今日公司有同事生日所以去左附近既港島太平洋食lunch buffet!Lunch有buffet食已經超開心啦!而且對於鐘意食沙律菜既我呢度都幾好呀d菜~對於食buffet我係少食多滋味果種人~所以, 每種我都有試D~魚生: 三文魚都幾fresh, D壽司就唔多掂啦...個魚生飯都ok仔~冷麵d汁太salty > <沙律: D沙律菜好新鮮呀!大愛!!!汁既choice都好多~個人favorite係蜜糖芥抺~有olive, corn仔, 蕃茄仔呀~食材新鮮~熱盤: 肉類好似鴨胸呀~牛腩呀~魚柳無咩surprise~最令我印象深刻係pizza仔同埋日式煎餅, 兩者都唔會太油~煎餅最忌太實同多粉, 佢無犯到呢d禁忌, 不過味道不算標青~反觀Pizza同Mexico卷係最好食既一個熱盤~!當然d Mexico卷無California Kitchen禁好食啦~不過buffet來說, 已經唔錯嫁啦!甜品: 對於係甜品精既我黎講, 呢度真係不能滿足我...所有甜品都係中規中距, 個日式芝士蛋糕唔夠cheese味呀~唯一impressi D既係Chocolate Moss Cake~
Lunch有buffet食已經超開心啦!
而且對於鐘意食沙律菜既我呢度都幾好呀d菜~
對於食buffet我係少食多滋味果種人~
所以, 每種我都有試D~

魚生: 三文魚都幾fresh, D壽司就唔多掂啦...
個魚生飯都ok仔~冷麵d汁太salty > <
沙律: D沙律菜好新鮮呀!大愛!!!
汁既choice都好多~個人favorite係蜜糖芥抺~
有olive, corn仔, 蕃茄仔呀~食材新鮮~

熱盤: 肉類好似鴨胸呀~牛腩呀~魚柳無咩surprise~
反觀Pizza同Mexico卷係最好食既一個熱盤~!
不過buffet來說, 已經唔錯嫁啦!
甜品: 對於係甜品精既我黎講, 呢度真係不能滿足我...
2011-04-15
  • Chocolate Moss Cake
  • 墨西哥卷
  • Pizza
2010-08-30 338 views
Read the commercial reported on the magazines - beautiful shots showed this place offering nice stuff.We booked a dinner buffet table and visited this Sunday evening. After trying it, we would say okay for the variety, but not superb for the offering, especially the Barbecue Section - the chicken ring and ox tongue grilled were not well grilled or cooked yet The salad, deesert/fruit sections were okay.Cooked foods were okay, but not impressive as it was described on the magazine.Well, one time i

Well, one time is enough. After all, it was charged of HKD225 per head, after enjoying 30% off.
lamp chops - okay
grilled beef
average
okay
v average
2010-08-29
$230 (Dinner)
grilled beef
2010-08-18 9 views
因係member生日者free, 我和honey 兩口子展開membership 暴肥buffet journey pt. 2去試下。又係首次去。計法係$278x2x110%-$278。仲有泊車$40/每小時。哈哈,本身人老了唔食得多,平時好日都唔食buffet;而家…暴肥喇! 唔講野食住。想強調佢既service 由telephone booking manner、代客泊車(上次北角”綠茵閣”反而要自行泊車)、帶位、進餐、食完埋單都係excellent~! 我既birthday mood就更加pleased & excellent~! 由一開始telephone manner已令人窩心及難忘,very nice。後來知道原來telephone call時佢地俾左少少wrong messages比我並向我道歉澄清but I feel fine, because of their sincere manner. Must say thanks to Maggie, Alex, Cheung… etc。往往有d大型hotel (eg. Admiralty的Coxxxd)的telephon

我既birthday mood就更加pleased & excellent~! 由一開始telephone manner已令人窩心及難忘,very nice。後來知道原來telephone call時佢地俾左少少wrong messages比我並向我道歉澄清but I feel fine, because of their sincere manner. Must say thanks to Maggie, Alex, Cheung… etc。往往有d大型hotel (eg. Admiralty的Coxxxd)的telephone manner反而bibibaba趕收線,語氣好”掘”令人”難忘”。 現場full house,人手不足但service勤快,仲安撫到一些”無理牢騷”的伯伯/家庭客。

Very good service though it’s a small hotel
講野食
原來係任飲drinks, 我地要了coke, orange juice, red wine. 淺嘗半杯仔wine,收手。
冷盤有雪蟹腳、翡翠螺、藍貝、蜆、鮮白蝦。雪蟹腳好少refill兼越fill越少,最慘係有個伯伯一個人來食,佢係全場第一個去拿雪蟹腳但佢竟然拿了成盆的90%,即係約有22隻全是粗粗的蟹腳!!!!
! 只餘5隻。其他人都O哂咀
。雪蟹腳都幾好味
,只是我坐得太遠根本趕唔到去拿refill。第3 round佢refill時只有8隻,我和另一男子大概太”斯文(stupid)”只各夾一隻雪蟹腳之時,有位太太忽然伸手出來”掃落葉”夾公仔,一下便夾走5隻又清光了
。嘩,好”勁”! 可能太多family客難免要”競爭”食物一下。
白蝦比較甜
,蜆好觧甜
、藍貝冇味。失望冇淡水龍蝦, 翡翠螺。
刺身好觧甜
,但只獲分2隻。其他刺身一般。
羊扒幾好味呀
,其他野一般。路過counter個chef送碟剛燒串燒combo比我,OK喎味道唔錯。試下佢的連蓉西米焗布甸… 冇乜連蓉但質地好好
。好喜歡佢d salad bar、豬耳、煙三文魚
、但蒸魚較老。
甜品少但夠勒! 好喜歡佢的草莓千層雖然”林"左dd
。芒果糯米茲也軟熟呀最衰我飽冇肚食啦。那個綠茶朱古力杯及草莓杯也是可以encore的
,但我地冇試nestle ice cream仲有勃仔糕。
服務好好
,食物quality和價錢我都冇太大要求,反正本身細食。呢度service令我可以enocre。Very funny & happy b’day dinner! Haha!!!!!

(之後,16/8被朋友約食重聚飯... 點知出來才知佢又係booked buffet@CWB... become "暴肥3", very fat!!
our moment
sunset
2010-08-14
Type of Meal
Dinner
our moment
2010-08-12 5 views
距離上次食buffet,數數手指都有整年時間,真係有耐冇大吃一餐啦,哈哈~今次為了慶祝我成功考上大學,老豆特意請晒成家人一齊去食buffet, 大肆慶祝一番!=]首先要稱讚一下呢度的員工,個個都好友善,語氣都好nice,而且收碟的速度都好快,完全沒有阻礙我地進食!Good~冷盤: 有螺、長腳蟹、青口、三文魚刺身、 吞拿魚、雜錦壽司、沙律...青瓜、玉米粒等…新鮮,無雪味,呢餐最貴都係長腳蟹、三文魚刺身,拿多幾次,但都唔覺飽.熱盤: 煎豬扒伴水蜜桃,蝦伊麵,辣螺,燒羊扒,肉嫩多汁,yummy~yummy…麵質幼細,爽!無鹼水味…但有個叫素腐皮卷就差少少,腐皮有d硬,裏面d餡都ok既~之後媽咪幫我地每人裝左碗冬瓜盅,清甜解暑良品!正!!!燒烤: 燒雞翼,豬頸肉,串燒蔬菜,好食,燒得恰到好處, 而且完全吸收了醬汁的味道,感覺一流!甜品: cheese cake和mousse cake做得都唔錯, 唔會太膩!其中黑松露菌蛋糕真係好好食,食左幾件,真係咩都抵返晒!=]

之後媽咪幫我地每人裝左碗冬瓜盅,清甜解暑良品!正!!!

2010-08-10
  • 三文魚刺身
  • 黑松露菌蛋糕
2010-08-08 13 views
因為一點商務的東西,在此酒店的此餐廳有餐免費的自助午餐吃,店方開闢了一個角落讓我們坐好之後,大家都去找吃的,一切看來都是應有盡有,有日式的,有西式熟吃,有煮麵的,有沙律吧,也有甜品角,但走了一個圈,發覺其實每類的食物都不是太多款,加上觀其貌,已經心裡有數了。但都是要填肚子的,先來碟冷盤,有熟的蜆、青口及蝦,加了點茄醬,味道是對版的,但蜆就細得可怕,真的只夠插牙縫;青口有點腍散;而蝦就算不過不失,不太爽但至少又不太霉;另外也拿了點青瓜鴨胸,青瓜爽口,而鴨胸肉質是腍得不太自然,鴨獨有的一點羶味也不強;另外煮過的青紅黃椒有燒過的痕跡,但吃起來跟只是灼過再拌橄欖油的無異,但鹹度適中,且油潤度也不錯,味道是還可以的。另外也在日式部份取了一點油甘魚,另外其實店方也有三文魚及一大盤日式角切的魚生飯,但看起來都是只有油甘、三文及甜蛋,而且加了沙律醬後被其他食客攪得一團糟似的,所以當然沒有興趣,說回那油甘魚,入口沒什脂香,而且更有少少濕濕的,看來是放到有點出水,幸好肉質還是爽口,而且之後又沒肚痛;另外也在沙律角取了點沙律菜及車厘茄,再放了點油醋汁,沙律菜雖然塊塊都很細,但都夠鮮爽,油醋汁的味道酸得來沒有

另外也在日式部份取了一點油甘魚,另外其實店方也有三文魚及一大盤日式角切的魚生飯,但看起來都是只有油甘、三文及甜蛋,而且加了沙律醬後被其他食客攪得一團糟似的,所以當然沒有興趣,說回那油甘魚,入口沒什脂香,而且更有少少濕濕的,看來是放到有點出水,幸好肉質還是爽口,而且之後又沒肚痛;另外也在沙律角取了點沙律菜及車厘茄,再放了點油醋汁,沙律菜雖然塊塊都很細,但都夠鮮爽,油醋汁的味道酸得來沒有醋香,大概也是成本的問題吧,靚的醋其實是可以很貴的。

之後轉攻熱盤,樣樣都拿了一點,蒸豬肉餃用上的是牛肉燒賣的餃皮,軟腍又夠薄,內裡的豬肉餡也不錯,腍腍的有豬肉香,也不要期望很有咬口了,都是用上機攪的豬肉嘛;小籠包沒有紅醋跟上,皮厚度可以接受但有點粉,不太煙韌,肉餡又是沒口感,味道還可以但湯汁很少;日本醬汁煮豆腐卜的口感還不錯,豆腐軟熟而其皮不韌,但醬汁下得太少,味道不夠;另外也吃了一片牛舌,活像用白開水烚煮的,味道都是少少鹹,牛舌的羶味是盪然無存,大概也是雪藏後之故吧。

叉燒是半肥瘦的,肉質軟腍攻有點梅林之感,雖然蜜汁及叉燒醬的味其低,但總算不錯;蒸斑片其實都是用上雪藏魚柳加蔥去蒸,入口軟滑無腥味已經有賺;有盤熱盤名為韓國煮雞,其實就只有點雪藏雞跟紅椒,再用豉油一起煮,真的吃不出跟韓國有啥關係;是日除沙律外,唯一吃的纖維就是那條清炒的小棠菜,說就是清炒,但感覺形同白灼,是吃一條已夠多的東西;咖哩雞是港式茶記版的咖哩,可是其香味要比更多港式茶記更低,而且又一點也不辣,也更不要談較貴的椰醬味了;最後要向現實低頭,吃了點炒飯填肚,這個西炒飯,有如街邊小食店的出品,都是用上腸仔、蛋及雜豆一起炒過了事,至少飯粒乾爽又不太油,算是還不錯的。

在轉戰甜品之前,再吃了一點小吃如比薩、春卷及咖哩角,此店的春卷比一般的春卷特別,用搓好的厚身雲吞皮包着火腿,焗好再蘸香菜碎,香菜碎的味道是有等於無,雲吞皮包着火腿的口感就是得個腍字,吃起來是有火腿香味的,但明顯地都不什好吃;咖哩角夠脆而不油膩,縱使咖哩餡極少又一點也不香,都還算尚可接受;比薩是芝士火腿餡的,但要跟在意大利餐廳吃到的Margherita差幾個光年,餅底沉淀淀的,芝士及蕃茄醬的味一點也不香。

甜品是未能引誘我出重搥,雖然本人不太嗜甜,但也是有一個恐怖的習慣,就是吃自助餐,一定要每款餅吃上一件,其實是一個人吃足一整個蛋糕,是日的我就只選了蘋果批及巧克力麵包布丁,蘋果批的批皮軟腍腍又焗得不夠香,內部的蘋果餡其少而且又不香;巧克力麵包布丁又是只有丁點巧克力味,麵包布丁都是一貫那軟腍的口感,唯一的好處是,這麵包布丁都算焗得夠乾身,除此之外,也吃了點西瓜、哈密瓜及菠蘿,上述三者都相當不錯,尤其是菠蘿用上的是新鮮菠蘿,但店家浸了點糖水,讓菠蘿天然的酸味變得不自然,另外的西瓜及哈密瓜都是多汁好吃。

結論就是好一餐填肚之作,既然是免費入油站入油,就不要要求太高了。
What does IP stand for?
對不起!我沒有吃你碗麵
冷盤陣就是這個樣子
一字長蛇陣
出水的三文魚
你說新鮮嗎?
甜品未能勾起我的興趣;生果則不錯的
海鮮選擇很少兼很削;沙律菜至少新鮮
這裡已經是所有熱盤的選擇了
未能引誘我出重搥的甜品,而在吃甜品之前再吃點小吃
2010-08-06
Type of Meal
Other
2010-07-24 6 views
之前有個由澳洲黎既朋友仔,因為我帶佢周圍玩,所以佢特意請我到佢住果間酒店食buffet. 正!甜品:糯米卷食落去真係唔錯,皮軟熟得黎又有咬口!而草莓蛋糕, 蛋糕入口鬆軟,仲有啖啖的草莓味.其中最特別的黑松露菌蛋糕,一食落去啖啖都係黑松露菌味,感覺好奢侈,哈哈~冷盤:薯仔沙律,水果沙律,咖哩長通粉沙律,呢幾個都唔錯,好味!海鮮方面,長腳蟹,螺,青口都頗新鮮,鮮甜~更唔少得吞拿魚,三文魚,八爪魚,厚切的,頗甜美!熱盤:辣螺對於我黎講,個辣度岩岩好,而且很有彈性,正!雲吞雞,雞肉嫩,但雲吞賣相麻麻.而大蝦伊麵香噴噴的,麵亦做得有咬口,大大隻的蝦,爽口彈牙,好食~最後食左個冬瓜盅,湯和冬瓜肉都很清甜,是消暑必品!食物整體上都唔錯,環境又舒適安靜,而且waiters的服務友善殷勤,仲有好多謝我的朋友請食呢度的自助晚餐!

甜品:

冷盤:
熱盤:

2010-07-21
  • 辣螺
  • 黑松露菌蛋糕
2010-07-18
之前經過港島太平洋酒店,見到佢地d相真係好吸引,於是約埋同事一齊去試下!沙律有多款dressing 同配料任你撈,長腳蟹,螺,,凍蝦,青口,魚生,壽司等等都幾好食.宮保蝦沙律-好味!但唔知係咪擺得耐,裝住沙律個皮淋左少少,但整體黎講,都好好味!依家係冷盤區多左個師傅企係度serve,可以即叫即整手卷壽司 而今次buffet既主角-熱葷類 (南北美食)辣酒煮翡翠螺-辣!(程度算係中辣),食得辣既我都食左好幾隻,好食!但有個同事食左一隻,已經飲左好多杯水!雲吞雞-雞肉好嫩,雲吞就一般~冬瓜盅-湯甜,料足!其他熱食-炒蜆,炒牛肉,煎豬排都唔錯,幾好味!甜品手製菠蘿-將士多啤梨同棉花糖插係個菠蘿上面,設計特別!但士多啤梨有d酸…桂花芒果糯米卷-有淡淡的桂花味加埋香甜的芒果,好食!Cheese cake, 慕絲蛋糕,砵仔糕-滑,甜度適中整體黎講,今次的食物都好好味!

而今次buffet既主角-熱葷類 (南北美食)

但有個同事食左一隻,已經飲左好多杯水!

雲吞雞-雞肉好嫩,雲吞就一般~

冬瓜盅-湯甜,料足!

其他熱食-炒蜆,炒牛肉,煎豬排都唔錯,幾好味!

甜品

桂花芒果糯米卷-有淡淡的桂花味加埋香甜的芒果,好食!

Cheese cake, 慕絲蛋糕,砵仔糕-滑,甜度適中

整體黎講,今次的食物都好好味!

2010-07-15
  • 辣酒煮翡翠螺
  • 桂花芒果糯米卷
2010-06-29 35 views
之前父親節因為工作要開OT,冇時間同老豆慶祝,唯有係星期一請成家人去食buffet補祝父親節.我地7點左右去到,發現原來有得一邊睇波,一邊食buffet,簡直滿足晒我同老豆兩個願望! 我地襯未開波之前,出去攞定幾碟魚生,長腳蟹,青口,螺等冷盤…d海鮮都幾新鮮! 食下食下,終於都開波啦!!!葡萄牙對北韓!其實果度既氣氛都唔會輸蝕比酒吧,我地覺得反而比係酒吧睇得更開心, 因為有入球或一些緊張位時,在場的人都會十分高昂。而且當每個人都留心係球賽的時候,唔睇波的細妹同媽咪襯呢個時候出去攞左好多食物返黎!食buffet都有人服侍,真係正! 跟住食左d甜品,其中有一個印象比較深刻,好似叫櫻花清酒啫喱,味道都幾特別 之後發現原來果度有20蚊一件波衫賣,其中一部份的錢會捐去慈善機構,我即刻買左2件黃色,一件送俾老豆,一件自己著. 整體來講,睇波既氣氛都算唔錯,而且仲有個大銀幕,睇得都好舒服!埋單果陣,我地4個人食左1200蚊左右,因為over$1000,可以免費兌換小食,但個個都食得太飽,留返下次同女朋友再黎食過!

食下食下,終於都開波啦!!!葡萄牙對北韓!

長腳蟹,青口,螺
波衫
2010-06-21
Father's Day
長腳蟹,青口,螺
波衫
  • 櫻花清酒啫喱
2010-06-04 1 views
之前同朋友特登入左西環食Buffet, 今次果然沒有白行一趟!值得一試雖然間酒店就遠左少少,我們8點先去到,座位都差唔多坐滿,但好好彩我地仲可以坐到窗邊位,果度的環境真係唔錯,對住無敵大海景食buffet,果晚簡直胃口大開!放低野之後,第一時間去左拎海鮮去到海鮮區,我地真係覺得好surprise! 果陣都8點幾左右,估唔到仲有好多的長腳蟹,蝦,大大粒的青口和螺!我地就即刻掃左兩大碟,正!長腳蟹真係啖啖都係肉,非常鮮甜之後路過,見到佢地又refill左一次海鮮…我地又拎左d,但好快就俾人清晒 之後第2次就去左拎魚生本人非常鐘意食魚生,見到三文魚, 吞拿魚, 墨魚…真係雙眼發光, 即刻又裝到成碟都係!食左咁多海鮮&刺身,呢餐真係抵返晒!熟食方面-因為唔想浪費quotas,就每樣試左少少, 味道都算係可以接受.甜品方面-好多甜品都好好味!甜而不膩總結成晚,大部份食物都好好味,食得好飽,好滿足!值得一讚既係waiters既服務都幾好,收碟既速度都好快,完全沒有阻住我地進食!而且200蚊可以食到咁多海鮮和魚生,真係好抵!

放低野之後,第一時間去左拎海鮮
長腳蟹真係啖啖都係肉,非常鮮甜

之後第2次就去左拎魚生

, 即刻又裝到成碟都係!

食左咁多海鮮&刺身,呢餐真係抵返晒!

甜品方面-好多甜品都好好味!甜而不膩

總結成晚,大部份食物都好好味,食得好飽,好滿足!

而且200蚊可以食到咁多海鮮和魚生,真係好抵!

2010-06-01
  • 三文魚
2010-05-21 3 views
見到笑臉既比例都算多,就一於搏一搏,點知HIGH左野. 已經好穩陣早四日BOOK位,電話度講定有人生日,接線生話有蛋糕送,用VISA埋單7折。咁再問佢有無生蠔,我清楚記得佢話有!因為塞車所以差不多7點9先到,可以食到9點半,已經九乘坐滿。檯與檯之間唔算太多空間。先慢行一轉去海鮮區,只係得幾條幼幼蟹腳,一堆細細隻青口同一堆細細隻既螺....搵黎搵去,都唔見有生蠔,就問下個Waiter,佢話係無生蠔,我同佢講話之前電話問過係有,但佢就話生蠔已經無左好耐,咁經我分析只有兩個可能性: 1) 個接線生講大話 2) 生蠔於我打電話BOOK位個日仲有,但隔左幾日就無,所以 ' 幾日 = 無左好耐 '講反其他食物,刺身得三款:八爪魚,吞拿,仲有一隻應該係鯛魚,竟然連三文魚都無.....而只有鯛魚叫OK熟食方面,炒飯,鴨胸,羊肉,雞扒...都真係比較普通最感興趣既長腳蟹等左好耐都無Refill,我就問Waiter ' 其實會唔會有Refill? 因為我較遲黎食唔到 ' 佢就話問下廚房,之後真係隔左三分鍾拎左一堆好長既出黎,大概有十二隻。我前面有個女人箭步上前,一起手已經唔見左一半。我驚連依個亮點都無埋,
熟食方面,炒飯,鴨胸,羊肉,雞扒...都真係比較普通
最感興趣既長腳蟹等左好耐都無Refill,我就問Waiter ' 其實會唔會有Refill? 因為我較遲黎食唔到 ' 佢就話問下廚房,之後真係隔左三分鍾拎左一堆好長既出黎,大概有十二隻。我前面有個女人箭步上前,一起手已經唔見左一半。我驚連依個亮點都無埋,唯有伸埋隻擒拿手一齊夾,最後都血拚到三大隻,而跟住我個男人都有三隻...估唔到一次Refill只係夠三個人.....之後就再無Refill過,而我亦唔好意思再同Waiter要求啦!
而唔好甜品既我亦從女友口中得知非常一般,而雪糕就有牛奶公司杯裝任食。
最值得一讚既就只有我到場後同佢講蛋糕9點3先上,真係準時拎出黎。
總括黎講,食物真係好一般(所以影得一張相),雖然二百幾蚊位唔算貴,但依個價錢絕對有好多其他選擇!

唯一一樣值得食
2010-05-20
$230 (Dinner)
唯一一樣值得食
2010-05-05 8 views
之前在港島太平洋酒店吃了一個特別的自助晚餐,就是居酒屋料理自助晚餐,所以就想上來分享一下… 地方環境清靜優雅, 而且對住海景食飯,可以靜靜地同朋友食飯談心!那裡食物的款式都幾多, d食物放左出黎之後,不用20分鐘, 好快就清晒,但好彩食物都refill得幾快… 而且汽水、橙汁、啤酒、紅酒和白酒都是無限量供應第一碟: 熱盤第二碟: 冷盤第三碟: 日式料理第四碟: 甜品熱盤方面: 鰻魚炒飯、豚肉、燒雞、秋刀魚、燒牛肉、豬頸肉都唔錯,好好味!冷盤方面: 長腳蟹,青口,螺,龍蝦都好鮮甜,而且每一隻都有好多蟹肉,真係啖啖肉!!!但d長腳蟹真係好搶手, 只要一出,d人都第一時間走過去攞.=.=三文魚、吞拿魚、其他魚生都幾新鮮…之後就去open kitchen攞爐燒: 蘑菇、茄子和青椒, 聽講個醬汁是大廚秘製的京都醬,食落下都幾好味,唔錯!之後仲試左個清酒櫻花啫喱,呢個都好特別,係出面都冇乜機會可以食到.食落下,食到啖啖清香的櫻花味同時亦試到清酒既味道,兩樣野加埋,個感覺都好特別,而且裡面真係有擺到真正的櫻花!綠荼紅豆卷, 甜而不膩!原來還有一個特別之處, 就是生日優惠, 只要在生日的月份去光顧,

而且汽水、橙汁、啤酒、紅酒和白酒都是無限量供應

第一碟: 熱盤
第二碟: 冷盤
第三碟: 日式料理
第四碟: 甜品

三文魚、吞拿魚、其他魚生都幾新鮮…

綠荼紅豆卷, 甜而不膩!

原來還有一個特別之處, 就是生日優惠, 只要在生日的月份去光顧, 就會免費獲贈一個一磅的生日蛋糕. 在未來的2個月,身邊都有5,6個朋友生日,咁起碼省了5,6 個生日蛋糕的錢,哈哈~

侍應的服務態度都唔錯,收碟都收得好快.Good!
2010-04-27
  • 鰻魚炒飯
  • 清酒櫻花啫喱
  • 綠荼紅豆卷
2010-05-04 1 views
剛剛打了電話去 book 位, 訂今個星期的 Mother's Day.雖然仍未食, 但真的想讚一讚, 那個接電話的職員, 我覺得好難得.好有禮貌, 印象分已經加了.很多食店都疏忽了這一環: 聽電話的談吐.

好有禮貌, 印象分已經加了.

很多食店都疏忽了這一環: 聽電話的談吐.
2010-05-04
$278 (Dinner)
Mother's Day
(Non-member)
2010-04-20 8 views
今日同老婆去港島太平洋酒店一樓餐廳食自助餐原來兩個老人家加埋唔使三百蚊,認真超值.這裡的食品種類方面都算十分多,我地都未能全部試哂,已經很飽.各式美食應有盡有.不過估唔到原來這裡的服務這麼好.其中有一個叫Alex的很有趣,哈,呢個小朋友真係識氹我地兩個開心,佢走過來問我兩個年齡幾大,我同講我兩個七十幾歲,佢好驚奇咁話睇唔出,佢話係因為唔肯定我地幾多歲所以過黎問我地,佢仲話以為我地只是五十多歲,搞到我地都好高興.佢同我地傾計時刻意坐低身,佢話因為唔想我地抬頭望住佢,驚我地辛苦喎.佢真係細心.傾落原來佢以前做半島酒店,怪不得言談舉止同其他伙記唔同啦.由於我屋企就黎要裝俢,我就隨口問佢呢度租一個月要幾多錢,佢好殷勤咁話幫我問吓其他同事,雖然最後佢話其他同事收左工,問唔到其他資料,但係佢咁熱心真係打動我,以後多D落黎支持吓先.哈哈.

2010-04-19
$150 (Dinner)
(Non-member)
今天和家人去ip cafe食飯慶祝媽咪生日...星期六大人每位$268, 長者每位$178我們六個人, 其中一位是長者, 圍番都唔洗$200, 就決定去試下誰不知, 有Big surprise 喎..媽咪最喜歡食海鮮, 對店裏的長腳蟹, 蝦及炒蟹都讚不絕口...超新鮮, very good其他食物的種類不算太多, 但都在水準之上, 在這個價錢有這個質素, 喜出望外..最令我覺得開心的事, 是服務員的工作態度真的好好, 對我們題出的問題, 回答detail, 加上對問題有即時作出跟進, 感覺到會關心食客的感受..very good, 比其他大型cafe的服務員好得多收碟及加水都好快, 一家人都食得好開心..會再去食.... ^^
今天和家人去ip cafe食飯慶祝媽咪生日...

星期六大人每位$268, 長者每位$178

誰不知, 有Big surprise 喎..

超新鮮, very good

最令我覺得開心的事, 是服務員的工作態度真的好好,

收碟及加水都好快,

一家人都食得好開心..會再去食.... ^^
2010-04-10
$200 (Dinner)
  • 海鮮類食物
2010-02-13 3 views
選擇多,炒蟹好香, 但炸到好乾, 無肉汁甜品, 有一半唔係咁好食我好喜歡迷你葡達, 好味...有長腳蟹, 但放蟹的位置隔離坐了一家人, 好cheap..每當有長腳蟹, 他們一整盤的搶去, 堆在自己的枱上, 有滿滿的兩大盆, 很觸目! 其他食客有得望, 無得食, 那家人有2個男人2個女人, 貌似三十幾, 還有三個小孩, 唉...無家教....我攞野食時, 都聽到其他食客埋怨搶食家庭, "嘩, 咁都得?有無攪錯..." "他們另外叫的嗎?"可能因為那枱搶食家庭, 酒店refill時只放極少量長腳蟹, 我攞唔到,我見後來酒店不refill, 改為放龍蝦仔.最後, 那枱家庭, 還食淨晒d蟹, 酒店好應該罰佢地錢囉! 浪費食物又自私.長者卡有優惠架, 生日月份提早2天通知酒店, 還有蛋糕送,我又食又拎, 個蛋糕個樣好靚, 好滿足 正價278, 有7折
選擇多,
炒蟹好香, 但炸到好乾, 無肉汁

甜品, 有一半唔係咁好食

我好喜歡迷你葡達, 好味...

有長腳蟹, 但放蟹的位置隔離坐了一家人, 好cheap..

其他食客有得望, 無得食,

我見後來酒店不refill, 改為放龍蝦仔.

長者卡有優惠架, 生日月份提早2天通知酒店, 還有蛋糕送,
我又食又拎, 個蛋糕個樣好靚, 好滿足

正價278, 有7折
2010-02-12