2023-02-12 31 views
今次坐了45分鐘的港鐵來到了一個第一次到訪的康城站,講真一句現在的商場差不多都是一式一樣,只不過是分開中級高級,以及平民版。。。落在清單中已經多時的這一間西餐廳,進場的時間只有一枱客人,餐廳面積都算大,而且有戶外區,相信是給予一些吸煙人士,又或者攜帶寵物的客人到訪~當日是平日點選午市套餐HK$148.包括餐湯及另加HK$19 .Flat white餐湯是飲得你飽飽的薯仔忌廉湯,以我去西餐廳來說,薯仔忌廉湯真是很少飲到,薯仔自身差不多是沒有味道,全靠那小小的忌廉兩者中和在一起,而且薯仔太過卑微在於西餐廳來講,基本上很少會遇到,雖則話小,但是終於比我今次遇上,幸而大廚將煙肉炸得香脆放上幾條,用來配襯也好用來擺盤也好都是一個不錯的選擇⭐️⭐️午市主菜,我點上了龍蝦龍汁伴烤大蝦意粉,講真龍蝦汁我就真係吃不到反之鮮味的蕃茄汁絕對感受得到,熱騰騰的意粉及(烤大蝦)憑自己目測,相信是(泡完油走完油)的三隻蝦,背身界開邊視覺上絕對是好,而且可以將蝦腸跳得乾乾淨淨,賣點是龍蝦汁,但是賣點卻吃不到就真是感到有點兒可惜~加HK$19 Flat white,餐杯份量小小的,加了錢,不如慷慨比一杯大一點好嗎?評論:

薯仔忌廉湯
龍蝦龍汁伴烤大蝦意粉
Flat white
評論:沒有評價。
此店有加一服務!
Lunch
之前聽住康城嘅朋友分享樓下商場好多都係大型連鎖食肆有時都唔知食咩好上次去行左一轉 意外見到有間環境望落乾淨舒服嘅西餐廳 上網search除左呢到淨係得數碼港有分店嘅非大型連鎖店又 完全就係我會鍾意嘅風格預感🍴前菜:是日餐湯👉🏻是日薯仔忌廉湯 口感飲到薯蓉香 又好creamy 中間加咗啲鹹香脆煙肉條 好飲又暖胃🍴前菜:龍蝦湯(+$30*)👉🏻有誠意嘅龍蝦湯 中間仲有隻大蝦 味道夠濃 口感滑順 不過覺得味道輕微偏甜 🍴前菜:三文魚沙津(+$30*)👉🏻很喜歡佢嘅沙津 因為佢嘅沙律菜係羽衣甘藍而且好新鮮 所以好食🍴嫰煎BBQ豬梅扒👉🏻自選主菜之一👉🏻豬梅扒一半嘅半肥瘦豬肉 燒出油脂香 口感爽嫰👉🏻拌碟有娃娃菜和菠蘿 菠蘿多汁味道偏甜微酸 中和番豬梅扒嘅油份 🍴10‘’酸種薄餅(+$30*)👉🏻就係被呢個酸種簿餅吸引到嘅好奇心 👉🏻純手工製 經低溫48小時發酵嘅pizza 無論係底/邊口感都特別鬆軟 特別好食👉🏻呢款磨菇黑松露 香味突出 芝士層都好柔軟 味道都恰到好處🍴追加小食:燒烤汁雞翼(+$38*)👉🏻一共四隻嘅燒烤雞翼 配炸蒜片好香口惹味🍴追加小食:烤美國露筍(+$38*)👉🏻有時食西餐
之前聽住康城嘅朋友分享
樓下商場好多都係大型連鎖食肆
有時都唔知食咩好

上次去行左一轉 意外見到有間
又 完全就係我會鍾意嘅風格預感

🍴前菜:是日餐湯

🍴前菜:龍蝦湯(+$30*)

🍴前菜:三文魚沙津(+$30*)

🍴嫰煎BBQ豬梅扒
👉🏻自選主菜之一
👉🏻豬梅扒一半嘅半肥瘦豬肉 燒出油脂香 口感爽嫰

🍴10‘’酸種薄餅(+$30*)
👉🏻就係被呢個酸種簿餅吸引到嘅好奇心

🍴追加小食:燒烤汁雞翼(+$38*)
👉🏻一共四隻嘅燒烤雞翼 配炸蒜片好香口惹味

🍴追加小食:烤美國露筍(+$38*)
👉🏻有時食西餐最怕無菜食同啲菜唔好食 所以欣賞佢地啲蔬菜類都本質好又整得好食
👉🏻露筍咬落好爽口多汁 完全無根

🍴Collective Tiramisu(+$45*)
👉🏻Tiramisu好厚身 食到淡淡嘅咖啡酒香 份量完全足夠2人share

🍷餐酒
👉🏻佢地嘅餐酒主要選用自然酒 低干擾製作 天然又環保 味道入口好舒服 飲酒屬於BB班嘅我都無覺得苦澀難入喉

👍🏻環境都好闊落 仲有室外用餐區
好適合而家涼涼地嘅天氣
仲有兩張望落坐得舒服嘅大檯
可以比同一班朋友gathering或者一家大細食個靚飯😙

👍🏻餐廳嘅另一邊仲有一個空間可以閒逛和購物 賣多款IntervalX合作伙伴嘅餐品 Coffee Collective嘅咖啡、自然酒、天然蜜糖和WOODCO香薰蠟燭 等
見到康城呢間主打 純手工sourdough pizza 嘅餐廳🍞🍞 我呢個包控緊係唔會放過佢啦🤣🤣🤣 一黎到即刻要叫返個最 classic 嘅 margarita 啦🍅🍅🍅🤪🤪🤪 聽餐廳講到 原來佢地係用左48個鐘頭低溫發酵👍👍 可見到餐廳嘅用心之處 食出黎pizza 皮比一般嘅麵團特別鬆軟之外😋😋😋 sourdough 出嚟嘅Pizza亦都會比一般嘅Pizza較容易消化👍👍 咁就食多兩舊都冇問題啦🤣🤣🤣呢度除左pizza 用心 🍕🍕 菜類都高有新意加🥬🥬咩話❔食菜都可以好有新意❔🧐🧐🤩🤩😂 無有錯 除左pizza 🤪🤪🤪就係叫菜嘅時間啦 叫左一款 羽衣甘藍凱撒沙律 🥗🥗 沙律入面除咗羽衣甘藍之外 配咗parmesan cheese 🧀🧀同埋風乾蕃茄🍅🍅 芝士冚咗沙律菜嘅草青味之餘👍👍亦令到沙律帶有一種芝士獨有鹹香嘅味道 👍👍不過個人認為上面嘅風乾蕃茄可以再風乾得徹底啲🦦🦦🦦 會比較保存得妥當啲會令成個沙律再好味啲👍👍菜菜菜菜菜🥬🥬🥬🥬🥬 除咗羽衣甘藍沙律 我哋另外亦叫咗燒烤美國蘆筍😋😋😋 餐廳非常用心地配搭左蒜蓉忌廉汁🥓🥓 醬汁內再加上左煙燻豬腩肉同豬面頰肉🥩🥩 呢道菜巧妙地用咗炸蒜

菜菜菜菜菜🥬🥬🥬🥬🥬 除咗羽衣甘藍沙律 我哋另外亦叫咗燒烤美國蘆筍😋😋😋 餐廳非常用心地配搭左蒜蓉忌廉汁🥓🥓 醬汁內再加上左煙燻豬腩肉同豬面頰肉🥩🥩 呢道菜巧妙地用咗炸蒜塊作為點綴 鮮嫩嘅蘆筍🥕🥕 食落一啲渣都冇😲😲😲 再配左非常香脆嘅炸蒜同惹味嘅醬汁 成道菜非常開胃👍👍 亦帶俾我驚喜嘅係估唔到蘆筍同炸蒜係會咁夾呀😍😍😍😏😏😏

主菜方面叫咗Pizza之外 我同朋友俾佢個龍蝦湯risotto吸引咗🤣🤣🤣 忍唔住叫返個先🤣🤣🤣 一上菜見到一大條龍蝦尾已經覺得不得了 😍😍😍 即刻心心眼左🤣🤣🤣 烤過嘅龍蝦味食落有燒烤嘅香味🍢🍢 用龍蝦高湯煮過嘅意大利飯軟硬度食落適中👍👍 飯粒粒粒帶有龍蝦嘅鮮味非常出色🤣🤣🤣

值得一讚嘅係餐廳係特別喺紐西蘭入貨嘅Ginger ale 🤩🤩 真係好好飲 重薑味之餘亦唔會過甜 👍👍 下次去食左recore 多支先🤣🤣🤣 而餐廳除左 ginger ale 之外 聽講咖啡都相當出色 咖啡係採用左中價到高價豆嘅精品咖啡 最衰嗰日去係夜晚等我下次中午再去食brunch嘅時候一定要試吓 🤣🤣🤣🤣
將軍澳貴為最接近九龍的新界食肆、購物、娛樂數之不盡在將軍澳遇見我 不用驚訝對比剛開幕時的 #TheLOHAS現在真的熱鬧得多有戲院亦有溜冰場想把所有餐廳都試試 也絕不容易 這晚 讓我先到 @interval插旗吧食物種類蠻多 也設有晚市套餐環境開揚 空間感高座位設有戶外及有室內怕冷的我選擇了室內而@in是 #寵物友善餐廳 因此亦歡迎帶同毛孩喔⚑ 二人套餐 ❙ $328可選擇前菜x2 主菜x2前菜:⍥ 是日餐湯薯仔忌廉湯 口感順滑 薯仔味相當突出 不會太飽膩 但略嫌欠缺溫度⍥ 龍蝦湯 ❙ +$30真材實料龍蝦湯 鮮甜味美 比薯仔忌廉湯更濃郁 中間的大蝦表現不俗⍥ 追加 煙三文魚羽衣甘藍凱撒沙律 ❙ +$30羽衣甘藍清新爽脆 跟煙三文魚絕對是天作之合主菜:⍥ 龍蝦濃汁伴烤大蝦相當有溫度 意粉軟硬適中 超強掛汁力 每條意粉都被龍蝦汁重重包圍 味道濃郁 芳香撲鼻 大蝦彈牙爽口 表現不錯⍥ 意式辣肉青蒜薄餅垂涎欲滴無誤 手工薄餅即叫即製 經過48小時低溫發酵的酸種薄餅 拉扯力較強 有𡁻勁又帶點鬆軟 麥味香 邊位香脆 微辣惹味至極 印象深刻⍥ 追加 炸薯條 ❙ +$38新鮮炸起來 當然令人愛不釋手
將軍澳貴為最接近九龍的新界
食肆、購物、娛樂數之不盡
在將軍澳遇見我 不用驚訝

⍥ 意式辣肉青蒜薄餅

⍥ 追加 炸薯條 ❙ +$38
新鮮炸起來 當然令人愛不釋手 份量多 是值得追加的小吃

⍥ 追加 Collective 提拉米蘇 ❙ +$45
提拉米蘇是人氣甜品 咖啡奶香頗突出 可以接受的甜度 零酒味正好適合我 對喔 絕對能畫上完美句號

⚑ 單點
⍥ 嫩烤春雞(半隻) ❙ $148
有半份及全份春雞 選擇了半份剛好 我負責包辦雞髀位烤得皮脆肉嫩 充滿肉汁無誤 絕不油膩 配上已烤蔬菜 我大愛喔

⍥ 有氣冷泡咖啡 ❙ $55
另一半說明 應該使用幾種咖啡豆 挺有層次 因帶點果香因此沒有太酸 口感順滑 零甜度 有夠特別

2023-02-05
$227 (Dinner)
  • 龍蝦濃汁伴烤大蝦
  • 意式辣肉青蒜薄餅
  • Collective 提拉米蘇
  • 嫩烤春雞
2023-02-07 76 views
見到open rice清一色好評,就過黎試下,就算揀左啲基本菜式,點知都係中晒伏。用電話點好野食之後,首先上左3杯熱茶,分別係Earl Grey, peppermint & SenCha。 用茶包沖,正正常常。但店家用左薄身冇手柄玻璃樽裝住,第一,熱既時間好難倒,因為裝滿熱茶,無從下手,會焫傷手;第二,用薄玻璃好快成支茶就凍左,未能保溫。 店家亦有附上一個隔熱性高的陶瓷茶杯,又隔熱,又保溫,點解唔將茶樽都改用同一物料。第二上菜既係忌廉薯仔餐湯,伴有煙肉條。湯既調味唔錯,係煙肉有啲硬,換成粒粒口感會更和諧。之後上左兩個main dish,上菜速度算快,但可能亦係造成質素參差的原因。首先講左個Margarita。調味方面咸左少少,芝士亦都夠多,但凍左之後漏晒啲油起碟到。但最大問題係燶!上菜時表面都有好多燒燶左,但我覺得都係接受範圍以內。於是整走左就開始食。食第一舊時覺得有啲苦苦地,但越食越苦,一反轉個pizza,成舊碳咁。 少少燶係正常,但呢個絕對係過晒龍。依家好驚喉嚨痛🥹。上面嗰個係差啲時間控制,點知另外個又出事。呢個Mashroom Risotto 賣相都唔錯。但係一碟失敗既飯。調味基

上面嗰個係差啲時間控制,點知另外個又出事。呢個Mashroom Risotto 賣相都唔錯。但係一碟失敗既飯。調味基本上係0咁濟,唔夠咸,冇奶味,亦唔creamy。但最大個問題係起個飯到!個飯硬到我地唔太make sure到底啲飯熟左未。唔好話係al dente,連啲sauce都入唔到個飯粒。呢個Risotto 係我目前食過最難食既risotto,沒有之一!

食唔落,仲剩咁多。為左避免浪費食物,我哋唯有含淚打包帶番屋企二次加工🥹🥹🥹

等多大概10分鐘左右,燒春雞上亦都到左。賣相一樣都唔錯。呢個雞正常,係雞胸位太柴姐,但都可以果腹。

最後上左甜品,係lunch set+45既Tiramisu 。呢個賣相差左啲,係斜既。味道方面中規中矩,cream既部分唔夠濃郁,中間個層手指餅乾就浸得太耐咖啡,太濕,搞到有啲爛爛地。整體黎講係一個偏咖啡味既Tiramisu ,好少酒味,幾乎冇。

成個用餐體驗感覺到餐廳用左比較多心機到賣影到,味道品質控制未知理想。餐廳始終食物係第一位,外表再igable都冇意義。題外話,職員都樂意解答問題。但同區而言,有更多同類型餐廳可提供更穩定既食物水準,應該唔會再試第二次。

2023-02-06
$160 (Lunch)
首次踏足康城,發現呢區西餐唔算多🤔 一場嚟到我就揀咗一間門面幾靚嘅「Interval」試吓,呢間喺數碼港都有分店㗎😎 餐廳係pet-friendly🐶 設有室內及露天座位,空間闊落,一到夜晚室內燈光變得柔和,室外位置就每枱有一盞小枱燈,甚有情調🥂 呢度可以叫dinner set或者散叫,二人餐都係$328,包兩個前菜及主菜,人均都係百幾蚊咋🤭 臨近情人節仲諗緊book邊間餐廳嘅你,食呢間就好抵食,嚟一次浪漫約會就啱哂啦🌹 唔驚埋單會肉赤🤣 ♥ 前菜☞︎ 是日餐湯薯仔忌廉湯口感綿密,飲到薯仔蓉,落咗脆煙肉增加鹹香,冬天飲即時暖笠笠😉☞︎ 龍蝦湯 (+$30)龍蝦湯味道香濃,仲有隻大蝦🦐 比薯仔忌廉湯濃味得多,更滑順!♥ 主菜☞︎ 嫩煎BBQ豬梅扒豬梅扒幾厚身🐷 肥瘦均勻,油脂唔算好多~ 肉質鬆軟得嚟有咬口,唔會好韌😉 伴酸酸甜甜燒菠蘿及鮮甜娃娃菜,配菜都唔錯呢😏☞︎ 蘑菇& 黑松露薄餅 (+$30)即叫即整💁🏻‍♀️ 滿滿黑松露醬,聞落好香~ Sourdough pizza嘅麵糰係經過48個鐘低溫發酵,口感份外煙韌,pizza邊微微香脆,10吋分量兩個人食啱啱好👌🏻♥ 小食☞ 烤美國蘆筍 (+$3

♥ 前菜
☞︎ 是日餐湯
☞︎ 龍蝦湯 (+$30)

♥ 主菜
☞︎ 嫩煎BBQ豬梅扒
☞︎ 蘑菇& 黑松露薄餅 (+$30)

♥ 小食
☞ 烤美國蘆筍 (+$38)
蘆筍夠嫩無渣,唔會烤過火,保持到爽脆度及水分,面頭有炸蒜片,蒜香十足🧄

甜品
☞ Collective 提拉米蘇 (+$45)
Mascarpone cheese 好creamy幼滑,手指餅鬆軟,甜而不膩,酒香比咖啡香香濃😙

♥ 飲品
☞ Karma Cola (+$50)
係fairtrade 有機可樂,之所以係有機係因為用真正Cola Nut去製作,蔗糖味突出,味道近似可樂糖,氣泡較少🥤
☞ 餐酒 - Karl May, Pinot Noir 2019 (杯)(+$58)
餐酒有紅酒白酒揀,都係自然酒嚟,以低干擾製作🤓白酒有Riondo Pinot Grigio,都係另加$58~ Karl May來自德國Rheinhessen🍷容易入口,有紅莓香,邊食tiramisu邊飲都幾夾👀

♥ Sparkling Cold Brew Coffee by INTERVAL (+$38)
另外仲買咗佢哋自家嘅罐裝有氣冷泡咖啡返屋企,佢哋挑選咗幾款咖啡豆,偏fruity微酸☕️ 微碳酸泡中和果酸,減低苦澀度,帶氣泡增加刺激口感,雪凍飲好爽⛄️

餐廳推薦度:7/10
約會嚟呢度都唔錯,露天座位都乾淨企理,較寧靜幾啱談心☺️ 不過入夜時間坐室內就會暖啲♨️ 服務友善,上菜同收碟都好迅速😂
$318.5 (Dinner)
2023-01-30 50 views
呢間餐廳係pet-friendly,有室外同室內座位,可以帶埋毛孩一齊嚟食晚餐!餐廳裝修光猛闊落,仲有唔少梳化位可以選擇,坐得幾舒服!嘢食方面就有意粉、Pizza、扒類嗰啲,款式幾多,而且食材高質,仲有星期一至日都可以叫嘅dinner set,好抵食!雖然喺康城遠咗少少,但勝在餐廳食物高質抵食又有情調,不失為一個慶祝、撐枱腳嘅好地方!------------------------------◖二人餐◗ $328套餐可以選擇一人、二人、四人份量,包餐湯同主菜,可以額外加錢加埋前菜、甜品嗰啲~/是日餐湯餐湯好香忌廉味,口感綿滑~/三文魚沙律 +$30有幾片煙三文魚,菜底係新鮮嘅羽衣甘藍,加咗少少蜜糖芥末醬,味道好清新!/龍蝦湯 +$30龍蝦湯好足料,拎咗啲蝦殼蝦肉去熬出嚟,迫晒啲蝦油出嚟,超級香龍蝦味又鮮甜,味道濃郁有層次!欣欣向榮/嫩煎BBQ豬梅扒豬梅扒用咗慢煮嘅方式,識落肉質依然鮮嫩,唔會乾柴,面頭嘅燒汁大有少少菠蘿味,均勻沾上啲肉到,消滯又解膩~食完仲有娃娃菜、烤菠蘿清一清!/烤紐約客牛排 +$200牛排揀咗7成熟,依然比出面煎得偏生,裏面啲肉呈粉紅色,勁吸引!香煎過之後,外面微
◖二人餐◗ $328

/是日餐湯
餐湯好香忌廉味,口感綿滑~

/三文魚沙律 +$30

/龍蝦湯 +$30

/嫩煎BBQ豬梅扒

/烤紐約客牛排 +$200
牛排揀咗7成熟,依然比出面煎得偏生,裏面啲肉呈粉紅色,勁吸引!香煎過之後,外面微焦,裏面鮮嫩又多肉汁,就咁食或者點佢嘅香草蒜蓉醬都好正!

◖ Common Cold Brew Coffee◗ $55
呢個係佢哋自家出嘅罐裝cold brew,咖啡味好濃,咖啡豆嘅香味仲keep得好好,味道好fruity,有少少汽飲落幾得意~

🌟Encore指數:8.5/10
2023-01-29 42 views
▫️Agilo e Olio🍝 👉🏻意粉屬於幼身,望落有d 似拉麵,食落非常煙韌,再Mix埋好香口嘅橄欖油同埋香蒜🧄,非常惹味👉🏻大蝦🍤肉質新鮮,食落爽口彈牙⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Pizza Di Parma🍕 ($128)👉🏻Pizza 餅皮邊好脆,脆到好似食緊餅乾,而中間咬落煙煙韌韌,幾鍾意兩樣加埋嘅口感☺️👉🏻餡料有滿滿嘅Parma Ham、芝士🧀、番茄醬🥫同埋Cream Cheese口感豐富⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Pumpkin Butternut Squash Soup🎃 (跟餐)👉🏻湯質地唔會太杰或者太稀,控制得啱啱好,飲落好濃南瓜味,好鮮甜👉🏻伴碟嘅Sourdough🥖好加分,索哂湯嘅精華,咬落亦都好脆口.▫️Basque Burnt Cheesecake🍰 ($108)原個Basque Burnt Cheesecake,建議最少有3-4 個人Share👉🏻蛋糕表面燒焦得好靚,唔係完全黑哂,反而似Cream Burlee 嘅焦糖面👉🏻芝士味🧀,蛋香🥚同奶味🥛都超級濃,互相Balance😌蛋糕唔會太甜甜,質地屬於半流心,入口即溶嘅口感真係好正🤤絕對會 Encore!!!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Hot Latte
▫️Agilo e Olio🍝
👉🏻大蝦🍤肉質新鮮,食落爽口彈牙

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Pizza Di Parma🍕 ($128)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Hot Latte ($38)

——————
環境:以白色同木色為主,文青風得嚟又有啲Cyber嘅感覺,埋邊有落地大玻璃,餐廳仲提Outdoor 座位,天氣好坐喺出面都幾Chill 😚所有Staff 都超級Friendly 同Helpful,值得一讚
2023-01-29 35 views
康城呢間西餐廳有室外露台同座位晚上同朋友/另一半撐吓枱腳、飲吓嘢都好有情調喔!🥂🍷-🍽️二人套餐($328)有兩款前菜同主菜前菜係餐湯或者+$30升級做龍蝦湯/煙三文魚沙律-🥣是日餐湯-薯仔忌廉湯口感幾creamy有薯仔味得嚟🥔又飲到煙肉嘅咸香味!🦞龍蝦湯湯頭濃郁鮮味面頭仲有一隻開邊大蝦呀👍🏻🥩嫩煎BBQ豬梅扒豬扒以慢煮方式炮製厚身又咬口配上甜甜哋嘅燒汁,更顯肉香💕伴碟有娃娃菜同烤波蘿正好平衡食肉嘅飽膩感呢!🦀軟殼蟹蟹膏意大利飯軟殼蟹唔算好大隻但切開有驚喜😍入面爆膏,外層脆卜卜😋而飯粒口感煙韌🫖冷泡茶($40)揀咗伯爵茶同桂花烏龍前者茶富柑橘嘅特殊清香後者味道層次豐富🌼先飲到清香嘅桂花味餘韻帶茶甘💕🍕經典意式辣肉腸薄餅($128)呢度嘅薄餅低溫48小時發醇係純手工酸種薄餅咬落鬆軟芝士拉絲,口感煙韌配搭埋辣肉腸啱晒我呢位辣妹嘅口味❤️‍🔥
康城呢間西餐廳有室外露台同座位
晚上同朋友/另一半撐吓枱腳、飲吓嘢
都好有情調喔!🥂🍷

🍽️二人套餐($328)
有兩款前菜同主菜
前菜係餐湯
或者+$30升級做龍蝦湯/煙三文魚沙律

🥣是日餐湯-薯仔忌廉湯
口感幾creamy
有薯仔味得嚟🥔
又飲到煙肉嘅咸香味!

🦞龍蝦湯
湯頭濃郁鮮味
面頭仲有一隻開邊大蝦呀👍🏻

🥩嫩煎BBQ豬梅扒
豬扒以慢煮方式炮製
厚身又咬口
配上甜甜哋嘅燒汁,更顯肉香💕
伴碟有娃娃菜同烤波蘿
正好平衡食肉嘅飽膩感呢!

🦀軟殼蟹蟹膏意大利飯
軟殼蟹唔算好大隻
但切開有驚喜😍
入面爆膏,外層脆卜卜😋
而飯粒口感煙韌

🫖冷泡茶($40)
揀咗伯爵茶同桂花烏龍
前者茶富柑橘嘅特殊清香
後者味道層次豐富🌼
先飲到清香嘅桂花味
餘韻帶茶甘💕

🍕經典意式辣肉腸薄餅($128)
呢度嘅薄餅低溫48小時發醇
係純手工酸種薄餅
咬落鬆軟
芝士拉絲,口感煙韌
配搭埋辣肉腸
啱晒我呢位辣妹嘅口味❤️‍🔥

2023-01-24 38 views
平日到康城午餐,上 openrice 睇完後決定試一試呢間咖啡店。先講店內裝修,裝修風格簡單明亮,大部分座位都有梳化,枱與枱之間距離充足,另外亦都設有室外座位,坐得好舒服。午餐 set包一個是日餐湯,主菜同埋飲品。當日嘅餐湯係馬鈴薯湯🥔🥣,呢個湯有驚喜,用料足味道豐富👍🏻😋主菜揀咗瑪格麗特pizza🍕再額外追加咗意大利辣肉腸,身為pizza 控嘅我覺得呢間餐廳嘅pizza🍕好好味,佢個餅底煙韌有咬口,薄薄地配埋熱辣辣嘅餡料,真係好好食🤤個份量仲要好大份,一個人完全係冇可能食得哂。另外,亦加錢叫咗杯macchiato, 可以選擇唔同咖啡豆,真係好高質素。午餐價錢唔可以話好抵但係食物質素好高,環境舒適,閒時嚟一嚟都唔錯👍🏻

Lunch
2023-01-15 322 views
屋企附近嘅餐廳,想試好耐啦😍呢間餐廳有outdoor位置,喺人煙稠密嘅康城雖然景色係樓景,但環境幽靜,一樣夠chill見人日頭影相好靚,今次夜晚到來仲有少少浪漫感💕晚餐要咗個set for two💰$328🦞升級 龍蝦湯💰+$30質地濃稠好飲,好香龍蝦味🍴烤美國露筍💰+$38加咗少少鹽去烤,味道有香烤味,仲有忌廉汁一齊食juicy啲🐖嫩煎BBQ豬梅扒豬梅扒好腍,BBQ醬令其食落有啲似叉燒味道,加埋娃娃菜、烤菠蘿,無咁油膩🐟油封三文魚💰+$30慢煮三文魚,魚質較滑,成件三文魚好大好厚身,配上檸檬忌廉汁可減油膩咁,汁料都令口感更好🍴Collective Tiramisu💰+$45見到門口凍櫃有一大份tiramisu,已經吸引我想試試,唔會太甜,質地滑溜🍊Orange Juice💰+$25🍷House Red Wine💰$578/2ppl🚩Interval (The LOHAS) (將軍澳) @interval_interval 📍將軍澳康城路1號The LOHAS4樓417號舖
屋企附近嘅餐廳,想試好耐啦😍

見人日頭影相好靚,今次夜晚到來仲有少少浪漫感💕

晚餐要咗個set for two💰$328

🦞升級 龍蝦湯💰+$30
質地濃稠好飲,好香龍蝦味

🍴烤美國露筍💰+$38
加咗少少鹽去烤,味道有香烤味,仲有忌廉汁一齊食juicy啲

🐖嫩煎BBQ豬梅扒

💰$578/2ppl
📍將軍澳康城路1號The LOHAS4樓417號舖
2023-01-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2023-01-15 49 views
康城個商場食店唔太多選擇今日食左呢間cafe 總算有驚喜有室內同室外座位選擇,室外pet friendly 環境很舒服,空間感很大,不會太嘈吵很適合係度享受個休閒假日午餐食物,飲品選擇都算多,價錢也合理我們二人行點了以下:牛油果配煙燻三文魚沙律 $118牛油果上加了果仁,咬感很好沙律有羽衣甘藍,蕃茄,三文魚再加了少許芝士,整體感覺都很清新健康!瑪格麗塔pizza $108Pizza 很香芝士味,批邊也不會太厚太多麵粉Salted chocolate $45獨角獸很可愛啊!厚厚的泡沫很滿足如果有朱古力味再濃一點會更好飲
康城個商場食店唔太多選擇
今日食左呢間cafe 總算有驚喜
有室內同室外座位選擇,室外pet friendly

環境很舒服,空間感很大,不會太嘈吵
很適合係度享受個休閒假日午餐

食物,飲品選擇都算多,價錢也合理

我們二人行
點了以下:

牛油果配煙燻三文魚沙律 $118
牛油果上加了果仁,咬感很好

瑪格麗塔pizza $108
Pizza 很香芝士味,批邊也不會太厚太多麵粉

Salted chocolate $45
獨角獸很可愛啊!厚厚的泡沫很滿足

如果有朱古力味再濃一點會更好飲

2023-01-14
$150 (Tea)
2023-01-13 44 views
諗住兩個人睇戲前食餐飯,路過見呢間餐廳幾多好評,係門口睇下有乜食,有位同事介紹話有set menu叫我地望下,見$328 for two starter & menu, 都可以一試。我地坐低後,用QR code打算嗌個set試試,點之二人set原來售罄,一人set同四人set就有。 諗返轉頭,好似有點搵笨。唔講食物,咁大張menu,單點就有,set就無,仲要咁樣介紹食客作招徠,好似唔太好。是次用餐上菜比較慢,野食還好。

是次用餐上菜比較慢,野食還好。
2023-01-13
Dinner
今晚接男朋友收工,來到位於康城ᴛʜᴇ ʟᴏʜᴀꜱ 的Interval 吃晚飯~餐廳設計簡約,設有室內及室外位置,可惜天公不作美,下起毛毛雨,未能到室外座位看看,餐廳主打精品咖啡☕️、自然酒🍷、還有多款美食。✨我們點了:👫二人餐$328 (包了兩款starter 和兩款main)Starter: Potato cream soup 🥔 薯仔忌廉湯 口感綿軟,香滑濃郁,能吃到薯蓉的質地,伴有一些煙肉絲🥓十分香口,口感一流👍🏻放了少許橄欖油提香,把整體口感提升至另一層次!🦞龍蝦湯 +$30口感濃郁惹味,伴有一隻煎香過的大蝦🦐提鮮。相比起龍蝦湯,我個人更愛薯仔湯(*ˉ︶ˉ*)! Main course :🐷嫩煎BBQ豬梅扒 配娃娃菜•烤菠蘿 🍍大推! (≧∇≦)男朋友吃過後念念不忘的豬梅扒! 他說是近來吃過最高質的一塊,油脂豐富,香口而不膩,肉質腍軟,滑嫩多汁有肉味,配上一舊舊的燒菠蘿,酸酸甜甜很開胃,份量亦毫不吝嗇!🧀芝士四重奏酸種薄餅🍕 ❣️即叫即整,作為一個芝士控,吃到這個酸種薄餅,感覺很滿足⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄ 除了選用了常見的Mozzarella 和Parmesan 外,還有G

✨我們點了:
Starter:
Potato cream soup 🥔 薯仔忌廉湯

🦞龍蝦湯 +$30

Main course :
🐷嫩煎BBQ豬梅扒 配娃娃菜•烤菠蘿 🍍

🧀芝士四重奏酸種薄餅🍕 ❣️
即叫即整,作為一個芝士控,吃到這個酸種薄餅,感覺很滿足⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄ 除了選用了常見的Mozzarella 和Parmesan 外,還有Gorgonzola 和Taleggio,因加入了 藍紋芝士Gorgonzola ,所以pizza更加香濃美味!
酸種面團經過48小時低溫發酵,較普通薄餅易消化,口感煙靱,正👍🏻

以上是套餐內容,我們追加了:
🐟🥗煙三文魚凱撒沙律 +$30
分量超多,超級抵食,而且菜底是super food 羽衣甘藍,配上煙三文魚加上碎芝士🧀
作為前菜,亦是一個非常抵食、健康、美味的選擇!

燒烤汁雞翼 +$38
一共有4件燒烤汁雞翼,非常入味,肉質嫩滑! 還有幾片乾蒜在雞翼上增添口感,抵食!

炸薯條 +$38
超!級! 大!份! 金黃香脆,是粗身的薯條,外脆內酥軟(*ˉ︶ˉ*)非常抵食!

Tiramisu $ +45
是日甜品為紐約芝士蛋糕🍰,可惜已經賣完,沒有機會一試~所以改吃Tiramisu,咖啡香和酒香的平衡做得非常好,質地濕潤,口感順滑,層次鮮明,是一件出色的tiramisu ☺️☺️

🥂另外,看到餐廳只需要加$58便能夠試到紅/白酒,所以便一試了。餐廳酒選用自然酒,低干擾製作,天然又環保♻️。

總括來說,用餐體驗非常愉快,店員服務周到有禮,食物上枱時間快,餐廳寬敞明亮,乾淨衛生👍🏻是一個非常適合拍拖的好地方,而且舖頭設有室外位置,是pet-friendly 的好去處🥰下次有機會要日頭的時候再來,並且試試他們的咖啡(≧∇≦)
位於康城The Lohas的Interval有室外座位既餐廳寧捨深得我心覺得特別有feel • 總覺得個人慢活啲·適逢當日微風輕輕吹過配上皎潔明月未動刀叉 · 嘴角如風般向上揚同朋友點了性價比極高的♡ 二人餐 ($328)前菜是日餐湯·薯仔忌廉湯 |龍蝦湯 (+$30)兩者入口都好細滑 · 薯仔忌廉湯完全無顆粒感好鍾意煙肉帶來既層次感而龍蝦湯有大蝦作伴 · 濃香creamy♡炸薯條($38)由於點左餐酒 · 薯條自然要出現新鮮很炸起很重要 · 香脆內軟食唔停口♡意大利辣肉青蒜薄餅超級大推既Sourdough pizzaPizza煙韌有咬口 · 雖然無打卡必備既拉絲但味道絕對無得彈青蒜蕃茄醬加埋芝士同辣肉粒咸香十足 · 非!常!惹!味!♡龍蝦湯意大利飯伴大蝦 ($188)朋友堅持要加點既意大利飯 ·佢話食過番唔到轉頭賣相擺盤幾靚仔蝦香味唔算非常濃郁但好鍾意龍蝦湯配上意大利飯既creamy感仲有彈牙龍蝦尾令菜式生色不少♡嫩煎BBQ豬梅扒本日之最既豬梅扒非常有厚度 · 煎既時間剛好外層微焦裡面軟腍又juicy仲要帶少少脂肪 · 真係OMG燒菠蘿香甜多汁 · 絕對必點!!!♡Tiramisu
位於康城The Lohas的Interval
有室外座位既餐廳寧捨深得我心
覺得特別有feel • 總覺得個人慢活啲
適逢當日微風輕輕吹過配上皎潔明月
未動刀叉 · 嘴角如風般向上揚

同朋友點了性價比極高的
♡ 二人餐 ($328)
前菜
是日餐湯·薯仔忌廉湯 |龍蝦湯 (+$30)
兩者入口都好細滑 · 薯仔忌廉湯完全無顆粒感
好鍾意煙肉帶來既層次感
而龍蝦湯有大蝦作伴 · 濃香creamy

♡炸薯條($38)
由於點左餐酒 · 薯條自然要出現
新鮮很炸起很重要 · 香脆內軟食唔停口

♡意大利辣肉青蒜薄餅
超級大推既Sourdough pizza
Pizza煙韌有咬口 · 雖然無打卡必備既拉絲
但味道絕對無得彈
青蒜蕃茄醬加埋芝士同辣肉粒
咸香十足 · 非!常!惹!味!

♡龍蝦湯意大利飯伴大蝦 ($188)
朋友堅持要加點既意大利飯 ·佢話食過番唔到轉頭

本日之最既豬梅扒
非常有厚度 · 煎既時間剛好
外層微焦裡面軟腍又juicy
仲要帶少少脂肪 · 真係OMG
燒菠蘿香甜多汁 · 絕對必點!!!

♡Tiramisu ($45)
店家賣座甜點之一
Tiramisu 口感軟滑 · 酒味濃郁
如果重手少少咖啡 · 我會直接order多個番屋企

♡Sparkling Cold Brew Coffee By Interval ($38)
吃Tiramisu 怎能沒咖啡
咖啡微酸 · 很喜歡有氣氣泡帶來既衝勁
一口Tiramisu 一口咖啡 · 這大概是要睡不著的節奏

♡餐酒兩杯 ($116)
唔識品酒 · 比唔到好深奧評價
但入口帶漿果味 · 甜甜地幾易入口

༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ
小小總結:
由於坐戶外涼涼地 · 所以記得趁熱食