柳
2020-06-20 4210 views
我哋不嬲都唔鍾意同人迫,所以嚟緊父親節,我哋早已經預先慶祝。平時都會去啲中式茶樓飲茶,或者食晚飯小菜。今年父親節想花啲心思食餐好嘅,就嚟咗呢間全港最高嘅日本餐廳「田舍家」。一年一度嘅父親節,當然要食好啲、食豪啲,於是我哋分別叫咗兩款套餐:鐵板溏心鮑魚及龍蝦套餐田舍家10週年爐端燒晚餐首先上場嘅龍蝦沙律,甫放上枱已經艷壓全場。龍蝦鉗大大隻鮮甜無比,襯托住新鮮嘅沙律菜同酸酸醒胃嘅醬汁,作為頭盤絕對稱職有餘。跟住就係溏心鮑魚,超大隻加上金箔,特別霸氣。波士頓龍蝦夠大隻,加上師傅獨特嘅醬汁,更能提升龍蝦嘅鮮味。宮崎牛厚燒又係一個驚喜,牛肉愛皮笑得香脆,裏面肉質豐盈,覺得唔夠喉。鮑汁燴稻庭烏冬,烏冬冇想像中咁好食,質地比較腍口,可能煮嘅時間控制得唔夠好。跟住落嚟就係10周年嘅套餐。燒牛肉沙律肉汁鮮嫩,作為頭盤可謂驚喜萬分。 前菜三款,分別係牛肉海膽卷、燒牛肉三文治、燒芝士,牛肉包住海膽,鹹鹹甜甜,口感特別。中間的燒牛肉三文治,麵包脆脆,牛肉鮮嫩多汁,另外的燒芝士有味噌調味,特別開胃。 燒野菜又健康又美味。北寄貝同螢光魷魚出奇地好食,海鮮味好重,證明食材好新鮮。食爐端燒又點可以錯過食牛呢,牛扒水準

鐵板溏心鮑魚及龍蝦套餐
田舍家10週年爐端燒晚餐

跟住就係溏心鮑魚,超大隻加上金箔,特別霸氣。

波士頓龍蝦夠大隻,加上師傅獨特嘅醬汁,更能提升龍蝦嘅鮮味。

跟住落嚟就係10周年嘅套餐。

燒牛肉沙律肉汁鮮嫩,作為頭盤可謂驚喜萬分。

燒野菜又健康又美味。

北寄貝同螢光魷魚出奇地好食,海鮮味好重,證明食材好新鮮。

食爐端燒又點可以錯過食牛呢,牛扒水準穩定,火候控制恰到好處,唔會太乾又唔會太生,一舊接一舊係咁食,好滿足。

木盒鰻魚飯不過不失,作為整晚的總結,為這個父親節晚餐畫上完美句號。

2020-06-10 3807 views
位於ICC 101樓的爐端燒,對住維港夜景,視野極佳👍👍食物質素極佳.叫左$1188/位套餐有前菜3小碟頭盤龍蝦沙律,用料新鮮,龍蝦亦有鮮味,沒有一般浸鹽水太咸情況;金鉑鮑魚,柚子汁同鮑魚好夾,火候亦剛好,做到溏心效果;波士頓龍蝦汁,醬汁略嫌濃味 ;和牛厚燒,入口即溶,充滿油香,非常出色。鮑汁燴稻庭烏冬,味道都很特別另order左木盒鰻魚飯,味度很像日本食到的,而且都是入口即溶,絕對係必食推介👍👍服務質素都極佳,之後再有慶祝節日都可以再光觀
叫左$1188/位套餐
有前菜3小碟
金鉑鮑魚,柚子汁同鮑魚好夾,火候亦剛好,做到溏心效果;
波士頓龍蝦汁,醬汁略嫌濃味 ;
和牛厚燒,入口即溶,充滿油香,非常出色。
鮑汁燴稻庭烏冬,味道都很特別
服務質素都極佳,之後再有慶祝節日都可以再光觀

位於九龍環球貿易中心101樓的田舍家,相信識食人士一定知有幾好味,因為這裡一直是嚴選最新鮮時令的日本食材,所以最低消費每位動輒也要千元以上,但今回有好消息了,因為田舍家推出了多款套餐,價錢由$888-$1,288,便可以品嘗入饌的時令菜式,識飲識食的你又點可以錯過呢! 甫進田舍家第一個最吸睛位,必定是那個無敵維港景致,再坐定定看著靚仔日本師傅主理的爐端燒,雙重的視覺享受,不過今晚吃的是$1288鮑魚龍蝦套餐,所以吃的都是指定美食,龍蝦、鮑魚及和牛樣樣齊,一次過滿足大家口腹之慾。 首先來個龍蝦沙律,爽口的沙律,完全突顯龍蝦的鮮甜味。 溏金鮑魚一刀切落去,咬一啖真是名副其實的溏心,面層還有金箔,寧舍矜貴過人。 波士頓龍蝦身上是海胆汁,雙重口感,雙重滋味,好吸引。 宮崎牛厚切細緻的油花紋、口感厚實多汁,肉嫩到入口即溶,一試難忘。 鮑汁燴稻庭烏冬,入口即感受到那種幼滑細膩,每一條烏冬都沾上了鮑汁,在鮑汁的滋潤下,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,爽口無比。 $988的十周年套餐就有燒牛肉沙律,薄燒的牛肉,真是好嫩滑,肉味也很濃。 前菜三點是

首先來個龍蝦沙律,爽口的沙律,完全突顯龍蝦的鮮甜味。

波士頓龍蝦身上是海胆汁,雙重口感,雙重滋味,好吸引。

前菜三點是根據當天的食材,每天也有不同的驚喜。

燒野菜今回就有入口清甜無比的番茄,秋葵及日本豆,配上自家製的醬汁同吃,更有另一口感。

入口超甜的日本墨魚仔,經過師傅的秘製醬汁餣過,好味到令人食指大動。

燒和牛扒果然是入口即融,肉質軟滑又香濃,超級美味。

木盒鰻魚飯就是將鰻魚飯放入木盒中蒸,開蓋瞬間熱汽蒸騰,吃起來的口感較濕潤,鰻魚汁滲入飯中,更美味可口。

田舍家
地址:尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)101樓A舖
電話:2972 2666
Other Info. : 呢個周年套餐幾抵食
$1300 (Dinner)
  • 波士頓龍蝦
  • 宮崎牛厚切
  • 龍蝦沙律
🥢簡介田舍家總店位於東京六本木,已有超過40年歷史。香港分店設於ICC 101樓,坐擁維港景色,餐廳裝潢極具日本特色,而且師傳即場製作食物,完成後以長木槳端上食物,店內更有即製年糕環節,讓食客感受傳統日本風情。🌟特色- 感受傳統日本爐端燒- 食材新鮮,菜式美味👍🏻必試這次嘗試了田舍家十週年套餐, 食物質素甚高- 前菜(海膽牛肉卷、炸牛扒三文治、燒芝士):海膽牛肉卷海膽鮮甜,而且份量十足;燒芝士入口即溶,富濃濃奶香;炸牛扒三文治較為普通,牛扒入口鬆脆,但未夠甘香- 石燒北寄貝:北寄貝鮮甜多汁,肉質軟稔彈牙、伴碟螢光小魷魚帶濃濃燒烤香氣,十分惹味- 燒牛扒:牛扒肥瘦適中,入口即化,油香四溢,餐廳還貼心準備了莓果醬以紓解油膩感- 抺茶鍋:抺茶鍋完全不帶苦澀味,而且有微微牛奶甜味,配以年糕、棉花糖、水果、蛋糕等食材,為晚餐劃上完美句號- 年糕:餐廳每晚亦設即製年糕環節,客人亦可參與其中,完成後餐廳會送上以年糕製作的甜品,年糕米香濃郁,配搭黑芝麻和紅豆蓉,口感豐富💰價錢- 約每人1000港幣(推廣套餐),平日約每人2000港幣🎖評分- 5/5💫請follow Instagram ar_roan以

🥢簡介

🌟特色
- 感受傳統日本爐端燒
- 食材新鮮,菜式美味

👍🏻必試
這次嘗試了田舍家十週年套餐, 食物質素甚高

💰價錢
- 約每人1000港幣(推廣套餐),平日約每人2000港幣

🎖評分
- 5/5

💫請follow Instagram ar_roan以獲得更多美食資訊

2020-05-30 2606 views
田舍在ICC 101/F 飽覽維港景色,無敵海景超棒,有種君臨天下的感覺。由黃昏欣賞維港至天黑,更可欣賞幻彩耀香江,香港是多麼的美,希望世界和平,疫症快些過去,社會回覆正常。服务:不錯食物新鮮美味,環境舒服,未試過要來一次
2020-05-03 3371 views
呢間餐廳好特別,佢將所有日本唔同嘅煮法集合埋一間餐廳。有浜燒,鐵板燒,普通壽司刺身魚生。間餐廳比較大,忙嘅景都好靚。昨天去咗食鐵板燒,但係價格相對來講,我覺得同一個價格可以去其他嘅地方食。佢嘅料係還可以,係隻生蠔細咗少少。叫佢俾個隻大嘅我,個廚房唔願意。😫鵝肝,龍蝦都煮得唔錯。西冷牛扒都好好味,係唯獨舊和牛,我覺得唔應該咁樣煮。如果薄切燒會好味啲。純粹圓方真係唔係好多日本菜,所以想去試吓。呢個價錢我寧願食其他日本餐廳。

2020-05-02
$2300 (Dinner)
  • 懷石料理
2020-04-26 3124 views
食過好多次田舍家,今次第一次去食佢地既爐端燒。環境一直保持到高質素同高水準,所有食材都係好新鮮,每次去田舍家都唔捨得離開好有日本氣氛既環境。所有order 既食物都係見到日本師傅係前面燒,而且十分正宗。本人食過好多日本餐廳,但係搵唔到有其他比田捨得更好。suggest 大家可以去試下!!

2020-04-21
$3000 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2020-04-14 3246 views
平時只散叫既爐端燒做週年promo,推出限定set半價,吸引到唔理疫情都要黎食。因為係ICC高層 101 Dinning,同預想一樣一入去大廳就見到靚景,仲見到山頂有少少雲海。行到private room先拎得切電話出黎影。爐端燒房食物水準好高,某幾個特別好味就打左星。師傅用支漿送上食物,客人自己接住。勁好味兩人份晚上8點師傅會表演打年糕,打完會share俾客人食,又一款隱藏甜品。哩個抹茶小火鍋都好好味。

爐端燒房

食物水準好高,某幾個特別好味就打左星。

師傅用支漿送上食物,客人自己接住。

勁好味

兩人份

哩個抹茶小火鍋都好好味。

$980 (Dinner)
好野今日有老闆請食飯,由朋友發板佢帶咗我哋去ICC 101樓到食懷石料理嘅田舍家!接待員好有禮貌但係我哋坐喺位,一入到去就見到落地大玻璃無敵大海景!我哋坐喺窗邊位可以慢慢欣賞!望住呢個景食飯係咪正呢!之後由朋友安排,我地坐係到等食呢度嘅員工好有禮貌亦都好專業,每一道菜送上黎前都會介紹食材,做法,同點樣食!服務好好,可以令客人安心,而每一道菜都做得好精緻,刺身壽司新鮮,鐵板燒熱辣辣,好食又好睇,加上呢個海景真係一流朋友叫咗好多唔同種類嘅食物,食到飽哂呀!滿足
好野今日有老闆請食飯,由朋友發板
望住呢個景食飯係咪正呢!之後由朋友安排,我地坐係到等食
朋友叫咗好多唔同種類嘅食物,食到飽哂呀!滿足

上上星期因為提早慶祝聖誕節,朋友知道我中意食日本菜,諗住揀間好啲嘅日本餐廳,於是揀咗呢度。我哋6點去到,當時店內未有其他客,成間舖好大陣雪味。朋友話book咗窗口位,但侍應話窗口位已經俾人book晒,冇得坐窗口位有點失望,而且到我埋單離開時,仍有一張窗口位枱係從來冇人坐的。Sake選擇亦很一般,除咗價錢非常出眾嘅十四代之外,其餘都是很普通的選擇,所以pass。Service非常一般,上前菜時侍應有介紹三款前菜係乜,但佢啲廣東話我聽唔明,冇諗過呢個價錢食飯都仲要聽譚仔話。食物質素還可,叫做夠新鮮,但亦冇甚驚喜,只屬一般港式日本菜。以呢個價錢嚟講,我不會再去。
$2200 (Dinner)
Celebration
Christmas