如果能夠將臺和臺的距離拉遠些會更好紅酒,白酒, 可樂, 七喜, 橙汁, 檸檬茶, 茶包, 咖啡任飲甜品味道不過不失, 但沒有一款令人特別深印象 , 包括朱古力酥盒,藍莓金寶餅,法式焗杏仁蘋果酥, 紅酒燴雪梨(唔多覺有紅酒味), CHEESE CAKE (並不是極濃那些芝士CAKE)其中長腳蟹一直食唔到, 長期被人快手地取去, 究竟是REFILL 得慢還是我們自己動作慢, 不得而知 而翡翠螺有少少沙 ; 青口凍蝦是新鮮的 刺生中只試過 三文魚,墨魚算唔錯, 沒試過的: 有壽司, 冷麵沙律醬汁方面有....千島汁, 日式芝麻汁, 意大利油醋, 凱撒沙律汁, 蜜糖芥茉汁,千島醬而沙律款式中自己較少見的有...豆苗,可惜有一款紅椰菜是苦的有老火湯, 龍蝦湯, 中式糖水, ice-cream ...但已經好飽, 試唔到咁多款, 但朋友試過龍蝦湯,話唔多好飲試過粥, 有幾款料給客人選是否加埋入去, 只記得有魷魚, 雲吞, 雞, 豬皮 ; 我只要魷魚, 但加埋粥又很鮮甜, 真是唔錯熱盤有清蒸魚, ; 特式牛脷 ; 羊架 (我食那件很多肥肉,扣了很多分 ) ; 燒排骨; 清炒菜心 (
如果能夠將臺和臺的距離拉遠些會更好

其中長腳蟹一直食唔到, 長期被人快手地取去
, 究竟是REFILL 得慢還是我們自己動作慢, 不得而知

而翡翠螺有少少沙
; 青口
凍蝦是新鮮的

熱盤有清蒸魚,
; 特式牛脷 ; 羊架 (我食那件很多肥肉,扣了很多分
) ; 燒排骨; 清炒菜心 (佢地可能當左是芥蘭, 所以加左糖去炒
, 豉汁鱔
山葵汁魚柳 (沒有半點兒山葵汁味
) 燕窩EGG TART 甜左少少

未試過而又記得菜名的熱盤如下 : 北菇炒麵 ; 還有一些清炒菇類 , 豆漿焗椰菜花 (唔敢試
) , 西冷

其實在2年也去過這間食, 以熱盤計, 這間3星酒店真是OK, 所以今次試翻兜, 但可惜味道比上次差左, 但評語尚算合計是看在價錢上

招呼真是很好, 會很主動幫你加飲品, 很有禮貌, 但收碟速度去到8點多有少少手軟
餐廳內在環境
冷盤
熱盤
2009-11-28
$230 (Dinner)
餐廳內在環境
冷盤
熱盤
2009-11-25 20 views
Book 了檯八個人食buffet,坐係落地玻璃隔離望夜景,都幾舒服。一去到就先食兩round冷盤先,都幾好啦,D野都新鮮:日本刺身沒有太多選擇,我淨係食左三文魚。有長腳蟹、凍蟹,幾好,有好多蟹肉。有一D風乾咸火腿,配哈蜜瓜食好味!沒有煙三文魚、生蠔。青口同螺麻麻地。之後食熱盤,朋友分別飲了中湯同龍蝦湯,話中湯幾好無味精,但龍蝦湯就太咸。其他熱食,我食左燒牛肉,都幾好,有鮮味。其他熱食好多都幾豐富,不過我都只係食左小小,質素一般,ok. 「香濃焗燴秋冬」既熱食其實沒有太大驚喜。 甜品雖然沒有勁多選擇,但樣樣都好食喎。例如在杯中的慕絲、jelly,cheesecake一粒粒咁,甜而不膩,另外一個朱古力rock cake都好有香濃可可味。全晚待應服務有禮,飲品任飲,食物質素OK。有openrice 68拆,8個人食平左成700蚊。整體而言,果晚都食得幾開心o丫。

一去到就先食兩round冷盤先,都幾好啦,D野都新鮮:

日本刺身沒有太多選擇
,我淨係食左三文魚。
有長腳蟹、凍蟹,幾好,有好多蟹肉

有一D風乾咸火腿,配哈蜜瓜食好味!

沒有煙三文魚、生蠔
。青口同螺麻麻地。

之後食熱盤,
朋友分別飲了中湯同龍蝦湯,話中湯幾好無味精
,但龍蝦湯就太咸

其他熱食,我食左燒牛肉,都幾好,有鮮味。

「香濃焗燴秋冬」既熱食其實沒有太大驚喜。

甜品雖然沒有勁多選擇,但樣樣都好食喎。

全晚待應服務有禮,飲品任飲,食物質素OK。
有openrice 68拆,8個人食平左成700蚊。
整體而言,果晚都食得幾開心o丫。
蛋糕好味
2009-11-20
Type of Meal
Dinner
蛋糕好味
2009-10-13 6 views
由於之前既食評有好有差,所以都只係抱住 '不防一試' 既心態去食一餐LUNCH BUFFET。冷盤海鮮都OK喎,有幾款刺身,當然有三文魚啦、仲有青口、中蝦、煙三文魚,全部都好新鮮,除左D蜆就差D...熱食都算多款,味道都不錯。其中羊肩、忌廉焗薯,真係好好味。另外,魚柳夠厚亦都算滑,唔似有一D會整到成塊魚乾咁...仲有即整既PIZZA,唔好錯過。甜品方面,唔係好多款,亦唔係特別精美,但味道都OK。而家有D CARD做緊八折。

甜品方面,唔係好多款,亦唔係特別精美,但味道都OK。

而家有D CARD做緊八折。
2009-10-13
$120 (Lunch)
2009-04-20 6 views
多謝李先生邀請,可有免費自助餐。我們大家也以為是尖咀皇家太平洋,最後發覺原來是西環的港島太平洋,有點打了折扣。星期五晚大約7時許到步,餐廳不夠10枱客人。有汽水、啤酒、紅白酒均免費任飲,而李生據報紅白酒是超難飲的。巡視一圈後,沒有什麼好選擇,第一輪的頭盤,我只要了幾片刺身及煙三文魚。李生試了沙律菜竟然是苦的。到第二輪的熱盤,勉強要了少許,韓式炒粉絲-算有點辛辣味,不過炒得很零碎;燒牛肉-肉質超韌有渣,沒有牛肉味;燴牛尾-不夠惹味,又不夠腍身。串燒及燒雞翼應該不錯,見李生吃了不少。再到第三輪甜品,完全沒有吸引,雜果拿破崙-酥皮毫不鬆化,又腍又濕;朱古力慕絲蛋糕-面頭有件腍腍的macaron,蛋糕沒有可可香氣;藍莓芝士撻-食不到藍莓的鮮味;菊花芝士餅-這款味道竟然不錯,有菊花的清香,不過做不到與芝士香併存,杯裝的朱古力慕絲是最好,算滑溜及有朱古力的香濃;最後沒有其他甜品可選,唯有食幾杯雪糕作補償,不過是牛記品牌,有點浪費quota感覺。吃了三輪後,大家以沒有興趣再繼續下去,而身材高大的李先生當然未夠滿足,最後決定另有下場。其間大家談論笑面或喊面,我的結論是,由於免費關係,我會俾ok。

2009-04-17
2008-12-01 8 views
話說姐姐在網上 print 了 一張68折的優惠卷....我家一行五人到港島大平洋食夜晚buffet....7點鐘去到,一心諗住 正價 $278 ,應該會有D咩特別野食,上到去都係一般野食,唯有食夠佢D三文魚刺生當回本.....第一次行出去個刺生櫃中...放左三個碟 :- 碟一: 五舊壽司碟二: 八爪魚刺身碟三: 甜蝦 (連殼)心諗....唔緊要啦,等多一陣就會有,唯有食住其他野先 :-頭盤 :- 蟹腳、青口、蝦.....熱盤 :- 唔知咩鴨胸、魚柳、炒青菜、炒面、鏝魚飯、帶子、清蒸海上鮮、西班牙炒飯、炒意粉...湯 :- 粟米忌廉湯、龍蝦湯、日式翅...甜品 :- 蛋糕、雪糕 ...食左一輪,見到有人囉狙 三文魚刺身,我即刻飛去個刺身櫃到睇下,點知個碟已經空空如也‧唯有企係到,等一陣......但都無人轉野食,咁就去食下其他野啦,囉緊野食既時候,我發現轉左刺生款式 (四碟) :-碟一: 無郁過既五舊壽司碟二: 八爪魚刺身碟三: 好似係油甘魚刺身碟四: 無郁過既甜蝦 (連殼)心諗又係算啦,等多一輪啦,過左大概30分鐘至45分鐘,再去睇下,又轉左款式 (四碟) :-碟一:
碟一: 五舊壽司
碟二: 八爪魚刺身
碟三: 甜蝦 (連殼)
頭盤 :- 蟹腳、青口、蝦.....
湯 :- 粟米忌廉湯、龍蝦湯、日式翅...
甜品 :- 蛋糕、雪糕 ...
碟二: 八爪魚刺身
碟三: 好似係油甘魚刺身
碟四: 無郁過既甜蝦 (連殼)
碟二: 吞拿魚刺身
碟三: 好似係油甘魚刺身
碟四: 無郁過既甜蝦 (連殼)
隔左一陣再睇 (三碟) :-
碟二: 吞拿魚刺身
碟三: 無郁過既甜蝦 (連殼)
因為我地食到9:30就要走,到9點時我忍唔住要問下d 待應生哥哥,幾時會有。四眼哥哥就答 : 要等到上面d野無哂先可以再轉第二款。我話咁如果d人唔食咪無得轉囉,佢就笑笑口行左去.......我地一家五口覺得根本無人食,唯有我亞哥出馬將餘下既 吞拿魚都食埋,睇下佢會唔會轉第二個時已經係 9:15分,我地等左一陣,竟然發現佢地開始汁野.......即係無望啦。
食左咁多次 buffet ,第一次食左個 一舊三文魚刺身都食唔列既 buffet 呀...下次佢免費我都唔會再去食啦。
不過呢間野,有一樣野係最好既.....就係........汁碟最快呀

$278 (Dinner)
2008-11-11 5 views
途經上環海味街,見有d肚餓,就諗住喺附近食嘢,發現有間太平洋酒店,見到食下午buffet只係約$128,價錢都ok,就決定就呢間。一入酒店,要上二樓IP CAFE吃BUFFET,晏晝嚟講人客唔多,但環境幾優雅、寧靜及乾淨,不過地方就細左小小。最緊要就係食物方面,先講食物種類,有三文魚、各款刺身、冷面、沙律、煙燻雞、凍大蝦、龍蝦仔、煙三文魚、羊肉卷、pizzle、烤豬肉、燒賣、荷葉龍俐柳、粥、中式湯、小籠包,以及各款甜品及水果等....而我覺得最鍾意食就係佢地既凍大蝦,又鮮甜、又爽,d三文魚刺身都好新鮮,任食及不斷供應,唔似其他d酒店,話就話任食其實要配給先有得食。d燒賣好彈牙,龍俐柳食落有荷葉味,好香!!d粥既火喉啱啱好,唔會水潢潢,又係好味!!總結來說,雖然呢間酒店位置唔係好顯眼,但係佢地既食物水準都比我原先估計既高,所以值得再來!!
$140 (Lunch)
(Non-member)
2008-11-04 2 views
我通過同事介紹去試的!果然不錯!可能我喜歡吃泰國餐!我覺得很不錯!還任喝飲料!!!!價錢也合理!我很滿足!!!!!! 我聽同事講他們的SERVICE非常好!果然沒錯!不但有禮貌還很勤快!經理也很細心!也有問我們意見。還有服務員MAGGIE讓我特別深刻!她笑容很甜,亦很有耐心,對長輩也很好,主動問要不要暖水。看到其他客人拿食物不方便她立刻上前去幫忙。MAGGIE還向我們推介下一期的新主題!好像是歐洲美食!我家人對她贊不絕口!我們一定會再光顧!
  • pancake,蒸魚,泰式鳳爪,泰式蝦餅,pancake
2008-10-25 8 views
短短3個月已經係第3次黎呢度同人慶祝, 而"泰日美食"亦做埋10月31就完, 可謂臨別秋波!!!今次係為男朋友的爸爸慶祝生日, 因之前婿伯及伯友都覺得呢度唔錯, 紅白酒啤酒等各飲品又任飲, 所以最終都唔去北角海逸而黎咗呢度7點多去到已經好旺場, 快快出去拎野食...冷盤食物 有海鮮: 小龍蝦、凍蟹、蝦、長腳蟹同青口(p.s我終於初步克服咗同蠔差唔多樣嘅東西)------海鮮味道唔錯, 有少少海水嘅咸鮮係度壽司bar: 係自助式"燙"櫃夾既, 今次比上兩次進步咗, 新鮮好多, 三文切得厚又新鮮, 冇之前咁雪到凍冰冰又唔靚, 款式比之前感覺多咗, 可能今次有我最中意嘅甜蝦, 不過要自己去殼, 不過都好, 好過俾d人夾到爛晒見青口幾好食(雖細隻d)番追咗, 個冷麵都係保證, 次次黎都食, 芥末豆腐(唔好味), 同場仲有幾款泰式沙律, 圖中嘅粉絲好好食, 仲有d雜肉, 煙三文, 同埋唔知點解有燒雞斬件擺係度 熱盤: 有椒盬瀨尿蝦、咖哩炒蟹、照燒雞、豬頸肉、蒸斑、炒時蔬、炒麵、燴牛尾等, 有10款左右啦特式BAR", 有日式蒸蛋(原蛋上好好味)、燒蔬菜、日式燒餅、燒雞翼、蝦春卷、炸芋條、PIZZ

7點多去到已經好旺場, 快快出去拎野食...

特式BAR", 有日式蒸蛋(原蛋上好好味)、燒蔬菜、日式燒餅、燒雞翼、蝦春卷、炸芋條、PIZZA、末茶布甸等, 同埋叫廚師切豬腿肉同牛扒, 行過跟手仲攞埋個蟹肉魚翅(西湯: 忌廉粟米火腿--唔睬佢啦)
呢個BUFFET仲有每日唔同又免費任ORDER嘅"精選美食", 今次係...
1)泰式咖哩芝麻春卷、2)蝴蝶蝦、3)吉列一口豚肉、4)炸軟殼蟹
甜品區: 有廚師整鮮果PANCAKE、大福餅、芒果椰汁黑糯米、cheesecake、mousse cake,、朱古力餅、杏甫撻同D甜品杯等, 仲有雪糕雪條(不過就係牛奶公司).....都幾多款...邱生哥哥成晚就食甜品飽咗
同場仲有紅豆沙、雞粥、特別麵包、鮮菜沙律BAR(有黑醋汁供應)、咖啡機沖唔同咖啡等....
今餐坐咗好耐, 掛住傾計坐到人地9:30PM收BUFFET先識走, 埋單每位折完加埋一都係$206/位, 好抵.......而我就攬住個肚坐車車返屋企喇happy happy

進步咗嘅壽司bar
熟食味道唔錯
是日精選美食
不能缺少的甜品
2008-09-15 3 views
去之前無太大期望,只係就腳同公公婆婆慶中秋.想像唔到泰日buffet嘅日本刺身,居然唔輸比貴價食店.誠意推介日本忌廉豆腐,綠茶布甸同刺身.熱盤同泰菜你弱項,甜品就ok.五個人中秋夜都係$900,相信其他酒店都揾唔到.最後係服務一流,所有員工都面帶笑容,仲親切地講中秋節快樂.抵讚!!!

去之前無太大期望,只係就腳同公公婆婆慶中秋.

想像唔到泰日buffet嘅日本刺身,居然唔輸比貴價食店.

誠意推介日本忌廉豆腐,綠茶布甸同刺身.

熱盤同泰菜你弱項,甜品就ok.

五個人中秋夜都係$900,相信其他酒店都揾唔到.

公公婆婆慶中秋
$180 (Dinner)
  • 日本忌廉豆腐
  • 綠茶布甸
(Non-member)
2008-09-04 1 views
見咁多人介紹,所以就去左試下ip cafe啦, 因為佢起西環,所以成日唔願去。但去過一次之後我相信每個月我都會去食。雖然係野食唔多, 但勝在味道好, 首先係熱爐果邊, 有雞, 鴨, 魚等等既野, 都幾好食, 味道夠!但相對sushi果邊就麻麻地新鮮, dessert方面就唔錯, 由其你cheese cake, 而家我地可以order一d buffet table冇既野, 果個"軟學crab"好好食呀, 個雞又好滑。再加上野飲係任飲, 紅白啤酒都任飲去邊到搵, 平時食野野飲係要加$叫ga!埋單都係二百零幾蚊一個人.....真係勁抵!service好!值得一試再試
但去過一次之後我相信每個月我都會去食。
埋單都係二百零幾蚊一個人.....真係勁抵!
service好!值得一試再試
  • dessert
2008-08-24 6 views
Date: 21 Aug 2008 睇完食評後, 見佢有3.7分,以為呢間幾得, , 所以放工後約左五個同事去試試...老實講, 其服務& 環境 算不俗...但食物就........熱葷就大概有十個, 有蝦有蟹有魚...但我地七點去到 d 蝦蟹真係得個 dd 囉..好彩味道都ok~但勁耐先refill 一次囉, 嘩...等到頸都長...甚麼照燒雞扒, 鴨胸, 炒什菜....嘩, 又話係泰式美食...至於個翅, 哈, 相片同個真身就係差天共地 lu~個d 天婦囉, 無蝦囉...only 青紅pepper, 南瓜, 芋頭...同其他人既食評好大差別喎...講下甜品, 係七點半前, 都仲有d 野睇下, 七點半之後就....本以為 pancake 係即叫即整, um...都算係既, 但佢塊皮係整定架囉...塊皮勁厚, 總結: 服務雖然係好, 但我黎係食0野架嘛...d 野食唔吸引, 服務再好都無用啦...
Date: 21 Aug 2008
老實講, 其服務& 環境 算不俗...
但食物就........
熱葷就大概有十個, 有蝦有蟹有魚...
但勁耐先refill 一次囉, 嘩...等到頸都長...
至於個翅, 哈, 相片同個真身就係差天共地 lu~

$202 (Dinner)
  • 炒蟹
-續-2008/7/5晚餐因為太掛住啦!八天後再來吃多次!今次的主題是’泰日美食節^^好開心可以吃到別的食物.今次長腳蟹的味道是鮮甜了不少.但頭兩輪它們還未解凍好,仍有很多薄冰塊包著,之後就無這個問題.而沙律是泰式的,我只吃了泰式木瓜沙律,用料新鮮,木瓜絲爽,好味道.但對我來說是超級辣!不過忍唔住食多兩啖才肯停手;另外是日式的蟹肉大根沙律,其實是用春卷皮包著蟹肉沙律和菜的卷物,味道清淡但口感爽脆,我也好喜歡。特別有四款食物是要即叫即做的,分別有天婦羅芝麻蝦﹑燒鳥串﹑泰式蝦餅及沙嗲串燒,每款也跟一種醬汁,最喜歡吃天婦羅芝麻蝦和泰式蝦餅,前者的炸醬薄,面頭加了芝麻粒,令到更有口感和更香,蝦就稍為細隻了點;而後者的蝦餅件頭細細,夠彈牙,點的自制甜酸汁令到味道再好味多一倍!飽到上心口也吃了三件!真的很美味!甜品:絕對是推介有香茅奶凍,香茅主力谷香味,味道本身是不濃的,奶味就很重,質地非常之滑,面頭有件小青檸,個人喜歡不加了,因檸味太強搶走不少奶味;另外試了香芒糯米飯,芒果很甜,糯米飯好軟熟,不錯。即煮即做的攤位:一堆蔬菜天婦羅﹑連蛋報上的蒸蛋﹑日式燒餅等.液態食物:有粥有糖水,不過太飽完全沒有
-續-

2008/7/5晚餐

因為太掛住啦!

今次長腳蟹的味道是鮮甜了不少

飽到上心口也吃了三件!真的很美味!

甜品:絕對是推介有香茅奶凍
;另外試了香芒糯米飯,芒果很甜,糯米飯好軟熟,不錯。

即煮即做的攤位:一堆蔬菜天婦羅﹑連蛋報上的蒸蛋﹑日式燒餅等.液態食物:有粥有糖水,不過太飽完全沒有吃過.

不過網站中所提及到的:日式蟹皇翅﹑泰式咖喱荔枝鴨﹑香蘭葉配鱸魚及泰式潮州翅並未有見到出現啊!?

今天的人數超出我所想,爆棚之餘,8點多也有客人進場吃
(這裡供應到9點半),一開始時,補給較慢(懷疑廚師們估計不到今天的’瘋狂人數’ XD),不過在1個小時後,補給情況就快手和充足好多了。

服務也十分之好的,客人雖然多但也很照顧周到

期待十月後的新主題呢!
連吃三杯!!!!
燒鳥串,雞肉很滑
好吃!
夠哂彈牙
$209 (Dinner)
連吃三杯!!!!
好吃!
夠哂彈牙
  • 熱食!
2008-08-03 71 views
7月30日星期三一行4人7:00p.m去到, 去到唔算好多人, 去到有窗口位坐, 後來差唔多坐滿, 都唔覺得迫, 因我個邊都好闊落下, 係拎野食就遠d啫! 其實2 、3年前黎過, 環境比上一次黎覺得好左, 同埋做緊"泰日美食節",依家唔用coupon都有7折, 折實連加一$206/位, 幾抵 一去到waitress就問我地飲d咩, 有紅/白/啤酒、橙汁汽水等,不用加$$, 另外知道佢地除左出面d野食外仲可以order野食, 睇左後原來得共4款,包括:日式: 天婦羅多春魚 & 燒雞翼 ====> 味道幾好, 魚唔厚粉, 雞係鹽燒, 好香口泰式: 沙爹牛串 & 鮮魚肉釀紅毛丹 ====>牛串好味, 毛丹呢個冇食, 但朋友話配搭古怪, 唔好食跟住就出去開餐喇1)沙律bar: 種類唔多都係粟米、番茄、生菜個d, 冇見黃喎, 望落新鮮, 不過第一次食buffet冇食沙律, (因為太多other choice,個肚冇位俾佢)而佢另外一邊有泰式木瓜沙律, 南瓜沙律咁啦,2)海鮮: 有青口、 小龍蝦、 長蟹腳、螺、

跟住就出去開餐喇

2)海鮮: 有青口、 小龍蝦、 長蟹腳、螺、 蝦幾款,唔多choice,蝦大隻, 螺好味, 佢同長腳蟹成日俾人拎晒, 同埋佢每次refill係密但份量唔多, 食唔食到睇你勤唔勤力出去覓食喇

3)壽司區: 魚生5款左右, 都係大路野, 吞拿、三文個d, 冇甜蝦、北寄貝呢d食
食左三文魚,食落新鮮, 不過唔係即切, d魚生擺到亂亂地好似唔係咁好, sushi就冇食, 因為黎到呢度梗係唔食飯啦! 另外附近仲有日本墨魚仔、中華沙律、日式芥末豆腐(唔好試,難食)、冷麵(配埋個sauce好味),跟住隔離仲有我最中意既煙三文魚, 仲有一種燻魚都係生既, 少見d都幾好味

4)熟食又估唔到佢有咁多同會轉款, 比好多地方還多, 由7:00-8:30p.m我地埋單走呢段時間佢都有不停check住d野食夠唔夠, 除refill好快仲有d轉埋款添, 剩係魚同時蔬都出左3-4次,仲唔同款,唔會食唔到,款式大概有:
秋刀魚、蒸斑、吞拿釀番茄、泰式豬頸肉、赤味噌煮鴨胸、炒時蔬、泰式炒米粉、日式燒雞、咖喱炒蟹、鼓汁煮花甲、關東煮等
, 花甲好厚肉,第一輪煮得好味d,第2輪唔夠熟同熱, 蟹就咖喱唔夠香, 但大部份都好味道, 冇話有邊款覺得難食, 算唔錯。

5)廚房區:到另一邊近門口埋邊有個廚房仔, 有廚師註場幫d客人整pancake,同埋做小食/特式菜等, 其中有個用蛋殼黎做日式蒸蛋好特別, 又好味
,仲有d串燒蔬菜, 茄子、蕃茄、瓜等, 又有班蘭雞, 炸腐皮、pizza (冇試, 見呢度話唔好食)、日式燒餅等等, 因廚房都係呢度, 所以呢度d野食都特別熱辣辣架

6)湯品區: 日式蟹肉翅(幾好味)、忌廉湯(冇試)、皮旦瘦肉粥(好綿)、花生糊(自己磨,係好香,但好粗粒,唔夠糊同甜左d), 仲有一個咖啡機沖不同口味coffee飲添!
7)甜品有7-9款: 蜂蜜豆腐慕士、燒芋蓉釀甜蕃薯卷,仲有各類cheesecake同慕士餅等, 味道ok架,有d口味幾淸新同配搭唔錯,不過d酒柸甜品就唔得, 圖中有奇異果係面個款jelly好鬼誇, 我係咬唔入, 擺落地下踩都唔散
! 隔離仲放左幾種麵包, 焗機同 jam & butter
講漏左仲有牛奶公司雪條同雪糕柸, 唔駛"畢", 拎完行得, 不過覺得成日食到, so冇食到 !
8)生果: 6/7款, 西瓜最受小朋友歡迎, 好食好甜呀, 不過我諗可能浸左少少糖水, 因食完新鮮菠蘿都唔"鞋"口

呢餐食左好鬼多野, 差d行唔"旭", 而我訂位時提及過朋友生日, 問有冇特別優惠/平d, 佢話冇, 但原來佢預備左個蛋糕俾我地(我冇叫佢整), 我地已經食唔落, 佢叫我地拎走都得, 咁朋友就拎左返屋企留第2日食, 味道試左, 上層3分2係白色, 唔似係忌廉, 幾堅挺, 應該牛奶慕士, 下層3分1就係清蛋糕, 又幾好味,真係多謝晒佢地
雖然佢地唔係食d咩好高級野食, 論種類又唔夠多, 但呢餐服務同環境搭夠, 收碟同添飲都好快, 窗邊位又開揚同唔嘈, 仲之覺得好滿足同愉快啦

蝦、螺、蒸蛋、燻魚好味
認住奇異果面個柸
日式燒餅熱辣辣
酒店送, 又幾好味喎
蝦、螺、蒸蛋、燻魚好味
  • pancake、燒芋蓉釀甜蕃薯卷、日式蒸蛋
2008-07-28 2 views
上星期同BF去食.諗住都幾好有68折.呢度0既食評又OK咁,,點知..出事!去到都見到好似唔係咁多野食.咁餐牌有幾樣野可以ORDER.1.金姑牛肉卷,.香茅雞,甜酸蝦, 燒黑豚肉 etc ~order0既野食都叫ok 夠熱.不過出去拎0既野食就...1.魚生, sushi 魚生好唔生鮮.有腥味.sushi d飯淋到...唔似sushi2.沙律, 好多菜變黃/啡. 不過有olive (幾suprise) , 泰式野有鳳爪,咩螺肉果d.一般..-_-3.凍盤 小龍蝦, 蝦.青口.蟹腳. 蟹腳一出.一班c9即搶.冇哂...~小龍蝦唔見大隻so冇拎.青口都ok.蝦幾爽3.熱野有鴨胸.差!浸到淋哂. 蒸魚一出比人搶! .有類似燒雞的東西.好乾! 其他不願自評...4到日本野.炸天婦羅.冇蝦? 得d炸到超乾0既南瓜, 茄子, 青紅綠椒.勁難食!5 有pizza.哎.不過.乾+淋左.都唔知乜黎..6.甜品..牛奶公司雪榚係唯一好味..其他都係....7.仲有粥同湯.cream soup.同茶餐聽一樣.冇cream.開粉! 粥冇食.8即整pancake.都算幾好(都冇得唔好掛??)9.燒羊肉.開頭以
5 有pizza.哎.不過.乾+淋左.都唔知乜黎..
6.甜品..牛奶公司雪榚係唯一好味..其他都係....
8即整pancake.都算幾好(都冇得唔好掛??)
9.燒羊肉.開頭以為係牛肉.拎左後發現係羊..冇食!

總結..埋單都要21x....100蚊我都唔會食..so tips一蚊都冇比.
$214 (Dinner)
  • 牛奶公司雪榚
2008-07-17 8 views
說起來自己也覺得誇張,一星期的頭尾日子,也在這酒店吃晚市自助餐﹗因為是抵食﹑太抵食﹑真的抵食呀﹗當然還有好食和好服務也是主因啦﹗先說第一場,在2008/6/27,主題是粵菜(做多幾日就轉另一主題)。凍食:長腳蟹的蟹身和腳也是淡而無味,只有蟹柑才有蟹味,相信是洗得太乾淨的反效果。另外沒有吃到的還有龍蝦仔﹑熟青口﹑幾款切好的刺身(沒有註場刺身師傅的)﹑大蝦﹑冷麵及幾款日式小食(如螺肉﹑八爪魚仔等)沙律:沙律bar細細的,有兩碗新鮮的菜,羅馬菜和普通的沙律菜,可惜沒有大碗給人撈沙律,都幾麻煩。麵包粒﹑芝士粉﹑連醬汁也有數款,檻欖﹑酸瓜等的甜酸小食也有。熱盤:每款熱食也有一個無火電子爐熱著,其實好過放在滾水盤中翻熱,起碼前者最安全。熱食很落本,至少我認為,因不會見到什麼豬扒﹑牛扒﹑雞扒的出現,而取而代之的有薑蔥炒蟹(啖啖肉的蟹,炒得惹味,不過汁較多,做返乾身些更好)﹑豉汁炆鱔(鱔肉彈牙,炆到入味)﹑蒜蓉粉絲蒸扇貝(扇貝大粒又彈牙,蒜蓉味濃,汁就少,不夠撈粉絲)﹑杞子蒸魚塊(忘了是什麼魚,當然不是鯇魚那些,魚肉鮮甜多汁,杞子味就不突出)﹑原條蒸斑魚(搶食之作,全餐飯有兩大條蒸魚出場,可惜手不夠人

凍食:

沙律:

熱盤:
薑蔥炒蟹(啖啖肉的蟹,炒得惹味,不過汁較多,做返乾身些更好)﹑豉汁炆鱔(鱔肉彈牙,炆到入味)﹑蒜蓉粉絲蒸扇貝(扇貝大粒又彈牙,蒜蓉味濃,汁就少,不夠撈粉絲)﹑杞子蒸魚塊(忘了是什麼魚,當然不是鯇魚那些,魚肉鮮甜多汁,杞子味就不突出)﹑原條蒸斑魚(搶食之作,全餐飯有兩大條蒸魚出場,可惜手不夠人快,吃不到)﹑椒鹽骨等等,當然少不了炒雜菜和炒麵坐鎮啦。

即煮即做的攤位:
有川式的辣菜,又有京式的填鴨,更有美式的牛柳;車仔麵也有﹑另外甜品pancake﹑窩夫也在這裡出品的。雖然,顧攤的廚師只有一位,不過出品時間也幾快的。

甜品
這一環對我來說不太重要,見有蛋糕數款﹑靚靚杯裝jelly﹑奶凍﹑慕絲共幾款。不過當天客人不足50人,人太少的關係吧,全程也沒有refill新的出來,吃到飽飽也9點鐘,可想而知那些甜品會變成….對jelly有點興趣(而且樣子幾’堅挺’),無奈吃半口要放棄,裡面已溶到成攤水。

液態食物就有柴魚花生粥﹑飲宴例必出現的竹笙紅燒翅(好味+足料)以及有超大粒擂沙湯丸在內的起沙紅豆沙,好在甜食類有它撐撐場,這湯丸皮軟熟﹑餡又足
,連吃三大粒後覺得這餐才夠圓滿。

生果有五款,最特別是有西柚啊,橙也好好味,是又甜加超多汁的﹗
而紅白酒﹑果汁﹑汽水是任飲,他們會自動走來加添,好快手,不再飲的話要通知他們先得啊;還有咖啡﹑奶茶﹑連茶包也提供六款,自助的,簡直飲不盡。

服務:
因為我們坐在收銀處附近,初初見服務員好多時在玩樂,不過,之後對他們改觀了:做事十分快手;一眼關七;加水和飲品非常快(飲到一半也立即加);出去拿食物,客人的椅子被拉了出來,他們亦會好醒目的堆回埋檯…

環境:
窗口位對著西隊入口,都叫有半個海景,到晚上四周燈光燦爛,都算不錯了。

生日優惠:
因為本人在本月生日
,酒店會免費送上一個一磅裝蛋糕,因為我們已經吃到很飽,還以為和此蛋糕無緣之際,店方說可以將蛋糕帶走(正﹗)
。最後我們決定先吃少少,其餘就帶走。服務員不厭其煩地,先將包好給我們的蛋糕,再拿回去廚房,蛋糕放在大碟上+點上蠟燭,吃完後,他們再拿回去廚房包好給我們。非常體貼的服務。

說回蛋糕,賣相十分靚之外,“忌廉”部份做成奶凍那種質地,味道是煉奶味,甜度剛剛好,糕身佔的比例很少,質地軟熟但蛋味不多。無論如何,是一個有特式的蛋糕。

-續-
日式類,凍海鮮類
甜品區
好正!
酒店送贈的蛋糕3^^
$209 (Dinner)
日式類,凍海鮮類
甜品區