2021-04-16 490 views
食左個招牌紅蝦意粉,係我人生中最好食嘅一個意粉!上面嗰一個香草係紫蘇花,第一啖食落個意粉好正,第二啖加埋底過一個汁,真係驚為天人,第三啖加埋香草食,有另一番風味,到最後隻紅蝦同帶子,都變咗配角!第二個係蜆肉蟹粉雲吞之類啦,你哋可以睇Menu,我圈住左,個人感覺,真係比下去,我覺得個Carbonara 仲正過佢,雖然佢用啲好貴嘅料,日本蜆,蟹粉,意大利椰菜花,但加埋一齊,我覺得複雜咗,好似食緊蟹粉小籠包嗰一個味咁,個皮係好滑嘅!不過我朋友就覺得佢好好食,好食過Carbonara!口味嘅嘢,真係好個人!Carbonara 都係好好食,好欣賞佢整到個煙肉微微脆,個意粉係同紅蝦意粉果一款一樣嘅,但係另一種感覺,好香濃,好彩我上咗個紅蝦意粉先!到最後仲叫咗一個蘑菇湯,佢哋好貼心咁將個湯同你分開兩半,但係個意粉太好食啦,蘑菇湯就冇乜特別!最後想讚過個紅酒煮啤梨,好好食,但係個紅酒汁反而同個梨唔夾,我個人覺得個汁麻麻,就咁食個啤梨就已經超級正!雪糕仲可以揀味!個餐前麵包都好好食,杯凍朱古力就一般般!最後買單兩個人 $1200 左右,我下次一定會叫兩個紅蝦意粉,咁樣會覺得滿足啲!

個餐前麵包都好好食,
杯凍朱古力就一般般!

• Handmade Tagliolini with Carabineros Red Prawn
  • Handmade Tagliolini Carbonara
2021-04-12 537 views
終於食左喇 book左兩個月 今日終於等到慶祝本人生日喇😼 我地叫左兩意粉兩甜品Handmade Tagliolini Carbonara $168呢個意粉真系好好食😋 個汁同出面食既完全唔同 waitress 介紹左隻汁系用蛋漿同芝士做食落好好食 色澤好深 好香既蛋味同芝士味煙肉更加昇華 一咬就爆汁 外層好脆 推介紅蝦意粉 $380據杜生訪問 兩種面系唔同 呢隻好d冇咁滑身的 蝦味好重 店員介紹食一啖先再拌汁食 可以食到濃郁嘅紅蝦汁味 果然 用上大量既蝦殼煮汁真系好濃 蝦身彈牙好食😋 蝦頭更加無得頂 超濃郁😄 Apple tart $78呢個系人生食過最好食既apple tart 😂真 蘋果蓉 食得出😂 酸酸甜甜 推介Red wine pear $78呢個就不過不失 個梨好搞笑😂 個梨浸紅酒未食過呢個配搭 幾新鮮 服務態度一流😁 超讚
食落好好食 色澤好深 好香既蛋味同芝士味
Red wine pear $78
呢個就不過不失 個梨好搞笑😂 個梨浸紅酒
未食過呢個配搭 幾新鮮
服務態度一流😁 超讚
終於終於食到呢間聽聞要提早兩個月𝗯𝗼𝗼𝗸位嘅𝓲ꪀꪜꪮꪶ𝓽𝓲ꪀ𝓲 (´∀`)但唔知點解臨急抱拂腳嘅男朋友成功一星期前𝗯𝗼𝗼𝗸到星期五嘅𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿,太好彩了~整體來講,個人覺得食物整體質素真係唔錯,但又好似無網上面講到期望咁高。餐廳位置唔多,會坐得有少少逼,環境同價格唔太成正比嘅感覺。同埋份量真係有啲少,我哋食完後完全再食得落第二個正餐(´∀`)個人覺得體驗麻麻地嘅另一原因係食得太急,兩碟意粉同時上枱,店員提醒我哋𝗰𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮要先食,然後又怕食到第二碟意粉嘅時候凍曬,所以食到得好急,最後唔夠十分鐘食完主菜~小小建議,如果客人係𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲的話,可能分開上會好啲🤏🏻不過要讚一讚服務態度好好,落單時店員會好講解𝗱𝗮𝗶𝗹𝘆 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝘀,每一道菜上枱亦都會介紹清楚(•̀ᴗ•́)و好細心~ღ 𝐇𝐚𝐧𝐝𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐛𝐢𝐧𝐞𝐫𝐨𝐬 𝐑𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧, 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐚𝐧𝐝 𝐑𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 $𝟯𝟴𝟬雖然紅蝦意粉嘅價錢真係比起其他嘅貴好多,但一場嚟到無理由唔試吓嘅!主角紅蝦好鮮甜,啖啖肉𝗷𝗲𝗻𝗴(*´∀`)意粉軟硬適中,掛滿香濃嘅海鮮醬汁,再

雖然紅蝦意粉嘅價錢真係比起其他嘅貴好多,但一場嚟到無理由唔試吓嘅!主角紅蝦好鮮甜,啖啖肉𝗷𝗲𝗻𝗴(*´∀`)意粉軟硬適中,掛滿香濃嘅海鮮醬汁,再將蝦頭嘅精華啜埋出嚟,成件事𝗹𝗲𝘃𝗲𝗹 𝘂𝗽~
整體就係一個好好食嘅意粉,但又未至於驚豔必食,而且份量真係較少,性價比較低ಠ_ಠ
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟱.𝟱/𝟭𝟬
𝐇𝐚𝐧𝐝𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚

ღ 𝐇𝐚𝐧𝐝𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 $𝟭𝟲𝟴
呢個𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚同平時食到嘅唔同,醬汁主要用蛋漿做,所以店員都有提醒我哋要快啲食,我唔係蛋汁就會變熟。醬汁蛋味真係好香濃,𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆得嚟唔會膩,完美地掛係每一條麵條上。粒粒煙肉亦都有助增添鹹香度!
反且鐘意呢個𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚多啲,價錢都差好遠啊ಠ_ಠ美中不足嘅係,份量真係太過少,完全唔夠喉~
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬

ღ 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐚𝐧𝐝 𝐃𝐎𝐏 𝐌𝐨𝐳𝐳𝐚𝐫𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐖𝐫𝐚𝐩 $𝟵𝟴
除咗紅蝦意粉之外呢一個頭盤都好似當晚附近嘅每一台都有叫~唔知點解我哋以為依個係一個熱嘅芝士𝘄𝗿𝗮𝗽🤣原來係用菜包住沙律咁~蕃茄仔非常之鮮甜,再加埋粒粒𝐌𝐨𝐳𝐳𝐚𝐫𝐞𝐥𝐥𝐚,醬汁開胃,乾脆嘅𝗽𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗵𝗮𝗺增添鹹香。
整體冇咩特別,份量都比較少,性價比較低。
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬
𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞

ღ 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞 $𝟳𝟴
成晚最有驚喜反而係呢個焦糖燉蛋(•̀ᴗ•́)و甜度適中,蛋味香濃嘅同時亦都會食到淡淡嘅雲呢拿籽香,重點係真係好嫩滑~
朱古力𝗴𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼亦都非常之有驚喜,朱古力味超香濃,好正( ˘ ³˘)♥︎
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬

𝗜𝗻𝘃𝗼𝗹𝘁𝗶𝗻𝗶 𝗜𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗖𝘂𝗶𝘀𝗶𝗻𝗲
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟲.𝟴/𝟭𝟬 呢個價錢來講錯的有少少逼
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ $𝟰𝟬𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ
𝐇𝐚𝐧𝐝𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐨𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚
𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞
2021-04-08 305 views
呢間意大利餐廳又係其中一間我bookmark 左好耐但一直都未試嘅餐廳,最近終於約到朋友一齊去食😊 我地大概提早2日打去bk位,但lunch hour就已經full晒,相當受歡迎。店員就建議我地3點去walk-in, 過左peak hour果然冇咩人。我地分別叫左個Handmade Tagliolini Cabonara ($168) 同 Handmade Tagliolini with Carabineros Red Prawn ($350) share. 有少少失策嘅係我地2款都揀左Tagliolini😂應該揀一個款唔同嘅意粉黎試。餐廳嘅意粉都係handmade 嘅,食落口感有咬口,質感偏粗硬,個人都幾鍾意佢嘅手工意粉嘅口感😋 Cabonara 嘅芝士味偏重,反而冇左平時嘅果種蛋香,呢part扣左唔少分。而最signature 嘅紅蝦意粉係冇令我失望嘅😋每一啖嘅意粉都充滿紅蝦嘅鮮味,店員叫我地要食埋個蝦頭,果然係非常鮮甜!雖然$350係幾貴,但都值得一試!

2021-03-30 453 views
一直都冇機會試依間長期full爆既餐廳,如果唔係疫情相信都冇乜可能可以walk in食到,都唔知係好彩定唔好彩,不過希望在明天,疫情衰野好快過。《西班牙🇪🇸紅蝦手造幼麵》🦐講番個招牌手工意粉先,上碟伴隨兩隻紅噹噹既西班牙紅蝦,意粉份量唔多,一位女士應該剛好夠飽。手造意粉的確威水,煙韌彈牙有咬口,顏色都比一般<百x阿姨>意粉黃,至於個汁就係蝦頭同海鮮湯既精華,蝦膏蝦油既濃味加埋海鮮湯既鮮甜,掛哂上每一條意粉到,果然名不虛傳,用$380可以一試米芝蓮x米豬蓮推介意粉,都唔算好貴姐。《傳統卡邦尼手造幼麵》店鋪內另一焦點就係傳統卡邦尼,而佢賣點就係「正宗」只用蛋槳不用忌廉,一樣做到creamy效果而且有濃烈既蛋香味,不過留意一定要襯熱快食,因為佢比用忌廉既Carbonara更快凝固成一舊舊。

《西班牙🇪🇸紅蝦手造幼麵》🦐

《傳統卡邦尼手造幼麵》
2021-03-29 586 views
上網睇黃店去試,點知d餐前麵包少到好似俾小朋友食,夾埋先普通一塊方包嘅四分一左右(大家對比下牛油刀) ,駛唔駛連包都慳成咁,亦唔再講有冇得refill包依件事。叫咗個set lunch,意大利粉係幾煙韌,味道好過cafe少少,但佢個set其實係連一杯野飲咁意思,收你$16x,食理念都唔係收到咁貴,做黃店都要索價合理先得,埋單就$18x。最後個侍應問我加唔加甜品,我就諗加埋同去酒店西餐廳食差唔多價錢,接近$25x,點解要幫襯一間咁普通而唔值嘅小店呢?食野都係求味道好,坐得舒服,理念緊要。所以都好明白點解餐廳lunch hour 10張枱都唔full,原來真係有原因,一直以黎都過譽。如果叫貴d意粉就差唔多單價$300,比得起5星酒店k11 artus都冇咁貴。一路望向廚房都見佢地都唔忙而且人手好多,不如有時間諗下點解咁少客仲好啦。
2021-03-28 11715 views
早左兩個月訂位,終於去到bookmark左好耐嘅involtini,樓上舖但獲米芝蓮同米豬連推介,相信有返咁上下實力。雖然lunch menu有包飲品,但一場黎到我地決定散叫。每次上菜前店員都會介紹菜色,務求客人食到大廚呈現嘅層次。🍽Handmade Tagliolini with Carabineros Red Prawn, Scallop and red prawn sauce ($380)唔少人都係為左呢道意粉黎,店員建議先試面頭嘅意粉,之後點汁食,最後混合蝦頭嘅膏,將濃度推向極致。紅蝦肉質結實彈牙,另配一粒煎帶子,意粉啖啖充滿鮮味,後期同店員傾計先知佢地最近將海鮮汁改做紅蝦汁,我同朋友都覺得呢個版本比原先更吸引,想食記得早一日預訂。🍽Handmade Tagliolini Carbonara ($168)識食之人都知卡邦尼唔應該落忌廉,店員提醒以蛋漿製成嘅醬汁較易凝固,要盡快食用。食落蛋味香濃又無蛋腥或苦味,非常creamy,配豬面肉而唔用煙肉更惹味。呢度嘅手打意粉好有咬口,Tagliolini 扁長特別掛汁,食完呢碟你會將Carbonara嘅標準set到好高。🍽Mushroo

Handmade Tagliolini with Carabineros Red Prawn, Scallop and Red Prawn Sauce

Handmade Tagliolini Carbonara

🍽Mushroom Soup ($98)
店員知我地share預先分兩份上,非常細心。蘑菇湯口感順滑唔太杰,無菇粒,聞落好香牛肝菌味,飲落味道溫和,唔錯但無意粉咁驚艷。
Mushroom Soup

🍽餐包
配香草牛油或橄欖油同黑醋,微暖軟熟。
餐包

兩碟意粉都好有水準,下次會試埋龍蝦意粉同fettuccine,慶生又想幫襯良心餐廳的話可以考慮下呢間!

餐牌:
Mushroom Soup
  • Scallop and Red Prawn Sauce
2021-03-28 375 views
呢間餐廳,好早之前已經聽朋友推介,一直都好想嚟食,點知發現啲位長期都額滿。上年1️⃣2️⃣月,我就決定上網預約呢一間餐廳食飯,結果一book就要去到3️⃣月2️⃣0️⃣日先有位,可想而知佢係幾咁受歡迎呢!😆😆😆睇呢個餐牌,或者你會覺得點解一碟意粉🍝都要去到成$200-$300嘅價錢💸初初睇我都會有少少疑惑,到底食完係咪真係會覺得值回票價呢?🤔💜呢個紅蝦🍤好正,食法好講究,先食最上面的一層意大利麵🍝然後再加埋sauce食底嘅意大利麵,最後仲話要啜埋蝦頭嘅汁🍤💜我自己就鍾意呢個意大利雲吞多啲,因為蟹肉豐富,再加上蜆肉同蜆汁,清淡啲 😋😋😋Tiramisu with Gelato 🥰🥰🥰🍧🍮我覺得呢間餐廳整體水平非常出色,之後都會想繼續你再食,試吓其他唔同口味嘅意粉。值得一提嘅係,佢嘅意粉全部都係手工即製🧑🏻‍🍳非常新鮮,淨係呢一點都已經值回票價啦!😆👍🏻

Tiramisu with Gelato 🥰🥰🥰🍧🍮

2021-03-20
$300 (Dinner)
2021-03-20 874 views
之前朋友勁推介屯門嗰間分店,所以好想嚟試吓。網上訂位非常迫爆,有幸朋友幫手book到lunch, 叫咗一個帶子扁意粉,同紅蝦意粉。 朋友就鍾意食紅蝦意粉多啲,因為個汁係整得幾好食,不過我食就覺得唔夠味,反而鍾意平價嘅帶子fettuccine 其實下次來應該一早預訂龍蝦意粉。因為龍蝦意粉要一日之前預訂所以即日係食唔到嘅。我覺得呢度係可以一試,但唔需要好似網上講到期望咁高。

紅蝦意粉
帶子意粉
帶子意粉
𝘐𝘯𝘷𝘰𝘭𝘵𝘪𝘯𝘪 𝘐𝘵𝘢𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘊𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 🍝米芝蓮+米豬連高質意大利餐廳💛一直好高人氣亦好!難!訂位 最近咁啱竟然book到終於可以去試下~-Handmade Tagliolini Carbonara($168)呢份意粉同平常用忌廉煮成嘅卡邦尼好唔同 係用蛋漿製成 所以有好香濃嘅蛋汁🥚口感creamy得嚟一啲都唔膩😋而且一定要趁熱食 當凍左蛋汁凝固後就冇咁好食了 重點係手工意大利粉果然出彩 麵質彈牙 加埋帶點咸香嘅煙肉 的確係另一個層次嘅味道🧡(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10.Handmade Tagliolini with Carabineros Red Prawn($350)嚟呢間餐廳必點嘅紅蝦意粉 性價比高唔點真係會後悔🥺紅蝦非常鮮甜 海鮮汁調得好濃郁 真係食到啖啖蝦肉超滿足🦐(蝦頭都唔好浪費)加上意粉好掛汁 絕對有驚喜 真係可以話係食過咁多間最好食嘅手工意粉🤤難怪每枱都見到佢慨蹤影~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 9/10.餐前會先上麵包籃🥖聽聞作為前菜烤野菌湯亦係超水準食過嘅不妨留言分享💕.❁please support + like + share❁IG/
𝘐𝘯𝘷𝘰𝘭𝘵𝘪𝘯𝘪 𝘐𝘵𝘢𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘊𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 🍝
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10

(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 9/10

餐前麵包

IG/FB: Foologerhk
Type of Meal
Lunch
餐前麵包
  • homemade tagliolini carbonara
2021-03-03 1034 views
睇過訪問話呢度有最正宗嘅Carbonara所以決定黎試😤正宗嘅Carbonara唔用cream只用蛋黃🥚睇相都知呢個Carbonara嘅蛋係幾咁豐富,汁濃而不太黏口,且煙肉大細適中,唔係乾煙肉粒,鹹味同蛋汁互相配合意大利粉最重要的是Al dente的口感,同Carbonara一樣,兩款意大利粉都做到Al dente得黎又唔硬,或者本地人會習慣更腍的口感,但這應該才算時正宗吧。至於呢個蟹肉意大利粉,食材配搭上非新鮮事,只能說味道和份量絕對剛好。睇起黎平平無奇的tiramisu,可可粉多而細但不嗆喉,值得一試
睇過訪問話呢度有最正宗嘅Carbonara所以決定黎試😤

Homemade Tagliolini Carbonara

Homemade Fettuccine with Crabmeat, Courgette and Salmon Roe

Tiramisu with Gelato

Homemade Tagliolini Carbonara
Tiramisu with Gelato
2021-02-19 1098 views
之前去過法國食手工意粉好鍾意嗰度意粉嘅質地估唔到喺香港都可以食到呢種質地超好食😋用虎蝦,粒粒蝦肉仲斬咗細細粒 好易入口淡淡湯汁仲有少少辣。好惹味!杯凍咖啡都好好飲一定會嚟再食
之前去過法國食手工意粉
好鍾意嗰度意粉嘅質地
估唔到喺香港都可以食到呢種質地
超好食😋

用虎蝦,粒粒蝦肉
仲斬咗細細粒 好易入口
淡淡湯汁
仲有少少辣。好惹味!

杯凍咖啡都好好飲
一定會嚟再食
2021-02-04 1515 views
第一次識involtini italian cuisine係係yellopenrice兩位大廚都係三星米芝蓮bombana走出黎淨係食個名都夠而且仲要係黃店不過呢間野從來都book唔到檯既永遠都係full house就算係屯門開左間姐妹店都係一樣直至禁晚市之後原本既落場時間收變成照常營業係三點鐘後可以walk in其實好多餐廳都係咁樣玩法終於可以黎試到一次餐廳位於銅鑼灣the L. square呢座大廈都幾多餐廳一出十一樓電梯就已經係餐廳除左yellopenrice餐廳由開業第一年就已經係米芝蓮餐盤推介直到而家我驚多人兩點八已經上左黎不過係完全無人排既結果企足四個字佢真係三點先比入去坐餐檯同yellopenrice果時張膠墊已經唔同左堅係有聽杜生意見個廁所仲已經裝修左但係只限女廁男廁都幾差下餐牌其實本身已經諗好左食果兩款招牌意粉開放式廚房今日就好似見唔到兩位老細呢度唔大位亦都唔多都只係係角落放左棵聖誕機裝飾下麵包幾好食如果叫野菌湯佢話會分湯我地叫左是日餐湯既蕃茄湯就比左個碗我地自己玩兩個意粉並無一齊上首先上既係卡邦尼幼麵用蛋漿既先叫做卡邦尼就無話正唔正宗用忌廉就應該叫第二個名先係而用蛋
兩位大廚都係三星米芝蓮bombana走出黎

不過餐廳由2021年起開始裝修一個月
二月先會再見
2020-12-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$306 (Lunch)
麵包
傳統卡邦尼手造意大利幼麵
西班牙紅蝦手造意大利幼麵
Casual dining with freshly handmade pasta! Surely one of the most satisfying pastas I’ve had in the recent months. Excellent and chewy homemade pasta, with its special red prawn creamy sauce is just on point. Love it 🥰 🦐 Their signature carbonara is also nice to have 😚just simply well-enjoyed their chill and cosy environment😉💛
Tagliolini with carabineros red prawn
2020-12-25
$350 (Lunch)
Celebration
Christmas
Handmade Tagliolini Carbonara
食物質素、服務、地點、用餐環境、收費 — 我想表達的是,兩年多的經歷教曉了自己,以往慣常用來量度食肆的標準,以及為味蕾而吃的態度,已改寫得翻天覆地了!肚子餓到哪家食店找食的取決,已昇華至良心的層面!至於潮與不潮、打咭與不打咭,早已跌出我的盤算!結婚紀念的晚上,讓我倆心靈得到舒暢、而脾胃又得到享受的是 「Involtini」,一個非常美滿的選擇,感謝老公接近一個月前的安排。早知「Involtini」是米芝蓮推介的餐廳,到了現場,發現無論用餐環境、陳設、以至餐牌的內容,均予我一切從簡的感覺,看來米芝蓮做了件實事,終歸可將焦點投放於食物當中!雖然工作者都是年青人,但負責點餐的女士很專業,對菜式的介紹很清楚!點好菜後,侍應送來了麵包、陳醋與欖橄油!King Crab Cake with Prawn Powder HK$168蟹餅是老公十中有八九的前菜選擇,而我對蟹餅的興趣只是一般,大抵西式蟹餅的吸引度不及泰國當地餐廳所用大大嚿的鮮拆蟹肉所致。而大部份香港餐廳多用罐頭蟹肉,蟹餅與蟹肉兩者雖然不能相提並論,但蟹肉的鮮味的大有不同。話得說回來,「Involtino」為蟹餅花了不少心思,首先從不光是一

話得說回來,「Involtino」為蟹餅花了不少心思,首先從不光是一塊圓的造型觀察出來,在碟上以蝦粉倒製的橙紅蟹形襯托,老實講挺吸睛的!
另外,餡料精選了 King Crab 蟹肉,入口要比一般蟹肉來得幼細及鮮美,吃時沾上蝦粉,蟹餅的味道頓時變得與別不同!
Handmade Tagliolini with Carabineros Red Prawn HK$350

西班牙紅蝦手造意大利麵是鎮店之寶,未出發其滋味已在腦海裡徘徊!
兩隻大紅蝦,蝦肉緊緻香甜,蝦頭濃不可擋的蝦羔,留待最後為整道麵條作加冕!
不愧為自家手打意大利麵,麵質非常的捧,嚼感與麵香相當出色,配合含蝦羔的醬汁,令人難忘!
CSL Risotto HK$380

另一道主食是 Daily Special Items 中的 CSL Risotto,特別之處是由可遇不可求的季節食材製作!
這道日本香箱蟹粉松葉蟹肉意大利飯,還添加了鮮味的帶子、海膽和三文魚籽,配搭除讓人品嚐鮮味外,還有煙韌軟糯的意大利飯,猶如糯米飯搭上海鮮,別樹一格的口感!
Dessert Trio HK$168

甜品的出現,再一次提醒我倆,珍惜~
Dessert Trio 可自選三款甜品  最想吃的 Red Wine Pear with Vanilla Gelato 酒香沒預期的濃厚,大抵是未夠入味,故質感也偏向爽脆,單點價為 HK$78。
反而香濃及軟滑的 Creme Brulee (單點價 HK$78) 較有驚喜,若喜歡重奶味的話,混合開心果果仁兼奶香濃厚的 Nuts Semefreddo(單點價 HK$78),絕對可以考慮!
不用徘徊,香港人有得㨂!

暫時未知這唯一的沙發卡座在新裝修後會否保留,不過好肯定情人節的訂座已經爆滿,講求良心與美味並重的朋友,大可向屯門的姊妹店 JEP by Involtini 打探一下!

期侍 「Involtini 」的新面貎!
2020-11-29
$587 (Dinner)