2008-06-21 1 views
今晚四人一齊嘗試左呢度嘅dinner buffet. 地方雖然細(full哂都只可以坐120人左右), 但環境都ok.今期嘅theme係中式+海鮮.熱盤有炒蟹, 椒鹽瀨尿蝦, 蒸魚, 白鱔, 羊仔排, 炒蜆, 鷄絲翅等等.冷盤有龍蝦仔, 大蝦, 瀨尿蝦, 蟹腳, 青口, sushi等等.甜品有唔同嘅cake, 不過ice cream就差些少, 係牛奶公司又任飲橙汁, 汽水, 白酒, 紅酒waiter服務好好, 有d都好細心總而言之, 呢度無排山倒海嘅食物, 但少得黎都有水準架喎!

今期嘅theme係中式+海鮮.

又任飲橙汁, 汽水, 白酒, 紅酒

waiter服務好好, 有d都好細心

總而言之, 呢度無排山倒海嘅食物, 但少得黎都有水準架喎!

• 鷄絲翅
  • 椒鹽瀨尿蝦
2008-05-10 14 views
昨天與媽媽提早慶祝母親節,一家三人行到這裡試lunch buffet。我們即日訂枱,去到發現仍有很多位,可能是平日吧,而且附近開了一間新酒店,分散了部份人流。不過整觀客人有一半都是酒店住客。這裡的食品種類方面都算十分多,我未能全部試哂,已經很飽了。不過綜合各人意見,有以下感想:由於多年前試過這裡的薯仔沙拉回味無窮,因此第一時間再試,但非常失望...因為沙拉加入罐頭雜果,令到個沙拉有一陣藥水車厘子味,十分難食...此外,酒店可能無中菜部的關係,自助餐的點心拼盤水準亦很差。拼盤有燒賣、類似魚翅餃的餃(但只吃到有肉)及小籠包。各種點心都有很重的麵粉味,尤其是小籠包,個皮超級厚,而各種饀料都係沒什麼味的肉。十分難食...另外,去之前在這裡看見一位食家介紹甜品香檳杯ok,於是亦試一試。但發現昨天的香檳杯如啫喱與杯面的生果同吃,味道就剛好,但如淨吃啫喱,則酒味太濃,好難入口。結果我只吃了一半。魚生方面,雖然種類都算多,有3-4款,但不是太新鮮,三文魚同吞拿魚都較乾及不夠肥美,我與媽媽都是每樣吃了一件就收手。而日式冷麵的麵條,亦煮得好似不熟,媽媽說一咬下去像吃生麵條,令我想起上次去旺角某大酒店的經驗

而日式冷麵的麵條,亦煮得好似不熟,媽媽說一咬下去像吃生麵條,令我想起上次去旺角某大酒店的經驗一様~所以我決定以後去食自助餐唔會再食冷麵!

冷盤方面,除了薯仔沙拉,亦有凍腸、魚生壽司飯、生菜沙拉、意式凍雜菜、各種日式前菜等,基本一般自助餐的食品種類都有,我都未有試哂,但都算ok。

熱盤方面,種類都算多,除點心拼盤外,亦有牛扒、炆羊肉、豬柳、龍利柳、海鮮豆腐、燒牛扒、日式蔬菜串燒等,味道都ok,燒牛扒、羊肉及豬柳都夠腍,龍利柳的汁有少許日本芥末味,幾清新。本人覺得各樣熱盤都算ok,但我爸媽郤覺得味道較淡,沒有食物應有的鮮味。

甜品及生果方面,選擇亦很多,首選推介芝士蛋榚,非常軟滑新鮮,其他都不錯,可按個人口味選擇。而雪榚則是牛奶公司的雪榚杯,當日有朱古力,雲呢嗱及豆腐味,另外亦有紅豆及朱古力雪條選擇。

至於服務方面,之前看過好多食家都大贊,但當日我們則並未得到太熱情的款待。雖然收碟的確很快,但待應要叫才會來招呼,當看見他們都有為四周的客人加過水及飲品,但郤全程並未幫我地添過水及飲品。

但綜觀西環吃自助餐的地方不多,而是次價格亦相宜,長者$98,成人$128,恒生咭九折。如想與家人吃得豐富,或與同事、客人傾計,這裡環境清靜,可算是一個不錯的選擇。

$110 (Lunch)
  • 燒牛扒、龍利柳、芝士蛋榚
2008-03-31 15 views
復活節又唔想外出,所以響香港平靜地渡過。IP CAFE 食物數量雖然唔多,不過每款都係水準之上,他亦會定時推出一些限量食物,如富貴雞,雞內塞滿各種香料,味道豐富。另外值得一讚既係佢道既服務,服務員好細心,食完既碟好快會幫你清走,水飲完會立即refill,我最滿意就係佢地既服務,同埋會問客人食物的意見,十分專業!
復活節又唔想外出,所以響香港平靜地渡過。

富貴雞
2008-03-30 5 views
今天補祝亞媽生日...所有我地一家大小去左呢間酒店食自助餐,總結而言..一般啦~~食物方面:款食不多,有些失望的是..沒有生蠔同龍蝦仔,味道就ok...我最喜歡的暮仔整成的面...服務方面:一流,簡直是好好好!侍應們好有禮貌,又貼心地服務客人,有什麼需求都第一時間出現,好helpful,好有笑容,本人十分欣賞!環境方面:可能星期日啦...唔多人...環境好,寧靜..舒服...有時間的話,我都會推薦朋友去呢個地方既...因為埋單都係二百左右(booking同walk in都有七折)...出面酒店食自助餐都冇甘抵呢!

2008-02-14 10 views
整體上服務一流,waitess有禮貌又有笑容,清碟勤快,又有專人幫每對情侶即影即有寶麗來,當然唔少得每一set情人節禮物啦!食物方面,那杯甘筍批好淡,吃了不知是什麼,我都是問waitess才知。其他野都好好味,尤其是櫻壽司飯和cheesecake,cheesecake居然很清新,不怕漏滯,正!另外香檳哩杯酒味香濃、士多啤梨慕思亦很軟滑,口感好light,值得推介!不過情人節set的白酒煮青口不夠熱、牛柳上菜太慢,我們吃出面自助餐的食物都差不多吃飽了,結果牛柳吃了兩口已吃不下,真可惜!總括而言,自助餐食物款式不多,但味道不錯,招呼一流,加埋一$300幾蚊一個人都抵食。但2月14正日兩個人食連加一就要差不多$900,正日人多有無咁好服務就唔知喇!
情人節心形牛柳及自助餐甜品
2008-01-11 3 views
以前試過尖沙咀皇家太平洋酒店嘅自助晚餐,真係好豐富好多嘢食,所以,就諗住試吓佢同一集團嘅港島太平洋酒店,加上做緊個主題「秋冬獻補自助晚餐」好似幾好,仲有7折優惠,覺得幾抵!成人收$258一個(另加一),7折後收$206,價錢方面真係幾抵,但計埋食物質素方面,個價錢就一般啦。如果你係對食好有要求嘅人,就唔係好啱你喇!其實食物都有幾多選擇,沙律、麵包、中湯西湯、海鮮、魚生、冷麵、冷盤、熱盤、特色小食、炸物、烤物、燒西冷、甜品、生果…等等,數數埋埋都有40、50款食物。不過,就同秋冬獻補都無乜關係,唯一有關係每位客人送一碗燉湯,我當晚係人參燉雞湯,足料,都幾重人參味,另外佢個中湯海皇羹都OK,不妨試試。此外,佢另一買點係紅酒、白酒、啤酒、果汁汽水任飲,咖啡、茶都係任斟,鍾意飲番兩杯嘅人可以盡慶吓,當然唔好期望係D咩靚酒啦!食物有幾樣嘢都幾好,好似龍蝦仔、凍蝦(都幾鮮甜)、燻鯖魚(煙三文都有供應,但燻鯖魚感覺香D)、日式茶碗蒸(一杯杯仔連蛋殼上,加少少蟹籽,買相幾好,蛋蒸得幾滑)、盤龍蟮、蒸魚、薑蔥炒蟹(中式熱盤較好食嘅三樣,尤其個蟮,幾滑溜)、焗酥皮三文魚卷(酥皮焗,幾香,內裡三文魚蓉一樣好

食物有幾樣嘢都幾好,好似龍蝦仔、凍蝦(都幾鮮甜)、燻鯖魚(煙三文都有供應,但燻鯖魚感覺香D)、日式茶碗蒸(一杯杯仔連蛋殼上,加少少蟹籽,買相幾好,蛋蒸得幾滑)、盤龍蟮、蒸魚、薑蔥炒蟹(中式熱盤較好食嘅三樣,尤其個蟮,幾滑溜)、焗酥皮三文魚卷(酥皮焗,幾香,內裡三文魚蓉一樣好味)、墨西哥卷(特色小食之一,味道幾特別)、肉桂蘋果卷(肉桂同蘋果永遠都咁夾,好正)、紅莓麵包布甸(依個係凍嘅麵包布甸,甜品中較突出,酸酸哋紅莓醬好醒胃)!

相反,有D嘢食又失望D,例如凍懶尿蝦(雖然都多肉,但鹹咗D)、克力架餅乾伴芝士片(克力架腍晒)、海鮮南瓜意大利飯(D飯唔夠煙韌,有D乾身)、燒西冷(只係微微暖,比較韌)、炒蜆同蟶子(味道還可以 D「獻」汁太糊太杰,)、Pancake(半即製,咩意思?蛋皮係預製,師傅焗番熱才加餡料同忌廉)、窩夫(廚房整好晒之後拎出哩,所以擺耐凍咗無咁好食)、甜品(好麻麻哋,多數都係D忌廉蛋糕,個雲石芝士餅做得幾靚,但芝士味好薄,杯的的骰骰嘅綠茶慕絲,綠茶味唔夠香,慕絲唔滑)、雪糕、雪條(係雀巢,只可以講句:童年回憶)!

服務就非常好,無論侍應定經理,好似負責我個枱個侍應小姐Shadow,收碟快,一見我飲完橙汁問我使唔使再添,飲完杯白酒亦會主動問你使唔使再要多杯,因為個晚好多人吓,D燉湯出得比較慢,佢就成日同我講唔好意思要等等!經理Michael都好有禮,埋單時又問吓你D嘢啱唔啱食,有無咩意見,而我哋原先訂4個人,後尾得3個人食,佢之前計錯單計咗4個人,跟住猛咁講唔好意思,又好詳細咁解釋番張單同碌卡D存根,反而搞到我仲唔好意思!環境上雖然佢話飽覽壯麗維港景色,但港島太平洋酒店位處西環,雖則真係對住維港,但夜間就無乜景睇,日頭就可能好D,加上對海個一截對住干諾道西行車天橋,景觀大打折扣晒。
OK
2007-11-19 7 views
地方不是很大他們11月是滋補系列, 但唔覺很滋補, 冇發覺枝竹羊腩伙煲, 只是每位另上一個滋補湯, 唔知是什麼, 有藥材味但熱盤不錯:有蟠龍鱔很惹味海鮮南瓜意大利焗飯,但d海鮮硬左少少時蔬(蒜容芥蘭/豆曲,整得好好食)魚蒸得不錯但個汁太咸其實尚有很多款式,他們會轉款,有一個蟹(唔記得點煮,我朋友話好味),但我出左去幾次,他們refill後都給人清倉,我都冇食過最差是海鮮, 長腳蟹,龍蝦仔都好咸, 但凍蝦,蟹粥ok, 刺生很大路,三文魚,八爪魚,吞拿魚,壽司, 壽司沒試過,但八爪魚水份大多明顯未解凍有中式甜品,但食得太飽,沒試了果汁,紅白酒,啤酒任飲, 另有咖啡,奶茶,檬茶都是任飲, 雪糕是牛奶公司, 有沙津..粟米,生菜大路等,但調味汁有多些選擇,不會只是千島汁咁少至於甜品選擇很多, cheese cake 的cheese 不夠濃,其他大致可以, 但最欣賞他們的是,到9點還有新的甜品拿出來, 雖只是timarmiU, 但因為前未出過, 所以一出就好受歡迎, 我個人最喜歡timarmiU (而他們的是較傳統那雙,有酒味的, 我很喜歡)收碟收得很快,很勤力生日還有蛋糕送,但要2天前預訂,每
地方不是很大
但熱盤不錯:
有蟠龍鱔很惹味
海鮮南瓜意大利焗飯,但d海鮮硬左少少
時蔬(蒜容芥蘭/豆曲,整得好好食)
魚蒸得不錯但個汁太咸

最差是海鮮, 長腳蟹,龍蝦仔都好咸,
但凍蝦,蟹粥ok,

有中式甜品,但食得太飽,沒試了

收碟收得很快,很勤力

生日還有蛋糕送,但要2天前預訂,每天不同
2007-08-20 5 views
第一次到港島太平洋酒店食lunch buffet的時候,因為太趕,未能一一細味各種食物,只能集中某幾款想食的,但三文魚、翡翠螺、青口等已令人回味無窮。於是,事隔一個多星期,同事們再次組隊去大吃特吃。雖然食物的款式沒太大變化,但亦已足夠令大家捧腹而回。最重要的是,價錢可謂相當超值,以美國運通信用卡簽賬有折,每人不過120多元。

2006-03-15 3 views
上個星期去左搵係西營盤返工既朋友去左港島太平洋酒店食飯. 其實198+10%係酒店黎講都算係物超所值. 環境清雅.適合同朋友家人同事食飯傾下計咁. 佢個selling point係自助餐又有打邊爐. 如果你唔係唸住係d酒家或者係d快餐店好糟既環境之下好快咁食一個極速打邊爐既話.呢個係一個好好既選擇. 仲有佢d生蠔好生鮮,係個度唔使好似平時咁同人爭sushi, 生蠔.仲有如果想食d即叫即煮既野,佢地仲有一個open kitchen. 雖然自助餐既熱食唔係咁多, 但係佢勝在材料好,d菜色有生意.唔會好濫.
2006-03-06 14 views
今日突然很想食buffet,但找了幾間酒店都話full晒,見你們推界這酒店buffet 便去試下,怎知去到真係很少野食,但見到都有生蠔,龍蝦仔,大蝦都算啦! D生蠔超細都算,但食落仲有一粒粒,類似殼的物體.D龍蝦仔又難食,難食到不知怎樣形容.D魚生又好似怪怪地.至於其他野食,除了D西瓜外,就真係無什麼好食.食buffet無端端又有火鍋,擺個爐係張枱度,感覺很差.但因為無什麼野食,又無什麼好食,所以無奈地都要食,結果每位200元就是食平價火鍋.D野唔好食都算,最慘就係食完無幾耐在街邊己經嘔,我仲以為自己有問題,點知返到屋企,我同我個friend都肚瀉,好彩之後都無事!價錢更正:最新自助晚餐(假日)是198元,不是168元.

價錢更正:最新自助晚餐(假日)是198元,不是168元.
2005-09-07 6 views
間野可能唔易到, 所以我星期六晚去都唔多人. 正正因為佢咁靜, 食物又幾好, 服務又唔錯, 所以是次buffet 我好滿意.食物: 款唔算好多, 但係全部都好好食. waiter 似係實習生, 好生手不過好有禮貌.食buffet 唔使排隊唔使迫. 好舒服既一間buffet restaurant.
間野可能唔易到, 所以我星期六晚去都唔多人.

食物: 款唔算好多, 但係全部都好好食.

waiter 似係實習生, 好生手不過好有禮貌.

2005-05-30 0 views
除地點稍偏些外,以此店的無敵全海景、以每位連加一也不用$100、以不錯的服務、以食物選擇每類都有些,這裡的lunch buffet 絕對超值。當然,以這價錢不可期望有頂級食物,但質素其實都不差,而且甜品款式都算多(起碼8款),還有部自助即磨咖啡機做expresso,味道都唔錯。
2004-09-04 5 views
呢度o既buffet平又唔差~有沙津, 火腿, 牛肉, 壽司, 生蠔, 蝦, 蟹, 魚生, 冷麵, 炒飯/麵, 炒蜆, 魚, 雞, 菜, 小籠包, 包, 湯,tiramisu, cheese cake, mousse, 雪糕, jelly, fruit tart, 生果, 西米糕, 紅豆糕, bread pudding, 涼粉...etc我覺得tiramisu好味ga ~~~值得一試!
呢度o既buffet平又唔差~
我覺得tiramisu好味ga ~~~
值得一試!