2022-12-15 84 views
位於將軍澳ᴛʜᴇ ʟᴏʜᴀs商場, 附近是將藍隧道去日出康城更加方便, 環境簡約帶點小清新, 顏色是採用灰白色調, 非常舒適開揚, 落地大玻璃、特設室外花園位置, 有渡假風ғᴇᴇʟ, 可以放鬆心情, 很ᴄʜɪʟʟ很舒服, 打卡一流✨我們點了ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ ғᴏʀ 2烤紐約客牛排🥩蒜泥·烤蒜·薯仔.西蘭花苗.燒汁賣相很精緻, 口感軟嫩鮮美, 肉質細膩且分佈均勻, 配上燒汁帶了層次, 配菜豐富, 必食推介👍🏻芝士四重奏薄餅🍕薄餅即叫即製, 純手工酸種薄餅, 手工薄餅的餅底不是硬硬的麵粉糰, 餅皮很薄, 分別用上了ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ / ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ ɢᴏʀɢᴏɴᴢᴏʟᴀ / ᴛᴀʟᴇɢɢɪᴏ及ᴘᴀʀsʟᴇʏ, 一上枱已經聞到濃濃芝士味、香氣撲鼻, 就算多吃幾塊也不膩, 香脆又鬆軟、喜歡食芝士的朋友不可錯過😍小食燒烤汁雞翼雞翼醬汁濃郁非常入味, 內裏肉質嫩滑餐湯🥣薯仔忌廉湯內有粒粒薯仔, 有驚喜龍蝦湯🦞升級了一碗龍蝦湯, 味道濃郁, 還有一隻大蝦, 材料豐富足料, 香氣十足餐酒🍷ᴅᴇᴛᴛᴏʀɪ ʀᴇɴᴏsᴜ ʙɪᴀɴᴄᴏᴅᴇᴛᴛᴏʀɪ ʀᴇɴᴏsᴜ ʀᴏssᴏ分別點了紅酒/白酒,

我們點了
ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ ғᴏʀ 2
烤紐約客牛排🥩
蒜泥·烤蒜·薯仔.西蘭花苗.燒汁

芝士四重奏薄餅🍕

小食
燒烤汁雞翼
雞翼醬汁濃郁非常入味, 內裏肉質嫩滑

餐湯🥣
薯仔忌廉湯
內有粒粒薯仔, 有驚喜

龍蝦湯🦞

餐酒🍷
ᴅᴇᴛᴛᴏʀɪ ʀᴇɴᴏsᴜ ʙɪᴀɴᴄᴏ
ᴅᴇᴛᴛᴏʀɪ ʀᴇɴᴏsᴜ ʀᴏssᴏ
分別點了紅酒/白酒, 易入口, 餐廳主要選用自然酒、低干擾製作、天然環保

甜品
ᴄᴏʟʟᴇᴄᴛɪᴠᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ
質地比較挺身、口感綿密, 芝士香滑, 層次豐富, 味道不錯

這間餐廳是寵物友善餐廳, 可以帶毛小孩一同用膳, 枱與枱之間空間感十足, 食物賣相非常很吸引、高質素性價比高, 店員由帶位至用餐完都招呼周到, 用餐愉快, 值得再回顧👍🏻

揸車的朋友, 商場設有停車場🅿️, 非常方便
  • 烤紐約客牛排
  • 芝士四重奏薄餅
  • 提拉米蘇
Pizza 薄邊 食落好香脆 中間就好鬆軟係純手工酸種薄餅黎 另外我地order左個飯《濃蝦湯意大利飯伴大蝦》🦞呢個真心都要比個讚味道剛好 每啖入口都帶有濃蝦湯味龍蝦肉質口感好鮮 不錯😋之後仲有一款主菜《嫩煎BBQ豬梅扒》🐷外表已經好吸引, BBQ香味之餘仲肉質滑嫩多汁配菜係我鐘意食既娃娃菜同埋烤菠蘿整體連配菜都夾得好好👍🏻最後當然係照顧埋第二個胃啦就係《collective Tiramisu 》呢個不得了 !我超鐘意食!先講外表 大大件餅底同忌廉仲有咖啡同甜度既比例啱啱好食落去又香又軟滑 係口內溶化哂真心大力推介❤️另外試過餐廳既白酒 dinner 或甜品作配搭黎都好適合因為餐廳酒選用自然酒,低干擾製作 天然又環保飲落味道唔會太酸 亦唔會太乾口感

Pizza 薄邊 食落好香脆 中間就好鬆軟

味道剛好 每啖入口都帶有濃蝦湯味
龍蝦肉質口感好鮮 不錯😋

之後仲有一款主菜
《嫩煎BBQ豬梅扒》🐷
外表已經好吸引, BBQ香味之餘仲肉質滑嫩多汁
配菜係我鐘意食既娃娃菜同埋烤菠蘿
整體連配菜都夾得好好👍🏻

最後當然係照顧埋第二個胃啦
就係《collective Tiramisu 》
呢個不得了 !我超鐘意食!
先講外表 大大件
餅底同忌廉仲有咖啡同甜度既比例啱啱好
食落去又香又軟滑 係口內溶化哂
真心大力推介❤️

另外試過餐廳既白酒
dinner 或甜品作配搭黎都好適合
因為餐廳酒選用自然酒,低干擾製作 天然又環保
飲落味道唔會太酸 亦唔會太乾口感
2022-12-03
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 《collective Tiramisu 》
  • 《嫩煎BBQ豬梅扒》
  • 《濃蝦湯意大利飯伴大蝦》
2022-12-12 37 views
朋友介紹得知康城有間純手工Pizza 所以過黎試下🤤Interval 位於康城The LOHAS,就地鐵站上蓋位置寬敞,可選室內或室外位置以白色為餐廳主色調職員安排我地坐室外梳化位置 Very Chill 😘我地叫左個二人餐,再加埋少少其他野前菜是日餐湯和升級龍蝦湯主食揀咗意式辣肉青蒜和嫩烤春雞另外Order左瑪格麗塔 Margherita 雞翼同提拉米蘇 Tiramisu #Pizza是必須的 😍Interval嘅Pizza係純手工酸種薄餅,經過48小時低溫發酵,面團鬆軟又唔會太厚餐廳食品質素幾好上餐速度快,環境舒服有情調,職員友善👍Pizza & Tiramisu 值得推介另外餐廳也有提供酒,他們主要選用自然酒,低干擾製作,天然又環保酒樽底會用黎做蠟燭,非常有心思
朋友介紹得知康城有間純手工Pizza 所以過黎試下🤤
Interval 位於康城The LOHAS,就地鐵站上蓋
位置寬敞,可選室內或室外位置
以白色為餐廳主色調
職員安排我地坐室外梳化位置 Very Chill 😘
我地叫左個二人餐,再加埋少少其他野
前菜是日餐湯和升級龍蝦湯
主食揀咗意式辣肉青蒜和嫩烤春雞
#Pizza是必須的 😍

餐廳食品質素幾好
上餐速度快,環境舒服有情調,職員友善👍
Pizza & Tiramisu 值得推介

酒樽底會用黎做蠟燭,非常有心思
2022-12-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
老實講唔係住開康城,可能未必會特登入去,如果target想少人啲,兩個人浪漫靜靜哋望住夜景,飲酒食飯,價錢亦好抵食,啱啱去完嘅呢間Interval,可能啱喎👫二人餐 $328(包前菜x2、主菜x2)🥔煙肉薯仔忌廉湯、🦞龍蝦湯(+$30)薯仔忌廉湯好creamy,龍蝦湯有隻煎香過嘅大蝦🦐提香,飲落濃郁帶微辣、幾惹味,加錢試下都唔錯👍🏻🐟煙三文魚凱撒沙律(+$30)加30蚊有咁大碟沙律好抵食😂煙三文魚加上碎芝士🧀配上沙律菜同凱撒醬🥗味道豐富,酸酸地幾開胃👍🏻🍕10”蘑菇黑松露酸種薄餅(+$30)呢度既酸種薄餅係餐廳招牌❣️即叫即整,酸種餅底口感煙靱,仲要熱辣辣🔥脆卜卜咁上枱,真係好正👍🏻配料有肉腸、蘑菇🍄、黑松露,味道食落好夾,黑松露香氣十足,芝士份量好多😍推介!🦀軟殼蟹蟹膏意大利飯炸軟殼蟹好靚仔咁瞓喺意大利飯上面,然後俾火箭菜掩護住,賣相相當精美✨軟殼蟹一切開見到好多蟹膏❗️飯食落好香蟹膏味,軟硬度亦適中🤌🏻不錯🍰是日甜品(+$20)、提拉米蘇(+$45)是日甜品係紐約芝士蛋糕🍰,加20蚊有咁大件芝士蛋糕好抵食🙈2款味道都不錯,Tiramisu好有咖啡香,建議大家叫一款甜品就夠啦,因為食完主

👫二人餐 $328
(包前菜x2、主菜x2)
🥔煙肉薯仔忌廉湯、🦞龍蝦湯(+$30)

🐟煙三文魚凱撒沙律(+$30)

🍕10”蘑菇黑松露酸種薄餅(+$30)

🦀軟殼蟹蟹膏意大利飯

🍰是日甜品(+$20)、提拉米蘇(+$45)
是日甜品係紐約芝士蛋糕🍰,加20蚊有咁大件芝士蛋糕好抵食🙈2款味道都不錯,Tiramisu好有咖啡香,建議大家叫一款甜品就夠啦,因為食完主菜都已經好飽🤣

🍷餐酒(+$58)
紅、白酒都易入口,平時少飲酒嘅我哋都覺得幾好味😂👍🏻喺outdoor位飲住酒chill下真係幾好feel

同場加映:
☕有氣冷泡咖啡 $38
見餐廳出左罐裝既有氣冷泡咖啡幾特別,飲落清新順口無負擔👅唔會有咖啡苦澀味,不錯✌🏻

Overall
餐廳環境裝修靚,食物有質素,性價比好高👍🏻店員服務好周到,想坐outdoor位建議book定枱呀,想兩個人嚟撐枱腳或者三五知己黎飲野chill下真係可以一試👩🏻‍🤝‍👨🏼
2022-12-09
2022-12-12 25 views
今日去左間Pet Friendly既餐廳係日出康城,仲可以帶埋狗狗泥,小朋友一路食仲可以係仲可以係餐廳平台同狗狗跑,呢到d意粉同pizza都好岩小朋友食,個女食長通粉成兜俾佢食晒,因為好好味,軟腳蟹黑松露飯都好好味,仲有個Pizza個皮係軟綿綿嗰隻Pizza皮,食完好易消化,讚!之後仲有甜品,開頭以為tiramisu個女會覺得好苦,但係點知佢可以食晒成個tiramisu仲話好好味,成餐飯大家都食得好開心。
2022-12-11 26 views
是日好友聚會,來到日出康城,估唔到呢到d野有d水準!個湯睇相都覺得好味,仲有意粉,意大利飯,另外Pizza係純手工酸種薄餅,48小時低溫發酵,面團鬆軟,較普通薄餅易消化!我哋叫咗兩個Pizza,一個辣嘅一個唔辣嘅俾小朋友食,個女好鍾意食pizza,最正既係Welcome Dog!!!!!!!帶咗三隻狗去可以喺條長走廊度跑超開心,最重要仲有免費泊車,成班人都食得好開心😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

2022-12-11 147 views
位於將軍澳ᴛʜᴇ ʟᴏʜᴀꜱ < 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥 >, 一間灰白調西餐廳, 設有室內及室外位置, 亦提供多款西餐選擇。ꜱᴇᴛ ꜰᴏʀ 2 $³²⁸ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ:ꜱᴏᴜᴘ ᴏꜰ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ是日餐湯為白汁薯仔湯。ᴜᴘɢʀᴀᴅᴇ ᴛᴏ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ꜱᴏᴜᴘ ⁽⁺$³⁰⁾升級龍蝦湯, 帶有濃濃蝦香味道。ᴍᴀɪɴ:ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ ᴄʀᴀʙ ʀᴏᴇ & ꜱᴏꜰᴛ ꜱʜᴇʟʟ ᴄʀᴀʙ軟殼蟹蟹膏意大利飯, 面層放有乾蔥及火箭菜, 再放上鮮甜軟殼蟹。ᴘᴀɴ ꜱᴇᴀʀᴇᴅ ʙʙQ ᴘᴏʀᴋ ꜱʜᴏᴜʟᴅᴇʀ嫩煎燒烤豬梅扒配娃娃菜及烤菠蘿, 散上香濃燒汁。ꜱɪᴅᴇ:ɢᴀʀʟɪᴄ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ⁽⁺$³⁸⁾蒜蓉牛油薯仔, 質感軟綿, 很好吃呢。ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ:ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ᴏꜰ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ ⁽⁺$²⁰⁾是日甜品是巴斯克式芝士蛋糕。ᴄᴏʟʟᴇᴄᴛɪᴠᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ ⁽⁺$⁴⁵⁾提拉米蘇。ᴅʀɪɴᴋꜱ:ꜱᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ ʙʏ ɪɴᴛᴇʀᴠᴀʟ $³⁸有氣冷泡咖啡是自家選豆, 混合了幾款不同類別的咖啡豆, 偏向果香, 帶點碳

ꜱᴇᴛ ꜰᴏʀ 2 $³²⁸
ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ:
ꜱᴏᴜᴘ ᴏꜰ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ
是日餐湯為白汁薯仔湯。

升級龍蝦湯, 帶有濃濃蝦香味道。

ᴍᴀɪɴ:

ᴘᴀɴ ꜱᴇᴀʀᴇᴅ ʙʙQ ᴘᴏʀᴋ ꜱʜᴏᴜʟᴅᴇʀ
嫩煎燒烤豬梅扒配娃娃菜及烤菠蘿, 散上香濃燒汁。

ꜱɪᴅᴇ:
ɢᴀʀʟɪᴄ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ⁽⁺$³⁸⁾
蒜蓉牛油薯仔, 質感軟綿, 很好吃呢。

ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ:
ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ᴏꜰ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ ⁽⁺$²⁰⁾
是日甜品是巴斯克式芝士蛋糕。

ᴄᴏʟʟᴇᴄᴛɪᴠᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ ⁽⁺$⁴⁵⁾
提拉米蘇。

ᴅʀɪɴᴋꜱ:
有氣冷泡咖啡是自家選豆, 混合了幾款不同類別的咖啡豆, 偏向果香, 帶點碳酸清新感覺, 凍飲更順口。

ᴋᴀʀᴍᴀ ᴄᴏʟᴀ ⁽⁺$²⁵⁾
因果報應可樂, 不妨一試。

ᴡɪɴᴇ ʙʏ ᴛʜᴇ ɢʟᴀꜱꜱ ⁽⁺$⁵⁸⁾
餐酒為ᴅᴇᴛᴛᴏʀɪ ʀᴇɴᴏꜱᴜ ʙɪᴀɴᴄᴏ, 帶有酸澀味道。

Interval (The LOHAS) (將軍澳)
📍將軍澳康城路1號The LOHAS 4樓417號舖
2022-12-10
2022-12-10 41 views
最近到康城覓食見呢間環境唔錯就嚟試下餐廳設有室外室內位置,見天氣涼涼地我哋就揀咗坐室外,食物方面揀選左豐富既2人套餐,$328有前菜同兩款主食相當抵食前菜揀咗龍蝦湯加$30,味道相當濃郁好重龍蝦味主食揀左蘑菇&黑松露酸種薄餅 加$30同龍蝦濃汁意粉伴烤大蝦Pizza份量足料大塊,芝士黑松露味好出,忍唔住食咗幾塊意粉有幾隻大蝦,每條意粉都吸哂龍蝦汁好惹味甜品方面叫左tiramisu加$45,好濃咖啡味口感軟滑整體方面餐廳員工都好善,上菜速度都快,好滿足嘅一餐
最近到康城覓食見呢間環境唔錯就嚟試下
前菜揀咗龍蝦湯加$30,味道相當濃郁好重龍蝦味
Pizza份量足料大塊,芝士黑松露味好出,忍唔住食咗幾塊
意粉有幾隻大蝦,每條意粉都吸哂龍蝦汁好惹味

甜品方面叫左tiramisu加$45,好濃咖啡味口感軟滑
整體方面餐廳員工都好善,上菜速度都快,好滿足嘅一餐
話說,唔知大家多唔多去康城行街呢⁉️當大家淨係知道康城得一個商場,就梗係以為冇乜嘢好行好食💢咁你就錯啦❗️我今日就係去咗一個可以帶埋寵物一齊去relax嘅地方😝而因為工作真係太忙,所以今年嘅結婚周年,只可以去食午餐😚所以都特登揀咗一間有得outdoor睇景,又可以食到西餐嘅Cafe🍽入到去,當然有indoor內同outdoor 嘅座位,咁嗰日咁啱又唔係天氣好凍,所以就諗住坐outdoor位置,可以望吓風景🏞我覺得佢哋嘅Menu都好好,分別都會有lunch食,唔啱食嘅都仲會有a la cart menu 提供😍而佢哋嘅服務,都非常之好,同佢哋嘅職員都會有傾有講😝-咁我哋就點左佢哋嘅set lunch,包括左前菜➡️ 主菜 ➡️ 咖啡或茶有需要嘅話,都可以加錢點小食 或者 甜品Set 1:忌廉薯仔湯 ➕龍蝦汁意粉配烤大蝦 ($148) ➕ Iced Americano ➕ 燒烤汁雞翼 (+$38)Set 2:龍蝦湯 (+30) ➕ Margarita ($108) (加辣肉腸 +20) ➕ Pink lemonade ➕ Tiramisu ($+$45)🥔 忌廉薯仔湯 (上菜速度:5分鐘內)外形已
話說,唔知大家多唔多去康城行街呢⁉️
當大家淨係知道康城得一個商場,就梗係以為冇乜嘢好行好食💢

而因為工作真係太忙,所以今年嘅結婚周年,只可以去食午餐😚

而佢哋嘅服務,都非常之好,同佢哋嘅職員都會有傾有講😝
有需要嘅話,都可以加錢點小食 或者 甜品

🥔 忌廉薯仔湯 (上菜速度:5分鐘內)
外形已經達到滿分,飲落去嘅感覺較為杰身。至於味道,非常之唔錯,好濃厚薯仔嘅味道。
Set  lunch

🦐 龍蝦湯 (上菜速度:5分鐘內)
我覺得呢個龍蝦湯比得我一個驚喜,雖然有別於我平時飲嘅龍蝦湯,因為質地較為稀身,但係非常之有蝦嘅味道,有驚喜到我嘅舌頭。
Lobster  soup

🍝 龍蝦汁意粉配烤大蝦 (上菜速度:10分鐘內)
意粉嘅外型,非常之打卡able。意粉嘅質地適中,唔軟唔硬。唯一挑剔嘅地方,就係個汁可以再濃厚啲。

🍕 Margarita 加配辣肉腸 (上菜速度:15分鐘內)
呢一款係純手工酸種薄餅,經過48小時低溫發酵,面團鬆軟,較普通薄餅易消化。食落去個邊到,個邊會脆喲,但一次佢係一塊好薄嘅薄皮pizza,較為軟身。我覺得如果係香港女仔,應該一個人係食唔晒一個pizza,可以叫埋朋友一齊嚟食,分享幾個唔同嘅餐,就可以食多幾款。
Margarita 加配辣肉腸   &  燒烤汁雞翼

Margarita 加配辣肉腸

🍨 Tiramisu (上菜速度:5分鐘內)
Tiramisu係用咗傳統嘅方法去製成,將手指餅滲入咖啡,然後再加入芝士層。食落去,就係一種傳統嘅提拉米蘇的味道。
Tiramisu

🍷 Pink Lemonade (上菜速度:8分鐘內)
我覺得呢一杯嘢飲,都幾特別,我以為同出邊嘅平時Lemonade一樣,但原來佢哋係用咗洛神花去製成,飲到佢成件事有酸酸的味道,幾開胃。
2022-12-10
$200 (Lunch)
Celebration
Tiramisu
  • 忌廉薯仔湯
  • Margarita  Pizza
  • Pink Lemonade
作為咖啡愛好者 平時都會周圍試下唔同嘅咖啡٩(๑❛ᴗ❛๑)۶佢地用開精品豆 係𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑐𝑜𝑙𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣𝑒嘅合作夥伴當日試左巴拿馬𝗚𝗲𝗶𝘀𝗵𝗮~聞落已經好重花香味(◕ᴗ◕✿)飲落就帶佛手柑同蜜桃嘅果香味(≧∇≦)另外呢度有𝙤𝙪𝙩𝙙𝙤𝙤𝙧 𝙖𝙧𝙚𝙖✌︎︎ 依家天氣涼涼地真係好舒服呀♡︎♡︎♡︎而且食物都唔錯~值得推薦!\(^o^)/—✰ ▪︎ / 𝗠𝗮𝗿𝗴𝗵𝗲𝗿𝗶𝘁𝗮 酸種薄餅 / $108一送到嚟已經聞到勁香~原來佢地啲pizza係純手工製作🤩用咗48小時低溫發酵,食落去餅皮鬆軟 好香口 仲有拉斯芝士🤤絕對係誠意之作💗值得encore!!✰ ▪︎ / 𝗔𝗹𝗹 𝗗𝗮𝘆 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 全日早餐 / $148ABD都係水準之內的出品(。◕ ∀ ◕。)~值得一提係佢個沙律有落到一片片嘅parmasen cheese~食落去勁香勁正呀🤩仲加埋兩片sourdough(゚▽゚*)所以份量都幾多 都幾飽下🤣✰ ▪︎ / 黑松露醬薯條 / $78薯條份量都幾多 而且啲黑松露醬都勁多!! 因為好多時係餐廳食 都會出現食左一半就唔夠醬點嘅情況😂~呢度就唔洗擔心呢個問題了😆而且薯條都好香脆呢! (´▽`)ノ✰ ▪︎
當日試左巴拿馬𝗚𝗲𝗶𝘀𝗵𝗮~聞落已經好重花香味(◕ᴗ◕✿)
飲落就帶佛手柑同蜜桃嘅果香味(≧∇≦)
另外呢度有𝙤𝙪𝙩𝙙𝙤𝙤𝙧 𝙖𝙧𝙚𝙖✌︎︎ 依家天氣涼涼地

✰ ▪︎ / 𝗠𝗮𝗿𝗴𝗵𝗲𝗿𝗶𝘁𝗮 酸種薄餅 / $108

✰ ▪︎ / 黑松露醬薯條 / $78

✰ ▪︎ / 𝗖𝗼𝗹𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 / $78
tiramisu蛋糕體 咖啡同酒嘅比例適中 而且充滿杏仁酒香((^∀^*)) 個cream 質地十分幼滑(*´∀`*)整體蛋糕嘅感覺亦都好輕盈唔膩✨輕輕鬆鬆就成件KO咗喇🤩
2022-12-03
意外發現好餐廳😍前幾日去康城有嘢做意外發掘左呢間好食嘅西餐😍本身最主要係見到佢坐室外好chill😝龍蝦湯超級好飲🥹我仲要做咗個超級搭嘅搭配🤣配埋個龍蝦大蝦意粉食🤪龍蝦套餐咁款😋最最最好食,一定係個牛一啲都唔靭仲有好香嘅煙熏味👍🏻再配一片蒜頭食,蒜頭來講佢都真係攞獎😂🏆啲配菜全部都係我鍾意食嘅😍西蘭花the bestttt🌳個薯仔配埋佢個醬汁!終極咁好食最後仲叫咗個三重芝士純手工酸種薄餅,佢介紹話係48小時低溫發酵,面團鬆軟,較普通薄餅易消化一食就知道非同凡響🥹個皮超脆同埋好香👍🏻👍🏻然後服務員話佢哋嘅走酒選用自然酒,低干擾製作,天然,環保,可持續聽落幾得意就試咗了👍🏻
意外發現好餐廳😍
前幾日去康城有嘢做
意外發掘左呢間好食嘅西餐😍
本身最主要係見到佢坐室外好chill😝

龍蝦湯超級好飲🥹我仲要做咗個超級搭嘅搭配🤣
配埋個龍蝦大蝦意粉食🤪
龍蝦套餐咁款😋

最最最好食,一定係個牛
一啲都唔靭仲有好香嘅煙熏味👍🏻
再配一片蒜頭食,蒜頭來講佢都真係攞獎😂🏆
啲配菜全部都係我鍾意食嘅😍西蘭花the bestttt🌳
個薯仔配埋佢個醬汁!終極咁好食

最後仲叫咗個三重芝士純手工酸種薄餅,
佢介紹話係48小時低溫發酵,面團鬆軟,較普通薄餅易消化
一食就知道非同凡響🥹
個皮超脆同埋好香👍🏻👍🏻

然後服務員話佢哋嘅走酒選用自然酒,
低干擾製作,天然,環保,可持續
聽落幾得意就試咗了👍🏻
2022-12-06 39 views
位於康城嘅呢間餐廳之前已經食過一次,因為坐得舒服又有outdoor area,今次試吓夜晚dinner time再訪,餐廳以柔和白色系為主,凍凍地就啱晒坐outdoor,outdoor座位寬躺空曠,放左啲植物又望到出面個大景,好chill好舒服。我同朋友order咗dinner set,有湯同main course 每人都係大約$150左右起跳,性價比高,想食好啲仲有好多唔同嘅主菜甜品可以upgrade,餐湯order番是日餐湯,西蘭花薯仔湯好creamy同Rich,天氣凍凍地啱晒暖胃,main course order咗龍蝦湯意粉伴大蝦同Grill New York Strip Steak,龍蝦湯唔算太濃郁,不過加埋幾隻大蝦同各款配菜(蒜蓉,肉乾,辣椒,橄欖油)一齊食都幾夾同鮮味,Strip steak肉質粉嫩,肥瘦均勻,食落肉味濃郁且tender,仲有啲配菜,烤蒜同烤薯仔,中和番扒嘅油膩感。甜品tiramisu 有驚喜,佢酒味同Choco 味都重而且層次感做得好好,裏面嘅蛋糕亦都整得好軟淋,absorb哂tiramisu嘅朱古力同酒香味,真係回味無窮

最近要入將軍澳做野,名正言順搵食搵到將軍澳😋,誤打誤撞碌到入LOHAS,見到呢間餐廳環境幾好,仲有室外位坐,可以邊食好西邊睇靚景😁<Set lunch>是日餐湯🥔忌廉薯仔湯忌廉味香濃,質地好幼滑,仲夾雜住煙肉既香味🦞龍蝦湯(+$30)好香濃既龍蝦未,入口偏杰身,係差梗塊餐包,唔係就完美😋🍕Margherita($108,意式辣肉腸+$20)薄薄係純手工酸種麵團焗製,經過48小時低溫發酵。面團口感鬆軟,一般連鎖薄餅店既薄餅完全冇得比🦞龍蝦汁意粉伴烤大蝦($148)意粉硬度岩岩好,索哂龍蝦汁入口鮮味十足,仲有3隻大蝦。份量十足~🐔燒烤汁雞翼(+$38)燒烤汁好惹味,雞翼大大隻,入面仲充滿肉汁😋🍄黑松露薯條($78)份量好多,最鍾意薯條炸到外嫩,咬落仲焫咀。黑松露醬酸酸地,有濃濃既黑松露香味☕️American 餐廳係coffee collective既合作伙伴,選用中價至高價豆,味道偏fruity而且帶花香,入口唔會苦澀

<Set lunch>

是日餐湯

🥔忌廉薯仔湯
忌廉味香濃,質地好幼滑,仲夾雜住煙肉既香味

🦞龍蝦湯(+$30)
好香濃既龍蝦未,入口偏杰身,係差梗塊餐包,唔係就完美😋

🍕Margherita($108,意式辣肉腸+$20)

🦞龍蝦汁意粉伴烤大蝦($148)

🐔燒烤汁雞翼(+$38)
燒烤汁好惹味,雞翼大大隻,入面仲充滿肉汁😋

🍄黑松露薯條($78)

☕️American
2022-12-03 105 views
💛🤍🧡氛圍感足夠嘅西餐café🍴啱啱喺The LOHAS無意之中發現到4樓有間灰白調嘅餐廳,分咗室內室外🤔想chill 啲就坐室外啦!餐牌上嘅選擇都幾多,online order有圖睇都幾方便🤭❣️Dinner Set❣️ for 2ppl $328會有2款前菜同埋2款主菜,小食、甜品、飲品可以另外加配!🧡Starter🧡 前菜Soup Of The Day是日餐湯🥣薯仔忌廉湯口感綿密順滑,仲有薯仔顆粒Lobster Soup龍蝦湯 +$30🦞龍蝦鮮甜濃郁,仲有蝦蝦在內❤️Main❤️ 主菜Funghi & Black Truffle蘑菇 &黑松露酸種薄餅 +$30🍄Pizza餅底做得幾好,有口感不乾柴🍕芝士份量如果多啲就更好🧀蘑菇 黑松露味道足夠可口Risotto Crab Roe & Soft Shell Crab軟殼蟹蟹膏意大利飯🦀軟殼蟹好大隻,外酥內軟🤤每啖Risotto都沾上醬汁,香滑好味🤎Side🤎 小食BBQ Chicken Wing燒烤汁雞翼 +$38🍗燒烤味足夠,雞翼肉質滑嫩多汁💜Dessert💜 甜品Collective Tiramisu +$45Collective 提拉
💛🤍🧡
氛圍感足夠嘅西餐café🍴

❣️Dinner Set❣️ for 2ppl $328
會有2款前菜同埋2款主菜,小食、甜品、飲品可以另外加配!
Dinner  Set

🧡Starter🧡 前菜
Soup Of The Day
是日餐湯
🥣薯仔忌廉湯口感綿密順滑,仲有薯仔顆粒

Lobster Soup
龍蝦湯 +$30
🦞龍蝦鮮甜濃郁,仲有蝦蝦在內
龍蝦湯

❤️Main❤️ 主菜
Funghi & Black Truffle
蘑菇 &黑松露酸種薄餅 +$30
蘑菇&黑松露酸種薄餅

🤎Side🤎 小食
BBQ Chicken Wing
燒烤汁雞翼 +$38
🍗燒烤味足夠,雞翼肉質滑嫩多汁

💜Dessert💜 甜品
Collective Tiramisu +$45
Collective 提拉米蘇
🍰強烈建議大家必嗌,Tiramisu 大大件,手指餅俾咖啡浸透,啡味足夠忌廉體🍼香甜軟滑

🤍Drinks🤍 餐酒 +$45
屋企人話咁chill嘅地方,嗌返杯酒就perfect 啦!餐酒可以揀紅酒/白酒,2杯酒體唔強烈,都易入口🥂
餐酒

Basque Burnt Cheesecake
💛巴斯克芝士蛋糕💛 $108
原個巴斯克芝士蛋糕食完好幸福!🍰Cream Cheese同Cream嘅比例拿捏得好好,食嘅時候好軟滑,就好似雪糕咁入口即化!🧀好「芝」味!
巴斯克芝士蛋糕

依度嘅環境真係唔錯,室內就光線充足適合打卡,室外就好有氣氛,夠晒chill!BTW記得save post,方便向店員查詢有關餐點啦❣️

📍Interval
📍將軍澳康城路1號The LOHAS4樓417號舖
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dinner  Set
龍蝦湯
蘑菇&黑松露酸種薄餅
餐酒
巴斯克芝士蛋糕
2022-11-28 259 views
最近都鍾意去Cafe今次呢間餐廳有Outdoor位天氣涼涼地好啱坐戶外配合埋燈光特別有情調🥰餐廳嘅裝修好有格調感覺非常舒適同relax-𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿𝘀-忌廉薯仔湯-𝗠𝗮𝗶𝗻𝘀-龍蝦濃汁意粉伴烤大蝦芝士四重奏pizza-𝗦𝗶𝗱𝗲-燒烤汁雞翼-𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁𝘀-Collective 提拉米蘇 巴斯克式芝士蛋糕 佢哋嘅二人套餐都幾豐富,包兩款前菜同兩款主食,價錢都只係$328,非常抵食🤣前菜我哋都揀咗餐湯,今晚嘅餐湯係忌廉薯仔湯,薯仔味都幾濃,忌廉味好香,兩樣配搭埋一齊好夾好好飲😋主菜就簡咗龍蝦濃汁意粉伴烤大蝦同埋芝士四重奏pizza,意粉份量都幾多,大蝦開埋邊非常貼心,蝦肉烤完之後好香,肉質實正彈牙,意粉嘅硬度都適中,配埋龍蝦汁好正🤤pizza我哋就加咗$20追加意式辣肉腸,pizza係純手工酸種薄餅,以48小時低溫發酵,面團鬆軟,較普通薄餅易消化,皮烤到微焦,食落好香脆!芝士做到拉絲效果,同辣肉腸好夾,整體而言好高質👍我哋仲追加咗4件燒烤汁雞翼,都只係$38,算係幾抵食,雞翼用咗燒烤汁去焗,咸度適中,食落肉質嫩滑🤩甜品就叫咗Collective 提拉米蘇同埋巴斯克式芝士蛋糕,提拉米蘇食
最近都鍾意去Cafe

芝士四重奏pizza

-𝗦𝗶𝗱𝗲-

-𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁𝘀-

巴斯克式芝士蛋糕

我哋仲追加咗4件燒烤汁雞翼,都只係$38,算係幾抵食,雞翼用咗燒烤汁去焗,咸度適中,食落肉質嫩滑🤩甜品就叫咗Collective 提拉米蘇同埋巴斯克式芝士蛋糕,提拉米蘇食落好鬆軟,甜度啱啱好,巴斯克式芝士蛋糕就好creamy,芝士味非常香濃,個人覺得好好味😆

2022-11-22
  • 巴斯克式芝士蛋糕